ESC 2018: raadit

Euroviisut 2018 Portugalissa

Sopiva painoarvo raadeille?

0-20%
22
31%
20-40%
34
47%
40-60%
15
21%
60-80%
0
Ei ääniä
80-100%
1
1%
 
Ääniä yhteensä: 72

Avatar
jdjj22
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2960
Liittynyt: 29 Maalis 2014, 20:58

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja jdjj22 »

Pidän raadeista. Erityisesti show elementtinä. Oman makuni mukaisia tuloksia sieltä harvemmin tulee, mutta eipä tule yleisöltäkään, joten siinä suhteessa en jaksa itkeä kenenkään "väärästä" äänestyskäyttäytymisestä. Sitä paitsi eroja on messewää analysoida etu, jälki ja sivukäteen. Nykyinen systeemi on siis minusta pääosin toimiva. Muuttaisin vain sen, että yleisöäänet luettaisiin ensin kokonaan ja sitten siihen raatiäänet päälle könttänä. Ärripurreja se varmaan ketuttaisi kun näin selvästi näkyisi miten raadit taas pilaavat jalon kilvan, mutta entäs sitten. Kyllä maailmaan ääntä mahtuu. Ja vaihtoehtoisia tuloksia :heh:
Pieni ripaus örgyn pörgöniä parantaa viisua kuin viisua - Terveisiä kielipuolueesta :kaunis:
Kaikesta pitäisi olla jotain mieltä ja jos et ole, olet kuukauden joka toinen lauantai Putinin tukija,
joka syö makkarakeittoa suoraan saappaasta.

Avatar
Serduchka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 57778
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 17:16
Paikkakunta: Pori

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja Serduchka »

Minusta juryt tuovat yllätyksellisyyttä kilpailuun, vaikka joskus onkin aina ne tyypilliset lellikit kärjessä.
"Huonon maun taakse ei tässä syrjivässä räkälässä voi piiloutua." (nimierkki Requel)

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11900
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja sziget »

phale kirjoitti: 15 Touko 2018, 02:13 Yksimielisyys? Raatien kärkikaksikko finaalissa oli Itävalta ja Ruotsi, yleisön Israel ja Kypros.
Korjasin harhaanjohtavan muotoiluni. Raadit ja yleisö olivat siis tarpeeksi yksimielisiä Israelin ja Kyproksen tasosta, ja yleisö sai toivomansa kärkikaksikon. Samaa mieltä siitä, että epäsuosittu kompromissivoittaja voisi johtaa muutoksiin.
ta1ja kirjoitti: 15 Touko 2018, 08:29 - Avoimuus on hyvä asia, mutta tämä järjestys on näennäisavoimuutta. Tavisten kuuluisi tietää yksiselitteisesti kenet he olisivat haluneet voittajaksi. Sitten raatitulos muuttaisi tilanteen. Tämä olisi se avoin tapa esittää asia
Avointa on se, että kaikki näkevät välittömästi, voittiko yleisön suosikki vai ei. Samoin se, että jokaisen tuomarin pisteet julkaistaan finaalin jälkeen, toisin kuin aiemmin. Tuo esitysjärjestys ei liity avoimuuteen, se on vain oma mieltymyksesi.
ta1ja kirjoitti:Ruotsin ja Australian kaltaista musiikkia palkitaan joka vuosi.
Kyproksen, Suomen ja Puolan ruotsiviisuja raadit eivät palkinneet enempää kuin yleisö. Minuakin tuo kaksikko ärsyttää, mutta haluaisitko konkretisoida raatien muita rikoksia? Raadit eivät tuhonneet Unkaria tai pelastaneet Australiaa. Semeissä yleisöstä poikkeavat raatisuosikit olivat Albania, Hollanti, Belgia, Sveitsi, Malta, Latvia ja Romania. Mitkä niistä olivat sliipattua cityroskaa verrattuna esim. Kreikkaan ja Puolaan, jotka raadit pudottivat? Kaikki seitsemänkö?
Juupajuu kirjoitti: 15 Touko 2018, 11:38 Olen myös itse tuota faniraati-ideaa ajatellut, koska faneilla ainakin on laajempi perspektiivi arviointiin, kun tuntevat livevetojen lisäksi studioversiot.
Faneilla on taipumusta viisuisaksi mieltämänsä musiikin yliarvostukseen. En ole silti varma enkä tyrmää ajatusta jyrkästi.
Rousku kirjoitti: 15 Touko 2018, 11:39 Raatien käyttöönoton todellinen syy taisi olla diasporaäänestäjien painoarvon vähentäminen, ja se toteutuisi tavisraadeillakin (jos se kerran saadaan toteutettua). Toiseksi raadeista saattaa olla hyötyä esiintymisjärjestyksen aiheuttaman tulosvääristymän lieventämisessä. Siinäkin tavisraadit voisivat toimia yhtä hyvin.
Ammattilaisraadeissa on eräs etu: ne osoittavat, ettei ole vain yhtä oikeaa paremmuusjärjestystä. Jos äänestysten välillä ei olisi mitään makuasioihin liittyvää kitkaa, tulos olisi tylsempi ja ohjelma vähemmän viihdyttävä kuin nyt. Musiikkialan ihmiset ovat sentään järjellisempi rajaus kun taannoiset UMK:n taksikuskit, asfalttimiehet ja mitä niitä oli. :apuva:
jee euroviisut kirjoitti: 15 Touko 2018, 15:58 Malta oli puhelinäänissä semifinaalin viimeinen ja raatiäänissä semifinaalin viides. Eikö noilla sijoilla ole jo niin suuri ero, että todellakin voi sanoa Maltan pärjänneen raatiäänissä todella paljon paremmin kuin puhelinäänissä, ts. olleen raatilellikki?
Tietysti voit kutsua sitä lellikiksi (niinhän juuri teit). Pointtini oli, että sitä ei tarvitse kutsua siksi, koska Malta karsiutui ja hatusta vedetyt kertoimesi ovat vain viihdyttävää spekulointia. Raflaavat kärjistykset ja pilkkanimet ajavat asiaasi, jos nykymalli on mielestäsi läpimätä ja tulos täysin väärä. Minusta oikeus toteutui enimmäkseen hyvin. Vain Ruotsi ja Itävalta hyötyivät isosti "lellikin" asemastaan. Albania ja Hollantikin toki hyötyivät raadeista, mutta eivät räikeästi.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
Kodiac
Happy Hour
Happy Hour
Viestit: 451
Liittynyt: 01 Helmi 2015, 13:27

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja Kodiac »

Juupajuu kirjoitti: 15 Touko 2018, 11:38 Olen myös itse tuota faniraati-ideaa ajatellut, koska faneilla ainakin on laajempi perspektiivi arviointiin, kun tuntevat livevetojen lisäksi studioversiot. Heihin ei myöskään vaikuta ainoastaan se ihan ensimmäinen vaikutelma, vaan pystyvät ehkä myös arvioimaan kappaleita sen perusteella, miten paljon ne kestävät kuuntelua (eli millainen menestymispotentiaali kappaleilla on). Heihin tuskin myöskään naapuripolitiikka suuremmin vaikuttaa, vaikkei toki sitä pois kokonaan saada.
Tarkoittanet faniraadeilla viisufaniraateja? Se olisikin hauskaa, lopputulos olisi todennäköisesti aika villi :). Viisufanit tietävät vedonlyöntitilanteen, sen kuka on suosikki jne. Tämä johtaisi mielenkiintoisiin taktikoiteinhin, omaa suosikkia yrittettäisiin nostaa ja mahdollisia uhkaajia sitten laskea. Sen voisi sanoa varmasti, että Ruotsi olisi viimeisten joukossa, sen verran Ruotsi aiheuttaa viisufaneissa närää kaikkialla. Taktikointi sekottaisi koko pakan. Todennäköisesti raadeissa pärjäisi sellainen kappale, jota kukaan ei pitäisi minkäänlaisena uhkana voittotaistossa (San Marino pärjäisi varmasti kerrankin hyvin). Mielenkiintoista tuo kyllä olisi.

Eivät tuollaista toimintaa viisufanit taktikoinniksi mieltäisi itse, mutta noin tuossa kävisi. Keveissä valintatilanteissa ihminen tekee (likimain) tiedostamattomia valintoja. Jos lähtökohtaisesti suhtautuu negatiivisesti Ruotsiin viisuissa, niin erittäin helposti suhtautuu sillä tavalla myös kappaleeseen. Vaikka se muussa tilanteessa sattuisikin olemaan hyvä.

Muuten, jopa Israelin puhelinäänestäjät taktikoivat. Semissä Kypros sai 10 pistettä Israelilta, finaalissa vain kaksi.

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 41813
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja Rousku »

Kodiac kirjoitti: 16 Touko 2018, 02:36 Tarkoittanet faniraadeilla viisufaniraateja? Se olisikin hauskaa, lopputulos olisi todennäköisesti aika villi :). Viisufanit tietävät vedonlyöntitilanteen, sen kuka on suosikki jne. Tämä johtaisi mielenkiintoisiin taktikoiteinhin, omaa suosikkia yrittettäisiin nostaa ja mahdollisia uhkaajia sitten laskea.
Tuotahan ammattilaisraaditkin tekevät: Tänä vuonna Kyproksen ja Israelin raadit eivät antaneet toisilleen pisteitä. Viime vuonna samaa ilmeni Portugalin, Italian ja Bulgarian raatien välillä.

En nyt oikein ymmärrä, mitä tarkoitat tuolla että viisufanit raatilaisina yrittäisivät nostaa omia suosikkejaan. Tietenkin he sijoittaisivat omat suosikkinsa kärkeen, sehän koko äänestyksen pointti on? Vai tarkoitatko, että he sijoittaisivat keskinkertaisen kappaleen ihan rupusakkiin, jos/kun tietävät sen uhkaavan suosikkiaan enemmän kuin jonkin (omasta mielestään) todella huonon tekeleen?
Kodiac kirjoitti: 16 Touko 2018, 02:36.
Sen voisi sanoa varmasti, että Ruotsi olisi viimeisten joukossa, sen verran Ruotsi aiheuttaa viisufaneissa närää kaikkialla.
En olisi tästä niinkään vakuuttunut.
sziget kirjoitti:Musiikkialan ihmiset ovat sentään järjellisempi rajaus kun taannoiset UMK:n taksikuskit, asfalttimiehet ja mitä niitä oli.
Toisaalta musiikkialan ihmiset saattavat tietää biisien tekijöistä ja taustoista taksikuskeja enemmän ja olla taipuvaisia suosimaan kavereitaan ja isoja nimiä :miettii:
Rise, angel, shine, love!

Avatar
Kodiac
Happy Hour
Happy Hour
Viestit: 451
Liittynyt: 01 Helmi 2015, 13:27

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja Kodiac »

Rousku kirjoitti: 16 Touko 2018, 04:40
Tuotahan ammattilaisraaditkin tekevät: Tänä vuonna Kyproksen ja Israelin raadit eivät antaneet toisilleen pisteitä. Viime vuonna samaa ilmeni Portugalin, Italian ja Bulgarian raatien välillä.

En nyt oikein ymmärrä, mitä tarkoitat tuolla että viisufanit raatilaisina yrittäisivät nostaa omia suosikkejaan. Tietenkin he sijoittaisivat omat suosikkinsa kärkeen, sehän koko äänestyksen pointti on? Vai tarkoitatko, että he sijoittaisivat keskinkertaisen kappaleen ihan rupusakkiin, jos/kun tietävät sen uhkaavan suosikkiaan enemmän kuin jonkin (omasta mielestään) todella huonon tekeleen?
Raatien pelaaminen on tosiaan ikävä juttu, tällä kertaa silllä ei ollut mitään merkitystä, Ukrainan voittaessa sillä oli suuri merkitys. Mutta siinä sentään vaikuttivat poliittiset tekijät, useat varmaan katsoivat tuolloin hyvänä asiana, ettei Venäjälle viisuja annettu. Raatien pelaaminen on ilmiönä tullut kyllä jäädäkseen.

Tarkoitan nimenomaan tuota, eli jos oma suosikki on vaikka Italia, niin sitten sijoitetaan potentiaaliset uhkaajat alemmas "kuin pitäisi". Tämä tarkoittaisi sitä, että kaikki etukäteissuosikit kärsisivät raatiäänestyksessä.

Avatar
hra47
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8077
Liittynyt: 29 Tammi 2007, 12:53
Paikkakunta: Espoo

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja hra47 »

Miksi raadit tuntuvat vihaavan Suomea?

Lordi: Suomi jäi pisteittä ainoastaan niiltä mailta, joissa oli käytössä yleisöäänestyksen sijasta raadit
Kuunkuiskaajat: yleisöäänillä olis päässyt finaaliin, mutta raadit pudottivat
PKN: olis päässyt finaaliin, mutta raadit pudottivat
Norma John: sama tarina, raadit pudottivat
Saara: raadit olisivat pudottaneet, mutta eivät tällä kertaa onnistuneet

Nuo ulkomuistista, liekö enemmänkin. Sit on tietty vastapainona joku Waldo's People, joka nousi finaaliin raatien armosta villillä kortilla...
"Mä nousin tähtiin palata en sieltä voi..."
- Mä elän vieläkin

MIH96
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 12801
Liittynyt: 16 Syys 2015, 21:52
Paikkakunta: Helsinki

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja MIH96 »

hra47 kirjoitti: 17 Touko 2018, 20:29 Lordi: Suomi jäi pisteittä ainoastaan niiltä mailta, joissa oli käytössä yleisöäänestyksen sijasta raadit
Albaniassa ja Monacossa oli raadit, mutta Armeniassa oli puhelinäänestys. Poikkeuksiin kuuluu Softengine, joka sijoittui selvästi paremmin raati- kuin puhelinäänestyksessä. Myös Paradise Oskar, Krista ja Sandhja olivat hieman suositumpia raatien kuin yleisön keskuudessa.

Avatar
Sämpy
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1575
Liittynyt: 25 Touko 2004, 21:56
Paikkakunta: Sippola

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja Sämpy »

Tuossa ihan pistokoemaisesti koetin katsella raatien johdonmukaisuutta vartaamalla, miten samat kappaleet sijoittuivat toisiinsa nähden semifinaalissa ja finaalissa, eli missä järjestyksessä semistä läpi menneet kappaleet olivat kummassakin äänestyksessä. Pistokoemaiksi otin kummastakin semista tuolla eurovision.tv-sivun tuloksista ensimmäiset maat, eli 1. semistä Albanian ja 2. semistä Australian. Ja ainakin näiltä mailta joikaiselta tuomarilta löytyi ainakin yksi huikea putoaja tai nousija semin ja finaalin välillä:
1. semi, muutos seminfinaalista finaaliin, tuomarit a, b, c, d, e Albaniasta
Bulgaria: +1, +2, 0, +1, -2
Irlanti-1, +4, -2, +2, -1
Israel: -1, 0, 0, -1, 0
Itävalta: -2, +2, 0, 0, +1
Kypros: 0, 0, +3, 0, +2
Liettua: -2, -2, -6, -3, -1
Suomi: 0, -3, -2, -4, -1
Tsekki: +5, +3, +4, +5, +4
Viro: 0, -6, +3, 0, 0
Silmiinpistävää olisi että Tsekki olisi kilpakumppaneihinsa verrattuna huomattavasti parantunut finaalissa, Suomi ja etenkin Liettua taasen heikentyneet.
2. Semi vastaavasti Australian tuomareilla:
Alankomaat: +5, 0, -2, 0, +2
Moldova: +2, 0, +1, 0, -4
Norja: -2, +3, +1, 0, 0
Ruotsi: +1, 0, -1, 0, +1
Serbia: +2, 0, +4, -1, +1
Slovenia: -5, -3, -4, -4, 0
Tanska: +4, +1, +2, +1, -1
Ukraina: -4, +1, +1, +1, -1
Unkari: -3, -2, -2, +3, +2
Kovin selkeää nousijaa näistä ei löydy -Tanska ehkä jossain määrin, mutta Slovenia loistaa selvänä tippujana (tuo muuttumaton oli kummassakin listassa viimienen sija näistä maista). Toki, tähän ehkä se tauko-gimmick saattaa vaikuttaa. Usemmallekin sen dsijaan löytyy selviä muuttumia kumpaankin suuntaan. Sijan heilahdukset suuntaan tai toiseen voivat vielä selittyäkin ihan esityksen eroilla tai vähän erilaisella suhtautumisella kappaleeseen eri päivänä, mutta puolen listan heilahdukset panevat kyllä epäilemään että jä
srjestystä jeitetään ihan "fiilispohjalta"
Vielä eilen moni piti tätä päivää tulevaisuutena, mutta huomenna se on jo historiaa

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11900
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja sziget »

jee euroviisut kirjoitti: 15 Touko 2018, 18:04 Kyllä raadit diasporaäänestystä tasoittavat. Katsotaanpa ihan tältä vuodelta esimerkkejä:
Puolahan ei ole Euroviisuissa mikään diasporavalta. Vuosina 2004-2011 se läpäisi semifinaalin ilman raatejakin vain kerran. "Puolalaispitoisten" maiden listasi ei kerro, ketkä viisua todellisuudessa äänestivät. Diasporateoria on vahva yleisellä tasolla, yksittäisen viisun tulosta se ei selitä. Numeroita huonosti ymmärtävä lukija voi kuvitella, että diasporavaikutus noudattaisi jotain teoreettista maksimia ja Puola rohmusi 52 pojoa ilmaiseksi, pöyristyttävää! Itse et tee paljonkaan ylitulkintojen estämiseksi. Kun siitä huomauttaa, saa herkästi riitelijän tai peräti diasporan kiistäjän leiman. :draamaa:

Venäjä, kuten sanoit, jäi puhelinäänissä 11:nneksi. Toki raadit pudottivat sitä lisää, mutta tuo jo todistaa, ettei sekään menesty automaattisesti. Diasporahyötyä ei voi lukea suoraan väestötilastoista, koska tulokseen potentiaalisesti vaikuttavia muuttujia on liian paljon ja tietoa äänestäjistä liian vähän.
jee euroviisut kirjoitti:Että joo, ainakin Venäjä ja Puola ovat tänä vuonna tapauksia, joissa raadit tekivät vain hyvää työtä pudottaessa niiden sijoituksia. :joojoo:
Tästä samaa mieltä. Raatitulos heijasti kyseisten esitysten heikkouksia paremmin kuin yleisötulos.
Kodiac kirjoitti: 16 Touko 2018, 02:36 Sen voisi sanoa varmasti, että Ruotsi olisi viimeisten joukossa, sen verran Ruotsi aiheuttaa viisufaneissa närää kaikkialla. Taktikointi sekottaisi koko pakan.
Yllättävä ajatus. Kuppilan Viisupuntarissa Ruotsi on historian menestynein maa, viime vuosina trendi on vain vahvistunut. Se on mahtunut top 10:een 10/15 kertaa ja top 20:een 14/15 kertaa. Vain Anna Bergendahl 2010 oli vähemmän suosittu kuin Benjamin Ingrosso. Ruotsiin puntarisijoitukset: 2004: 2. - 2005: 15. - 2006: 10 - 2007: 14. - 2008: 1. - 2009: 5. - 2010: 22. - 2011: 2. - 2012: 1. - 2013: 13. - 2014: 1. - 2015: 3. - 2016: 8. - 2017: 10. - 2018: 17.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
Kodiac
Happy Hour
Happy Hour
Viestit: 451
Liittynyt: 01 Helmi 2015, 13:27

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja Kodiac »

Tarkoitan tuolla enemmän tuota kansainvälistä viisupoppoota, siellä ollaan vahvasti kyllästytty Ruotsin menestykseen (plus salalliittotteoriat Ruotsin viisumafiasta yms.). Epäilen kyllä silti, että täältäkin löytyisi suhteellisen iso joukko viisufaneja, joilla ei olisi suurempia vaikeuksia rankata Ruotsia ihan pohjalle ja ne pohjasijoitukset ovat edelleen niitä oleellisimpia, kun tuomaripisteitä jaetaan.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11900
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja sziget »

^ Niin, en tiedä ulkomaista. Raatitulosta hetki manataan ja sen jälkeen business as usual? Itse katson mieluummin Sanremoa ja Albanian Festivali i Këngësia kuin Melloa ja koen olevani vähän outo.

Kuppilan häntäpään rankkauksiin perustuvaa epäsuosiotilastoa aloin laskea vuonna 2007, eikä Ruotsin inhoajia ole koskaan ollut laumaksi asti. Epäsuosituin oli Robin Stjernberg 2013, 17. sija. Muuten Ruotsin epäsuosio on ollut kehnoa: 2007: 32. - 2008: 32. - 2009: 40. - 2010: 22. - 2011: 35. - 2012: 42. - 2013: 17. - 2014: 34. - 2015: 28. - 2016: 19. - 2017: 31. - 2018: 31.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 41813
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja Rousku »

Sämpy, vertasitko siis maan sijoitusta raatiäänissä oman seminsä läpäisseihin vai koko finalistijoukkoon? Jälkimmäiseen jos vertaa niin sijoituksen hienoinen tippuminen olisi todennäköisintä.
Rise, angel, shine, love!

MIH96
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 12801
Liittynyt: 16 Syys 2015, 21:52
Paikkakunta: Helsinki

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja MIH96 »

sziget kirjoitti: 18 Touko 2018, 01:53 Epäsuosituin oli Robin Stjernberg 2013, 17. sija.
Juu, ja eikös Frans ollutkin omana vuonnaan Verka Serduchka -palkintotaistossa kakkonen?

Avatar
Sämpy
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1575
Liittynyt: 25 Touko 2004, 21:56
Paikkakunta: Sippola

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja Sämpy »

Rousku kirjoitti: 18 Touko 2018, 11:32 Sämpy, vertasitko siis maan sijoitusta raatiäänissä oman seminsä läpäisseihin vai koko finalistijoukkoon? Jälkimmäiseen jos vertaa niin sijoituksen hienoinen tippuminen olisi todennäköisintä.
Pelkästään sen oman seminsä läpäisseisiin; esim. jos tuomari sijoitti maan semifinaalissa sijalle 2 niin että sijalle 1 sijoitettu kappale ei mennyt semissä läpi, ja finaalissa vaikkapa sijalle 4 niin että sijoille 1-3 sijoitetut maat ovat toisesta semifinaalista tai suoria finalisteja niin miun listauksessa molemmista tulee sija 1 ja keskinäinen muutos semin ja finaalin välillä on 0. Vähän hankalasti selitetty mutta josko tuosta ymmärtää...

Aloittelin uteliaisuuttani laskeskelemaan enemminkin tuomareiden johdonmukaisuutta ynnäilemällä noita muutoksia sijoissa. Touhu on pahasti kesken mutta esim. Vilma Alina vaikuttaisi varsin johdonmukaiselta äänestyksessään. Finaaliin päässeistä maista hän oli semifinaalissa rankannut Irlannin kolmanneksi parhaaksi ja Bulgarian viidenneksi. Finaalissa nämä vaihtoivat paikkaa keskenään mutta muut seitsemän maata olivat samassa järjestyksessä.
Vielä eilen moni piti tätä päivää tulevaisuutena, mutta huomenna se on jo historiaa

Avatar
jee euroviisut
Press
Press
Viestit: 19775
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja jee euroviisut »

sziget kirjoitti: 17 Touko 2018, 23:59 Puolahan ei ole Euroviisuissa mikään diasporavalta. Vuosina 2004-2011 se läpäisi semifinaalin ilman raatejakin vain kerran. "Puolalaispitoisten" maiden listasi ei kerro, ketkä viisua todellisuudessa äänestivät.
Katso toki Puolan viime aikojen viisujen vahvimmat puhelinäänestyskannatusalueet ja vertaa listaa listaan puolalaisten kansoittamista maista. ;) Tässä on otettava huomioon kaksi asiaa:

1. Eivät siirtolaisetkaan ole mitään robotteja. Siirtolaisäänten määrään varmasti vaikuttaa kyseisen kansakunnan kiinnostus kisaa kohtaan. Varmasti ainakin My Słowianie, joka oli suuri hitti omassa maassaan, aktivoi puolalaisdiasporaa paljon paremmin kuin joku For life (joka sekin muuten varmasti aivan sattumalta sai vuoden 2008 finaalissa ainoat pisteensä maista, joihin puolalaisia on muuttanut paljon ;) )
2. Puolalaisten muuttoliike muualle Eurooppaan on voimistunut huomattavasti vasta Puolan liityttyä EU:hun vuonna 2004. Täältä sopii tarkastella vaikka puolalaisten määrää Isossa Britanniassa pitkin 2000-lukua. Melko lailla on noussut vuosituhannen aikana.

Avatar
Sämpy
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1575
Liittynyt: 25 Touko 2004, 21:56
Paikkakunta: Sippola

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja Sämpy »

Raatien äänestyskäyttäytymistä semifinaalissa ja finaalissa vertaillessa ensimmäisenä mielenkiintoisena tapauksena vastaan tuli Valko-Venäjä. Kaikkein suurin mielenmuutos tiistain ja lauantain välillä tapahtui Kyproksen kohdalla. Vielä semifinaalissa Elenin sijoitukset olivat 15-11-11-12-12, tuloksena 15. sija ja zero poeng. Lauantaina samat tuomarit äänestivät sijat 1-3-1-1-1 jolla, kuten arvata saattaa saavutti täydet 12 pistettä. Myös Itävalta sai buustia lauantaihin: semissä 11-8-15-9-9, viimeinen pistesija ja finaalissa 3-1-2-2-5 ja 2. sija.
Kärsijöissä oli ainakin Israel: 8-2-14-4-7 ja 5. vs. 23-16-10-14-23 ja ei pisteitä (17.)
Huomioitaessa vain semistä läpi päässeiden maiden keskinäinen järjestys, järjestys muuttui 3-4 sijaa yhdeksässä tapauksessa ja 5 sijaa tai enemmän peräti 16 tapauksessa. Eli jos viidellä tuomarilla saadaan kymmenelle maalle 50 sijoitusta, peräti puolet niistä muuttui huomattavasti semifinaalin ja finaalin välillä...
Vielä eilen moni piti tätä päivää tulevaisuutena, mutta huomenna se on jo historiaa

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11900
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja sziget »

^ Raatien mielenmuutokset ovat kiintoisia ja yllättäviäkin, kun esitykset pysyvät samoina. Osa voi olla viisukohtaista uudelleen arviointia, osa vertailujoukon muuttumisen vaikutusta ja loppu ihan pelaamista. Sallittua mutta yllättävää.
MIH96 kirjoitti: 18 Touko 2018, 12:57 Juu, ja eikös Frans ollutkin omana vuonnaan Verka Serduchka -palkintotaistossa kakkonen?
Totta, Fransu ärsytti monia ja ihastutti vielä useampia. Suosio- ja epäsuosiosijoitusten summa oli pienempi vain Jamalalla.
jee euroviisut kirjoitti: 18 Touko 2018, 18:51 1. Eivät siirtolaisetkaan ole mitään robotteja. Siirtolaisäänten määrään varmasti vaikuttaa kyseisen kansakunnan kiinnostus kisaa kohtaan.
Sitä juuri yritin sanoa. Kellään ei ole hajuakaan, paljonko esim. Light me up hyötyi siirtolaisista pisteissä. Pitkän ajan tilastoista voi arvioida, että Puola on joskus saanut jotain diasporaetua, mutta se ei takaa edes finaalipaikkaa, paitsi jos viisu on suosittu, mutta silloin se menestyisi ilman diasporaakin (2003, 2014, 2016). Silti keskustelussa aina tökitään yksittäisiä viisuja, vaikka juuri niiden kohdalla diasporateorian osuvuus on arpapeliä.
jee euroviisut kirjoitti: Varmasti ainakin My Słowianie, joka oli suuri hitti omassa maassaan, aktivoi puolalaisdiasporaa paljon paremmin kuin joku For life
My Słowianie on heikoin mahdollinen diasporaesimerkki. Ei-puolalaiset tunsivat sen jo ennen valintaa, ja siitä huomioarvo vain lisääntyi. Tosikot paheksuivat rintavaa esitystä, mutta puhelinääniä tuli kaikkialta, miksei myös tissihulluilta ja camphenkisiltä briteiltä. Genre ylittää kielimuurin paremmin kuin voisi luulla: kansa olisi halunnut Igrankan jatkoon 2013. Hvala, ne! oli "varma karsiutuja" 2018, ja toisin kävi.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
jee euroviisut
Press
Press
Viestit: 19775
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja jee euroviisut »

sziget kirjoitti: 19 Touko 2018, 00:13My Słowianie on heikoin mahdollinen diasporaesimerkki. Ei-puolalaiset tunsivat sen jo ennen valintaa, ja siitä huomioarvo vain lisääntyi. Tosikot paheksuivat rintavaa esitystä, mutta puhelinääniä tuli kaikkialta
No jaa. Käypä vaikka täältä lukemassa, mistä My Słowianie puhelinäänestyspisteensä voitonpuoleisesti sai.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11900
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: ESC 2018: raadit

Viesti Kirjoittaja sziget »

jee euroviisut kirjoitti: 18 Touko 2018, 18:51 2. Puolalaisten muuttoliike muualle Eurooppaan on voimistunut huomattavasti vasta Puolan liityttyä EU:hun vuonna 2004. Täältä sopii tarkastella vaikka puolalaisten määrää Isossa Britanniassa pitkin 2000-lukua.
Kun maassa asuu paljon puolalaisia, heillä on myös paljon paikallisia ystäviä, työkavereita ja naapureita. Viisuissa nämä britit suhtautuvat Puolaan toisin kuin siirtolaistulvaa valittava brexit-porukka. Mitä enemmän tilanne polarisoituu, sitä varmemmin ystävät äänestävät Puolaa, jos viisu vähänkään miellyttää. Vaikka he olisivat vähemmistö (brexit voitti vaalit), viisuissa he voivat vaikuttaa maan ääniin ratkaisevasti. Ai kamalaa, tämähän ei sovi diasporateoriaan. :shh:

Voin vahvistaa, että ilmiö on totta. Henkilökohtaisista syistä suosin Puolaa viisuissa aina ja Venäjää usein. Miksipä en, kun toiset fanittavat paljon sokeammin Ruotsia. Tuki ei auta Puolaa, koska Suomessa on puolalaisten ystäviä vähän. Sen sijaan Venäjä saa varmasti ekstratukea venäläismyönteisiltä suomalaisilta oletettujen diasporaäänten lisäksi.
jee euroviisut kirjoitti: 19 Touko 2018, 14:47 Käypä vaikka täältä lukemassa, mistä My Słowianie puhelinäänestyspisteensä voitonpuoleisesti sai.
Käyty ja luettu. Viestisi vääristelee lukuja räikeästi, koska käytät absoluuttista määrää etkä väestöosuutta. Vedät silti Islannin mukaan, vaikka laskutapasi mukaan ei pitäisi. Israel olisi taatusti "puolalaisten kansoittama maa" (sinun muotoilusi), jos pisteitä irtoaisi, nyt se kuuluukin ryhmään "muut". Väestöosuuden nojalla Latvia ja Tanskakin olisivat puolalaismaita, vaan eivät sinusta, pisteitähän ei paljon tullut. Italiassa ja Espanjassa puolalaisten osuus on pienempi, mutta lasket ne mukaan, saihan Puola niistä reilusti ääniä. Rajauksesi ovat täysin mielivaltaisia. :roll:

Numeroniilot tuijottavat väestötilastoja ja ohittavat muut selitykset. Typistän lopun, enhän tunne motiivejasi. Ehkä vilpittömästi uskot yhden totuuden malliisi. Monet muutkin uskovat, kun Puolan diasporan merkitystä toistuvasti liioitellaan ja unohdetaan karsiutumiset. Jos ääniä kuitenkin tulee, niiden on pakko tulla puolalaisilta!

Vielä kerran: diasporateoria on uskottava yleisellä tasolla, siksi raadit tuotiin takaisin. Minkään yksittäisen viisun äänestäjistä ei tiedetä käytännössä mitään. Kun Puolalla on tavallista erottuvampi viisu (2014), sen huomaavat muutkin kuin siirtolaiset. Omat kaveriääneni Puolalle liittyvät toki epäsuorasti diasporaan, mutta rautalankamalli, jossa siirtolaisten oletetaan tukevan joukolla lähtömaataan, on populistinen yksinkertaistus. EDIT: omat kommentit lisätty My Słowianie -ketjuun.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Lukittu