Aaltoja Suomi Aaltoja! – Yleisradio suuntaa Lissaboniin viisumenestys mielessä

– Suomi lähtee Lissabonin Euroviisuihin vain ja ainoastaan voitto mielessä, julistavat Krista Siegfrids ja Mikko Silvennoinen eilen hotelli Kämpissä juontamassaan UMK-lehdistötilaisuudessa ennen kuin paljastivat Yleisradion valinneen Saara Aallon Suomen ensi vuoden viisuedustajaksi.

Yleisradiolla tätä menestyssuunnitelmaa onkin punottu jo tovi yleisöltä salaa. Muutaman vuoden muotoaan hakenut Uuden Musiikin Kilpailu sai monien mielestä yllättävän käänteen, kun avoin artisti- ja kappalehaku sai jäädä. Sen sijaan Yleisradio tarttui tilaisuuteen ja valitsi edustustehtäviin Ison-Britannian X Factor -ohjelmassa vuosi sitten mainetta niittäneen 30-vuotiaan Saara Aallon, jolle Euroviisut ovat sydämen asia.

Saara itse kertoo tienneensä asiasta jonkin aikaa, mutta ei omien sanojensa mukaan kuitenkaan hullun kauaa.

– Ehdotus tuntui minusta alkuun epätodelliselta, mutta totta kai olin siitä hyvin iloinen. Yleisradion pyyntö osoittaa, että siellä arvostetaan tekemääni työtä. En lähtenyt tähän mukaan julkisuuden takia, vaan koska todella rakasta Euroviisuja. Tämä on minulle todella tärkeä juttu ja lupaan tehdä parhaani.

Euroviisut ovatkin olleet Saaralle aina suuri unelma ja viisufanit muistavat hänet hyvin karsintakappaleista ”Blessed with love” (2011) ja ”No fear” (2016), joilla molemmilla irtosi toinen sija karsinnassa. Kakkossija oli kuitenkin pettymys yleisöäänet ”No fear” kappaleella voittaneelle Saaralle ja hän oli jo valmis luopumaan viisu-unelmastaan.

– Päätin tuolloin, etten enää osallistu Uuden Musiikin Kilpailuun. Heitinkin silloin Merille vitsinä, että lähden Euroviisuihin vasta sitten kun minua pyydetään suoraan edustajaksi. Joskus pitää miettiä mitä toivoo, sillä parhaimmatkin unelmat voivat toteutua, Saara hymyilee.

Mediassa ehdittiin syksyn mittaan spekuloimaan myös mahdollisuudella, että Saara Aalto olisikin edustanut Suomen sijaan Isoa-Britanniaa Euroviisuissa.

– Olen ollut puheissa BBC:n kanssa asian tiimoilta, mutta kyllä Suomi vei voiton. Minusta olisi tietyllä tavalla tuntunut väärältä edustaa brittejä viisuissa, vaikka siellä tällä hetkellä asunkin. Minä haluan edustaa Suomea nyt ja voin edustaa brittejä vaikka joskus sitten myöhemmin, Saara naurahtaa.

– Sitä paitsi nythän kaikki britit voivat äänestää Suomea.

Tavoitteena hyvä pop-kappale ja näyttävä show

Tämä on ensimmäinen kerta kun Suomen edustusartisti on valittu suoraan ilman mitään karsintaa. Edellisen kerran edes hivenen tämänsuuntaisesti on toimittu vuonna 1993, jolloin Yleisradio kutsui neljä naisartistia Katri Helenan, Paula Koivuniemen, Arja Korisevan ja Marjorien karsintaan, jossa jokainen esitti kaksi kilpailukappaletta.

Saara itse arveli jo etukäteen, että Yleisradion normaalista poikkeava päätös tulee varmasti herättämään keskustelua.

– Tiedän, että valintani edustajakseni jakaa mielipiteitä. Kaikki eivät tykkää, että tällaisia valintoja tehdään kysymättä yleisöltä. Mutta Euroviisut järjestetään kuitenkin joka vuosi, ei se ole niin vakavaa jos välillä kokeillaan jotain uutta ja erilaista. Monet menestyneet viisumaat tekevät valintansa näin, miksi Suomikin ei voisi kokeilla sitä. Välillä vaihtelu virkistää, Saara pohtii asiaa.

Ja vaikka Suomen edustusartisti onkin jo selvillä, on yleisöllä vielä mahdollisuus vaikuttaa varsinaiseen kilpailukappaleeseen. Maaliskuun 3. päivä Espoon Metro Areenalla kisattavassa UMK-finaalissa Saara esittää kolme kilpailukappaletta, joista kansainväliset raadit ja katsojat äänestävät lopullisen voittajan.

Yleisradiolta kerrotaan, että tulevat kilpailukappaleet ja niiden musiikkivideot julkaistaan keväällä 2018. Saara on itse mukana kappaleiden tekoprosessissa ja kappaleiden takaa löytyy sekä suomalaista että kansainvälistä osaamista. Saara on itse myös mukana tekoprosesseissa. Lauluntekoon on haettu apuja myös maailmalta.

– Olen tekemässä kappaletta esimerkiksi sellaisten ruotsalaisten kanssa, jotka ovat jo voittaneet Euroviisut. Lisäksi olen tehnyt musiikkia yhdessä brittiläisten ja suomalaisten tekijöiden kanssa, Saara vihjailee.

– Minusta olisi hyvä, jos Metro Areenalla kuultavat kappaleet olisivat keskenään erilaisia. Näin yleisön olisi helppo kuulla ja nähdä, mikä niistä on heidän suosikkinsa. Toivon, että kilpailukappaleeni olisivat hyviä pop-kappaleita, jotka voisivat soida radiossa. Totta kai haluan tehdä myös ison ja näyttävän show’n. Ei mitään liian synkkää tai vakavaa vaan, jotain mistä näkee kuinka paljon minä nautin Euroviisuista ja lavalla olosta.

Lopuksi Saara lähettää vielä terveisiä suomalaisille viisufaneille.

– Olisi hienoa, jos Suomen kansa lähtisi kannustamaan minua samalla tavalla kuin vuosi sitten X Factorin aikaan. Toivon, että minä ja suomalaiset viisufanit teemme  tulevasta keväästä yhdessä unohtumattoman matkan, joka lopulta nostaa Suomen viisut jälleen uusiin sfääreihin. Euroviisut ovat sekä teille että minulle tärkeä, joten nautitaan tästä kaikesta yhdessä.