Kommentoi "Aven Romale"-käännöksiä! (Tšekki 2009)

Sanoituskilpailukausi 2009
Avatar
+ Viisut +
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5048
Liittynyt: 15 Maalis 2008, 09:46

Kommentoi "Aven Romale"-käännöksiä! (Tšekki 2009)

Viesti Kirjoittaja + Viisut + »

Kuva
Tämä on sallittu vain meille "gipsyille". :ylppis:

Joten häivy :ylppis:
















Ai rupeet haastamaan sotaa!! Täältä tulee!! :rip:


















Ai olitkin äänestänyt? No jatka sitten alaspäin vaikket olisikaan "gipsy"...
Who's the one that has the right?
Treat us wrong and tell us what is right?
Bringing crowd against the squad

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8830
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Vanajan taka

Re: Kommentoi "Aven Romale"-käännöksiä! (Tšekki 2009)

Viesti Kirjoittaja akuankka13 »

Gipsyt pelastaa!
Joo, nopeasti piti väsätä jotain...

Aivot lomalle
Hauska sanoma, mutta sekä laulettavuudessa kuin muussakin tekniikassa on haittapuolia Tarinassa ei millään meinata päästä eteenpäin.

Mustalaiset hoi!
Toimiva idea, tekniikassa oikkuja. Tunnelma tässä on se kelvollisin puoli.

Nyky-yhteiskunnan moraalisesta rappiosta
Harvoin olen nauranut näin käännöksen kertosäkeelle! "Kynnyksellä oli pökylä", kerrassaan mainio kuvaus nykymaailman kelvottomuudesta. :repeilee:

Ave Satana
Saatananpalvontaa käännöksessä?! Huh huh... Pienen hengähdystauon jälkeen tämähän alkaa olla ihan hyvä. :uujee:
Qaj.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommentoi "Aven Romale"-käännöksiä! (Tšekki 2009)

Viesti Kirjoittaja sziget »

1. Gipsyt pelastaa
Onko käännösversion esittäjä Gipsy.fi? Muuten gipsy on turhaa enkkua, ajattelin ensin. No ehkä Batman sointuu paremmin yhteen gipsyn kuin mannen kanssa. Diktatuurit ja rasismi ovat ainoat nimetyt ongelmat, vähän ohueksi jää, vaikka tyyli on kieltämättä alkuteoksen hengen mukainen.

2. Aivot lomalle
Alussa luvatut "tarkat suunnitelmat" eivät tarkennu, eikä salakieli dekoodautunut ainakaan minun aivoillani. Tavujen osuvuus monin paikoin mitä sattuu. Vaikea nauraa, kun ei ymmärrä.

3. Mustalaiset, hoi!
Biisi on niin alleviivatusti huumoria, että lähes huumoriton käännös oudoksutti. Jos mustalaiset olisivat laulaneet tähän malliin "ennen vanhaan" (kertsi), olisi turha ylvästellä kulttuurilla. Muuten sanoitus on miellyttävä lajissaan sekä kielen että laulettavuuden näkökulmasta. Nimittävätkö romanit itse itseään mustalaisiksi? Oma nykykielen tajuni ei kuitenkaan pidä mustalaista niin selvästi haukkumasanana kuin neekeriä ja ryssää.

4. Nyky-yhteiskunnan moraalisesta rappiosta
Pitäisikö se Otsikonpituus-cup sittenkin järjestää? "Aivan kamalaa" oli aivan tajuttoman hauska keksintö ydinfraasiksi. Ryyppäävä nuoriso ja kynnykselle kakkiva koira ehkä kuluvat käytössä. Toistoa vältellään vaihtamalla kalja viinaan ja kakka pissaan, no jaa. Kahta parasta oli vaikea panna järjestykseen, ja tämä oli toinen niistä.

5. Ave Satana
Ei yhtä ilmeisen hervoton kuin edellinen, avautuu hitaammin. Hortto kaalo -viittaus hyödynnetään taitavasti lopussa: kun poke ei päästänyt ravintolaan eikä kansa kaapin päälle, mannet ryhtyivät satanisteiksi. Muistakaa laulaa nimifraasi lyhyin alkuvokaalein, "Aave saatana!" veisi kuulijan harharaiteille (raide vai raitti, samantekevää).
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
Huilumies
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5343
Liittynyt: 09 Helmi 2004, 15:20
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kommentoi "Aven Romale"-käännöksiä! (Tšekki 2009)

Viesti Kirjoittaja Huilumies »

sziget kirjoitti: Muistakaa laulaa nimifraasi lyhyin alkuvokaalein, "Aave s**tana!" veisi kuulijan harharaiteille (raide vai raitti, samantekevää).
Ei ollut minun käännökseni, mutta latinan sana "Ave" käsittääkseni kuuluu lausuakin pitkänä, siis "aave".

Kommentoinpa tekstejä minäkin myöhemmin...

PS. Oli pakko laittaa ** sitaattiin, muuten siihen ilmestyvät nuo "peräkkäiset banaanit" :mrgreen:

Avatar
UFOPOLI
Viestit: 16601
Liittynyt: 01 Touko 2004, 12:54
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommentoi "Aven Romale"-käännöksiä! (Tšekki 2009)

Viesti Kirjoittaja UFOPOLI »

sziget kirjoitti:Ryyppäävä nuoriso ja kynnykselle kakkiva koira ehkä kuluvat käytössä. Toistoa vältellään vaihtamalla kalja viinaan ja kakka pissaan, no jaa.
Kumpikin näistä lauseista on kontekstistaan irrotettuna ehdotonta allekirjoitusmateriaalia :rofl:

Avatar
Huilumies
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5343
Liittynyt: 09 Helmi 2004, 15:20
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kommentoi "Aven Romale"-käännöksiä! (Tšekki 2009)

Viesti Kirjoittaja Huilumies »

Ja sitten vielä Aven Romalen kommentit! Odotin hauskaa kisaa, ja sellainenhan tuli.

1. GIPSYT PELASTAA. Samanhenkinen kuin alkuperäinen. Ripaus naivismia (”poistamme rasismin…”) mukana, sellainen lapsekkaan mahtipontinen, jollaisena alkuperäisen voi nähdäkin. Mikä diktatuuri? Tuli mieleen Natsi-Saksa, joka myös mustalaisia kohteli huonosti, ja ulottui Tshekkiinkin.

2. AIVOT LOMALLE. Onhan tässä keksitty kaikenlaista, mutta vähän haettua kuitenkin. Räppisäkeistöissä meno sen kuin sekoaa entisestäänkin.

3. MUSTALAISET, HOI! Joo, pitihän tämä niin hehkuttamani viisu kääntää :mrgreen: katsoin, että alkuperäisaihetta lähellä olevalla teemalla onnistuisin parhaiten. Kuten Sziget totesi, alkuperäisestä tämä eroaa lähinnä siten, ettei ole huumorikäännös vaan juttelee vakavan mahtipontisesti mustalaisten historiasta jne. Ei sillä minusta ole väliä, onko oikeasti huumoriteksti vai ei, mutta ehkä tämä epätietoisuus toi huonon tuloksen itse viisuissa... Heh, minusta adadada:n kailottaminen ”kuin ennen vanhaan” olisi tyylikästä, koska se on hieno sävel :ylppis:

Tunnustan, että turvauduin Wikipediaan sisällön suhteen, ja noin puolessavälissä kappaletta ne tiedot osoittautuivat välttämättömiksikin, jotta säkeistöt saisi täytettyä. Oma suosikkirivini oli ”Niin levittäydyttiin Punjabista Pohjan maille”, jossa saa lukijoita ”sivistettyäkin” ;) Ai niin… en voinut sittenkään vastustaa kiusausta laittaa taas lempisanaani ”karkeloi” :heh: kun se sopi niin hyvin tuohon…

4. NYKY-YHTEISKUNNAN MORAALISESTA RAPPIOSTA. Kuten saman tekijän Saksa, tämäkin oli mainio! Rinnastaa nuorten juopottelun ja koirien kakkimisen :rofl: Todella onnistuneita nuo nopeat adadada-rivit (”vanhemmat ei muka välitä”, ”kynnyksellä oli pökylä”. Hauska lause myös ”kun on valtakunnan asioiden tola karu”.

5. AVE SATANA. Jopas oli musta aihe :shock: Leikittelyä ”mustalainen” ja ”mustanlainen” sanaparin merkitysten kanssa. Aiheessaan hyvä teksti.

Lukittu