Sivu 1/2

Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 01:52
Kirjoittaja lharju
:luxemburg:
Kuva
Maa: Luxemburg
Vuosi: 1973
Kappale: Tu te reconnaîtras
Esittäjä: Anne-Marie David
Säveltäjä: Claude Morgan
Sanoittaja: Vline Buggy
Kapellimestari: Pierre Cao
Sijoitus: 1./17
Pisteet: 129
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1973lu

Anne-Marie David syntyi Etelä-Ranskassa Arlesin kaupungissa 23. toukokuuta 1952. Hän pääsi ensimmäistä kertaa levyttämään vuonna 1970. Menestystä oli kuitenkin odotettava vielä muutama vuosi. Vuonna 1972 Andrew Lloyd Webberin musikaali Jesus Christ Superstar sai ensiesityksen ranskankielisenä Pariisissa eräässä Ranskan kansallisteatterissa. Anne-Marie David sai esitettäväkseen Maria Magdaleenan roolin. Esitykset taltioitiin myös levylle ja filmille. Produktio sai lukuisia tunnustuksia ja palkintoja.

Seuraavan vuoden keväällä Anne-Marie David kutsuttiin edustamaan Luxemburgia Eurovision laulukilpailuun. Luxemburgin euroviisuvalinnat ovat olleet koko maan viisuhistorian ajan lähes poikkeuksetta sisäisiä, joten tarkempaa tietoa siitä, miten viisuedustajat valittiin, ei ole saatavilla. Luxemburg lähetti kotikilpailuihinsa laulun Tu te reconnaîtras (suom. Tulet tuntemaan itsesi), jonka on säveltänyt ranskalainen Claude Morgan. Suomalaisille tunnettuja Morganin sävellyksiä on tämän euroviisun lisäksi mm. Marionin esittämä El bimbo ja Katri Helenan Palman mainingit.

Luxemburgin Eurovision laulukilpailuissa 7.4.1973 isäntämaan edustussävelmä kuultiin esiintymisnumerolla 11. Laulu keräsi paikan päällä istuvilta tuomareilta lähes poikkeuksetta korkeita pisteitä, sillä yksikään maa ei antanut laululle kuuta pistettä vähempää (vuonna 1973 jokainen maa antoi lauluille vähintään 2-10 pistettä, sillä jokaisella maalla oli kaksi tuomaria, jotka arvostelivat laulut skaalalla 1-5 pistettä). Äänestys oli äärimmäisen tasainen, sillä Tu te reconnaîtras oli ollut johdossa kerran pisteidenlaskun keskivaiheilla ja juuri ennen viimeistä äänestyskierrosta. Viimeisellä kierroksella pisteensä jakaneet Ranska ja Israel eivät kuitenkaan muuttaneet asetelmaa: Luxemburg voitti 129 pisteellä, Espanja tuli toiseksi 125 pisteellä ja Iso-Britannia sai tyytyä kolmanteen sijaan 123 pisteellä.

Anne-Marie David levytti voittoisan euroviisunsa nopeasti myös englanniksi, saksaksi, espanjaksi ja italiaksi. Laulusta tuli yksi hänen uransa myydyimpiä, sillä singleä myytiin Euroopan-laajuisesti yli miljoona äänitettä. Vaikka laulu menestyikin mukavasti, niin kilpailussa toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Eres tù ja Power to all our friends menestyivät kaupallisesti vielä paremmin. Tu te reconnaîtras mielletään kuitenkin nykyään kyseenalaistamatta legendaaristen euroviisuklassikoiden joukkoon.

Vuonna 1973 Anne-Marie David voitti myös toisen kansainvälisen laulukilpailun, sillä hän saavutti pääpalkinnon Tokion festivaaleilla. Viisuvoiton jälkeen hänen levyjään julkaistiin muissa Euroopan maissa, ja esityskielinäkin levytyksissä kuultiin ranskan lisäksi myös englantia, saksaa, espanjaa ja turkkia. Anne-Marie David saavuttikin Turkissa suuren suosion: hän voitti kahdesti erään Turkin arvostetuimman musiikkipalkinnon vuosina 1974 ja 1975.

70-luvun jälkipuoliskolla Anne-Marie Davidin suurin suosio ja levytystahti hiipuivat hieman. Uutta potkua uralle saatiin hänen toisesta euroviisuesiintymisestään, sillä hänet valittiin vuonna 1979 edustamaan Ranskaa Eurovision laulukilpailuun laululla Je suis l’enfant-soleil. Näihin Anne-Marie Davidin uran vaiheisiin palaammekin Viisulassa vielä tämän vuoden puolella. Kerrottakoon kuitenkin jo tässä vaiheessa, että tuo euroviisuedustus poiki Anne-Marie Davidille melkoisen comebackin, ja 80-luvulla hän julkaisi jälleen lukuisia pitkäsoittoja. Laulukilpailut eivät rajoittuneet vain Euroviisuihin, sillä muun muassa vuonna 1987 Anne-Marie David sijoittui kolmanneksi Chilessä Festival de Viña del Mar –tapahtumassa. Samana vuonna hän päätti kuitenkin laittaa laulajan ja esiintyjän uransa tauolle, ja keskittyä elämään julkisuuden valokeilan ulkopuolella.

2000-luvun puolella Anne-Marie David on jälleen palannut takaisin estradeille ja levytysstudioon, ja luonnollisesti euroviisuvoittajana hän on vakiovieras euroviisuaiheisissa gaaloissa. Anne-Marie David on kertonut seuraavansa Eurovision laulukilpailua edelleen aktiivisesti ja paljastanut jopa seuraavansa internetin välityksellä nykyviisujen lehdistötilaisuuksia. Yhteistyötäkin nykyisten viisuartistien kanssa on tehty, sillä Anne-Marie David on esittänyt ranskankielisen version Israelin vuoden 2010 euroviisusta Millim.

Katri Helena - Nuoruus on seikkailu

Anne-Marie David – Rencontres (Spotify)
Kuva
http://www.anne-mariedavid.net/

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 06:57
Kirjoittaja jee euroviisut
Todella mieleenpainuva kappale ja mukaansatempaava kertosäe. Neljä tähteä vuotensa täysin oikealle voittajalle. :peukku:

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 09:16
Kirjoittaja Aintsu
Eräs ikivihreistä viisuklassikoista. :ihana: Vuonna 1973 oli kyllä ihan mielettömän korkeatasoinen kärkikolmikko. :shock: Oikeastaan minkä tahansa niistä olisi voinut kelpuuttaa voittajaksi. Viiden tähden kappaleita ovat kaikki. :joojoo:

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 09:34
Kirjoittaja Weewa
Eihän tästä voi olla pitämätä. <3 Vahvaa tulkintaa ja upea sävellys. Ansaitusti euroviisuklassikko. Viisi tähteä.

1973 on mun suosikkivuosi 70-luvulta. Todella hyviä ja korkeatasoisia lauluja. :ihana:

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 10:27
Kirjoittaja tonywerner
Klassikko mikä klassikko. Viisi tähteä - ei kahta sanaa :ihana:
:stara: :stara: :stara: :stara: :stara:

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 11:39
Kirjoittaja romualdo
5 pistettä tietysti, upeimpia ranskalaisviisuja... buahhhaah mitäs muuta luulitte!? Ja myös singlen b-puoli Au bout de monde on MMMMMMMMAHTAVA!! siis melkein jopa tätä parempi, varmaankin heidän "karsintojen" kakkonen... muistan ku äitini kans kateltiin näitä kisoja, tämä on hänen kaikkien aikojen suosikki. A-M:n esittämä Un peu romantique oli siis ranskan karsinnoissa -72...! (siis Anne-Marien esittämä, ei äitini ...) ja arvatenkin tuli korkea sijoitus silloin, muistaakseni oli siellä 3n kärjessä!

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 14:46
Kirjoittaja Valkealalainen
Käsittämättömän yliarvostettu hoile! En ole koskaan tajunnut tämän kappaleen suosiota. Ja tuon naisen äänikin riipii epämiellyttävästi korvia.

** tähteä.

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 14:56
Kirjoittaja Toni
Tyylikäs biisi ja kokonaisuus. :joojoo: Ei mitään maailman persoonallisin tekele, mutta toisinaan helpoistakin aineksista saa kasaan toimivan paketin ilman turhia kursailuja. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tämä on hyvin moderni balladi tuohon viisuaikaan nähden, jolloin etenkin ranskankielinen balladi tuntui uiskentelevan vielä chansonlaulelmissa. Kovan vuoden kova luu. Himmeähkö, mutta ansaittu viisi tähteä. :peukku:

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 15:47
Kirjoittaja MuzaMaza
Pohdiskelin tässä, että viisuhistorian voisi melkein lohkaista sillä tavalla kahtia, että aika ennen vuotta 1999 ja sen jälkeen. Minulle tämä laulu on ollut jo vuosia SE KAIKKIEN AIKOJEN HIENOIN EUROVIISU. Mutta toisaalta tämän ajan biisejä on niin kovin vaikea pistää samalle viivalle nykypäivän tuotannon kanssa. Ehkä tämä on kuitenkin se kaikkien aikojen ykköseni, tai sitten ajalta ennen studiokikkailuja. Menee aina kylmät väreet kun tämän kuulee. Tuskin tämä ketään kylmäksi jättää, sen verran dramaattinen startti tässä biisissä on. Täydellistä, ja niin ansaittu voitto kuin olla ja voi. Viisi.

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 17:17
Kirjoittaja tonywerner
Valkealalainen kirjoitti:Käsittämättömän yliarvostettu hoile! En ole koskaan tajunnut tämän kappaleen suosiota. Ja tuon naisen äänikin riipii epämiellyttävästi korvia.

** tähteä.
Luulisi noilla tähtiprosenttiluvuilla käsittävän ja tajuavan kuinka paljon oma musiikkimaku poikkeaa yleisestä linjasta :stupido:

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 17:22
Kirjoittaja jee euroviisut
^Onko minunkin musiikkimakuni käsittämätön, kun annoin vain neljä tähteä? :shock:

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 17:45
Kirjoittaja TomppaJr
Ai tää ihanuus on tän niminen. :hihi: Olin Viisulaan tullessani "Aha ei sano mitään"-mielialalla kunnes käynnistin videon. Juu ehdottomat viisi. :joojoo: 1970-luvun yksi lemppareistani ja ehkä se paras voittoviisu.

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 18:01
Kirjoittaja Zera
Onhan tämä hieno kappale. Kertsille antaisin viisi ja muulle osalle neljä, joten neljä vahvaa tähteä.

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 19:12
Kirjoittaja Leo
Kyllä viisuvuosi 1973 tarjosi monta helmeä ja ikivihreää. Oli suorastaan runsaudenpulaa voittajaehdokkaiksi.
Tässä euroviisuklassikossa on kaikki palset kohdallaan:upea, vahva melodia, francais, upea sovitus ( josta livenä kuului yllättävän vähän) ja kuvankaunis Anne-Marie tiheätunnelmaisella esityksellään. Pieni yksityiskohta tuosta lopusta: Anne-Marien syvä kumarrus laulun loppunuotilla ja heti pois lavalta. Mielelläni olisin katsellut häntä pidempäänkin ottamassa vastaan suosionosoituksia.
Helppo arvioida: viisi tähteä "tyttö"-viisulle :heh: (Tu te ......)

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 19:29
Kirjoittaja Ihme_Mies
Leo kirjoitti: Kyllä viisuvuosi 1973 tarjosi monta helmeä ja ikivihreää. Oli suorastaan runsaudenpulaa voittajaehdokkaiksi.
:joojoo: Erittäin vahva vuosikerta ja silti tämä mestariteos nousee yli muiden. :peukku:

Leo kirjoitti:Tässä euroviisuklassikossa on kaikki palset kohdallaan:upea, vahva melodia, francais, upea sovitus ( josta livenä kuului yllättävän vähän) ja kuvankaunis Anne-Marie tiheätunnelmaisella esityksellään.
Siinäpä ne perusteet tulivatkin, joiden ansiosta minultakin rapsahtaa viisi tähteä. (Tosin ei multa francaisista lisäpisteitä saa -melkeinpä päinvastoin! :heh: )

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 20:19
Kirjoittaja Valkealalainen
tonywerner kirjoitti:
Valkealalainen kirjoitti:Käsittämättömän yliarvostettu hoile! En ole koskaan tajunnut tämän kappaleen suosiota. Ja tuon naisen äänikin riipii epämiellyttävästi korvia.

** tähteä.
Luulisi noilla tähtiprosenttiluvuilla käsittävän ja tajuavan kuinka paljon oma musiikkimaku poikkeaa yleisestä linjasta :stupido:
Ööh... Olenko sitten muka sanonut, etten käsitä ja tajua, kuinka paljon oma musiikkimakuni poikkeaa yleisestä linjasta? :mitvit: Olen kyllä tajunnut jo ajat sitten, että se poikkeaa ja PALJON. Ja olen siitä pelkästään ylpeä. :ylppis: Mutta tämän kappaleen suosiota en siltikään tajua. Mielestäni nämä ovat kaksi täysin eri asiaa, eivätkä sulje mitenkään toisiaan pois! :draamaa:

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 20:22
Kirjoittaja akuankka13
Mitäs tässä, viisi tähteä.

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 21:03
Kirjoittaja mpappa
En ole koskaan pitänyt tästä rääkynästä, vaikka kaikki muut näyttäisivät kehuvan maasta taivaaseen. Klassikko kumminkin, mutta kolme tähteä minulta.

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 21:10
Kirjoittaja Mr Kite
.

Onhan tämä ihan suht'koht kelpo laulu - mutta en ole koskaan täysin lämmennyt tälle viisulle / esitykselle. Minusta Luxemburgin edellisvuoden voittoviisu (Apres toi) on parempi, ja Vickyn Leandrosin esitys on parempi, ja Vicky laulajana parempi kuin Anne-Marie.

En oikein pidä Anne-Marien lauluäänestä, ja laulaminen menee välillä liikaa huutamiseksi. Kappalekin jättää jotenkin kylmäksi - on vähän kuivahko, tylsähkö viisu. Ja onhan tämä jo jonkin verran kulunutkin.

Tuona vuonna 1973 listaykköseni on Power to all our friends, kakkosena Eres tu, ja vasta kolmantena Tu te reconnaîtras

Kolme vahvaa tähteä

.

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 09 Elo 2011, 21:24
Kirjoittaja Hapa
Mulla tämä huikea viisu on kaikkien aikojen viisulistalla viides eli ei yhtään hassummin yli tuhannen viisun joukosta... <3

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 10 Elo 2011, 22:42
Kirjoittaja Serduchka
:luxemburg: :luxemburg: :luxemburg: :luxemburg:

Hieno klassikko! :tapu:

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 11 Elo 2011, 13:34
Kirjoittaja Hazard
Kyllä mä sanoisin että tämä on aivan mahtava viisu. Paljon parempi ja persoonallisempi eri kielellä kuin Suomeksi. Pidän tästä todella paljon. Classic! Likey Likey!!

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 12 Elo 2011, 12:59
Kirjoittaja lharju
Tu te reconnaîtras -singlen b-puoli Au bout du mond ja Anne-Marie Davidin haastattelu euroviisuesiintymisestään ranskantaitoisille. :)


Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 12 Elo 2011, 13:12
Kirjoittaja AntSa
Hieno klassikko johon ei varmaankaan voi kyllästyä. Taitaa olla minulla voittokappaleista se toisiksi rakkain, edelleenkin. Ainoastaan vuoden 1971 voittosävelmä on hieman tätä parempi.

HELPOT ja VAIVATTOMAT VIISI! :ihana:

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 12 Elo 2011, 14:39
Kirjoittaja romualdo
Au bout... :kups: helppoa uskoa (tai kuvitella) että tämä tuli toiseksi Luxerin karsinnoissa -73, jokseenkin yhtä hyvä kuin tuo edustuskappalekin! Olen pitänyt Anne-Marieta Katja Epsteinin ohella niinä KOVIMPINA suosikkilaulajattarina ulkolaisista, aina. Ei tarvinne perusteluja kun kuuntelee tuonkin taideteoksen! Merci!

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 16 Elo 2011, 13:06
Kirjoittaja Rousku
Tämä on kyllä aina ollut suosikkiviisujani, semmoista kaikkien aikojen kymppikärkikamaa, mutta enpä muistanutkaan kuinka upealta alkuperäisesitys kuulostaa! Anne-Marien tiiviissä ja yllättävän jykevässä äänessä on kuin jotain nuoruuden ehdottomuutta, jota tuijottavat lautassilmät vielä korostavat. Saa tyytyä viiteen tähteen kun kuutta ei voi antaa. (Torvet alussa säikyttivät pärähtämällä miten sattuu, mutta sehän ei ole biisin tai solistin vika.)

Edit: Live on parempi kuin studioversio.

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 20 Elo 2011, 08:06
Kirjoittaja Leonardo
Aivan mahtavan upea on tämä kappale, joka saa heti ensi tahdeista kylmät väreet aikaan. :ihana: Mahtipontinen sävellys, jonka Anne-Marie esittää vahvasti tulkiten. Kuten Leo tuossa jo huomioikin, Anne-Marien ei olisi tarvinnut niin äkkiä kiiruhtaa lavalta pois. Dramaattiseen kappaleeseen olisi paremmin sopinut sellainen rauhallisen suurieleinen suosionosoitusten vastaanottaminen ja hidas poistuminen. :draamaa: Kovatasoisen vuoden voitto meni ehdottomasti oikeaan osoitteeseen.

Viisi kirkasta tähteä. :tuuletus:

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 27 Joulu 2011, 15:54
Kirjoittaja Viisuboy
I-H-A-N-A biisi mutta silti 4 tähteä

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 26 Heinä 2014, 15:02
Kirjoittaja Elvis
:luxemburg: :luxemburg: :luxemburg: :luxemburg: :luxemburg:

Unohtumaton, kaunis kappale. Hyvä,vahva laulaja.

Re: Luxemburg 1973: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras

Lähetetty: 28 Heinä 2014, 16:09
Kirjoittaja Mohno
Paras voittajani ja 3. kaikkien aikojen listalla :peukku:
Upea sovitus, mukaansatempaava melodia, kaunis teksti :ihana:
Nuoruus oli seikkailua meikällekin vuonna 1973 :vonkaus:
5/5.