


Vuosi: 2012
Kappale: Euro neuro
Esittäjä: Rambo Amadeus
Säveltäjä: Magnifico
Sanoittaja: Rambo Amadeus
Sijoitus semifinaalissa: 15./18
Pisteet semifinaalissa: 20
Sanat: http://www.diggiloo.net/?2012.semi1
Kesäkuun 14. päivänä vuonna 1963 silloisen Jugoslavian, nykyisen Montenegron Kotorin kaupungissa koettiin iloinen perhetapahtuma, kun Pušićin taiteilijaperheeseen syntyi pienokainen. Potra poika sai nimen Antonije, vaikka myöhemmin suuri yleisö oppikin tuntemaan hänet Rambona. Amadeuksen Rambona. Nuoruudessaan Antonije Pušić oli ammattipurjehtija, ja hänellä on muun muassa lukuisia Montenegron mestaruuksia lajissaan. Vielä nykyäänkin hän osallistuu ajoittain joihinkin purjehdusregatoihin, mutta ei enää kovin kilpailumielisesti.
Musiikin pariin Antonije eksyi jo lukioaikanaan, ja yliopisto-opiskelujensa yhteydessä hän soitti monissa amatööribändeissä ja näytteli musikaaleissa. Debyyttialbuminsa O tugo jesenja (Oi syksyn kurjuutta) jo tuolloin taiteilijanimeä Rambo Amadeus käyttänyt Antonije julkaisi vuonna 1988, ja hänen persoonallinen tyylinsä herätti ihastusta kuulijoissa. Debyyttialbumi ei ollut mikään suuri menestys, mutta nuorukainen oli silti suorittanut näyttävän sisääntulon Balkanin alueen musiikkiperheeseen. Jo seuraavana vuonna ilmestynyt toinen albumi, Hoćemo gusle (Me tahdomme Guslen), edusti tyyliä, josta Rambo myöhemmin tuli kuuluisaksi. Voimakkaan poliittiset sanoitukset nostivat Rambon ihmisten tietoisuuteen ja aiheuttivat jopa pienimuotoisia mielenosoituksia Montenegron alueella.
1990-luvun alussa Rambo Amadeuksen tyyli oli hioutunut, ja hänestä oli kehkeytynyt vaikuttava esiintyvä taiteilija. Jugoslavian pahimpien mellakoiden aikana ilmestynyt kolmas albumi Psihološko propagandni komplet M-91 (Psykologisen propagandan asetelma M-91) suorastaan lietsoi kapinaa, ja monet albumin kappaleet nousivat välittömiksi hiteiksi. Jugoslavian hajoamisen aikoihin ja sen jälkeenkin Rambo Amadeus oli yksi kuuluisimmista alueen muusikoista, ja hänen suosionsa perustui nimenomaan kantaaottaviin teksteihin ja persoonalliseen otteeseen. 2000-luvun puolivälissä Rambon vauhti ja suosio olivat rauhoittuneet, mutta silti hän julkaisi tasaiseen tahtiin uutta musiikkia.
Joulukuun 12. päivä vuonna 2011 Montenegron yleisradioliitto RTCG ilmoitti, että Rambo Amadeus edustaisi Montenegroa seuraavan vuoden Bakun Euroviisuissa. Muutaman kuukauden hiljaiselon jälkeen 18.3. julkaistiin hänen edustussävelmänsä Euro Neuro, jonka Rambo oli itse säveltänyt ja sanoittanut. Kappale edusti englanninkielisistä lyriikoistaan huolimatta hyvin perinteistä Rambo Amadeuksen tyyliä sekä erikoisen musiikillisen otteen että (piilo)poliittisten lyriikoiden muodossa. Montenegro arvottiin jo kolmannen kerran aloittamaan ensimmäinen semifinaali, ja Bakun viisut saivatkin melkoisen shokkialun, kun Rambo hilautui lavalle taustatanssijoidensa ja valtavan puisen hevosen kanssa. Pisteitä herui ainoastaan kahdelta maalta, 12 pistettä Albanialta ja 8 San Marinolta, eivätkä nämä 20 pistettä riittäneet finaalipaikkaan. Lopputuloksena oli semifinaalin 15. sija, taakse jäivät Latvia, Belgia ja Itävalta.
Miten Rambon euroräppi iskee Kuppilaan? Olisiko kappale ansainnut finaalipaikan, vai oliko jämähtäminen semifinaaliin ansaittu? Sana on vapaa.
Rambo Amadeus Facebookissa
Rambo Amadeus Twitterissä
Rambo Amadeus YouTubessa





