Muistathan: Suomen karsinnat 1994

Yhden lamavuoden jälkeen Yleisradio satsasi jälleen näyttävästi Suomen viisukarsintaan. Kansainväliseen finaaliin oli edellisvuonna tullut uusi jännittävä elementti, jonka myötä osa kehnosti menestyneistä maista joutui pitämään välivuoden. Katri Helena oli edellisenä vuonna pelastanut Suomen mukaan myös vuoden 1994 kisaan sijoittumalla seitsemänneksitoista kappaleella “Tule luo”.

Ehkäpä Yleisradio halusi suurilla satsauksilla varmistaa, että pysyisimme mukana jatkossakin ja siksi yritti löytää mahdollisimman hyvän edustajan Suomelle. Valitettavasti kappaleiden taso ei vastannut Suomen karsintakilpailun ulkoisesti näyttäviä puitteita. Myöskin yleisön vähäinen määrä Tampere-talossa vastasi tuskin järjestäjien odotuksia illan suhteen.SUOMEN KARSINTA 1994
Ajankohta: Lauantai 5.3.1994 klo: 19.00, tulokset klo 23.00
Kilpailupaikka: Tampere-talo, Tampere
Juontajat: Jukka Laaksonen, Juha Laitila, Joonas Myllyveräjä
Kapellimestari: Olli Ahvenlahti
Kilpailumenetelmä: Avoimen sävellyskilpailun ja kutsukilpailun yhdistelmä (470 sävelmää)
Arvostelu: Puhelinäänestys

Koko Tampere oli koristeltu viisujuhlaa varten ja sisääntuloteillä toivotettiin autoilijat tervetulleeksi viisukaupunkiin näyttävin julistein. Tampere-talon aula oli myös sisustettu viisuaiheisesti ja esillä oli mm. aikaisempien euroviisuedustajiemme esiintymispukuja, kuten Ami Aspelundin ikimuistoinen mustavalkoinen leninki vuodelta 1983. Kilpailijoiden esitysten lisäksi ohjelmaan oli pestattu nimekkäitä väliaikaesiintyjiä: Suomen tuon ajan myydyin naisartisti Kaija Koo sekä ”Right in the night”-hitistään tunnettu eurodanceryhmä Jam & Spoon. Puhelinäänestyksen tuloksia odotellessa Tampere-talon yleisö saattoi pistää vielä tanssiksi Sonja Lumpeen orkesterin tahtiin. Lisäksi juontajiksi pestattu koomikkokolmikko hauskuutti yleisöä. Koomikot juontajina idea oli tietenkin lainattu rakkaalta naapuriltamme Ruotsilta. Kaikista sirkushuveista joutui pulittamaan kalliin 170 markan pääsylipun hinnan, ja siksi Tampere-taloa ei saatu edes puoliksi täyteen.

Itse laulukisan avasi kerran aikaisemminkin karsinnoissamme kilpaillut tangoprinsessa Tarja Lunnas. Hän esitti pirteän samban ”Kuka tykkää suukoista”. Kappale todettiin kuitenkin heti kisan jälkeen suoraksi kopioksi eräästä Etelä-Amerikan hittilaulusta ja sen seurauksena ”Kuka tykkää suukoista”-single vedettiin nopeasti markkinoilta, eikä kappaletta ole sen koommin julkaistu millään Tarjan kokoelmilla tai muilla levyillä. Muutamia singlejä ehdittiin kuitenkin myydä, joten sellaisen haltijat omistavat oikean keräilyharvinaisuuden.

Puolassa syntynyt Dario (oik. Darius Witkowski) esitti toisena oman sävelmänsä ”Ateljee”. Kappale oli varsin mukiin menevä ja Darion murtaen lausuttu suomenkieli toi esitykseen etelä-eurooppalaista tunnelmaa. Kolmantena esiintynyt Sari Sakki oli suurelle yleisölle tuntematon ja oli sitä myös kisan jälkeen. Kahdeksanneksi sijoittunut ”Jäisit mun luo”-kappale ei jäänyt elämään.

Numerolla neljä kisasi Indiana-yhtye, joka lauloi Liisa Akimoffin säveltämän ja sanoittaman kappaleen ”Hän lähtee tänään”. Kappaleen levyversio eroaa Tampere-talossa kuullusta melkoisesti diskorytmiensä ansiosta. Heidän jälkeensä oli vuorossa toinen yhtye Rio, jonka jäsenet Markku Tommila, Hannu Perälä ja Timo Niemi olivat yhdessä säveltäneet ja sanoittaneet kappaleensa ”Rakkauden tiellä”. Timo Niemi erosi myöhemmin yhtyeestä ja menestyi säveltäjänä viisuissa kahden vuoden kuluttua.

Kisan suurimpia ennakkosuosikkeja oli 15-vuotias Janita. Hänen esikoisalbuminsa ”Oma planeetta” oli menestynyt hienosti ja saanut myös kaksi Emma-palkintoa. Janita oli nuorin mahdollinen viisukilpailija, sillä voimassa olleiden sääntöjen mukaan edustajan kansainvälisessä kisassa tuli täyttää 16 vuotta kilpailuvuoden aikana ja Janita teki sen vasta tulevassa joulukuussa. Janitan hovisäveltäjä Tomi Ervi oli tehnyt myös hänen viisukappaleensa ”Enkeli”, joka kovista odotuksista huolimatta osoittautui melkoiseksi pettymykseksi. Tyytyminen oli kolmanteen sijaan.

Janitan jälkeen lavalle astui CatCat-duo eli siskokset Virpi ja Katja Kätkä. Kauniit ylitorniolaistytöt olivat julkaisseet ennen viisuja yhden pitkäsoiton ja esiintyneet myös iltapäivälehtien sivuilla vähäpukeisissa kuvissa. Tähän kisaan Make Lentonen ja Kari Salli olivat tehneet tytöille vauhdikkaan, vaikkakin vanhanaikaisen, eurohumpan ”Bye bye baby”. Tytöt olivat opetelleet laulun sanat omien puheidensa mukaan junassa matkalla Yli-Torniosta Tampereelle. Esiintymisasuina heillä oli Baccara-tyyliin tyköistuvat iltapuvut, joten koreografia rajoittui dramaattiseen kävelyyn edestakaisin estradia.

Inkoolaiskokki Susanne Sonntag otti osaa euroviisuihin toista kertaa, nytkin ruotsinkielisellä balladilla. Vuoden 1983 mainion ”Fantasiaa” -edustuskappaleemme säveltäjä Kari Kuusamo oli säveltänyt mahtipontisen melodian ja Susanne itse oli laatinut julistavan sanoituksen ”En dans på livets vågor”. Tälläkin kertaa Susanne sijoittui karsinnassa toiseksi. Kisassa oli mukana myös toinen ruotsinkielinen kappale, mutta sitä ennen kuultiin Tauskin funkahtava ehdokas ”Seitsemänteen taivaaseen”, joka ei ollut miehen parhaita tuotoksia. Sen sijaan saman vuoden Syksyn Sävel -kisassa Tauski sijoittui hienosti toiseksi kappaleellaan ”Sinä vain”. Tässä kisassa Tauski jäi jumboksi, mutta sitä tutustuiko Tauski tuona iltana Virpi Kätkään, tarina ei kerro.

Kymmenen laulun katselmuksen päätti tuiki tuntematon Marina Sigfrids ja hieman Carola Häggkvistin tyyliä apinoiva esitys ”Lyft mig upp”. Marinan taustalla tanssi kaksi mimiikan keinoja hyödyntävää taustatanssijaa. Tämän jälkeen alkoi historiallinen puhelinäänestys, sillä olihan tämä ensimmäinen kerta kun Suomen kansa valitsi euroviisuedustajan puhelimitse ja tuloskin selvisi vielä saman illan aikana. Ilman teknisiä ongelmia ei tietenkään selvitty, mutta voittaja saatiin sentään selvitettyä. Tosin suorassa lähetyksessä esitellyt äänimäärät eivät pitäneet paikkaansa. Lisäksi illan huipennuksesta tuli pannukakku hassun hauskojen juontajien sekoilujen ansiosta. Etelä-Suomen alueen puhelinäänestyksen tulokset saatiin viimeisenä ja juontajat eivät hoksanneet, että kaikki äänet on jo julkistettu ja voittaja selvillä. He luulivat, että äänestysalueita on vielä lisääkin ja unohtivat hölmistykseltään hehkuttaa voittajaa. No pian onnesta sekavat CatCatin tytöt saatiin kiidätettyä lavalle ja kansa kuuli voittoisan ”Bye Bye Babyn” uudelleen.

Lopputulokset:

1. CatCat: Bye Bye Baby (25 834 ääntä) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)
2. Susanne Sonntag: En dans på livets vågor (17 438 ääntä) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)
3. Janita: Enkeli (14 646 ääntä)
4. Tarja Lunnas: Kuka tykkää suukoista (13 857 ääntä)
5. Rio: Rakkauden tiellä (13 663 ääntä) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)
6. Indiana: Hän lähtee tänään (7 738 ääntä) Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)
7. Marina Sigfrids: Lyft mig upp (7 445 ääntä)
8. Sari Sakki: Jäisit mun luo (6 809 ääntä)
9. Dario: Ateljee (6 567 ääntä)
10. Tauski: Seitsemänteen taivaaseen (6 009 ääntä)

Keskustele aiheesta foorumillamme