Muistathan: Eurovision laulukilpailu 2009

Venäjän eurovisiotaival alkoi vuonna 1994 muiden itäblokin maiden mukana. 1990-luku sujui takkuillen, vaikka edustajina toimivat mm. Venäjän suurimmat tähdet Philip Kirkorov ja Alla Pugacheva. Vuonna 2000 alkoi Venäjän uusi tuleminen ja siitä lähtien suuren ja mahtavan tähtäimessä on selkeästi ollut vain voitto. Mukana on toki ollut kokeilevampiakin juttuja, mutta myös lukuisia kansainväliset standardit täyttäviä pop-kappaleita ja hyviä sijoituksia. Vuonna 2008 se viimein tapahtui ja Venäjä voitti Belgradissa järjestetyt Eurovision laulukilpailut. Dima Bilan sai samalla myös hieman salvaa haavoihinsa, jotka Lordi aiheutti jättämällä hänet hopealle Ateenassa.

Ajankohta: semifinaalit 12. & 14.5.2009, finaali 19.5.2009

Kilpailupaikka: Olympic Indoor Arena, Moskova, Venäjä

Juontajat: Natalia Vodianova, Andrey Malahov, Alsou ja Ivan Urgant

EBU:n virallinen valvoja: Svante Stockselius

Niinpä toukokuussa 2009 Euroopan kansat kokoontuivat Moskovaan. Ihan kitkatta se ei kaikilta sujunut ja aluksi näyttikin, että osa itäisen Euroopan valtioista boikotoi kisoja Venäjän ja Georgian välisten suhteiden vuoksi. Venäjän kaikkien aikojen kisoiksi suunnittelemat laulumittelöt näyttivät kutistuvan tynkäkisoiksi. Näin ei kuitenkaan onneksi käynyt ja viihdettä ei sotkettu politiikkaan. Georgiassa tosin ehkä hieman epämääräisesti yritettiin, kun maa valitsi edustajakseen kappaleen nimeltä ”We don’t wanna put in” ja väitti kirkkain silmin, että yhtymäkohdat Venäjän presidenttiin ovat täysin sattumanvaraisia. Kappale kuitenkin diskattiin poliittisesti arveluttavana eikä Georgia halunnut lähettää Moskovaan karsintojensa toiseksi sijoittunuttakaan laulua, joten he jäivät suosiolla pois koko kisasta. Itävallan jatkaessa poissaoloaan, kilpailijamaita oli mukana kunnioitettavat 42 kappaletta.

Ensimmäisen semifinaalin avausnumerona kuultiin satu lapsia kuljettavasta tulilinnusta, joka liitelikin halki Olimpiyski indoor areenan estradille.
Semifinaaleissa nähtiin eri juontajat, kuin lauantain finaalissa. Kuvassa Natalia ”Pulkannaru” Vodianova ja Andrej Malakhov.

Edellisvuonna aloitetun tavan mukaan maat arvottiin kahteen semifinaaliin ja finaaliin pääsivät suoraan voittajan lisäksi vain suuret rahoittajamaat Ranska, Saksa, Iso-Britannia ja Espanja. Moskovan Olympialaisiin rakennetun suuren Olimpiyski Indoor Areenan valtavalle estradille asteli ensimmäinen esiintyjä 12. toukokuuta. Ilmassa oli viisuhistorian siipien havinaa, kun Montenegron edustussävelmän säveltäjä oli eurovisiolegenda Ralph Siegel. Andrea Demirovicin esittämän ”Just get out of my life” -kappaleen kohtalona oli kuitenkin karsiutua finaalista. Se sijoittui ensimmäisen semifinaalin sijalle 11 44:llä pisteellään. Helsingin kisoissa viisuperheeseen liittyneen Tsekin taival euroviisuissa ei ollut sujunut aivan mutkitta ja tällä kertaa oli luvassa täydellinen pohjanoteeraus. Huumoria ja kansanmusiikkia yhdistellyt Gipsy.cz ryhmä jäi täysin pisteittä ja siten semifinaalinsa viimeiseksi. Ehkä osittain tästäkin syystä Tsekki jäi kokonaan pois seuraavan vuoden kilpailuista kenties punomaan uusia taktiikoita.

Montenegron Andrea Demirovic yrittää häätää tanssipojan elämästään… vai yrittääkö sittenkään?
Valko-Venäjä Petr Elfimovin ”Eyes that never lie”-kappaleen studioversio äänitettiin Suomessa.

Belgia valitsi tällä kertaa edustajakseen hassunhauskan Elvis-imitaattorin, jonka reipas rock’n’roll sai yhden pisteen enemmän, kuin Tsekki. Suuremmalla sykkeellä kisaan osallistunut Valko-Venäjän edustaja Petr Elfimov pettyi varmasti karvaammin, kun jäikin finaalin ulkopuolelle. Ruotsi eteni itsevarmoin askelin finaaliin oopperalaulaja Malena Ernmanin esittämällä diskokappaleella ”La voix”, jonka sävelmän takaa löytyy Fredrik Kempe – sama mies, joka teki myös Ruotsin edellisvuotisen edustussävelmän ”Hero”.

Ruotsin Malena Ernman tyylikkäissä oopperanaamiohuveissaan.
Israelin tyttöjen välistä ystävyyttä.

Armenian haukankatseiset edustajasisarukset Inga ja Anush Arshakyanner olivat myös päättäneet päästä finaaliin ja kappale ”Jan Jan” sijoittuikin semifinaalinsa viidenneksi. Andorrassa odotukset lienivät myös korkeammalla, kun edustajana toimi Susanna Georgi – toinen osapuoli takavuosien tanskalaisesta menestysduosta Me & My. Andorralaistunut Susanna ei kuitenkaan vakuuttanut puhelinäänestäjiä, vaan sai ainoastaan kahdeksan pistettä ja semifinaalin häntäpään sijoituksen. Sveitsissä uskottiin myös lujaa paikallisen suosikkiorkesterin vetovoimaan. Kovasti U2-yhtyeeltä kuulostanut Lovebugs karsiutui sekin kuitenkin finaalista ja sijoittui vain pykälää Andorraa paremmin.

Turkin finaalipaikka oli sen sijaan selvää jo alusta lähtien, vaikka kovin perinteisin eväin he sitä tavoittelivatkin. Notkealanteisen Hadise-neitokaisen etninen diskoilu ”Düm tek tek” keräsi runsaasti pisteitä ympäri Eurooppaa ja sijoittui semifinaalinsa toiseksi – ja kamppaili kärkisijoista vielä finaalissakin. Israelin vahva naisduo Noa & Mira Awad – jotka olivat esittäneet kotimaansa karsintojen kaikki kappaleet – pääsivät hekin ansaitusti finaaliin. Sen sijaan Bulgarian erikoisella esityksellä ei ollut sinne mitään asiaa. Levyllä ja musiikkivideolla upealta näyttänyt ja kuulostanut Krassimir Avramovin oopperan ja dancemusiikin yhdistelmä mureni estradilla, kuin piparkakkutalo. Lavalla nähtiin puujalkatanssijoita ja sekalainen kokoelma epävireisesti huutavia naislaulajattaria. Bulgaria oli saanut myös esiintymisjärjestysarvonnassa onnenkortin, jolla he saivat itse valita esiintymisnumeronsa ja jostain käsittämättömästä syystä he halusivat esiintyä kisan puolivälissä.

Bulgarian friikkisirkus.
Islannin Yohannan taustakuorossa nähtiin vankkaa euroviisukokemusta. Eurobandin Fridrik nähtiin edustustehtävissä vuotta aiemmin ja Hera Björk seuraavana vuonna.

Ensimmäisen semifinaalin numerolla 12 esiintynyt Islannin edustaja Johanna Gudrun Jonsdottir eli kansainvälisemmin Yohanna teki sen sijaan niin vakuuttavaa työtä, että vei koko osakilpailun voiton ja kaunis balladi ”Is it true” sijoittui lopulta finaalissakin upeasti toiseksi. Hänen jälkeensä lavalla piipahtaneet Makedonian kasarirokkarit puolestaan lienivät harmistuneita, sillä oikeasti he sijoittuivat semifinaalin kymmenenneksi, mutta sääntöjen mukaan kymmenes semifinalisti valittiinkin raadin äänien perusteella. Next time yhtyeen poikien epäonni oli Suomen Waldo’s Peoplen tyttöjen ja poikien onni, sillä oikeasti Suomi sijoittui puhelinäänestyksessä vasta sijalle 12, mutta ysäridance oli kuin olikin tuomaristojen mieleen. Makedonian ja Suomen välissä esiintyneet Romanian balkanilaistytöt pääsivät hekin finaaliin Elena Gheorgen johdalla.

Waldo’s Peoplen Waldon ja Karoliina Kallion taustalla lauloivat Capri ja Manna sekä tulitaiteilijat Kasmir ja Niko.
Portugalin esiintyjäryhmä miltei hukkui estradin valtaviin valotauluihin.

Monien yllätykseksi myös Portugalin välitön kansanmusiikkipoppoo Flor-de-lis pääsi sekin finaaliin, kuten myös kolmatta kertaa eurovisioestradilla esiintynyt Maltan Chiara. Chiarahan sijoittui vuoden 1998 kisoissa kolmanneksi ja vuoden 2005 kisoissa toiseksi, mutta tällä kertaa mitali ei enää ollut kirkastuva. Vaikka semifinaalista finaaliin Malta selvisikin selkein luvuin, Chiaran kone hyytyi finaalissa tyystin ja lopputuloksena oli vasta 22. sija. Maltan jälkeen ensimmäisen semifinaalissa nähtiin enää Bosnia-Hertsegovinan vahva esitys. Regina-yhtyeen ”Bistra voda” –paatoksesta nousi jopa yhden sortin fanisuosikki ja se sijoittuikin hienosti erässään pronssille.

Maltan Chiaralle Moskova tarjoili jo kolmannen euroviisuedustustehtävän.
Bosnia-Hertsegovinan Regina-yhtye tyylitteli tiensä komeasti finaaliin.

Torstain toisen semifinaalin avasi Kroatian slaavilaisballadi ”Lijepa tena”, joka pääsi finaaliin tuomariäänten turvin. Hiuksen hienosti finaalista karsiutui Irlannin Sinéad Mulveyn johtama tyttöryhmä. Latvian liikenneruuhkasta kertova sekametelisoppa jäi sen sijaan eränsä viimeiseksi. Edellisvuoden isäntä Serbia karsiutui puolestaan finaalista hyvinkin täpärästi. Puhelinäänestäjät olisivat sen sinne päästäneet, mutta raatien mielestä Kroatia oli siis parempi. Puolan Lidia Kopania ja perinteinen balladi ”I don’t wanna leave” oli semifinaalin kahdestoista.

Kroatian Igor Cukrov ja valkeaan pukeutunut Andrea lauloivat dueton.
Unkarin Zoli Ádok esitti ”Dance with me”-kappaleensa tekstiin sopivat koreografiat.

Kuudentena esiintynyt Norja, edustajanaan veijarimainen viuluviikari Alexander Rybak ja hänen itsensä kynäilemä ralli ”Fairytale” oli puolestaan ylivoimainen voittaja jo semifinaalissaan. Vielä kovemmat luvut pistetauluun naputeltiin finaalissa, jossa Rybak pesi Lordin muutaman vuoden takaisin piste-ennätyksen kirkkaasti, hipoen melkein 400 pisteen haamurajaa, finaalissa hopealle sijoittuneen Islannin saadessa ”vain” 218 pistettä.

Norjan jälkeen toisessa semifinaalissa nähtiin rypäs vaatimattomampia esityksiä Kyprokselta, Slovakiasta, Tanskasta, Sloveniasta ja Unkarista. Niistä vain Tanska sinnitteli itsensä finaaliin. Sen jälkeen olikin vuorossa topakampaa menoa Azerbaijanista, Kreikasta, Liettuasta, Moldovasta, Albaniasta, Ukrainasta ja Virosta. Kaikki porhalsivat suoraan finaaliin. Azerbaijanin kuvankaunis AySel aisaparinaan miehinen Arash sijoittuivat upeasti semifinaalin toiseksi ja finaalissakin hienosti kolmanneksi. Kreikkaa edusti toistamiseen Ateenan viisujen juontajanakin toiminut Sakis Rouvas, jonka esittämä näppärä danceralli nousi koreografiansa turvin jopa yhdeksi ennakkosuosikiksi. Semifinaalin neljäs sija hyytyi kuitenkin hieman, ja finaalissa Kreikka oli sijalla 7.

Kreikkaa edustanut Sakis Rouvas yritti lentää huipulle asti, mutta ihan kärkeen eivät siivet kantaneet.
Moldovan Nelly Ciobanun esitys ”Hora din Moldova” perustui moldovalaiseen kansantanssiin.

Iloisin yllättäjä oli kuitenkin eteläinen naapurimme Viro, jota edusti eteerinen Urban Symphony yhtyeen esitys ”Rändajad”. Viron kielellä esitetty kappale nousi hienosti semifinaalinsa sijalle kolme ja finaalin sijalle kuusi. Toisen semifinaalin päätti Alankomaiden itsevarma ukkoryhmä De Toppers, joiden uho sai nolon lopun: 11 pistettä ja toisen semifinaalin 17. sija.

Albanian Kejsi Tola oli kisojen kuopus eikä päässyt edes Euroklubille bilettämään. Taustalla tanssiva sinivihreä mies nähtiin myös Oslossa Kreikan tanssiryhmässä.
Ukraina satsasi perinteisesti lavaylöspanoon ja Svetlana Loboda ”Be my valentine” -kappaleessa nähtiin kaikkea roomalaissotilaista alkaen.
Viroa edustaneen Urban Symphony -yhtyeen solistina lauloi Sandra Nurmsalu.
Alankomaiden De Toppers trio oli koottu maansa suosituimmista miesartisteista, mutta suosio jäi Alankomaiden rajojen sisäpuolelle.

Näin oli kaksikymmentä finalistia löydetty viiden suoran finalistin seuraksi. Moskovan kisojen yhtenä erikoisuutena oli vaihtuvat juontajat. Onneksi niin, sillä muuten meidän olisi pitänyt katsella vielä finaalissakin semifinaalit juontaneita Andrej Malakhovia ja pulkannaruksikin kutsuttua Natalia Vodianovaa. Finaalin juontaneet Ivan Urgant ja viisuedustajanakin tutuksi tullut Alsou suoriutuivat tehtävästään huomattavasti mallikkaammin. Spektaakkelimaisiksi tarkoitetut avaus- ja väliaikanumerot eivät nekään näyttäneet tv-ruuduissa kovin kummoisilta. Yleisö pikemminkin huvittui, kun ilmassa pahvitiilistä rakennettujen seinien läpi kohti lavaa pyrkinyt Dima Bilan sotkeutui turvaköysiinsä.

Moskovan viisufinaalin avanneen Dima Bilanin matka katonrajasta estradille ei sujunut täysin ongelmitta.
Finaaliin juontajiksi vaihtuivat Alsou ja Ivan Urgant. Alsou muistetaan edustustehtävistä Tukholman euroviisuista vuodelta 2000.

Finaalin musiikillisen osuuden avasi semifinaalin kautta paikkansa lunastanut Liettuan Sasha Son ja balladi ”Love”. Jotain kappaleen tenhosta oli kuitenkin ilmeisesti menetetty, sillä Liettua oli lopputuloksissa kolmanneksi viimeinen takanaan vain yksi suurista rahoittajamaista, Espanja, sekä raatiäänin finaalipaikkansa saanut Suomi. Israelin jälkeen kuultiin näiden euroviisujen suurimman tähden esitys. Hän tuli Ranskasta ja oli nimeltään Patricia Kaas. Kaas esitti chansoninsa niin kuin upeasti, kuin näin kokenut esiintyjä voi vain esittää, mutta Eurovision laulukilpailuissa eivät vanhat meriitit paina. Ranska oli lopputuloksissa seitsemäs.

Ranskaa edustanut Patricia Kaas oli näiden kisojen kiistatta kuuluisin esiintyjä.
Isäntämaata edusti vaikuttavasti Anastasia Prikhodko.

Ensimmäinen semifinaalin nelonen, Ruotsi, hyytyi sekin finaalissa sijalle 21 jättäen taakseen edellä mainittujen lisäksi Maltan Chiaran. Seuraava suora finalisti esiintyi numerolla 10 ja se oli isäntämaa Venäjä. Anastasia Prikhodko esitti antaumuksellisesti taiteellisen ja hieman ahdistavankin balladinsa ”Mamo”. Tyylikkäät taustaprojisoinnit, joissa Anastasian kasvot vanhenivat kolmen minuutin aikana vuosikymmeniä, tehostivat upeasti visuaalisuutta. Jotain sanomista taisi tulla siitä, että Anastasia esitti osan kappaleestaan Ukrainan kielellä.

Suuri rahoittajamaa Saksa yritti epätoivoisesti herättää hypetystä esityksensä ympärillä palkkaamalla lavalle mukaan kuuluisan burleski-tanssijan Dita von Teesen. Äänestäjät aistivat päälleliimauksen ja lopputuloksissa Saksa oli vasta kahdeskymmenes. Kappale ”Miss Kiss Kiss Bang” oli paremmin danceprojekti U-96:sta tunnetun Alex Christensenin käsialaa ja Alex nähtiin myös lavalla laulusolisti Oscarin seurana.

Saksan esityksessä nähtiin paljasta pintaa.
Norjan voittoisa viuluveijari Alexander Rybak.

Iso-Britannia lähti tällä mukaan varsin korkealla profiililla ja etsi maansa karsinnassa sopivaa laulusolistia maestro Andrew Lloyd Webberin sävelmälle. Webber nähtiin itsekin estradilla flyygelin ääressä, niin ja olihan siellä kykykilpailun voittanut laulajatar Jade Ewenkin. ”It’s my time” –kappaleen oli sanoittanut yhdysvaltainen Diane Warren. Britannia sijoittui pitkästä aikaa kärjen tuntumaan – hienosti viidenneksi.

Ison-Britannian esityksessä lavalla esiintyi laulusolisti Jade Ewenin lisäksi kappaleen säveltäjä Andrew Lloyd Webber.
Espanjan Sorayan liikunnallinen esitys ei purrut eurooppalaisiin.

Viimeinen suurista rahoittajamaista esiintyi viimeisenä ja sijoittuikin melkein viimeiseksi. Aivan äänestyksen lopussa Espanja sai kuitenkin sen verran pisteitä, että se ohitti yhdellä pisteellä Suomen jättäen meidät pahnan pohjimmaiseksi. Espanjaa edusti diskoprinsessa Soraya Arnelas ja vauhdikas lattarikappale ”La noche es para mi”.

Harvinaisen tylsän pisteidenlaskun myötä saatiin Moskovan kisat päätökseen ja yksi kappale eurovisiohistoriaa pakettiin. Alexander Rybak vei kilpailut kolmannen kerran Norjaan ja hiljensi samalla puheet itä-blokin hallitsemista euroviisuista.

Suomen pisteet antaneen Jari Sillanpään paita aiheutti Suomessa kohun.
Koko kisan ylivoimaisesti voittanut Norja antoi pisteensä viimeisenä.

Harvinaisen tylsän pisteidenlaskun myötä saatiin Moskovan kisat päätökseen ja yksi kappale eurovisiohistoriaa pakettiin. Alexander Rybak vei kilpailut kolmannen kerran Norjaan ja hiljensi samalla puheet itä-blokin hallitsemista euroviisuista.

Kaikkien aikojen ensimmäinen viisuvoittaja Lys Assia onnitteli tuoreinta voittajaa.

Kilpailukappaleet:

1. semifinaali

1. Montenegro: Andrea Demirović – Just Get Out of My Life (11. sija, 44 pistettä)

2. Tšekin tasavalta: Gipsy.cz – Aven Romale (18. sija, 0 pistettä)

3. Belgia: Patrick Ouchène – Copycat (17. sija, 1 pistettä)

4. Valko-Venäjä: Petr Elfimov – Eyes That Never Lie (13. sija, 25 pistettä)

5. Ruotsi: Malena Ernman – La voix (4. sija, 105 pistettä)

6. Armenia: Inga and Anush – Jan Jan (5. sija, 99 pistettä)

7. Andorra: Susanne Georgi – La teva decisió (Get a Life) (15. sija, 8 pistettä)

8. Sveitsi: Lovebugs – The Highest Heights (14. sija, 15 pistettä)

9. Turkki: Hadise Düm Tek Tek (2. sija, 172 pistettä)

10. Israel: Noa and Mira Awad – There Must Be Another Way (7. sija, 75 pistettä)

11. Bulgaria: Krassimir Avramov – Illusion (16. sija, 7 pistettä)

12. Islanti: Yohanna – Is It True? (1. sija, 174 pistettä)

13. EJT Makedonia: Next Time – Neshto shto ke ostane (10. sija, 45 pistettä)

14. Romania: Elena – The Balkan Girls (9. sija, 67 pistettä)

15. Suomi: Waldo’s People – Lose Control (12. sija, 42 pistettä)

16. Portugali: Flor-de-Lis – Todas as ruas do amor (8. sija, 70 pistettä)

17. Malta: Chiara – What If We (6. sija, 86 pistettä)

18. Bosnia-Hertsegovina: Regina – Bistra voda (3. sija, 125 pistettä)

2. semifinaali

1. Kroatia: Igor Cukrov feat. Andrea – Lijepa Tena (13. sija, 33 pistettä)

2. Irlanti: Sinéad Mulvey and Black Daisy – Et Cetera (11. sija, 52 pistettä)

3. Latvia: Intars Busulis – Probka (19. sija, 7 pistettä)

4. Serbia: Marko Kon and Milaan – Cipela (10. sija, 60 pistettä)

5. Puola: Lidia Kopania – I Don’t Wanna Leave (12. sija, 43 pistettä)

6. Norja: Alexander Rybak – Fairytale (1. sija, 201 pistettä)

7. Kypros: Christina Metaxa – Firefly (14. sija, 32 pistettä)

8. Slovakia: Kamil Mikulčík and Nela – Leť tmou (18. sija, 8 pistettä)

9. Tanska: Niels Brinck – Believe Again (8. sija, 69 pistettä)

10. Slovenia: Quartissimo feat. Martina – Love Symphony (16. sija, 14 pistettä)

11. Unkari: Zoli Ádok – Dance with Me (15. sija, 16 pistettä)

12. Azerbaidžan: AySel and Arash – Always (2. sija, 180 pistettä)

13. Kreikka: Sakis Rouvas – This Is Our Night (4. sija, 110 pistettä)

14. Liettua: Sasha Son – Love (9. sija, 66 pistettä)

15. Moldova: Nelly Ciobanu – Hora din Moldova (5. sija, 106 pistettä)

16. Albania: Kejsi Tola – Carry Me in Your Dreams (7. sija, 73 pistettä)

17. Ukraina: Svetlana Loboda – Be My Valentine (6. sija, 80 pistettä)

18. Viro: Urban Symphony – Rändajad (3. sija, 115 pistettä)

19. Alankomaat: The Toppers – Shine (17. sija, 11 pistettä)

Finaali

1. Liettua: Sasha Son – Love (23. sija, 23 pistettä)

2. Israel: Noa and Mira Awad – There Must Be Another Way (16. sija, 53 pistettä)

3. Ranska: Patricia Kaas – Et s’il fallait le faire (8. sija, 107 pistettä)

4. Ruotsi: Malena Ernman – La voix (21. sija, 33 pistettä)

5. Kroatia: Igor Cukrov feat. Andrea – Lijepa Tena (18. sija, 45 pistettä)

6. Portugali: Flor-de-Lis – Todas as ruas do amor (15. sija, 57 pistettä)

7. Islanti: Yohanna – Is It True? (2. sija, 218 pistettä)

8. Kreikka: Sakis Rouvas – This Is Our Night (7. sija, 120 pistettä)

9. Armenia: Inga and Anush – Jan Jan (10. sija, 92 pistettä)

10. Venäjä: Anastasiya Prikhodko – Mamo (11. sija, 91 pistettä)

11. Azerbaidžan: AySel and Arash – Always (3. sija, 207 pistettä)

12. Bosnia-Hertsegovina: Regina – Bistra voda (9. sija, 106 pistettä)

13. Moldova: Nelly Ciobanu – Hora din Moldova (14. sija, 69 pistettä)

14. Malta: Chiara – What If We (22. sija, 31 pistettä)

15. Viro: Urban Symphony – Rändajad (6. sija, 129 pistettä)

16. Tanska: Niels Brinck – Believe Again (13. sija, 74 pistettä)

17. Saksa: Alex Swings Oscar Sings! – Miss Kiss Kiss Bang (20. sija, 35 pistettä)

18. Turkki: Hadise – Düm Tek Tek (4. sija, 177 pistettä)

19. Albania: Kejsi Tola – Carry Me in Your Dreams (17. sija, 48 pistettä)

20. Norja: Alexander Rybak – Fairytale (1. sija, 387 pistettä)

21. Ukraina: Svetlana Loboda – Be My Valentine (12. sija, 76 pistettä)

22. Romania: Elena – The Balkan Girls (19. sija, 40 pistettä)

23. Iso-Britannia: Jade Ewen – It’s My Time (5. sija, 173 pistettä)

24. Suomi: Waldo’s People – Lose Control (25. sija, 22 pistettä)

25. Espanja: Soraya Arnelas- La noche es para mí (24. sija, 23 pistettä)

Keskustele 1. semifinaalista foorumillamme

Keskustele 2. semifinaalista foorumillamme

Keskustele finaalista foorumillamme