Kommenttiketju 2015

Sanoituskilpailukausi 2015
Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 36596
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Aivan mahdoton pisteytettävä. :sekava: Kamalaa... Mitä tässä nyt oikein painottaisi?

Syklisen ajaton kertomus
Aloin melkein itkeä onnesta luettuani tämän sanoituksen. Oletan siis tämän olleen jdjj22:n. Kehitys aivan aloittelijasta melkein haastamaan kärkeä on tapahtunut uskomattoman nopeasti. Tämä oli yksinkertaisesti hieno. Jykevä aihe sopi kappaleeseen täydellisesti, eikä laulettavuudessa ollut montaakaan kardinaalivirhettä. Puhekielisyys nyt vähän häiritsi, mutta jos näin vähän osallistumismäärän jälkeen päästään puhekielisyydestä nipottamaan, niin se on jo saavutus. :heh: Sen tahtoisin tietää, mitä tarkoittaa "Meillä ompi aikaa nyt tai tappaa se mies"? Tai-sana tuntuu turhalta. Kertomus päättyy on todella vahva jankattava nimifraasin päälle.

Yön kasvot
Tässäpä oiva apuväline puheterapeuteille ärrävian voittamiseen! :uujee: Meinasin vikassa kertsissä tukehtua nauruun kun yritin surista mukana suomalaisen ärrän kanssa. :mrgreen: No anyways, rivit "Silmä salpaava suun / Niin kalmo kietoutuu / Kuolontanssiini tuut!" olivat ihan törkeän hienot. Harvinaista, että koko sanoituksen kohokohta tulee kakkossäkeistössä. Tykkäsin tästä ihan, vaikken osaakaan nähdä alkuperäiskappaletta kovin tunnelmallisena tai maagisena, jollaista tunnelmaa tässä oli tavoiteltu.

Odotus
Nälkävuosia, talkoohenkeä ja tulevaisuudentoivoa. Alkuperäisteoksesta on moneksi: nyt se taipui ilman ongelmia maaseudun elämään ja toiveikkaaseen odotukseen. Tykkäsin, mutta vähän jätti mitäänsanomattoman maun.

Usko
Porukan erikoisin. Tekniikka paras, aihe vähän epäuskottava. Muut olivat sellaisia, että voisin nähdä ne jopa levytettävän. Tälle en löydä ottia musiikkimarkkinoilla. Toki kertomuksena tämä on mainio ja ajankohtainen, sitä en halua lähteä kiistämään, tai tulevat vielä meidänkin kotiovellemme pyhää ilmaa myymään. :apuva:

Virta
Omani. Jouluyömyöhäinen inspiraationpuuska Havukka-ahon ajattelija -elokuvan katsomisen jälkeen piti hyödyntää. Viisu vain ei ollut kovin inspiroiva... En ollut oikeasti aiemmin tajunnut, kuinka turhanpäiväinen tekele tämä onkaan. Sanoituksenikin on hieman röhkäisy - olisipa tässä ollut joku kunnollinen C-osa vielä.
Meow cat, please meow back.

Avatar
jdjj22
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2960
Liittynyt: 29 Maalis 2014, 20:58

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja jdjj22 »

:valkovenaja:

Syklisen ajaton kertomus

Oma sanoitukseni. Idea tähän tuli puhtaasti alkuperäisen fantasiaelementeistä, joitakin suurimpia genren kliseitä (kai) ainakin onnistuin sisällyttämään tähän. Rivi "Meillä ompi aikaa nyt tai tappaa se mies" pilkottuna ensinnäkin identifioi pahuuden valtavirtaisen maskuliiniseksi uhaksi (mies), jota ei peitota noin vain sukkelasti, minkä vuoksi tarinan protagonisti/n/en on varattava tehtävälleen aikaa, mitä hän suorastaan anelee (ompi) joltakin nimeämättömältä taholta tai muuten kertomuksen antagonisti eli se tuhma setä alkaa lahtaamaan porukkaa. Hölmölle riville hölmö selitys :heh:

Yön kasvot

Yön kasvot saattavat aiheuttaa kauhistusta katsojassaan, mutta tässä yössä on ainakin tunnelmaa kerrassaan hienosti. Riimit ovat kaikin puolin mainioita, kokonaisuus hieman ehkä jankkaa, joskin niinhän alkuperäinenkin tekee eikä sitä pidä vältettämän. Hrr-rrr oli mainio kekkaus ah-ah:in toistelun päälle.

Odotus

Pidin tämän aihevalinnasta todella paljon ja onhan tekijällä tietenkin myös tekniikka hallussaan. Biisin rakenne ei salli sen kummempaa viimeistä sanaa odotuksen tuloksen suhteen, yhtä kaikki paras kertsi löytyi tästä työstä. Voisin hyvin kuvitella jotakin samankaltaista toimintaa menneinä aikoina tapahtuneen :draamaa: joten ei teksti välttämättä kovin kaukaa haettua ole.

Usko

Laulettavuus erinomaista kuten myös riimit, viimeinen varsinainen säkeistö erityisesti miellytti. Kuitenkin huomasin olevani ärsyyntynyt luettuani sanoituksen vielä uudemman kerran ja kolmas kerta toden sanoi, e-ei:n toistaminen, joojoot ja ookoot eivät ehkä istuneet muun kokonaisuuden henkeen optimaalisesti. Surullista, että joku oikeasti menee tuollaiseen kus...huijaukseen.

Virta

Tuttuus turruttaa ja aika moni asia virtaa, vähän kummalliseksi jäi tämä sanoitus, vaikka sekava teksti ei olekaan. Tosin ahhaa:n hokeminen alkoi viime vaiheissa jo hieman naurattamaan :mrgreen: Sen sijaan itse skenaario tuntuu hivenen epäuskottavalta varsinkin, kun selityksiä ei tilanpuutteen vuoksi ole voinut tehdä. Aihe on silti semiviihdyttävä, mutta nimivalinta puolestaan aika tylsä, ikään kuin sillä nyt sen suurempaa merkitystä olisi.
Pieni ripaus örgyn pörgöniä parantaa viisua kuin viisua - Terveisiä kielipuolueesta :kaunis:
Kaikesta pitäisi olla jotain mieltä ja jos et ole, olet kuukauden joka toinen lauantai Putinin tukija,
joka syö makkarakeittoa suoraan saappaasta.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11900
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja sziget »

1. Syklisen ajaton kertomus
Epämodernit sanat impi, lempi, ain, ies ja syös (syöksi?) sopivat ajattomaan aiheeseen, niiden keskeltä "the end" ponnahtaa esiin kuin vieteriukko, ei välttämättä huono asia. Erikoisen rivin kuvittelin suunnilleen ymmärtäväni. Luontevalta tämä muutenkin vaikutti. Kohta-sanan jälkitavun venyminen tosiaan häiritsi (koh-taa), ja otsikossa oli liikaa selittelyä. Pelkkä Ajaton kertomus, Syklinen kertomus tms. olisi iskevämpi.

2. Yön kasvot
Alku on vangitseva, rivi "Mitä äskenkin talloin?" erityisen oivallinen, öisessä metsässä voi jalka osua muuhunkin kuin hirvenkakkaan. Myös kertsi on intensiivinen, hrr-rrr-hytistelyjen ääntämisestä on turha tehdä numeroa. Kertsin jälkeisistä riveistä en saanut otetta, suun salpaaminen silmällä ei avautunut, sinämuoto "tuut" ilmestyi tyhjästä. Loppurivi "Tahdon herätä!" olisi klisee, jos uskoisimme kaiken olevan unta, mutta jospa ei olekaan.

3. Odotus
En tunne maatalouden historiaa enkä tiedä, milloin viljasiilot on keksitty. Tai onhan noita talibaneja ynnä muita, joiden tekniset vempaimet ovat nykyaikaa mutta ajatukset pimeintä keskiaikaa. Myös skeptikot liittyvät selvästi nykymaailmaan. Kestää-verbin polysemiaa hyödynnetään onnistuneesti kertsissä. Lyhyttavuinen "odotus" ei käy myöhemmin hitaaseen kuoro-osaan, ja siellä sen tilalla onkin "vastaus".

4. Usko
Hesarin joulukuun kuukausiliitteessä suomalainen toimittaja kertoi, miten hän antoi säästönsä ja luottokorttinsa uskontohuijareille New Yorkissa syksyllä 1998. Kaikki meni, velat vain jäivät. - Ostin kauan sitten skientologien raamatuksi kutsutun L. Ron Hubbardin kirjan, mutta en lukenut sitä enkä mennyt heidän kursseilleen. Kun persoonallisuus todettiin vialliseksi, olin vain tyytyväinen, koska en halunnutkaan täyttää yläpuolelta annettuja normeja. Aihepiiri jaksaa silti kiinnostaa ja ihmetyttää.

5. Virta
Julkkiksen perusteella odotin jotain koomisempaa. Virta on vuoroin nomini ja verbi, kuoro-osissa sitä jopa juodaan, mutta selvyyttä ei tule oikein mihinkään. Tässäkin päähenkilö on tainnut hoksata, että höpöjä puhumalla tienaa paremmin kuin pölynimureita myymällä. Missä mielessä hän on luopio ja miksi kutsuu aivoja taakaksi? Jos hän on ajatuksillaan suututtanut koko kylän, olisi hauskaa kuulla pari mehevää näytettä!
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
UFOPOLI
Viestit: 16610
Liittynyt: 01 Touko 2004, 12:54
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja UFOPOLI »

Tässä kohden lausumme sanasia Maltan-sotureiden muistolle.







































:malta:

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30473
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

:valkovenaja: Aikailin Valko-Venäjän kanssa niin pitkään, että nyt pitää matkustaa Minskiin Maltan falangia väistellen. :eeek:

1. Syklisen ajaton kertomus

Konsepti on hyvä. Otsikko on hieman liian selittävä. Siitä saisi mielenkiintoisemman pudottamalla yhden sanan kolmesta. Nyt kosahti kuitenkin tekniikkaan. Erityisesti rivit 3–5 päättyvät melko pahoihin painollisiin kakkostavuihin (menneet, immet, lemmet). Myös hirviöt ja liikkeelle toimivat kehnosti (korkeintaan sivupainollinen lyhyt tavu rivin pääpainollisella nuotilla). Rivillä 8 hajoaa kielioppi. Mitä tarkoittaa "Meillä ompi tappaa se mies"? Plussaa kuitenkin siitä, että sanoitus pysyy tyylillisesti eheänä.

2. Yön kasvot

Hrr-rrr. Tekijän tarkoitusta en tiedä, mutta sanoitusta oli vaikea ottaa vakavasti. Muka-pelottavana komediana se on kuitenkin mainio ja sopii tyyliltään biisiin. Putosin viimeistään kelohonkien tarrautuessa ja kalmon kietoutuessa kakkossäkeistössä. :mrgreen: Tila on käytetty hyvin ja tekniikassa ei ole moitittavaa. Hyvää työtä.

3. Odotus

Perustuu tositapahtumiin. Xhosakansaan kuuluva teinityttö Nongqawuse näki ilmestyksen vuonna 1856. Hänen setävainaansa ilmestyi hänelle ja kertoi, että kunhan kansa teurastaisi karjansa, tuhoaisi ruokavarastonsa ja lakkaisi viljelemästä peltojaan, xhosat nousisivat entiseen kukoistukseensa. Uutta ruokaa ilmestyisi tilalle tyhjästä, valkoiset siirtomaaisännät katoaisivat, ja jopa kuolleet heräisivät henkiin.

Osa uskoi profetiaa, kaikki eivät. Kun profetia ei ottanut toteutuakseen, syylliset olivat selvillä. Totta onkin, että xhosat eivät missään vaiheessa täyttäneet annettuja ehtoja pilkulleen. Älkäämme siis epäilkö Nongqawusea vääräksi profeetaksi.

4. Usko

Alkuteos on jalat tukevasti ilmassa leijuvaa pseudofilosofista lätinää. Teoriassa huuhaan kauppaamisen pitäisi siis sopia tekstin aiheeksi. Käytännössä tökkii se kauppaaminen. Kertoja on selvästi kiinnostunut vain ansiotasostaan. Alkuteos tuntuu ilmaa myydessäänkin vilpittömämmältä. Tekninen toteutus on toki vahva. Kertosäkeistössä thunderin korvaaminen hieman vaihtelevilla mutta keskenään hyvin samankuuloisilla sanoilla on erityisen hyvä ratkaisu.

5. Virta

Kuka veti viivan hulluun ja viisaaseen? Ei kai kukaan. Hulluus ja viisaus eivät ole vastakohtia. Ehkeivät kertojankaan mielestä. Ilmeisesti hän ei ole valtakunnantason julkkis vaan vain kotiseudullaan tunnettu ja omaleimaisuutensa vuoksi kylähullun leiman saanut. Luulen siis ymmärtäneeni muut kuin otsikon sisältäneet rivit. Otsikkorivit jäivät valitettavasti hahmottomammiksi.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

MIH96
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 12801
Liittynyt: 16 Syys 2015, 21:52
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja MIH96 »

Maltan sotureiden kommentit tulee nyt, pistettyäni ne ensin paremmuusjärjestykseen. UFOPOLI: miksi kummassa ä- ja ö-kirjaimet korvautuvat joillain omituisilla merkeillä? :raaps:

Lottovoittaja
Ellen aivan erehdy, tämä lienee jdjj22:n teksti. Olin melko iloinen, kun muutamissa aiemmissa kisoissa tekniikka on parantunut kovasti, ja Israel-kisassa hänelle vihdoin heltisi minulta pari pistettä. Mutta tässä luisutaan alamäkeen, omituista kohellusta on tämä. :eiei: Laulettavuus on aika tiessään, ja riimeistä ei tietoakaan. Lopussa myös joka rivi ei ole ihan samanlainen, toisin kuin alkutekstissä ja muissa käännöksissä.

Pintaa syvemmälle
Pari kohtaa, "Olemmeko suhteessais?" sekä "Näin toimios katse" olivat vähän outoja vetoja. Tässäkin oli tekniikka hiukan hukassa, esimerkiksi "kuori" piti lyhentää muotoon "kuor" vain siksi, että se sopisi paremmin. Riimejä on tässäkin kovasti säästelty, vaikka olikin alussa yksi hyvä riimipari "suloisen-iloisen".

Voima
Riimit toimivat kuin junan vessa. Aihe on myös vaikuttava ja jollain lailla päästään myös alkutekstin tunnelmaan. Hyvää työtä, pidin tästä todella paljon! :tapu: Eipä tässä muuta.

Excalibur
Excalibur eli hiottu kalpa on kelttiläisessä tarustossa esiintyvä taikamiekka, jonka vain kuningas Arthur pystyi vetämään kivestä. Arthur määrättiin täten Englannin kuninkaaksi, mutta ei ole varmaa, onko kyseistä henkilöä ollut olemassa. Laulun kohteena on ilman muuta tämä myyttinen Arthur, ja hyvin tämä aihe näyttää sopivan biisiin, laulettavuudessa ei ole vikaa.

Voittamaton
Hyviä ja toimivia ovat riimit ja laulettavuus on myös hyvällä mallilla, mutta sota ja kuolema ovat todella synkkiä aiheita. :synkka: Tämä sopii myös hyvin sotilaasta kertovaan alkutekstiin, ja pidän myös tästä, mutta en kuitenkaan ylistä tätä.

Avatar
UFOPOLI
Viestit: 16610
Liittynyt: 01 Touko 2004, 12:54
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja UFOPOLI »

MIH96 kirjoitti:UFOPOLI: miksi kummassa ä- ja ö-kirjaimet korvautuvat joillain omituisilla merkeillä? :raaps:
Luultavasti selaimessasi on oletusmerkkikoodauksena ISO-8859-15, Windows-1252, tai jokin muu vastaava. Sanoitukset ovat tuolla tekstitiedostona, eivätkä ne niin ollen osaa itse kertoa omaa formaattiaan. Valitse selaimesi näyttöasetuksista UTF-8, Unicode tms., niin pitäisi näkyä oikein. Kannattaa asettaa UTF-8 myös oletukseksi.

Avatar
jdjj22
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2960
Liittynyt: 29 Maalis 2014, 20:58

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja jdjj22 »

:malta:

Lottovoittaja

Pidin tästä varmaankin enemmän kuin olisi suotavaa, mutta hymy oli herkässä tätä lukiessa :rofl: . Kieliopillisesti huteria rivejä löytyy kyllä, laulettavuus oli kuitenkin mielestäni siedettävällä tasolla. Suhteessa pariin muuhun tämä oli parempi puhtaasti viihdyttävyydellään sekä öh, draamankaarellaan.

Pintaa syvemmälle

Omani. Painavaa sanottavaa oli rutkasti, tiedä sitten miten hyvin onnistuin artikuloimaan niitä. Sanoituksessa siis ihmetellään pinnallisuuden käsitettä sekä esitetään siitä nauttimista että kärsimistä. Hain myös eri säkeissä sekä kertsissä tyylieroa näiden välille, täytyyhän sitä kepillä jäätä kokeilla :vonkaus:

Voima

Rapsakka sanoitus kaiken kaikkiaan. Sujuvaa sanailua ja myös älyllisesti stimuloiva teksti :peukku: . "Mestariaan ja sankariaan" rivi oli todella hyvä keskellä kertsiä. Pronominin -se liikakäyttöä oli hieman havaittavissa, joskin tekstin rakenne sallii toiston hyvin ymmärrettävällä tavalla.

Excalibur

Kelpo historiantunti ilman suurempia vikoja. Jossain määrin vaisuksi jäi loppupeleissä, sillä tästä ei mikään ihmeemmin hyppää esiin. Laulettavuus ei ole aivan täydellistä, tavuvirheitä löytynee pari, esimerkiksi kertosäkeen kolmannella rivillä tuo häiritsee :-*

Voittamaton

Tämä sanoitus on ideoiltaan jokseenkin epätasainen, jälleen tuotos silti viihdytti minua kumman hyvin. Viimeiset rivit ovat silkkaa parhautta :laulaa: Ongelmiakin on, sillä vaikkapa heti alussa sanoituksen toinen rivi on suhteellisen vaikea sovittaa alkuperäiseen. Tekstin olisi kenties voinut myös sommitella paremmin.
Pieni ripaus örgyn pörgöniä parantaa viisua kuin viisua - Terveisiä kielipuolueesta :kaunis:
Kaikesta pitäisi olla jotain mieltä ja jos et ole, olet kuukauden joka toinen lauantai Putinin tukija,
joka syö makkarakeittoa suoraan saappaasta.

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 36596
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Lottovoittaja
:rofl: No tämä nyt oli ihan sekava. Ehkä sellaiseksi suunniteltukin. Kakkossäkeistö oli oikeasti ihan hirveän hauska. :heh: Pikku vinkki: ei taas- ja jälleen-sanoja samaan virkkeeseen. :supati:

Pintaa syvemmälle
No tämä nyt oli vielä sekavampi kuin edellinen. Eikä mitenkään kovin hyvällä tavalla... Puhekielisyys ja sanojen lyhentäminen (kuor :nohyi: ) häiritsivät, koska niille ei ollut syytä. Tarkoitan siis, että sanoitukseen ei tullut mitään lisää puhekielisyyden ansiosta.

Voima
Star Wars -viittauksia? :uujee: Eheä kokonaisuus kaiken kaikkiaan, josta ei suuremmin pahaa sanaa ole sanottavana. Kivan haahuileva kokonaisuus, jota ei ainakaan konkreettisuudesta voinut syyttää.

Excalibur
Tässä oli jotain todella viehättävää. Vanhoja kansantarinoita ei olekaan hetkeen sanoituskilpailuissa nähty. Tykkäsin!

Voittamaton
Omani. Voitin jo Georgian soturikilpailun sanoituksella Voittamaton. Pitihän sitä nyt kokeilla tuplaa, kun tällainen historiallinen mahdollisuus avautui.
Meow cat, please meow back.

MIH96
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 12801
Liittynyt: 16 Syys 2015, 21:52
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja MIH96 »

TomppaJr kirjoitti:Voitin jo Georgian soturikilpailun sanoituksella Voittamaton.
Niin voitit, mutta kysessä oli jaettu voitto szigetin Moukarin kanssa.

Avatar
ESC93
Siivooja
Siivooja
Viestit: 16169
Liittynyt: 26 Maalis 2010, 15:35
Paikkakunta: Järvenpää / ex-Nastola
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja ESC93 »

Kummalinen alku kisalle; Lottovoittajasta tuli mieleen lähinnä eilisen Fingerpori. Hieman outo aihevalinta ko. kappaan, mikä tällä kertaa kostautui pisteissäni seuraavaan verrattuna, vaikka molemmissa olikin sekavahkoa sanailua. Voimasta tuli minullekin etäisesti mieleen Tähtien sota, joskin idea lienee kaivettukin muualta. Kivasti istuu kyllä biisiin. :peukku:

Excaliburin tyylisille, ufopolimaisille fantasiasanoituksille löytyy aina tilaa, jännä kerronta. :joojoo: Voittamattoman arvasin pelkästä otsikosta olevan Tompan juuri Georgian takia. :heh: (Ehkä) eniten alkuperäisuskollinen, sopii tähän, mutta taidan silti pitää enemmän siitä aiemmasta.
MIH96 kirjoitti:
TomppaJr kirjoitti:Voitin jo Georgian soturikilpailun sanoituksella Voittamaton.
Niin voitit, mutta kysessä oli jaettu voitto szigetin Moukarin kanssa.
Ei se silti sen arvottomampi ole. :roll:
Kur protestojmë e nga dremitja kolektive zgjohemi
Ne përsërisim, përsërisim, përsërisim

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 36596
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

MIH96 kirjoitti:
TomppaJr kirjoitti:Voitin jo Georgian soturikilpailun sanoituksella Voittamaton.
Niin voitit, mutta kysessä oli jaettu voitto szigetin Moukarin kanssa.
Anteeksi, mutta miten kommenttisi liittyy yhtään mihinkään? :mitvit: Tiedän kyllä jakaneeni voiton, valvoinhan itse kyseisen kilpailun. Viestistäsi saa erittäin helposti halventavan kuvan, ja toivonkin sinun hieman selventävän sitä.

"Niin voitit, mutta kysessä oli jaettu voitto szigetin Moukarin kanssa. :roll: "
"Niin voitit, mutta kysessä oli jaettu voitto szigetin Moukarin kanssa. :niinpa: "
"Niin voitit, mutta kysessä oli jaettu voitto szigetin Moukarin kanssa. :tosion: "
"Niin voitit, mutta kysessä oli jaettu voitto szigetin Moukarin kanssa. :hahaha: "
"Niin voitit, mutta kysessä oli jaettu voitto szigetin Moukarin kanssa. :rullaati: "

???
Meow cat, please meow back.

Avatar
UFOPOLI
Viestit: 16610
Liittynyt: 01 Touko 2004, 12:54
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja UFOPOLI »

TomppaJr kirjoitti:Star Wars -viittauksia? :uujee:
Arvasin otsikkoa valitessani, että tämä mielleyhtymä syntyy, ja totesin, että syntyköön. Tosin (ainakin omassa mielikuvituksessani) päähenkilöt ovat pikemminkin velhoja kuin jedejä.
ESC93 kirjoitti:Excaliburin tyylisille, ufopolimaisille fantasiasanoituksille löytyy aina tilaa, jännä kerronta. :joojoo:
Mietinkin ko. tekstin nähdessäni, että tätä voisin melkein itsekin luulla omakseni :heh:

Avatar
sienimursu
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2202
Liittynyt: 28 Huhti 2015, 21:42

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja sienimursu »

Tässä nyt omaa arviotani:

LOTTOVOITTAJA: Omani, tähän laulettavuuteen kommentoiden, kuten ihan oikeissakin sanoituksissa sanoja ei "tavuteta" aivan samalla tavalla kuin puheessa joten esimerkiksi kohta "jo käteni täs ympyröi numeroita, lottovoittaja" painotus on seuraava: "jo käteni täs, ympyyröi numeroi-ta-lott, ovoittaja" joka on ehkä ymmärrettävää toisen lukukerran jälkeen.

PINTAA SYVEMMÄLLE: Liikaa lyhenteitä joka tekee hieman sekavan tunteen, mutta sen ulkopuolella aihe on ihan mukava ja näin, en osaa paljoa kommentoida sen ulkopuolella.

VOIMA: Huvittava :rofl: pidän sinänsä tästä piiloaiheesta. Riimit ja näin toimivat hyvin ja laulettavuus on aika selkeä. KUITENKIN, minusta tuo viimeinen loppujuttu ei oikein toimi. Voima tuhoaa vie hieman enemmän aikaa sanoa kuin "i'm a warrior" koska se pitäisi sanoa: "voima tuhhaa" tai "voima tuhwaa" että se ei pitene. Muuten hyvää sälää.

EXCALIBUR: Hienosti otettu tässä mukaan tällaista tuttua fiktiivisyyttä. Pidin ihan kivasti. Eipäs ole sen enempää sanottavaa varsinaisesti.

VOITTAMATON: Vaikka käännös on sinänsä hyvä monin puolin, itse vihaan aihetta sillä se kuulostaa hieman siltä että siinä tuetaan tietynlaista ihmismallia jota tapaan suomessa kohtuullisen paljon, mutta siitä ei sen enempää. Laulettavuus kohdallaan ja riimitkin.
This is bread. I mean, heh, this is bread aaand like it's really good it's good bread. :joojoo:
- Viki Gabor, 2019

MIH96
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 12801
Liittynyt: 16 Syys 2015, 21:52
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja MIH96 »

TomppaJr kirjoitti:Viestistäsi saa erittäin helposti halventavan kuvan, ja toivonkin sinun hieman selventävän sitä.
Anteeksi, ei ollut mitenkään tarkoitus halventaa.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30473
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

:malta:

1) LOTTOVOITTAJA

Viisu on niin todellisuuspakoinen, että arkiseen ympäristöön sijoittuva tarina tuntui lattealta. Tarina on toki sikäli arkielämästä irrallinen, ettei kertojan kaltaista ihan kaiken lottovoiton varaan laskevaa henkilöä toivottavasti oikeasti ole olemassa. Haaveilu sopii viisuun, inhorealistinen köyhyyden kuvaus ei. Lopun yllätys on hauska. Tekniikassa petraamisen varaa.

2) PINTAA SYVEMMÄLLE

Nainen vikittelee miehiä. Kaikkien kanssa ei synkkaa. Seurauksena angstia ja... taistelu? Taisteluretoriikka tuntui väkisin päälleliimatulta enkä saanut selville, mitä tai ketä vastaan kertoja taistelee. Lauserakenteissa on muutenkin joitakin kummallisuuksia. Käyttäös optatiivia jatkossa harkitummin. "Toimios" on toisen persoonan muoto. Kolmannen persoonan muotoa ei taida ollakaan.

3) VOIMA

Amber oli soturina epäuskottava, joten hänen roolinsa on vaihdettu soturin toppuuttelijaksi. Parempi näin. Tyyliltään teksti pysyi selvästi parhaiten alkuteoksen edellyttämässä kuosissa. Ensimmäinen säkeistö on erityisen hieno, kertosäkeistön loppupuoli myös. Eniten jäi mietityttämään, miksi voima virtaa sormenpäistä. Onko tarinan sinä loitsuja sormenpäistään ampuva velho? Taikavoima turmellee varmemmin kuin pelkkä fyysinen voima. Ehkä ylitulkitsen.

4) EXCALIBUR

Biisi on lievästi tympäisevä. Pikku pakko oli osallistua, että saisin könyttyä gaalakynnyksen yli. Jos joku on erehtynyt luulemaan sanoitustani valvojan työksi, tavoite on täyttynyt. :heh:

5) VOITTAMATON

Amber ei ollut kovin uskottava soturi, uskottavaa sotahullua diktaattoria hänestä ei saa senkään vertaa. Sanoitus on toki erittäin hauska, mikä sen päätarkoitus onkin. Kertosäkeistön lopetus hohotukseen on mainio efekti, ruopaista ja rääkäistä puolestaan eläviä verbejä tärkeissä kohdissa. Loppukäänne yllätti vähemmän kuin sanoituksessa 1.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
klaus-12
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7501
Liittynyt: 27 Helmi 2014, 19:01

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja klaus-12 »

Entisen Jugoslavian Tasavalta Makedonian sanoituskilpailun spoileripuskuri alkaa tästä. Soulseek Alemmas ei ole asiaa jos et ole pisteytänyt. :mulk:































Sana on vapaa. :hiips:
Žvižej fucked up the solo

MIH96
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 12801
Liittynyt: 16 Syys 2015, 21:52
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja MIH96 »

Kauden viimeisen kisan kommenttien aika, ja sitten onkin gaalan vuoro! :surrur:

Viimeinen ehtoollinen
Todella lupaava alku ja riimit ovat mainioita, mutta yksi rivi on aika härösti tehty: "Jumalkompleksi? Hah. Ja oon narsisti kahjo?" Tuollein oudosti oli laitettu tuo "hah"-sana tuohon. Tunnelma kuitenkin on mielenkiintoinen, ja myös suht' uskollinen Raamatun kertomukselle.

Joulun jätös
Tekniikassa on pientä hakemisen varaa. Ekalla rivillä "maanantai iltana" -kohtaan pitäisi tulla yhdysviiva. Riimit (paha kyllä) loistavat poissaolollaan, ja tällaisessa vakavammassa tekstissä hieman liikaakin puhekieltä.

52 hertsin valas
Pidin tästä kovasti! :tapu: Aihe, riimit ja tunnelma ovat menneet kaikki nappiin. Ja kyllähän riimi kertsissä toimii, kunhan tuon 52:n lausuu "viiskytkaks" eikä kömpelösti "viisikymmentäkaksi". Ei muuta sanottavaa.

Kukin äänellään
Tämäkin oli oikein hieno pikku sanoitus. Lintujen kiivasta kilpailua, kellä on kovin lauluääni. Ja myös yksi sammakkoeläinkin tuli mainittua erääseen satuun viitaten. Vasta toisella näkemällä huomasin sanojen "harmaanuttuisin" ja "suttuisin" rimmaavan.

Sees
Tässä oli otettu esille alkutekstin syksyinen tunnelma. Aika metkaa, että kyseisestä karsinnasta, jonka Autumn leaves (esitettiin alun perin makedoniaksi nimellä Lisja esenski) voitti, on jo lähes vuosi ja kaksi kuukautta aikaa. :heh: Silloinhan, marraskuussa 2014, oli syksy, mutta keväisiin euroviisuihin sopi sikäli vähän huonosti. Mutta itse tähän sanoitukseen: tämä näyttäisi olevan ylipäätään suhteellisen uskollinen alkuperäissanoitukselle, pienoinen rakkaustarina, mutta jokin hyvin pieni asia jäi vähän puuttumaan. Yksi vika on tuon alusta-sanan outo pidentäminen yhdellä ylimääräisellä a-kirjaimella.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11900
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja sziget »

:malta:

1. Lottovoittaja
Niin hauska, että sen täytyy näkyä pisteissä. Köyhyys on surullista, mutta siitä ei ole pakko kirjoittaa tylsästi. Lotto on aiheena ennenkin koettu, joten kerronta ja yksityiskohdat ratkaisevat, esim. äidin tekstari ja havainto bensan ja makaronien kalleudesta. Myös loppu herätti myötätuntoa vaikkei yllättänyt minua, onhan parin euron voitto lotossa paljon tavallisempi kuin jättipotti.

2. Pintaa syvemmälle
Alku vaikutti lupaavalta, sitten tekniset häiriöt ja oudot muodot (suhteessais) tulevat tielle. Eloisaa ilmaisuakin erottui (tuskan tiimat). Idean seuraaminen vaatii valitettavasti pinnistelyä eri tavalla kuin esim. Voimassa. Lyhentymämuoto kuor vähän hyppi silmille, kannattaa varoa. Saattaa riippua lukijan murretaustastakin, milloin pätkiminen tuntuu normaalilta, milloin luonnottomalta.

3. Voima
Mistä Tätien sodasta te puhutte, eikö tämä mainostanutkaan Voima-lehteä? Vaatii vähän sulattelua, se kuitenkin palkitaan. Toisaalta teksti istuu musiikkiin niin luontevasti, että kelpaa myös ajattelua karttavalle kuulijalle. Ohut yhteys alkutekstiin erottuu tässäkin.

4. Excalibur
En luullut valvojan työksi, koska käännöksessä 3 oli niin paljon UFOPOLImaista otetta otsikosta alkaen. Oikein soljuva tämäkin, korkeintaan lievästi yllätyksetön, vaikkei aihe itselleni kovin tuttu olekaan.

5. Voittamaton
Taasko se Carola työntää jalkaa oven väliin, hus! En silti hoksannut Georgia-nimiyhteyttä, ovelaa. Rääkäisyistä huolimatta pidin tätä vain ironisena militarismin kritiikkinä, en erityisesti hauskana. Sähkötuoli tuntui vitsinäkin haetulta. Amberin soturius oli niin vaikeasti nähtävää, ettei Korkeajännityksen "Iskee kuin miljoona volttia" -motto äkkiseltään tule mieleen.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 30473
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja Timoteus »

:makedonia: Äänestän ja kommentoin tapojeni vastaisesti nopeasti saadakseni pisteseurannan gaalavalmistelutarpeisiin.

1. Viimeinen ehtoollinen

En halunnut katkaista hyvää osallistumisputkea, vaikkei biisi aneemisuuttaan inspiroinut hiukkaakaan. Ajattelin päättää kauden samoin kuin aloitin eli satunnaisrunoideageneraattorin ehdotuksella. Ensimmäinen saamani ehdotus sisälsi viittauksen henkilöön, josta en ollut kuullutkaan. Toinen oli "Summon the fires of hell down onto the Last Supper while shaving". No, en osannut yhdistää tuollaisia elementtejä, mutta viimeinen ehtoollinen solahti paikalleen niin kivasti, että käytin sen.

2. Joulun jätös

"Miehikin"? Sana ei ole suomea, ei ainakaan yleiskieltä.

"Vaimonikin kullaksi kutsuin"? Rektiovirhe. Pitäisi olla vaimoani.

"Ne keskisormen osoittaa minua päin"? Ehkä noinkin voi tehdä, mutta se on täysin eri asia kuin tunnettu kansainvälinen käsimerkki, jossa keskisormi osoittaa ylöspäin.

Ihmettelen tätä outoa lauseoppia jdjj22:n sanoituksissa (jos tämä edes on hänen työnsä) viikko viikon jälkeen. Pahimmat kielioppivirheet näyttävät suomea opettelevan ulkomaalaisen kirjoittamilta. Koska jdjj22 ei tee vastaavia syntaksivirheitä kuppilapostauksissaan, kyseessä on joko hyvin erikoinen tyyliratkaisu tai (todennäköisemmin) vaikeus saada haluamaansa sanottua sävelmän määrittämissä ahtaissa raameissa.

Jälkimmäinen ongelma on varmasti kaikille tuttu. Joskus hyvän ratkaisun löytää järjestelemällä ajatuksen uudestaan. Joskus joutuu turvautumaan keskinkertaisiin tai jopa suorastaan huonoihin hätäratkaisuihin. Kieliopin heittämisen mäkeen ei pitäisi kuitenkaan kuulua keinovalikoimaan.

Oma lukunsa on vielä semanttiset mielettömyydet. On mahdotonta olla "miehenä rakkain", jos ei saa rakkautta takaisin. Rakkain tarkoittaa nimenomaan rakastetuinta, ei rakastavinta. Tässä tuli nyt aika paljon kritiikkiä, josta tekijä ei toivottavasti pahastu. Sanoituksissa on aiheiden puolesta potentiaalia, mutta toteutusta pitää vielä terävöittää paljon.

3. 52 hertsin valas

Yksinäinen valas esitti pääosaa jo TomppaJr:n Belgia 2014 -käännöksessä puolitoista vuotta sitten. Liekö sama valas tämäkin sanoituksen tähtenä? Googlettaessani valaiden tyypillistä ääntelytaajuutta sain huomata, että sanoitus on todellisuuspohjainen. Tällainen aivan omalla taajuudellaan laulava valas on oikeasti olemassa. :shock:

A-osa on sanoituksessa onnistuneinta. Kertsi on kirjoitettu yksityiskohdan ehdoilla – on haluttu taajuusluku itse sanoitukseen. Tarinan kannalta se ei ole kovin tärkeä, ja mitä luvulla edes tekee ilman yksikköä. Valaan ihmisenkaltaistaminen sen sijaan toimii ja on välttämätöntäkin, jotta tarina olisi kertomisen arvoinen. Ihminen tuntisi itsensä yksinäiseksi vastaavassa tilanteessa. Tunteeko valas? Emme voi oikeasti tietää. Älkäämme antako sen pilata tarinaa.

4. Kukin äänellään

No nyt on löydetty alkuteoksen ydin! On niin harmaanuttuinen, himmeä ja suttuinen viisu, ettei pahemmasta väliä. :samaamielta: Tunnetusta sanonnasta on saatu ammennettua paljon jutun juurta. Luontometaforat toimivat. Kokonaisuus on alkuteoksen tunnelmaan sopiva mutta sitä toiveikkaampi.

Kertosäkeistön johdannossa ("Harva byrokraattiin...") mieleni tekisi kovasti vaihtaa konjunktioksi vaan. Tarkoitus kai on vihjata, että byrokraatistakin voisi löytää jalon ja romanttisen puolen. Arvelen tosin, että tekijällä on pätevä perustelu valitsemalleen konjunktiolle.

5. Sees

Kertoja pelkää pettäneensä sinän luottamuksen. Avaamatta jätetään, mihin pelko perustuu. Suunsoittoko (rivi 6) syynä? Ilman taustoitusta tarina jää pinnalliseksi. Luottamus menee ja palautuu kuin taikaiskusta.

A-osassa teknisiä pikkufiboja, kertsissä tekniikka leviää käsiin. Seurattavuutta vaikeuttaa se, että lauserajat elävät omaa elämäänsä säerajoista ja rytmistä piittaamatta. Prosodiasta tulee luonnoton. Jos säerajan ylittävä lause päättyy seuraavan säkeen keskellä (rivit 10–11, 15–16), ratkaisu harvoin toimii. Myös vääriä painotuksia löytyy useita. Kuulen kertsin neljän ensimmäisen rivin painot allaolevasti, lihavoituna painolliset nuotit. Sanoituksesi alkuperäisen alla samoista kohdista lihavoituna. Punaisella väärät painot (selvästi painoton tavu painollisella nuotilla).

Yhdelle tavulle en löytänyt paikkaa. Tuntuu siltä kuin kertsin toisen rivin aloittava "I'm" olisi tarkoitettu sekä ensimmäisen rivin viimeiselle (-kaan) että toisen rivin ensimmäiselle (un-) tavulle. Toinen vaihtoehto on, että "trying" on tulkittu kahdeksi tavuksi, mitä se englanniksi oikeasti onkin, mutta sana on sullottu alkuteoksessa yhdelle nuotille.

Eve-ry mo-ment will hurt, from the last to the first
Vä-lit ka-don-neet-kaan, ko-ko-naan ei-vät kos- (-kaan ei mahdu mihinkään)

I’m trying to find a way to breathe
Un-hoi-tu, kes-tää ys-tä-vyys

Close the book and the chap-ter for-e-ver and af-ter
Sul-jet-ko mi-nut näin myös pii-reis-täs, mie-les-täs

I’m fall-ing like the au-tumn leaves
O-do-tan kun-nes sää on sees
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 36596
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Lyhyitä tai vähän pidempiäkin kommentteja viisuvuoden viimeiseen kilpaan täältä rapakon takaa.

Viimeinen ehtoollinen
Kieleltään rikas ja oivaltava sanoitus, jota lukiessa tuli jollain tavalla hyvä fiilis, vaikka sanoitus itsessään aika masentava olikin. Ehkä tämä olikin sanoituksena parempi mitä tosielämän kertomuksena. :heh: Tosin sen verran kritiikkiä pitää antaa, että tuo alkuperäiskappaleen nimifraasin paikalla oleva "Et saa parempaa..." oli melkoinen antikliimaksi muuten ensiluokkaisen sanoituksen huipennuksena.

Joulun jätös
Avaamattomiks sopii nimifraasin paikalle hämmentävän hyvin. :shock: Mutta joo, ei ole koskaan hyvä asia jos sanoituksen kolmella ensimmäisellä rivillä on kaksi yhdyssanavirhettä... :mrgreen: Mutta toisaalta: jos tämä on sienimursun sanoitus (mitä vahvasti Lottovoittajan perusteella arvelen), niin laulettavuus on ahdistavan hyvää ollakseen ihan aloittelevan sanoittajan tuottamaa. Kehuin jdjj22:n nopeutta sanoittamisen oppimisessa, mutta tässä pannaan noita ennätyksiä matalaksi kuin heinää*. Tässähän on tavupainotkin ihan oikein melkein koko ajan. Eihän tässä voi kohta enää lainkaan nalkuttaa tekniikasta! :tajutkaa: Nyt vaan ensi kaudella harjoittelemaan (etenkin oikeinkirjoitusta :mrgreen: ), niin tästä tulee vielä jotain kovin hyvää. Niin ja sen sanon, että Joulun jätös on aivan valtavan tehokas otsikko, joka herättää mielenkiinnon tavattoman tehokkaasti. "Mitähän täältä on oikein tulossa?" (*Kuitenkaan tämä ei nyt ollut sienimursun sanoitus. :heh: No jonkun aloittelevamman kuitenkin, niin nuo sanat pätevät häneenkin. ;) )

52 hertsin valas
Omani. En ole varmaan koskaan panostanut yhteenkään sanoitukseeni näin paljoa. :shock: Minulla on iPhonessani muistiinpano otsikolla "Sanoitusinspiraatiokori" ja 52 hertsin valas on lojunut sen ensimmäisenä kohtana viime keväästä lähtien. Silloin tutustuin - olisiko ollut jonkun viihdelehden artikkelin kautta - tähän valasyksilöön, joka vuosikymmenten ajan koetti saada epämääräisellä falsettiäänellään yhteyttä muihin valaisiin siinä onnistumatta. Tämä yksinäinen mölli vain kosketti minua jotenkin todella syvästi ja aloin vain etsiä kaikkia artikkeleita hänestä. Jotenkin onnistuin myös löytämään tämän upean kappaleen, jota aina silloin tällöin palaan kuuntelemaan. <3 Belgia 2014 -sanoitukseni nyt oli vähän kieli poskessa väsätty, mutta tämä sen sijaan on pitkällisen ja vakavan aherruksen tulos, jota alkuperäiskappaleen kummalliset elementit parhaansa mukaan koettivat häiritä. Ellei tämä tätä voita, niin tulee olemaan joka tapauksessa sanoituskiintiövalintani Gaalaan. Kertosäe on liian kuvaileva ja esittelevä, mutta minkäpä sille voi, jos haluaa kaiken sen sanoa, mitä siinä on sanottu. :sorivaan: Ai niin: vuoden 2004 jälkeen 52 hertsin valaasta ei ole kuultu ääntäkään. Veiköhän yksinäisyys hautaan saakka? :parku:

Kukin äänellään
Olenpas nyt tunteellisella tuulella ollut viime aikoina, kun tämäkin sanoitus sai minut melkein vetistelemään täällä. :heh: Ihana tunnelma kantoi alusta loppuun, ja taidan vain nielaista "Eikö näistä harmaavarpusista ole laulettu jo ihan tarpeeksi?"-kommenttini. *klunks*

Sees
Oletan tämän olleen jdjj22:n. Laulettavuus on jälleen parantunut. :peukku: Mutta semmoisen pikku vinkin voisin sanoa, että koeta pitää sanoituksesi kasassa alusta loppuun. Nyt ensimmäiset säkeistösi ovat usein liki timanttisia, mutta sitten kertosäkeessä lässähtää. Älä anna otteen herpaantua. Tästäkin olisi voinut tulla paras sanoituksesi! Nyt se oli vain toisiksi paras, sanoisin. Valitettavasti tässä kilpailussa kaksi sanoitusta olivat ihan huikeita, niin tätä ei kovin korkeilla pisteillä nyt voi palkita. Mutta ehkä kommentti kompensoi sen.
Meow cat, please meow back.

Avatar
UFOPOLI
Viestit: 16610
Liittynyt: 01 Touko 2004, 12:54
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja UFOPOLI »

Timoteus kirjoitti:Eniten jäi mietityttämään, miksi voima virtaa sormenpäistä. Onko tarinan sinä loitsuja sormenpäistään ampuva velho? Taikavoima turmellee varmemmin kuin pelkkä fyysinen voima. Ehkä ylitulkitsen.
Et sitten lainkaan, sillä juuri näin itse asian ajattelin :joojoo: Aluksi tekstissä seikkaili myös tulipalloja ym. taika-ilmentymiä, mutta ne karsiutuivat lopullisesta versiosta. Päähenkilöt ovat kaksi velhoa, jotka olivat hyviä ystäviä (ja opiskelukavereita tms.), kunnes toinen luiskahti pimeälle puolelle.

Avatar
jdjj22
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2960
Liittynyt: 29 Maalis 2014, 20:58

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja jdjj22 »

:makedonia:

Viimeinen ehtoollinen
Teknisesti erinomainen, mutta aihevalinta sekä valittu linja eivät omaan makuuni aivan kohtaa. Muutenkin turhahko aggressiivisuus joillakin riveillä tuntuu teennäiseltä tyylittelyltä. Sanoituksen alku paljastuu toimivimmaksi osaksi, siinä on imua :vonkaus:

Joulun jätös
Tässä on vähän hakemista kieliopin sun muun kanssa, kuitenkin tekstillä on sanottavaa, mistä plussaa. Laulettavuus on yllättävän hyvää, valitettavasti puhekielisyys häiritsi hieman. Minäkin tykkään katkaista sanoja mutten aivan näin usein sentään.

52 hertsin valas
Olen muistaakseni lukenut jonkun jutun tästä valaasta, mikä luo hieman valmista kosketuspintaa tähän sanoitukseen. Ehkä olen sitten kivisydän, sillä sanoitus tuntui jälkikäteen jossain määrin pateettiselta. Ei kuitenkaan liian paljon ja onhan tämä vaivaton hoilata mukana :peukku:

Kukin äänellään
Rapsakoita riimejä sekä mainio kertosäe löytyy tekijän sanoituksesta. Ovela lähestymiskulma vaikkei varmaankaan ennaltanäkemätön. Pidin tästä tekstistä luultavasti eniten.

Sees
MIH96 kirjoitti: Yksi vika on tuon alusta-sanan outo pidentäminen yhdellä ylimääräisellä a-kirjaimella.

Puhunkin tietokonetermein alustamisesta, joten a-kirjain ei ole ylimääräinen.

Ideana tässä oli pohtia, voiko (uusi) ystävyys kestää vaikka olisikin puhunut ohi suunsa ja kertonut muille salaisuuden, jonka oli tarkoitus pysyä vain tekstissä syntyvän ystäväkaksikon välisenä. On vain odotettava sään seestymistä ennen kuin sopua voidaan edes alkaa hieroa.
Pieni ripaus örgyn pörgöniä parantaa viisua kuin viisua - Terveisiä kielipuolueesta :kaunis:
Kaikesta pitäisi olla jotain mieltä ja jos et ole, olet kuukauden joka toinen lauantai Putinin tukija,
joka syö makkarakeittoa suoraan saappaasta.

Avatar
sienimursu
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2202
Liittynyt: 28 Huhti 2015, 21:42

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja sienimursu »

Joulun jätös:
Omani, ja olen siis eri mieltä mitä tulee puhekieleen. Oon lahdesta, eli siis "sit" on ihan kunnon yleiskieltä, ja sen ulkopuolella en löydä mitään joka voisi olla "lyhennys" varsinaisesti. Mitä tosin yhdyssanoihin tulee, en osaa yhdyssanoista mitään muuta kuin että jos samalla vokaalilla loppu ensimmäinen sana ja toinen alkaa niin viiva väliin mutta sen päältä en muuta. Jos tulevaisuudessa moisia virheitä löytyy selitän sen sillä että suomea puhun sekaisin englannin kanssa yleis-elämässä joten eh. Toinen sanoitukseni :peukku:

52 hertsin valas:
Aihe on sinänsä koskettava ja tiedän mistä on alunperin kyse, pidin, kaikki sopii paikoilleen. :peukku:

Kukin äänellään:
Pidin erittäin paljon ja teknisesti mielestäni paras.

Sees:
Mitä sees tarkoittaa? Sen ulkopuolella en ihan tajunnut laulettavuutta ja näin, aihe oli kai hieman samanlaista viimeisen ehdollisen kanssa? En vihaa mutta en välttämättä pidä myöskään.

Viimeinen ehtoollinen:
Keskiverto teos mielestäni, mutta laulettavuudessa ja tekniikassa vain muutama aukko. En vihaa mutta en välttämättä pidä myöskään.
This is bread. I mean, heh, this is bread aaand like it's really good it's good bread. :joojoo:
- Viki Gabor, 2019

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11900
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2015

Viesti Kirjoittaja sziget »

1. Viimeinen ehtoollinen
Putouksen sketsihahmoista on tähän poimittu Jeesus ja Juudas. Kuluneita molemmat, mutta aika sutjakasti heidän vääntönsä kääntyy ihmissuhdetekstin raaka-aineeksi. Viimeisen ehtoollisen "mättäminen" hymyilytti.

2. Joulun jätös
Miehet kärsivät suhteissa: 'Olen vain SYLKYKUPPI' (Iltalehti 16.-17.1.) - Ajankohtainen aihe, vaikka joulu jo meni. Keskustelua on kuulemma herätellyt Väestöliiton Heli Vaarasen kirjoitus Helsingin Sanomien mielipidesivulla. Yllä mainituista outouksista "miehikin" jäi mysteeriksi. Sen sijaan sormella osoittamisen ja keskarin näyttämisen risteytys voisi olla piristävä uudistus elekieleen. Tulkitsin, että "miehenä rakkain" kuvasi kertojan omakuvaa, joka tässä on kyseenalaistettu. Veikkasin jdjj22:n työksi ja erehdyin.

3. 52 hertsin valas
Valaiden laulut ovat minulle outoja, koska ne harvoin pääsevät nykyradion soittolistoille, mutta taustaääntelyt ja Danielin omat uu-uut tuntuivat ihmeen sopivilta aiheeseen samoin kuin viisun alakuloisehko tunnelma. En ole aina innostunut Tompan omista suosikkiteksteistä, nyt yhteinen taajuus löytyi. Gaalaan.

4. Kukin äänellään
Harmaa lintu on tällä kertaa varis eikä varpunen, koska varpuset eivät raaku. Kokevatko varikset olevansa pieniä lintusia? No ehkä albatrossiin verrattuna. Siltakohdan konjunktio oli "ja" eikä "vaan", koska "Harva (...) sammakosta prinssin pystyy löytämään" jo kertoo, että löytäminen olisi puhujan mielestä ajateltavissa.

5. Sees
Alkaa oikein lupaavasti, sitten tekniikka kompastelee, ja kertosäkeistö on jo valitettavan ongelmallinen. "Välit kadonneetkaan, kokonaan eivät koskaan / Unhoitu" olisi vaikeasti hahmotettava ilman säkeenylitystäkin. Sees on kuitenkin ihan hyvä iskelmäsana, joten ydinkohta "Kunnes sää on sees" paketoi tekstin kelvollisesti. Yleensä sillä kuvaillaan taivasta, miksei laajentaen säätäkin.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Lukittu