Nettikisaajat pähkinänkuoressa

Yleisradio puolitti tänä vuonna nettikisaajien määrän, joten kolmesta jatkopaikasta on kisaamassa nyt viisitoista kappaletta. Kappalemäärän puolittaminen on lienee ollut enemmäin kuin loistava päätös, sillä yleinen mielipide tuntuu olevan, että viiteentoista kappaleeseen on huomattavasti helpompi perehtyä kuin kolmeenkymmeneen. Kisaajien joukossa on niin tuttuja kuin tuntemattomiakin nimiä ja kappaleita on useista eri musiikkityyleistä. Kappaleiden yhdistävä tekijä näyttääkin löytyvän tänä vuonna esityskielestä. Nopea tarkastelu osoittaa, että kaikki viisitoista nettikisassa mukana olevaa kappaletta lauletaan englanniksi.

1. Christa Renwall – Fool of Yourself

Moni viisufani muistanee Christan parhaiten Suomen vuoden 2006 karsinnoista, jossa hän lauloi Ville Pusan kanssa kappaleen ”Eternally”. Christa toimii laulusolistina kolme albumia julkaisussa Acorn-nimisessä akustisessa popyhtyeessä sekä viisihenkisessä Jumper-bilebändissä. Christan kilpailukappaleen ”Fool of yourself” on säveltänyt ja sanoittanut Nalle Ahlstedt, Fiora Cutler ja Jim Lazer.

2. Tony Green – Miracle

Tony Green eli Toni Ruohonen on Matti Ruohosen (Matti ja Teppo) poika. Musikaalinen Tony soittaa kitraa The GreenBee-yhtyeessä. Näihin nettikarsintoihin Tony osallistuu kuitenkin soololaulajana itsetekemällään kappaleellaan ”Miracle”.

3. Suvi – We are one

Vasta 16-vuotias Suvi Aalto käyttää taitelijanimenään pelkkää etunimeään. Suvin sisko on Saara Aalto, joka osallistuu niin ikään tähän samaan nettikilpailuun. Suvin kappaleen ”We are one” ovat kynäilleet Teemu Roivainen ja Leevi Lauri.

http://www.myspace.com/suviaaltomusic

4. Sara Sayed – Shallow

Helsingistä kotoisin oleva Sara asuu nykyään Lontoossa. Hänen esikoissooloalbumin on tarkoitus ilmestyä ensi vuoden alussa. Kilpailukappaleen ”Shallow” takana on Saran itsensä lisäksi Kalle Ylitalo, Linda Fredriksson, Jan Wälchli, Aarne Riikonen ja Tarmo Nikkilä.

http://www.myspace.com/sarasayed

5. Paul Oxley – The Prisoner

Manchesterista kotoisin oleva Paul Oxley saavutti 80-luvulla suosiota yhtyeensä Paul Oxley’s Unit keuahahmona. Nykyään Vaasassa asuva herra on tehnyt kilpailukappaleensa ”The Prisoner” yhdessä Janne Hyödyn kanssa. Samainen kaksikko oli Nina Lassanderin ”Cider Hill” kappaleen takana, joka sijoittui viime karsinnoissa toiseksi.

http://www.myspace.com/pauloxley

6. Pauliina Salonen – Every Day

Tummatukkainen näyttelijätär-laulajatar on laulanut mm. ystävänsä Maria Lundin kanssa Maid for sale -kokoonpanossa. Syksyllä Pauliinan voi nähdä Tampereen komedia teatterissa ”Vaimoni on toista maata” -näytelmässä Helenan roolissa. Pauliinan kilpailukappaleen ”Every Day” on säveltänyt ja sanoittanut J.P. Järvinen.

7. Emilie Untamala & Jole Nissilä – It is you

Emilie Untamala ja Jole Nissilä osallistuvat kisaan Emilien säveltämällä ja sanoittamalla ja Jolen sovittamalla akustisellla kappaleella ”It is you”. Turkulainen Emilie on vasta uransa alkutaipaleella, Jole on hankkinut jo kokemusta Severe Visage -yhtyeen kitaristina.

8. Joel Främling – Man in squalor

Sukunimensä puolesta loistavasti viisukarsintoihin sopiva Joel Främling tuo kisaan mukaan perinteistä musikaalitunnelmaa. Kilpailukappaleen ”Man in squalor” on säveltänyt ja sanoittanut Joni Masko. Helsinkiläinen Joel on nähty kisaamassa esimerkiksi MTV3:n x-factorissa.

9. Anfisa – Give me power to resist

Venäläissyntyinen Anfisa nähtiin viime vuonna viisulavalla Boys of the Bandin taustalla. Anfisa on osallistunut myös vuoden 2008 Ourvision-kilpailuun. Kilpailukappale ”Give me power to resist” on Anfisan itse tekemä.

10. Chorale – Share your life

Toijalassa vuonna 2000 perustettu Chorale on yksi nettikarsintojen tunnetuimpia nimiä. Choralen muodostavat Susanna ”Susannah” Suutarinen, Markus ”Maka” Ahola, Santtu Saarela ja Tero Laihanen. Chorale tuottaa kappaleensa omin voimin alusta loppuun omin voimin omassa studiossa. Kappaleen ”Share your life on säveltänyt Markus Ahola. Sanoitus on Minna Immosen.

http://www.choralemusic.net/

11. Cardiant – Rapture in Time

Hämmeenlinnalainen Cardiant perustettiin vuosituhannen alussa. Yhtyeen nykyiseen kokoonpanoon kuuluu solisti Erik Karhatsu, kitaristi Antti Hänninen, basisti Mikko Mänttäri, kosketinsoittaja Marko Lindroos ja ja rumpali Lauri Hänninen. Ennen Cardiantiin liittymistään, Erik kokeili onneaan Suomen Idolsissa vuonna 2008. Kappaleen ”Rapture in Time” on säveltänyt kitaristi-Hänninen ja sanoittanut rumpali-Hänninen.

Home

12. Saara Aalto – Blessed with love

Saara Aalto osallistuu nettikarsintoihin itsetekemällään balladilla ”Blessed with love”. 22-vuotias helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä kuultiin myös viime vuonna Suomen nettikarsinnoissa. Tuolloin kappale ”Meant to be” ei riittänyt jatkopaikkaan. Viisukokemusta neidolla kuitenkin on sillä Saara on nähty Suomen karsinnoissa Heidi Kyrön (2004), Hanna Marshin (2008) ja Riikan (2009) taustalla.

Etusivu

13. Sonja Bishop – This is my life

Sonja Bishop on näiden nettikarsintojen kokenein artisti mitä tulee viisukokemukseen. Vuonna 2004 Sonja sijoittui Suomen karsintojen seitsemänneksi kappaleella ”Should I run, should I hide” ja vuonna 2006 neljänneksi Latvian karsinnoissa kappaleella ”Later”. Viime vuonna Sonja osallistui nettikisaan kappaleella ”Why don’t you” mutta ei ollut kolmen jatkoonpäässeen joukossa. ”This is my life” -niminen kappale ei ole uusi juttu skandinaavisissa viisupiireissä. Islanti kilpaili samannimsellä kappaleella vuonna 2008 ja Ruotsi viime keväänä. Nähtäväksi jää miten tälle Sonja Bishopin, Jorn Lendorphin, Elton Theanderin ja Jesper Zarin tekemälle kappaleelle käy.

14. Father McKenzie – Good enough

Father McKenzie on Ruotsin Örebrossa vaikuttava suomalais-ruotsalainen kokoonpano. Yhtyeen laulaja-pianisti Tobias Granbacka on suomalainen ja tämä avasi mahdollisuuden osallistua Suomen karsintoihin. Muita jäseniä ovat Emil Johansson (basso), Simon Larsson (rummut) ja Jochum Juslin (kitara). Nimensä yhtye on ottanut Beatlesin kappaleesta ”Eleanor Rigby”. Kilpailukappaleen  ”Good enough” on säveltänyt ja sanoittanut Tobias Granbacka.

http://www.fathermckenzie.se/

15. Blackbird – Gooseberry

Jennan, Jussin ja Sepon muodostama Blackbird tulee Keski-Suomesta. MySpace -sivuillaan kokoonpano kertoo haluavansa luoda ajatonta, intohimoista ja kiinnostavaa pop-musiikkia. Tuohon ideaan istuu myös heidän kilpailukappaleensa ”Gooseberry”. Vuosi sitten Blackbird osalllistui nettikarsintoihin kappaleella ”Did I say that I loved you” mutta silloin edessä oli Saara Aallon ja Sonja Bishopin lailla karsiutuminen.

http://www.myspace.com/blackbirdsnest

Kaikki viisitoista nettikilpailukappaletta on kuuneltavissa Ylen uusituilta euroviisusivuilta,