Muistathan: Suomen karsinnat 1972

Vaikka 1970-luvun alun punertavan itämyöteisen lehdistön mielestä Euroviisut olivat länsimaista hapatusta ja Suomen osallistumista kyseiseen laulukilpailuun kritisoitiinkiin, piti Yleisradio sinnikkäästi kiinni Eurovisio-perinteistään ja jatkoi kisaan osallistumista. Yhtä varmasti, kuin vuosi vaihtui, saattoi tv-vastaanottimesta tarkastella seuraavan viisuedustajamme valintaa.

Vuonna 1972 edustaja päätettiin valita vaihteeksi avoimen sävellyskisan kautta ja Yleisradio vastaanottikin kaiken kaikkiaan 186 kilpailuehdotusta, vaikka säännöissä olikin  ”kaksi sävellysehdotusta per säveltäjä” -rajoitus tällä kertaa. Näistä Yleisradion kokoama ammattilaisraati valitsi kahdeksan esitystä television karsintakilpailuun, joista Suomen kansa sai kolmannen kerran paikallisessa viisuhistoriassamme valita edustajan kansainväliseen finaaliin postikorttiäänestyksellä. Yleisradio vastaanotti lähes seitsemänkymmentätuhatta äänestyspostikorttia vastaan.

SUOMEN KARSINTA 1972

Ajankohta: Lauantai 29.1.1972 (Tuloslähetys Lauantai 5.2.1972)
Kilpailupaikka: Yle tv-studio 2, Pasila, Helsinki
Juontajat: Aarre Elo
Kapellimestari: Ossi Runne
Kilpailumenetelmä: Avoin sävellyskilpailu (186 sävelmää)
Arvostelu: Postikorttiäänestys
Kilpailukappaleita: 8

Kahdeksan karsintafinalistin joukkoon mahtui sävelmien vaatimattomuudesta huolimatta koko rivistö nimekkäitä artisteja, mukaan lukien yksi kansainvälisen viisuhuuman kokenut artisti Viktor Klimenko. Klimenko tosin kielsi jyrkästi allekirjoittaneen vuonna 2000 tekemässä haastattelussa osallistuneensa koskaan viisukarsintoihin ”Romantique”- nimisellä laululla, mutta onneksi aikakirjat kertovat toista. Vaikka Nolla-Vikin muisti pätkiikin, on ”Romantique” kuitenkin sieltä karsintakappaleiden muistettavammasta päästä.

Nimekkäistä levytyssopimusten haltijoista huolimatta oli vuoden 1972 karsintasato sävelmällisesti aika köyhää. Kirka ja Katri Helena esittivät varsin mukiinmenevät kappaleensa ammattitaitoisesti suorassa tv-lähetyksessä, mutta eivät kuitenkaan kelpuuttaneet laulujaan tuleville lp-levyilleen. Laulut sentään levytettiin, mutta ne julkaistiin vain singleinä sekä joillakin kokoelmalevyillä. Myös Arto Rintamäki, joka näissä karsinnoissa käytti kansainvälisemmältä kalskahtavaa taiteilijanimeä Christer, levytti pirteän kappaleensa ”Voin kaiken tunnustaa” Henri Haapalaisen pienelle Fono Fox –levymerkille.

Sen sijaan esimerkiksi Jukka Kuoppamäki ei koskaan levyttänyt mahtipontista balladiaan ”Kaukana oot ja lähellä aivan”, vaikka muuten Kuoppamäki tehtaili levytyksiä noihin aikoihin miltei liukuhihnalla. Levytysboikotin syyksi on arveltu sitä, että Kuoppis ei itse ollut säveltänyt esittämäänsä laulua, eikä näin ollen olisi päässyt nauttimaan säveltäjien Teosto-korvauksia. Toisaalta kappale sai niin vaatimattomasti kansanääniä, että ehkä myös siksi laulu päätettiin jättää ikuistamatta levylle. Näyttelijänä paremmin tunnettu Tapani Perttu jäi vaatimattomalla äänisaalillaan kisan jumboksi ja samalla kilpailukappale ”Juoksupyörä”, joka nimestään huolimatta oli chanson-tyyppinen balladi, vaipui unohduksiin.

Suomen kansan lähettämistä 69184:sta postikortista yli kolmannes eli 24963 osoitettiin kuitenkin Päivi Paunun ja Kim Floorin esitykselle ”Muistathan”. Kaunis ja herkkä-ääninen Päivi oli jo tuolloin suosittu iskelmätähti, joka oli tehtaillut hittejä neljän vuoden ajan. Hänen duettoparinsa, teatterikoululainen Kim Floor, sen sijaan osallistui laulukilpaan vain pikkurahan puutteessa. Floor ei sen kummemmin keskittynyt laulu-uraansa tämän koitoksen ulkopuolella. Päivi puolestaan jatkoi uraansa 1980-luvun alkuun asti, kunnes omaehtoisesti päätti vaihtaa alaa iskelmistä puheterapeutin hommiin.

Kansan postikortein valitsemaa edustajaa suomittiin tietenkin lehdistössä tulosten ratkettua liian ”kansanomaiseksi humpaksi”, mutta kritiikit voi jälkeenpäin jättää omaan arvoonsa. Toisinaan ”kansanomaisuus” on pahe ja toisinaan hyve, näkökanta riippuu toimittajasta. Enemmänkin ”Muistathan” -rallissa on venäläisiä sävyjä ja innostuihan Kim melkein tanssimaan ripaskaakin kappaleen kliimaksissa. Sävelmä oli nuoren Juha Flinckin ensimmäinen julkaistu teos.

Suomen historian toisessa esikatselufilmissä peuhattiin jälleen lumessa, tällä kertaa vanhan Porvoon maisemissa ja muhkeissa turkeissa.

Lopputulokset:

1. Päivi Paunu & Kim Floor: Muistathan (24 963 ääntä)
2. Katri Helena: Sua rakastan (18 530 ääntä)
3. Kirka: Kaikkea On (10 324 ääntä)
4. Seija Simola: Kaukainen laulu (5072 ääntä)
5. Christer: Voin kaiken tunnustaa (3929 ääntä)
6. Viktor Klimenko: Romantique (3363 ääntä)
7. Jukka Kuoppamäki: Kaukana oot ja lähellä aivan (1951 ääntä)
8. Tapani Perttu: Juoksupyörä (1052 ääntä)

 

 Keskustele aiheesta foorumilla.