Sananvapaus ja sen rajat

Just nu! - keskustelua tv-ohjelmista ja ajankohtaisista asioista
Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9796
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja sziget » 03 Loka 2010, 23:42

Ylläpitäjät vastuuseen nettikirjoituksista?

Oikeusministeriö pohtii, pitäisikö internetin keskustelupalstojen ylläpitäjien rikosoikeudellista vastuuta lisätä merkittävästi. Tätä kysyttiin lausuntokierroksella, joka liittyi rikoslain uudistukseen rasististen rikosten osalta. Helsingin Sanomien sunnuntainumerossa oli aiheesta sivun juttu. Lyhyesti täällä ja täällä.

"Lausuntopalaute oli runsasta", oikeusministeri Tuija Brax (vihr) kertoi lehdessä. "Klassiset sananvapaustahot olivat suorastaan järkyttyneitä, että me edes kysyimme tällaista. Vastaavasti oli paljon tahoja, joiden mielestä tämä on aito ja suuri ongelma."

Ylläpitäjille voi tulla velvollisuus valvoa palstojensa kirjoittelua ja poistaa kunniaa loukkaava tai rasistinen aineisto. Velvoitteen rikkomisesta seuraisi rangaistus. Periaatteessa rikosoikeudellinen vastuu on jo nyt, jos ylläpitäjä todistettavasti kieltäytyy poistamasta lainvastaista viestiä. Käytännössä tällaisia juttuja ei ole ollut. Oikeudessa on tuomittu laittoman aineiston kirjoittajia, ei foorumien ylläpitäjiä.

Viestintäoikeuden tutkijatohtori Päivi Tiilikan mielestä olisi oikeuspoliittisesti hankala ajatella, että palstan ylläpitäjä vastaisi kaikkien muiden viesteistä. Pitäisi katsoa myös muiden maiden sääntelymalleja. "Se [vastuun lisääminen] voi pahimmillaan johtaa esimerkiksi tiettyjen yhdistysten sivujen sulkemiseen, koska vapaaehtoistoiminnassa ei kukaan suostu ottamaan sellaista vastuuta kontolleen", Tiilikka arvioi.

Tiilikka oli myös vieraana sunnuntain Inhimillinen tekijä -ohjelmassa, jonka aiheena oli netin pimeä puoli. Kansanedustaja Minna Sirnö (vas) ja poleemikko Akuliina Saarikoski kertoivat kokemuksistaan. Molemmat ovat sananvapauden kannattajia, mutta... Sirnölle oli liikaa hänen nimissään julkaistu feikkisivusto, jonka tekijä sai harvinaista kyllä kahden vuoden ehdottoman tuomion. Toisin kuin moni luulee, vihakirjoitusten tekijät voitaisiin yleensä saada kiinni, mutta poliisi vetoaa resurssipulaan ja keskittyy mieluummin helppoihin juttuihin.

Olen tottunut siihen, että jokainen vastaa omista sanoistaan. Aika nololta ja omituiselta tuntuisi, jos esimerkiksi Viisukuppilan pitäisi maksaa sakkoja jostain mitä meikäläinen täällä kirjoittaa. :apuva:

Mitä mieltä muut ovat? Pitäisikö internetin keskustelupalstojen ylläpitäjien rikosoikeudellista vastuuta lisätä merkittävästi?
Viimeksi muokannut sziget, 10 Loka 2010, 22:19. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

voda07
Ryystäjä
Ryystäjä
Viestit: 315
Liittynyt: 26 Heinä 2010, 14:18

Re: Ylläpitäjät vastuuseen nettikirjoituksista?

Viesti Kirjoittaja voda07 » 10 Loka 2010, 17:33

Jokaisen pitäisi olla vastuussa vain omista kirjoituksistaan. Joillakin foorumeilla on oikeasti mahdotonta valvoa mitä kaikkea sinne kirjoitetaan. Jos ajatellaan vaikka joitakin valtavan isoja foorumeita. Kuinka kukaan voisi valvoa niitä ja miksi kenenkään pitäisi? :roll:
Yksi selvä etu Internet-foorumeilla on esim. vertaistuki. Ihmiset voivat hakea apua erinäisiin asioihin muilta ihmisiltä ja vielä nimettömänä. Pahimillaan tämä mahdollisuus menetetään tuon lain takia. Kukaan ei enää uskalla ylläpitää foorumeita, kun ei voi tietää mistä joku loukkaantuu.
Ylläpitäjän on tietenkin pyrittävä valvomaan foorumia, mutta ei häntä voi vastuuseen laittaa foorumin sisällöstä. :roll:

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9796
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ylläpitäjät vastuuseen nettikirjoituksista?

Viesti Kirjoittaja sziget » 10 Loka 2010, 22:03

Välttyäkseen rikossyytteiltä palveluntarjoajan pitäisi pelata varman päälle. Ellei hän ole juristi, hänen täytyisi poistaa palstalta kaikki viestit, joiden laillisuudesta hän ei ole ehdottoman varma. Viisainta olisi kieltää kokonaan hankalat keskustelunaiheet kuten maahanmuutto. Sananvapaus kaventuisi, mutta se tapahtuisi hyvän asian nimissä, koska laki olisi suunnattu rasismia vastaan. Jos vastustan lakia, olen rasisti. :joojoo:
voda07 kirjoitti:Jokaisen pitäisi olla vastuussa vain omista kirjoituksistaan. Joillakin foorumeilla on oikeasti mahdotonta valvoa mitä kaikkea sinne kirjoitetaan. Jos ajatellaan vaikka joitakin valtavan isoja foorumeita. Kuinka kukaan voisi valvoa niitä ja miksi kenenkään pitäisi? :roll:
Hyvä kysymys. Keskusrikospoliisi muuten tukee oikeusministeriön ideaa siksi, että rikosten selvittämisen vaikeus ja lainvastaisten kirjoitusten suuri määrä on vaikeuttanut rikosvastuun toteutumista. Suomeksi: ylläpitäjät olisi helpompi saada kiinni kuin suuri määrä laittomien viestien kirjoittajia. Poliisin työtaakka kevenisi. Vähemmän keskustelua = vähemmän ongelmia.

Oikeusministeriön muistio ja siitä annetut lausunnot löytyvät täältä. Oikeusministeriö ehdottaa kahdenlaisia lainsäädäntötoimia (alleviivaukset lähteen):
1. Ylläpitäjälle säädettäisiin velvollisuus valvoa ylläpitämäänsä keskustelupalstan viestintää silmällä pitäen rasistista aineistoa ja velvollisuus ottaa tarvittaessa selvää rasistiseksi väitetyn keskustelun lainmukaisuudesta. Valvonnan tai selonottovelvollisuuden laiminlyönnistä säädettäisiin rangaistus.

2. Jos keskustelupalstan ylläpitäjä on havainnut rasistisen viestin keskustelupalstalla tai se on hänen tietoonsa saatettu, hänelle voitaisiin säätää velvollisuus tietyin edellytyksin estää pääsy tietoon tai poistaa viesti keskustelupalstalta. Estämis- tai poistamisvelvollisuuden laiminlyönti kriminalisoitaisiin.
KRP siis tukee ministeriön ehdotuksia, mutta ei ilman varauksia. Esimerkiksi ennakkovalvonnan vaatiminen harrastevoimin ylläpidetyiltä foorumeilta saattaisi KRP:n mukaan käytännössä estää harrastajaryhmien omien keskustelupalstojen tarjoamisen Suomessa.
Keskusrikospoliisi haluaa ylipäätään kiinnittää huomiota tekijän vastuuseen. Vaikka vastuun laajentaminen on perusteltua, voidaan katsoa että suomalaisessa oikeuskäytännössä lähtökohtana ei yleensä ole ollut se, että rikoksen tapahtumapaikan omistaja joutuisi kantamaan osavastuun rikoksesta, johon paikan omistaja ei ole ollut vaikuttamassa. Yhteiskunnan tulisi ensisijaisesti taata rikosprosessille lainsäädännölliset edellytykset jäljittää rikoksentekijä, myös tietoverkossa.
Liikenne- ja viestintäministeriö pitää tärkeänä, että vastuu aineistosta voidaan kohdentaa ja lainvastainen sisältö poistaa tehokkaasti. Keskustelupalstoilla ei tulisi voida pitää saatavilla ilmeisen lainvastaista aineistoa. Ministeriö pitää kuitenkin ylläpitäjän valvontavastuuta ongelmallisena keinona sananvapauden kannalta.
Keskustelupalstan sisältöä valvovan moderaattorin on hyvin vaikea varmistua siitä, milloin kyseessä olisi tunnusmerkistön täyttävä ja rikosoikeudellisen vastuun laukaiseva sisältö. Liikenne- ja viestintäministeriö katsoo, että tämän arvion tekeminen kuuluu esitutkintaviranomaisille sekä viime kädessä tuomioistuimille ja toteaa, että viranomaisten mahdollisuuksia saada sivustojen käyttäjiltä ja valvojilta nopeasti tietoja ja vinkkejä ilmeisen lainvastaisista sisällöistä on parannettava.
Valtioneuvoston oikeuskansleri Jaakko Jonkka on yhtä kriittinen:
Muistiossa ajatuksen tasolla esitetty ehdotus lailla asetetusta valvontavelvollisuudesta ja siihen liitetystä kriminalisoinnista olisi nähdäkseni omiaan rajoittamaan ainakin lain noudattamiseen vakavasti suhtautuvien verkon käyttäjien mahdollisuuksia osallistua verkon jatkuvasti kehittyviin sosiaalisiin medioihin ja tarjota omia sisältöjään tietoverkoissa. Internetin käyttäjiltä ei mielestäni voi aidosti odottaa jatkuvaa omien verkkosivustojensa valvontaa jo pelkästään siitä syystä, että valvonnan toteuttaminen loma-aikoina olisi usein käytännössä mahdotonta.
Effi ry pelkää, että vastuun laajentaminen oikeusministeriön esittämällä tavalla johtaisi yhteiskunnallista keskustelua rajoittavaan itsesensuuriin. Ote lausunnosta:
Jos tarkoitus on saada laittomat viestit pois verkosta, miksei esimerkiksi verkkoviestin jakelun keskeyttämismääräyksen käyttömahdollisuuksia arvioida lainkaan - ellei ajatus nimenomaan ole saada sensuroiduksi myös laillisia viestejä ilman valitusoikeutta.
Kaiken kaikkiaan mietinnöstä syntyy vahva vaikutelma, että kyse ei olekaan oikeasti rikollisista viesteistä tai väkivallan uhasta, vaan niitä käytetään keppihevosena mielipiderajoitusten ajamiseen.
Myös mm. Suomen Journalistiliitto ja Viestinnän Keskusliitto suhtautuivat kriittisesti muistioon.

EDIT: Ketjun nimi vaihdettu.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9796
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja sziget » 24 Loka 2010, 08:24

Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkaisi keskiviikkona vuosittaisen listansa lehdistönvapauden tilasta eri maissa. Suomi oli tuttuun tapaan kärjessä, mutta eräillä muilla EU-mailla menee huonosti. Italia on 49:s, Romania 52:s ja Kreikka 70:s yhdessä Bulgarian kanssa. 178 maata listattiin. Tässä 20 ensimmäistä moitepisteineen:

1. Alankomaat, Islanti, Norja, Ruotsi, Suomi, Sveitsi - 0,00 :)
7. Itävalta - 0,50
8. Uusi-Seelanti - 1,50
9. Irlanti, Viro - 2,00
11. Japani, Liettua, Tanska - 2,50
14. Belgia, Luxemburg, Malta - 4,00
17. Saksa - 4,25
18. Australia - 5,38
19. Iso-Britannia - 6,00
20. Yhdysvallat - 6,75

Euroviisumaista lehdistönvapaus voi huonoimmin näissä kahdeksassa:

99. Georgia - 27,00
101. Armenia - 27,50
104. Montenegro - 28,50
131. Ukraina - 46,83
138. Turkki - 49,25
140. Venäjä - 49,90
152. Azerbaidžan - 56,38
154. Valko-Venäjä - 57,00 :(

Serbia on 85:s juuri ennen Israelia. Kuuba nousee sijalle 166. Kiina laskee sijalle 171. Listan viisi viimeistä ovat Burma, Iran, Turkmenistan, Pohjois-Korea ja hännänhuippuna sijalla 178 Eritrea. :lohduton:
Viimeksi muokannut sziget, 24 Loka 2010, 23:58. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
jee euroviisut
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 16589
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja jee euroviisut » 24 Loka 2010, 09:21

Täh. ??? Yllätyin kyllä suuresti, kun näin, että Pohjois-Korea ei olekaan viimeisenä. Maassa kun käsittääkseni lehistö itsessäänkin on kielletty ja jos joku lehti sallittaisiin, se voisi vain ylistää suurta johtajaa. Tuo pisti minut melkein pelkäämään, mikä on sitten Eritrean tilanne. :shock:
Muuten, olen sitä mieltä, että viisujen Suomen tuotanto on vaihdettava.

Avatar
Pete
Press
Press
Viestit: 28926
Liittynyt: 14 Marras 2003, 11:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja Pete » 24 Loka 2010, 10:17

Yllättävää tosiaan Eritrean viimeinen sija. Vielä yllättävämmäksi lasken kuitenkin Kreikan yllättävän huonon sijoituksen. Mitä siellä tapahtuu?! :shock:
- Mihin tyä määttä?
- Kajjaanniin!
- No jo mäni pölijjään!

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9796
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja sziget » 25 Loka 2010, 01:39

Pete kirjoitti:Vielä yllättävämmäksi lasken kuitenkin Kreikan yllättävän huonon sijoituksen. Mitä siellä tapahtuu?! :shock:
Viime vuoden maaraportin mukaan väkivaltaisuudet talvella 2009 kohdistuivat myös lehdistöön, koska aktivistit näkevät sen järjestelmän symbolina. Kotitekoisilla räjähteillä hyökättiin monia tiedotusvälineitä ja toimittajia vastaan, ja tappouhkauksia sateli. Ehkä tällaiset ilmiöt ovat lisääntyneet tänä vuonna velkakriisin takia.

RSF:n Kreikka-uutiset kertovat, että heinäkuussa toimittaja ja radiokanavan johtaja Socratis Giolias ammuttiin Ateenassa. Ääriliikkeitä epäiltiin. 20.7.2010

Kreikkalaisten vapaaehtoisten tuki Bosnian serbeille sodan aikana on ollut Kreikassa vaiettu aihe. Monet sotilaat ja poliitikot haluaisivat sen pysyvänkin vaiettuna, mikä voi ajaa mediaa itsesensuuriin. Arvostettu toimittaja Takis Michas on kirjoittanut kirjan Epäpyhä liitto: Kreikka ja Miloševićin Serbia. Liikemies Stavros Vitalis käräjöi Michasia vastaan hänen lainattuaan artikkelissaan serbilähdettä, jonka mukaan Kreikan puolisotilaalliset joukot olivat läsnä Srebrenican joukkomurhassa 1995. RSF:n mielestä Vitalisin nostama syyte on epätodellinen ja silkkaa juridista häirintää. 17.9.2010
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
Pete
Press
Press
Viestit: 28926
Liittynyt: 14 Marras 2003, 11:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja Pete » 25 Loka 2010, 13:27

sziget kirjoitti:Kreikkalaisten vapaaehtoisten tuki Bosnian serbeille sodan aikana on ollut Kreikassa vaiettu aihe. Monet sotilaat ja poliitikot haluaisivat sen pysyvänkin vaiettuna, mikä voi ajaa mediaa itsesensuuriin. Arvostettu toimittaja Takis Michas on kirjoittanut kirjan Epäpyhä liitto: Kreikka ja Miloševićin Serbia. Liikemies Stavros Vitalis käräjöi Michasia vastaan hänen lainattuaan artikkelissaan serbilähdettä, jonka mukaan Kreikan puolisotilaalliset joukot olivat läsnä Srebrenican joukkomurhassa 1995. RSF:n mielestä Vitalisin nostama syyte on epätodellinen ja silkkaa juridista häirintää. 17.9.2010
:shock: :shock: :shock:

Mitä enemmän Kreikasta saa tietää, niin sitä enemmän negatiivisia ajatuksia siitä herää. :eiei: Mätä mikä mätä.

Jälkikirjoitus: Olin elänyt luulossa, että serbit tappoivat myös Bosnian serbejä, etteivätkä he olisi taistelleet Miloševićin joukkojen puolella. Ainakin Sarajevon opas väitti meille kiven kovaan, että serbit tappoivat myös serbejä ainakin Sarajevossa. ???
- Mihin tyä määttä?
- Kajjaanniin!
- No jo mäni pölijjään!

Avatar
Aancon
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9787
Liittynyt: 22 Tammi 2006, 20:41
Paikkakunta: Riika, Latvia

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja Aancon » 25 Loka 2010, 15:23

Kiinan huono sijoitus ei ainakaan ole mikään yllätys. :heh: Siellä on media sellaista propagandaa että heikompia hirvittäs. :roll: Sen lisäksi, että hallitus pitää lehdistöä tiukasti otteessaan, maasta ei myöskään saa länsimaisia lehtiä, tai siis mitään lehtiä jotka eivät ole käyneet hallituskoneistoa läpi. (poikkeuksena suurimpien kaupunkien hienoimmat hotellit, joissa saa paikan päällä lukea länsimaisia lehtiä).
Ir laiks, viss kādreiz beidzas. Viens vārds, ej, lai tev veicas. Durvis vējš tūlīt aizraus ciet,
arī man jāaiziet.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9796
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja sziget » 30 Loka 2010, 01:28

Kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahon jumalanpilkkatuomio (nykyisin termein uskonrauhan rikkomistuomio) piti Helsingin hovioikeudessa. Sakkojen lisäksi oikeus määräsi kaksi "Profeetta Muhammad oli" -alkuista kappaletta poistettavaksi Halla-ahon blogikirjoituksesta. HS (Ks. aiempi keskustelu uskontoketjussa, sivu 5.)

Käräjäoikeus oli kieltänyt sekä loukkaaviksi oletetut väitteet islamista että niiden perustelut. Hovioikeus lievensi päätöstä sallimalla perustelut ja kieltämällä vain johtopäätöksen. Halla-ahon mukaan tilanne on nyt se, että on sallittua todisteiden avulla osoittaa islamin rinnastus pedofiliaan mutta ei suoraan rinnastaa näitä asioita. Voin siis esim. todeta, että profeetalla oli lapsivaimo, mutta ei ole sallittua päätellä, että...

TV2:n Pressiklubissa vapaa toimittaja Jouni Tervo ja Voima-lehden Susanna Kuparinen pitivät oikeuden päätöstä järjettömänä, vaikka kumpikaan ei ole Halla-ahon kannattaja. Nyt kuka tahansa voi loukkaantua mistä tahansa uskonnon nimissä. Oikeudessa tavataan.

Sananvapaus ei ole suomalainen arvo vaan tuontitavaraa. Se saattaa olla eurooppalainen arvo, mutta Suomessa se vedetään vessasta alas heti kun joku vähän yskäisee. Muhammad-pilapiirroskohun aikana 15.2.2006 pääministeri Matti Vanhanen pyysi itsensä ja Suomen hallituksen puolesta anteeksi sitä, että eräs porukka oli julkaissut pilakuvat omilla verkkosivuillaan. Koko Suomen pitää siis hävetä sitä että jotkut yksittäiset hörhöt käyttävät sanavapautta. Kasvoin siinä harhaluulossa, että Hannu Salaman jumalanpilkkatuomio 1968 oli törkeä vääryys ja että nykyään Suomi on oikeusvaltio, jossa mitään niin pöljää ei voisi tapahtua. Olin idiootti.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9796
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja sziget » 03 Marras 2010, 00:41

Ajankohtainen kakkonen pohti sanavapautta Jussi Halla-ahon ja Jari Tervon tapausten valossa. Tervohan luki Uutisvuodossa 23.10. Raamatusta kohdan, jossa sapattina työtä tekeville määrätään kuolemanrangaistus (Toinen Mooseksen kirja 31: 14-15), ja heitti kirjan sitten olkansa yli, mistä jotkut loukkaantuivat. Yleisön pyynnöstä huolimatta Helsingin poliisi ei aloittanut rikostutkintaa.

Halla-aholta kysyttiin, pitääkö hän saamaansa sakkotuomiota oikeusmurhana. Hän vastasi, että laki on hyvin epämääräinen, ja jatkoi:
JH: Katson, että Suomessa vallitsee joka tapauksessa puhdas viranomaismielivalta tämän lain tulkitsemisen suhteen. Hovioikeudessa toin puolustuksessani esille selkeästi sen, että samainen apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske oli jättänyt syytteitä nostamatta moninaisissa tapauksissa, joissa kristinuskoa oli arvosteltu huomattavasti hävyttömämmin, käytetty paljon ronskimpia sanankäänteitä.
K: Eli oletko todella sitä mieltä, että kristinuskoa saa Suomessa loukata rankemmin kuin islamin uskoa?
JH: Kyllä me kaikki tiedämme, että Jari Tervo ei olisi mennyt Koraania heittelemään televisiolähetyksessä.
Toimittajataustainen kansanedustaja Tuulikki Ukkola (kok.) on arvostellut islamia mm. lapsimorsiamien takia. Häneltä kysyttiin, miten uskontojen ongelmista saa Suomessa puhua. Ukkola vastasi:
TU: Näköjään kristinuskon ongelmista saa puhua mitä vaan, mutta muslimien ongelmista ei yhtään mitään.
K: Siltä näyttää?
TU: Siltä näyttää, koska tämä tuomio tässä tuli, ja minun mielestäni se on väärä.
Täytyisihän siitäkin (islamista) pystyä käymään keskustelua ihan samalla kuin kaikista muistakin uskonnoista: juutalaisuudesta, kristinuskosta ja niin poispäin. Ei islam voi olla mikään erityinen saareke, kielletty alue, ei missään nimessä, sananvapauden kannalta.
Halla-ahon mukaan suurin osa pyrkimyksistä rajoittaa sananvapautta islamin suhteen tulee suomalaisilta. Tuomion tuoneesta tekstistäkään eivät hermostuneet muslimit vaan suomalaiset "ammattiloukkaantujat".
JH: Meille on lanseerattu sellainen käsitehirviö Suomessa kuin vastuullinen sananvapaus, joka tarkoittaa sitä että sananvapaus kyllä on, mutta se ei oikeuta ketään loukkaamaan muita. Tämä on täysin absurdi ajatus. Sananvapaushan nimenomaan on takaamassa sitä, että asioista voidaan puhua, vaikka ne loukkaisivat jotakuta. Tässä mielessä Eurooppa on menossa erittäin murheelliseen suuntaan verrattuna vaikkapa Yhdysvaltoihin, jossa on totuttu sellaiseen yhteiskunnalliseen ja poliittiseen moniäänisyyteen, että erilaiset mielipiteet mahtuvat mediaan.
Sananvapauden puolesta ry:n puheenjohtaja Oula Lintula puolestaan vaati tasapuolisia sääntöjä kaikille uskonnoille. Hänen mielestään uskontokunnat olisi saatettava samaan asemaan kuin mitkä tahansa muutkin vakaumukselliset yhdistykset kuten vaikkapa Vapaa-ajattelijat ry tai poliittiset puolueet.

Tasapuolisuuden nimissä vaadin, että politiikkarauhan rikkominen on kriminalisoitava! Tuomio tulee, kun esittää julkisesti mielipiteen, joka loukkaa esim. demarien tai keskustan kannattajaa. :twisted:
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9796
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja sziget » 08 Tammi 2011, 01:23

:unkari: Unkarin uusi medialaki hämmentää muita EU-maita. Unkari on EU:n puheenjohtajamaa seuraavat puoli vuotta, mutta kohun takia kausi alkoi vaikeasti.

Hallituksen asettama mediavirasto valvoo nyt kaikkea julkista tiedonvälitystä Unkarissa. Tiedotusvälinettä voidaan rangaista, jos sen toiminta on viraston mielestä "loukkaavaa" tai "epätasapuolista". Laiton sisältö on määritelty niin epäselvästi, että se voi tarkoittaa mitä tahansa, vaikkapa hallituksen arvostelua. Lehti voi saada kymmenien tuhansien ja tv-kanava jopa 720 000 euron sakot, jos sen toiminta ei miellytä virastoa. Lisäksi viranomainen voi pakottaa toimittajat paljastamaan lähteensä.

Tällä viikolla ministerit, virkamiehet ja pääministeri Viktor Orbán ovat puolustaneet medialakia tarmokkaasti. Toisaalta Orbán sanoi torstaina, että Unkari voi muuttaa sitä, jos EU-komissio niin vaatii. Lakia ovat arvostelleet mm. Etyj, Ranska ja Saksa. Suomessa Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat ovat lytänneet lain pääkirjoituksissaan. Unkaria hallitseva nationalistinen Fidesz-puolue nauttii suurta suosiota, ja sillä on parlamenttienemmistö. Onko Unkari Euroopan seuraava Valko-Venäjä? Olisiko pääministeri Orbánissa aineksia Aljaksandr Lukašenkaksi?

HS:n 6.1. mukaan Unkarin EU-asioista vastaava apulaisministeri Enikő Győri myönsi, ettei ole lukenut 200-sivuista medialakia, kun se on niin monimutkainen. "Itseäni loukkasi kuitenkin se, kun eräässä brittilehdessä väitettiin, että koko Unkari haisee."
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9796
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja sziget » 01 Helmi 2011, 01:34

Suomi sai viime viikolla jälleen sananvapaustuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta. Hovioikeus tuomitsi vuonna 2007 Helsingin Sanomat yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, kun se oli kertonut Esko Ahon presidenttikampanjaan näkyvästi osallistuneen naisen nimen. EIT:n mielestä tuomio rajoitti sananvapautta. Suomi joutuu maksamaan 29 000 euroa vahingonkorvauksia ja 8 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Syksyllä EIT teki vastaavan päätöksen Ilta-Sanomien osalta. HS:n uutinen

Sitten huumoria. Google antoi 46 200 osumaa sanalle "kokovartaloministeri". :tajuton:

Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki viihdytti kutsuvierasyleisöä 24.1. Keskon Kaupan päivillä. Kauppalehti uutisoi: "Halmesmäki on nimittänyt pääministeri Mari Kiviniemeä (kesk) kokovartaloministeriksi, koska sen verran edustavan kuvan hänestä saisi." Uutinen järkytti koko Suomea. Naisasialiitto Unioni tuomitsi Kesko-miehen puheet jyrkästi (YLE). Tasa-arvoministeri Stefan Wallin oli pöyristynyt: "Jokainen voi itse kuvitella, miltä tuntuisi joutua tällaisten kommenttien kohteeksi" (IS 28.1.).

Niin millaisten? Ilta-Sanomat julkaisi äänitteen puheesta ja avainkohdat perjantain lehdessä. Halmesmäki sanoo Kiviniemeä päteväksi ja osaavaksi. Toimittaja Kirsi Heikel sanoo hänen olevan kaunis ja näyttävä, Putinkin kehui. Halmesmäki ei ensin tartu syöttiin, muistaa Audi-mies Esko Kiesin (naurua), mutta lisää kuitenkin ominaisuudet fiksu, elegantti ja loistava kielitaito. Vitsailee Putinista. Sitten se kauhea sana:

"Pääministeri on tärkein päätöksentekijä. Nimikin viittaa järkeen ja päähän, olisi aika hämmentävää jos olisi kokovartaloministeri." Halmesmäki ei nimitä Mari Kiviniemeä kokovartaloministeriksi, kuten Kauppalehti ja kaikki muut sen perässä väittivät, mutta mitäs tosiasioista. Pääasia että sovinistisika pantiin ojennukseen. Maanantaina Kesko-mies jatkoi katumusharjoituksia tiedotustilaisuudella.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
entropia
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2783
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 00:48

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja entropia » 01 Helmi 2011, 09:40

Tämä kokovartaloministeri juttu on taas niin tätä saatanan suomalaista feminismiä. Oottakaas kun mulla on vähänkin aikaa niin, pläjäytän tänne sellasen provokatiivisen tekstin länsimaisesta feminismistä, että oksat pois. Suomalaista miestä ei ikinä ajatella, koska suomalainen mies on väkivaltainen alkoholisoitunut sika, mutta suominaista ei saa edes huumorilla parjata.

Valkealalainen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4973
Liittynyt: 09 Syys 2008, 16:19
Paikkakunta: ... (Kouvola)

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja Valkealalainen » 01 Helmi 2011, 17:52

Minusta tuo heitto kokovartaloministeristä oli tosi hauska! :rofl: En minä ainakaan suuttuisi, jos joku minua tuolla tavalla nimittäisi. Jotkut ovat ilmeisesti täysin huumorintajuttomia. :roll:

Huomatkaa, että edustan itsekin naissukupuolta. :kaunis:
Bussi tytön aina ohi onnen vie
Kun toiset löytää sen


- Marion Rung: "Pikku rahastaja"

Avatar
Hazel
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 20988
Liittynyt: 04 Huhti 2004, 01:20
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja Hazel » 01 Helmi 2011, 19:12

Minustakin tuo oli hauska heitto, ihan käsittämätöntä taas millainen haloo siitä nousi. Naisasialiitto Unioni on yltiöfeminismissään tehnyt paljon enemmän hallaa kuin hyötyä naisasialle. Ihan koomista koko touhu.
YOU NEVER KNOW HOW STRONG YOU ARE UNTIL BEING STRONG IS THE ONLY CHOICE YOU HAVE.

Avatar
Sämpy
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1501
Liittynyt: 25 Touko 2004, 21:56
Paikkakunta: Sippola

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja Sämpy » 01 Helmi 2011, 19:22

Saatan olla ymmärtänyt väärinkin, muttä käsittäkseni tässäkään tapauksessa ao. henkilö itse ei kommentista ollut ottanut nokkiinsa. Mutta saatiinhan siitäkin taas kokonaisuudestaan irroitettuna muutamaksi päiväksi iltapäivälehtien otsikontäytettä...
Me on aina ennenkin pärjätty tulevaisuudessa. Ja jos tää nykyinen tulevaisuus on yhtään samanlainen kun edelliset niin kyllä me siinäkin pärjätään.

Avatar
skidi
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7546
Liittynyt: 18 Huhti 2008, 17:54

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja skidi » 01 Helmi 2011, 21:53

Tietenkään Kivimäki ei ole kommentoinut asiaa. Hänellä ei ole siihen varaa.

Sillä ei ole väliä, oliko kommentti hauska vai ei. On toki selvää, että keskinkertaisen vitsin jälkeen ryntää joukko naisia kiljumaan, että kyllä se musta oli vaan hauska, oli hauska oli oli, jotta heitä ei vain missään nimessä yhdistettäisi karvaisiin tosikkoihin feministilesboihin. Kuitenkin kyse on laajemmasta ilmiöstä, jossa naispoliitiikkojen ja -johtajien arvovalta kerta toisensa jälkeen pyritään murentamaan Super-jäätelömainoksen käsiliikkeitä mukaillen ja huulia lipoen (lapset tuskin muistavat), jotta tulisi selväksi, kuinka vakavasti nainen johtoasemassa tulee ottaa. On yksi hailee, onko vitsi hauska vai ei ja mitä mieltä itse kohde on (tai uskaltaa olla) asiasta. Tällaisten kommenttien julkinen kritisoiminen on aina arvokas poliittinen teko :peukku:
Homer: The problem in the world today is communication. Too much communication.

Avatar
entropia
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2783
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 00:48

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja entropia » 01 Helmi 2011, 23:00

Mun mielestä suomalainen feminismi on aika huonoissa kantimissa, kun yleisen keskustelun johtohahmoina on miehiä vihaava goottilesbo ja vit*u haisee hyvältä -pinssillä varustettu entinen hampunpolttelija. :heh:

Avatar
skidi
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7546
Liittynyt: 18 Huhti 2008, 17:54

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja skidi » 01 Helmi 2011, 23:05

Mä en itse asiassa tiedä, kuka se miehiä vihaava goottilesbo on enkä myöskään sitä, kuinka tarkasti seuraat feminismiä käsittelevää keskustelua, jos nimeät sen johtohahmoksi Rosa Meriläisen. Suomalainen feminismi on varsin hyvinvoivaa, ehkä himpun verran akateemisempaa kuin toivoisi, jolloin yhteiskunnalliset vaikutusmahdollisuudet jäävät turhan pieniksi. Kuitenkin juuri tuollaiset kommentit osoittavat, että yleensä huomio kiinnitetään yksittäisiin henkilöihin asiaan sen pahemmin perehtymättä.
Homer: The problem in the world today is communication. Too much communication.

Avatar
entropia
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2783
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 00:48

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja entropia » 01 Helmi 2011, 23:08

skidi kirjoitti:Mä en itse asiassa tiedä, kuka se miehiä vihaava goottilesbo on enkä myöskään sitä, kuinka tarkasti seuraat feminismiä käsittelevää keskustelua, jos nimeät sen johtohahmoksi Rosa Meriläisen. Suomalainen feminismi on varsin hyvinvoivaa, ehkä himpun verran akateemisempaa kuin toivoisi, jolloin yhteiskunnalliset vaikutusmahdollisuudet jäävät turhan pieniksi. Kuitenkin juuri tuollaiset kommentit osoittavat, että yleensä huomio kiinnitetään yksittäisiin henkilöihin asiaan sen pahemmin perehtymättä.
No sivistä mua ja kerro muutama JULKISUUDESSA esiintynyt varteen otettava feministi.

Avatar
skidi
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7546
Liittynyt: 18 Huhti 2008, 17:54

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja skidi » 01 Helmi 2011, 23:18

^Rosa Meriläinenhän on toki feministi, mutta jostain syystä en häntä aivan ensimmäisenä linkitä juuri feminismiin. Äkkiseltään tulee ensimmäisenä mieleen jostain syystä Anne Moilainen ja Anna Kontula. Tekisi mieli heittää myös Johanna Korhonen, ehkä myös Lenita Airisto. Kaarina Hazard toki, Sofi Oksanen myös varsin näkyvä. Akuliina Saarikoskikin on kai aika monelle tuttu.

edit. Jukka Relander, Anna Moring
edit2. Sari Roman-Lagerspetz
edit3. tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen lienee jonkinasteinen valtionfeministi
Homer: The problem in the world today is communication. Too much communication.

Avatar
entropia
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2783
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 00:48

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja entropia » 01 Helmi 2011, 23:29

skidi kirjoitti:^Rosa Meriläinenhän on toki feministi, mutta jostain syystä en häntä aivan ensimmäisenä linkitä juuri feminismiin. Äkkiseltään tulee ensimmäisenä mieleen jostain syystä Anne Moilainen ja Anna Kontula. Tekisi mieli heittää myös Johanna Korhonen, ehkä myös Lenita Airisto. Kaarina Hazard toki, Sofi Oksanen myös varsin näkyvä. Akuliina Saarikoskikin on kai aika monelle tuttu.

edit. Jukka Relander, Anna Moring
Sofi Oksaseen jo viittasinkin eräässä viestissäni. :heh: Johanna Korhosta, Lenita Airistoa ja Kaarina Hazardia en pidä vakavastiotettavina. Anna Kontulaa pidän, mutta harva häntä tuntee. Totuus on vaan, että tollaset itseään jatkuvasti esille tuovat lässyttäjät on eniten esillä feminismin varjolla. Sen vuoksi julkinen keskustelu (siis se mitä asiaan ei-niin-läheisesti perehtynyt näkee) on todella luokatonta.

Avatar
skidi
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7546
Liittynyt: 18 Huhti 2008, 17:54

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja skidi » 01 Helmi 2011, 23:35

^Sofi Oksanen on miehiä vihaava goottilesbo? No, hänen suhteestaan miehiin en tarkemmin tiedä mutta silmiini ei ole osunut kommenttia siitä, että hän vihaisi miehiä, hänen ulkonäöllään ei ole keskustelun laatuun juuri mitään vaikutusta ja tietäänkseni hän on julkisesti biseksuaali, ei homoseksuaali. Joka tapauksessa, mikään ei vielä perustellut sitä, mikä suomalaisessa feminismissä on vikana. Et myöskään perustellut millään tavalla luettelemiesi ihmisten vakavastiotettavuuden puutetta. En nyt oikein tiedä, mistä muusta kritisoit feminismiä kuin ihmisistä, joista et tykkää. Toisaalta, ilmeisesti olet lapsi, koska keskustelet alle 18-vuotiaitten ketjussa, joten voinemme palata asiaan muutaman vuoden päästä.
Homer: The problem in the world today is communication. Too much communication.

Avatar
entropia
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2783
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 00:48

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja entropia » 01 Helmi 2011, 23:43

^En ole lapsi, mutta sinä et siis keskustele lasten kanssa? Eli olet kuitenkin ikärasisti?

Selkeästi sanottuna minun mielestäni julkisessa keskustelussa ei ole oikeasti puututtu tarpeeksi hanakasti tärkeisiin asioihin naisten kannalta, kuten raiskaustuomioiden lyhyyteen, perhepäivämaksuihin ja palkkaeroihin (tästäkin voidaan olla montaa mieltä, esim. uusi tutkimus kumoaa käsityksen, jonka mukaan miehen euro on naisen 80 senttiä). Sen sijaan on spekuloitu Audi miehen kommentteja tai kokovartaloministeriämme ja näihin asioihin on otettu kantaa ihan ministeritasolta. Osaltani syytänkin toki myös mediaa, mutta monet feministeiksi itsensä lukevat henkilöt ovat juuri olleet nostamassa näitä turhanpäiväisiä asioita esille. Lisäksi olen sitä mieltä, että seksuaalinen suuntautuminen, vaikkakin se on henkilökohtainen asia, on mielestäni mainittava, kun puhutaan sukupuolirooleista. Se kuitenkin aina vaikuttaa siihen ihmisen subjektiiviseen käsitykseen naiseudesta tai miehuudesta ja sen merkityksestä. Mitään pahaa siinä ei tietenkään mielestäni ole.

Avatar
skidi
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7546
Liittynyt: 18 Huhti 2008, 17:54

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja skidi » 01 Helmi 2011, 23:58

entropia kirjoitti:^En ole lapsi, mutta sinä et siis keskustele lasten kanssa? Eli olet kuitenkin ikärasisti?
En suinkaan. Tänäänkin keskustelin kaksivuotiaan kanssa mutta en yrittänyt selittää sille asioita, joita sillä ei ole vielä kapasitettia ymmärtää.
Selkeästi sanottuna minun mielestäni julkisessa keskustelussa ei ole oikeasti puututtu tarpeeksi hanakasti tärkeisiin asioihin naisten kannalta, kuten raiskaustuomioiden lyhyyteen, perhepäivämaksuihin ja palkkaeroihin (tästäkin voidaan olla montaa mieltä, esim. uusi tutkimus kumoaa käsityksen, jonka mukaan miehen euro on naisen 80 senttiä). Sen sijaan on spekuloitu Audi miehen kommentteja tai kokovartaloministeriämme ja näihin asioihin on otettu kantaa ihan ministeritasolta. Osaltani syytänkin toki myös mediaa, mutta monet feministeiksi itsensä lukevat henkilöt ovat juuri olleet nostamassa näitä turhanpäiväisiä asioita esille. Lisäksi olen sitä mieltä, että seksuaalinen suuntautuminen, vaikkakin se on henkilökohtainen asia, on mielestäni mainittava, kun puhutaan sukupuolirooleista. Se kuitenkin aina vaikuttaa siihen ihmisen subjektiiviseen käsitykseen naiseudesta tai miehuudesta ja sen merkityksestä. Mitään pahaa siinä ei tietenkään mielestäni ole.
Raiskaustuomiot ja palkkaerot, samoin kuin monenlaiset perhepoliittiset kysymykset, ovat esillä jatkuvasti. Yleensä joku lainsäädäntötyö vain nousee harvemmin otsikoihin. Ne ovat tärkeitä siinä missä kokovartaloministeri ja vastaavat kommentitkin, joiden esille nostaminen myös on merkittävää. Seksuaalinen suuntautuminen taas itsessään ei vaikuta sukupuolen kokemiseen, mutta homoseksuaalisuus usein avaa normaalia helpomman tien konservatiivisten roolien kyseenalaistamiselle. Tämä on kuitenkin aika monitahoinen kysymys, samoin kuin sukupuolen kokeminen yleensäkin. Oletan, että väitteesi kuitenkin on jotakin sellaista, että koska homoseksuaali nainen kokee naiseuden eri tavalla kuin heteroseksuaali nainen, hän ei ole oikeutettu puhumaan sukupuolten tasa-arvosta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että sukupuolen kokemisen kirjo on valtava ja ulottuu seksuaalisen suuntautumisen yli ja ulkopuolelle (varmaankin vähän samaan malliin (ja siihen liittyen) kuin se, että sukupuolten välillä yksilölliset erot ovat suurempia kuin keskimääräiset keskinäiset erot).
Homer: The problem in the world today is communication. Too much communication.

Avatar
entropia
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2783
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 00:48

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja entropia » 02 Helmi 2011, 00:08

skidi kirjoitti: En suinkaan. Tänäänkin keskustelin kaksivuotiaan kanssa mutta en yrittänyt selittää sille asioita, joita sillä ei ole vielä kapasitettia ymmärtää.
Mutta kuitenkin totesit minulle edellisessä viestissäsi, että palataan asiaan parin vuoden kuluttua. Eli oletko sitä mieltä, että ihmisen älyllinen kapasiteetti on kiinni iästä (esim. 17-vuotias ei mitenkään voi ymmärtää asioita samalla tavalla kuin 18-vuotias aikuinen?). Minä ainakin tiedän paljon aikuisia, jotka ovat fyysisesti älyllisesti kypsiä, mutta ei se äly heistä kovin kauas loista, kun eivät ole sitä ikinä harjoituttaneet tai käyttäneet. Itse taas lääkisläisenä koen harjoituttaneeni aivotoimintaani aika rajusi joka päivä.
skidi kirjoitti: Raiskaustuomiot ja palkkaerot, samoin kuin monenlaiset perhepoliittiset kysymykset, ovat esillä jatkuvasti. Yleensä joku lainsäädäntötyö vain nousee harvemmin otsikoihin. Ne ovat tärkeitä siinä missä kokovartaloministeri ja vastaavat kommentitkin, joiden esille nostaminen myös on merkittävää. Seksuaalinen suuntautuminen taas itsessään ei vaikuta sukupuolen kokemiseen, mutta homoseksuaalisuus usein avaa normaalia helpomman tien konservatiivisten roolien kyseenalaistamiselle. Tämä on kuitenkin aika monitahoinen kysymys, samoin kuin sukupuolen kokeminen yleensäkin. Oletan, että väitteesi kuitenkin on jotakin sellaista, että koska homoseksuaali nainen kokee naiseuden eri tavalla kuin heteroseksuaali nainen, hän ei ole oikeutettu puhumaan sukupuolten tasa-arvosta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että sukupuolen kokemisen kirjo on valtava ja ulottuu seksuaalisen suuntautumisen yli ja ulkopuolelle (varmaankin vähän samaan malliin (ja siihen liittyen) kuin se, että sukupuolten välillä yksilölliset erot ovat suurempia kuin keskimääräiset keskinäiset erot).
Eli kokovartaloministerikommenti (joka oli vitsi) on mielestäsi yhtä tärkeä kuin esim. raiskaustuomiokeskustelu? :shock: Toki homoseksuaalinainen on oikeutettu puhumaan sukupuolten tasa-arvosta, mutta homoseksuaalisuus voi tuoda hänen mielipiteeseensä tietynlaisen vivahteen. Esim. on merkillepantavaa, että monet lesbofeministit ovat olleet kärkkäimpiä miesten parjaajia.

Avatar
skidi
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7546
Liittynyt: 18 Huhti 2008, 17:54

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja skidi » 02 Helmi 2011, 09:40

entropia kirjoitti: Mutta kuitenkin totesit minulle edellisessä viestissäsi, että palataan asiaan parin vuoden kuluttua. Eli oletko sitä mieltä, että ihmisen älyllinen kapasiteetti on kiinni iästä (esim. 17-vuotias ei mitenkään voi ymmärtää asioita samalla tavalla kuin 18-vuotias aikuinen?).
Kyllä. Se on iästä kiinni. Toki on naiivia saivartelua verrata 17-vuotiasta ja 18-vuotista keskenään, mutta tämänkaltaisessa keskustelussa kumpikaan ei ole kanssani tasaveroinen keskustelukumppani.
entropia kirjoitti:Itse taas lääkisläisenä koen harjoituttaneeni aivotoimintaani aika rajusi joka päivä.
Ja se ei kuitenkaan tunnu antavan sinulle feministikeskusteluun muunlaisia argumentteja kuin
Esim. on merkillepantavaa, että monet lesbofeministit ovat olleet kärkkäimpiä miesten parjaajia.
Tuo on aika yleinen stereotypia, jolle ei oikeastaan mistään löydy todisteita ja tukea.
entropia kirjoitti:Eli kokovartaloministerikommenti (joka oli vitsi) on mielestäsi yhtä tärkeä kuin esim. raiskaustuomiokeskustelu? :shock:
Ne ovat aika eritasoisia keskustelunaiheita, eikä niitä ole mitään syytä lähteä arvottamaan. Periaatteessa kuitenkin kyllä. Mutta periaatteessa pidän raiskauksia ennaltaehkäisevää työtä tärkeämpänä kuin tuomitsemista, ja tähän kuuluu kaikki työ, joka tehdään naisten esineellistämisen ja konservatiivisten roolien purkamiseksi. On merkillepantavaa, ettet ole vieläkään hoksannut, että sillä, oliko kyseessä vitsi, ei ole mitään väliä. Sillä, oliko vitsi hauska, ei ole mitään väliä. Sillä, että tuonkaltaisilla vitseillä pyritään murentamaan naisjohtajien uskottavuutta jatkuvasti, on paljonkin väliä. Ei siinä kukaan mitään hirttotuomiota tarvitse, mutta tällaisia asioita on hyvä aina silloin tällöin nostaa suuren yleisön tietoisuuteen.
Homer: The problem in the world today is communication. Too much communication.

Avatar
Huilumies
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4949
Liittynyt: 09 Helmi 2004, 15:20
Paikkakunta: Vantaa

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja Huilumies » 02 Helmi 2011, 16:59

skidi kirjoitti: Sillä ei ole väliä, oliko kommentti hauska vai ei. On toki selvää, että keskinkertaisen vitsin jälkeen ryntää joukko naisia kiljumaan, että kyllä se musta oli vaan hauska, oli hauska oli oli, jotta heitä ei vain missään nimessä yhdistettäisi karvaisiin tosikkoihin feministilesboihin. Kuitenkin kyse on laajemmasta ilmiöstä, jossa naispoliitiikkojen ja -johtajien arvovalta kerta toisensa jälkeen pyritään murentamaan Super-jäätelömainoksen käsiliikkeitä mukaillen ja huulia lipoen (lapset tuskin muistavat), jotta tulisi selväksi, kuinka vakavasti nainen johtoasemassa tulee ottaa. On yksi hailee, onko vitsi hauska vai ei ja mitä mieltä itse kohde on (tai uskaltaa olla) asiasta. Tällaisten kommenttien julkinen kritisoiminen on aina arvokas poliittinen teko :peukku:
Olen tästä tapauksesta aivan eri mieltä. Kannattaa sentään kuunnella tuo ääninäyte ja se tunnelma, joka tuossa tilaisuudessa vallitsi. Koska Szigetin selostus näytteestä pitää paikkansa…
sziget kirjoitti: Halmesmäki sanoo Kiviniemeä päteväksi ja osaavaksi. Toimittaja Kirsi Heikel sanoo hänen olevan kaunis ja näyttävä, Putinkin kehui. Halmesmäki ei ensin tartu syöttiin, muistaa Audi-mies Esko Kiesin (naurua), mutta lisää kuitenkin ominaisuudet fiksu, elegantti ja loistava kielitaito. Vitsailee Putinista. Sitten se kauhea sana:

"Pääministeri on tärkein päätöksentekijä. Nimikin viittaa järkeen ja päähän, olisi aika hämmentävää jos olisi kokovartaloministeri." Halmesmäki ei nimitä Mari Kiviniemeä kokovartaloministeriksi, kuten Kauppalehti ja kaikki muut sen perässä väittivät, mutta mitäs tosiasioista.
…niin on täysin naurettavaa, valitettavaa ja tuomittavaa, että kukaan feministi alkaa valittaa julkisesti asiasta, koska Halmesmäki ei ole nimittänyt Kivimäkeä kokovartaloministeriksi. Piste. Hän nimenomaan sanoo, että olisi aika hullua nimittää häntä sellaiseksi. Mutta miksi termi ”kokovartaloministeri” ylipäänsä putkahtaa esiin negaationakaan? Siksi, että sen vastakohtana pidetään ”päätä”, jota on juuri äsken kehuttu älykkääksi. Pää vs. muu vartalo. Koko jutun pointti on se, että Kiviniemellä on nimenomaan sitä "päätä".

Mielestäni tämä on aivan normaalia huumoria ainakin minun, 1970-luvulla syntyneen korvissa. Onhan lisäksi koko tilaisuus humoristinen, siinä on pientä pakkoa aina keksiä uutta juttua hauskuuttamaan yleisöä. Minun olisi totaalisen mahdotonta keksiä ylipäänsä mitään juttua tuohon. Hyvä kun muut keksivät, ja antaa heidän keksiä jos se kerta on tilaisuuden tarkoitus. Yleisökin näytti koko ajan tykkäävän, ja nauruäänistä päätellen naisia oli siinä melkoinen osa.

On se aika kauheaa ja menee aika huumorintajuttomaksi, jos täytyy noin pilkuntarkasti ruveta vahtimaan sanomisiaan, kun negaatiot ja jos-lauseetkin ovat vaarallisia.

Avatar
Huilumies
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4949
Liittynyt: 09 Helmi 2004, 15:20
Paikkakunta: Vantaa

Re: Sananvapaus ja sen rajat

Viesti Kirjoittaja Huilumies » 02 Helmi 2011, 17:03

skidi kirjoitti:
entropia kirjoitti:Eli kokovartaloministerikommenti (joka oli vitsi) on mielestäsi yhtä tärkeä kuin esim. raiskaustuomiokeskustelu? :shock:
Ne ovat aika eritasoisia keskustelunaiheita, eikä niitä ole mitään syytä lähteä arvottamaan. Periaatteessa kuitenkin kyllä. Mutta periaatteessa pidän raiskauksia ennaltaehkäisevää työtä tärkeämpänä kuin tuomitsemista, ja tähän kuuluu kaikki työ, joka tehdään naisten esineellistämisen ja konservatiivisten roolien purkamiseksi. On merkillepantavaa, ettet ole vieläkään hoksannut, että sillä, oliko kyseessä vitsi, ei ole mitään väliä. Sillä, oliko vitsi hauska, ei ole mitään väliä. Sillä, että tuonkaltaisilla vitseillä pyritään murentamaan naisjohtajien uskottavuutta jatkuvasti, on paljonkin väliä. Ei siinä kukaan mitään hirttotuomiota tarvitse, mutta tällaisia asioita on hyvä aina silloin tällöin nostaa suuren yleisön tietoisuuteen.
Oletko aivan varma, etteivät juuri tämäntapaiset epäoikeudenmukaiset skandaalit yllytä miehiä esineellistämään naisia yhä lisää sen kuin kerkeävät, vain kostoksi sille, että tällaisestakin feministit nostivat kohun? Parempi olisi, että kaikki säilyttävät huumorinsa. Miksi joitain ryhmiä pitäisi ylisuojata huumoriltakin? Juuri tällainen on sitä epätoivottavaa poliittista korrektiutta.

Eikö se ”vitsin” pääsanoma ollut se, että vaikka MK on kaunis eli hänen vartalonsakaan ei ole hullumpi, olisi tyhmää kiinnittää huomiota vain siihen, sillä hän on lisäksi älykäs ja osaava, todellinen päätä käyttävä pääministeri? Miksi Halmesmäen lausuman tämä aspekti ohitetaan??? Mielestäni tuossa todellakin vain ylistettiin pääministeriä.

Vastaa Viestiin