VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Sanoituskilpailukausi 2006
Avatar
itikka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5628
Liittynyt: 21 Kesä 2004, 08:29
Paikkakunta: Helsinki

VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Viesti Kirjoittaja itikka » 10 Joulu 2006, 15:08

Tuttu juttu... ei siis kurkita tänne, ennen kuin pisteet on annettu!  :joojoo:
Ja kun olet saanut pisteet lähetettyä, niin kirjoittelepa jonkinlaiset, edes pienet kommentit käännöksistä. Kerro mikä ihastutti, mikä vihastutti, mikä kosketti ja mikä ei.

Kommentointi on toki vapaaehtoista, mutta suositeltavaa.... ja ilman kommetointia ei pisteseurantasivun osoitetta heru!  :heh:


Mutta nyt siis kommentoimaan!


Mutta ensin ne pisteet tänne, kiitos!  :joojoo:
Życie jest drogą, życie jest snem
A co będzie potem? - nie wiem, i wiem
O nic nie pytaj, dowiesz się gdy
Skończy się droga, życie... i sny

Avatar
Vompeli
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 12745
Liittynyt: 26 Elo 2005, 15:50

Vs: VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Viesti Kirjoittaja Vompeli » 10 Joulu 2006, 19:16

Mä en halua kommentoida kappaleita sen erityisemmin, muuta kuin kehaisen erityisesti kappaleen nro 8 sanoitusta. Se oli se kappale saavutti musta parhaiten sen, mitä itse yritin kanssa.  :peukku:

Yleistasosta muuten, että useamman kappaleen kohdalla mulla oli vaikeuksia pysyä mukana ensimmäisessä säkeistössä (se on kamalan vaikea säkeistö saada kunnolliseksi), ja kertosäkeessä toistuvat sama sana otti enemmän tai vähemmän pattiin (mutta niinhän se toistuu alkuperäisessäkin).

Omasta kappaleestani (nro 2) kommentoisin sen verran, että tämä oli tämmönen pidempiaikainen kokeilu, eli aloin väsätä tätä käännöstä jo tylsyyksissä kesällä. Muistaakseni mun käännöksien kohdalla on valitettu sitä, että painotukset on pielessä. Nyt sitten yritin kaikenlaisillä väliviivoilla ja -merkeillä erottaa näitä painotuksia, mutta saa nähdä mitenkä onnistuin. On mun kappale ainakin laulettavissa, koska sitä on testattu oikein syljen kera.  :heh:
Raipatirai

Avatar
JukkaV
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 15673
Liittynyt: 23 Marras 2003, 15:59
Paikkakunta: Turku - Suomen viisukeskus
Viesti:

Vs: VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Viesti Kirjoittaja JukkaV » 11 Joulu 2006, 04:58

1. NIIN VALMIS OON

Suhteellisen hyvä tarina muistutti alkuperäisideaa. Tässä laulettavuus takkusi paikoitellen, enkä pidä paljonkaan siitä, että sanoja pilkotaan liiaksi. Kuitenkin tämä on hiomaton timantti. :)

2. OOT ELÄMÄIN

Tämä vaikutti jonkun uuden kääntäjän ensityöltä. Laulettavuus oli hakusessa koko ajan. Samoin sanavalinnat ontuivat, oma näkemys on, ettei sydän voi särkyä hetken aikaa ns. passiivisesti. Kuitenkin rakkaussanoitus oli rakkaudentäyteinen ja siitä iso plussa! :peukku: Tervetuloa uusiin kisoihin.

3. KAIKKENI

Tässä sitten oli aivan loistavat a-osa, kertosäe ja b-osa. Kertosäkeessä hankalaa oli laulaa "kaikkeni annan", mutta sekin on miinus vain suluissa. Sen sijaan c-osa oli heikohko, laulettavuus tökki, mutta sille ei nyt mahda mitään. Hyvä kokonaisuus kuitenkin. :D

4. ÄÄRIPÄÄT

Ääripäissä on ideaa, mutta niitä olisi voinut korostaa enemmänkin. Laulettavuus jotakuinkin ok, mutta 'saapuvan' voisi olla muutakin. Kiva käännös! :joojoo:

5. TYTTÖREPPANA

Tässä tuntuisi olevan teiniangstin poikasta. Vaan kuinka ollakaan, alkoi kertosäkeistö naurattaa, ja se oli kuitenkin paras osa tässä käännöksessa. Sovituksellisesti teksti oli haparoiva. Silti tarina oli hyvä. :tapu:

6. EN PÄÄSTÄ IRTI SUA

Vahva elämänmakuinen sanoitus aina piristää. Viimeistä riviä ja muutamaa sanan lyhyyttä olevaa häiriötä lukuun ottamatta tässä oli miltei täydellinen käännös - varsinkin c-osa. :violette:

7. YKSINÄISYYS

Oijoijoi, kuinka hyvä kertosäe! Pieniä hiomattomuuksia sanoituksessa, mutta melkein täydellistä tasoa tämäkin. ;)

8. EN VOI KUIN RAKASTAA

Aika peruskäännös, ja kertosäkeeseen oli laitettu sanapeliä. Se toisaalta ärsytti, eikä käännöksessä ollut ns. huippua. Silta tasaisen varma käännös!  :cool:

9. LUONTEENPIIRTEITÄSI RAKASTAN

Tämäkin oli hyvin perustasoinen käännös. Tässäkään ei ollut huippukohtaa, muttei suurta vikaakaan, vaikka sanapainot olivat ongelmalliset joissakin kohdissa. Kivaa luettavaa. :p

10. MIKSI?

Hyviä kysymyksiä! Silti nekin ärsyttivät. C-osa oli parasta tässä käännöksessä. :harmonikka:

11. RAKASTIN

Vai että huoneilman pilaa putoavat postikortit... :heh: Se oli hauskaa, mutta muuten käänöksessä oli tyhjiä tavujakin. Silti tällekin kääntäjälle toivon hyvää tulevaisuutta, kun ilmeisesti alkutaipaleella ollaan.
Rohkeutta on käytettävä voimavarana, jotta voi pyrkiä inhimillisen elämän järjestämiseen tulevaisuudessakin. :)

Avatar
Metsis
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3253
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 14:26
Paikkakunta: Turku

Vs: VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Viesti Kirjoittaja Metsis » 11 Joulu 2006, 17:34

Yllätyin kääntäjien määrästä aivan silmittömästi! Okei, tulin itsekin vasta äskettäin "takaisin" mutta aivan mahrooton ryysis! Hienoa tietysti että näin paljon kääntäjiä löytyy  :)

Itse käännöksistä sen verran, että taso oli kohtalaisen korkea, pienet ja sinäänsä mitättömät virheet kostautuivat nyt moninkertaiseksi. Koska tasapisteitä ei voi antaa, sai jokunen varmasti liian alhaiset pisteet.

1. NIIN VALMIS OON
Tasaisen vahva käännös, mutta kovin mitäänsanomaton. Laulettavuus ei huippua, mutta ok.

2. OOT ELÄMÄIN
En saanut rytmejä kohdalleen, en valitettavasti. Tarina oikein perusperusperus, ja hukkuu sen takia tähän suureen massaan. Dramaattista  ;)

3. KAIKKENI
Mun mielipide tästä menee täysin yksiin JukkaV:n kanssa. Laulettavuus hyvää, paitsi c-osassa ja sopivan kermakakkumainen, mutta kuitenkin omaperäinen käännös.

4. ÄÄRIPÄÄT
Sanana ääripäät tökkii kyllä pahasti, vaikka sinäänsä ideassa ei ole mitään vikaa. Näin kovassa seurassa jää valitettavasti jalkoihin heikon sanoituksensa vuoksi. Laulettavuus ok.

5. TYTTÖREPPANA
Laulettavuus tökkii, mutta sanat on hyvät. Tarina on omaperäinen ja siitä plussaa. Joskin "puun alla jonkun muun kanssa istuminen" on kohtuullisen klisee (en väitä ettenkö ikinä käyttäisi sitä itse  :hiips:)

6. EN PÄÄSTÄ IRTI SUA
Ai kun tää tykkäs tästä  :joojoo: Kertosäe ja c-osa ihan ylivedot ja laulettavuus huipussaan!

7. YKSINÄISYYS
Miun oma. Tykkäsin kääntää tätä, vaikka tulos jäi vähän hiomattomaksi. Kiitos vaan JukkaV:lle kehuista.

8. EN VOI KUIN RAKASTAA
Toisaalta pidin kertosäkeen ideasta, mutta toisaalta se pänni. Ristiriitaista, tiedän. Tarina ontuu, mutta laulettavuus on kohdallaan. Tästä saa kyllä "vain"-sanan liikakäyttötartunnan.  ;)

9. LUONTEENPIIRTEITÄSI RAKASTAN
Nimilauseesta tuli pieni miinus, joka tiputti tätä pisteissä pari pykälää alaspäin. Kertosäkeessä pikku aikamuoto-ongelma (tai sitten ymmärrän tarinan eri tavalla kuin se on tarkoitettu). Laulettavuus ok ja tarina ok, mutta tiukka kisa ja plääplää...

10. MIKSI?
Kun luin nämä käännökset eilen läpi, tämä oli suosikkini, MUTTA... 2. säkeistö sattui vain olemaan kompastuskivi. Tarina ja laulettavuus erinomaisia!

11. RAKASTIN
Rytmitys pahasti pielessä ja tarinakin vähän niin ja näin, mutta huoneenilman pilaavista postikorteista kyllä plussa ja päivän naurut  :heh:
Katsos, onni on kuin päivänpaiste, mitä kirkkaampi paiste on, sen mustempi varjo vierelläsi. Pilvisellä säällä ei ole varjojakaan.
Hilja Valtonen - Neekerityttö peilaa

Avatar
Jónsì
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 22131
Liittynyt: 02 Tammi 2005, 01:59
Paikkakunta: Helsinki.

Vs: VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Viesti Kirjoittaja Jónsì » 11 Joulu 2006, 19:27

Vähäsen kommentteja.

1. NIIN VALMIS OON
Kertosäe hassu, mutta kiva, "niinpä niin" sattuu, c-osassa jotain, joka osuu silmään/korvaan/nenään.

2. OOT ELÄMÄIN
Kertsi mahtava, muuten ei mikään kaunokirjallinen taidonnäyte. On tässä edellytyksiä kyllä.

3. KAIKKENI
Joo, tämä on hyvä kokonaisuudessaan.

4. ÄÄRIPÄÄT
Joo, tämä on hyvä myös. Jää uupumaan sitä mitä edellisessä oli.

5. TYTTÖREPPANA
Mahtava kertsi. Tyttöreppana oli hassu keksintö, koska eihän Avva mikään "tyttö" enää ole. :heh: Mutta pisteet siitä kotiin.

6. EN PÄÄSTÄ IRTI SUA
No joo, hyvä tämäkin.

7. YKSINÄISYYS
Tästä pidin kovasti. Tuoreempiakin sanavalintoja ja erityiskiitos kertosäkeen vähän erilaiselle rakenteelle.

8. EN VOI KUIN RAKASTAA
Joo, kokemuksella tehty. Mitä tästä nyt voisi sanoa?

9. LUONTEENPIIRTEITÄSI RAKASTAN
Kuten Metsikselläkin, luonteenpiirteet tökkää, menee sivupainot sekaisin. Muuten oikein hyvä.

10. MIKSI?
Kysymykset kyllä toimi, ne oli hyvin jaksotettu erilailla tekstiin. :peukku: Tästä minä pidin!

11. RAKASTIN
Oma. Aiku tän huoneilmaa pilaavista postikorteista on pidetty. :heh: Tajusin vasta tänä aamuna, että sinne jäi muutama tyhjä tavu, mutta ei maha mittään.
Mistä tän saa poistettua? Apua!

Avatar
Anna_M
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4716
Liittynyt: 08 Helmi 2004, 22:22
Paikkakunta: Helsinki

Vs: VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Viesti Kirjoittaja Anna_M » 11 Joulu 2006, 19:49

No niin, mä nyt sitten yllätin ennen kaikkea itseni ja aloin pe-iltana kääntää. Kai siksi kun "Anna käski".

Huomasin jo tehdessäni, että halusin välttää englanninkielisten sanojen rytmiä jossain kohdissa, koska se oli musta huono, toisinaan liian tukkoinen. Mun versio oli siis tehty suomen kieltä ajatellen ja omasta mielestäni helposti laulettava  :mrgreen:. Se oli siis se eka ehdokki.

Kaiken kaikkiaan on sanottava, että kiva kokemus ja että mahtavan paatoksellisia sanoituksia ootte tehneet! Todellista tuskaa!
 
2. OOT ELÄMÄIN

Mun suuni jäi kaipaamaan lisää tavuja ja sanoja. Mutta aidon alakuloinen ja synkeä stoori, vaikkei kovinkaan paneutuen kerrottu. Mutta ehkä tällaiset tunteet ei enempiä erittelyjä kaipaa..?

3. KAIKKENI

Teknisesti ihan kiva ja laulettava, c-osa vaati vähän hiffaamista. Mutta sisältö on kyllä aika läheisriippuvainen! Ja siksi vähän arveluttava…

4. ÄÄRIPÄÄT

Tässä on tekstillisesti kiva idea, ”ääripäät” on ruma ja raju sana, mutta jotenkin vain toimii, tämän laulun rakkaus on niin kokonaisvaltaista. Mutta c-osa oli taas vaikea tajuta.

5. TYTTÖREPPANA

Taas vähän samaa roikkumista, ja oisin joidenkin tavujen paikkoja vaihtanut, esim.  alussa niin, että kolmas rivi ois päättynyt ”kuitenkin”, ois saanu ”vihaakin” –riimistä kivasti tukea. Ja tuo puun alla istuminen on kyllä hauskan häkellyttävä kun en tiedä onko se laulajan mielestä hyvä vai huono asia.

6. EN PÄÄSTÄ IRTI SUA

Tää oli musta hyvähyvähyvähyvä! Oisin lisännyt c-osan ekalle riville yhden tavun, ”et huomaakaan, mistä sä luovut” ja ehkä sitten seuraavallekin vaikka ”nyt” –sanan. Mutta kaikkihan riippuu laulajan tavasta tulkita, joten ihan varmaan on hyvä näinkin. Mutta sisällöstä: se, että pitää kynsin hampain kiinni jostakusta ei koskaan ole kovin hyvä juttu.

7. YKSINÄISYYS 

Tässä laulussa kohtaa siis kaksi yksinäistä? Ekaks aattelin, että hieno selviytymistarina, yksinkin voi olla onnellinen, mutta viimeinen lause muuttikin sitten kaiken. Pidin y-meiningistä, joskin se on vaikea laulaa kun huulet (hyylet) piti pitää niin töröllä pitkän aikaa. Mutta muuten hyvä rytmi, hyvä idea, hyvä hyvä.

8. EN VOI KUIN RAKASTAA

Tää oli aika raju. Mutta vahva ja rehellinen tunne, joskus voi rakkaus olla tuollaistakin. ”uhrattavissa” oli aika hankala sana, mutta silti mä jotenkin tykkäsin tästä. Vaikka kauheaa tuollainen kaiken nielevä rakkaus!

9. LUONTEENPIIRTEITÄSI RAKASTAN

Tässä oli rytmi ajateltu selvästi aika samalla tavalla kuin mulla, oli paljon tavuja ja paljon mihin tarttua. Pidin paljon!

10. MIKSI?

Tässäkin ihanasti tavuja. Ja hyvä, tunnistettava stooori.
c- osassa laulaisin reilusti ”luoksesi”, mun mielestä se ”i” mahtuu siihen.  Ja vanhana uniongelmaisena tämä kolahti kyllä kovimmin.

11. RAKASTIN

Mulla löi välillä vähän tyhjää, mutta hihitys oikeastaan täytti ne kohdat kun sanoitus oli niin ihanan konkreettinen lol
Et langeb pilk,
kuu kaob ja kaugel kaigub kell.
Sind keegi öösse kannab valgel hobusel.

Avatar
AnnFredi
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3331
Liittynyt: 06 Touko 2006, 00:00
Paikkakunta: Tampere

Vs: VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Viesti Kirjoittaja AnnFredi » 11 Joulu 2006, 22:49

Olipas hienoja käännöksiä! Itsestäni en tälle(kään) kierrokselle löytänyt romanttista tai edes melodramaattista vaihdetta, mutta nautin suuresti teidän toisten käännöksiin tutustumisesta. Kiitokset teille!

1. Niin valmis oon
Laulettavuudeltaan hyvä käännös, mutta varsinaista tarinaa tässä oli aika vähän. Mahtipontisuutta löytyy kyllä yllin kyllin.  :tapu:

2. Oot elämäin
Tässäpä oli tunnelatausta! Laulaessa joutui paikoin venyttämään sanoja, tavumääriin kiinnittäisin ehkä huomiota jatkossa. Tehty suurella ja lämpimällä ellei peräti kuumalla sydämellä.  :kaunis:

3. Kaikkeni
Tästäkin löytyy alkuperäisversion mahtipontisuutta. Annan –sana oli ehkä hieman hankala laulettava ja paikoittain kääntäjä oli turvautunut täytesanoihin, mutta muutoin kelpo käännös.  :p

4. Ääripäät
Ihana käännös! Minua miellytti erityisesti se, että käännöksessä ei tarjota mitään valmiiksi pureskeltua puppua, vaan tönitään laulajaa/lukijaa ajattelemaan ja tuntemaan itse. Tässä käännöksessä on myös onnistuneesti yhdistetty erilaisia tunteita ja optimismia.  :jihuujippii:

5. Tyttöreppana
Tyttöreppana ei ole oikein hyvä sanavalinta. Ilman sitä käännös olisi ollut hyvä peruskäännös. Tarinan minähahmoa ei olisi tarvinnut korostaa erikseen.  :)

6. En päästä irti sua
Vahva teksti sopii hyvin laulun melodiaan. Tekstissä luodaan hienoja kuvia ja tarina kasvaa koko ajan sisältäen lopussa jo huumoriakin. Loppulause on ihana.  :kups:

7. Yksinäisyys
Tästäkin pidin paljon, mutta useamman laulukerran jälkeen käännös alkoi tuntua vähän sanakikkailulta. Loppulauseen itsetunnottomuus ärsytti. Muutoin hyvää työtä tekijältään.  :clap:

8. En voi kuin rakastaa
Oi, mitä draamaa! Mitään *huomautettavaa* ei tässä käännöksessä ole, koska teknisesti ja sisällöllisesti tämä vain toimii. Käännöksen tekijällä taitaa olla vähän jo elämänkokemustakin takanaan.  :kiitos:

9. Luonteenpiirteitäsi rakastan
Minä puolestani rakastan tämän käännöksen nimilausetta, sillä se on ihanan puhutteleva! Sisältö jää tässä käännöksessä hieman etäiseksi, ehkä konkreettisempaa tarinaa olisin siihen kaivannut mukaan.  :peukku:

10. Miksi?
Yksi suosikeistani on tämä. Mahtavaa tilanteiden kuvailua ja hyviä kysymyksiä. Kysymykset eivät koskaan ärsytä vaan herättävät kiinnostuksen! Mahtavaa!  :ihana:

11. Rakastin
Tässä käännöksessä oli pari erittäin mainiota kohtaa: minän pelaaminen ja oveen liimatut postikortit! Pidin noista paljon, ja siksi harmitti, kun käännös muilta osin oli hiomaton. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa, jäämme odottamaan.  :joojoo:
Sensacio! Nimbocumulus a costa!

Avatar
Diggari
Laulaa viisuja
Laulaa viisuja
Viestit: 742
Liittynyt: 14 Marras 2003, 11:08
Paikkakunta: Helsinki

Vs: VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Viesti Kirjoittaja Diggari » 13 Joulu 2006, 19:00

1. NIIN VALMIS OON
Sujuvasti laulettava muistinvaraisesti eli kun ei samalla kuuntele alkuperäisesitystä. Alistunut pohjavire sopii lauluun. Hyvä että on yritetty seurata alkuperäistä teksti-ideaa kertosäkeessä, mutta sitä olisi saanut vielä hioa. Oma nimiehdotukseni olisi Kaikki uudestaan.

2. OOT ELÄMÄIN
Omaperäistä tekstittelyä isoine kirjaimineen ja kolmine pisteineen. Lauluun on paneuduttu ja saatu aikaan oiva tunteellinen runo. Laulutekstiin tarvittaisin kuitenkin enemmän.

3. KAIKKENI
Tässähän on kaikkea mitä alkuperäistekstissäkin - tai ei olekaan: kunnon intohimo puuttuu. Toki tämä on vakioratkaisuihin perustuva siisti työ, ja se riittäisi hyvin käännöskokoelmalle, kunhan väärin painottuva "Kaikkeni annan" korjataan (esim. "Kaiken antaa voin").

4. ÄÄRIPÄÄT
Harvinainen sana menisi ehkä otsikossa muttei useasti toistettuna. Lisäksi tuli heti mieleen ärräpäät. Tavupainotuksien kanssa on ongelmia, mutta toisaalta kertosäkeistön riimittelyssä on mukava keinunta.

5. TYTTÖREPPANA
Dramaattiselta laululta viedään pohjaa jo otsikolla. Tekstissä on kuoppia, mutta kertosäe on sujuva, varsinkin alku.

6. EN PÄÄSTÄ IRTI SUA
Enpä pidä alkuperäisesityksestä, mutta mielipuolista rakkautta on kiva yrittää kuvata omin sanoin.

7. YKSINÄISYYS
Tavut, painot ja riimit kohdallaan viimeistä lausetta lukunottamatta. Teksti on herkkä ja siinä on sen suurin vika. On vaikea ajatella kertosäettä laulettavaksi kurkku suorana. Kertosäkeen toistuva sananalku ei ole paras mahdollinen, tulos tuntuu keinotekoiselta.

8. EN VOI KUIN RAKASTAA
Pidän, sillä löydän tästä paljon samaa kuin omasta työstäni. Kertosäkeessä on kivasti käytetty toistoa tehokeinona aina lauseen loppussa, jolloin se ei hypi silmille. Tässä poikkeavassa rakkaustarinassa on kunnon draamaa ja se on esitetty sujuvasti.

9. LUONTEENPIIRTEITÄSI RAKASTAN
Teksti on sujuva ja siinä on monia hyviä lauseita. Mutta vaivaa kun kertosäkeessä viitataan jatkuvasti pitkään sanaan, joka mainitaan kerran välilauseessa. Tässä on kyllä tunnetta ja voimaa. 

10. MIKSI?
Tekee mieli itsekin kysyä, että minkä "sen" laulaja sai kuulla... Jos pitää jotain toistaa niin kysymys on hyvä valinta. Ehkä useampikin lause olisi silti voinut olla tavallinen. Tämä on sujuva ja antaa laulajalle mahdollisuuden revittelyyn.

11. RAKASTIN
Mukava että kisassa on näin monta tekstiä, tämäkin.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 27697
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Vs: VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 15 Joulu 2006, 14:50

Huikea osallistujamäärä. :kiitos:

Ja hyvätasoinenkin kisa on. :joojoo:

Sanoitus 1. NIIN VALMIS OON
Toimiva peruskäännös. Tekstin rytmiin sovittamisessa on jonkin verran otettu vapauksia mutta tässä biisissä voi ottaakin. Täyden ympyrän tekeminen on kiva oivallus ja kertosäekin toimii. "Niinpä niin" ei taas istu ihan tyyliin ja C-osan lauseet olivat häiritsevän (vaikkakin ehkä tarkoituksellisen) vaillinaisia: kertoja ei haluaisi tarvita mitä? Pääteltävissä toki mutta mielestäni objektia ei silti voi tässä jättää pois. Yleisvaikutelma ihan hyvä mutta ehkä tähän ei saatu ihan tarvittavassa määrin iskostettua draamaa, jotta listani kuumimpaan kärkeen olisi ollut asiaa.

Sanoitus 2. OOT ELÄMÄIN
En oikein viehättynyt tästä kertosäkeen tavujen karsimisesta. Biisi ei tunnu enää samalta noin väljällä rytmillä. Säkeistötkin tuntuvat paikoin "epärunollisilta", vaikkeivat sinänsä epälaulettavia olekaan. Sisältö alkuperäistekstin linjoilla ja ihan OK, kerronnasta ei löydy varsinaisia floppikohtia muttei toisaalta mitään riittävän sykähdyttävääkään.

Sanoitus 3. KAIKKENI
Tästä pitkälti samat sanat kuin tekstistä 1. Toimiva käännös muttei välitä mitään sellaista, mikä oikeuttaisi (ainakaan omissa arvioissani) kisan kärkisijoille. Tässä laulettavuus oli kunnossa ja kokonaisuus tasapainoinen. Mikään kohta ei häirinnyt (paitsi toisen säkeen kielioppimoka mutta onkohan typo tai vast, muutettu jotakin sanaa muttei huomattu muuttaa kaikkea, mihin se vaikuttaa, pitäisi siis tuntea kyynelten polttavan tai polttavat kyyneleet) mutta korvanvangitsijatkin puuttuivat.

Sanoitus 4. ÄÄRIPÄÄT
Onpas ääripäät toistettuna yllättävän ruma sana. :shock: No, sen toistoista pääsin yli mutta kerronta jätti nämä ääripäät liian avoimeksi. Lämmintä ja kylmää sekä pimeyttä ja valkeutta mainitaan ja ne ovat varmaankin teeman rakentelun kannalta olennaisia mainintoja mutta minulle jäi silti kovin avoimeksi, mitä tässä oikeastaan tarkoitettiin. C-osassa olisi ollut ehkä tsäänssi niputtaa kokonaisuus kasaan mutta sitä ei tehdä, siinä "suutahdetaan" (IMO ei hyvä sanavalinta) muuten vaan. Tekijällä on todennäköisesti ollut tässä ihan ideaakin mutta se ei nyt välity. Vähätekstiset kappaleet ovat juuri siitä hankalia, että mahdollisen idean rakenteluun ei ole juuri tilaa. Kaikki löytyvä tila pitäisikin siis käyttää hyödyksi.

Sanoitus 5. TYTTÖREPPANA
Tätäpä suomenkielistä nimeä en Everything-kappaleelle olisi ensimmäiseksi osannut kuvitella. Kappaleen draama-astetta on tiputettu roimasti ja esittäjäksikin pitäneisi etsiä joku muutaman vuosikymmenen nuorempi. Mulle kyllä kelpaa sellainenkin paketti. :joojoo: Ensimmäinen säkeistö ja kertosäe tässä ovat onnistuneita, kuluneisuudestaan huolimatta puun alla istuminenkin tepsii. Toinen säkeistö(npuolikas) ja C-osa eivät kuitenkaan tuo kokonaisuuteen lisäarvoa, C-osa on lisäksi laulettavuudeltaankin varsin haasteellinen. Ne kun vaihtaisi johonkin tyttöreppanamaisempaan, niin hyvä tulisi.

Sanoitus 6. EN PÄÄSTÄ IRTI SUA
Tämä teksti aloitti mainioiden tekstien putken, jossa piti suurennuslasilla etsiä perusteita, joilla nämä tekstit saisi järjestykseen. Tässä erityisen ihQ kertsi <3 teki paljon. C-osa ja kakkossäkeistö(npuolikas)kin ovat mainioita. :joojoo: Mielen mustaksi muuttumista ja kiivastumista taas en pitänyt oikein biisiin enkä muuhun tekstiin sopivina sanavalintoina. Kiivastuminen ei muutenkaan ole mitään, mitä voisi aikoa.

Sanoitus 7. YKSINÄISYYS
Tässä jouduin pitkään miettimään, pidänkö kertsistä vai en. Se on tavallaan sangen fiksu muodostelma mutta sittenkin tarpeettomankin karun kuuloinen yksi-sanan toisteluineen. Muu teksti oli kauniimpaa sekä sisällöltään että äänteiltään. Ehkä tässä on vähän kontrastia haettukin. Etenkin tuo "sanat katoaa ilmaan, lauseet leijumaan jää" on <3. Pidin kyllä tästäkin tekstistä paljon. :joojoo:

Sanoitus 8. EN VOI KUIN RAKASTAA
Oma. Kertsin listan muodostaminen oli hankalampaa kuin luulisi. Meinasin lähettää itikalle vahingossa ensin version, jossa ensimmäisen kertsin edelle oli kirjoiteltu kymmenittäin perusmuodossaan kaksitavuisia verbejä. Kun vielä halusin, ettei mikään kysymyssana toistu, olivat toimivat kombinaatiot vähissä. Valittukaan vaihtoehto ei IMO ole toimiva kombinaatio mutta ei voi mitään, tällä mennään.

Sanoitus 9. LUONTEENPIIRTEITÄSI RAKASTAN
Otsikko herätti heti mielenkiinnon ja tekstin idea todella toimii. Jos tekstiä ei näe, kertosäe on kertakuulemalta epäilemättä vaikea tulkittava mutta tekstin nimi rientää hätiin. Säkeistöistäkin löytyy ihQja lauseita, kuten "Elin hetkisen turhaan". Se asia, mikä tässä kuitenkin häiritsee, on kertosäkeen aikamuodot. Ei kai tässä mitenkään voida tarkoittaa, että kertoja olisi lakannut kaipaamasta tarinan sinä-hahmon luonteenpiirteitä? Riimit eivät saisi mennä ikinä aikamuotojen edelle.

Tämä on riimeistä luopumatta kuitenkin korjattavissa, esim. "Ne, joita vihasin, saivat kaipaamaan / Joita pelkäsin, opin tuntemaan". Tässäkin on se vika, että viimeinen lause vaatii ne-sanaa eri sijamuotoon mutta virhe on alkuperäistä pienempi, etenkin koska jälkimmäisen rivin voi kielioppirikkeestä huolimatta tulkita kokonaan omaksi virkkeekseen. Toinen vaihtoehto on vaihtaa kaipasin-verbi johonkin kolmitavuiseen preesensmuotoon ja luopua riimeistä, ei huono sekään. Periaatteessa näin lyhyessä tekstissä ja näin kovatasoisessa kisassa minun olisi pitänyt sakottaa tästä aikamuotohäröstä enemmän mutta kun se on kuitenkin suhteellisen helposti korjattavissa (ts. ei vaadi tekstin idean purkamista) ja viehätyin tekstin ajatuksesta niin paljon, niin enpä sakottanutkaan.

Sanoitus 10. MIKSI?
Mainioista teksteistä tutuin ja turvallisin vaihtoehto. Teksti on hyvin laulettava ja helppo seurattava ja mieleenjäävyyttäkin löytyy, ihQ (mä taidan ylikäyttää tätä sanaa) etenkin tuo "kaipaan valheiden luo". Suurin moitteeni kohdistuu kertosäkeen rivien lopetuksiin, -ua-päätteet alkavat tuntua melko kovilta näin monta kertaa toistettuna. Pelkkää sanajärjestystä vaihtamalla sinne saisi -aa-riimitkin viimeistä säettä lukuun ottamatta, johon pitäisi tällöin vaihtaa verbi. Persoonapronominien toisto samoissa paikoissa kertosäkeiden muusta varioinnista huolimatta on toki tehokeinokin muttei ehkä silti niin tehokas, että sillä kannattaisi ihmisten ärsytyskynnystä testata. :miettii: Kysymyslitania kun riittää tehokeinoksi - ja erityisesti draaman luojaksi - yksinäänkin. :joojoo:

Sanoitus 11. RAKASTIN
Valitettavan paljon laulettavuusongelmia. :sorivaan: Lisäksi vaikka kertosäkeestä olisikin haluttu tehdä alkuperäisen tekstin tapaan lista, siitä olisi silti pitänyt tehdä myös virke. Nyt useimmilla listattavilla asioilla (kertosäkeen 2.-4. rivit) ei ole mitään kontekstia. Siis ennemmin tyyliin "Kaikkeni sä veit, kaiken rakkaan, ...". Positiivisena puolena mainittakoon, että konkretia putoilevista postikorteista on yllättävän tehokas.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Jónsì
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 22131
Liittynyt: 02 Tammi 2005, 01:59
Paikkakunta: Helsinki.

Vs: VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Viesti Kirjoittaja Jónsì » 15 Joulu 2006, 18:05

Muistilista käännöskisoja varten:
  • Absurdia ei toimi
Mistä tän saa poistettua? Apua!

Avatar
Horvath
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5345
Liittynyt: 05 Kesä 2004, 20:48
Paikkakunta: Tampere

Vs: VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Viesti Kirjoittaja Horvath » 15 Joulu 2006, 23:11

Olipa näitä monta.

1. NIIN VALMIS OON
Otsikko napattu jännästä kohtaa. Kertosäe varsinkin hyvä ja toimiva, muutenkin sanoituksena kärkikastia. Laulettavuudessa paikoin ongelmia.

2. OOT ELÄMÄIN
Tässäkin otsikko otettu tuolta joo. Tavut eivät oikein täsmää, joutuu venyttämään aika paljon.  Kertsi on kyllä aika selkeä. Sanomakin on ok, joskin c-osassa logiikka mielestäni hiukan horjuu.

3. KAIKKENI
Oma. Kielioppimoka löytyy... paha...  :puna:

4. ÄÄRIPÄÄT
Alentuneella tajunnan tasollani en pysty tätä oikein ymmärtämään. Mitä ne ääripäät ovat?  :puna: Liian abstrakti yksinkertaiselle tyttöreppanalle.

5. TYTTÖREPPANA
Tämä meni jakeluun kyllä. Otsikko herättää mielenkiinnon, mutta ehkei tyttöreppana kuitenkaan sanavalintana ole kauhean hyvä. No, ainakin se jää mieleen, mikä on näin isossa joukossa positiivista. Kertosäe aika kliseinen, mutta siinä on vaihtelua kuitenkin mukavasti.

6. EN PÄÄSTÄ IRTI SUA
Tämä on erittäin hieno! Draamaa ja tunnetta löytyy! Dramatiikkaa lisää kertosäkeen muuntelu lopussa.  :peukku:

7. YKSINÄISYYS
Yksineläjä-sanasta tulee mieleen sosiaalipolitiikka. Kertosäe hieman keinotekoinen, mutta onhan tämä kuitenkin ihan hieno teksti. Laulettavuuskin ok.

8. EN VOI KUIN RAKASTAA
Ensimmäisellä kuuntelulla suivaannuin kertojaan, mutta ehkä tähän pystyy samaistumaan joinain päivinä. Traaginen teksti. Laulettavuus erinomainen. C-osasta myös plussaa. Taas otsikko otettu kivasta paikasta.

9. LUONTEENPIIRTEITÄSI RAKASTAN
Otsikko aika epätyypillinen. Tekstinä tämäkään ei avautunut minulle.

10. MIKSI?
Hieno! Taas dramatiikkaa. Miksi-kysymykset tehoavat upeasti.  :peukku:

11. RAKASTIN
Harmi että laulettavuudessa on suuria puutteita, koska tekstinähän tässä olisi aineksia vaikka mihin. Nämä postikortit ovat ehkä parasta koko tässä koko tän viikon kisassa! Olisi saanut ehdottomasti paremmat pisteet, jos olisin onnistunut laulamaan tämän jotenkin.  ;)
Bir yarım akıllı, bir yarım deli
Dört yanım akıllı, bir yanım deli
Herkes akıllı, bir ben deli
Bir ben deli, bir ben deli

Avatar
TOMItu
Keittiömestari
Keittiömestari
Viestit: 3099
Liittynyt: 11 Marras 2003, 17:08

Vs: VAIN ÄÄNESTÄNEILLE: Everything -kommentit

Viesti Kirjoittaja TOMItu » 16 Joulu 2006, 22:26

Lauantaissa ollaan ja juuri sain pisteytyksen tehtyä. Helppoa se ei ollut, mutta selkeät erot kärkipään käännöksille löysin. Mukavasti on käännösintoa ilmassa, toivotaan sen jatkuvan pitkään. Tässä siis pienet kommentit jokaisesta.

1. NIIN VALMIS OON
Kertosäkeeseen nojaten tämä käännös sai aikaan mukavia mielikuvia mahdollisesta esittäjästä. Kivaa teknistä taiturointia pitkin sanoitusta. Toimiva ja hitusen hiottava paketti.

2. OOT ELÄMÄIN
Selkeästi nuoremmalle esittäjälle suunnattu teksti. Ehkäpä nuo ylimääräisiltä tuntuvat tehosteet voi jättää jo näinkin ammattitaitoisen raadin teksteistä pois.  :joojoo:

3. KAIKKENI
Jostain käsittämättömästä syystä tästä tuli mieleen Anna Eriksson, mutta älkää kysykö miksi. Alku lupaili tunteellista pakettia, kertosäkeeseen olisin kaivannut hieman potkua.

4. ÄÄRIPÄÄT
Mielenkiintoinen idea sai lopulta siivet alleen, jännäksi nää miten tämän käy.

5. TYTTÖREPPANA
Hieman vierastan näitä suuria "rakennemuutoksia" mutta niin, miksipäs ei. Teemana ehkei ihan napakammasta päästä, mutta menettelee.

6. EN PÄÄSTÄ IRTI SUA
Tässäkin hieman tuon rakenteen perään huutelisin. Toimiva paketti ja osuvaa tekstin kuljetusta.

7. YKSINÄISYYS
Yllättävän yksinkertainen ja kaunis teksti. Ei turhia lepertele, mutta silti puhuu asiaa. Napakka rakenne.

8. EN VOI KUIN RAKASTAA
Kokonaisuus nousi tämän käännöksen valtiksi. Eri osa-alueet tukivat toisiaan ja pisteet puhukoot puolestaan.

9. LUONTEENPIIRTEITÄSI RAKASTAN
Vaikea arvioida tätä muihin, mutta katsotaan miten käy.

10. MIKSI?
Tuttu nimi... no joo melko usein käytössä, mutta aina paikallaan, jos sitä osaa käyttää oikein. Tässäkin tuota rakennetta huutelen tai jäin odottelemaan.

11. RAKASTIN
Hieman vielä hiontaa kaipaava teksti. Uusia kisoja kohden vain rohkeasti.

Viestiketju Lukittu