Norja pääsi isännöimään toiset viisunsa tasan kymmenen vuotta ensimmäisten jälkeen. Oslon Spektrumissa pidetty kilpailu poiki yhden suurimmista euroviisuhiteistä 20 vuoteen, tosin kyseessä ei ollut kisan voittaja vaan kahdeksanneksi sijoittunut Britannia. Kisa muistetaan myös kokeellisesta tv-toteutuksestaan – sekä ennätyspitkistä postikorteista.
EBU:n uusien viisusääntöjen takia järjestäjät saivat tietää vasta kaksi kuukautta ennen kisaa viimeisetkin osallistujat. Mukaan oli pyrkimässä 29 maata, mutta EBU rajasi osallistujien määrän 22:een. Oli siis järjestettävä jonkinlainen karsinta: viisuhistorioitsija Brian Kennedy O’Connorin mukaan lähinnä edellisistä kisoista huonon kappaleen vuoksi tippuneen Saksan lepyttelemiseksi päädyttiin ratkaisuun, jossa jokainen maa lähetti kappaleensa maaliskuussa järjestettyyn esikarsintaan, jossa muut maat sitten saivat äänestää sen kohtalosta. Karsinnan tulokset oli määrä pitää salassa, mutta julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Ruotsi olisi kuitenkin ollut tämän kierroksen voittaja, ja Irlanti kakkonen.
EUROVISION LAULUKILPAILU 1996Ajankohta: 18.5.1996Kilpailupaikka: Spektrum, Oslo, NorjaJuontajat: Ingvild Bryn ja Morten HarkettVäliaikanumero: ”Beacon Burning” – elokuva ja balettiEBUn virallinen valvoja: Christine Marshall-Ortiz
Kisan juontajiksi oli valittu TV-toimittaja Ingvild Bryn sekä menestyksekkään A-ha –yhtyeen kärkihahmo Morten Harkett joka myös avasi kisan esittämällä omaa soolotuotantoaan. Harkettin ja Brynin sanailu oli välillä hyvinkin kärkevää. Kun Bryn totesi ettei vuoden 1995 ollut suinkaan Norjan ensimmäinen, vastasi Harkett sen olleen viimeinen. Ei ollut, sillä samaisessa kaupungissa järjestettiin ESC-finaali 14 vuotta myöhemmin.
Illan ehkä huikein pukuluomus nähtiin juontaja Ingvild Brynin päällä: yksi hänen asuistaan oli tehty peilinpalasista. Peilien välkkeeseen luotti myös Britannian Gina G, jonka mekko oli amerikkalaisen muotisuunnittelijan alun perin Cherille suunnittelema uniikkikappale. Cher ei ollut kolttua kelpuuttanut, joten se päätyi Ginalle – joka tosin pätkäisi puvun minimittaiseksi ennen kuin astui se päällään lavalle.
Huippusuunnittelijaan luotti myös isäntämaan edustaja Elisabeth Andreassen, jonka päällä nähtiin Jean-Paul Gaultierin musta iltapuku. Kreikan, Hollannin ja Viron edustajat sen sijaan nähtiin varsin arkisissa jakkupuvuissa, Maltan Miriam taas kokeili liivin ja minihameen yhdistelmää.
Myös Belgian edustukappale, Lisa Del Bon Liefde is een kaartspeel oli kotimaansa listaykkönen. Viisutuomaristoa se ei kuitenkaan hurmannut yhtä syvästi kuin flaamilaisyleisöä, sillä tuloksena oli vasta 16. sija. Joillekin se kuitenkin kelpasi: muutamaa vuotta myöhemminhän samassa laulukilpailussa kuultiin epäilyttävästi rakkauden korttipeliä muistuttava sävellys – tosin Ruotsia edustamassa.
Vanhoista viisutähdistä lavalla nähtiin isäntämaata edustanut Elisabeth Andreassen, joka nappasi I evighet –balladillaan kunniakkaasti hopeasijan. Bobbysocksin riveissä Andreassen tosin oli ollut jo ehtinyt olla voittajankin pallilla. Kyproksen nuori Constantinos taas teki debyyttinsä viisulavoilla Oslon kisoissa: nuorukainen joutui ottamaan kilpailua varten vapaata armeijasta. Asepalveluksen päätyttyä herra on työllistänyt itsensä laulajana, ja edustanut maataan vuoden 1996 lisäksi myös vuosina 2002 ja 2005.
Spektrumin kuusituhatpäinen yleisö oli kuitenkin Irlannin voitosta tyrmistynyt. Monet poistuivat paikalta heti tulosten ratkettua, ennen kuin Eimear saapui lavalle laulamaan voittosävelmän uudestaan. Kennedy O’Connorin mukaan salissa oli enää muutamia ihmisiä, kun Eimear ja voittoviisun säveltäjä Brendan Graham kumarsivat esityksen päätteeksi. Reaktio sekä viisufanien yleinen tyrmistys huomattiinkin EBUssa, ja kilpailun säännöt rukattiin rankasti uusiksi.
Esikarsitut:
EJT Makedonia: Kaliopi – Samo tiIsrael: Galit Bell – Shalom olam
Romania: Monica Anghel & Sincron – Rugă pentru pacea lumii
Saksa: Leon – Planet of blue
Tanska:Martin Loft & Dorthe Andersen – Kun med dig
Unkari: Gjon Delhusa – Fortuna
Venäjä: Andrej Kosinski – Ja eta ja
Kilpailukappaleet:
1. Turkki : Sebnem Paker – Beşinci mevsim – 12. sija (57 pistettä)
2. Britannia: Gina G- Ooh aah… just a little bit – 8. sija (77 pistettä)
3. Espanja : Antonio Carbonell – ¡Ay, qué deseo! – 20. sija (17 pistettä)
4. Portugali : Lucia Moniz – O meu coração não tem cor – 6. sija (92 pistettä)
5. Kypros: Constantinos – Mono gia mas – 9. sija (72 pistettä)
6. Malta : Miriam Christine – In a woman’s heart – 10. sija (68 pistettä)
7. Kroatia : Maja Blagdan – Sveta ljubav – 4. sija (98 pistettä)
8. Itävalta: George Nussbaumer – Weil’s dir guat got – 10. sija (68 pistettä)
9. Sveitsi: Kathy Leander – Mon cœur l’aime – 16. sija (22 pistettä)
10. Kreikka: Mariana Efstratiou – Emis forame to himona anixiatika – 14. sija (36 pistettä)
11. Viro: Maarja-Liis Ilus ja Ivo Linna – Kaelakee Hääl – 5. sija (94 pistettä)
12. Norja: Elisabeth Andreassen – I evighet – 2. sija (114 pistettä)
13. Ranska: Dan Ar Braz & L’Héritage des Celtes – Diwanit bugale – 19. sija (18 pistettä)
14. Slovenia: Regina – Dan najlepših sanj – 21. sija (16 pistettä)
15. Alankomaat: Maxine & Franklin Brown – De eerste keer – 7. sija (78 pistettä)
16. Belgia: Lisa del Bo – Liefde is een kaartspel – 16. sija (22 pistettä)
17. Irlanti: Eimear Quinn – The Voice – 1. sija (162 pistettä)
18. Suomi: Jasmine – Niin kaunis on taivas – 23. sija (9 pistettä)
19. Islanti: Anna Mjöll – Sjúbídú – 13. sija (55 pistettä)
20. Puola: Kasia Kowalska – Chcę znać swój grzech – 15. sija (31 pistettä)
21. Bosnia-Herzegovina: Amila Glamočak – Za našu ljubav – 22. sija (13 pistettä)
22. Slovakia: Marcel Palonder – Kým nás máš – 18. sija (19 pistettä)
23. Ruotsi: One more time – Den vilda – 3. sija (100 pistettä)