Sivu 1/1

Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 07 Helmi 2012, 08:22
Kirjoittaja AntSa
:sveitsi:
Kuva
Maa: Sveitsi
Vuosi: 1974
Kappale: Mein Ruf nach dir
Esittäjä: Piera Martell
Säveltäjä: Pepe Ederer
Sanoittaja: Pepe Ederer
Kapellimestari: Pepe Ederer
Sijoitus: 14./17
Pisteet: 3
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1974ch
Karsinnan tulos: http://natfinals.webuda.com/70s_80s/Swi ... d1974.html


Tänään Viisulassa lauletaan saksankielinen schlager. Sen meille saa tällä kertaa luvan tulkita sveitsiläistähti Piera Martell (synt. 2.6.1943).

24.1.1974 oli päivämäärä jona Piera Martellkin oli laittautunut kauneimmilleen. Tuolloin laulettiin nimittäin Sveitsin kansalliset Eurovisio-karsinnat. Kahdeksan ehdokkaan joukossa ehdolla oli myöskin trio nimeltänsä Peter, Sue & Marc. Kyseinen kokoonpano lienee eittämättä Viisulan lukijoille jo ainakin etäisesti tuttu. Tänään keskitytään siis tämän karsinnan voittajaan, tuolloin 30-vuotiaaseen Pieraan sekä sävelmään "Mein ruf nach dir" ("Kutsuni sinulle"). Pieran kutsuun vastasivat myöntävästi niin 3 alueraatia, lehdistöraati kuin ammattilaisista koostunut tuomaristokin. Ja sehän tiesi matkaa Brightoniin, Eurovision 19. laulukilpailuihin.

Ranskan jäätyä kilpailusta kisaviikon aikana pois, kisan finaaliin osallistui lopulta 17 eri yleisradioyhtiön ehdokasta. Kolmanneksiviimeisenä kutsunsa sinulle sai laulaa Piera Martell. Limenvihreään sonnustautunut solisti sai silloisen pistejärjestelmän myötä kutsuunsa kolme vastausta. Yksi piste irtosi nimittäin Iso-Britannialta, toinen Belgialta sekä kolmas schlagerin kotimaasta, Saksan liittotasavallalta. Tasaväkisessä kilpailussa Sveitsin kohtaloksi muodostui jaettu viimeinen tila yhdessä Norjan, Portugalin sekä Saksan edustajien kanssa. Tämä ei kuitenkaan sammuttanut Piera Martellin eurovisiomyönteisyyyttä. Hänet nähtiin nimittäin 1970-luvulla vielä kahdesti Sveitsin sekä kertaalleen Saksankin kansallisten karsintojen ehdokkaana. Edustusmatkat jäivät kuitenkin enää haaveiksi. Hän julkaisi singlelevyjä vielä vuoteen 1981 saakka. Sen jälkeen hänen musiikillinen uransa tuli tiensä päähän. Tänä päivänä Piera Martell on 68-vuotias. Vieläköhän hän mahtuu tuohon ilmavaan limenväriseen esiintymisasuunsa?

Mikä on sinun vastauksesi solistin viehkeään kutsuun? On aika vastata siihen, antaa pakkaselle pitkät sekä muistella Brightonin ikimuistoisia Euroviisuja 38 vuoden takaa.


Pierra Martell - Ein neuer tag (Saksan karsinta 1976)
Kuva
Kuva

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 07 Helmi 2012, 09:49
Kirjoittaja romualdo
huoahhhh, eräs viisuestradien upea-äänisimmistä laulajattarista (kts. ESC -74 -osiota) ... mmmmmmahtava kappale, a-osa, niin perusnätti ja pikkusievä ja sitten mitä tyypillisin saksalaistyylinen lllllleeeeeeevveeä ja piiiiiiiitttkiä laajoja kaaria tarjuava kertsi eli kertosäe eli b-osa ..... Vieläkö fani Make S pidät tätä kaikkien aikojen parhaana euroviisuna ??? :hah: samalta vuodelta siis jolta on myöskin tuo Monacon Anna Sinä Minulle Niin Minä Annan Sinulle, jota taas meikäläinen on pitänyt sellaisena Kaikkien aikojen euroviisuna...
n. 4.2 pist. Mein ruff .. Nöhf nöff nöff niii.... Huudan Jälkeesi on siis laulun suomennettu nimiversio,jonka sain Lauantain toivottujen Levyjen konsertista, josta taisin tämän aikoinaan toivoakin .... v. -78... ? -79... ? älkääs ny kyselkö, eihän wanha jaksa kaikkea enää muistaa .....! Voi sitä korttien kirjoitus ruljanssia... ! Oi niitä aikoja... !
Jaaa, taisipa tämä tulla kerran Puhelinlangat Laulaa -konsertistakin, ja siinä tuota laulua toivoi juuri tuo aiemmin mainitsemani tuulenviemä erityisesti irlannin - ja hollannin viisuja diggaileva ja joskus telkussakin Jij en ik (Hol-82) viisun karaokena laulanut pitkänhuiskea Make .... hmm, sen Puhlarin (Pe. 18.00-21.00) taisi silloin juontaa eräs meikäläisistä, Yle 1:n ansiokkaita puhe-ohjelmia vetänyt Markku Heikkinen ... ja vanhempi rouva...? nohh, nimi katosi... ja Markku taisi sanoa tästä laulusta jotenkin niin että "no eipä jäänyt tämä laulu pahemmin meidän mieliimme..." taisinnepäin, helekattiako sitä voi enää sanatarkasti muistaa.... !?
Ainoita miinuksia tulee tuosta alun huiluosuudesta, joka tuntuu suorastaan yliammutun jankkaavalta, toistuvalta... ehkä himpun verran liian pitkältä, mut ei kuitenkaan, ja levyversiollahan tuo intro taitaa olla vielä pitempi kuin mitä näillä live-versioilla, laulu kun muistaakseni ylitti 3:minuutin rajan, joten siinä tuli sovittajalle taas muutama tukku harmaita hiuksia... (ja italialaiset senjoorit ne vasta varsinaisia harmaita panttereita ovatkin....) mut empä tiedä, se on hieno, ON TÄÄÄ HIano! ... huilua saisi kuulua paaaljon enemmän euroviisuissa. Oikeastaan laittaisin sinne säännön että joka kappaleessa pitää kuuluua huilu, vähintään 20 % säestävistä soittimista.... ne kun ovat minunkin lempisoittimia... ... hitto ku kuulosti kuulakkaan upeilta taas noi esitykset.... otan korjausliikkeen ja nostankin pisteeni tuonne n. 4.4 - 4.6 :een, hah tässä on sitä viisun mallia nykyajan pepunpyörittäjille ja lausuntalaulua hönkiville lökapöksypojille... (vrt. Ruotsin surkuhupaisan kehnon pikku mukavahko Banaani-laulu 1. semissään...)

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 07 Helmi 2012, 12:48
Kirjoittaja AntSa
Ihan komeata menoa, ei siinä mitään. Pieralla on vaikuttava tapa tulkita ja sävelmäkin on aivan hyvä. Jotain jää kuitenkin täydellisestä antautumisesta uupumaan.

KOLME! :uujee:

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 07 Helmi 2012, 14:53
Kirjoittaja Serduchka
:sveitsi: :sveitsi: :sveitsi:

Ihan mahtipontinen. :mrgreen:

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 07 Helmi 2012, 17:31
Kirjoittaja jee euroviisut
Mahtipontisen vakuuttavaa, kertosäe on vakuuttavinta. Kolme. :joojoo:

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 07 Helmi 2012, 17:34
Kirjoittaja akuankka13
Ajalleen tyypillinen viisu, kolme tähteä.

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 07 Helmi 2012, 21:06
Kirjoittaja Leo
Hyvää schlaageria Sveitsistä. Säkeistö laulettiin mollissa ja kertsi duurissa. Niiden välinen ero vain oli kovin suuri, kuin kaksi eri kappaletta. Pieralla oli todella kaunis äänenväri, mutta nyansseja hän olisi voinut käyttää enemmän. Nyt hän lauloi läpi kappaleen kovaa ja korkealta, säkeistön alkua lukuunottamatta. Sijoitus oli turhan alhainen. Tänään vastaan Pieran kutsuun kolmetähtisesti.

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 07 Helmi 2012, 21:37
Kirjoittaja Leonardo
Dramaattinen voimaschlager, jonka Piera komeasti tulkitsee näyttävässä asussaan. Säkeistön ja kertosäkeen ero on tosiaan melkoinen, mutta toi tähän ihan kivaa jännitettä. Klassinen viisu, joka on turhaan jäänyt unohduksiin.

Kolme tähteä.

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 07 Helmi 2012, 21:47
Kirjoittaja MuzaMaza
**

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 07 Helmi 2012, 21:49
Kirjoittaja Toni
Kivan viisuvuoden keskinkertaisuus, joka taitaa minullakin valahtaa sinne viiden heikoimman esityksen sakkiin. Kaksi.

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 07 Helmi 2012, 22:06
Kirjoittaja Zera
Kivan mahtipontinen kappale, minä pidän. Neljä tähteä.

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 08 Helmi 2012, 22:28
Kirjoittaja ta1ja
Klassinen, harkittu, upeasti tulkittu schlager. Alku ja säkeistöt varsinkin ovat upeita viitosen edestä, komeutta ja silti tunnetta, kertosäe menee aavistuksen matkailumusiikin rajoille niin että kiusaus on neloseen laskea. Mutta kun säkeistö kuitenkin, ohne dich kohta, on todella hieno. Vaikea päättää, mutta heikkoon viitoseen taivun.

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 11 Helmi 2012, 10:59
Kirjoittaja Valkealalainen
Ihanaa, se loppui! Kamalaa kailotusta. Jos minulla olisi taipumusta päänsärkyyn, niin tämä kappale olisi takuulla nyt pääkoppaani sellaista aiheuttanut. Ei viehättänyt yhtään.

** tähteä.

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 14 Helmi 2012, 07:37
Kirjoittaja TomppaJr
Ihan mahtipontista ja kaunista, kolme. :joojoo:

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 05 Helmi 2017, 06:42
Kirjoittaja kuu-kuu
Päällevyöryvä shlager, jossa hyödynnetään vanhaa ranskalaisbiisien paatoksellista voimaa, joka kaataa kaiken allaan.
Tahdotaan vaikuttaa ihmiseen. Nainen, tummatukkainen nainen jonka tukka on aseteltu parturissa oikeaan asentoon, kysyy kampaajaltaan, tunteeko tämä ketään hienotukkaista miestä. Kampaaja tuntee. Tulee sokkotreffit, joihin mies menee polettuaan marihuanaa. Nainen tulee paikalle juotuaan viskiä. He kohtaavat ja nukkuvat yön yhdessä. Kumpikaan ei saa mitään seksuaalista tyydytystä, ei mitään nautintoa. Hei hei.

Re: Sveitsi 1974: Piera Martell - Mein ruf nach dir

Lähetetty: 05 Elo 2018, 20:59
Kirjoittaja Samiasd
Vielä masentavampi kuin Saksan saman vuoden viisu ja tämä on aika kamala muutenkin. Yksi tähti.