Kuis kukkii?

La dolce vita - keskustelua elämästä ja ajankohtaisista asioista
romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8404
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja romualdo » 11 Kesä 2017, 17:50

EMPÄ taija juurikaan satsata istutuksiin, jonkun kesäkukan vois kyl terassille laittaa, sentäs... tuomet ihanasti tuoksuvat, hienoin tuoksu kera kielojen jotka nekin vasta paahteisimmilla paikoilla aloittavat kukintaansa.. oletteko nähneet niitä torilla myytävän ja mihin hintaan ? syötävät villiyrtit myös jääneet vähille, maitohorsma, vuohenputki, kuusen kerkät, nokkonen, maahumala, suolaheinä, ketunleipä, ... mitä yrttejä olet syöneet ja kokeilleet?

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 24743
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja Rousku » 11 Kesä 2017, 19:28

^Vuohenputkea kasvaa pihallani riesaksi asti. Aina saa olla kitkemässä. Olen kyllä maistanut joo, mutta ei jotenkin ollut makuuni se. Kuulemma jotkut koirat pitävät kovasti; mielelläni sellaisen hurtan ottaisin tänne joskus pihatöihin ruokapalkalla. Maahumala on toinen pihani riesa, sitä en syötäväksi tiennytkään. Pitääpä kokeilla. Piharatamo on kolmas ja näistä vaikein kitkettävä. Sillähän on lääkinnällisiä käyttöjä, mutta kokeillut en ole. Jossakin minulla pitäisi täällä muuten olla mummoni perintönä Rautavaaran Mihin kasvimme kelpaavat -opuskin.

Nokkosta syötiin lapsuudessani paljonkin, olen ollut keräämässä ja muhentamassa. Suolaheinää ja ketunleipää toki kanssa maisteltiin. Miksei niitä myydä kaupassa kuin jotain sinappikaalia (nyk. rucola) konsanaan? Eksälleni joskus hommasin synttäriylläriksi hyötyluonnonkasviopastus- ja keruuretken, kyllä me sieltä tuotiin kotiin horsmanjuuria ja keitettiin. Mummoni käytti horsmanlehtiä teeksi, siis käytti kahdessa mielessä: Ensin valmistusprosessiinhan kuuluu käyttö eli käymistilassa pitäminen jonkin aikaa, sitten kuivauksen jälkeen kuivattua tuotetta käytetään teenä.
Rise, angel, shine, love!

Avatar
toivo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2930
Liittynyt: 05 Helmi 2009, 23:18
Paikkakunta: jyväskylä

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja toivo » 12 Kesä 2017, 16:44

Mää tykkäisin ihan hirveesti puutarhasta ja kasveista ja kukista ja kasvimaasta ja kaikesta. Harmikseni asun kerrostalossa, mutta on mulla parveke, joka on aina täynnä kaikkea.

Viime vuonna innostuin oikein kunnolla ja viritin sellaiset langat ja laitoin kanariankrassia kasvamaan useita taimia. Kanariankrassi on tosi voimakaskasvuinen, ja kukkii todella runsaasti keltaisin kukin, upea kasvi. Oli todella upean näköinen parveke, kun se oikein pursuili ulos parvekkeeltani. Näky oli kuin jostain etelä-euroopan maasta.

Harmikseni Elokuussa isännöistsijä soitti, että valtoimenaan kukkivasta upeasta köynöksestä oli joku naapuri valittanut, että häiritsee! :roll: Jouduin repimään upeana kukkivan ja rehevän köynökseni pois juuri kun se oli parhaimillaan. :kurjuus: Muutama naapurinikin, joiden kanssa olen jollain tavalla tekemisissä olivat järkyttyneet, kun koko kerrostalon piristys piti repiä pois! Mutta käsittääkseni kerrostalon järjestyssäännöt ovat Suomessa sellaiset, että parvekkeella saa kasvaa kukkia, mutta ne eivät saa pursuta ulos parvekkeelta, eikä häiritä muita asukkaita. :niinpa:

Nyt minulla on sitten riippapetuniaa parvekkeella, mutta pelkään että sekin häiritsee jotain naapuria, jos se rupeaa liian reheväksi ja rupeaa pursuilemaan ulos parvekkeelta. Riippapetuniasta saa kyllä todella upean ja näyttävän, kun muistaa lannoittaa tarpeeksi, on tarpeeksi isossa astiassa ja muistaa nyppiä pois kaikki kuihtuneet kukat.

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 24743
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja Rousku » 12 Kesä 2017, 20:59

^Otan osaa. Miten ihmeessä krassisi on voinut jotakuta häiritä? Minunkin pihaani kyllä joskus leijailee yläkerran kasveista osia, kukkia lähinnä, mutta en ole kokenut sitä häiritsevänä (asun siis kerrostalossa minäkin, mutta näissä alakerran asunnoissa on parvekkeen sijasta piha). Sinun sijassasi jos tietäisin kuka tuo valittanut naapuri on, kävisin pyytämässä anteeksi aiheuttamaani häiriötä ja tiedustelemassa, millaiset kasvit eivät olisi häiriöksi.
Rise, angel, shine, love!

Avatar
Koirankuonolainen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1284
Liittynyt: 25 Tammi 2015, 10:04

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja Koirankuonolainen » 16 Kesä 2017, 10:48

Se kanariankrassista valittanut naapuri tulisi varmasti hulluksi jos joutuisi asumaan tällaisessa kerrostalossa:
http://www.travelandleisure.com/culture ... pers-china
Tuossa kyllä alkaa jo nousta paloturvallisuuskysymykset aika vahvasti mieleen.

Oli mulla ihan asiantynkääkin: sattuuko kukaan tietämään, miten raparperin kasvua voisi hillitä (muutoin kuin kaivamalla koko kasvin ylös)? Meillä on pihassa kaksi hirviömäistä raparperia, jotka yrittävät tukahduttaa marjapensaan väliinsä, vyöryvät mustikkapensaiden päälle ja ovat alkaneet uhkaavasti kurotella kohti kirsikkapuuta. En ole ikinä missään nähnyt yhtä hillittömän kokoisia raparpereja. Tietämämme konstit on jo kokeiltu, eli on kerätty satoa koko kesän eikä ole napsittu kukkanuppuja pois. Näiden molempien kuulemma pitäisi vähentää kasvin elinvoimaa, mutta nuo tuntuvat siitä vain villiintyneen. Voisi nuo tietty syksyllä jakaa pienemmäksi, mutta epäilen, auttaisiko sekään. Noita ei ole edes hoidettu mitenkään erityisesti vaan ovat saaneet aika lailla tulla toimeen omillaan.

Meillä oikeasti pursuu jo raparperit korvista ulos ja olemme kehottaneet naapureita hakemaan meidän pihasta raparperia niin paljon kuin ikinä haluavat, mutta ne turjakkeet näyttävät tästä huolimatta siltä kuin niistä ei olisi yhtäkään vartta napsaistu poikki. Silloin aikoinaan kun nuo istutettiin, kesti monta vuotta, ennen kuin alkoivat tuottaa kunnolla satoa. Jostain syystä ovat nyt vanhemmalla iällään riehaantuneet ihan tykkänään. Pystyisinpä itse samaan.
Töihin, töihin, mutta ei joka päivä eikä kaikkiin töihin.

Avatar
toivo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2930
Liittynyt: 05 Helmi 2009, 23:18
Paikkakunta: jyväskylä

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja toivo » 16 Kesä 2017, 22:05

^ Oletko koskaan ajatellut ruveta myymään runsaskasvuista raparperiasi netissä? Joskus muistan kuulleeni radiosta, miten ihmiset ostavat ihan hulluina raparperia, jostain huuto.netissä tai jossain facebook sivustolla tms. Käsittääkseni raparperia ei myydä tavallisissa ruokakaupoissa, en ole ainakaan itse nähnyt koskaan.

Raparpeiri on kyllä ihanata, siitä saa tehtyä vaikka mitä. Kunhan muistaa syödä maitotuotteita sen kanssa.

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8404
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja romualdo » 17 Kesä 2017, 10:51

tuota jakamista ja myyntiä oisin ihtekkin ehottanut, tai anna, jaa muille... vie kirpparille tms. ja siirrä raparit jos mahista ihan varjoon seinustoille, riittävän kauas muista enemmän hellyyttä vaativista kasveista. Kukka varret kannattaa aina katkaista heti aikaisessa vaiheessa ja tukkia se suhteellisen iso varren pää ettei se mätäne sinne menevästä sadevedestä...
Viimeksi muokannut romualdo, 07 Huhti 2018, 22:22. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Koirankuonolainen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1284
Liittynyt: 25 Tammi 2015, 10:04

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja Koirankuonolainen » 17 Kesä 2017, 12:40

Naapureille olen jo sanonutkin, että käykää hakemassa, ja olen ajatellut myös ripustaa piha-aitaan kadun puolelle kassillisen raparperinvarsia ja kyltin "saa ottaa", kuten monet tekevät syksyisin omenoiden kanssa. Sitä en tiennytkään, että raparperia kaupitellaan netissäkin :shock: Mutta totta kyllä, ei raparperia kovin usein kaupan hyllyillä näe. Monenlaista herkkuahan siitä voi valmistaa. Meillä on tänäsuvena tehty jo useammansorttista piirakkaa sekä kiisseliä, vispipuuroa ja juomaa. Raparperista saa myös hyvää simaa.

Ja kiitos romualdo tuosta varjoonsiirtämisvinkistä. Tätäpä voisin syksyllä kokeilla, sillä varjoisalta seinustalta vapautui tilaa kun jalohortensia on nyt ilmeisesti lopullisesti kyllästynyt eloonsa. Alussa teki useampana kesänä komeat siniset kukat, sitten lykkäsi pelkkää lehteä muutaman suven ja nyt näyttää siltä, että kaik vaikentus.
Töihin, töihin, mutta ei joka päivä eikä kaikkiin töihin.

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 24743
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja Rousku » 07 Huhti 2018, 12:27

Vastauksena otsikon kysymyksen sanoisin että epätasaisesti, mitä nyt ihmettelenkin. Kevään innoittama posliinikukka teki kaksi kukintoa, josta toisen kukat muuttuivat samettisen harmaiksi ja putosivat pois ennen kuin ehtivät tuottaa sitä hajuvesimäisen tuoksuvaa mettään. Kuin olisivat homehtuneet? Samassa varressa toinen kukinto näyttää ihan normaalilta. Mikähän sille pudonneelle oikein tuli?
Rise, angel, shine, love!

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8404
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja romualdo » 08 Huhti 2018, 14:40

no ei kuule kuki juuri mikkään vielä - koivunoksia olen kerännyt jo muutaman viikon vesiastioihin ikkunoille - hiirenkorvat kelpaavat esim. salaatteihin korkean c-vitamiinipotkuisuutensa vuoksi ja saahan niitä mainioita saunatuoksuja - ihtekkin olen laittanut hyvin nuoria lehtiä eli sellaisia jotka vielä tarttuvat hyvin sormiin - tuollasiin kahvinsuodatinpusseihin ja ne vaan suljetaan niittaajalla - pussin voi laittaa sitte löylyvesiastiaan/kauhaan - antamaan ihanaa alkukesän tuoksua. www.hikihuoneessa-istujille -

ostin yhden sortin pelargonian, punakukkaisen - niiden lehdet tuoksuvat ihan jumalaisen hyvälle - on erikseen oikein sellainenkin kuin tuoksupielikki - mikä hajun hurmaa - pian se kuitenkin tiputti kukkiensa terälehdet mutta ei hätiä mitiä - uusia nuppuja on tulossa... pienistä aihioista. kunhan vaan leikkaa pois kukkineet kukkaversot.

olen ostanut jo muutaman siemenpussin (n. 8 kpl) entisiäkin oli varastoituna ainakin 3 pussia - kesäkukkia - (ainakin mm.kosmoskukkaa...) mitäpä sitä enää entinen puutarhuri - juuri muuta - kasvatin ns. ikikukkia, eternellejä, noin v:sta -92 ja jumalattoman paljonhan niitä oli käsityötä - kylvin kaikki siemenestä alkaen - sitten niiden esikasvatettujen taimien istuttaminen touko- ja kesäkuukausina mustalla muovilla päällystettyihin multapenkkeihin - meni kyl vielä heinäkuunkin puolelle viimeisten istuttaminen

- ja tiejän etten enää lähde moiseen mukaan - täällä Laksojärven rantamilla on kyl maata - jos pyytäis jotakuta eli naapuria vähän kääntämään mullosta niin - mene tiedä - pienimuotoisesti toki voi jotain laittaakin - valmiita taimia kun saa aika hyvin melkein mistä vain hyötykasvistakin. Kesäkurpitsaa ny ainaski vois laittaa ...
Viimeksi muokannut romualdo, 06 Kesä 2018, 10:32. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Pete
Press
Press
Viestit: 27638
Liittynyt: 14 Marras 2003, 11:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja Pete » 09 Touko 2018, 23:02

Tilasin äitilleni tällaisen kimpun äitienpäivälahjaksi.

Kuva
Liukuvärjäystä ilman piilomerkityksiä

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 24743
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja Rousku » 10 Touko 2018, 02:40

^Niin, voisihan sitä mutsille joskus tosiaan kukkasiakin :miettii:

Pihalleni on ilmaantunut valkovuokkoja. Ei niitä ennen ole ollut. Orvokit sen sijaan ovat kadonneet :lohduton: .

Yleensä minulla kasvaa kaikki (liiankin) hyvin, mutta nurmikon kanssa en vain onnistu.
Rise, angel, shine, love!

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 24743
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja Rousku » 11 Kesä 2018, 19:54

Kukintatiedote: Ruusukvitteni lopettelee, tarha-alpi sen edessä aloittelee, samoin kuin joku tatar. Täydessä kukassa on joku valkoinen kellomainen systeemi jonka lajia en tunne, ja aidan ulkopuoliset ruusut. Sisäpuolisissa on runsaasti nuppuja kyllä. Lemmikit ovat riehaantuneet rehottamaan, ei niitäkään mielestäni ennen ollut pihallani (jollei kissaa lasketa).
Rise, angel, shine, love!

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8404
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Kuis kukkii?

Viesti Kirjoittaja romualdo » 24 Kesä 2018, 01:19

ahh lemmikit ovat minunkin yksi suurimpia suosikkejani, niitten intessssiivinen taivaansininen väri on siis niin uuhh upea - niistä tulee monesti mieleen Irlanti-75 ja niiden poikien takit... :mrgreen: edelleen osa noista pikkukukista helottavat synnyinkotini pihamaalla jolla kävin sitten tänään pitkähköstä aikaa. Keräsin pihalta myös akilelijoja,päivänkakkaroita,rantatädykkeitä sekä juhannusruusuja joita ajattelin viedä edesmenneen tätini haudalle, joka oli samanlainen kasvien harrastaja kuin minäkin...
Veimme sinne autolastillisen koivunoksia niputettuina , noin 20-25 kpl:een ns.turbokimppuihin. Eräs torimyyjä on tilannut niitä multa/meiltä noin 300 kpl. ja hän ne tekee sitten oikeaoppisesti, sitoo silleen lopuksi nuorella pehmitetyllä ja kuoritulla koivunvesalla, … kultsini kanssa keräsimme niitä tänäänkin tuolta lähellä olevan voimanjohtolinjan alta, vaikka satoi... men kun se on nii mukavaa hommaa ja nythän ne ovat näin vielä n. pari viikkoa tästä eteenpäin aromaattisimmillaan. Kuun kiertoa kannattaa seurata, jotta mm. lehdet pysyvät paremmin kiinni - näin nousevan kuun ajalla...

Vastaa Viestiin