Norja voitti Euroviisut – Suomi finaalin viimeinen

Norja voitti Euroviisut kolmannen kerran.

Norja voitti lauantai-iltana järjestetyn 54. Eurovision laulukilpailun. Norjan voittoisan kappaleen Fairytale esitti Alexander Rybak (kuvassa), joka myös oli itse säveltänyt ja sanoittanut kilpakappaleensa.

Norja saavutti järjestyksessä kolmannen viisuvoittonsa ennätyksellisellä pistemäärällä 387. Edellinen piste-ennätys (292) vuodelta 2006 oli Suomen Lordin nimissä.

Norjan voitto alkoi käydä ilmeiseksi jo varhaisessa vaiheessa pisteidenlaskentaa. Kaula oli jo puolessa välissä melkoinen eikä Norjan johtoasema ollut uhattuna.

Taistelua sitä vastoin käytiin muista sijoista. Lopulta kakkostilalle nousi Islanti varmistaen näin kaksoisvoiton Pohjoismaihin. Kolmannelle sijalle sijoittui Azerbaidžan. Ennakkosuosikkeina pidetty Turkki tuli neljänneksi, mutta toinen ennakkosuosikki Ranska joutui tyytymään kahdeksanteen sijaan ja Kreikka seitsemänteen.

Suomi jäi finaalissa jumboksi

Suomi jäi finaalissa viimeiseksi keräten yhteensä 22 pistettä. Suomen voitti yhdellä pisteellä Espanjan Soraya.

Suomi antoi pisteitä finaalissa (pienimmästä suurimpaan): Armenialle, Azerbaidžanille, Maltalle, Ranskalle, Turkille, Bosnia & Hertsegovinalle, Ruotsille, Norjalle ja Islannille. Täydet 12 pistettä Suomi antoi etelänaapurilleen Virolle. Pisteisiin vaikuttivat puhelinäänet 50 % ja tuomariäänet 50 %.

Suomi sai finaalissa pisteitä Maltalta (3), Ruotsilta (4), Islannilta (8), Bulgarialta (3) ja Virolta (4).

Norjalle kolmas viisuvoitto

Norjalle vuoden 2009 viisuvoitto on kolmas. Bobbysocks voitti La det swinge -kappaleella vuonna 1985. Kymmenen vuotta myöhemmin, 1995, Secret Garden korjasi voiton Nocturnella. Sen jälkeen menestys on ollut vaihtelevaa 2. sijasta jumbosijaan. Viime vuonna Norja oli 5. ja nyt oli taas voiton aika.

Varmistamattomien huhujen mukaan Norjassa oli varattu ensi vuoden finaalia varten areena jo ennen kuin tämän vuoden voitto oli ratkennut. Huhujen mukaan finaali järjestettäisiin Oslon Spektrum-hallissa 22. toukokuuta 2010.