Kommentoi "Amazing"-sanoituksia (Viro 2014)

Sanoituskilpailukausi 2014
Tom Tom
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1543
Liittynyt: 02 Tammi 2010, 02:13
Paikkakunta: Jyväskylä

Kommentoi "Amazing"-sanoituksia (Viro 2014)

Viesti Kirjoittaja Tom Tom »

Sanoitusten kommentoimisesta tienaa pisteseurannan, mutta pisteytäthän ensin, ennen kuin luet ja kirjoittelet kommentteja. :joojoo:







































































































.
.

Avatar
ESC93
Siivooja
Siivooja
Viestit: 16195
Liittynyt: 26 Maalis 2010, 15:35
Paikkakunta: Järvenpää / ex-Nastola
Viesti:

Re: Kommentoi "Amazing"-sanoituksia (Viro 2014)

Viesti Kirjoittaja ESC93 »

Hammastahnaa
Jukolan ja futiksen katselun taustalla silmät ristissä syntynyt hengentuote. :hiips: (disclaimer: en tiedä mitä merkkiä A. Stubb käyttää, Pepsodent sattui vain sopivasti siihen :heh: )

Hurmeoopperan leski
Uuh, oopperaa! :uujee: Tuttua nkorpismia koreografiakuvailuineen.

Hyötyliikuntaa
Pelkkiä otsikoita selatessa veikkasin tämän olevan joku tylsä opetussanoitus, mutta yllätyin perusteellisesti lukiessani. :uujee: Sairaalan käytävällä tanssiminen oli kiva pominta esityksestä ja Tanjan puvustuksesta. :heh:

Kesä '85
Ensireaktioni tästä oli tyylikkäästi äänekäs "mitä v..." ja mahaan sattuva naurukohtaus. :repeilee: Joo-o, aikamoinen paalattu sekasotku. :heh: Mä ymmärrän että laulettavuus voi olla vaikea saada osumaan, mutta kisasta toiseen jatkuva oikoluvun puute saa mut tuntemaan että ajatuksena on vain "ei kiinnosta, mutta pakko osallistua kun tällainen on". :eiei:

Unileivän huuma
Vaikeampi tapaus. :miettii: Nimilause on kyllä hyvä, mutta muutoin kokonaisuudesta jäi halju ja kliininen maku. Liukastui hyppysistäni, olisi tarvinnut karheutta (musiikin muovisuudesta huolimatta)!

Saattaja
Hmm, nekrofilinen tappajalääkäri? :raaps: Interesting. Tässä ainakin on sopivasti karheutta ja riittävän voimakas kerronta.
Kur protestojmë e nga dremitja kolektive zgjohemi
Ne përsërisim, përsërisim, përsërisim

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36853
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommentoi "Amazing"-sanoituksia (Viro 2014)

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Hammastahnaa
:heh: Hauska sanoitus, jollakin kierolla tavalla sopi biisiin yllättävänkin hyvin. Pieniä tekniikkaoutouksia oli varsinkin alkupuolella sanoitusta (toootuuuteees), mutta kun niistä pääsi yli, niin sanoitus oli miellyttävää, ajoittain hassulla sanajärjestyksellä kirjoitettua höpsöttelyä.

Hurmeoopperan leski
Mikä tämä nyt oikein oli? :rofl: Eloisaa kieltä, ja ensivaikutelman perusteella todella hämmentävä aihe. Tekniikka oli ensiluokkaista, samoin sanailu. Yleensä vierastan tällaisia kummallisia möykkyjä, mutta kai pakko on tehdä tämän kanssa poikkeus. Ei tässä ollut mitään miksei tästä tykkäisi. Se vähän jäi epäselväksi, että oliko tämän tarkoitus olla kertomus mielenkiintoisesta naisen ja zombin välisestä suhteesta zombiapokalypsin keskellä, vai koettaako päähenkilö pelastaa kultansa zombien keskeltä siinä epäonnistuen. Hmm... Vai muuttuiko päähenkilö itse kenties zombiksi. Monitulkintaisemppoo. :heh:

Hyötyliikuntaa
Kiehtovaa kuinka tämä sanoitus oli käytännössä identtinen omaan sanoitukseeni, tosin asiaa oltiin käsitelty vain hieman eri näkökulmasta. Jotenkin tämä kuitenkin jätti hieman kylmäksi, eikä menneillä kausilla kommentoinneissani paljon käyttämääni "Badabuum"-ilmiötä syntynyt, ainakaan minulle. Ihan hyvä tekele, ehkä vähän liian hämmentävä tai vaikeasti ymmärrettävä jotta tästä olisi voinut nauttia, tai vaihtoehtoisesti ei niin oivaltava, jolloin "Wau"-elämys jäi puuttumaan.

Kesä '85
No niin. Pohjapisteet, mutta tällä kertaa tehdään sitten se tarkka analyysi. Oletan, klaus-12, että olet kaivannut tätä.

Kesäloma tuo on muistoissa. (9 tavua) | Remember how we used to be (8 tavua)
Kesäloma-sanassa tavupaino on sä-tavulla, vaikka se pitäisi olla suomen kielen kieliopin mukaan ensimmäisellä tavulla. Rivi vaatisi siis yksitavuista aloitussanaa. Rivin saa kitkuteltua kyllä läpi, mutta luontevaa se ei ole. Viimeinen sa-tavu jää tietenkin pois, koska siltä puuttuu vastine alkuperäisestä lyriikasta.

Suomirock oli tääll ja Kaunis nintendo. (12 tavua) | Floating the skies, it felt so heavenly (10 tavua)
Nintendo isolla, erisnimi, kaunis ei isolla, en edes tajua tuon logiikkaa. Tääll oli outo lyhenne, koska tavumäärät eivät muutenkaan natsaa. Oli-sanassa on liian lyhyt tavu, se täytyy laulaessa laulaa ooli. Miten oikein kuvittelet muutenkaan laulavasi tämän rivin, nin-tavuun asti pääsee musiikin tahdissa.

Pekka Löyttyniemi. (6 tavua) | We were weightless (4 tavua)
Tällaiset helpot rivit pitäisi ihan totta nyt saada kuntoon. Ei Pekka-parkaa saa millään ujutettua NELJÄÄN tavuun, kun sukunimi itsessään vie jo kyseisen tavumäärän.

Ei ollut digiä tai internettiä. (12 tavua) | We froze to ice and melted down (8 tavua)
Ei ollut diigiää tai iin. Tuohon asti pääsen melodian kanssa. Jos jotain positiivista pitää hakea, niin tavupainot olivat kunnossa. Mutta neljä ylimääräistä tavua yhdellä rivillä on totisesti liikaa.

Leikimme vain UFOa tai Hippasta ulkona. (14 tavua) | We chased the stars and felt to the ground (9 tavua)
Miksi hippanen on kirjoitettu isolla? Ja miten voi leikkiä UFOa? UFOPOLIako tässä tarkoitetaan? Pisteiden kalastelua selvästi! Laulaessa pääsen hip-tavuun asti, tälläkin rivillä olisi kiva kuulla miten tämä olisi tarkoitus laulaa.

Mahtava kasiviis.... (6 tavua) | Couldn't care less (4 tavua)
Taas kuusi tavua pitäisi ujuttaa neljään tavuun. Ja miksi noita pisteitä pitää käyttää noin paljon?

Kesä mieleeni paalaa (7 tavua) | This feeling inside (5-6 tavua)
Mitä kesä mieleen oikein paalaa? Jotain heinääkö? Rivi pitäisi aloittaa yksitavuisella sanalla, koska tavupaino kesä-sanassa menee sä-tavulle ja ke-tavu venyy tarpeettomasti. KeeSÄ mieLEEnii paa.

Mahtavaa olla sieltä, halajan taas (11 tavua) | You're all that I have, I need you back (9 tavua)
Tavupainoasiat ovat tässä niin sekaisin, etten edes osaa avata niitä mitenkään. Sieltä- ja halajan-sanat sulautuvat jotenkin kiusallisesti toisiinsa, eikä tästä vain selviä laulaen.

Kesään supisuomalaiseen.... (8 tavua) | Do you hear me screaming? (6 tavua)
Supisuomalaiseen olisi laulettavuudeltaan tuohon kohtaan oikeastaan hyvin sopiva. Noin riviä ei vaan saa paikoilleen. Ei millään!

Taas kadeksanviis (Kuuletko huutavanii?) (5 tavua (7 tavua)) | Stay amazing lie (Do you hear me screaming?) (5 tavua (6 tavua)
Noin vakavat kirjoitusvirheet PITÄÄ huomata oikolukuvaiheessa. Laulettavuudeltaan tämä rivi on tähän astisista riveistä paras. Taas kaHdeksanviis sopii oikeastaan hyvin paikoilleen. Miksi huutavani-sana on pitänyt raiskata noin? Tulee paha olo sanaparan takia. :lohduton:

Lelut, lelut viel' parasta olivat tällä. (13 tavua) | I don't, don't want another to make me high (11 tavua)
Pitääkö lelut-sanat pukeltaa don't-sanojen päälle? Mutta mitä sitten I-rivinaloitus saa itseensä? Ei mitään? Vaikka don't olisikin lelujen paikka ja I hylättäisiin, niin rivillä on siltikin yksi tavu liikaa. Ehkä aiemmin moittivani tääll olisi pitänyt siirtää tämän rivin loppuun.

huuta poliisit 'hyvä suomalaiset' / Hyvä suomalaiset!
Näiden kahden rivin logiikkaa en ymmärrä millään tasolla, en edes yritä ruotia niitä. :eiei:

Kahvilat täynnä ihmisiä aamulla on (13 tavua) | You know there's nothing I wouldn't do (9 tavua)
"Aamulla on" menee kokonaisuudessaan roskiin. Ihmisiä-sanassa liian lyhyet tavut, ihmiisiiää, ja sen tavupaino on mi-tavulla.

Ei tietokoneistot olleet tiellä. (10 tavua) | I'd brake the curse of time to be with you (10 tavua)
Ensimmäinen rivi, jolla tavumäärät täsmäävät. Meinasin aluksi laittaa tapu-hymiön, mutta ei tässä tilanteessa oikeastaan ole mitään taputettavaa, niin en laita. Tavupainot ja -pituudet ovat tälläkin rivillä ihan väärin. Ei tietokoooneistot olLET tielläää. Hyvä kuitenkin, että rivi alkoi yksitavuisella sanalla.

On pesäpalloni (6 tavua) | I'd be fearless (4 tavua)
Näillä riveillä EI ole kuutta tavua, niillä on neljä tavua. :tajutkaa: Pesäpallo olisi sopinut tuohon, ei On pesäpalloni. Ja mihin tuo pesäpallo edes liittyy, täysin irtonainen heitto.

on heilani menneet / Valintatalo seisoi vielä tuoss' parkkipaikal' (20 tavua) | I'd jump as far as I can see / And beat the perfect storm in the endless sea / Amazing (21 tavua)
Täysin mahdoton laulaa. Ei muuta kommenttia.

Toivon, ei, RUKOILEN, klaus-12, että tästä sanoituksen avaamisesta oli sinulle hyötyä. Olisi kivaa nähdä kehitystä sinun sanoittamistyössäsi. Käytä aikaa sanoituksiin, hio, poista kirjoitusvirheet. Rakasta sitä mitä teet, ole mukana suurella sydämellä. Älä hutiloi! Kuuntele kritiikkiä, ota se vastaan, opi, paranna tasoasi. Kommentoi ihmisten kommentteja sanoituksiisi, ota kontaktia muihin! Hyvää jatkoa tulevaisuuteen, toivottavasti ensi kilpailussa näemme jo parempaa, josko nyt tajusit jotain sanoittamisen ideasta. Ota yhteyttä vaikka minuun jos tarvitset lisää oppia sanoittamisen kanssa, voin kyllä sitä antaa.

Unileivän huuma
Kiusallista kuinka nämä kaikki sanoitukset nyt tuntuvat liittyvän sairaalaan tai joihinkin lääkkeisiin ja huumeisiin. :rofl: Tässä sanoituksessa ei ollut mitään muuta vikaa kuin kerronnan lievä tönkköys, samoja sanoja esimerkiksi toistellaan liikaa. Ei huono huumesanoitus, mutta minun käsitykseni mukaan näiden tällaisten pitäisi olla reilusti räväkämpiä ja häiriintyneempiä. Jäi vähän vaisuksi. Muutamissa kohdissa sanailu myös kääntyi vähän itseään vastaan ylihienoudessaan - tekijä ilmeisesti koetti saada sanoitustaan kuulostamaan ylevämmältä mitä se tosiasiassa oli. Ei onnistunut.

Saattaja
Omani. ESC93:n aihe-epäily osui yllättävänkin lähelle, ajattelin tämän olevan ihan mahdotonta huumeiluhuuhaata ulkopuolisille. Mietin siis ajatuksissani jonkinlaista saattokotihuoraa, joka harrastaa kuolevien ihmisten kanssa vielä viimeisen kerran seksiä ennen heidän kuolemaansa ja siten aiheuttaa heille nautintoa heidän viimeisiin päiviinsä - nykyäänhän painotetaan onnellista kuolemaa. Tiedän, että jotkut sanavalinnat ovat vähän hämäriä ja kääntävät ajatuksia siihen, että hoitsu tappaisi potilaansa seksin aikana, mutta ne ovat vain jotain sanoituksen raakileaikaisia häröilyjä, jolloin oikeasti meinasin kirjoittaa tarinan noin. Toisaalta, takuulla yhdyntä on vanhukselle aika kova suoritus, joten mistäs sitä tietää vaikka he kuolisivatkin hoitsun käsittelyssä. :hiips: Kyllä, tämä sanoitus menee helposti "Tompan hämärät" -sarjaan. :heh: Ärsyttää kun tuli vähän kiire tämän lähettämisessä, tätä olisi ollut kiva saada hioa pidempään. Muutamat sanavalinnat aiheuttavat myötähäpeällisiä pyörähtelyjä jankkauksellaan ja toistelullaan sekä kontekstiin sopimattomuudellaan. Varsinkin tuo "arkistoi" on ihan hirveä. :rofl:
Meow cat, please meow back.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11933
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommentoi "Amazing"-sanoituksia (Viro 2014)

Viesti Kirjoittaja sziget »

Selvästi onnistuneita olivat kalmanhajuinen Hyötyliikuntaa ja oopiumipitoinen Unileivän huuma. Timoteus osaa sijoittaa pitkiä yhdyssanoja yllättäviin paikkoihin, ehkä joku muukin. Huumeista en tiedä mitään, mutta Thomas De Quinceyn Englantilaisen oopiuminsyöjän tunnustukset (1821) kannattaisi varmaan lukea.

Hammastahnaa oli hauska, vaikka vaiennu-käskymuodon luontevuutta voi epäillä, jos on skeptinen luonne. Zombit ja verivirrat ovat tuttua perusrekvisiittaa, Hurmeoopperan leski silti melko viihdyttävä. Saattajan koin liian keinotekoiseksi ja epäselväksi. Aavistukseni tekstin ideasta näyttää olleen osapuilleen oikea. Kesä '85 hullutteli omassa sarjassaan. Viittauksia tunnettuihin kesähitteihin?

Varoitan vielä kieltosanojen liikakäytöstä, koska "ei" sopii usein liiankin mukavasti pitkän yksitavuisen paikalle. Kannattaa etsiä aktiivisesti erilaisia vaihtoehtoja.
ESC93 kirjoitti:Kesä '85
Mä ymmärrän että laulettavuus voi olla vaikea saada osumaan, mutta kisasta toiseen jatkuva oikoluvun puute saa mut tuntemaan että ajatuksena on vain "ei kiinnosta, mutta pakko osallistua kun tällainen on". :eiei:
Tekijä yksin tietää, mutta tulkitsen ainakin osan typoista tahallisiksi. Kesän paalaaminen muistoihin oli hillitön, tokihan heinäpellot ja -paalit kuuluvat kesään. Samoin muodollisesti virheetön "Ei tietokoneistot olleet tiellä", absurdia ja hauskaa. Kielenvastaiset kohdat häiritsevät enemmän, tässä "Kuuletko huutavanii?" (kuuletko minun huutavan, kuuletko että huudan, kuuletko kun huudan?). Pisteistä ei ole pakko taistella, mutta jos niistä haluaa taistella, Tompan analyysi on tietysti ihan asiaa.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30525
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Kommentoi "Amazing"-sanoituksia (Viro 2014)

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

Todellisuudesta irrallaan oleva kisa. Ihan hyvätasoinen kuitenkin.

1. Hammastahnaa

Alku oli lupaava, varsinkin kun Kokoomuksen puoluekokous juuri valitsi maan pääministeriksi hammastahnamainoksen. Luulin tekstin päähenkilön olevan joku Stubbin kaltainen sliipatulla imagollaan ratsastava helppoheikki, mutta toinen säkeistö lähti konkretisoimaan otsikkoa, jolloin putosin kärryiltä. ??? Stubb-satiirin olisin voinut äänestää korkeallekin, kirjaimellista hammastahnamainoskritiikkiä en.

Muoks: Ai se siis oli Stubb-teksti. Pepsodent vs Colgate ei minusta toimi poliittisten aatteiden allegoriana. Puolueilla on ratkaisevampia eroja kuin hammastahnamerkeillä, ja vielä isompi ongelma on ylemmällä tasolla. Kun Stubb kuvataan hammastahnamainoksena, irvaillaan sille, että hän kauppaa hammastahnamainoskuvastolla jotakin ihan muuta kuin hammastahnaa. Allegoria "en usko hammastahnamainokseesi, koska käytän toista merkkiä" kääntyy avattuna tarkoittamaan "en usko linjapuheeseesi, koska kannatan toista puoluetta". Alkuperäiseltä pointilta vedetään matto alta.

2. Hurmeoopperan leski

Kauhuleffafiiliksiä en biisistä löydä. Toisaalta väliäkö sillä. Biisi on niin banaali, ettei sitä voi kuin parantaa. Teksti oli hauska ja kertosäe kilpailun mieleenjäävin. Kuolleista nousemisineen sanoitus oli makuuni hankala seurattava, varsinkin kun zombigenressä kuolema on epämääräinen konsepti. Oletan, ettei kertoja zombiutunut. Zombin näkökulmasta tarina olisi kai kuulunut näin: "Ööööööörrrggghh..."

3. Hyötyliikuntaa

Lisää kuolleita, jotka ovat yllättävän eloisia. Veitsenheiluttajan häätämisen tulkitsin ensin muunnokseksi "omena päivässä pitää lääkärin loitolla" -sanonnasta, mutta ehkä hyötyliikunnalla loitolla pysyykin viikatemies eikä kirurgi. Tai ehkä molemmat. Sanoitus on pätevästi kirjoitettu mutten lämmennyt sille niin paljon kuin olisin halunnut. Todesta en sitä pystynyt ottamaan mutten toisaalta huvittunutkaan.

4. Kesä '85

Kirjoittajan tavalliseenkin tasoon nähden teknisesti heikko teksti. Löyttyniemen jouduin googlettamaan ja Nintendo taisi lyödä läpi vasta seuraavana vuonna.

5. Unileivän huuma

Täyteosallistuminen. Unileipä-sanaan törmäsin taannoin sattumalta. Elias Lönnrot sepitti sen suomenkieliseksi vastineeksi oopiumille.

6. Saattaja

Ensin luulin kertojaa patologiksi mutta ilmeisesti "potilas" onkin elossa, ainakin alkuun. Vau mikä SEKSImurhaaja – katso kuvat!? Jokin taso tekstistä saattoi jäädä avautumatta (kertoja on kuoleman henkilöitymä tjsp?), kun ei tällaisenaan toiminut. Teknistä tarkkuuttakin olisin kaivannut lisää.

Muoks: Tavoittamatta jäänyttä tasoa ei siis ollut. :heh: Minäkin tulkitsin, että potilas kuolee aktissa. Kuollessaan-sana viittaa samanaikaisuuteen; tietysti onnellisuus voi jatkua aktin jälkeenkin. Myös "vien iäisyyyteen" johti tulkintaa harhaan.
Viimeksi muokannut Timoteus, 23 Kesä 2014, 20:46. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syy: z
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Lukittu