Muistathan: Suomen karsinnat 1985

Vuonna 1985 järjestettiin jälleen avoin sävellyskilpailu, mutta määräaikaan mennessä kisaan saapui vain 149 sävelmää. Tällä kertaa laatu korvasi kuitenkin määrän ja Suomen loppukilpailuun valikoitui monien mielestä tasokkain valikoima euroviisuehdokkaita sitten vuoden 1981. Kaikki kaksitoista ehdokasta olivat loppujen lopuksi niin tasaväkisiä, että ennakkosuosikkiakaan ei löytynyt ennen alueraatien pisteytystä. Sonja Lumpeen voitto uuden säveltäjätulokkaan kappaleella yllätti kaikki, mutta voittokappaleesta sukeutui yksi Suomen euroviisuklassikoista.

Ajankohta: Lauantai 16.2.1985 klo: 19.35, tuloslähetys klo 21.00
Kilpailupaikka: Yleisradio TV-studio 2, Pasila, Helsinki
Juontaja: Seppo Hovi
Kapellimestari: Ossi Runne
Kilpailumenetelmä: Avoin sävellyskilpailu (149 sävelmää)
Arvostelu: Alueraadit
Kilpailukappaleita: 12

Jo kolmatta vuotta peräkkäin Yleisradio järjesti oikean edustuskappaleen löytämiseksi avoimen sävellyskilpailun. Asiantuntijaraati seuloi kisaan lähetetyt 149 sävelmää ja valitsi niistä kaksitoista parhaana pitämäänsä Suomen karsintaan. YLE hoiti tälläkin kertaa paikalle myös ammattitaitoiset solistit, jotka olivat Ami Aspelund, Tapani Kansa, Sonja Lumme, Bianca Morales ja Riki Sorsa. Pave Maijanen jättäytyi leikistä viime hetkellä Yleisradion kanssa syntyneen palkkakiistan vuoksi, mutta häntä paikkaamaan saatiin nopeasti Jokke Seppälä. Kappaleet äänitettiin studiossa esityskelpoisiksi ja ne kuultiin helmikuun alussa ennakkoon radio-ohjelmassa ”Kohti euroviisuja”. Samalla soitettiin myös viisi kisasta täpärästi karsiutunutta laulua.

Solistivaihtoehdot kelpasivat säveltäjille varsin tasaisesti, sillä lähes jokainen solisti sai esitettäväkseen kaksi sävelmää. Ami ja Bianca pääsivät kahden soolonumeron lisäksi mukaan duettoesityksiin, mutta duettojen toiset osapuolet Jokke ja Riki saivat vain yhdet soolokappaleet kukin. Kappaleiden tasoa voi luonnehtia varsin tasokkaaksi, mutta jälkipolville ei niistä ole jäänyt paljoa ihasteltavaa, sillä ani harvat niistä levytettiin. Bianca Moralesin mukaan solistit eivät kokeneet kappaleita omikseen, ja he tekivätkin niitä tulkitessaan vain Yleisradion tilaustyötä. Ainakin Biancan omasta tyylistä hänen karsinnassa esittämänsä pirteät pop-rallit poikkesivat radikaalisti.

Riki Sorsa sai karsinnoissa toiseksi sijoittuneesta ”Haaveissa vainko oot mun” -kappaleesta yhden uransa suurimmista hiteistä. Sen vauhdittamana hänen pian karsintojen jälkeen julkaistu kokoelma-albuminsa toi Rikille hänen ensimmäisen kultalevynsä. Sinänsä erikoista oli sen sijaan, ettei esim. Tapani Kansa kelpuuttanut karsintalaulujaan edes seuraavan lp-levynsä raidoiksi, vaikka kappaleet olisivat sopineet Kansan ohjelmistoon varsin hyvin.

Edustussävelmän valinnan suoritti kuudelle paikkakunnalle kootut alueraadit, joissa istui ihan tavallisia musiikinkuuntelijoita. Suomen karsinnan voitto meni itseoikeutetusti Petri Laaksosen euroviisuperinteitä kunnioittavalle, mahtipontiselle sävelmälle ”Eläköön elämä”. ”Eläköön elämä” on Petrin ensimmäinen levytetty sävellys, josta 22-vuotiaalle opiskelijalle urkeni ura ensin toisille artisteille säveltävänä lauluntekijänä ja myöhemmin menestyksekkäänä sooloartistina. Petri valitsi Yleisradion vaihtoehdoista Sonja Lumpeen laulunsa esittäjäksi, koska uskoi hänen olevan tarjotuista vaihtoehdoista sopivin. Mikään itsestäänselvyys ei valinta ollut, sillä Petri ei aikaisemmin pitänyt Sonjan tyylistä lainkaan.

Samalla Sonjakin sai uransa suurimman ja tunnetuimman hittinsä. Laulu on vuosien saatossa noussut varmasti yhdeksi tunnetuimmaksi ja rakastetuimmaksi Eurovisio-edustussävelmäksemme. Sonjallekin tarjottiin oitis mahdollisuutta jatkaa alkuvaiheessa olevaa uraansa uutena schlager-kuningattarena, mutta hän ei koskaan kokenut tyyliä omakseen vaan valitsi toisen tien.

Sonja Lumme voitti vuoden 1985 Suomen karsinnat myöhemmin viisuklassikoksi muodostuneella kappaleella "Eläköön elämä".

.
Lopputulokset:
1. Sonja Lumme: Eläköön elämä (255 p.)
Katso video (YLE Elävä arkisto)
2. Riki Sorsa: Haaveissa vainko oot mun (221 p.)
Katso video (YLE Elävä arkisto)
3. Tapani Kansa: Siksi lauluni soi (184 p.)
4. Ami Aspelund & Riki Sorsa: Lapset maailman (180 p.)
5. Bianca Morales & Jokke Seppälä: Huomenna (179 p.)
6. Jokke Seppälä: Jossain (158 p.)
7. Bianca Morales: Mennään vaan (155 p.)
8. Ami Aspelund: Mandy (144 p.)
9. Ami Aspelund: Sången om vårt hus (131 p.)
Katso video (YLE Arkivet)
10. Tapani Kansa: Onnellisuus (128 p.)
11. Sonja Lumme: Mulle rakkauden kevät toi (123 p.)
12. Bianca Morales: Ei aina svengaa (105 p.)

Esikuuntelussa kuultiin myös laulut:
Bianca Morales: Huomen kauas johtaa
Jokke Seppälä: Ei tarvii sympatiaa
Tapani Kansa: Minut muistatko vielä
Sonja Lumme: Musiikin syke
Tapani Kansa: Sanat sanomatta jäivät

Keskustele aiheesta foorumillamme