Vain äänestäneille, Georgian kommentit

Sanoituskilpailukausi 2008
Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 25920
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Vain äänestäneille, Georgian kommentit

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 07 Tammi 2009, 16:02

Ensin pisteet JukkaV:lle. Vasta sitten saa kelata sivua tästä alemmas.

Jookostajoo?Joojoo. :joojoo:
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 25920
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Vain äänestäneille, Georgian kommentit

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 07 Tammi 2009, 16:16

Think of the children!!!1

Vaatimattomasti viidessä seitsemästä sanoituksesta vedottiin lapsiin. Toki niin tehtiin alkutekstissäkin mutta olisi sen kaikkein korneimman kohdan voinut sentään sivuuttaakin. :puna:

Täydet pisteet saikin helposti oman sanoitukseni lisäksi ainoa, jossa lapsiin ei viitattu, Rauhaa täytyy puolustaa. Sotapropagandaa osuvasti ironisoiva ja kieliasultaan ilmeikäs sanoitus olisi luultavasti tehnyt sen kovemmassakin seurassa mutta nyt sillä ei ollut edes vastusta.

Muilla teksteillä oli yhteinen ongelmakohta: tunteisiin vetoaminen toimimattomalla tavalla. Nostankin sanoituksista esiin lähinnä sen, mistä pidin.

Sota vetosi inhorealismillaan. "Turhaan uneksimme rauhasta" ja "Tuhoon tuomittu on maapallo" ovat sopivan fatalistisia säkeitä irrottamaan sanoituksen pahimmista rauhantekstikliseistä. Mutta mistä kääntäjä on löytänyt kertsin alkusäkeisiin kaksi ylimääräistä nuottia?

Paha leviää oli ilmeisesti rauhanteksti sekin, vaikka käytti ihmissutta metaforana (?). Pidin ensimmäisestä säkeistöstä ja kertsistä. Sen jälkeen päädyttiin kliseisemmille linjoille.

Rauhan siemen oli teknisesti onnistunut ja piti tyylillisesti linjansa olemalla kauttaaltaan imelä. Ansio sekin.

Ken ensin laukaisee on myös teknisesti onnistunut ja kertosäkeistöltään kisan paras. "Hän ken ensin laukaisee, portin pahalle aukaisee" on tehokas ja tarttuva fraasi. Triviaaliudessaan se on liiankin yksinkertaistava mutta kontekstissaan käypä selitys.

Rauhan maa osuu niin ikään kertosäkeistössä oikeaan. "Kahleet, kirkot, kuninkaat / Minut omistaa". Näinhän se on aina ollut ja on vieläkin. Niin sodassa kuin rauhassakin tavalliset kansalaiset ovat kirkoilleen ja kuninkailleen vain hallintoalamaisia, objekteja, eivät subjekteja. Heidän toiveillaan on melko vähän merkitystä, jos eliitillä on suurempia suunnitelmia. Kirkot ja kuninkaat välillä vaihtuvat mutta kahleet pysyvät.

Oma sanoitukseni oli siis Yellowstone 21.12.2012. Yellowstonen alueella on ollut viime aikoina epätavallisen paljon seismistä aktiivisuutta. Alueella sijaitsee supertulivuori, jonka purkaus tarkoittaisi maailmanlaajuista katastrofia. Otsikon päiväys on kaikkien maailmanlopun kulttien rummuttama mayakalenterin päättymispäivä. Toivokaamme tämänkin profetian epäonnistumista.

Sana Lebensraum eksyi sanoitukseeni ensisijaisesti siksi, että se on konnotaatioineen mustaan huumoriin sopiva, mutta osin myös siksi, etten ollut viitannut natseihin aiemmin tämän käännöskauden aikana. Natsit ovat yhteiskuntamme sitkein tabu ja tabuja pitää murskata. Ei ole täysin tervettä, että vielä 63 vuotta kaatumisensa jälkeen natsi-Saksa on Absoluuttinen Paha™, joka kaikkien Hyvien Ihmisten™ pitää kaikissa mahdollisissa käänteissä takautuvasti tuomita ja jonka tekemisistä Saksan kansalla on ikuinen kollektiivinen syyllisyys. Ei ole täysin tervettä, että Absoluuttisen Pahan™ pahuuden määrän epäileminen on riittävä peruste heittää ihmisiä vankilaan eurooppalaisissa demokratioissa.

Nykytrendit ovat vieläpä terveen järjen kanssa vastakkaisia. Saksahan haluaisi holokaustin kieltämisen olevan vankilatuomion arvoinen rikos kaikissa EU:n jäsenmaissa. Mihin muuhun historialliseen tapahtumaan suhtaudutaan vastaavalla sokealla totalitarismilla? Ja mistä kumpuaa tarve sellaiseen suhtautumiseen? Ajankohtaisempiakin huolia luulisi olevan olemassa. Kuten Yellowstone.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
TOMItu
Keittiömestari
Keittiömestari
Viestit: 3090
Liittynyt: 11 Marras 2003, 17:08

Re: Vain äänestäneille, Georgian kommentit

Viesti Kirjoittaja TOMItu » 08 Tammi 2009, 13:00

Jos tässä työpäivän ratoksi vaikka kirjoittelisi pienet kommentit pitkästä aikaa. Georgian menestys viisuissa yllätti minut täysin. Ei sentään kymmenen parhaan joukkoon yltänyt, mutta heti seuraavalle sijalle kylläkin. Kantavin voima lienee yksinkertaisuudessaan rauha ja sen ympärille taiteiltu sävellys. Käännöksten aihe- ja sanavalinnoilta odotin myös samankaltaisuutta alkuperäiseen. Ei kovin henkevää, ei kovin järkevää, mutta silti osuvaa.

1. SOTA
Sanoitus olisi rohkeasti voinut olla ihan GRUUSIA-niminen. Nyt koen Gruusian pomppaavan liikaa tekstistä ylös, omaksi kokonaisuudeksi, joka ei kuitenkaan kanna koko sanoitusta. Sanoituksessa paljon kielikuvia ja jotenkin tästä huokuu sanoittajan pohtineen asiaa enemmän, mitä hän on saanut paperille työstettyä. Sanoitus raivasi tiensä kärkikahinoihin!

2. PAHA LEVIÄÄ
Alkuperäisteemasta irtaantunut sanoitus luo pelkoa ihmissuden muodossa. "Ulvoo kuono-ulvoo suu" -> osuvaa! Sanoitus olisi varmaan päässyt enemmän esille jossain pelottavammassa viisussa. Tämä menisi täydestä 5 vuotiaalle, mutta kun siihen laittaa 20 vuotta lisää, niin teho ei ole yhtä mahtava.

3. RAUHAN SIEMEN
Otsikko on kyllä niin siirappinen, mutta ei hätää... niin on tavoiteltu teemakin! "Pieni lapsi roskaan kietoutuu" oi kun upposi. Tämä oli hillitty, osuva ja lähes täydellinen.

4. KEN ENSIN LAUKAISEE
Tuskaa, taidetta ja täydellisyyttä tulvillaan! Kiitos, että annat kuulijan ajatella itse.

5. RAUHAA TÄYTYY PUOLUSTAA
Kääntäjä on taitava sanoittaja ja hänen osaamisensa tulee selkeästi esille. Sanoitus tuo esille neljän edellisen sanoituksen sanavaraston, ikään kuin kaikki sanat täytyisi käyttää juuri nyt ja vain ainoastaan tähän sanoitukseen. Käännöksestä paistaa läpi vain se, että tällä kalastellaan pisteitä.

6. YELLOWSTONE 21.12.2012
Taidokasta sanailua YES, nerokasta YES, mutta miksi puhutaan Yellowstonesta ja hoetaan Lebensraumia? Googlettamaan en ryhdy, joten pahoittelen!

Kollega
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 6482
Liittynyt: 07 Tammi 2007, 10:49

Re: Vain äänestäneille, Georgian kommentit

Viesti Kirjoittaja Kollega » 08 Tammi 2009, 18:50

Myöntää täytyy, että taitaapi olla kauden tosissaan luotaantyöntävin käännöskisa, arvostelumielessä. Mutta eipä sitä malttanut enään tässä vaiheessa katkaista kauden äänestämisketjuani. Sota/Maailmalle rauhaa-teemaiset sanoitukset yltävät levytettyinä vain poikkeustapauksissa mieltyvyyslistalleni, kun eivät vaan vastaa ajatustani viihdyttävästä musiikista.

Eipä näistä otsikoinneista oikein keksinyt kommentoitavaa, kun eivät herätä mielenkiintoa sen enempää tekstiä kohtaan kuin että jos olisivat levvtetyn käännösviisujen nimiä. Tällä kertaa siis skippasin otsikointien arvioinnin, eivätkä ne vaikuta sijoituksiinsa.SOTA
Ensimmäiset viisi riviä antoivat kuvan, että luvassa ihan ”ok” tapaus, mutta sitten kieltämättä mielikuva Gruusiassa sotimisesta vei fiilikset turhan etäälle. Miksi ihmeessä haluaisin/olisin kiinnostunut kuuntelemaan laulua, joka kertoo Gruusiassa sotimisesta? Eipä silti, samaa mieltä olisin, vaikka koskisi lähinaapurissa sotimista... Sodan temmellyksessä näön meneminen on hienosti oivallettu linkitys alkuperäisesittäjän ja käännöstekstin teeman välillä. Huomasin, että tämä sanoitus olisi kuin tehty official videon yhteyteen, sotimismielikuvineen kaikkineen. Laulettavuus moitteetonta, mutta eipä tästä tekstiä mielellään lauleskele.


PAHA LEVIÄÄ
Ihmissusi mielenkiintoinen teema, mutta jostain syystä tuli tekstiä lukiessani fiilis, että tämä voisi olla jonkin Hollywood-leffan theme song eli se biisi, jonka siivellä filmiä markkinoidaan. Toisaalta tämä teksti toi mielleyhtymän television arkistofilmeihin juutalaisista Hitlerin ja kanssamielisten käsittelyssä. Kuu-teemalla mahdollinen yhteys official videolla näkyvään kuuhun? ”Jos vain pelko loppuis, ois helpompaa/Ystävyyttä muille lahjoittaa” on hieno ilmaisu ja on tämän tekstin etuna sijoituksia antaessani. Laulettavuus moitteetonta ja teksti sopi melodian yhteyteen suhteellisen mukavasti.


RAUHAN SIEMEN
Omalla tavallaan yhtaikaisesti kiehtova, mutta myös ahdistava teksti. Lieneeköhän kuu-teemalla yhteytensä official videon vastaavaan? Valkoisen kukan puhkeamisen voi puolestaan nähdä jollain tasolla LIVE-toteutuksessakin.Teksti on sen oloinen, että jos olisi jonkin maan edustusviisun sanoituksena, kommentoisin ihan varmasti ”plääh” Laulettavuus moittetonta ja lauleskellessaan huomaa, miten teksti ja melodia natsaavat hyvin yhteen.


KEN ENSIN LAUKAISEE
”Hän ken ensin laukaisee/Portin pahalle aukaisee/Toinen siihen vastaa ja laukaisee” on niin hienosti ilmaistu, että jo nyt voin sanoa, että tämä teksti kisaa kärkisijoituksistani. Laulettavuus moitteetonta ja tekstin lauleskelu oli ihan mukava kokemus.


RAUHAA TÄYTYY PUOLUSTAA
”Barbaareiden lahtaaminen”ja ”hyönteismyrkyt” ovat esimerkinomaisesti juuri sitä allekirjoittaneelle luotaantyöntävää sanoitusta. Viihdyn paremmin liibadaapa-sanoitusten parissa. Laulettavuus moitteetonta, mutta päällimmäiseksi jää fiilis, ettei tätä tekstiä mielellään lauleskele. Jotenkin liian konkreettista kuvausta tämän nätin melodian yhteyteen.


YELLOWSTONE 21.12.2012
Mielenkiintoinen idea, mutta toteutuksena ei vaan vedä puoleensa. Tämä ei ole huono, mutta ei sisällä mitään erityisempää tarttumapintaa. Next, please… Laulettavuus moitteetonta ja tekstiä oli suhteellisen mukava lauleskella.


RAUHAN MAA
Ahdistava, mutta ei samoissa määrin kuin pari kanssakisaajaansa. Tämän tekstin lauleskelu sujui fiilikseltään ihan ok eli teksti ei tuntunut niin ahdistavalta melodiansa seurassa kuin sitä ilman. Laulettavuudessa jotain pientä häikkää, esim. kohdassa ”Lapsi konekivääriinsä kahlitaan”.

Avatar
Halima
Tanssimassa
Tanssimassa
Viestit: 551
Liittynyt: 29 Touko 2006, 17:16
Paikkakunta: Oulu

Re: Vain äänestäneille, Georgian kommentit

Viesti Kirjoittaja Halima » 08 Tammi 2009, 21:17

Sota
Perussynkkä sotasanoitus, ei hetkauttanut oikeen suuntaan jos toiseenkaan. Laulettavuus takkuilee varsinkin kertosäkeessä.

Rauhan siemen
Ihanan runollinen teksti luettuna. Laulettuna kappaleen mukana painot eivät ihan menneet kohdalleen, mikä tiputti pisteitä vähän.

Ken ensin laukaisee
Kertosäe hyvä sekä idealtaan että laulettavuudeltaan. Muu kappale ei ollut yhtä hyvä, mutta ihan ok kuitenkin.

Rauhaa täytyy puolustaa
Korni aihe, mutta sopi kyllä tähän kappaleeseen. Kertosäe mielestäni tosi hyvä, säkeistöt ja c-osa ei yhtä hyviä. Laulettavuus huippuluokkaa.

Yellowstone 21.12.2012
Hyvä idea tähän kappaleeseen, mutta toteutus ei ollut niin hyvä kuin olisin näin hyvältä idealta odottanut. Joka kerta laulaessa häiritsi kohta "Väki vähenee/Pidot paranee", mielestäni olisi ollut parempi vaan kerrata "Väki vähenee/Väki vähenee".

Rauhan maa
Aika tylsä sanoitus eikä laulettavuuskaan ole kovin hyvää.

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7619
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vain äänestäneille, Georgian kommentit

Viesti Kirjoittaja akuankka13 » 08 Tammi 2009, 21:38

Kerrassaan huikean... samanlaiset käännökset, kerrassaan. Rauha, rauha,rauha. :heh: Vaikeaa oli äänestää...

Sota
Oma käännös. Minulla olisi tosin ollut toinenkin vaihtoehto tälle raa'alle kliseklimpille.
Jumbosija tulee tänne taas
Parempaa en pysty antamaan
Säälipisteet antakaa
Vaikken voitakaan....

Luovuin tuosta kuitenkin lopullisesti Montenegro-tulosten takia, enkä osannut tehdä tuosta erityisen vitsiä.

Paha leviää
Ehkä vähän liian "paha" käännös minun makuuni. Teksti oli kuitenkin mielenkiintoinen, ja aluksi ajattelin tätä automaattisesti kärkisijoittujaksi. Laulettavuudessa ei moitteita. Tragikomedinen käännös, erityisesti ihmissudesta.
Ulvoo kuono, ulvoo suu. :mrgreen:

Rauhan siemen
Rauhoittava käännös, jossa laulettavuudessakaan ei erityisen paljon moitteita. Kertosäe alensi sijoitusta huomattavalla mukaherkkyydellään.
Maailma hukkuu loskaan. :mrgreen:

Ken ensin laukaisee
Juuri sopiva käännös, minun mieleeni. Laulettavuus on erinomainen. Todella kaunis teksti, johon oli osaksi liitettu rauha ja osaksi sota. Kärkiehdokas.

Rauhaa täytyy puolustaa
Öh... Liity rauhanturvaajiin murhaaviin oli melko kaksimielinen kohta, niin kuin koko muukin teksti. Rauhanturvaajat murhaavat kiusaajat? Heh-heh... Hauska käännös. :rofl:

Yellowstone 21.12.2012
Monipuolisin käännös kaikista. Yellowstone aiheeksi oli erinomainen, mutta puhekielen käyttö ei oikein säväytä. Näin rento lausuminen vakavalle aiheelle ja melodialle ei oikein vakuuta. Harmi, kun tekstissä oli ainesta voittoisaan käännökseen. Kuitenkin taisteli kärkipaikasta.

Rauhan maa
Aivan ihanaa. :ihana: Yksi parhaimmista toteutuksista muuten tylsälle idealle. Miinusta antoi liiallinen voivottelun hokeminen. Lapsi konekivääriinsä kahlitaan. :'(
Ärsyttää se, että häpypitoiset paikannimet ovat houkuttelevia jopa minunkaltaisilleni viattomille pikkupojille.

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 25920
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Vain äänestäneille, Georgian kommentit

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 08 Tammi 2009, 22:38

akuankka13 kirjoitti:Sota
Oma käännös. Minulla olisi tosin ollut toinenkin vaihtoehto tälle raa'alle kliseklimpille.
Jumbosija tulee tänne taas
Parempaa en pysty antamaan
Säälipisteet antakaa
Vaikken voitakaan....

Luovuin tuosta kuitenkin lopullisesti Montenegro-tulosten takia, enkä osannut tehdä tuosta erityisen vitsiä.
Nimimerkki wigwam teki juuri tuon Liettua 2006 -kisassa. Kas täältä sanoitus numero 2, Jumboksi jään taas. Wigwam ei jäänyt jumboksi, vaan sijoittui yhdeksän sanoituksen kilpailussa neljänneksi.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9263
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vain äänestäneille, Georgian kommentit

Viesti Kirjoittaja sziget » 09 Tammi 2009, 00:33

Jos vaikka Juicella aloittaisi. Rauhaa on vuodelta 1981:

Me rauha tehdään maailmaan, vaikka sitten väkisin
Jos sotahullun näkisin, mä silmille sen räkisin.
Me jokaiseen tykkiin ja jokaiseen luotiin rauhankyyhky maalataan
ja hyvin omintunnoin päästään rauhan vastustajat ampumaan.
Shalalalaa, shalalalaa, ampumaan...


Käännetty viisu on yksi hirveimpiä lajissaan :nohyi: . Rauhanlaulujen etovuus johtuu siitä, että laulaja on aina joko ulkopuolinen jeesustelija tai uhrien edustaja, ehdottomasti kuitenkin Hyvä Ihminen. Sotia syttyy, koska ihminen on niin julma, nyyh, mutta yllättäen tätä julmaa ihmistä ei saada koskaan mikrofonin ääreen laulamaan tuntojaan julki. Oletettu yleisökin koostuu pelkistä rauhanenkeleistä.

1. Sota
Ensin en nähnyt mitään vitsiä, vasta tässä kohdassa putosin: ”Veren tumma ääni jo solisee / Kaduilla ei muuta kuule, ei”. Loppu on myös huikea: ”Lapset huutaa äitiään / Turhaan, nääs”. Neuvostoaikaisen Gruusia-nimen käytöstä voisi joku vetää herneet nenäänsä. Laulajan sokeuden hyödyntäminen käännöksessä on kenties irvokasta mutta ei sen irvokkaampaa kuin koko biisi.

2. Paha leviää
En ole koskaan ymmärtänyt suden demonisointia. Eläintieteellisesti koira on vain kesytetty susi, ja koirat ovat mukavia. Luen parhaillaan Bill Willinghamin nerokasta Fables-sarjakuvaa, jossa suden rooli on hieman monipuolisempi kuin saduissa. Sanoitus on pätevää työtä ja sota-aiheen häivytys järkevä veto. Inhosin imelää kohtaa ”Jos vain pelko loppuis, ois helpompaa / Ystävyyttä muille lahjoittaa”. Muuten kelpo kokonaisuus.

3. Rauhan siemen
Yksikön 3. persoonan imperatiivin (tehköön) käyttö monikon imperatiivin (tehkööt) paikalla ärsyttää kohdassa ”Silmät maata katselleet / Auetkoon”. Niinpä sitä edeltävä toivon kiteytys ”Hetket näitä helpommat / Jossain odottaa” tuntui paremmalta. Käännös on toki siedettävämpi kuin täysin sietämätön alkuteksti ja varmasti laulusta pitävien arvostelijoiden (jos sellaisia on) mieleen.

4. Ken ensin laukaisee
Teknisesti siisti joskaan ei niin moitteeton kuin edellinen. Samaa tekopyhyyttä kuin alkuteoksessa: jossain on pahoja ihmisiä, mutta keitä ja missä, sitä kierretään kuin kissa kuumaa perunaa. Varmaa on vain, että laulaja itse toivoo kaikkea hyvää kaikille. Väkivallan kierre esitetään mysteerinä, joka se ei ole. Ihan totta: sotia käydään, koska sota on helppo ratkaisu vaikeisiin ongelmiin ja tappamisesta tulee hyvä olo. Kannattaa laukaista, jos uskoo olevansa vahvempi. Kysykää vaikka Israelilta.

5. Rauhaa täytyy puolustaa
”Sota on kaunis, siinä on voimaa”, laulaa Hector, mutta minua sota jotenkin hirvittää. Siksi halusin kirjoittaa herkän ja kauniin rauhanballadin, jossa herrakansa marssii saappaat kiiltäen ja kunnon ihmisillä on joulu ainainen, kunhan vain toimitaan tarkoin sanoituksessa annettujen ohjeiden mukaisesti.

6. Yellowstone 21.12.2012
Kiinnostava tuo otsikon selitys. Arvosteluvaiheessa otsikkoa ei tarvinnut ymmärtää, kuvattu tilanne voisi syntyä monellakin tavalla. Syyn paljastuminen kuitenkin terävöittää tekstin ironiaa. Lebensraumista taistellaan ja ydinsotaan varustaudutaan, kunnes maapallo ottaakin ohjat omiin käsiinsä. Selvä ykkönen.

7. Rauhan maa
Ei hullumpi, vaikka alku ja lopun siltasäkeistö ovat vähän epämääräistä sanahelinää. Kohdan ”Lapsi konekivääriinsä kahlitaan / Uuden kodin häneltäkö saan?” kuvittelin ymmärtäväni (sota ei ole rakentavaa, vaikka epäilen vähän, onko lapsisotilaasta konekiväärin käyttäjäksi), ja kertosäkeistöt ovat selkeitä. Tekniikassa häviää lähimmille kilpailijoilleen.
TOMItu kirjoitti:Käännöksestä paistaa läpi vain se, että tällä kalastellaan pisteitä.
Mykistävä tulkinta :shock: . Kaikista kauden töistäni Belgia ja tämä ovat ne, joita tehdessäni olen vähiten ajatellut pisteitä. Keskityin sanomaan.
Ei blokkeja tarvitse maa vaan asennetta luottavaa

Viestiketju Lukittu