Kahden kutsukilpailuvuoden jälkeen Yleisradio järjesti vaihteeksi avoimen sävellyskilpailun. Määräaikaan mennessä vastaanotettiin 233 ehdotelmaa, joista YLEn kokoama raati valitsi Suomen karsintaan kaksitoista sävelmää. Pitkästä aikaa karsintatilaisuus järjestettiin myös yleisölle avoimena tilaisuutena: samassa paikassa, kuin edellisenkin kerran vuonna 1982 eli Helsingin Kulttuuritalolla. Sini Sovijärvi toimi illan viulukielimäisenä emäntänä.
Loppukilpailuun valitut teokset olivat kaikki hyvin ammattimaisia, ja suurin osa niistä olikin kokeneiden konkareiden luomuksia. Kahtena edellisenä vuonna Yleisradion kutsuma Veikko Samuli sai tänäkin vuonna läpi ehdokkaansa. Samoin kahden 1980-luvun edustussävelmämme säveltäjä Petri Laaksonen oli mukana. Myös kahden 1970-luvun edustussävelmämme säveltäjä Matti ”Fredi” Siitonen oli ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1979 voittonsa mukana karsinnassa. Hittinikkari Kari Kuuva sai mukaan peräti kaksi sävelmää.
SUOMEN KARSINTA 1988
Ajankohta: Lauantai 13.2.1987 klo: 19.15
Kilpailupaikka: Kulttuuritalo, Helsinki
Juontajat: Sini Sovijärvi
Kapellimestari: Ossi Runne
Kilpailumenetelmä: Avoin sävellyskilpailu (233 sävelmää)
Arvostelu: Alueraadit
Ensimmäisenä kuultiin kuitenkin 1970-luvulla enemmän solistina mainetta niittäneen Pepe Willbergin sävellys. Willberg oli siirtynyt yhä enemmän sävellyspuolelle ja hänen sävelmiään nimenomaan toisille artisteille oli kuultu euroviisukarsinnoissakin jo kerran aikaisemmin. Pepen silloinen vaimo Kirsti tapasi tehdä miehensä sävelmille sanoitukset. Heidän kappaleensa ”Nauravat silmät muistetaan” esitti kuusimiehinen musiikin ammattilaisista koottu yhtye Boulevard, joka oli nähty jo viime vuonna Brysselissä Vicky Rostin taustaryhmänä. Suurelle yleisölle porukka oli kohtalaisen tuntematon. Kokonaisuus oli ammattitaitoisesti toteutettu, mutta melko hajuton ja mauton. Esitys silmäniskuineen ja väkisin väännettyine virnistyksineen oli suorastaan tekopirteä.
Toisena esityksenä kuultiin euroviisuihin räätälöity mahtipontinen balladi ”Maata vaadin, taivaanrantaa”, jonka esittäjäksi Tarja Ylitalo oli täysin väärä valinta. Rempseän Lapin humppatytön imagoon ei moinen patsastelu istunut lainkaan, vaikka itse sävelmä melko mukiinmenevä olikin. Kolmantena oli vuorossa yksi illan vahvimmista ehdokkaista. Veikko Samuli oli loihtinut kynästään vauhdikkaan ja tarttuvan euroviisun, johon Marita Lindqvist oli tehnyt ruotsinkieliset sanat. Helena Miller esitti kappaleen pirteästi, vaikka pientä alkujännitystä olikin havaittavissa.
Kari Tapion kantrinumeron ”Tää kaipuu” jälkeen oli vuorossa vahva eurooppalainen iskelmä. Petri Laaksosesta oli kahden loistavan edustussävelmän jälkeen muodostunut takuuvarma euroviisunikkari. Hänellä oli kyky luoda dramaattisia, mutta samaan aikaan tenhoavan tarttuvia iskelmiä. V-P Lehto oli jälleen Laaksosen kappaleen sanojen takana ja tällä kertaa kappale oli nimetty kansainvälisesti ”Amor Amor”. Arja Saijonmaan kieltäydyttyä kunniasta Laaksonen pyysi kappaleen esittäjäksi Ami Aspelundin – euroviisuedustajamme vuodelta 1983. Ami olikin illan kiistatta karismaattisin solisti, joka täytti estradin pelkällä olemuksellaan.
Kahden hienon edustussävelmän Matti Siitonen oli tällä kertaa mennyt sävellyksineen hieman metsään, sillä pikkusievästä balladista ”Vielä jaksan odottaa” ei jää mieleen mitään useammallakaan kuuntelulla. Sonja Lumme oli laulun varmaotteinen esittäjä. Tauski Peltonen oli peräti kahden ehdokkaan esittäjä. Niistä ensimmäisenä kuultiin Esko M. Toivosen säveltämä ”Uuteen elämään”, joka ei kuulunut illan vahvimpiin ehdokkaisiin. Yleisradion ruotsinkielisestä toimituksesta ja Country Express –yhtyeestä tuttu Benny Törnroos esitti seuraavaksi illan toisen ruotsinkielisen kappaleen. ”I november” oli sävelmänä keskinkertainen ja Bennyn esiintyminen melko puisevaa.
Numerolla yhdeksän kilpaili Mikko Alatalo, joka oli viimeksi nähty euroviisukarsinnoissa vuoden 1981 kutsusäveltäjien joukossa. Mikon tämänkertaisen kilpailukappaleen ”Tuhat ja yksi yötä” oli kuitenkin säveltänyt Pertti Niemi. Esityksessä ja kävelykeppikoreografiassa oli jonkinmoista Broadway-henkeä, mutta silti kokonaisuus toimi paremmin huonona vitsinä kuin varteenotettavana euroviisuehdokkaana. Mikon taustalla tanssahteli myös Esa Nieminen.
Eeva Kiviharju oli tälläkin kertaa euroviisukarsinnan ainoa naissäveltäjä. Eevan tämänkertaisen ehdokkaan ”Tie” esitti Sini Sovijärven sanoin ”nuori musiikinopiskelija Jyväskylästä” eli 22-vuotias Marjorie alias Marjo-Riitta Nieminen. Euroviisuestradi oli Marjorien tähän astisista esiintymispaikoista suurin ja se näkyi pahana jännityksenä etenkin esityksen alussa. Hienosti Marjorie kuitenkin kokosi itsensä ja pääsi balladin loppupuolella näyttämään todelliset kykynsä.
Toiseksi viimeinen ehdokas oli selkeästi euroviisuihin räätälöity kokonaisuus. Timo Tervo (oik. Tervomaa) esiintyi yhdessä tyttärensä Jonnan ja turkulaisen Beat-yhtyeen kanssa. Hän oli säveltänyt reippaan iskelmän, joka oli nimetty euroviisutyyliin ”Mayday Mayday”. Kokonaisuus olikin etenkin turkulaisten ja jyväskyläläisten mieleen, sillä se sai heidän alueraadeiltaan täydet pisteet. Helena Millerin ”Svart och vitt” oli tämän lisäksi ainoa esitys, joka sai kahdelta alueraadilta täydet.
Viimeisenä esiintyi Tauski toistamiseen, tällä kertaa turkulaissiskoksilla Tutta ja Christa (Carpelan) vahvistettuna. Kari Kuuvan ”Lasikaupunki”-kappaleessa oli tietty rullaavuutta, mutta rakenteeltaan sävelmä oli outo ja kunnon euroviisulle välttämätön kertosäe jäi kokonaan puuttumaan.
Kuudelle paikkakunnalle tavallisista musiikinkuuntelijoista kootut alueraadit jakoivat lopuksi pisteensä ja tapahtumasta muodostuikin melkoinen jännitysnäytelmä. Voittajaksi selviytyi loppujen lopuksi tasaisimmin kaikilta raadeilta pisteitä kerännyt esitys ”Nauravat silmät muistetaan”. ”Svart och vitt” jäi toiseksi vain yhden pisteen erolla. Voittajakappaleen mitäänsanomattomuutta kuvasti hyvin se, ettei juontaja Sini Sovijärvi muistanut voittajaa lavalle kutsuessaan laulun nimeä lainkaan. Hyvin moni muukin on tähän päivään mennessä unohtanut, että ”Nauravat silmät muistetaan” koskaan edusti Suomea Eurovision laulukilpailuissa.
Lopputulokset:
1. Boulevard: Nauravat silmät muistetaan (38 pist.) (Katso video YLEn Elävästä arkistosta)
2. Helena Miller: Svart och vitt (37 pist.) (Katso video YLEn Elävästä arkistosta)
3. Ami Aspelund: Amor Amor (32 pist.) (Katso video YLEn Elävästä arkistosta)
4. Timo, Jonna & Beat: Mayday Mayday (29 pist.) (Katso video YLEn Elävästä arkistosta)
5. Marjorie: Tie (20 pist.)
6. Mikko Alatalo: Tuhat ja yksi yötä (19 pist.)
7. Tauski, Tutta & Christa: Lasikaupunki (15 pist.)
8. Tauski: Uuteen elämään (13 pist.)
9. Kari Tapio: Tää kaipuu (12 pist.)
10. Sonja Lumme: Vielä jaksan odottaa (9 pist.)
11. Benny Törnroos: I november (8 pist.)
12. Tarja Ylitalo: Maata vaadin, taivaanrantaa (2 pist.)