1. tyrkkykisan (ALB/BLR/MKD/MLT) kommentit

Sanoituskilpailukausi 2015
Avatar
ESC93
Siivooja
Siivooja
Viestit: 16190
Liittynyt: 26 Maalis 2010, 15:35
Paikkakunta: Järvenpää / ex-Nastola
Viesti:

1. tyrkkykisan (ALB/BLR/MKD/MLT) kommentit

Viesti Kirjoittaja ESC93 »

Pisteet ensin, sitten vasta tänne, jookos? :termari:


















































































































:megafoni: :korvana:
Kur protestojmë e nga dremitja kolektive zgjohemi
Ne përsërisim, përsërisim, përsërisim

Avatar
TomppaJr
Koordinaattori
Koordinaattori
Viestit: 36795
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: 1. tyrkkykisan (ALB/BLR/MKD/MLT) kommentit

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Mennään vessaan
Pakkopakolainen
Omani. "En jaksa lukea ylppäreihin, mitähän sitä tekisi?"-mielentilan tuotokset. Ja tämä näkyy jäljessä. :heh: Ei mitään elämää suurempia taideteoksia, voisi sanoa. Mennään vessaan on outo kertomus, ja mahdollisesti jopa omakohtaisuus. Saa nähdä... :apuva: Pakkopakolainen on puolestaan pakollinen väsäys hyvään karsintatyrkkyyn.

Kuulut elämään
Täydellinen tekniikka ja muutenkin ensiluokkaista sanoitusta. Jokainen sana vain punoutui toiseen taidokkaan ammattitaitoisesti. Ei tästä osaa mitään kovin viisasta edes sanoa. Upeaa!

Määränpää
Dramaattinen, aggressiivinen, toivoa herättävä! Siinä adjektiivit, jotka tätä lukiessani olivat päällimmäisenä mielessäni. Hyvää paatosta, kappaleesta oli otettu irti se mitä siitä sai. Riimit olivat hieman teennäisiä, mutta Vilikasperin jälkeen kaikki kuulostaa hienolta. Ihmismiel' oli ainoa selkeä tyylirikko, miksei se voinut olla vain Ihminen?

Kotilakka
Mikä mielessä soi? :raaps: Muuten sanoitus oli hyvä. Silti jätti vähän kylmäksi, vaikka sanailu olikin kiitettävällä tasolla. Tykkäsin kyllä, mutta kovatasoisessa kisassa jäi hieman jalkoihin.
Meow cat, please meow back.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11924
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: 1. tyrkkykisan (ALB/BLR/MKD/MLT) kommentit

Viesti Kirjoittaja sziget »

1. Mennään vessaan
Huvittava, koska sanoituksen puhujasta piirtyy jonkinlainen henkilökuva ja tilanteen voi kuvitella silmissään. Toistuviin kohtiin on löydetty erittäin osuvia ratkaisuja.

2. Pakkopakolainen
Eloisaa kuvailua ja kiehtovia sanoja (vaakaräntä, ilmalämpöpumppu). Lööppilehdet ovat täynnä sääjuttuja, usein rasittavan turhia. Silti teksti jää vähän kuvailun tasolle, koukuttava idea puuttuu.

3. Kuulut elämään
Alkutekstin nimi oli käännetty "I want to live". Tavallinen biisi mutta eläytyvä tulkinta. Hain innoitusta Madame Xanadu -sarjakuvasta, loppu on omaa hourailuani. Älkää kysykö, kuka tai mikä tekstin sinä on.

4. Määränpää
Roadsanoitus, jossa ensin riehutaan kuin Sirun Mustelmien videossa ja sitten vaelletaan sitkeänä sissinä. Kertsin passiivit ja epämääräinen "jossain" luovat ylimalkaisen yleisvaikutelman, vaikka säkeistöissä minä erottuu.

5. Kotilakka
Kotiinpaluusanoitus, jossa hyvä kielikuva kantaa pitkälle, ehkä kotilakkaan asti. Lopussa oiva kiteytys kyyhkyn ja varmaan monen muunkin elämästä: oudon toistuvaa, mutta vaihtoehtoja ei nähdä.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30494
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: 1. tyrkkykisan (ALB/BLR/MKD/MLT) kommentit

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

Jee, uusi käännöskausi, jee. :surrur:

1. Mennään vessaan

Otsikon perusteella pelkäsin, mitä oikein on luvassa. Yllätys oli positiivinen. Jos olisin joutunut arvostelemaan sanoituksen vain ensimmäisten yhdeksän rivin perusteella, olisin jättänyt sen viimeiseksi, koska otsikkofraasi on facepalmin paikka. Mutta koska kertoja tajuaa asian välittömästi itsekin ja vahvistaa lukijan mielipiteen, kertsi on mainio. :mrgreen: Säkeistöihin olisin kuitenkin kaivannut jotakin lisää. Ehkä biisi ei oikein anna tilaa verbaali-ilottelulle.

2. Pakkopakolainen

Pakolainen? Pakolainen? Pakolainen joutuu jättämään kotinsa. Henkilö, joka ei saa poistua kotoaan, on arestissa. Onko käsitteet sekoittanut sanoittaja vai kertoja? Siinä pulma. Arkisia ongelmia paisuttelevasta kertojasta annetaan varsin bimbo kuva. Ehkä kuvaan sopii, että hän ei tunne sanojen merkitystä.

Mutta silti, olisihan tuohon arestikin sopinut. "Vangittu kotiinsa on tämä kissa / Sääolojen vuoksi arestissa". Alliteraatio tosin katoaa. Hauska teksti joka tapauksessa. Tyyliltään biisiä puskafarssimpi tosin.

3. Kuulut elämään

Päänsisäinen jukeboksini löysi arvosteluviikon aikana useiten tämän kertsin, joten siinä täytyy olla ytyä. Ja onkin. Neljän rivin ahtaisiin raameihin on saatu tiivistettyä tekstin ydin. Muu teksti jättää tulkitsijalle paljon tilaa tulkita, mikä sanoituksen minän ja sinän suhde on ja olisiko sinän neuvoja sittenkin syytä kuunnella. Tilaa onnistutaan jättämään tekstin tuntumatta ympäripyöreältä, mikä on melkoinen ansio.

Säkeistöistä löytyy pikkunipotettavaa. Ainakin "hukkuneena mielekkyys" -rivin muuttaisin sellaiseksi, jossa on finiittiverbi, koska ympärilläkin on vain täydellisiä lauseita.

4. Määränpää

Sanoitus menee heti asiaan. Kaikki vanha tuhotaan ja lähdetään uutta kohti. Otsikon määränpää vain puuttuu. Sanoitus sopii tunnelmaltaan draamaisaan alkuteokseen. Jäin kuitenkin kaipaamaan konkretiaa tai mieleenjäävää koukkua. Sellaista ei oikein löytynyt.

5. Kotilakka

Rutiinista on se ilo, että sanoituksen saa aikaan tarvittaessa melko nopeasti, jos on aihe ja biisi. Karsintakäännöskisojen ongelma on, että molemmat pitäisi valita itse. Siihen minulla ei ollut aikaa, joten ulkoistin biisivalinnan random.org:lle ja teemavalinnan tälle sivulle. Sain aiheeksi "Repeat something you heard about doves because you have no other choice". Saattoi mennä sittenkin väärin, koska kirjekyyhky on englanniksi homing pigeon. Ovatko pigeon ja dove eri lintuja? No, väliäkö sillä.

muoks:
TomppaJr kirjoitti:Mikä mielessä soi? :raaps:
"Palaan! Palaan!", jonka laittamista lainausmerkkeihin harkitsin mutta näytti kauniimmalta ilman.
Viimeksi muokannut Timoteus, 16 Helmi 2015, 14:49. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syy: x
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
ESC93
Siivooja
Siivooja
Viestit: 16190
Liittynyt: 26 Maalis 2010, 15:35
Paikkakunta: Järvenpää / ex-Nastola
Viesti:

Re: 1. tyrkkykisan (ALB/BLR/MKD/MLT) kommentit

Viesti Kirjoittaja ESC93 »

Timoteus kirjoitti:tälle sivulle.
Kiitos linkkivinkistä, pitääpä itsekin joskus kokeilla. :uujee: :heh:
Kur protestojmë e nga dremitja kolektive zgjohemi
Ne përsërisim, përsërisim, përsërisim

Lukittu