Muistathan: Suomen karsinnat 1973

Suomen euroviisukarsinta järjestettiin 12 vuoden tauon jälkeen yleisölle avoimena konserttitilaisuutena. Edellisen kerran karsintaan myytiin lippuja vuonna 1961. Paikaksi oli valittu upouusi Finlandia-talo ja liput menivät kuin kuumille kiville. Helmikuun ensimmäisenä lauantaina täpötäydelle salille kajahti 12 ehdokaslaulua, jotka olivat syntyneet Yleisradion mukaan kutsumien säveltäjien kynistä. Mukana oli tuttuja konkareita, mukaan lukien kolme aikaisempien vuosien karsinnat voittanutta säveltäjää, mutta myös uusia lupaavia kykyjä. Säveltäjät saivat itse valita kappaleidensa esittäjän. Uutena elementtinä oli myös kielisäännön vapautuminen ja tänä vuonna kansainvälisessä finaalissa sai jokainen maa laulaa edustuskappaleensa millä kielellä tahansa. Kieli oli mahdollista vaihtaa vielä karsintojen jälkeenkin, mutta jo karsinnoissa kuultiin kaksi kokonaan englanninkielistä esitystä.


SUOMEN KARSINTA 1973
Ajankohta: Lauantai 3.2.1973
Kilpailupaikka: Finlandia-talo, Helsinki
Juontajat: Alpo ”Apeli” Halonen
Kapellimestari: Ossi Runne
Kilpailumenetelmä: Kutsukilpailu
Arvostelu: Ammattilaisraati
Kilpailukappaleita: 12

Kilpailukappaleiden taso oli tänä vuonna varsin tasokas, vaikka suuria ikivihreitä ei voittajan lisäksi useita kuultukaan. Myös solistit olivat lähes kaikki Suomen musiikkikuvioiden eturivistä, pois lukien tuoreet kasvot Maarit ja Nina Pethman, joista ensin mainittu vasta aloitteli uraansa. Vasta 13-vuotias Nina Pethman oli kappaleen säveltäjän Esa Pethmanin tytär, josta ei sittemmin ole paljoa kuultu. Hän on jäänyt kuitenkin viisuhistoriaan kaikkien aikojen nuorimpana Suomen karsintaan osallistuneena solistina. Hauskasti nimetty kilpailukappale ”Super-extra-wonder-shop” oli oletettavastikin räätälöity juuri euroviisuihin, mutta sitä ei myöhemmin levytetty eikä sitä luonnollisesti ole usein tämän jälkeen kuultukaan. Fanit toki muistavat tuon persoonallisen tekeleen.

19-vuotias Maarit oli hän tehnyt sentään yhden singlelevyn ja euroviisukarsinnoista tuli yksi levytettävä laulu lisää, vaikka hän lauloikin kilpailussa kaksi eri kappaletta. Toisen kappaleistaan Maarit lauloi englanniksi, mutta levytti kuitenkin ”Life is a jigsaw”-kappaleen suomeksi nimellä ”Niin se käy”. Samoin Irina Milan lauloi karsinnassa mahtipontisen balladinsa englanniksi nimellä ”Song for a dove”, mutta levylle kappale ikuistettiin suomenkielisenä nimellä ”Tiedonetsijä”.

Jukka Kuoppamäki osallistui karsintaan jo kolmantena vuonna peräkkäin ja tällä kertaa reippaammalla numerolla ”Onnenmaa”. Mukana lavalla nähtiin myös legendaarinen hyppykeppi, jota heilutteli Jukan velipoika. Jaakko Salo valitsi kappaleensa esittäjäksi odotetusti Dannyn. Kilpailukappale ”Galileo Galilei” oli toki iloinen ja tarttuva, mutta muistutti kuitenkin enemmän lastenlaulua. Tuloksena oli viides sija.

Aarno Raninen lauloi itse oman sävelmänsä tyylikkäästi flyygelin ääressä, mutta ”Odotan” ei melodiana jäänyt elämään näiden kisojen ulkopuolella. Sammy Babitzin oli vahva ennakkosuosikki ja Kari Kuuvan tekemä kappale ”Riviera” olikin kisan tarttuvimmasta päästä. Koivistolaiset ovat muistelleet kisasta, että heidät pestattiin Sammyn taustalle pitämään hulvatonta Sammyä hieman silmällä. Hänelle kun tuohon aikaan maistui kuningas-alkoholi hieman sallittua paremmin. Tytöt muistelevat myös, että Ylen edustaja olisi ohjeistanut raatia jättämään Sammyn esitys mahdollisimman alhaisille pisteille, ettei epävarmana esiintyjänä pidettyä Sammya olisi valittu kansainvälisiin edustustehtäviin. Sammy Babitzin menehtyi auto-onnettomuudessa 29.4.1973 eli 22 päivää kansainvälisen eurovisiofinaalin jälkeen.

Kisan päätti Lasse Mårtenson, joka itsensä lisäksi kutsui oman sävelmänsä esittäjäksi Cay Karlssonin. Erikoinen kappale levytettiin sekin, mutta ikivihreäksi ei ollut siitäkään. Sen jälkeen kulisseista marssitettiin esiin tuomaristo, jolla oli vapaasti käytettävänään pisteet yhdestä kymmeneen jokaiselle kappaleelle. Tilanteen tasoittamiseksi kuitenkin alhaisimmat ja korkeimmat pisteet poistettiin lopputuloksista. Marion Rungin voitto ei ollutkaan aivan kirkossa kuulutettu, sillä kaulaa syntyi toiseksi sijoittuneeseen Seija Simolan ja Paradise –yhtyeen esitykseen ”One, two, three” vain neljä pistettä. Onneksi Marionin ammattitaitoinen esitys kuitenkin vei voiton, sillä siitä tuli kaikkien aikojen parhaiten sijoittunut viisumme yli kolmeksikymmeneksi seuraavaksi vuodeksi.


Lopputulokset:

1. Marion Rung: Tom Tom Tom (69 p.) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)
2. Seija Simola & Paradise: One, Two, Three (64 p.) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)
3. Maarit: Life Is A Jigsaw (58 p.) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)
4. Irina Milan: Song For A Dove (53 p.) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)

5. Danny: Galileo Galilei (52 p.) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)
6.= Jukka Kuoppamäki & Castanja: Onnen maa (51 p.)
6.= Maarit: Ampukaa pianisti (51 p.)
8. Lasse Mårtenson & Cay Karlsson: Hän on mennyt vuorten taa (49 p.)
9. Cumulus: Noustaan perhosilla lentämään (48 p.) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)
10. Sammy Babitzin & Koivistolaiset: Riviera (47 p.) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)
11.= Aarno Raninen: Odotan (39 p.) Katso esitys
11.= Nina: Super-Extra-Wonder-Shop (39 p.) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)

Keskustele aiheesta foorumillamme.