Muistathan: Eurovision laulukilpailu 2008

Ikimuistoisista kotikisoistamme Helsingissä voiton vienyt Serbia pääsi näyttäytymään Euroopalle itsenäisenä valtiona. Serbia, Marija Serifovic ja ”Molitva” olivat monella tapaa uraauurtava voittaja. Serbia kisasi vuonna 2007 ensimmäistä kertaa omana valtionaan ja nappasi heti viisuvoiton. ”Molitva” oli kielisäännön vapautumisen jälkeen ensimmäinen kokonaan muulla, kuin englannin kielellä laulettu viisuvoittaja. Niinpä peräti 43 Euroopan kansaa kokoontui keväiseen Belgradiin. Merkittävin uudistus tällä kertaa oli semifinaalien jakautuminen kahteen osaan. Edellisvuotinen Helsingin 28 maan megasemifinaali jäi historiaan ja samalla kaikki maat, paitsi isäntämaa ja neljä suurta rahoittajamaata joutuivat ponnistamaan finaaliin semifinaalin kautta.

Ajankohta: semifinaalit 20. & 22.5.2008, finaali 24.5.2008
Kilpailupaikka: Belgrad Areena, Belgrad, Serbia
Juontajat: Jovana Janković ja Željko Joksimović
EBU:n virallinen valvoja: Svante Stockselius

Juontajat Željko Joksimović ja Jovana Janković skoolasivat lähetyksen aluksi.
Lavalla nähtiin myös ensimmäiset Eurovision laulukilpailut voittanut Lys Assia.

Täysin ongelmitta kisajärjestelyt eivät alkaneet, sillä juuri Montenegrosta irtautuneen Serbian kinkkiset välit Kosovon kanssa huolestuttivat EBU:a. Neuvotteluja vaihtoehtoisten isännöintien kanssa käytiin jo varovaisesti mm. edellisvuonna toiseksi tulleen Ukrainan kanssa, edellisvuotisen isännän Suomen kanssa sekä sitä edeltäneet kisat isännöineen Kreikan kanssa. Serbian hallitus antoi kuitenkin takuun, että kaikkien vieraiden on turvallista tulla maahan. Lisäksi Albanian, Kroatian ja Israelin delegaatioille järjestettiin erikoisturvajärjestelyt. Niinpä kisapaikaksi päätettiin nopeasti Serbian pääkaupunki Belgrad sekä Belgrad areena, joka on 20 000:lla istumapaikallaan yksi Euroopan suurimmista katetuista halleista.

Sen jälkeen Serbian yleisradioyhtiö RTS järjesti kilpailun kisojen visuaalisesta ilmeestä, jonka myötä tunnuslauseeksi valikoitui ”Confluence of sound” ja tunnusväreiksi Serbian lipun sininen, punainen ja valkoinen. Nuottiavainlogoon yhdistyi symbolisesti kaksi eurooppalaista jokea Sava ja Danube, jotka risteävät Belgradissa. Postikorteissa toistuivat samat visuaaliset teemat, mutta värimaailmat olivat kunkin osallistujamaan omat. Juontajiksi valittiin koleaääninen Jovana Janković ja Željko Joksimović, joka sijoittui Istanbulin euroviisuissa 2004 hienosti toiseksi Serbia-Montenegron edustajana.

Norja ja Suomi arpoutuivat uudessa korijärjestelmässä ensimmäiseen semifinaaliin…
…ja Tanska Ruotsin ja Islannin kanssa toiseen.

Ennen kisoja arvottiin vielä semifinaalijako uudenlaisella kuuden ”korin” menetelmällä, jolla hajotettiin perinteisesti toisiaan pisteillä muistavat maat tasaisesti molempiin eriin. Kummastakin semifinaalista pääsi jatkoon puhelinäänestyksen myötä yhdeksän osanottajaa ja kymmenes tuomareiden valitsema osanottaja. Molemmissa semifinaaleissa äänestys tapahtui kyseiseen erään osaa ottavien maiden kesken. Suorat finalistit pääsivät hekin äänestämään jo semifinaalivaiheessa. Espanja ja Saksa äänestivät ensimmäisessä, Iso-Britannia, Ranska ja isäntämaa Serbia toisessa.

Uusina maina mukaan tuli ensimmäistä kertaa San Marino ja Azerbaijan. Itävalta suivaantui edellisvuotisesta sijoituksestaan siinä määrin, että osoitti poissaolollaan mieltään kolmen vuoden ajan. Slovakia jäi pois taloudelliseen tilanteeseen vedoten. Italialle luvattiin suora paikka finaalissa suurena rahoittajamaana, mutta sekään ei vielä houkutellut heitä takaisin.

Israelia edusti Kahav Nolad -kykykisan voittanut nuorukainen Boaz Ma’uda.
San Marinon debyyttiedustuksesta vastasi Miodio-yhtye.

Arpaonni suosi Serbian rakasta naapurimaata Montenegroa, joka sai kunnian aloittaa historiallisen ensimmäisen semifinaalin. Tällä kertaa oltiin edellisvuotisen debyytin tavoin liikkeellä vähän vanhanaikaisella rockilla, eikä finaaliin päästy nytkään. Israelin vahva ehdokas Boaz Ma’uda eteni odotetusti finaaliin. Viron humoristinen edustusryhmä Kreisiraadio, joka on eräänlainen paikallinen Kummeli, oli kaikkien odotusten mukaisesti ensimmäisen semifinaalin toiseksi viimeinen.

Slovenian Rebeka ulkoilutti taustatanssijoitaan kuin koiria.
Arkiset askareet jatkuivat Bosnia-Hertsegovinan pyykinkuivauksella.

Moldova karsiutui finaalista ensimmäistä kertaa unohdettavalla balladillaan ”A century of love” ja debyyttinsä tehnyt San Marino jäi koko erän jumboksi sekä samalla koko San Marino jäi kolmeksi vuodeksi pois viisuista. Belgian mittavan karsintaruljanssin voitti jälleen kerran mielikuvituskielellä laulettu teos, mutta ”O julissista” ei tullut ”Sanomin” kaltaista menestystä. Azerbaijan debytoi näyttävästi ja äänekkäästi. Duon Elnur ja Samir herrat olivat pukeutuneet enkeliksi ja piruksi, ja pistivät pystyyn kunnon show’n. Se kannatti, sillä finaalipaikka tuli helposti.

Slovenian menevä, mutta hieman vanhanaikainen diskohumppa karsiutui finaalista täpärimmin. Norjan iskelmämimmi sen sijaan lauloi itsensä kirkkaasti finaaliin ja menestyi vielä sielläkin hienosti. Puolan valkeahampainen vetyperodsidiblondi Isis Gee oli viimeinen finaaliin pääsijä. Hupaisaa kyllä hän olisi päässyt finaaliin myös puhelinäänestyksen kymmenentenä, mutta myös tuomarit olivat sitä mieltä että hänen itsensä säveltämä paatoksellinen balladi ”For life” pitää kuulla finaalissa.

Irlantia edusti kalkkunanukke Dustin The Turkey, joka tuskin erottui lavalla.
Andorran haarniskaan pukeutunut Gisela palkittiin Barbara Dax -awardilla.

Seitsemänkertainen euroviisuvoittaja Irlanti pisti tällä kertaa kunnolla leikiksi ja lähetti edustajakseen rääväsuisen kalkkunanuken Dustin the Turkeyn. Dustin on Irlannin televisiossa suosittu hupihahmo, mutta Euroopassa ei tätä vitsiä ymmärretty. Kaiken kukkuraksi käsinukke oli niin pieni, että se hädin tuskin erottui värikkäältä lavalta. Andorran kultaiseen haarniskaan sonnustautunut Gisela sai yhtä paljon pisteitä, kuin Irlannin kalkkuna ja molemmat karsiutuivat finaalista.

Andorran Sirusho hytkytteli itsensä finaaliin ensimmäisestä semifinaalista…
…kuten myös Kreikan Kalomira edellistä rivakammin itseään ravistellen.

Bosnia-Hertsegovinan vitsi oli hienostuneempi ja eteni illan erikoisuutena finaaliin. Armenian vauhdikas etnodiskoilu ”Qélé! Qélé!” sijoittui hienosti semifinaalinsa toiseksi ja finaalissakin peräti neljänneksi. Hieman samantapainen Alankomaiden edustaja sen sijaan karsiutui finaalista. Monien yllätykseksi Suomen raskas edustaja Teräsbetoni jyräsi tiensä finaaliin ”Missä miehet ratsastaa”-kappaleellaan. Tämä olikin ensimmäinen – ja toistaiseksi ainoa – kerta, kun semifinaalikaudella sinne päästiin suomenkielisellä esityksellä. Tiistaisen semifinaali-illan päättäneet kolme esitystä tulivat Romaniasta, Venäjältä ja Kreikasta, ja ne kaikki pääsivät finaaliin. Kreikan sirkeä Kalomira voitti tämän semifinaalin ja merkillepantavaa on, että Venäjän Dima Bilanin esitys oli pisteissä vasta kolmas. Moni asia tuli muuttumaan lauantaihin mennessä.

Suomen esityksestä ei pommeja puuttunut.
Teräsbetoni on ainoa suomenkielisellä laululla semistä finaaliin yltänyt edustaja.

Ennen lauantaita oli kuitenkin vuorossa vielä torstain toinen semifinaali, josta valittiin kymmenen finalistia lisää. Pelin avasi Islannin tehokas eurodance, joka pääsi finaaliin yllättävänkin täpärästi. Ruotsin finaaliriemua himmensi jälkikäteen hieman se, että he pääsivät sinne tuomariäänillä. Vuoden 1999 viisuvoittaja Charlotte Perrelli ja ”Hero” oli puhelinäänestyksessä vasta 12:sta. Joka tapauksessa Ruotsi oli ollut mukana euroviisufinaalissa joka vuosi karsiutumisuhista huolimatta – tähän mennessä.

Islannin Eurobandin Regína Ósk Óskarsdóttir ja Friðrik Ómar.
Ruotsin Charlotte Perelli palasi ESC-lavalle yhdeksän vuoden jälkeen solakoituneena.

Samoin jokavuotisia viisufinalisteja olivat myös Turkki ja Ukraina, jonka hehkeä edustaja Ani Lorak voitti koko semifinaalin ylivoimaisesti. Liettuan vireongelmainen liinatukka Jeronimas Milius ei sen sijaan onnistunut vaativan kappaleensa esityksessä ja jäi kisan häntäpäähän. Albanian finaaliin edenneen Olta Bokan jälkeen nähtiin karsiutuneet esitykset Sveitsistä, Tšekistä ja Valko-Venäjältä. Monet puolestaan järkyttyivät Latvian leikkisien merirosvojen porhaltaessa finaaliin. Kroatian hurmaavan vanhanaikainen valssi ”Romanca” oli sen sijaan iloinen finaaliyllätys. Kraljevi Ulice yhtyeen apuna lavalla nähtiin taiteilijanimeä 75 Cents totteleva Ladislavav Demetreffy, joka on edelleen kaikkien aikojen vanhin viisuestradilla esiintynyt henkilö. Tuohon aikaan 75-vuotias Demetreffy poistui ikävä kyllä keskuudestamme marraskuussa 2010.

Kroatian kappale on jo esitelty Viisulassa…
…kuten myös Georgian edustussävelmä, linkit jutun lopussa.

Bulgarian diskoilun jälkeen nähtiin ja kuultiin vahvemmat esitykset Tanskasta ja Georgiasta. Georgian sokean laulajanaisen Diana Gurtskayan esityksessä nähtiin yksi viisuhistorian näyttävimmistä pukutempuista. Unkarin Csézyn vaatimaton balladi ”Candlelight” jäi koko alkukarsinnan viimeiseksi saaden vain kuusi pistettä, joista 4 tuli isäntämaalta Serbialta.

Aikaisempina vuosina mukavasti menestynyt Malta jatkoi ikävää alavirettään ja karsiutui toistamiseen finaalista. Samoin kävi Kyproksen ”Femme fatalelle” Evdokia Kadille. Makedonialaisia harmitti varmasti eniten, sillä he sijoittuivat puhelinäänestyksessä sijalle 10, mutta sääntöjen mukaan kymmenen finalistin valitsi asiantuntijaraadit. Viimeisenä esiintynyt Portugali löi kaikki ällikällä sijoittuessaan upeasti semifinaalin toiseksi. Portugali eteni viisufinaaliin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2003. Mahtipontinen edustussävelmä ”Senhora do mar” oli kroatialaisen viisunikkarin Andrej Babićin kynästä. Kappale oli jo neljäs hänen tekemänsä edustussävelmä sekä neljännen eri maan edustaja. Aikaisemmat hänen tekemänsä viisut tulivat Kroatiasta (2003), Bosnia-Hertsegovinasta (2005) ja Sloveniasta (2007).

Portugalin uhkea Vânia Fernandes sijoittui toisessa semifinaalissa peräti toiseksi.
San Remostakin tutun Sveitsin Paolo Meneguzzin kohtalona oli karsiutuminen.

Finaalista tuli jännittävä semifinaalimenestyjien kamppailu. Suorista finalisteista parhaiten menestyi isäntämaan tyylikäs balladi ”Oro”, joka oli kuudes. Suuret rahoittajamaat kamppailivat lähinnä siitä, kuka ei jää viimeiseksi. Takavuosien menestyjä Iso-Britannia jäi sijoituspisteissä jälleen finaalin viimeiseksi, vaikka sai tasan yhtä monta pistettä (14) kuin Puola ja toinen suuri rahoittaja Saksa. Suuresti rahoitettu huumori puri äänestäjiin paremmin, sillä espanjalaiskoomikko Rodolfo Chikilicuatre oli kömpelöine ”Baila el Chiki-chiki”-tansseineen kuudestoista ja Ranskan kuivempi vitsi, Sébastien Tellierin ”Divine” oli yhdeksästoista.

Big four -maat jäivät lopputuloksissa hänille, Saksan sijoitus oli 23.
Itä-Eurooppa puolestaan juhli; Armenia, Kreikka, Ukraina ja Venäjä oli top 4.

Hehkeät hopeaan verhoutuneet diskojen ylipapittaret Ukrainan Ani Lorak ja Armenian Sirusho lauloivat itsensä kärkinelikkoon ja jättivät varttuneemman hopeakolttuisen ruustinnan Ruotsin Charlotten varjoonsa. Kreikan astetta hempukkamaisempi diskokimuli Kalomira sijoittui komeasti pronssille. Viimeisenä esiintynyt Norja yllätti muhkealla pistesaaliillaan, mutta semifinaalissa hienosti menestynyt Portugali hyytyi finaalin sijalle 13. Suomen Teräsbetoni keräsi 35 pistettä, joista 10 tuli eteläiseltä naapuriltamme Virolta.

Venäjän voittoisassa esityksessä nähtiin niin viulunsoittia kuin taitoluisteluakin.
Dima Bilanin paita ei pysynyt vauhdikkaissa pyörähdyksissä kiinni.

Katkeran tappion Suomen Lordille vuonna 2006 kärsinyt Dima Bilan lähti tällä kertaa viisuihin kovat piipussa. Kappale ”Believe” tilattiin menestyvältä amerikkalaistuottajalta Jim Beanzilta. Lavalla nähtiin Diman seurana menestynyt taitoluistelija Evgeni Plushenko sekä unkarilainen viulisti Edvin Marton soittamassa Stradivariustaan. Venäjä keräsi yhteensä 272 pistettä saaden seitsemän kertaa täydet 12 pistettä. Maasta tuli samalla neljäs entisen Neuvostoliiton maa, joka on voittanut Eurovision laulukilpailut ja näin ollen kisat vietiin seuraavana vuonna ensimmäistä kertaa Venäjän maaperälle.

Pohjoismaista pärjäsi parhaiten Norja, muuten top 10 koostui itäisemmistä maista.
Dima Bilanin paita aukesi jälleen voiton selvittyä.
Edellisvuoden voittaja Marija Šerifović ojensi voittopystin Dima Bilanille.

Kilpailukappaleet:

1. semifinaali

1. Montenegro: Stefan Filipović – Zauvijek volim te ( 14. Sija, 23 pistettä)

2. Israel: Boaz Ma’uda – The Fire in Your Eyes (5. Sija, 104 pistettä)

3. Viro: Kreisiraadio – Leto svet (18. Sija, 8 pistettä)

4. Moldova: Geta Burlacu – A Century of Love (12. Sija. 36 pistettä)

5. San Marino: Miodio – Complice (19. Sija. 5 pistettä)

6. Belgia: Ishtar – O Julissi (17. Sija. 16 pistettä)

7. Azerbaijan: Elnur & Samir – Day After Day (6. Sija. 96 pistettä)

8. Slovenia: Rebeka Dremelj – Vrag naj vzame (11. Sija. 36 pistettä)

9. Norja: Maria Haukaas Storeng – Hold On Be Strong (4. Sija. 106 pistettä)

10. Puola: Isis Gee – For Life (10. Sija. 42 pistettä)

11. Irlanti: Dustin the Turkey – Irelande Douze Pointe (15. Sija. 22 pistettä)

12. Andorra: Gisela – Casanova (16. Sija. 22 pistettä)

13. Bosnia-Hertsegovina: Laka – Pokušaj (9. Sija. 72 pistettä)

14. Armenia: Sirusho – Qélé, Qélé (2. Sija. 139 pistettä)

15. Alankomaat: Hind – Your Heart Belongs to Me (13. Sija. 27 pistettä)

16. Suomi: Teräsbetoni – Missä miehet ratsastaa” (8. Sija. 79 pistettä)

17. Romania: Nico & Vlad -Pe-o margine de lume (7. Sija. 94 pistettä)

18. Venäjä: Dima Bilan – Believe (3. Sija – 135 pistettä)

19. Kreikka: Kalomira – Secret Combination (1. Sija, 156 pistettä)

2. Semifinaali

1. Islanti: Euroband – This Is My Life ( 8. Sija, 68 pistettä)

2. Ruotsi: Charlotte Perrelli – Hero (12. Sija, 54 pistettä)

3. Turkki: Mor ve Ötesi – Deli (7. Sija, 85 pistettä)

4. Ukraina: Ani Lorak – Shady Lady ( 1. Sija, 152 pistettä)

5. Liettua: Jeronimas Milius – Nomads in the Night (16. Sija, 30 pistettä)

6. Albania: Olta Boka – Zemrën e lamë peng (9. Sija, 67 pistettä)

7. Sveitsi: Paolo Meneguzzi – Era stupendo (13. Sija, 47 pistettä)

8. Tšekin tasavalta: Tereza Kerndlová – Have Some Fun (18. Sija, 9 pistettä)

9. Valko-Venäjä: Ruslan Alekhno – Hasta la Vista (17. Sija, 27 pistettä)

10. Latvia: Pirates of the Sea – Wolves of the Sea (6. Sija, 86 pistettä)

11. Kroatia: Kraljevi Ulice & 75 cents – Romanca (4. Sija, 112 pistettä)

12. Bulgaria: Deep Zone and Balthazar – DJ, Take Me Away (11. Sija, 56 pistettä)

13. Tanska: Simon Mathew – All Night Long (3. Sija, 112 pistettä)

14. Georgia: Diana Gurtskaya – Peace Will Come (5. Sija, 107 pistettä)

15. Unkari: Csézy – Candlelight (19. Sija, 6 pistettä)

16. Malta: Morena – Vodka (14. Sija, 38 pistettä)

17. Kypros: Evdokia Kadi – Femme Fatale (15. Sija, 36 pistettä)

18. Makedonia: Tamara Todevska, Vrčak & Adrian – Let Me Love You (10. Sija, 64 pistettä)

19. Portugali: Vânia Fernandes – Senhora do mar (Negras águas) (2. Sija, 120 pistettä)

Finaali:

1. Romania: Nico & Vlad – Pe-o margine de lume (20. Sija, 45 pistettä)

2. Iso-Britannia: Andy Abraham – Even If (25. Sija, 14 pistettä)

3. Albania: Olta Boka – Zemrën e lamë peng (17. Sija, 55 pistettä)

4. Saksa: No Angels – Disappear” – 23. Sija, 14 pistettä)

5. Armenia: Sirusho – Qélé, Qélé (4. Sija, 199 pistettä)

6. Bosnia-Hertsegovina: Laka – Pokušaj (10. Sija, 110 pistettä)

7. Israel: Boaz Ma’uda – The Fire in Your Eyes (9. Sija, 124 pistettä)

8. Suomi: Teräsbetoni – Missä miehet ratsastaa (22. Sija, 35 pistettä)

9. Kroatia: Kraljevi Ulice & 75 cents – Romanca (21. Sija, 44 pistettä)

10. Puola: Isis Gee – For Life (24. Sija, 14 pistettä)

11. Islanti: Euroband – This Is My Life (14. Sija, 64 pistettä)

12. Turkki: Mor ve Ötesi – Deli (7. Sija, 138 pistettä)

13. Portugali: Vânia Fernandes – Senhora do mar (Negras águas) (13. Sija, 69 pistettä)

14. Latvia: Pirates of the Sea – Wolves of the Sea (12. Sija, 83 pistettä)

15. Ruotsi: Charlotte Perrelli – Hero (18. Sija, 47 pistettä)

16. Tanska: Simon Mathew – All Night Long (15. Sija, 60 pistettä)

17. Georgia: Diana Gurtskaya – Peace Will Come (11. Sija, 83 pistettä)

18. Ukraina: Ani Lorak – Shady Lady (2. Sija, 230 pistettä)

19. Ranska: Sébastien Tellier – Divine (19. Sija, 47 pistettä)

20. Azerbaijan: Elnur & Samir – Day After Day (8. Sija, 132 pistettä)

21. Kreikka: Kalomira – Secret Combination (3. Sija, 218 pistettä)

22. Espanja: Rodolfo Chikilicuatre – Baila el Chiki-chiki (16. Sija, 55 pistettä)

23. Serbia: Jelena Tomašević – Oro (6. Sija, 160 pistettä)

24. Venäjä: Dima Bilan – Believe (1. Sija, 272 pistettä)

25. Norja: Maria Haukaas Storeng – Hold On Be Strong (5. Sija, 182 pistettä)

Keskustele ensimmäisestä semifinaalista foorumillamme

Keskustele toisesta semifinaalista foorumillamme

Keskustele finaalista foorumillamme