Muistathan: Eurovision laulukilpailu 1978

Euroviisut järjestettiin nyt ensi kertaa Pariisissa, vaikka kisojen läsnäolo ei näkynytkään suurkaupungissa lainkaan. Myös raportit harjoituksista antoivat odottaa katastrofaalisia järjestelyjä, mutta lopulta kaikki meni kuitenkin hyvin. Neljännes lauluista oli edellisvuoden innoittamana ranskankielisiä, ja kolme viiden kärkeen sijoittuneesta laulusta oli ranskaksi. Voittajaksi selvityi kuitenkin ensi kertaa Israel vauhdikkaalla esityksellään, joka erosi edukseen muusta tasapaksusta tarjonnasta. Suomi palasi jälleen kolkuttelemaan viimeisiä sijoja, ja Norja onnistui saamaan uuden pistelaskusysteemin ensimmäiset nollat.

EUROVISION LAULUKILPAILU 1978
Ajankohta: Lauantai 22.4.1978
Kilpailupaikka: Palais des Congrès, Pariisi.
Juontajat: Denise Fabre ja Léon Citrone
Kapellimestari: François Rauber
Väliaikanumero: Stéphane Grapelli ja Oscar Peterson (ja Yehudi Menuhin, Kenny Clarke sekä Niels Ørsted Pedersen)
EBUn virallinen valvoja: Frank Naef

Pariisin lavalla nähtiin viisuhistorian ensimmäinen juontajapari ja ensimmäinen miespuolinen juontaja sitten vuoden 1956.

Ensimmäistä ja toistaiseksi viimeistä kertaa Pariisissa järjestetyt Euroviisut olivat myös toistaiseksi kaikkien aikojen suurimmat. Turkki mahtui jälleen samalle lavalle Kreikan kanssa ja palasi siis parin vuoden tauon jälkeen. Tanskan radion viisuvastainen viihdepäällikkö oli myös vaihtunut edellisenä vuonna ja uusi pomo toi maan myös takaisin viisuhin. Euroviisufinaali oltiin nähty myös taukovuosina Tanskan tv:ssä. Tanskan karsinnoissa tulevat voittajat Olsen-veljekset hävisivät niukasti Mabel-yhtyeen kappaleelle Boom Boom.

Mr. Frank Naef oli EBUn valvojana 15 vuoden ajan.

Myös Clifford Brown väistyi EBUn johdosta, ja hänen tilalleen viralliseksi valvojaksi tuli sveitsiläinen Frank Naef, josta tulikin 15 vuoden mukanolonsa aikana yksi Euroviisujen legendoista.

Postikorttien sijaan nähtiin artistit onnittelemassa toisiaan lavan takana.

Pohjoismaat menestyivät kaikki huonosti. Ruotsissa USAn listaykkösenäkin käväissyt Björn Skifs voitti uudelleenäänestyksen jälkeen Wizex-yhtyeen, jonka solistina oli Kikki Danielsson. Skifsin kerrotaan olleen raivoissaan, ettei saanutkaan laulaa englanniksi finaalissa. Viime hetkeen asti mies suunnitteli omaa protestiaan laulaa englanniksi, mutta jänistikin viime hetkellä. Ehkä noista mietteistä johtuen hän kuitenkin sekosi sanoissaan ja lauloi jotain tuskin ruotsiltakaan kuulostavaa laulunsa aluksi.

Jahn Teigen ei jumbosijoituksesta masenunut vaan edusti maataan vielä kahdesti vuosina 1982 ja 1983.

Norjan Jahn Teigen onnistui tekemään sen, mitä oli vuoden 1975 pisteidenlasku-uudistuksessa pidetty mahdottomana: hän sai nolla pistettä. Punk-tyyliseen asuun pukeutunut Jahn riehui villinä lavalla ja kappalekin oli sovitettu levyversiota huomattavasti rankempaan asuun. Norjalaiset kuitenkin ottivat tappionsa lopulta huumorilla ja korottivat Jahn Teigenin miltei kansallissankariksi.

Seija Simola esiintyi itsetekemässään kampauksessa.

Suomen Seija Simola sen sijaan vältti nollasijan vain Norjan kahden pisteen ansiosta, mutta sai suomalaiselta medialta rankan tuomion. Seija ei kertoman mukaan osallistunut mihinkään Pariisissa järjestettyihin virallisiin kutsutilaisuuksiin, jonka katsottiin vaikuttaneen huonosti hänen menestymismahdollisuuksiinsa. Kohtalaiseen menestykseen 70-luvulla tottunut suomalaisyleisö oli armotonta ja Seijan ura koki pahan alamäen.

Tutuista menestyjistä myös Britannia koki siihen astisen huomoimman sijoituksena, 11. Co-Co yhtyeessä lauloi myös Cheryl Baker, joka palasi muutamaa vuotta myöhemmin voittamaan viisut Bucks Fizzin väreissä.

Baccaran kerrottiin maksaneen designer-asuistaan mahtavia summia.

Suurimpana ennakkosuosikkina kisaan lähti Luxemburgia edustanut Baccara. Kahden espanjalaisneidon kokoonpano oli saksalaistuottajien voimin nauttinut maailmanlaajuista suosiota hiteillään ”Yes Sir, I Can Boogie” ja ”Sorry, I’m A Lady”, joten viisumenestystä pidettiin varmana. Raadit eivät kuitenkaan edelleenkään viehättyneet moderniin diskomusiikkiin ja Baccaran sijoitukseksi jäi vaatimattomalta tuntunut seitsemäs.

Izar Cohen teki paluun ESC-lavalle vuonna 1985, sekä yritti tavoitella edustusmatkaa vielä vuosina 1987 ja 1996.

Finaali näytettiin suorana ensi kertaa monissa arabimaissa, joille Israelin menestys tuotti ongelmia. Maan esiintyessä oltiin näytetty mainoksia, mutta Israelin voiton selvitessä moni arabimaa katkaisi kokonaan lähetyksen jättäen katsojat arvailemaan voittajaa.

Israel sai 32 pistettä enemmän kuin toiseksi sijoittunut Belgia.

Ensi kertaa nyt voittanut Israel esitti vauhdikkaan rallin, jonka sanoitus perustui lasten kontinkieleen. Hepreankieliset sanat ”A-Ba-Ni-Bi” (A-ni, eli Minä) ovat vääntyneet monen englanninkielisen fanin suussa muotoon ”I Wanna Be A Polar Bear” ja oli suuri hitti myös Suomessa Fredrikin suomennoksena.

Kilpailukappaleet:

1 Irlanti: Colm T. Wilkinson – Born to sing – 5. sija (86 pistettä)

2 Norja: Jahn Teigen – Mil etter mil – 20. sija (0 p.)

3 Italia: Ricchi e Poveri – Questo amore – 12. sija (53 p.)

4 Suomi: Seija Simola – Anna rakkaudelle tilaisuus – Jaettu 18. sija (2 p.)

5 Portugali: Gemini – Dai-li-dou – 17. sija (5 p.)

6 Ranska: Joël Prévost – Il y aura toujours des violons – 3. sija (119 p.)

7 Espanja: José Vélez – Bailemos un vals – Jaettu 9. sija (65 p.)

8 Iso-Britannia: Co-Co – The bad old days – 11. sija (61 p.)

9 Sveitsi: Carole Vinci – Vivre – Jaettu 9. sija (65 p.)

10 Belgia: Jean Vallée – L’amour ça fait chanter la vie – 2. sija (125 p.)

11 Alankomaat: Harmony – ’T is OK – 13. sija (37 p.)

12 Turkki: Nazar – Sevince – Jaettu 18. sija (2 p.)

13 Länsi-Saksa: Ireen Sheer – Feuer – 6. sija (84 p.)

14 Monaco: Caline & Olivier Toussaint – Les jardins de Monaco – 4. sija (107 p.)

15 Kreikka: Tania Tsanaklidou – Charlie Chaplin – 8. sija (66 p.)

16 Tanska: Mabel – Boom-Boom – 16. sija (13 p.)

17 Luxemburg: Baccara – Parlez-vous français – 7. sija (73 p.)

18 Israel: Izhar Cohen & the Alphabeta – A-ba-ni-bi – Voittaja (157 p.)

19 Itävalta: Springtime – Mrs Caroline Robinson – 15. sija (14 p.)

20 Ruotsi: Björn Skifs – Det blir alltid värre framåt natten – 14. sija (26 p.)

Keskustele aiheesta foorumillamme