Mielenkiintoista Yleltä nyt ihmetellä sitä, miksi tunnetut artistit eivät tule mukaan UMK:hon. Mennäänpäs ajassa taaksepäin vuoteen 2012.
Vuonna 2012 lanseerattiin UMK ja mitä Yle teki? He järjesti raadin kuuntelemaan ja valitsemaan UMK:hon lähetettyjä biisejä. Kyseinen raati ei saanut tietää mitään biisin esittäjästä tai taustatiimistä. He vain puhtaasti äänesti biisit jatkoon tai ulos. Kuten myöhemmin tiedetään, tuona vuonna kisaan lähetti biisin esimerkiksi tunnettu heavy-yhtye Korpiklaani. Minkälaisen kuvan YLE antoikaan 2012 tunnetuille artisteille viisukarsinnassa? Sellaisen, että tänne on asiaa vain uusilla artisteilla. Sama linja jatkui seuraavina vuosina. Katsojaluvut UMK:lla oli 2012 todella alhaiset. Alkukarsinnat keräsivät n. 200 000 katsojaa. Kuka tunnettu tuollaiseen kisaan jatkossa haluaa?
2015 Yle alkoi hieman jopa kuuntelemaan fanien mielipiteitä. Kisa muokattiin Melodifestivalenin kopioksi, mukaan saatiin tunnettujakin artisteja ja show muuttui yhdeksi karnevaaliksi. Menestystäpä ei tullut kuitenkaan tunnettujen nimien avulla vuosina 2015 ja 2016.
Toisaalta sellaiset karsinnassa olleet nimet, kuten Diandra, Mikael Saari, Mikko Pohjola tai Stig eivät kyllä kadonneet täysin julkisuudestakaan... Ei UMK siis turhaa ole ollut osalle artisteista, vaikka Yle väittää, että kansa kostaa. Ei ainakaan kosta UMK:hon osallistumisesta. Eikä aina edes Euroviisuihin menemisestä.
Mielestäni tämä UMK on ollut yksi täysi sotku

Sekava ja ailahteleva vyyhti. Yle ei kuitenkaan itse myönnä, että sössitty on ja pahasti vuosien 2012-18 välillä. Kyllä syy voi osittain myös olla kansan pessimistisessä asennoitumisessa, mutta ei se selitä kaikkea. Toisinaan syy voi olla artisteissa, toisinaan ei. Mutta Ylelläkin on omat heikkoudet.
Positiivista tässä on se, että YLE oikeasti nyt reagoi meidän huonoon menestykseen viisuissa.