Paradise Oskarin keikkakesä käynnistyi

Vuoden 2011 viisut on viisuiltu, huuma on ohi ja Düsseldorfin pöly hiljalleen laskeutunut. Paradise Oskarin ura on kuitenkin vasta aluillaan. Kesän keikkakalenterissa on tiheästi merkintöjä ja keikoilla on tukena myös uutukainen taustabändi.  Viisukuppila kävi 4.6. kurkistamassa Helsingin DTM:ssä, mitä artisti Paradise Oskar bändeineen tarjoaa keikkayleisölle sen tv:stä tutun kolmeminuuttisen lisäksi.

Uusi keikkakokoonpano

Enimmäkseen Paradise Oskaria on kuultu keikoilla akustisesti soolona tai pianistin säestämänä. Uudessa bändissä Axel Ehnströmin kanssa soittavat Erik Heikkinen (rummut), Lukas Kristo (koskettimet), Mikko Malmivaara (kitara) ja Kaisa Mäensivu (basso) päätyivät mukaan musiikinopiskeluyhteyksiensä kautta. Paradise Oskarin manageri Hanna-Leena Ehn kertoo, että kokoonpano löytyi jo aikaa sitten, mutta DTM:n keikka oli Axelin ja bändin ensiesiintymisiä yhdessä, lähinnä käytännön syistä. “Axel on ollut lähes tauotta menossa koko kevään ja vielä näin viisujen jälkeenkin, että yhteisen harjoitteluajan löytäminen on ollut todella haastavaa. Niinpä bändi on harjoitellut biisejä keskenään ja Axel on tullut mukaan, kun on vain päässyt.”

Lakkiaisillan huumaa

Koulujen päättäjäisiltana juhlajuoman voimalla ilakoivan suomalaisyleisön dynamiikka on hieman eri henkistä kuin akustisilla euroviisukeikoilla Keski-Euroopassa. Tervetuloa viisuhattaramaailmasta tähän kotoiseen meininkiin, Paradise Oskar! Eturivipaikoille on asettunut kymmeniä nuoria tyttöjä, jotka ovat selvästi jo Sunday Songsinsa kuunnelleet ja ovat paikalla nimenomaan Paradise Oskarin vuoksi. Taustalta tilannetta tarkkailee varttuneempi fanikanta ja suosikkiaan tukemaan saapunut viisuilijaväki, joista osa on nähnyt monet keikat jo Düsseldorfissa. Väliin jää salillinen ylioppilaslakkipäisiä ja muita vappumaisessa hengessä iltaa viettäviä parikymppisiä juhlijoita, joiden huomion kiinnittäminen voi olla haastavaa.

Düsseldorfin kävijät muistavat Paradise Oskarin supliikkimiehenä, joka juttelee välittömään tyyliinsä kappaleiden välissä, nauraa itselleen ja ottaa yleisön haltuun monella eri kielellä. Näin myös DTM:n juhlakansan edessä: Axel ottaa yleisöön kontaktin, vitsailee ja kertoo kappaleiden taustoista  alkujuonnoissaan. Juhlakuntoinenkin yleisönosa innostuu ja heittäytyy riehakkaasti musiikin tunnelmaan, tosin sanoitusten syvällisimmät viestit saattavat tänä iltana mennä hieman harakoille.

Sunnuntailauluja ja covereita

Sunday Every Day kiteyttää Paradise Oskarin elämänasenteen – samoin Jimmy’s Song, aikuiseksi kasvamattomuuden ylistys. Sarah the Sparrow -kappaleesta kuullaan, että Suomen euroviisukarsintojen kakkosen, Suomen viisuraadissakin istuneen Saara Aallon tavattuaan Axel totesi kappaleen kertovan selvästi hänestä.  Axel kehottaa ihmisiä lähestymään toisiaan hitaiden kappaleiden aikana: “Itse tykkään olla tosi lähellä, siksi soitan ja teen vain slovareita”, hän vitsailee. Bändi soittaa saumattomasti yhteen ja tukee Axelin esiintymistä, nousematta liikaa etualalle. Ehkä hivenen yllätyksetöntä, mutta toisaalta – Axelin taustabändinähän kokoonpanon on tarkoituskin olla. Axel itse on tuttuun tapaan lavalla kitaran kanssa ja soittaa välillä myös huuliharppua.

Kaikki Sunday Songsin yhdeksän kappaletta kuullaan keikalla bändiversioina.  Lisäksi settiin kuuluu pari coveria: Björn Afzeliuksen Sång till friheten, jonka Axel nimeää suurimmaksi ruotsinkieliseksi suosikikseen ja Saksan vuoden 2007 euroviisu, Roger Ciceron Frauen regier’n die Welt, jota edeltää saksankielinen alkuspiikki. Da Da Damin pariin Axel virittää yleisön vihjailemalla: “Mulla on myös yksi tunnettu kappale, Säkkijärven polkka. Vai onko se sittenkään se?”  Setti ei kuitenkaan lopu hittibiisin fiilistelyyn, vaan pari kappaletta seuraa vielä.

Viimeisen kappaleen (The Invisible Ones) jälkeen mietityttääkin, mitä jää encoreiksi, kun levyn kappaleet on jo soitettu läpi. Taputusten ja vihellysten myötä Axel saapuu lavalle vielä yksin ja esittää aiemmin kuulemattoman slovarin nimeltä Robert’s Street. Tämän jälkeen bändi liittyy vielä seuraan, ja kuullaan hilpeä, taidolla, mutta pilke silmäkulmassa työstetty, tanssittava reggae-versio Da Da Damista. Discoremixiähän ei kappaleesta ole ilmaantunut,  mutta toimisiko se edes? “Reggae OK” -versio toimii livenä, hymyilyttää ja tuo kappaleeseen uuden lähestymiskulman. Saisikohan tästä myös studioversion radioille kesäsoittoon – ja viisubileiden tanssilattialle?

Paradise Oskarin ja yhtyeen keikkaputki käynnistyi lupaavasti – käykäähän kesän keikoilla viihtymässä ja kuuntelemassa! Keikkakalenteriin voi tutustua Warner Musicin sivuilla.

Biisilista 4.6.:

1. Sunday Every Day

2 Sarah the Sparrow

3. Stupid Little Fool

4. Miss Nobody

5. Björn Afzelius: Sång till friheten (Du är det finaste jag vet)

6. Jimmy’s Song

7. Just Leave

8. Da Da Dam

9. Roger Cicero: Frauen regier’n die Welt

10. Dear Mother

11. The Invisible Ones

12. Robert’s Street

13. Da Da Dam – reggae

Paradise Oskarin kotisivut

Keskustele Paradise Oskarista foorumillamme