Muistathan: Suomen karsinnat 1964

Neljättä kertaa Suomesta lähdettiinkin viisuilemaan miltei naapuriin, Kööpenhaminaan. Kutsukilpailun 10 kappaleesta yleisö sai valita postikortein suosikkinsa televisioitavaan finaaliin. Kansa piti selvästi eniten Taisto Tammen kappaleesta Rakkauden rikkaus, jonka taas raadit jättivät toiseksi viimeiseksi. Kansan suuret rivit arvostivat myös Pirkko Mannolan ja Kai Lindin kappaleita enemmän kuin Lasse Mårtensonin kappaletta, joka kuitenkin lopulta lähti Tanskaan raatien päätöksellä.

SUOMEN KARSINTA 1964

Ajankohta: Lauantai 15.2.1964 klo 19.30
Kilpailupaikka: Suomen television studio 1, Pasila, Helsinki
Juontajat: Aarno Walli
Kapellimestari: George de Godzinsky
Kilpailumenetelmä: Kutsukilpailu (20 sävelmää)
Arvostelu: 10 alueraatia ja Pohjola-raati
Kilpailukappaleita: 10

Edellisestä nollasijasta viisastuneina Yleisradio ja Suomen televisio yrittivät uutta taktiikkaa oikean edustuslaulun etsimisessä. Karsinta järjestettiin ensimmäistä kertaa kutsukilpailuna ja sävelmät tilattiin kymmeneltä nimekkäältä suomalaissäveltäjältä. Jokaiselta pyydettiin kaksi ehdotelmaa, joista Yleisradion edustajat valitsivat toisen semifinaaliin.

Säveltäjät saivat valita kappaleilleen esittäjät, joiden oli periaatepäätöksen mukaan määrä seurata laulua kansainväliseen loppukilpailuun asti. Näin vältyttiin myös edellisvuotiselta solistisekoilulta. Laulut äänitettiin nauhalle, jo niitä soitettiin tammikuun lopussa radiossa ja television viritysmusiikkina. Näistä kymmenestä Suomen kansa sai valita kuusi televisioitavaan karsintafinaaliin. Äänestäjien kesken suoritettiin myös arvonta rahapalkintoineen. Ohjelma nähtiin Suomen television ”Yleisön pyynnöstä” –ohjelmassa osiona: ”Kohti Kööpenhaminaa”.

Iris Raution ja Stig Fransmanin esitysten putoamista ei sovi ihmetellä, mutta suosittu Vieno Kekkonen ja humoristinen ”Tango keittiössä” sen sijaan jäi rannalle hieman yllättäen. Ehkä suomalaiset uskoivat tuntevansa eurooppalaisen musiikkimaun, ja pitivät kappaletta liian kotikutoisena. Myös Erkki Liikasen svengaava ”Pianonsoittaja” toimi enemmän kekseliään tekstinsä varassa, mutta silti Erkki ja Vieno olisivat ansainneet jatkopaikan ennemmin, kuin vaikkapa Irmeli Mäkelä tai Heikki Aarva ja heidän unohduksiin painuneet kappaleensa.

Heikki Aarva ei itse muista TV-esiintymisestään muuta, kuin että hän oli hirvittävän jännittynyt. Heikin musikaalinen äiti oli kauhistellut, minkä ihmeen ”renkutuksen” hänen poikansa laulaa kaiken kansan kuullen. Suomen kansa suosikki oli tällä kertaa tummaääninen tangotaituri Taisto Tammi, joka lauloi Toivo Kärjen sävelmän ”Rakkauden rikkaus”. Kappaleesta sukeutui kevään suurin euroviisuhitti, vaikka se jäikin alueraatien käsittelyssä toiseksi viimeiseksi. Laulu on jäänyt myös elämään kisojen jälkeen ja se on levytetty myöhemmin useiden eri artistien toimesta.

Toinen kansansuosikki, entinen Miss Suomi Pirkko Mannola, sai laulettavakseen Kari Tuomisaaren pirteän rallin ”Bzzz bzzz bzzz”, joka oli eräänlainen mukaelma saman säveltäjän ”Tipi-tiistä”. Tällä kertaa laulettiin vain keväisesti sirkuttavan pikkulinnun sijaan inisevästä kärpäsestä. Kai Lind esitti futuristisia teemoja sisältävän iskelmän ”Satelliitti kahdelle”, jonka sanoituksessa matkustetaan avaruuskapselissa lemmiskellen.

Voitto meni kuitenkin edellisenä vuonna viisudebyyttinsä tehneelle nousevalle lahjakkuudelle Lasse Mårtensonille. Kun vuotta aikaisemmin Lasse oli mukana kisaamaan erikseen sekä säveltäjänä että solistina laulamassa toisen säveltäjän laulua, tällä kertaa hän oli valinnut itsensä oman hengentuotteensa tulkiksi.

Valintamenettely oli suunniteltu kaksivaiheiseksi. Ensin kymmenen eri puolilla Suomea istuvaa kaupunkiraatia kertoi mielipiteensä, jonka jälkeen painavan sanansa sanoi studiossa majaansa pitänyt Pohjola-raati, jossa vaikutti musiikin asiantuntijoita pohjoismaisista yleisradioyhtiöistä. Jos kahden eri raadin mielipiteet olisivat eronneet toisistaan, olisi päätösvalta mennyt Yleisradion edustajista ja säveltäjistä kootulle raadille. Kolmatta tuomiota ei tarvittu, sillä letkeästi bigband-tyyliin svengaava ”Laiskotellen” oli molempien raatien ylivoimainen ykkönen.

Tällä kertaa kansakaan ei suuremmin purnannut valinnasta, vaikka pieniä soraääniä kuuluikin Taisto Tammen puolesta. Lasse Mårtensonille suotiin edustustehtävät ja laulustakin on muodostunut kansan keskuudessa yksi niistä enemmän pidetyistä euroviisuistamme.

Lopputulokset:

Finaali:
1. Lasse Mårtenson: Laiskotellen (403 p.) (Katso video YLEn Elävästä arkistosta)
2. Kai Lind: Satelliitti kahdelle (235 p.)
3. Irmeli Mäkelä: Kerran viel’ (120 p.)
4. Pirkko Mannola: Bzzz Bzzz Bzzz (108 p.)
5. Taisto Tammi: Rakkauden rikkaus (21 p.)
6. Heikki Aarva: Toisen kerran (13 p.)

Semifinaali:

Erkki Liikanen: Pianonsoittaja
Iris Rautio: Tulen jälkeen
Vieno Kekkonen: Tango keittiössä
Stig Fransman: Unen ihme

Keskustele aiheesta foorumillamme