Muistathan: Suomen karsinnat 2008

Helsingin isännöimien Eurovision laulukilpailujen aiheuttamassa viisukankkusessa Suomi yksinkertaisti karsintojaan. Kahdentoista kutsuartistin perusperiaate säilyi entisellään, mutta enää artistit eivät joutuneet esittämään kahta kappaletta. Yleisesti turhahkoina pidettyjen alkukarsintojen määrä supistettiin kolmeen ja kussakin niistä esiintyi neljä artistia. Näistä kaksi pääsi suoraan Suomen karsinnan finaaliin ja kaksi ”toiseksi mahdollisuudeksi” nimettyyn keräilyerään. Kukaan ei siis varsinaisesti pudonnut ulos kilpailusta. Esiintyjäjoukko oli totutun kaltainen sekalainen tuntemattomien seurakunta höystettynä muutamalla oikeasti tunnetulla nimellä. Yleisön ei ollut siis edes kovin vaikeaa arvata, ketkä heistä äänestetään suoraan finaaliin.

Suomen karsinta 2008
Ajankohta: Lauantai 1.3.2008
Kilpailupaikka: Kulttuuritalo, Helsinki
Juontajat: Jaana Pelkonen & Mikko ”Peltsi” Peltola
Kilpailumenetelmä: Kutsuartistikilpailu (12 artistia)
Arvostelu: Puhelinäänestys

Ensimmäinen neljän porukka kokoontui Tohlopin tv-studioille perjantaina 8.2.2008. Juontohommissa Heikki Paasosen korvasi radiosta tutumpi Mikko ”Peltsi” Peltola. Jaana Pelkosen euroviisupesti jatkui edelleen. Ensimmäisenä estradille asteli uusi kasvo Hanna Marsh, joka esitti itse säveltämänsä ja sanoittamansa kantrihenkisen popkappaleen ”Broken flower”. Alkukarsinnan jatkopaikat menivät kuitenkin yleisölle entuudestaan tutuille. 1990-luvun suurimman suosionsa kokenut eurodancepoppoo Movetron ja vanhemman väen suosikki Kari Tapio kiilasivat odotetusti jatkoon. Viimeisenä esiintyi nuori rockryhmä Crumbland, joka ehkä hieman yllättäenkin lunasti finaalipaikkansa keräilyerän kautta.

Viikkoa myöhemmin pelin avasi mallina paremmin tunnettu Ninja Sarasalo, joka oli aikaisemmin julkaissut albumillisen trendikkääksi tarkoitettua hentoista discopoppia. ”Battlefield of love” sisälsi kyllä camp-arvoa, mutta finaaliin sillä ei ollut asiaa ja se onkin Ninjan toistaiseksi viimeisin taidonnäyte musiikin saralla. Seuraavana oli vuorossa Idols-kilpailussa menestynyt Kristian Meurman, joka lauloi itsensä finaaliin omalla kappaleellaan ”Jos en sua saa”. Nuori laulaja/lauluntekijä Jippu oli ehkä rahtusen väärässä paikassa tepastellessaan villasukissaan euroviisuestradille ja ”Kanna minut” kantoi vain keräilyerään. Iskelmäprinssi Mikael Konttinen sen sijaan rynnisti finaaliin Kerkko Koskisen säveltämällä laululla ”Milloin”. Konttinen sai samalla viisuista mukavan alkusysäyksen orastavalle uralleen ja lisäksi hänet palkittiin Viisukuppilan fanisuosikkina.

Mikael Konttinen oli viisukuppilalaisten mieleen ja hänen esittämä ja Kerkko Koskisen säveltämä kappale "Milloin" palkittiinkin fanipalkinnollamme.

Viimeisen alkukarsinnan avasi edellisvuoden nuori tangokuningatar Jenna Bågeberg. Risto Asikaisen liukuhihnalta suollettu kappale ”Sinua varten” oli kuitenkin höyhenenkeveää poppia, eikä suinkaan tangoa. Jonkin sortin fanisuosiota nautti dragartistina julkisuuteen ponnahtanut Cristal Snow, joka äänestettiin finaaliin. Vuokko Hovatta ja taiteellinen ”Virginia”-balladi ei sen sijaan päässyt finaaliin suoraan, mutta keräilyerän kautta kylläkin. “Virginia” oli jo toinen Kerkko Koskisen säveltämä laulu näissä euroviisukarsinnoissa. Alkukarsinnat päätti yksi kisan vahvimmista ennakkosuosikeista. Teräsbetoni-yhtye ja raskaan rempseä ”Missä miehet ratsastaa” vyöryi odotetusti finaaliin.

Finaali järjestettiin pitkästä aikaa Helsingissä, paikkana legendaarinen Kulttuuritalo. Kilpailun aluksi nähtiin ja kuultiin toisen mahdollisuuden saaneiden kilpailijoiden esitykset. Aikakone-yhtyeen väliaikaesityksen jälkeen oli kahdeksan finalistin vuoro. Tutuksi tulleeseen tyyliin finaalikin oli vielä kaksivaiheinen, joten tv-katsojilla riitti äänestettävää. Superfinalistikolmikko oli keskenään tyystin erilainen porukka. Dance- ja popmusiikin ystäville oli Cristal Snow, vanhemmalle väelle Kari Tapio ja rock-kansalle Teräsbetoni. Rock voitti, kuten Suomessa on tapana. Soraäänet kritisoivat edustajaamme Lordin menestyksen siipeilystä, mutta joka tapauksessa Teräsbetoni matkusti Belgradiin ja vei siellä Suomen komeasti Eurovisiofinaaliin – kaiken kukkuraksi suomenkielellä laulaen.

Teräsbetoni raivasi tiensä Belgradiin yhtyeen solistin Jarkko Aholan johdolla. Heidän kappaleensa "Missä miehet ratsastaa" voitti superfinaalissa toiseksi tuleen Kari Tapion kappaleen "Valaise yö" viiden prosentin erotuksella.

Tulokset:

1. Alkukarsinta 8.2.2008
Kari Tapio – Valaise yö 46,7% äänistä
Movetron – Cupido 20,3% äänistä
Toinen mahdollisuus:
Hanna Marsh – Broken flower
Crumbland – Pleasure *

2. Alkukarsinta 15.2.2008
Mikael Konttinen – Milloin 46,1% äänistä
Kristian Meurman – Jos en sua saa 26,8% äänistä
Toinen mahdollisuus:
Ninja – Battlefield of love
Jippu – Kanna minut Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)

3. Alkukarsinta 22.2.2008
Teräsbetoni – Missä miehet ratsastaa 51,7% äänistä
Cristal Snow – Can’t save me 27,4% äänistä
Toinen mahdollisuus:
Jenna – Sinua varten
Vuokko Hovatta – Virginia *

* Finaaliin toisen mahdollisuuden kautta

Finaali 1.3.2008
1. Teräsbetoni – Missä miehet ratsastaa 38,9%
2. Kari Tapio – Valaise yö 33,9% Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)
3. Cristal Snow – Can’t save me 26,5%
Movetron – Cupido
Kristian Meurman – Jos en sua saa Katso esitys (YLEn Elävä Arkisto)
Mikael Konttinen – Milloin
Crumbland – Pleasure
Vuokko Hovatta – Virginia

Keskustele aiheesta foorumillamme.