Muistathan: Suomen karsinnat 1969

1960-luvun viimeiset Suomen euroviisukarsinnat järjestettiin perinteisin menoin ja pitkälti samaan malliin kuin vuotta aikaisemminkin. Tällä kertaa avoimesta sävellyskilpailusta poimittiin kuusi melko suomalaiskansallista kappaletta, joiden esittäjiksi pestattiin tuon ajan kirkkaimpia sinivalkoisimpia tähtiä. Voittajan oli määrä matkata maaliskuussa Francon diktatuurin hallitsemaan Espanjaan, mikä toi oman poliittisen lisävärinsä vuoden 1969 euroviisukarsintoihin.

.

SUOMEN KARSINTA 1969

Ajankohta: 22.2.1969
Kilpailupaikka: Suomen televisio studio, Pasila, Helsinki
Juontaja: Tauno Vainio
Kapellimestari: Ossi Runne
Kilpailumenetelmä: Avoin sävellyskilpailu (266 sävelmää)
Arvostelu: Postikorttiäänestys
Kilpailukappaleita: 6

Edellisvuotisesta kehnosta loppukilpailusijoituksesta huolimatta Suomen Yleisradio päätti valita 1960-luvun viimeisen edustussävelmänsä täsmälleen samalla menetelmällä. Avoimen sävellyskilpailun kautta Yleisradioon saapui 266 ehdokassävelmää, joista asiantuntijat valitsivat kuusi televisioitaan Suomen karsintaan. Esiintyjäkaarti oli aikakautensa nimekkäintä. Kaikki kilpailijat olivat jo niittäneet meriittejä Suomen musiikkikuvioissa ja mukana oli myös jokaiselle jotakin.

Nuorten neitojen mieleen oli edellisvuonna ensimmäisen hittinsä julkaissut, 19-vuotias Markku Aro. Nuorempaa polvea edustivat myös iästään huolimatta kokeneet iskelmäprinsessat Katri Helena ja Marion Rung. Laila Kinnusen mukanaololle voi jälkiviisaasti hieman kohotella kulmakarvojaan, olihan hän juuri vuotta aikaisemmin menettänyt levytyssopimuksensa alkoholiongelmien vuoksi. Ongelmista tosin vaiettiin vielä tuolloin julkisuudessa ja kilpailukappalekin jäi Lailan toimesta levyttämättä. Viktor Klimenko oli niin ikään tuttu jo kansainvälisistä edustustehtävistä. Duopari Jarkko ja Laura olivat hekin niittäneet menestystä Suomessa jo muutaman vuoden.

Suomen kansa valitsi mieleisensä edustajan edellisvuotiseen tapaan postikorttiäänestyksellä. Toivo Kärjen säveltämä ja Juha Vainion sanoittama kansanomainen humppa ”Kuin silloin ennen” oli voittamaton. Jarkon ja Lauran pirteä esitys keräsi ongelmitta suurimman osan 188 200 lähetetystä postikorttiäänestä. Jonkinlaista vastusta pystyi tarjoamaan ainoastaan kansansuosikki Katri Helena, jonka hieman vanhanaikainen, joskin mahtipontinen, kilpailukappale ”Maailman pihamaat” ei ilmeisesti uponnut kansaan niin tehokkaasti.

Kolmanneksi sijoittui Viktor Klimenkon teatraalisesti esittämä tarina ”Vaari sirkuksessa”. Teatraalisuutta ja dramatiikkaa ei puuttunut myös Laila Kinnusen esityksestä. Hänen tulkintansa ”Potkiksesta” meni suurelta osin jopa yliesittämisen puolelle. Ennen niin kauniisti soinut äänikin kuulosti käheältä. Koska Lailalla ei ollut enää voimassaolevaa levytyssopimusta, päätyi ”Potkis” aloittelevan tähden, Beritin, laulamana levylle.

Kahta viimeistä sijaa jäivät pitelemään Markku Aro ja vaatimaton rakkauslaulu ”Sanoin”, joka oli jo toinen näissä karsinnoissa kuultu Åke Granholmin sävellys. Granholm oli myös ”Maailman pihamaiden” takana. Vuoden 1962 edustajamme Marion Rung jäi näissä karsinnoissa jumboksi, mutta syy siihen löytyy varmasti tylsästä kappaleesta. ”Tuntematon sydämeni” on lauluna niin vaatimaton, ettei siitä useankaan kuuleman jälkeen muista nuottiakaan.

Vuonna 1966 ensimmäisen levytyksensä julkaissut duo Jarkko Antikainen ja Laura Ruotsalo lähetettiin siis kansan siunaamana matkalle Madridiin. Euroviisuedustus oli Jarkon ja Lauran uran ikimuistoinen kohokohta. Pian 1970-luvulle siirryttäessä heidän uransa alkoi kuivua kasaan ja he siirtyivät elämässään toiseen suuntaan. Viisut olivat Jarkolle ja Lauralle myös romanttisen heräämisen aikaa, sillä Madridin kuumissa öissä he viimeistään tunnustivat toisilleen kiintymyksensä muutenkin kuin ammatillisessa merkityksessä. ”Kuin silloin ennen” muodostui myös duon suurimmaksi hitiksi ja nykyään se kuuluu jo ikivihreiden sarjaan.

Pariskunnan edustusmatkaa puitiin tietenkin jo ennen kansainvälistä finaalia suomalaisessa lehdistössä. Kansa vaati mm. että heidän on pukeuduttava jo Suomen karsinnoissa nähtyihin, Lauran ystävättären ompelemiin, viininpunaisiin samettisiin housupukuihin. Koreografian Jarkko ja Laura hioivat lopulliseen muotoonsa itse ja Madridin lavalla nähtiinkin Jarkon vauhdikas jalkatyöskentely kappaleen välisoiton aikana. Laulun teemaa korostettiin laittamalla Jarkon päähän olkihattu ja käteen kävelykeppi. Lisäksi kansainvälisen finaalin isäntämaan Espanjan poliittinen tilanne aiheutti harmaita hiuksia. Vasta hieman ennen kilpailupäivää Jarkon ja Lauran edustusmatkan toteutuminen varmistui.

Lopputulokset:

1. Jarkko & Laura: Kuin silloin ennen (85 040 p.)
2. Katri Helena: Maailman pihamaat (42 160 p.)
3. Viktor Klimenko: Vaari sirkuksessa (36 880 p.)
4. Laila Kinnunen: Potkis (17 100 p.)
5. Markku Aro: Sanoin (5 260 p.)
6. Marion Rung: Tuntematon sydämeni (1 760 p.)

Keskustele aiheesta foorumillamme