Kommentoi "You and Me" -Käännöksiä (Sveitsi 2013)

Sanoituskilpailukausi 2013
Avatar
Hazard
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10660
Liittynyt: 06 Joulu 2010, 12:16
Paikkakunta: Hamina

Kommentoi "You and Me" -Käännöksiä (Sveitsi 2013)

Viesti Kirjoittaja Hazard » 10 Joulu 2013, 20:01

Lahjoitukset (pisteet) täytyy lähettää Hazard nimimerkille ennen tähän osioon astumista.


Tämä on käsky.
I thought we'd be together 'til we die
I'll forever wonder why
I thought we'd be together 'til we die
I'll forever wonder why

Avatar
Serduchka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 38202
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 17:16
Paikkakunta: Pori

Re: Kommentoi "You and Me" -Käännöksiä (Sveitsi 2013)

Viesti Kirjoittaja Serduchka » 10 Joulu 2013, 20:34

1. Pääsy kielletty
Tässä oli melko hyvä idea, vaikka en (ehkä) tajunnut, mitä nimitettiin kangasmaaksi (siis jos mitään).

2. Puolustajat
Minusta kerronta oli tässä parempi kuin ekassa. Hyvä tarina. Melko vaikuttavaa ja ammattitaitoista sanailua.

3. Valtateiden valtiaat
Laulettavuus ei oikein päässyt oikeuksiin tässä sanoituksessa, vaikka ideaa toki oli.

4. Haudankaivaja hymyili
Aika persoonallinen aihe, mutta mahtipontinen. Sopii yllättäen biisiin.

5. Leikin loppu
Pidin tästä. Tässä oli hyvää sanailua.

6. Talvi
Ei tämäkään ollut paha. Ammattimaista sanailua.
Closed my eyes
So I couldn't see it
Felt so numb
But now I'm ready to feel it

Avatar
TomppaJr
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 19867
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Kommentoi "You and Me" -Käännöksiä (Sveitsi 2013)

Viesti Kirjoittaja TomppaJr » 10 Joulu 2013, 21:27

Pääsy kielletty
Hienoa ja rikasta kielenkäyttöä, nyt pitäisi vain päästä perille, että mitä tällä tahdottiin sanoa. :heh: Aluksi tuli mieleen joku hirvienruokinta-alue, mutta sivuutin tämän idean aivoistani ihan suosiolla. Ei, ei ollut hirvi. Pienellä tekstintulkinnalla päädyin armeija-teemaan, tosin tästäkään en ole ihan varma, sillä marraskuu jäi vähän irtonaiseksi ja avoimeksi. Oletan nimittäin marraskuun olevan sanoituksen aukenemisen kannalta se olennaisin sana, mutta ketkä ihmeen hiipparit silloin metsät valtaavat? Ei ainakaan geokätköilijät, koska talven tullessa kätköily on ikävää. :mrgreen: Teknisellä puolella pieniä tarkkuusvirheitä tavupituuksissa.

Puolustajat
Omani. Sanoituksen voi käsittää kovinkin konkreettisesti halutessaan (toivottavasti kukaan ei halua), mutta voin sanoa, että tässä on tämän vuoden sanoituksistani eniten tietoisia piilomerkityksiä. Toivottavasti joku on edes löytänyt niistä jonkun, odotan kommentteja innolla.

Valtateiden valtiaat
Konkreettisuus on joskus sanoituksen voimavara, samoin puhekieliset ilmaisut, mutta yleensä ne romuttavat sanoituksen. Niin kävi tälläkin kertaa. Eheyden puutteesta kertoi myös jatkuvat tavupituusongelmat. Biisin alkuperäinen melodia on kieltämättä melko haastava seurattava, mutta näin suuret vapaudet alkavat kunnolla häiritä. Pidän kuitenkin sanoituksen konkreettisuutta suurempana ongelmana, sillä nyt tässä vain kerrotaan rekkakuskista joka ajelee. Entä sitten? Surullinen ja elämäänsä kyllästynyt rekkakuski olisi heti ollut paljon kiinnostavampi aihe sanoitukselle. Näin tämä ei vain toiminut.

Haudankaivaja hymyili
Sanailu oli vielä rikkaampaa mitä sanoituksessa "Pääsy kielletty", mutta toisaalta tämän ymmärrettävyys oli vielä vaikeammin tajuttavissa. Oletan tekniikasta ja muista piirteistä päätellen, että tekijä on sen verran ammattilainen, että on tunkenut mukaan myös jotakin rivienvälistä, eikä vain kerro haudankaivajan arjesta. Tulkitsemiseni ja kovin pitkän assosioinnin päätteeksi ryhdyin miettimään, että ehkä tämä selittikin ihmisten ja ihmiskunnan nykytilaa konkreettisen esimerkin kautta. Mitä tahansa teetkin ja kuinka hyvin, niin sinua vain rankaistaan kaikesta. Ei kuitenkaan ihan täysillä napannut mukaansa, vaikka konkreettisuuden kautta saatiinkin aikaan hieno lopputulos. Hieman vain vaikeasti avautuva, enkä ole lainkaan varma olenko analyyseineni edes siellä päin.

Leikin loppu
Ihana sanoitus! Sopivasti käsinkosketeltavaa ja sopivasti rivien välistä tulkittavaa. En tahdo tulkita tätä puhki, sillä tämä oli juuri tällaisenaan kovin sympaattinen ja toimiva. Tykkäsin kovin paljon.

Talvi
Kovinkin pätevä runo, joka miellytti minua kovin. Eihän sanoitus sinällään mitään uutta kertonut mistään, mutta kun kaikki toimii, niin se vain toimii. Sanoitusta ensimmäistä kertaa musiikin kanssa läpi kuunnellessa rukoilin, ettei mukaan viskottaisi mitään ilmastonmuutoskliseisyyksiä (ennen kertsiä pelkoni tästä olivat kovin voimakkaat), ja Luojan kiitos niitä ei tästä löytynyt, vaan vastaan lyötiin rehellisen kaihoisa ja toivoa täynnä oleva sanoitus. Mitäpä tässä enää jankkaamaan, kaikki oli sen verran hyvin? :heh:
”Minä tiedän kaiken! Ja jos en tiedä, mietin hetken ja sitten tiedän.”

Avatar
nkorppi
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2727
Liittynyt: 08 Marras 2006, 19:25
Paikkakunta: Coventry/Helsinki

Re: Kommentoi "You and Me" -Käännöksiä (Sveitsi 2013)

Viesti Kirjoittaja nkorppi » 10 Joulu 2013, 23:12

01. Pääsy kielletty

Värikkään yliampuva teksti harrastusmahdollisuuksien kausipainotteisesta kärsimisestä. Erittäin hauskaa Aleksis Kivimäistä runoelmaa arkisesta aiheesta. Tykkäsin.

02. Puolustajat

Sodassa kaatuneet heräävät vaikeroimaan noustuaan zombeiksi? Jotain sellaista. Ellei sitten itsenäisyyspäiväteemaa. Vaikeaselkoisin. Rauhanarvo lienee parempi sana kuin rauha-arvo.

03. Valtateiden valtiaat

Liiallinen erisnimittely, oma tekninen tulkinta ja arvattava miljöö rokottavat nautittavuutta.

04. Haudankaivaja hymyili

Yhteiskunnallinen sanoitus tästä artikkelista: http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288626056809.html

05. Leikin loppu

Nokkela kaksoismerkityksellinen sanoitus, joka voi kertoa joko paintballista tai sodasta. Kysymysmerkkien erilainen asettelu leikisti-sanan toistokerroilla jyrää tätä merkitystä läpi jopa hieman rautalangasta vääntämällä, joskin ajatus on nokkelahko ja hienovaraisuuteen pyrkivä. Mielestäni teema tulee esiin rivien välistä, ja lukijan älykkyyteen voisi luottaa vapaamminkin. Pientä tulkinnanvaraa tekniikan suhteen on tässäkin, mutta tyylikkäämmin kuin Valtateissä. Laskelmoitua on myös kertsin päätöksen täydellinen toimivuus biisin lopun osalta, jopa muiden kertsin toistokertojen kustannuksella. Tulee väistämättä hieman 'väkipakolla kisan voittoon'-fiilis. Mutta sanoitus on toki erittäin hyvä.

06. Talvi

Mielestäni tämä on runoelmana kliseisempi, harmaampi ja ilottomampi kuin Pääsy kielletty. Kaikki on kuitenkin toimivaa ja siltaosuudet ovat kisan parhaita. En viihtynyt niin paljon kuin mitä 'hienouden tavoittelu' voisi antaa olettaa. Paljon melankolisempi kuin musiikki.

Avatar
UFOPOLI
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10802
Liittynyt: 01 Touko 2004, 12:54
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommentoi "You and Me" -Käännöksiä (Sveitsi 2013)

Viesti Kirjoittaja UFOPOLI » 13 Joulu 2013, 11:21

Onpa harvinaisen tasainen kisa! Ennen kommenttien kirjoittamista en ollut lainkaan varma, miten pisteeni antaisin.

- - -

1) Pääsy kielletty
Tässä kisassa on monta tekstiä, jotka ovat joko vaikeaselkoisia tai huolimattomasti väsättyjä, mahdollisesti sekä-että. Olen varma, että jostakin näistä saisi kaivamalla esiin merkityksiä muttei luultavasti ainakaan tekijän tarkoittamia. Tätä lukiessa tulee ajoittain tunne, että on juuri saamaisillaan juonen päästä kiinni, mutta lopulliseksi tunteeksi jää epävarmuus.

2) Puolustajat
Tästä punaisen langan löytäminen on edellistäkin haastavampaa. Syntyy vaikutelma, että on ajateltu toistensa seuraan kuulumattomien sanojen viskomisen yhteen pussiin olevan taiteen resepti. Sanoituksessa on monia kauniita säkeitä, jotka voisivat toimia erinomaisesti, jos niille olisi tarjottu asianmukainen konteksti. Nyt lopputulos muistuttaa takavuosien potpureita ja jatkokertomuskäännöksiä. Liika epämääräisyys tekee helposti tekstistä yhdentekevän.

3) Valtateiden valtiaat
Sveitsin kappale oli teknisesti äärimmäisen helppo, ja tässä oli ainoa, joka selvästi erottui joukosta heikompana. Sääli sinänsä, koska sisältö on kisan ehjin. Sinänsä en tosin tiedä, miten kiinnostava se on tai miten hyvin sopii kappaleeseen, mutta jo pelkkä konsistenssi on tässä seurassa ansio.

4) Haudankaivaja hymyili
Säkeistöt ovat täyttä dadaa; kertosäettä sentään on otsikko osin selittämässä. Tästä jää samahko tunne kuin sanoituksesta #2, ainoastaan mustavalkoisempi. Luultavasti pitäisin aiheesta, jos siitä olisi puhuttu selkeämmin. On pakko tarttua kertosäkeen säkeeseen "Reippauttaanko rangaistiin?", joka ärsyttää minua suunnattomasti, sillä tulkitsi sen miten tahansa, se on huono. Ensilukemalta ajattelin, että kyse on päähenkilön ominaisuudesta, jota rangaistaan. Tässä tulkinnassa on lisäksi esiintymä juuri sellaisesta omistusliitteen väärinkäytöstä, joka on suurimpia kauhistuksiani. Toinen tulkinta on, että reippaus oli rankaisijoiden ominaisuus, joka motivoi näiden toimintaa, mikä ontuu jo siksi, että tekijöistä ei ole tekstissä jälkeäkään.

5) Leikin loppu
En valtavasti pidä tästä tekstistä, mutta jotenkin tämä on aika tasapainoinen suoritus. Sisällöllistä epämääräisyyttä ei ole liikaa. Aiheen käsittelykin pysyttelee naiivin ja kornin raja-aitojen ulkopuolella. Suun haistelua en silti ehkä aivan kestä.

6) Talvi
Tuli yhtäkkiä tunne, että voisi osallistua pitkästä aikaa. Näemmä syntyi sitä vaihteeksi taas ominta itseäni.
If you wanna be happy, remember to use your friend, the big vegetable

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7244
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommentoi "You and Me" -Käännöksiä (Sveitsi 2013)

Viesti Kirjoittaja akuankka13 » 15 Joulu 2013, 19:31

Pääsy kielletty
Aihe sopi kappaleeseen, mutta sanailu oli omaan makuuni hiukan naiivia. Tekniikka kuitenkin ihan hyvää.

Puolustajat
Tunnelman luominen on onnistunut hyvin, vaikken täysin paikallistanutkaan aihepiiriä. Myös tekniikka hyvää.

Valtateiden valtiaat
Sanailu oli ihan kivan värikästä, mutta sitä vastoin tekniikka onkin kisan huonointa. Harmi.

Haudankaivaja hymyili
Inspiraationlähteestä olin itsekin tietoinen, mutta ympärille sanailtu kokonaisuus jätti vähän sekavan jälkimaun, vaikka laulettavuus olikin moitteetonta. Johonkin toiseen kappaleeseen tällainen sanoitus sopisi ehkä paremmin.

Leikin loppu
Tavoitteenani oli tehdä sanoitus, jonka kehtaan lähettää mukaan kilpailuun.

Talvi
Lyyrisesti kaunis ja selkeä teksti, mutta ehkä tällainen utuinen hempeily ei sovi tällaiseen ränkytysbiisiin. Ihan hyvä laulettavuus ja tekniikka.
Ärsyttää se, että häpypitoiset paikannimet ovat houkuttelevia jopa minunkaltaisilleni viattomille pikkupojille.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 23681
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 09:31
Viesti:

Re: Kommentoi "You and Me" -Käännöksiä (Sveitsi 2013)

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 16 Joulu 2013, 20:00

Pari sanaa.

Alkutekstin kertosäkeistön alusta oli unohdettu konsonantit. Lisäsin ne paikalleen. Muun tekstin vaihdoin huonoksi vitsiksi, jota en jaksanut työstää saatuani ensimmäisen vähän-sinnepäin-version kasaan. Aihe on toki ehdottoman vakava ja tunteita kuohuttava, omaakin mieltäni kuohuttava; millä halvatun oikeudella joka ainoa käyttökelpoinen kuntoilureitti muuttuu talvella latulaahaajien yksinoikeudeksi.

Käännöskisakiinnostukseni on tällä hetkellä koeajalla, joten laajan otannan varmistamiseksi olen poistanut julkaisuriman käytöstä. Tästä kisasta kelpaa jumbosijakin, varsinkin kun kisa on hyvätasoinen.

Nykykäännöskisoille ominaisesti pääsin aloittamaan arvioinnin sanasta ihmisruumis. <3 Avaussana ei pettänyt, Puolustajat edusti kaikkeen mustimman aspektin löytävää angstigenreä puhtaimmillaan. Haudankaivaja hymyili kuuluu samaan koulukuntaan. Kummallakaan ei ollut juuri kosketuspintaa kappaleen tyylilajin kanssa. Jälkimmäisestä löytyi merkitys, kun jaksoi laittaa aivot päälle; ensimmäisestä saattoi välillä luulla löytävänsä mutta luuloksi jäi. Puolustajien C-osa on kyllä komea. Haudankaivajassa miellytti luova verbaali-ilotulitus yleisesti.

Valtateiden valtiaat sisälsi eniten teknisiä puutteita, lähinnä liian lyhyitä tavuja. Muistakin sanoituskonventioista (mm. riimit) on lipsuttu etenkin toisessa säkeistössä. Innoitusta on ilmeisesti haettu esikatseluvideosta, kalusto vain on vaihdettu järeämpään. Tunnelmaltaan sanoitus sopii kappaleeseen.

Leikin loppu pitänee lukea allegoriana? Kosmisessa mittakaavassa oikeatkin sodat ovat vain henkisesti pikkupojiksi jämähtäneiden aikamiesten kuulapyssyleikkejä. Voittajilla ja häviäjillä ei ole laajassa kuvassa merkitystä. Äidin pitäisi lopettaa hölmöily huutamalla pojat sisälle syömään. En välttämättä tajua, miksi leikin loppumisen määrää arpa. No, ehkä se ei ole tärkeää.

Talvi on perinteisen kaunis sanoitus, jollaiseen ei käännöskisoissa enää kuvittelisi törmäävänsä. Mitään kovin uutta ja mullistavaa teksti ei välttämättä tarjoa muttei minusta tarvitsekaan. Pistemääräni sanoitukselle olisi luultavasti ollut sama, vaikka kisa olisi käyty kolme vuotta sitten. Nyt ei tarvinnut edes harkita.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Viestiketju Lukittu