Sivu 1/1

Pelisäännöt

Lähetetty: 29 Elo 2005, 00:09
Kirjoittaja admin
Euroviisukeskustelun pelisäännöt

Nämä pelisäännöt koskevat Viisukuppilan euroviisuaiheisia keskusteluja. Ohjeistuksen tarkoituksena on pitää Viisukuppila siistinä ja asiallisena keskustelufoorumina.

Käyttäjien tulee muistaa, että Viisukuppilan viisukeskusteluosiot ovat avoinna luettaviksi kenelle tahansa, ja monet vierailijat lukevat ainoastaan tätä osiota. Lisäksi myös viisupäättäjät saattavat lukea viestejämme. Näin ollen haluamme muistuttaa, että toivomme viisukeskusteluun kirjoittavien noudattavan seuraavia ohjeita:1. Viisukuppilassa tulee noudattaa netikettiä ja tätä ohjeistusta.


2. Viestien kirjoittaminen

- Viestin relevanttius: Kun olet lähettämässä viestiä, varmista että se on rakentava ja edistää käytävää keskustelua. Oikolue viestisi ennen lähettämistä.

-Toistuva omaan viestiin vastaaminen: Jos kukaan ei ole vastannut viimeiseen viestiisi, on hyvän tavan mukaista muokata alkuperäistä viestiäsi sen sijaan että lähetät uusia viestejä oman viestisi perään. Kuten alempana oman viestin nostamiskohdassa on sanottu, käyttäjä voi kuitenkin palata vanhaan, jo alas palstalla tippuneeseen aiheeseen, jos hän esimerkiksi saa uutta ja kiinnostavaa tietoa samasta tai sitä lähellä olevasta asiasta.

- Sopiva ja epäsopiva kirjoittaminen: Kirjoita selvää ja siistiä yleiskieltä. Epäsiisti kirjoitus (ns. teinix!!!-kieli), saman tekstin jatkuva toistaminen (ns. floodaus) sekä pelkästään ISOILLA KIRJAIMILLA kirjoittaminen on kiellettyä. Käytä muotoiluja kuten alleviivausta, kursivointia tai lihavointia korostaaksesi haluamasi sanoja viestissäsi. Kiroilu on rumaa ja usein turhaa, joten vältä sitä kaikilla kielillä. Piste, tähti tai viiva kirosanassa ei tee siitä epäkirosanaa.

- Viestimäärää nostavat ketjut: Kuppilassa on tehty periaatepäätös, että viestimäärän nostattavat "Kumman kaa" -tyyliset ketjut eivät kuulu tänne. Rajanveto voi olla hankalaa, mikä ketju milloinkin on sellainen ja loppupeleissä ylläpito ratkaisee asian.

- Hymiöt: Käytä hymiöitä järkevästi. Liiallinen hymiöiden käyttö saattaa ärsyttää ja hidastuttaa sivujen latautumista modeemisurffaajilla. Yksi sopivasti valittu hymiö kertoo aivan saman kuin kuusi kertaa toistettu. Toisaalta pelkän hymiön laittaminen vastaukseksi toisen käyttäjän viestiin ei edistä keskustelua. Muista siis myös perustella mielipiteesi sanoin.

- Lainaaminen muista viesteistä: Jos lainaat toisen tekstiä kauempaa tai toisesta ketjusta, lainaa vain se kohta, jota kommentoit. Lainausten sisälle jäävät kuvat tulee editoida pois. Myös lukuisia sisäkkäisiä lainauksia tulee välttää.

- Lainaaminen Viisukuppilan ulkopuolelta: Lainattaessa tekstiä Viisukuppilan ulkopuolelta on mainittava lähde ja harkittava, paljonko tekstiä on järkevä lainata. Jos tahdot kommentoida kokonaisen Internet-sivun tekstiä, älä lainaa sitä kokonaan, vaan anna mieluummin linkki kyseiselle sivulle.

- Henkilökohtaisuudet: Kommentoi vain viimeksi esitettyä mielipidettä, älä mene henkilökohtaisuuksiin.

- Sisäpiirikeskustelu: Älä käy kahdenkeskisiä keskusteluja viestiketjuissa. Jos viestisi on tarkoitettu vain yhdelle kirjoittajalle, lähetä yksityisviesti. Vältä lisäksi keskustelua, jonka sisältö on selvää vain tietyn piirin keskuudessa.

- Oman ketjun nostaminen: Hyvään käyttäytymiseen kuuluu, ettei itse nosta aloittamaansa ketjua jatkuvasti esille. Käyttäjä voi kuitenkin palata vanhaan, jo alas palstalla tippuneeseen aiheeseen, jos hän esimerkiksi saa uutta ja kiinnostavaa tietoa samasta tai sitä lähellä olevasta asiasta.

- Nimimerkit: Käytä kirjoittaessa vain yhtä nimimerkkiä. Sivupersoonien luominen äänestysten tai minkään muunkaan takia on ehdottomasti kielletty. Ylläpidolla on oikeus bannata rinnakkaiset sivumerkit ja tarvittaessa toimenpiteisiin voidaan ryhtyä myös pääasiallisen nimimerkin suhteen.


3. Epäsopivat viestit


- Mainostaminen: Kaikenlainen mainostaminen on kiellettyä. Viestissään voi kyllä mainita sellaisia tuotteita tai palveluja, jotka liittyvät käynnissä olevaan keskusteluun ja ovat muita käyttäjiä hyödyttäviä.

- Uskonnollinen tai poliittinen vaikuttaminen on kiellettyä. Kaikki syrjivät, rasistiset ja kansaa kiihottavat kommentit ovat kiellettyjä.

- Toisten kirjoittajien loukkaaminen, haukkuminen ja uhkailu on kiellettyä. Kaikkien ihmisarvoa ja kunniaa on suojattava. Ihonväriä, kansallisuutta, syntyperää, vakaumusta, sukupuolta tai muuta henkilön ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

- Yksityisyyden loukkaaminen: Kunnioita muiden jäsenien yksityisyyttä. Vaikka tiedätkin ystäviesi oikeat nimet, he ovat valinneet omista syistään pysyä nimimerkkiensä takana. Yksityiselämään kuuluvia, asianomaiselle tai hänen lähiomaisilleen haitallisia seikkoja ei pidä julkaista, ellei niillä ole yleistä merkitystä.

- Riiteleminen: Julkinen riiteleminen ja kinastelu keskustelupalstalla on kiellettyä. Yritä olla juuttumatta pitkiin riitoihin ketjuissa, ja pyri selvittämään kahdenkeskiset ongelmat yksityisviestein tai sähköpostitse.

- Henkilökohtaiset yhteystiedot: Puhelinnumerojen ja kotiosoitteiden julkaiseminen on kiellettyä. Myös muiden kuin oman sähköpostiosoitteen julkaiseminen on kiellettyä. Muista, että millä tahansa palstalla selväkielisinä julkaistut sähköpostiosoitteet saattavat joutua roskapostilistoille.

- Tahallinen provosointi ja ärsyttäminen, eli ns. trollaaminen on kiellettyä.

- Spoilaaminen on kielletty. Tulevista juonipaljastuksista voi keskustella ainoastaan sille tarkoitetussa ketjussa.

- Aiheessa pysyminen. Ketjujen otsikointia olisi syytä noudattaa. Jos et löydä sopivaa ketjua, voit sellaisen perustaa hyvän maun rajoissa. Muistakaa, että joillekin asioille on olemassa omat k-18 -ketjunsa Suomen lakia ja yleisiä normia noudatellen. On suotavaa, että näistäkin asioista keskustellaan niiden omissa ketjuissa.

4. Uuden viestiketjun avaaminen

- Uuden viestiketjun relevanttius: Tarkasta ennen uuden viestiketjun aloittamista, onko samasta aiheesta jo avattu viestiketju tai keskustellaanko aiheesta jossain toisessa viestiketjussa. Viisukuppilan Haku-toiminnolla on helppo löytää viestejä.

- Otsikon valinta: Viestiketjun otsikon tulee vastata sen sisältöä. Moderaattoreilla on oikeus vaihtaa viestiketjun otsikko paremmin aihetta kuvaavaksi.

- Äänestykset: Jos lisäät aloitusviestiin äänestyksen, valitse tarkkaan sen kysymys ja vaihtoehdot. Äänestyksen tulee olla puolueeton, järkevä ja selkeä. Huonosti suunnitellut ja puutteelliset sekä ohjailevat äänestykset vakavista asioista ärsyttävät monia.


5. Kuvat

- Kuvan koko: Jos liität viestiisi kuvia, varmista etteivät ne ole valtavan kokoisia. Yli 400 pikselin levyiset kuvat leventävät sivua liikaa ja hidastavat sivujen lataantumista hitailla yhteyksillä. Laita isot kuvat avautuvaksi linkistä.

- Kuvien käyttäminen allekirjoituksessa on kiellettyä.


6. Moderaattorien oikeudet ja velvollisuudet

- Yleistehtävä: Moderaattorit eli valvojat pitävät keskustelupalstan siistinä ja valvovat keskustelun yleistä tasoa.

- Sopimattomat viestit: Moderaattorit voivat poistaa tai muokata sopimattomia viestejä ääri- tai rajatapauksissa, mutta ensisijaisesti pyritään antamaan huomautus keskustelun siirtyessä sääntöjen vastaisille alueille. Jos tämä ei riitä, annetaan asianomaisille varoitukset yksityisviestein.

- Aiheesta poikkeaminen eli ns. rönsyily: Moderaattorit voivat erottaa viestiketjun aiheesta poikkeavat viestit (ns. rönsyt) omaksi viestiketjukseen, jos se selkeyttää alkuperäisen otsikkoaiheen keskustelua.

- Ketjujen yhdistäminen: Moderaattorit voivat yhdistää samasta tai läheisestä aiheesta avattuja viestiketjuja.

- Otsikoiden muokkaaminen: Moderaattorit voivat vaihtaa viestiketjun otsikon paremmin aihetta kuvaavaksi.

- Ketjujen lukitseminen: Moderaattorit voivat lukita viestiketjun, jos sen aihe on vanhentunut, eikä ketjussa käydä enää uutta keskustelua, tai jos on jo avattu toinen samanaiheinen viestiketju, jossa keskustelun toivotaan jatkuvan. Vanhat viestit voidaan arkistoida, mutta niitä ei koskaan tuhota.

- Moderoinnista ilmoittaminen: Kaikista moderaattoritoimista jätetään kommentti keskusteluun punaisella tekstillä. Moderaattorit voivat lisäksi ilmoittaa toimistaan privaattiviestillä.


7. Tämä ohjeistus

- Tämä ohjeistus ei rajoita mielipiteen ilmaisemisen vapautta. Kiivaskin keskustelu on sallittua, kun se on asiallista.

- Sääntöjen vastaisesta käytöksestä huomautettaessa vedotaan tähän ohjeistukseen sekä netikettiin.

- Palautetta Viisukuppilasta ja sen toiminnasta vastaanotetaan Tekniikka-kategoriassa.

- Mikäli jokin viesti mielestäsi on tämän ohjeistuksen tai netiketin vastainen, tai joku käyttäjä rikkoo niitä yksityisviesteissään sinulle, lähetä yksityisviesti kenelle tahansa moderaattoreista.

- Mikäli taas haluat kommentoida moderaattorien toimintaa tai et saa mielestäsi haluamaasi tukea, voit ottaa yhteyden Viisukuppilan ylläpitoon.Moderaattorit