Paradise Oskar nauttii euroviisukiireistä

Suomen euroviisuedustaja Paradise Oskarilla on riittänyt vientiä helmikuisen karsintavoiton jälkeen. Haastatteluja, televisio-ja radioesiintymisiä, levyntekoa ja valmistautumista toukokuun kisamatkaan. Välillä mies ei ole ehtinyt kuin kääntymään kotona. 20-vuotias muusikko sanoo kuitenkin nauttivansa joka hetkestä. Kiireinen pyöritys on juuri sitä, mitä hän euroviisuihin osallistumiseltaan haki. Jalansijaa musiikkimarkkinoilta.

-Entuudestaan täysin tuntematon artisti voittaa euroviisukarsinnan, saa levytyssopimuksen ja pääsee julkaisemaan esikoisalbuminsa Saksassa suoraan kansainvälisille markkinoille. Onhan se aivan mahtavaa! Ilman euroviisuvoittoa en olisi ehkä saanut koskaan kokea tätä kaikkea, Paradise Oskar alias Axel Ehnström myöntää.

Esikoisalbumille tulevat kappaleet ovat kaikki Ehnströmin omasta sävellyskynästä lähtöisin. Levyn julkaisee Warner Music Finland.

– Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, montako kappaletta levylle lopulta päätyy. Yhtään niin sanottua täytebiisiä siihen ei kuitenkaan tule, vaan haluan antaa itsestäni mahdollisimman hyvän, oman näköisen kuvan. Viisujen jälkeen on syntynyt pari uutta biisiäkin. Ne ovat mukana levyllä.

Levyttäminen on ollut ensikertalaisen mielestä enemmän kuin mielenkiintoista puuhaa.

-Aikaisemmin olen väsäillyt omia demojani kellarissa, ja laulanut niihin lauluosuuden yhdellä otolla. Nyt jokaista levylle tulevaa kappaletta tehdään huolella, ja jos en ole johonkin omaan suoritukseeni tyytyväinen, sen voi ottaa uusiksi vaikka parikymmentä kertaa, Axel kertoo selvästi innostuneena projektistaan.

Paradise Oskarin ensimmäinen kokopitkä näkee päivänvalon komeasti Düsseldorfissa toukokuun neljäntenä päivänä.

Alankomaiden viisu viehättää

Levytyskiireidensä keskellä Axel on ehtinyt tutustumaan myös muiden maiden euroviisuehdokkaisiin esikatseluvideoiden muodossa. Mies nostaa kolme tämän hetkistä suosikkiaan muiden yli.

­- Hollanti on ihan lempparini. Laulajalla on hyvä ääni, ja tykkään rock-henkisestä biisistä. Se on todella hyvä. Mielestäni se soisi paremmin omalla kielellä esitettynä, vaikka en tiedäkään mistä siinä lauletaan. Norjan ”Haba Habasta” tulee ihan väkisinkin hyvälle tuulelle. Se on jäänyt myös mieleeni, samoin kuin Unkari. ”What about my dreams” on todella tarttuva biisi, jota tekee mieli tanssia, Axel hyräilee kappaleen säveltä ulkomuistista.

Ensi viikolla Paradise Oskar osallistuu Amsterdamissa jo perinteeksi muodostuneeseen Eurovision in Concert -tapahtumaan. Tilaisuudessa esiintyy useita toukokuun euroviisuihin matkaavia artisteja. Axel odottaa ensimmäistä kansainvälistä edustustehtäväänsä jo innolla.

– Tällä hetkellä tiedän, että siellä pidetään ainakin lehdistötilaisuus. Konsertissa laulan tietenkin Da Da Dam-kappaleeni. On todella mielenkiintoista päästä tapaamaan muiden maiden edustajia. He ovat minulle sitten jo tuttuja toukokuussa.

Kisapuvustus syntyy luomuvaatteista

Düsseldorfin kisamatkalla Axel pukeutuu Globe Hope -malliston vaatteisiin. Globe Hope on innovatiivinen suomalainen designyritys, joka valmistaa ekologisia designtuotteita kierrätysmateriaaleista. Puvustuskuviot ovat parhaillaan työn alla.

-Olen ehdottomasti luonnon puolella tässäkin asiassa, ja pukeudun mielelläni Globe Hopen vaatteisiin. Lopullinen esiintymisasuni ei ole vielä kuitenkaan tiedossa. Haluan jotain itseni näköistä finaaliin. Luomuvaatteet kuulostavat ajatuksena hyvältä.

Düsseldorfista tai esiintymisestään euroviisuareenalla Axel ei ole vielä nähnyt unia. Hän suhtautuu edustustehtäväänsä muutenkin rauhallisin mielin, eikä myönnä jännittävänsä isoa yleisömäärää tai sataa miljoonaa televisiokatsojaa. Miehen esiintymishermot kun ovat täyttä rautaa.

-Keskityn siihen kolmeen minuuttiin, jonka kappaleeni kestää. Minulle televisiokamera on vaan laatikko, joka kuvaa esitykseni. En mieti kuinka moni esitystäni katsoo kisahallissa tai kotikatsomoissa. Teen vain oman osuuteni. Laulan mahdollisimman hyvin.

Axel sanoo olevansa tietoinen, että erityisesti viisupiireissä häntä on verrattu Belgian viime vuoden edustaja Tom Diceen.
Vertaus naurattaa miestä itseään, vaikka hän sanoo ymmärtävänsä mistä siinä on pohjimmiltaan kyse. Miehestä kitaran kanssa, euroviisulavalla.

-Kommenteista päätellen ihmiset ovat kuunnelleet minua silmillään. Omasta mielestäni meidän kappaleissa ei ole mitään samaa. Ne ovat teemoiltaankin täysin erilaisia.

Fanipalkinto on tallessa

Paradise Oskar pokkasi viisuvoittonsa lisäksi ylivoimaisesti myös suomalaisten euroviisufanien ykköspalkinnon Viisukuppilan äänestyksessä. Axel kertoo, että fanipalkinto on erittäin varmassa tallessa. Äidillä ja isällä.

-Se on vanhempieni kotona kuten myös Viisuavain ja muut kunniakirjat. Itse asiassa vanhempani ovat tehneet keittiöönsä ”alttarin”, johon kaikki viisupalkintoni on sijoitettu näyttävästi esille, Axel nauraa.

Lähiomaisten on tarkoitus lähteä Saksaan kannustamaan Axelia tämän tähän hetkisen elämän suurimmassa koitoksessa, euroviisufinaalissa. Sympaattinen euroviisuedustajamme yllättyy kuullessaan, että yli sata suomalaista euroviisufania hurraa hänen puolestaan toukokuun 10. päivän iltana tämän astuessa Düsseldorf-areenan isolle lavalle.

– Arvostan todella paljon euroviisufaneja. Fanit rakastavat euroviisuja, tietävät siitä kaiken. Se on minusta aivan mahtavaa. He ovat myös innokkaasti olleet kannustamassa minua. Aionkin laulaa kappaleeni toukokuussa kaikille suomalaisille euroviisufaneille.

Kuvat: YLEn kuvapankki