Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Just nu! - keskustelua tv-ohjelmista ja ajankohtaisista asioista

Pitäisikö Suomen liittyä Naton jäseneksi?

Kyllä
32
67%
Ei
2
4%
En osaa sanoa
14
29%
 
Ääniä yhteensä: 48

Avatar
hra47
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5821
Liittynyt: 29 Tammi 2007, 12:53
Paikkakunta: Espoo

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja hra47 » 05 Huhti 2022, 09:24

Vaan eipä Nato-maita vastaan ole vielä hyökätty, ellei WTC-iskua lasketa sellaiseksi, jolloin aktivoitiin se 5. artikla. Jonkinlaisena pelotteena Nato siis toimii, pl. uskonnolliset fanaatikot jotka ovat valmiita kuolemaan asiansa puolesta.

Liittoutumattomana maana Suomi olisi liian helppo Venäjän painostaa allekirjoittamaan uusi YYA-sopimus, varsinkin sen jälkeen miten he kohtelevat Ukrainaa. Ellei Putinilla ole sitten vieläkin kunnianhimoisemmat suunnitelmat Suomen varalle. Kannattaako jäädä yksin kokeilemaan onneaan nyt nähdyn jälkeen?
Kirosanan kaltainen on lempi pohjoinen

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 35896
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja Rousku » 05 Huhti 2022, 13:47

akfan33_ZZ kirjoitti:
05 Huhti 2022, 00:48
90-l lopulla Ukraina luovutti sinne jääneet N-Liiton ydinaseet ja sopimuksen mukaan Venäjä, USA ja Britannia takasiat Ukrainan itsenäisyyden ja sen rajojen muuttumattomuuden eivätkä koskaan käytä aseitaan Ukrainaa vastaa.
Niin, Venäjänhän käyttää nyt aseitaan Ukrainan puolesta: Vapauttaakseen sen natseista, narkkareista ja pedofiileistä. :joojoo:

Vakavammin, mikä noiden turvatakuiden sisältö oli? Luvattiinko jotenkin puolustaa, jos jokin muu maa hyökkää, ja jos niin miten? Kun Venäjä valtasi Krimin, Yhdysvaltain ja Britannian osuus takuiden toteuttamisessa taisi jäädä siihen, että itsepäisesti sanovat että rajat ovat samat kuin ennenkin. Se siitä turvasta.

Ja noin muuten, mistä sitä koskaan kansainvälisistä sopimuksista voi tietää, kuinka pitkään kukin maa niissä on mukana? Ei kai niitä voi sopia maailman tappiin noudatettavaksi? Maalle valitaan vaikka ihan demokraattisissa vaaleissa uusi hallitusvalta, joka päättää irtautua sopimuksesta, niin minkäs teet? Onko se jotenkin jonkin oikeuden vastaista, jos niin tekevät?
Rise, angel, shine, love!

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 35896
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja Rousku » 05 Huhti 2022, 13:52

Osaisiko joku selittää, mikä siinä Natossa Venäjää (tai Putinia) pelottaa?

Onko ajatus, että jos Ukraina liittyisi Natoon, voisivat ryhtyä Donbassin "kansantasavaltoja" vastaan kunnon hyökkäykseen, samoin pyrkiä ottamaan Krimin takaisin?

Vai uskotaanko, että voisivat tukea samantapaisia Venäjän sisäisiä etnisesti motivoituneita itsenäistymispyrkimyksiä kuin Kosovossa? Niitähän on kyllä esiintynyt.

Vai jotain (vielä) muuta?
Rise, angel, shine, love!

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 35896
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja Rousku » 06 Huhti 2022, 08:18

Lueskelin (heikolla venäjälläni Google-kääntäjän avustuksella) sports.ru -sivustoa, tarkemmin sanottuna uutista siitä kuinka Marija Lasitskene kieltäytyi tapaamasta urheiluministeriä, ja etenkin sen rönsyäviä kommentteja. Yllätyin, kuinka avoimesti sodasta puhuttiin. Tietenkään kaikki kirjoittajat eivät välttämättä ole venäläisiä, mutta keskustelu kuitenkin on moderoitua.

The Minister of Sports of Russia, [here is a quote about a Russian warship] - said Maria Lasitskene.

Ja vielä avoimemmin, kun uutisoitiin urheiluministerin eilisestä puheesta.
Rise, angel, shine, love!

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10764
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja sziget » 07 Huhti 2022, 01:24

hra47 kirjoitti:
05 Huhti 2022, 09:24
Vaan eipä Nato-maita vastaan ole vielä hyökätty, ellei WTC-iskua lasketa sellaiseksi, jolloin aktivoitiin se 5. artikla. Jonkinlaisena pelotteena Nato siis toimii, pl. uskonnolliset fanaatikot jotka ovat valmiita kuolemaan asiansa puolesta.
Nato on pysynyt kauan koossa joutumatta suuremmin haastetuksi. Riskittömiä turvatakuita ei ole olemassa, vaikka varmasti nyt olisi turvallisempi olo, jos oltaisiin jäseniä. Venäjä hyökkäisi ennen hakemuksen hyväksymistä, joten Naton tili pysyisi edelleen puhtaana. Raunioiden keskellä voitaisiin ylpeinä todeta, että eipähän oltu suomettuneita! Luotan kuitenkin siihen, että Niinistö ja kumppanit yrittävät ajoittaa siirtonsa oikein.
Rousku kirjoitti:
05 Huhti 2022, 13:52
Osaisiko joku selittää, mikä siinä Natossa Venäjää (tai Putinia) pelottaa?
Ukraina karkaisi Venäjän kontrollista, jos se liittyisi Natoon. Tässä mielessä Nato oli tosiaan "uhka" Venäjälle. Putin on pelännyt Ukrainan "menettämistä" ainakin 20 vuotta. Kun hän otti 2014 voimakeinot käyttöön, paluuta ei ollut. Voitiin vain pitää sotakone käynnissä tai lisätä voimaa. Kolmas vaihtoehto - näpit irti Ukrainasta, olette jo menettäneet sen! - oli mahdoton nostalgiseen mytologiaansa uponneelle yksinvaltiaalle.

Ylen tulkinta Putin-Venäjän motiiveista oli aika tyhjentävä. Mukana se puhe 21. helmikuuta, jolla Putin perusteli sodan. https://yle.fi/uutiset/3-12385667
Sva bol svijeta je noćas u Bosni / Ostajem da bolu prkosim (Bosnia-Hertsegovina 1993)

Avatar
Puutarhuri
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1513
Liittynyt: 10 Helmi 2016, 15:23

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja Puutarhuri » 10 Huhti 2022, 13:43

sziget kirjoitti:
07 Huhti 2022, 01:24
Luotan kuitenkin siihen, että Niinistö ja kumppanit yrittävät ajoittaa siirtonsa oikein.
Niin minäkin. Uskon hakemusprosessin olevan jo paljon pidemmällä, kuin mitä otsikoissa annetaan ymmärtää. Presidenttien Sauli Niinistön ja Joe Bidenin tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuuden kysymysosiossa esim Niinistö sanoi mm että "eiköhän se ole selvää, mitä tässä ollaan tekemässä" ja otti toisessa yhteydessä esiin ajatuksen että Biden voi painostaa jäsenmaita ja Suomen hakemuskäsittelyn nopeutusta.

Kun taas toisaalta Suomessa ollaan keskitytty puoluekokousten lopputuloksiin, että jättääkö Suomi nyt sitä hakemusta vai ei. Olen optimistisesti ajatellut että prosessit käydään samanaikaisesti ja ties missä tilanteessa oikeasti mennään. Se harmaa vaihe on ehkä ollut jo hyvän aikaa, mutta Venäjä keskittyy tosiaan saamaan edes jotain tulosta Ukrainasta, ennen Venäjän voitonpäivää. Ja toisaalta Suomen uhkailut vain nopeuttaisivat eduskunnan päätöstä.

Ukrainan kansannousujen verisyydestä on paljon aineistoa ja ns vihreiden miesten eli Venäjän siviilipukuisten sotilaiden käyttö on todistettu ja katukameroiden kuvista useimpien henkilöllisyydetkin tunnistettu. Sotilaita kuljetettiin busseilla mielenosoituksesta toiseen tarkoituksenaan hakata ihmisiä ja he vaihtoivat "puolia" välillä. Samaan aikaan paikalliset trollit lietsoivat vihaa ukrainalaisten natsien "russofobiaa" kohtaan ja hypettivät Krimin "autonomiaa" netissä. Toki Ukrainassa oli jo ennestään siementä sisällissodalle suuren venäläisvähemmistön vuoksi, mutta tilanteen ajoitus ja Krimin laiton haltuunotto oli täysin Putinin hallinnon juoni.

Eikös suomalaisiakin ihan hallituksen taholta kehoitettu juuri nyt välttämään turvallisuuuden vuoksi kaikkea vastakkaisasettelua? Koska jos joku operaatio alkaisi, siinä todennäköisesti hämärretään ensin tarkoitus ja yllytetään kansalaiset tukemaan vihollisoperaatiota.

Avatar
jee euroviisut
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 17821
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja jee euroviisut » 21 Huhti 2022, 21:10

Nyt, kun Nato-jäsenyyskeskustelu on Euroopan yleisen tilanteen vuoksi Suomessa kiivaimmillaan, lisäsin ketjuun äänestyksen. :joojoo:

murka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2171
Liittynyt: 08 Loka 2008, 16:31

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja murka » 03 Touko 2022, 01:26

Jos en ihan väärin muista niin myös Supo huomautti katsauksessaan siitä, että suomalaisten pitäisi ymmärtää pitäytyä suomenvenäläisen vähemmistön kiusaamisesta ja nettifoorumeilla suomenvenäläisistä trollaamiselta.

Ihan oikeassahan he ovat. Eiväthän täällä iät ajat asuneet ja syntyneet ole oman äidinkielensä vuoksi syyllisiä Putinin ja kumppaneiden mielenvikaiseen sotaretkeen. Monelle ei muistu mieleen, että heillä voi olla sukua Venäjän puolella. He eivät voi heidän hyvinvointinsa vuoksi ottaa voimakkaasti kantaa Venäjän politiikkaan.

Toimittajien kannattaisi myös pidättäytyä satunnaisten venäjänkielisten poimimisessa haastateltaviksi. Onhan meillä eduskunnassa Kai Mykkänen, jonka äiti on venäläinen. A-talkissa Oxana Korhonen puhui avoimesti kuinka vaikeaa on kommunikoida edes oman Venäjällä asuvan äitinsä kanssa.

Aikoinaan KGB piti ihmisiä ruodussa käymällä ihmisten asunnoissa ja jättämällä hienovaraisen vihjauksen silmälläpidosta. Kyllä suomalainenkin olisi järkyttynyt jos löytäisi asunnostaan kotiin tullessaan vaikka päivän iltapäivälehden tai ikkunan sepposen selällään talvipakkasella.

Kun ihmisiä poimitaan haastateltaviksi kadulta Venäjällä niin edes länsimaisille toimittajille ei uskalleta vastata muuten kuin Kremlin liirumlaarumin mukaan ja toivoa saavansa pysyä huomaamattomana ja näkymättömänä.

Nykyään myös sotilaiden äitien järjestö on Venäjällä ”ulkomainen agentti” ja siten ei myöskään voi muuta kuin sulatella itsekseen kun oma poika tai mies on ”kadonnut taistelussa”. Se ei ole mikään salaisuus, että tietyltä maankolkasta tulleet hoitavat vakavasti vammautuneet ”armonlaukauksella” ja siten todetaan henkilön taistelussa kadonneeksi. Myöskään mitään veririekalaista luurankoa ei aleta tunnistamaan sen kummemmin.

Kadonneesta ei tarvi maksaa omaisille mitään eli tämä on myös taloudellinen ratkaisu. Sen lisäksi ei näytä yhtä pahalta tilastoissa kuin kadonneet laskettaisiin menehtyneiksi. Ukraina ja Venäjä vaihtavat joka viikko sotavankeja keskenään.

Hannu Lauerma ei ole käynyt testaamassa Putinin mielentilaa ja Putinin terveydestä on vain huhuja. Kasvoiltaan hän näyttää kyllä kuin olisi syönyt kortisonikuurin. Ei näy rypyn ryppyjä kun iho on pingottunut kasvoista sileäksi. Korkealla kortisoniannoksella voi osalle tulla maniaongelmia.

Toinen teoria on Parkinsonin tauti ja siihen käytettävät riippuvuuksille altistavat lääkkeet. Jos asia on noin niin olisi kaikkien onni jos hän olisi oppinut pelaamaan tietokonepelejä ja käyttäisi juonien hautomiseen tarvimansa ajan tietokonepeleihin.

Suomi tekee omat päätöksensä. Kannattaa muistaa, että suurin osa kansanedustajista on suurelle yleisölle tuntemattomampia ja heillä voivat ajatuksenkulku olla samanlaista kuin kansallakin. Heillä on vain vastuu tehdä päätöksiä. Jos Natoon päästään niin sieltä pääsee nyt pois.

Suomi ei voi perustaa turvallisuuttaan sen varaan, että tullaan aina ja ikuisesti naapurien kanssa toimeen. Eivätpä ne tavallisten ihmisten väliset kontaktit auta mitään jos maan johto sattuu olemaan, mitä on.

Itse olen tasa-arvoisen asevelvollisuuden kannalla siksi, että Norjan vastaava malli on ollut onnistunut. Nykyaikana kaikkeen ei tarvi fyysistä voimaa, jossa miehillä on kotikenttäetu.

Perustelen toivettani ikäluokkien pienemisellä sekä sillä, että miehillä on suoritetusta intistä etua työnhakutilanteissa. Puolustusvoimat eivät osaa markkinoida sitä, että kuinka monenlaisia tehtäviä varushenkilöille on tarjolla.

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10369
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja romualdo » 04 Touko 2022, 10:59

sanat putin ja terveys eivät kuulu edes samalle vuosisadalle... jotkut erehtyvät käyttämään myös isoa P:tä...

murka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2171
Liittynyt: 08 Loka 2008, 16:31

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja murka » 12 Touko 2022, 00:10

Kyllä tässä ehtii Niinistö ja johtoporukka kokoustamaan näiden Kremlin supertiedottaja-Zaharevan kanssa. Sen verran ovat jo laitettu välit poikki, ettei minulle tule äkkiseltään mieleen muuta kuin että pitävät tiuhempaan sotaharjoituksiaan.

Aivan varmasti myös testataan kansanedustajien ja ministerien moraali pyrkimällä tarjoamaan kaikkea mahdollista hunaja-ansasta rahaan ja kiristämällä jollain yksityiselämään kuuluvalla tiedolla tai väitteellä.

Se on varma, että kyberiskuja ja informaatiovaikuttamista pesee ja linkoaa. Ei tarvi katsoa kuin Valtioneuvoston Twitter-tiliä niin tulee sellainen olo, etteivät kyseiset henkilöt elä henkisesti ihan samassa mediatilassa ja maailmassa kuin suurin osa suomalaisia.

Keep calm and carry on!

Avatar
Koirankuonolainen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3175
Liittynyt: 25 Tammi 2015, 10:04

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja Koirankuonolainen » 13 Touko 2022, 09:23

Kaverini totesi, että joskus 10 vuoden kuluttua varmasti tietokilpailussa kysytään, kuka presidentti vei Suomen Natoon. Ja se on ihan eri asia kuin se, kenen Suomen presidentin aikana Suomi meni Natoon.
Hell is empty and all the devils are here. (Shakespeare: The Tempest)

murka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2171
Liittynyt: 08 Loka 2008, 16:31

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja murka » 14 Touko 2022, 00:33

Luin somesta avautumisen, että miksi juuri naisjohtoiset hallituspuolueenjohtajat ovat nyt asialla? Miespuolueenjohtajista kukaan ei sanoisi mitään. Ei ilmeisesti ole vieläkään koko maassa hyväksyttyä, että nainenkin voi ja saa ajatella maan asukkaiden turvallisuutta laajemmin kuin pelkästään itsensä ja läheistensä kannalta?

Älyttömän vähän on keskusteltu siitä, että Nato voi myös edistää keskustelua demokratiasta. Juuri siitä, mitä itänaapurimme diktaattori niin kovasti pelkää.

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 35896
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Ukraina, Venäjä, Eurooppa

Viesti Kirjoittaja Rousku » 20 Touko 2022, 14:03

murka kirjoitti:
14 Touko 2022, 00:33
Älyttömän vähän on keskusteltu siitä, että Nato voi myös edistää keskustelua demokratiasta.
Millä lailla?
Rise, angel, shine, love!

Vastaa Viestiin