Muistathan: Eurovision laulukilpailu 2000

Tukholman Globen sai kunnian toimia vuoden 2000 Eurovision laulukilpailun kisa-areenana. Viisut järjestettiin nyt jo neljättä kertaa Ruotsissa, ja toista kertaa Tukholmassa. Kisakappaleet julkistettiin virallisella CD-levyllä, ja itse tapahtumaa seurasi paikan päällä ennätyssuuri yleisö: kokonaista 12 000 maksanutta katsojaa. Tapahtuma lähetettiin ensimmäistä kertaa television lisäksi myös internetissä, joten viisulähetystä oli mahdollista katsoa aina Yhdysvalloissa asti.

Juontajat Kattis Ahlström ja Anders Lundin avasivat illan tervehtimällä yleisöä osallistujamaiden kielillä, myös suomeksi ja varmuuden vuoksi vielä suahiliksikin. Kisan pusuhuulilogon koristama lava oli varsin yksinkertainen, ja postikortit noudattelivat samaa pelkistettyä linjaa. Niissä esiteltiin erilaisia tapoja, joilla kilpailijamaa näkyy ruotsalaisessa arkielämässä: Suomea edusti Ruotsin- tai paikallisittain Suomen-laiva. Uutuutena Globenissa nähtiin eri kappaleiden aikana nähdyt vaihtuvat taustavideot – tehokeino joka sittemmin on noussut viisuissa aina vain näkyvämpään osaan.
EUROVISION LAULUKILPAILU 2000
Ajankohta: 13.5.2000
Kilpailupaikka: Globen, Tukholma, Ruotsi
Juontajat: Kattis Ahlstöm ja Anders Lundin
Väliaikanumero: Karl Dyall & Bounce (Tukholman katumuusikot)
EBU:n virallinen valvoja: Christine Marchal-Ortiz
Kisan räjähtävä avaus osoitti Euroopalle viisujen siirtyneen uuteen aikakauteen. Päätuottajana oli sittemmin EBUun siirtynyt Svante Stockselius.
Juontajat Kattis Ahlström ja Anders Lundin vijelivät puujalkavitsejä juonnoissaan vaihtelevalla menestyksellä.

Edelliset kisat Ruotsiin voittanutta Charlotte Nilssonia ei nähty illan aikana lavalla. Hän olisi halunnut esittää kilpailussa uutuussinglensä, mutta Ruotsin yleisradioyhtiö ei siihen suostunut. Aivan kokonaan edellisen vuoden menestyjiä ei kuitenkaan jätetty rannalle: Charlotten taustakuoro nimittäin kelpasi Maltan Claudette Pacelle. Voittoon asti ei heidänkään tukensa riittänyt Maltaa nostamaan, mutta kärkikymmenikköön kuitenkin.

Kreikka, Slovakia ja Unkari jäivät pois vuoden 2000 viisuista taloudellisista syistä. Bosnia, Liettua, Slovenia, Puola ja Portugali eivät voineet osallistua edellisen vuoden huonon menestyksensä vuoksi, ja Italia jatkoi omaa boikottiaan. Uusia viisumaita nähtiin yksi, Latvia.
Israelin liberaali yhtye aiheutti päänvaivaa sekä kisaisännille että Israelin konservatiiveille.
Alankomaiden asu oli varmaankin pinta-alaltaan viisuhistorian laajin.
Kisan suurten ennakkosuosikkien joukkoon kuuluivat Viro ja Venäjä, jotka molemmat luottivat nuoriin, seksikkäisiin naislaulajiin. Venäläinen lapsesta asti Lontoossa asunut öljypohatan tytär Alsou kulki joka paikkaan suuren maailman tyyliin limusiinilla, ja hänen kappaleensa ”Solo” oli kuin suoraan Britney Spearsin levyltä. 16-vuotias Alsou oli kisan nuorin osallistuja. Häntä pari vuotta vanhemman “Viron Britneyksi” tituleeratun Ineksen ”Once in a lifetime” oli perinteisempää europoppia. Siinä missä Alsou luotti navan paljastaneeseen pikkutoppiin ja miespuolisiin taustatanssijoihin, oli Ineksen varustuksena vartaloa nuoleva vihreä haalari ja samanvärinen cowboyhattu.
Nicki French oli vilpittömän iloinen Jeminin vapautettua hänet maansa huonoimman menestyjän tittelistä Riikassa kolme vuotta myöhemmin.
Inesin housut olivat BBCn kommentaattori Terry Woganin mukaan niin kireät, ”että läpi näkyi mitä hän oli syönyt aamiaiseksi.
Viro-Venäjä-maaottelu päättyi Alsoun voittoon, Viron ohitse nimittäin kiri myös Suomeltakin täydet pisteet napannut kisan ensikertalainen Latvia. Latviaa edusti huippusuosittu Brainstorm-yhtye, joka kotimaassaan tunnetaan myös latviankielisellä nimellä Prata Vetra. Brainstormin ”My Star” oli britpop -vaikutteinen kappale, jonka yhtyeen solisti Renars Kaupers onnistui myymään puhelinäänestäjille veikeällä esityksellään.
Latvialaiset arvostivat Kaupersin suoritusta niin paljon, että hänet äänestettiin vuonna 2000 vuoden latvialaiseksi. Kaupers päihitti kisassa jopa maansa presidentin Vaira Vike-Freibergan. Hänet myös nähtiin viisulavalla juontajana, kun Latvia muutaman vuoden kuluttua pisti vielä debyyttiään paremmaksi ja voitti koko kisan.
Venäjä oli lähempänä voittoa kuin koskaan Alsoun avulla.
Pelkistetty esitys, raju ammattitaito, hyvä kameratyö ja harkittu valaistus toivat Tanskalle yllätysvoiton – kappaleen menestykseen eivät olleet uskoneet esim. vedonlyöjät.
Illan huikeimmasta pukutempusta vastasi Hollanti, jonka edustaja Linda Wagenmakers saapui lavalle valtavan leveällä hameella varustetussa mustavalkeassa kumiluomuksessa. Kappaleen tahdin kiihtyessä ensimmäiseen kertosäkeeseen hame avautui, ja sen alta lavalle ilmestyi kaksi taustanssijapoikaa. Saksan Stefan Raab tosin pisti melko hyvin kampoihin: esityksen aikana lavalta sammutettiin valot, ja Raabin puku alkoi hehkua lukuisten pienten lamppujen merenä.
Stefan Raab kohosi kymmenessä vuodessa alapäähuumorista korkeuksiin, mies toimi voittoisan Satellite-kappaleen taustatiimissä.
Kroatian Goran Karanin pitkä tukka liehusi valtoimenaan, taustalla tanssi enkeli lakanaan kietoutuneena.

Isäntämaa Ruotsi lähetti kisaan vuoden 1994 viisukonkarin Roger Pontaren, joka päätyi ottamaan kantaa alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta. ”When spirits are calling my name” -kappaleen aikana lavalla nähtiin intiaaniasuisen Pontaren lisäksi yksi eskimo, yksi norjansaamelainen ja sadetanssia tanssiva cree-intiaani.

Israelin edustuskappale herätti ennakkoon paljon kohua, koska esikatseluvieolla oli nähty niin tyttö- kuin poikaparienkin suudelmia. Tiukimpia israelilaisia ei myöskään miellyttänyt se, että Ping Pong -yhtye heilutteli lavalla Israelin ja Syyrian lippuja. Eleen oli tarkoitus edistää rauhaa kahden vihoittelevan kansakunnan välillä. Rauhan sanoma ei kuitenkaan riittänyt nostamaan Israelia kovin korkealle tulostaulukossa: tuloksena oli seitsemän pistettä ja 22. sija.

Vielä surkeammin kävi Belgiaa edustaneelle gospel-laulaja Nathalie Sorcelle. Pahojen kielien mukaan hän voitti maansa karsinnat uskonlahkonsa äänien turvin. Itse viisuissa tämä ei kuitenkaan riittänyt: hurmoshenkinen Envie de vivre jäi viimeiseksi.
Isännät toivat lavalle paljon katsottavaa savuineen, pyroineen ja etnisine asuineen.
Makedonian tyttöbändin avut olivat ilmeisesti aivan jossain muualla kuin livelaulutaidossa.

Kovin paljon paremmin ei mennyt kisan toisella gospel-laulajalla, Suomen Nina Åströmillä. Kotimaassaan tuntematon laulaja oli esiintynyt hengellisissä tapahtumissa muun muassa Hollannissa, ja hänen kappaleensa sanoissa pyrittiin kalastelemaan ääniä eri puolilta Eurooppaa luettelemalla eri maita ja paikannimiä – temppu, jota muun muassa Irlanti oli kokeillut kisassa vuonna 1991.

Åströmin kappaletta pidettiin muutenkin varsin irlantilaisvaikutteisena. Ruotsalaislehdistö oli tosin ilkeämpi, ja vertasi Suomen edustajaa muun muassa kylmään kaurapuuroon. Åström ei kuitenkaan kritiikistä lannistunut, vaan esiintyi Globenissa varmasti ja nousi lopputilastossa kahdeksanneksitoista, mikä murhellista kyllä oli parhaita suomalaissijoitus aikoihin. Käytössä olleen karsintatavan vuoksi Suomen olisi muuten pitänyt saavuttaa kakkossijaan oikeuttavat 164 pistettä voidakseen kilpailla myös seuraavana vuonna.

Kisan jälkeen Åström myönsi että totta kai parempi sijoitus olisi miellyttänyt, mutta että kaikki oli mennyt lavalla nappiin eikä petraamisen varaa jäänyt. Siksi Suomella ei ollut hänestä mitään hävettävää.
Suomen esitys ei varmaan hävettänyt ketään kotimaassa, mutta vaisuhko vaikkakin ammattitaitoinen kappale hukkui massaan.
Latviaa edustanut Brainstormin My Star on jo esitelty Viisulassa, linkki jutun lopussa.

Huomattavasti katkerammin tappioonsa suhtautui Britannian Nicki French, joka ennakkoon oli yksi kisan tunnetuimmista osallistujista. French oli muutama vuosi aikaisemmin menestynyt eri puolilla maailmaa discoversiollaan Bonnie Tylerin megahitistä Total eclipse of a heart. Viisuissa hänen perinteisenpuoleinen rallinsa ”Don’t play that song again” ei kuitenkaan saanut vastaavaa reaktiota aikaan: 28 pistettä ja 16. sija olivat siihen mennessä huonoin Britannian saavuttama viisutulos.

Kisan tulos ratkaistiin puhelinäänestyksellä. Tosin Hollannissa käytettin tuomaristoa, sillä viisulähetystä ei näytetty kokonaisuudessaan maan televisiossa samana päivänä sattuneen useita kuolonreja vaatineen räjähdysonnettomuuden vuoksi. Puhelinäänestäjät eri puolilla Eurooppaa lämpenivät ehkä kisan epätodennäköisimmälle voittajalle: kahden harmaantuneen tanskalaisherran kitaraduetolle ”Fly on the wings of love”. Kisan iäkkäimmät edustajat olivat esiintyneet aina 60-luvulta asti ja saavuttaneet suosiota muun muassa Saksassa. Olsenin veljekset olivat konsertoineet myös Aasiassa, jossa he muuten tutustuivat Marion Rungiin.
Viisi Itämeren rantavaltiota oli lopputuloksissa top viidessä.
Pohjoismainen menestys Eurovision laulukilpailuissa jatkui.
Tanska johti äänestystä alusta loppuun asti, mitä ei ollut tapahtunut sitten vuoden 1974. Olsenit saivat lopulta 195 pistettä, ja päihittivät kakkoseksi tuleen Venäjän 40 pisteellä. Vain Kroatia ja Makedonia jättivät Tanskan vaille ääniä. Joka tapauksessa tulos ei miellyttänyt Venäjää, joka finaalin jälkeen valitti siitä että Jörgen Olsenin ääntä oli muokattu teknisesti kisakappaleen viimeisessä kertosäkeessä. Valitus ei mennyt läpi ja tulos jäi voimaan: Tanska sai siis kunnian järjestää seuraavan Eurovision laulukilpailun, kisan josta oli määrä tulla vielä Tukholman viisuja suurempi show.

Kilpailukappeleet:

1. Israel: Ping Pong – Sa’me’akh (22. sija, 7 pistettä)

2. Alankomaat: Linda Wagenmaker – No goodbyes (13. sija, 40 pistettä)

3. Britannia: Nicki French – Don’t play that song again (16. sija, 28 pistettä)

4. Viro: Ines – Once in a lifetime (4. sija, 98 pistettä)

5. Ranska: Sofia Mestari – On aura le ciel (23. sija, 5 pistettä)

6. Romania: Taxi – The moon (17. sija, 25 pistettä)

7. Malta: Claudette Pace -Desire (8. sija, 73 pistettä)

8. Norja: Charmed – My heart goes boom (11. sija, 57 pistettä)

9. Venäjä: Alsou – Solo (2. sija, 155 pistettä)

10. Belgia: Nathalie Sorce – Envie de vivre (24. sija, 2 pistettä)

11. Kypros: Voice – Nomiza (21. sija, 8 pistettä)

12. Islanti: Einar & Telma – Tell me (12. sija, 45 pistettä)

13. Espanja: Serafin Zubiri – Colgado el un sueño (18. sija, 18 pistettä)

14. Tanska: Olsen Brothers – Fly on the wings of love (1. sija, 195 pistettä)

15. Saksa: Stefan Raab – Wadde hadde dudde da? (5. sija, 96 pistettä)

16. Sveitsi: Jane Bogart – La vita cos’è (20. sija, 14 pistettä)

17. Kroatia: Goran Karan – Kada zasu andeli (9. sija, 70 pistettä)

18. Ruotsi: Roger Pontare – When spirits are calling my name (7. sija, 88 pistettä)

19. Makedonia: XXL – 100% te ljubam (15. sija, 29 pistettä)

20. Suomi: Nina Åström – A little bit (18. sija, 18 pistettä)

21. Latvia: Brainstorm – My star (3. sija, 136 pistettä)

22. Turkki: Pinar Ayhan & The S.O.S: Yorgonum anla (10. sija, 59 pistettä)

23. Irlanti: Eamonn Toal – Millenium of love (6. sija, 92 pistettä)

24. Itävalta: The Rounder Girls – All to you (14. sija, 34 pistettä)