Kommentoi Love Kills-sanoituksia

Sanoituskilpailukausi 2013
Avatar
Samiasd
Press
Press
Viestit: 10116
Liittynyt: 19 Tammi 2010, 02:47
Viesti:

Kommentoi Love Kills-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja Samiasd » 26 Marras 2013, 19:38

Oho, unohtui. :heh: Pisteytähän ennen kommentoimista.

Olethan varmasti pisteyttänyt?
Hidden deep in that beat
There’s
a calling for that leap
Got
no control but I know
There’s a fire in my soul

Avatar
Serduchka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 38069
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 17:16
Paikkakunta: Pori

Re: Kommentoi Love Kills-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja Serduchka » 26 Marras 2013, 20:04

Oikein hyvä taso. :peukku:

1. Da Capo
Toimiva teksti ja hyvä laulettavuus. Tekstin jotkut kohdat eivät välttämättä avautuneet kunnolla, mutta koin ne taiteeksi, enkä olettanutkaan niiden ymmärtämisellä olevan paljoa väliä.

2. Nauru tappaa
Tässä oli myös hyvin toimiva teksti, mutta jäi muiden hyvien jalkoihin. Jälkeenpäin ajatellen olisi tämän voinut (ehkä) hieman ylemmäs nostaa, mutta koska taso oli niin kova, niin ei sillä nyt vielä ole väliä (saa nähdä, onko tulosten saavuttua väliä).

3. Lippu liehumaan
Tämä teksti oikein kohottaa uskoa itseensä. Dramaattisia sanavalintoja.

4. Liika on likaa
Tässä taas oli ällöttäviä sanavalintoja. Vaikka laulettavuus olikin kunnossa, jouduin jättämään pohjalle, koska en pahemmin tekstistä muuten välittänyt. Luulin muuten aluksi, että otsikossa on varmaan kirjoitusvirhe.

5. Elämä korviin!
Miksi tämä kuulostaa ihan joltain Haloo Helsinki! -yhtyeen biisin nimeltä? No jaa. Tekstissä oli jälleen vähän erilaista tarinointia kuin aiemmissa ja se avautuikin melko hyvin.

6. Raateleva rakkaus
Tässä oli haettu vähän alkuperäisteoksen tyyliä, mutta sitä ei oltu kirjoitettu liian suoraksi käännökseksi. Pidin, koska tunnelma oli saatu melko aidoksi ja laulettavuuskin oli hyvää.

7. Sydämen laulu
Tämä oli melko laimea teksti monen paremmin jälkeen. (Ehkä) heikommassa kilpailussa olisi ansainnut enemmän pisteitä, mutta tässä jäi jotenkin vähän luovuus kortille. Tästä olisi saanut enemmän.

8. Polttaa
Omani. Nyt vasta huomasin kommentteja kirjoittaessa, että omasta käännöksestäni puuttui neljänneksi viimeiseltä riviltä kohdan "I've been" sanat uuteen tekstiin. Oliko diggiloossa sitä kohtaa alkuperäistekstissä ollenkaan?

9. Divaridiiva
Huumoria haettu, mutta perussanoitusta heikommaksi jää. Idea ei pahemmin innosta, mutta laulettavuus on ihan hyvää. Sanavalinnat ovat melko toimivia.
Closed my eyes
So I couldn't see it
Felt so numb
But now I'm ready to feel it

Avatar
TomppaJr
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 19832
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Kommentoi Love Kills-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja TomppaJr » 27 Marras 2013, 20:29

Da Capo
Puhutaanko tässä nyt animesta, nuottimerkinnästä vai suklaapatukasta? :raaps: Ilmeisesti nuoteista. Vähän hämärä kuva kyllä jäi, vaikka tunnelmallisesti tämä olikin erinomaisen jännittynyt. Paljon sanottiin, mutta mitä oikeastaan haluttiin sanoa? Miksi liitu lyö nenään? Kenen häitä vietetään, kertojan ja öisen muusanko? Toinen säkeistö on kokonaisuudessaan liian vaikea, enkä osaa edes esittää siitä kysymyksiä. :heh: Takuulla hieno teos, mutta olisin tahtonut päästä siihen osalliseksi.
Toisella kuuntelukerralla kuvittelin päässeeni hieman paremmin osalliseksi näistä riemujuhlista ja sain kauniita mielikuvia parista makaamassa hotellihuoneen sängyllä ja jostain kuuluu vaimeaa kuorolaulantaa. Ei, en tiedä mistä tämäkin nyt tuli, mutta sanoitus nousee asteikollani, vaikken kaikkea vieläkään ymmärtänyt.

Nauru tappaa
Omani. Tällä kertaa ihan kokonaan. :heh: Laulettavuus on ehkä vähän "huonoa", siis nykyisillä kriteereillä, mutta se johtuu ihan siitä, että halusin sanoa juuri nämä asiat, jotka myös lopulta sain sanotuksi.

Lippu liehumaan
"Missä liippu liehukaan, rummut pyytä seuramaan!" :laulaa: Kuulostaa kauniilta vanhalta suomelta pyineen ja seuramaineen, mutta liippua en ymmärtänyt ja liehukaaninkin merkitys jäi vähän hämäräksi. Mitä ne ovat? :raaps: Okei, vitsi vitsinä. Muuten sanoitus oli mukavan konkreettinen ja suora, mutta totisesti kertsin tavupituudet olivat niin pielessä, että ne alkoivat kunnolla häiritsemään. Pidin suoruuden lisäksi sanoituksen ironiasta ja ylilyönneistä, ja näinkin tässä jonkinlaista sanoittamisen kypsyyttä. Siksi kertsi hämmentää kahta kauheammin. Noh, ehkä jokainen joskus kompastuu vähän laulettavuuksiin. Hyvä sanoitus, mutta uskon täältä löytyvän parempiakin.
Toinen kuuntelukerta sai ajattelemaan tämän "jonkun houkutuksen" tarkempaa olomuotoa? Onko kyseessä Jehovan todistajat vaiko kenties joku muu uskonnollinen seurue? Vai ihan kotoinen partio. En päässyt tästä ihan selvyyteen.

Liika on likaa // hups lukihäröilin
:kups: Olen liki sanaton, aivan upea sanoitus! Sopiva ripaus huumoria, sopivasti asiaa, liki täydellinen tekniikka ja muutenkaan tästä ei ole oikein mitään negatiivista sanottavaa. Aiheellisesti sopi törkeän hienosti musiikkivideoon, jossa ahdistunutta Roberto-parkaa lääpitään vaikka mistä suunnasta.
Ei toinen kuuntelukerta tätä mihinkään suuntaan heitellyt, kilpailun paras sanoitus. Pitäisikö neljännellä rivillä muuten olla "ne" eikä "na"?

Elämä korviin!
Jaa. :miettii: Olipas se nyt sitten semmoinen. En oikein keksi tästä mitään sanottavaa, oliko se nyt liian perus vai mitä? Sanailu oli rikasta, mutta sitä "seuraavaa tasoa" ei tuntunut löytyvän. Mitä tällä haluttiin sanoa? Oliko taustalla jotakin muuta kuin konkreettista torviin puhallusta? Jätti enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia, enkä tiedä olenko lopulta vastauksista niin kiinnostunutkaan. Ainakaan jos niitä pitää työllä ja tuskalla hankkia.
Toinen kuuntelukerta sai ihmetyksen valtaan. Mikä ihme sanoituksessa on se osa mikä saa minut tätä vieroksumaan? En vain ymmärrä: sanailu on hyvää, tekniikka hyvää, mikä mättää? Ehkä se on se, kun lukijalle ei anneta lainkaan konkreettista lankaa. Ei, en pidä.

Raateleva rakkaus
Millainen on kyyn tavoin elehtivä joki? Kuulostaa eksoottiselta ja kiehtovalta. :shock: Sanoitus oli mukavan alkuperäisuskollinen, ja tästä välittyi sellainen välitön läheisyys, johon liki jokaisen on helppoa samaistua. Kertosäe on sanoituksen huonoin osuus, sekä tekstin että tekniikan osalta. Pilleri-killeri-trilleri tuntui jotenkin teennäiseltä, eikä tavupituudetkaan silmiä hivelleet. Säkeistöt olivat hyviä, kauniita ja herkkiä. Pidin niistä paljon, ja ne nostivat sanoitusta arvoasteikollani roimasti ylöspäin.
C-osa on kilpailun paras. Mutta tuo kertsi, äh tuo kertsi, varsinkin tällä kakkoskuuntelulla alkoi ärsyttää urakalla. Miksei se voisi olla hyvä? :heh: Paremmalla kertsillä sanoitus olisi noussut yhden sijan ylöspäin.

Sydämen laulu
Herätti minussa paljon ajatuksia ja mielikuvia ihan laidasta laitaan. Aina The Voice Kids -Niilosta eilen katsomaani kasvoproteesiohjelmaan. Uskon, että kumpikaan ei ollut kovin lähellä sanoittajan hakemaa tunnetilaa taikka teemaa. :heh: Pidin tästä silti kovin, tässä oli mukavaa yksinkertaisuutta ja suoraviivaisuutta ilman vaikeita sanakäänteitä ja turhia monimutkaisuuksia. Ja tunteiden herättäminen on aina hyvä asia. Hienoa työtä!
Kyllä, toisellakin kuuntelulla tämä oli yhtä hyvä. Liikuttava tekele, saa pohtimaan elämää. <3 Eipä muuta sanottavaa.

Polttaa
"Enkä koskaan voinut uskoa ois", sanajärjestys hassu ainakin ellei muuta oli. :heh: Muutenkin tämä oli ERITTÄIN hämmentävä, enkä tiedä, olisiko tästä pitänyt kaivaa jotain syvempiä merkityksiä irti. Minä en ainakaan sellaista löytänyt. Jälki näytti hieman + Viisut +:n tekeleeltä, mutta laulettavuus oli ihmeen hyvää. :heh: Ainakin jos verrataan niihin vuosien takaisiin. En minä nyt tästä suorasta liekkitragediasta kovin paljoa nautintoa saanut. Pahoitteluni. Oli varmaan vain liian random aihe, jota ei kuitenkaan oltu viety tarpeeksi yli jotta se olisi ollut viihdyttävää. Kertsin riimittömyys myös häiritsi.
Ei, ei, ei, ei. Toisella kuuntelulla tämä puujalkavitsi ei jaksanut naurattaa lainkaan. Pohjille putosi.

Divaridiiva
Edelliseen verrattuna tämä oli juuri sopivan överi. :mrgreen: Sanailu oli monipuolista ja nautittavaa. Tekniikka oli kilpailun heikoimmistoa, mutta ei se suuremmin minua haitannut. Pidin aiheesta, ja se oli toteutettu kivan humoristisesti, tuli mieleen jotkut vanhat komediat ja niiden köntystelevät päähenkilöt. Tästä sai myös mielleyhtymiä moniin urheilijoihin, joten siinäkin mielessä ajankohtainen aihe, onhan talviurheilukausi pärähtänyt juuri käyntiin joka suunnassa.
Pikkuisen tämäkin laski arvoasteikolla toisella kuuntelulla, mutta pistemääriin ei vaikuta, sen verran kivaa sanailua. :joojoo:
”Minä tiedän kaiken! Ja jos en tiedä, mietin hetken ja sitten tiedän.”

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7242
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommentoi Love Kills-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja akuankka13 » 28 Marras 2013, 22:06

Da Capo
Vähän vaikeaselkoinen kokonaisuus, mutta sanailu on toki ammattitaitoista ja laulettavuus hyvää.

Nauru tappaa
Helppolukuinen, iskevä sanoitus. Aihe oli ehkä mielikuvitukseton, mutta toimivasti toteutettu. Tiedä sitten sopiiko tällainen aihe juuri tällaiseen kappaleeseen. Laulettavuus hyvää.

Lippu liehumaan
Harmaa sanoitus kaikin puolin, ehkä vähän tason "ihan kiva" alapuolella. Muut sanoitukset olivat mielenkiintoisempia suuremman sisällöllisen keskihajontansa takia.

Liika on likaa
Sanailu on ammattitaitoista ja tekniikka hyvää, mutta ehkä tässä yritettiin hieman liikaa kaikenlaisilla hauskoilla sanaleikeillä, jotka sitten varastivat huomiota muusta sanoituksesta. Aihe on vähän kulunut.

Elämä korviin!
Kivaa absurdiutta, joka poikkeaa massasta. En ole varma tarkoittiko tämä teksti loppujen lopuksi mitään, mutta ainakin sain kielikuvista mukavia mielikuvia.

Raateleva rakkaus
Varsin lennokasta ja mielikuvituksekasta sanailua, josta pidän, mutta tekniikka ei ihan yltänyt vaadittavalle tasolle.

Sydämen laulu
Tulkitsin kappaletta.

Polttaa
Kivan omaperäinen aihe, josta olisi pienellä hionnalla saanut erinomaisen sanoituksen aikaiseksi. Nyt esim. toinen säkeistö lässähtää.

Divaridiiva
En löytänyt yhteyttä kappaleeseen, mutta toki tämä toimii mainiona huumoripalana. Tekniikka ja sanailu ovat melko hyvää tasoa.
Ärsyttää se, että häpypitoiset paikannimet ovat houkuttelevia jopa minunkaltaisilleni viattomille pikkupojille.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8135
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommentoi Love Kills-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja sziget » 01 Joulu 2013, 03:04

Biisi on helpohko sanoitettava, ja kaikki tuotokset olivat vähintään kelvollisia. Tavunpituuksissa tarkkuus oli hyve, ja toistojen ja riimien kunnioittaminen vaati viitseliäisyyttä, jota toisilla oli enemmän kuin toisilla.

1. Da Capo
Kuvataan musiikkitermein rakastumista, nopeaa pettymystä ja yhtä nopeaa halua kokea sama uudelleen? Näin tai ei, aluksi käännös ärsytti. Suuteluun "eksytään" ja kuunteluun "kypsytään", koska verbit järjestyvät illatiivilla, jonka pitkää vokaalia sanoittaja tarvitsee. Myös jään / pään murtuminen on hiukan kliseistä. Lopulta tekninen laadukkuus nosti tekstin pahimman kilpailijansa ohi. Esim. "Restart!" ja "Mokaan, mokaan, mokaan..." ovat hyviä pieniä oivalluksia.

2. Nauru tappaa
Tulee mies räkänokastakin, vaan ei tyhjän naurajasta. Hyväksytyksi vastakohdaksi tarjotaan kyyneleitä, hmm. Yleensä se on ankeus, synkkyys tms., eihän mies voi itkeä. Ensimmäinen rivi on liian hieno, toinen aivan loistava ja avaussäkeistö kokonaisuutena hyvä. Samoin kertsin alku, lemmikkiliskot huvittavat. Loppu kaimoineen ja naimoineen väkinäisempi. Toinen A-osa alkaa kankeasti, ei kukaan etsi tietä "kohti onnelaa" vaan onnelaan. Sitten taas asiaa: nauru on todellakin tappavaa, jos naurajat tapetaan. :shock: - Epätasaisuus laski pisteitä.

3. Lippu liehumaan
Onko ESC93 lähdössä YK-joukkoihin? Toivottavasti niin rauhalliselle alueelle, että ehtii myös sanoittaa. Rummuista tuli toisaalta mieleen Pelastusarmeija. Hienointa tässä on ehjä ja tunteikas tarina ilman "taiteellisia" hämärryksiä. Myönteisen sanoman ja angstisen alkuteoksen yhteys ei ole vahvin mahdollinen. Tompan ruotimat oudot tavunpituudet (erit. sanassa "liehuukaan") huomasin myös. Vastustan liian tiukkaa pituuksien kyttäystä, mutta tässä reagointikynnys ylittyi. Muuten pidin kovasti.

4. Liika on likaa
Tomppa vainusi oikein. Esitys oli mielestäni mainio sekä videolla että livenä, ehkä jopa vuoden paras, ja aihe tulee siitä. En tiedä, mitä ja keiden sanoituksia Ankka ajatteli, kun koki aiheen kuluneeksi. Itse en luule käyttäneeni sitä aikaisemmin. "Kosketuksen puutetta mikään ei voi korvata", lauloi Marion Syksyn sävelessä, mutta se taisi olla sanoittajan moka. Bakteerikammo on eräs pakko-oireisen häiriön (OCD) ilmentymä. Tunnettuja OCD:stä kärsineitä henkilöitä ovat tv-etsivä Adrian Monk ja roopeankka Howard Hughes.

5. Elämä korviin!
Ei sentään hame. Tarkoittaako hokema, että korvat pitäisi tukkia elämällä vai avata elämälle? Veikkaan että avata, paitsi jos puhuja on niin surkea trumpetisti, että korvatulpat ovat ystävän neuvo. Pirun strippaaminen ja täsmälleen kahdeksalta tuntui satunnaiselta. Valtaosaa tekstistä pidin ainakin jotenkin mielekkäänä, en ihan hölynpölynä. Optimistinen vähän kuin käännös 3, vaikka yhteys käännökseen 1 on ilmeisempi ja sen tekijä digannee. Lopun C-osa: onko nkorppi se korpein, vai onko joku vielä korpimpi?

6. Raateleva rakkaus
Puhuja määrittelee tunteilun kielletyksi ja itsensä tunteilusta kärsiväksi poikaseksi - vähän kömpelöä, ehkä tahallisesti. Naiivi arkailu voisi olla käypä tyylivalinta. Alkutekstistä napatut pilleri ja killeri ovat helppoja ja lopulta epäsopivia ratkaisuja, koska tavunpituudet kärsivät, eikä trion kolmas jäsen trilleri pelasta. Onko haavemaassa telmiminen tyypillistä toimintaa Shakespearen näytelmissä? Ehkä komedioissa, vaikka "kestänyt" vie ajatukset ensin tragedioihin. Valittu tyyli säilyy C-osassa. Sisältö ja toteutus häviävät kuitenkin alkutekstille.

7. Sydämen laulu
Arvasin tekijän olevan kokenut ja osaava. Kertsin lopetus on hyvä veto, siis se että jatkon ilmoitetaan olevan juuri mainittua laulua. Kertsi haluaisi koskettaa, siinä on tunnetta, mutta kummalliset A-osat haraavat vastaan. Taas on herkkää lapsenmieltä loukattu, vanhemmat väheksyneet tai kaverit kiusanneet. On viiltoa, kuorta, haarniskaa ja kaiken huipuksi ihonsiirtoja. Liian älyllistä vai liian vitsikästä? Rakenteen asettamat haasteet kohdataan kyllä, siitä olisi voinut palkita reilumminkin.

8. Polttaa
Sanoin kerran, etten pidä iskelmien kevyistä palamismetaforista, koska todellisuussa palaminen on yksi pahimmista kuolintavoista. Tässä liekeistä ja roihusta puhutaan kuin flunssasta tai kiusallisesta ihottumasta. Kun sama jatkuu alusta loppuun, se on niin älytöntä, että tulos onkin yllättävän hauska ja toimiva. Aitona lemmentuskan kuvauksena en ostaisi, parodiana kyllä. Rivi "Koskaan liekit eivät hellyyttänsä suo" on suorastaan herkullinen, ja tekniikasta näkee, ettei tekijä ole aivan aloittelija.

9. Divaridiiva
En tiennyt, millaisen vastaanoton oma käännökseni saisi, mutta tämän luettuani tiesin, ettei se ainakaan voita. Kerronta ja riimittely nyrkkeilevät omassa sarjassaan. Perinteisissä äijälajeissa oli aiemmin naisia vain koristeina (nykyään myös kehässä). Jotenkin tämäkin käännös yhdistyi mielessäni esitykseen, vaikkei Roberto vielä aivan kehäraakilta näytä enkä tunne tekijän aivoituksia. C-osan ensimmäinen rivi on väkinäinen, ken ei istu. Sen sijaan toisen A-osan alku (kusi nupissa ei tottele painovoimaa) aivan parasta.
Pallomerta seilaan, aikakautta peilaan

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8135
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommentoi Love Kills-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja sziget » 01 Joulu 2013, 15:12

TomppaJr kirjoitti:Liika on likaa
Pitäisikö neljännellä rivillä muuten olla "ne" eikä "na"?
Pitäisi. Ehkä ensimmäinen kilpailuversioon jäänyt typoni, eikä johtunut edes kiireestä. Kumma kyllä a:llisena kohta näyttää melkein harkitulta, onhan nainattelu sinänsä tavallista, mutta melkein lehmäkin lentää.
Pallomerta seilaan, aikakautta peilaan

Avatar
Mattokauppias
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2781
Liittynyt: 11 Huhti 2010, 10:14
Paikkakunta: Tampere

Re: Kommentoi Love Kills-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja Mattokauppias » 01 Joulu 2013, 19:53

:belgia:

Da Capo
Nenään lyövä liitu erottuu irrallisena yksityiskohtana. Muuten teksti luo mielenkiintoista tarinaa ympärilleen. Merkitykset avautuvat parin lukukerran jälkeen. Suureksi ansioksi sanoitukselle luen sen erinomaisen alkusointuisen rytmiikan: esimerkiksi "kaiku kaanonin" tai "aidoin aikein". Otsikkokin löytää paikkansa.

Nauru tappaa
Ensimmäinen säkeistö, etenkin toinen säe, on erinomaisen onnistunut. Teksti ei kuitenkaan pidä yhtenäisen taitavaa otettaan: heti kertosäkeessä S*atana pomppaa silmille liian voimakkaana muiden sanavalintojen ja ratkaisujen sopivaan kepeyteen nähden. Hauskoja oivalluksia löytyy, mutta myös hämmennyksen aiheita, kuten se, mihin naimalupiin pastorit kuolevat ja miksi ihmeessä.

Lippu liehumaan
Kertosäkeen tavunpituudet heittävät hieman häränpyllyä, mikä on jo melko anteeksiantamatonta. Tekniikasta puhumatta: Runona ei ehkä valtaisa mestariteos, mutta kunnioittaa jollain miellyttävällä tavalla sanoitusystävällisiä teemoja. Asioiden suhteellisen konstailematon ilmaisu osoittautuu tässä tapauksessa nostavaksi tekijäksi. Yllättävän hyvä, kenties kilpailun villi kortti?

Liika on likaa
Alku kantaa itsensä mainiosti, mutta kertosäkeessä tapahtuu muutos huonompaan suuntaan. Ikään kuin lukijalle täytyisi väkisin takoa päähän, mistä tekstissä on kyse. "Fyysisyyttä kammoan" - joo, kävisi se kyllä ilman sanomistakin ilmi. Hikivuot, kuukautisveret ja spermat pompahtavat tarpeettomina, etovina "tehokeinoina" ja jatkavat vasaralla sanoma päähän -linjaa. Otsikko tuntuu turhalta temppuilulta. Hienovaraisempi ote toimii usein kevyissä kappaleissa paremmin, myös tässä olisi toiminut.

Elämä korviin!
Ehkä kannattaisi pitää pieni tauko, jos ei enää hallitse sitä, mitä haluaa tekstillään sanoa ja pistää ainoastaan lukijoiden sormet suuhun.

Raateleva rakkaus
Laihahko mukaelma alkuperäisteoksesta. Otsikko on varsinainen tunnelmantappaja. Pillerien ja killerien sijoittaminen kertosäkeeseen haukotuttaa. Paikoin sanoitus menettelee, vaikka kyllähän viiltävät rakkaudet ja kyyneljoet ym. virrat on jo nähty. Ironiasta en ole varma, mutta ei tämä sellaisenakaan alas kurkusta täysin menisi.

Sydämen laulu
Voihan ironian ällötys! Haarniskojen, pilkkakirveiden, arpien ja muiden provosoivien kliseiden tietoisen runsas käyttö saavat limaisia piirteitä. Toisen säkeistön häiritsevät laulettavuustakut ja tönkköys vahvistavat ajatustani siitä, että tekijän tarkoituksena ei ole todellakaan muuta kuin luomalla mahdollisimman imelän kiusatusta voittajaksi -kasvutarinan pilkata alkuperäisteoksen naiivihkoa olemusta. Samasta aiheesta olisi voinut luoda myös vakavastiotettavan sanoituksen, joka olisi oikeat piirteet saadessaan voinut onnistua erittäin hyvin.

Polttaa
Liekki, liekki ja vielä kerran liekki - jee! Siinä missä edellinen tekee ylilyömisen tahallaan, tästä huokuu sympaattinen yrittäminen. Tekniikasta löytyy kuitenkin hiomisen varaa. Sana keskellä säettä, tai erityisesti sen viimeinen tavu, saa liikaa painoa ja rikkoo soljuvuuden sellaisissa kohdissa, joissa näin ei saisi käydä. Ja vaikka mukana on liekkiä, tulta ja kaikkia mahdollisia variaatioita, mitään riipaisevaa draamankaarta ei synny, vaan ennemminkin paikallaan pyörivä ylimalkainen ympyrä.

Divaridiiva
Multi_mestaruus. Vaati_mattomuus. Ensimmäinen säkeistö ryömii, mutta toinen nousee jo onnistuneesti jaloilleen mehukkailla kielellisillä herkutteluillaan ja hyvällä tekniikallaan. Kokonaisvaikutelmaksi jää osaaminen. Karun opettavainen tarina sulautuu biisiin jokseenkin hyvin.

:belgia:
"Katsoin, että hän kantoi jalkapalloa, mutta se olikin salaatti." - TomppaJr keskellä Monninkylää.

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7242
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommentoi Love Kills-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja akuankka13 » 01 Joulu 2013, 20:07

Mattokauppias kirjoitti:Sydämen laulu
Voihan ironian ällötys! Haarniskojen, pilkkakirveiden, arpien ja muiden provosoivien kliseiden tietoisen runsas käyttö saavat limaisia piirteitä. Toisen säkeistön häiritsevät laulettavuustakut ja tönkköys vahvistavat ajatustani siitä, että tekijän tarkoituksena ei ole todellakaan muuta kuin luomalla mahdollisimman imelän kiusatusta voittajaksi -kasvutarinan pilkata alkuperäisteoksen naiivihkoa olemusta. Samasta aiheesta olisi voinut luoda myös vakavastiotettavan sanoituksen, joka olisi oikeat piirteet saadessaan voinut onnistua erittäin hyvin.
Höh, kerrankin kun olin ihan viaton ja tosissani. :aivanmaassa: Kliseiden aikakausi alkaa ilmeisesti olla ohi.
Ärsyttää se, että häpypitoiset paikannimet ovat houkuttelevia jopa minunkaltaisilleni viattomille pikkupojille.

Avatar
Mattokauppias
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2781
Liittynyt: 11 Huhti 2010, 10:14
Paikkakunta: Tampere

Re: Kommentoi Love Kills-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja Mattokauppias » 01 Joulu 2013, 21:23

akuankka13 kirjoitti:Höh, kerrankin kun olin ihan viaton ja tosissani. :aivanmaassa: Kliseiden aikakausi alkaa ilmeisesti olla ohi.
Viljelit kliseitä niin paljon, etten voinut kuvitellekaan, että kyse olisi muusta kuin ironiasta. Siis varsinkaan, kun tekninen osaaminenkin näkyi pienestä haparoinnista huolimatta (vaikka tämänkin ajattelin olevan tahallista). :sorivaan: Ja kyllä, kliseet ovat pääasiassa mauttomia, vaikka toki niitäkin voi jatkojalostaa ja ripotella sinne sun tänne.

Olin ehkä turhan kovasanainen arvostellessani tekstiäsi, joten siitä nöyrin anteeksipyyntöni. :joojoo:
"Katsoin, että hän kantoi jalkapalloa, mutta se olikin salaatti." - TomppaJr keskellä Monninkylää.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 23681
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 09:31
Viesti:

Re: Kommentoi Love Kills-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 02 Joulu 2013, 23:01

1. DA CAPO
Joo, biisi toistaa itseään paljon. Juuri siksi asiaan ei pitäisi kiinnittää ylimääräistä huomiota, ellei kirjoita puhdasta parodiaa. Tässä olisi ollut ainesta muuhunkin. Kappaleeseen nähden säkeistöt ovat tietoisen ylätyylisiä ja kerronnaltaan polveilevia mutta vertauskuvat toimivat. Toisenlainen kertosäkeistö olisi nivonut paketin paremmin kasaan.

2. NAURU TAPPAA
Tekniikasta ja eheydestä ne pisteet, mitkä on "pakko" antaa, mutta ei näitä aina jaksa. Puujalkavitsi, joka ei vastaa biisin tyylilajia.

3. LIPPU LIEHUMAAN
Kelpo sanoitusaihio, jonka potentiaali valitettavasti jää käyttämättä. Hyvän asian puolesta kovasti taistellaan mutta kertoja ei itsekään tiedä, mikä tuo asia on. Ensin ajattelin, että kertoja liittyy "kauniin ihmisen" (= ihastuksensa) vuoksi johonkin hippiliikkeeseen aatteen sisällöstä piittaamatta. Tämä ei ilmeisesti ollut tekijän tarkoitus, sillä kaunis ihminen jää kertamaininnaksi. Kiitokset siitä, että sanoitus uskalsi poiketa nykykäännöskisojen yleisimmästä taideangstigenrestä.

4. LIIKA ON LIKAA
Ceteris paribus olisin tukenut mieluummin vakavahenkisempää tulkintaa teoksesta. Huumori osuu kuitenkin maaliinsa, sillä alkuperäisesittäjästä jää sen verran [joulukalenterin luukkuadjektiivi 11 :shh:] vaikutelma, ja huumorin alla on riittävästi asiapohjaakin. Näppärää sanailua. Kertosäkeistön painotusratkaisuja ihmettelin. Ne syövät tehoa myös otsikon sanaleikiltä.

5. ELÄMÄ KORVIIN!
Jos kappale olisi eksentrisempi, jaksaisin etsiä merkityksiä dadasta. Peruspopin kohdalla en jaksa, jos punaista lankaa ei löydy ensimmäisellä tai toisella lukemalla. En varsinkaan, kun sama teksti tuntuu löytävän tiensä melkein jokaiseen kilpailuun biisistä riippumatta. Samanmielisten selkääntaputtelijoiden kerholle tämä kai onkin kirjoitettu.

6. RAATELEVA RAKKAUS
Sukupuolineutraali "kaunis ihminen" esiintyy kisassa jo toista kertaa. Ovatko nämä sukupuolineutraaliudet poliittista korrektiutta vai yritys olla rajaamatta tekstin kohdeyleisöä? Tuntuu keinotekoiselta, kun harva on kuitenkin ihastumiskyvyltään kovin sukupuolijoustava.

Joka tapauksessa roimasti plussaa rohkeudesta tarjota kisaan alkuperäisuskollinen sanoitus. Ensimmäisestä säkeistöstä pidin; ujon kertojan tilanteeseen voi samaistua. Kertosäkeistön kolmoisriimi tasapainoilee keinotekoisen rajamailla. Toisessa säkeistössä on jo täytesanailun piirteitä.

7. SYDÄMEN LAULU
Banaalin otsikon takaa paljastuu yllättävä vertauskuvatykitys. Vertauskuvista useimmat toimivat ja muodostavat yhtenäisen allegorian. Ihonsiirrot ampuvat yli mutta menköön. "Vaikeuksien kautta voittoon" -teema kai tarvitsee vastinparikseen julistuksellisen kertosäkeistön. Ihan hyvin kertsi on toteutettukin mutten silti erityisemmin pidä siitä. Olenpa penseä.

8. POLTTAA
:mitvit: Kai sanoitus oli tarkoitettu vertauskuvalliseksi? Nyt missään kohtaa ei tuotu ilmi, mille palaminen oli vertaus. Suopea tulkitsija voi etsiä merkitystä alkutekstin kautta ja päätellä, että lemmentuskat korventavat, mutta sanoituksen pitäisi toimia itsenäisenä teoksena. Jos vertauskuvallisuutta ei haettu, teksti on yksiulotteinen.

9. DIVARIDIIVA
Alkutekstin kertosäkeistössä ei ole yhtäkään puhdasta riimiä, joten maistelin over and overiin sisäisen toiston säilyttävää ratkaisua, kunnes divaridiiva loksahti kohdalleen. Päähenkilön on tarkoitus olla urheilijatähdenlento mutta muutkin tulkinnat ovat sallittuja. Ainakin olen tuntenut itseni divaridiivaksi viime aikoina :aivanmaassa:, vaikkei käännöskisoissa voikaan tipahtaa alemmalle sarjatasolle. Toiston lisääminen kertosäkeistössä oli vahinko; en huomannut kertsin 1. ja 3. rivin pientä eroa.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
ESC93
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11272
Liittynyt: 26 Maalis 2010, 16:35
Paikkakunta: Järvenpää / ex-Nastola
Viesti:

Re: Kommentoi Love Kills-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja ESC93 » 03 Joulu 2013, 14:02

sziget kirjoitti:Onko ESC93 lähdössä YK-joukkoihin? Toivottavasti niin rauhalliselle alueelle, että ehtii myös sanoittaa.
Näin tänne Niinisaloon ajaessani jonkun YK-pytingin, mutta enpä mennyt käymään. :heh: Tuosta rauhalisuudestakaan en oikein tiedä, koska tykit ovat laulaneet tuossa vierustalla pari päivää.
Timoteus kirjoitti:Ovatko nämä sukupuolineutraaliudet poliittista korrektiutta vai yritys olla rajaamatta tekstin kohdeyleisöä?
Tai sitten vain tylsästi kökkö yritys kiertää aivan liian usein käyttämäni homoviittaukset. :heh: Toisaalta, en tainnut mainita sitä suoraan tähän samaan tarinaan kuuluvassa Azerbaidzanissanikaan. :miettii:
Ich habe das Gefühl, mich zu verlieben
Kannst du mein Herzschlag spür'n? Es ist wie Fliegen

Viestiketju Lukittu