

Vuosi: 1976
Kappale: Panaya mu, Panaya mu
Esittäjä: Mariza Koch
Säveltäjä: Mariza Koch
Sanoittaja: Michael Fotiades
Kapellimestari: Michalis Rozakis
Sijoitus: 13./18
Pisteet: 20
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1976gr
Mariza Koch syntyi toisen maailmansodan pyörteissä Ateenassa vuonna 1944. Jo vauvaikäisenä Mariza muutti perheineen rauhaisalle Santorinin saarelle, jossa asui aina teini-ikäiseksi. Perhepiirin tavernalaulajasta tuli hyvin nopeasti omaleimainen taiteilija, joka omaksui täysin omanlaisensa tyylin. Mariza aloitti musiikkiuran 1970-luvun alkuvuosina. Lahjakas nainen yhdisti musiikissaan tradionaalista kreikkalaista kansanmusiikkia sekä moderneja elektronisia ääniä ja rytmejä. Onpa naisen esittämää musiikkityyliä kutsuttu folk-rokiksikin. Ensialbumi oli heti menestys Kreikassa. Albumi "Arabas" ansaitsi Kreikan musiikkihistorian ensimmäisen kultalevyn.
Vuonna 1976 Kreikassa ei järjestetty kansallista karsintakilpailua. Sen sijaan televisioyhtiö valitsi Haagin Euroviisuihin suoraan Marizan sekä tämän ristiriitaisen vastaanoton saaneen sävelmän "Panayia mou, panayia mou" (Oi, Äitini). Politiikka oli 1970-luvulla vahvasti läsnä niin mediassa kuin jokapäiväisessä elämässä ympäri Eurooppaa ja myös Eurovision laulukilpailu joutui politiikasta luonnollisesti osalliseksi. Kesällä 1974 Turkki oli valloittanut Kyproksen pohjoisosan ja tästä syystä myös Kreikan euroviisukappale otti vahvasti kantaa Turkin tilanteeseen. Edeltävänä vuonna kreikkalaiset tyytyivät protestoimaan tilannetta loistamalla poissaolollaan kilpailusta, mutta heti seuraavana vuonna oli kannanoton aika. Erityisen vahvasti kantaa otettiin edustuskappaleen englanninkielisen version sanoituksessa, joka viittasi tilanteeseen varsin suorin sanankääntein - "Death of Cyprus", "Kyproksen kuolema". Naapurisuhteiden ollessa koetuksella ja Kreikan ollessa mukana kilpailussa, myös vuonna 1975 debytoinut Turkki jättäytyi kilpailusta rannalle.
Haagin viisulavalla Mariza arvottiin esiintymään kymmenentenä, juuri ennen Suomen esitystä. Mustaan haamumaiseen kolttuun pukeutunut nainen oli jättänyt hulmuavan pitkän kuontalonsa valloilleen ja lauloi voimakkaasti yhdistellen tapansa mukaisesti folk- ja popsävyjä - ja jopa eräänlaista rock-oopperaa. Kun dramaattinen esitys oli päätöksessään, yleisö antoi kohteliaat aplodit. Kohteliaisuusasteelle jäivät laulun saavuttamat pisteetkin. Eniten draamasta innostuivat ranskalaiset, peräti kahdeksan pisteen verran. Ehkä pienoisena yllätyksenä, myös suomalaiset antoivat Kreikalle pisteitä, kaiken kaikkiaan neljä. Kreikan tuomariston jäsenet eivät toimineet vastavuoroisen kohteliaasti, vaan jättivät Fredin Frendeineen täysin pisteittä. Marizan keräämä pistesaldo oli lopulta 20 pistettä, joka riitti tyydyttävään 13. sijaan.
Euroviisuedustus oli Marizalle vain yksi keikka muiden joukossa. Vielä tänäkin päivänä Mariza tekee aktiivisesti musiikkia. Viimeisin albumi "Pano sti thalassa ego tragoudo" ilmestyi vuonna 2009. Nainen on lisäksi palkittu vuosien varrella lukuisilla musiikkipalkinnoilla elämäntyöstään.
Mariza Koch - Anthologio (Spotify)

