Pelisäännöt ja ilmoitus/ilmoituksia käyttäjille

Euroviisut 2013 Malmössä
Avatar
admin
Ravintolapäällikkö
Ravintolapäällikkö
Viestit: 546
Liittynyt: 09 Marras 2003, 01:00
Paikkakunta: Berliini

Pelisäännöt ja ilmoitus/ilmoituksia käyttäjille

Viesti Kirjoittaja admin » 29 Elo 2005, 00:02

Euroviisukeskustelun pelisäännöt

Nämä pelisäännöt koskevat Viisukuppilan euroviisuaiheisia keskusteluja. Ohjeistuksen tarkoituksena on pitää Viisukuppila siistinä ja asiallisena keskustelufoorumina.

Käyttäjien tulee muistaa, että Viisukuppilan viisukeskusteluosiot ovat avoinna luettaviksi kenelle tahansa, ja monet vierailijat lukevat ainoastaan tätä osiota. Lisäksi myös viisupäättäjät saattavat lukea viestejämme. Näin ollen haluamme muistuttaa, että toivomme viisukeskusteluun kirjoittavien noudattavan seuraavia ohjeita:1. Viisukuppilassa tulee noudattaa netikettiä ja tätä ohjeistusta.


2. Viestien kirjoittaminen

- Viestin relevanttius: Kun olet lähettämässä viestiä, varmista että se on rakentava ja edistää käytävää keskustelua. Oikolue viestisi ennen lähettämistä. Jatkuvasti samana asian toistaminen on myös turhaa eikä vie keskustelua eteenpäin.

-Toistuva omaan viestiin vastaaminen: Jos kukaan ei ole vastannut viimeiseen viestiisi, on hyvän tavan mukaista muokata alkuperäistä viestiäsi sen sijaan että lähetät uusia viestejä oman viestisi perään. Kuten alempana oman viestin nostamiskohdassa on sanottu, käyttäjä voi kuitenkin palata vanhaan, jo alas palstalla tippuneeseen aiheeseen, jos hän esimerkiksi saa uutta ja kiinnostavaa tietoa samasta tai sitä lähellä olevasta asiasta.

- Sopiva ja epäsopiva kirjoittaminen: Kirjoita selvää ja siistiä yleiskieltä. Epäsiisti kirjoitus (ns. teinix!!!-kieli), saman tekstin jatkuva toistaminen (ns. floodaus) sekä pelkästään ISOILLA KIRJAIMILLA kirjoittaminen on kiellettyä. Käytä muotoiluja kuten alleviivausta, kursivointia tai lihavointia korostaaksesi haluamasi sanoja viestissäsi. Kiroilu on rumaa ja usein turhaa, joten vältä sitä kaikilla kielillä. Yhden kirjaimen korvaaminen esim. tähdellä ei tee kirosanasta sallittua sanaa.

- Viestimäärää nostavat ketjut: Kuppilassa ollaan tehty periaatepäätös, että viestimäärän nostattavat "Kumman kaa" -tyyliset ketjut eivät kuulu tänne. Rajanveto voi olla hankalaa, mikä ketju milloinkin on sellainen ja loppupeleissä ylläpito ratkaisee asian.

- Hymiöt: Käytä hymiöitä järkevästi. Liiallinen hymiöiden käyttö saattaa ärsyttää ja hidastuttaa sivujen latautumista modeemisurffaajilla. Yksi sopivasti valittu hymiö kertoo aivan saman kuin kuusi kertaa toistettu. Toisaalta pelkän hymiön laittaminen vastaukseksi toisen käyttäjän viestiin ei edistä keskustelua. Muista siis myös perustella mielipiteesi sanoin.

- Lainaaminen muista viesteistä: Jos lainaat toisen tekstiä kauempaa tai toisesta ketjusta, lainaa vain se kohta, jota kommentoit. Lainausten sisälle jäävät kuvat tulee editoida pois. Myös lukuisia sisäkkäisiä lainauksia tulee välttää. Mikäli kommentoit edellistä viestiä, mieti tarkkaan onko lainaaminen oleellista vai turhaa keskustelun kannalta.

- Lainaaminen Viisukuppilan ulkopuolelta: Lainattaessa tekstiä Viisukuppilan ulkopuolelta on mainittava lähde ja harkittava, paljonko tekstiä on järkevä lainata. Jos tahdot kommentoida kokonaisen Internet-sivun tekstiä, älä lainaa sitä kokonaan, vaan anna mieluummin linkki kyseiselle sivulle.

- Henkilökohtaisuudet: Kommentoi vain viimeksi esitettyä mielipidettä, älä mene henkilökohtaisuuksiin.

- Sisäpiirikeskustelu: Älä käy kahdenkeskisiä keskusteluja viestiketjuissa. Jos viestisi on tarkoitettu vain yhdelle kirjoittajalle, lähetä yksityisviesti. Vältä lisäksi keskustelua, jonka sisältö on selvää vain tietyn piirin keskuudessa.

- Oman ketjun nostaminen: Hyvään käyttäytymiseen kuuluu, ettei itse nosta aloittamaansa ketjua jatkuvasti esille. Käyttäjä voi kuitenkin palata vanhaan, jo alas palstalla tippuneeseen aiheeseen, jos hän esimerkiksi saa uutta ja kiinnostavaa tietoa samasta tai sitä lähellä olevasta asiasta.


3. Epäsopivat viestit


- Mainostaminen: Kaikenlainen mainostaminen on kiellettyä. Viestissään voi kyllä mainita sellaisia tuotteita tai palveluja, jotka liittyvät käynnissä olevaan keskusteluun ja ovat muita käyttäjiä hyödyttäviä.

- Uskonnollinen tai poliittinen vaikuttaminen on kiellettyä. Kaikki syrjivät, rasistiset ja kansaa kiihottavat kommentit ovat kiellettyjä.

- Toisten kirjoittajien loukkaaminen, haukkuminen ja uhkailu on kiellettyä. Kaikkien ihmisarvoa ja kunniaa on suojattava. Ihonväriä, kansallisuutta, syntyperää, vakaumusta, sukupuolta tai muuta henkilön ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

- Yksityisyyden loukkaaminen: Kunnioita muiden jäsenien yksityisyyttä. Vaikka tiedätkin ystäviesi oikeat nimet, he ovat valinneet omista syistään pysyä nimimerkkiensä takana. Yksityiselämään kuuluvia, asianomaiselle tai hänen lähiomaisilleen haitallisia seikkoja ei pidä julkaista, ellei niillä ole yleistä merkitystä.

- Riiteleminen: Julkinen riiteleminen ja kinastelu keskustelupalstalla on kiellettyä. Yritä olla juuttumatta pitkiin riitoihin ketjuissa, ja pyri selvittämään kahdenkeskiset ongelmat yksityisviestein tai sähköpostitse.

- Henkilökohtaiset yhteystiedot: Puhelinnumerojen ja kotiosoitteiden julkaiseminen on kiellettyä. Myös muiden kuin oman sähköpostiosoitteen julkaiseminen on kiellettyä. Muista, että millä tahansa palstalla selväkielisinä julkaistut sähköpostiosoitteet saattavat joutua roskapostilistoille.

- Tahallinen provosointi ja ärsyttäminen, eli ns. trollaaminen on kiellettyä.

- Spoilaaminen on kielletty. Tulevista juonipaljastuksista voi keskustella ainoastaan sille tarkoitetussa ketjussa.

4. Uuden viestiketjun avaaminen

- Uuden viestiketjun relevanttius: Tarkasta ennen uuden viestiketjun aloittamista, onko samasta aiheesta jo avattu viestiketju tai keskustellaanko aiheesta jossain toisessa viestiketjussa. Viisukuppilan Haku-toiminnolla on helppo löytää viestejä.

- Otsikon valinta: Viestiketjun otsikon tulee vastata sen sisältöä. Moderaattoreilla on oikeus vaihtaa viestiketjun otsikko paremmin aihetta kuvaavaksi.

- Äänestykset: Jos lisäät aloitusviestiin äänestyksen, valitse tarkkaan sen kysymys ja vaihtoehdot. Äänestyksen tulee olla puolueeton, järkevä ja selkeä. Huonosti suunnitellut ja puutteelliset sekä ohjailevat äänestykset vakavista asioista ärsyttävät monia.


5. Kuvat

- Kuvan koko: Jos liität viestiisi kuvia, varmista etteivät ne ole valtavan kokoisia. Yli 400 pikselin levyiset kuvat leventävät sivua liikaa ja hidastavat sivujen lataantumista hitailla yhteyksillä. Laita isot kuvat avautuvaksi linkistä.

- Kuvien käyttäminen allekirjoituksessa on kiellettyä.


6. Moderaattorien oikeudet ja velvollisuudet

- Yleistehtävä: Moderaattorit eli valvojat pitävät keskustelupalstan siistinä ja valvovat keskustelun yleistä tasoa.

- Sopimattomat viestit: Moderaattorit voivat poistaa tai muokata sopimattomia viestejä ääri- tai rajatapauksissa, mutta ensisijaisesti pyritään antamaan huomautus keskustelun siirtyessä sääntöjen vastaisille alueille. Jos tämä ei riitä, annetaan asianomaisille varoitukset yksityisviestein.

- Aiheesta poikkeaminen eli ns. rönsyily: Moderaattorit voivat erottaa viestiketjun aiheesta poikkeavat viestit (ns. rönsyt) omaksi viestiketjukseen, jos se selkeyttää alkuperäisen otsikkoaiheen keskustelua.

- Ketjujen yhdistäminen: Moderaattorit voivat yhdistää samasta tai läheisestä aiheesta avattuja viestiketjuja.

- Otsikoiden muokkaaminen: Moderaattorit voivat vaihtaa viestiketjun otsikon paremmin aihetta kuvaavaksi.

- Ketjujen lukitseminen: Moderaattorit voivat lukita viestiketjun, jos sen aihe on vanhentunut, eikä ketjussa käydä enää uutta keskustelua, tai jos on jo avattu toinen samanaiheinen viestiketju, jossa keskustelun toivotaan jatkuvan. Vanhat viestit voidaan arkistoida, mutta niitä ei koskaan tuhota.

- Moderoinnista ilmoittaminen: Kaikista moderaattoritoimista jätetään kommentti keskusteluun punaisella tekstillä. Moderaattorit voivat lisäksi ilmoittaa toimistaan privaattiviestillä.


7. Tämä ohjeistus

- Tämä ohjeistus ei rajoita mielipiteen ilmaisemisen vapautta. Kiivaskin keskustelu on sallittua, kun se on asiallista.

- Sääntöjen vastaisesta käytöksestä huomautettaessa vedotaan tähän ohjeistukseen sekä netikettiin.

- Palautetta Viisukuppilasta ja sen toiminnasta vastaanotetaan Tekniikka-kategoriassa.

- Mikäli jokin viesti mielestäsi on tämän ohjeistuksen tai netiketin vastainen, tai joku käyttäjä rikkoo niitä yksityisviesteissään sinulle, lähetä yksityisviesti kenelle tahansa moderaattoreista.

- Mikäli taas haluat kommentoida moderaattorien toimintaa tai et saa mielestäsi haluamaasi tukea, voit ottaa yhteyden Viisukuppilan ylläpitoon.Moderaattorit

Suorien musiikkilinkkien julkaisemisesta kiellettyä


Suomessa tuli voimaan 1.1.2006 yksi maailman tiukimmista tekijänoikeuslaeista. Sen mukaan kaikenlainen tekijänsuojan alaisen materiaalin jakaminen ilman oikeudenhaltijan lupaa netissä on rangaistavaa. Näin ollen Viisukuppilassa on voimassa tästä lähtien uusi sääntö, johon käyttäjien tulee sitoutua:

Suorien musiikkilinkkien (Donkey, Emule, Rapidshare, Yousendit, yms.) julkaiseminen on kiellettyä, mikäli niiden laillisuudesta ei ole selvyyttä.


Tekijänoikeuslaki löytyy osoitteesta: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404


Mistä musiikkia sitten saa laillisesti?
1.) Kaupasta.
2.) Alkuperäisen cd-levyn voi myös lainata kaverilta tai esim. kirjastosta ja tehdä siitä kopion yksityiseen käyttöönsä, mikäli kopioiminen voi tapahtua tehokasta teknistä suojausta murtamatta tai kiertämättä. (TekOikL 12§, 50a§)
3.) Radiosta ja tv:stä voi nauhoittaa lähetystä yksityiskäyttöön. (TekOikL 48§)

Nettiradion osalta ei löytynyt yksiselitteistä vastausta. Laissa on kylläkin mainittu lähetyksen osalta myös muu ohjelmaa kuljettava signaali kuin radio- tai televisiolähetys. Jos nettiliikenne on lain tarkoittamaa muuta signaalia, niin niistä nettiradioista joissa musiikkia soitetaan laillisesti, voi myös nauhoittaa yksityiskäyttöön.


Mitä tarkoittaa kopiointi yksityiseen käyttöön?
Lain säännökset yksityisestä kopioinnista (laillisesta lähteestä) mahdollistavat kopioinnin paitsi henkilökohtaiseen käyttöön myös muutamalle (2-4) lähimmälle perhe- ja ystäväpiirille. (TekOikL 11§)

Yksityiseen käyttöön valmistettuja kopioita saa lain mukaan käyttää vain yksityisessä piirissä, ei muussa käytössä.

Kaupallisesti julkaistun teoksen voi esittää julkisessa tilaisuudessa jossa teosten esittäminen ei ole pääasia ja johon ei ole pääsymaksua (TekOikL 21§). Teoksen voi esittää yksityistilaisuudessa ilman lupaa.


Mitä on tehokkaan teknisen suojauksen kiertäminen? (TekOikL 50b§)
Mustalla tussilla levyn ulkoreunaan piirtämistä? Linuxilla tai macilla cd:n kopiointia? Äänikortin kautta nauhoittamista? Ilmaisella cd-rippausohjelmalla tallentamista? Tekninen suojaustoimenpide voi olla tehokas vain jos se on hankala kiertää tai murtaa. Ilmeisesti tekijänoikeuslain mukaan kopioita voi tehdä mielin määrin jos cd:llä oleva suojaus ei ole riittävän tehokas. Tähän ei ole toistaiseksi kenelläkään yksiselitteistä vastausta, joten odotetaan mielenkiinnolla ensimmäistä tuomioistuimen ennakopäätöstä.


Rangaistukset ja korvaukset tekijänoikeusrikoksesta
Tekijänoikeusrikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta (RL 49:1).
Tekijänoikeuksien loukkauksesta joutuu todennäköisesti maksamaan lisäksi hyvitystä ja korvausta oikeudenhaltijalle (TekOikL 57§).
Teknisen toimenpiteen kiertämisen kiellon tahallisesta rikkomuksesta tai törkeästä huolimattomuudesta johtuvasta teknisen toimenpiteen loukkausrikkomuksesta sakkoa (TekOikl 56e§). Jos teolla on aiheutettu huomattavaa haittaa tai vahinkoa, tekijä voidaan tuomita teknisen suojauksen kiertämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi (RL 49:3).


Opetusministeriön mukaan normaali keskustelu esim. netin keskustelupalstalla tai ajatustenvaihto kopiosuojausten kiertämisestä ei ole kiellettyä.


T: Viisukuppilan ylläpito
Viimeksi muokannut admin, 15 Joulu 2007, 14:39. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
kais(t)a
VIP-emäntä
VIP-emäntä
Viestit: 18254
Liittynyt: 24 Heinä 2005, 00:51
Paikkakunta: Tampere

Re: Pelisäännöt ja ilmoitus/ilmoituksia käyttäjille

Viesti Kirjoittaja kais(t)a » 17 Tammi 2010, 19:59

Viisukausi on jälleen käynnistynyt vauhdikkaasti ja keskustelu sen myötä on myös täällä viisupuolella lisääntynyt. Jotta keskustelu sujuisi leppoisasti koko vilkkaan viisukevään, olisi toivottavaa, että jokainen käyttäjä palauttaisi jälleen mieleensä tässäkin ketjussa kerrotut pelisäännöt.

Erityisesti haluaisimme, että kiinnitätte huomiota seuraaviin sääntöihin:
admin kirjoitti:- Viestin relevanttius: Kun olet lähettämässä viestiä, varmista että se on rakentava ja edistää käytävää keskustelua. Oikolue viestisi ennen lähettämistä.

-Toistuva omaan viestiin vastaaminen: Jos kukaan ei ole vastannut viimeiseen viestiisi, on hyvän tavan mukaista muokata alkuperäistä viestiäsi sen sijaan että lähetät uusia viestejä oman viestisi perään.

- Sopiva ja epäsopiva kirjoittaminen: Kirjoita selvää ja siistiä yleiskieltä. Epäsiisti kirjoitus (ns. teinix!!!-kieli), saman tekstin jatkuva toistaminen (ns. floodaus) sekä pelkästään ISOILLA KIRJAIMILLA kirjoittaminen on kiellettyä.

- Hymiöt: Käytä hymiöitä järkevästi. Liiallinen hymiöiden käyttö saattaa ärsyttää ja hidastuttaa sivujen latautumista. Yksi sopivasti valittu hymiö kertoo aivan saman kuin kuusi kertaa toistettu.

- Lainaaminen muista viesteistä: Jos lainaat toisen tekstiä kauempaa tai toisesta ketjusta, lainaa vain se kohta, jota kommentoit. Lainausten sisälle jäävät kuvat tulee editoida pois. Myös lukuisia sisäkkäisiä lainauksia tulee välttää. Mikäli kommentoit edellistä viestiä, mieti tarkkaan onko lainaaminen oleellista vai turhaa keskustelun kannalta.

- Lainaaminen Viisukuppilan ulkopuolelta: Lainattaessa tekstiä Viisukuppilan ulkopuolelta on mainittava lähde ja harkittava, paljonko tekstiä on järkevä lainata.

- Henkilökohtaisuudet: Kommentoi vain viimeksi esitettyä mielipidettä, älä mene henkilökohtaisuuksiin.

- Sisäpiirikeskustelu: Älä käy kahdenkeskisiä keskusteluja viestiketjuissa. Jos viestisi on tarkoitettu vain yhdelle kirjoittajalle, lähetä yksityisviesti.
Yllämainittuja sääntöjä noudattamalla keskustelu pysyy toivottavasti asiallisena ja ennen kaikkea tasapuolisen mielekkäänä kaikille. Siksi olisikin toivottavaa, että myös uudet, viisuista innostuneet keskustelijamme tutustuisivat niin Kuppilan omiin sääntöihin kuin yleisiin nettietiketteihin myös. Molemmat löytyvät tekniikka-alueelta.
Послушай - у сердца голос мой.

Avatar
kais(t)a
VIP-emäntä
VIP-emäntä
Viestit: 18254
Liittynyt: 24 Heinä 2005, 00:51
Paikkakunta: Tampere

Re: Pelisäännöt ja ilmoitus/ilmoituksia käyttäjille

Viesti Kirjoittaja kais(t)a » 08 Tammi 2013, 01:16

Jälleen lienee aika muistuttaa, että Kuppilassakin on sääntöjä. ;) Olisikin mukavaa jos jokainen uusi ja miksei vanhakin käyttäjä lukisi läpi tämän ketjun ensimmäisestä viestistä löytyvät säännöt. Esimerkiksi viestien relevanttiudessa, toisten viestien lainaamisessa, hymiöiden käytössä sekä toisten keskustelijoiden ja heidän mielipiteidensä kunnioittamisessa monet noudattavat näitä sääntöjä edelleen löyhästi. Muistakaa, että kukaan ei ole tehnyt sääntöjä ilkeyttään vaan, jotta foorumi toimisi paremmin.

Viisukuppilan ylläpito ja moderaattorit toivottavat kaikille mukavaa viisuvuotta 2013!
Послушай - у сердца голос мой.

Viestiketju Lukittu