Sivu 1/1

Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 09 Helmi 2011, 17:37
Kirjoittaja lharju
:norja:
Kuva
Maa: Norja
Vuosi: 1982
Kappale: Adieu
Esittäjä: Jahn Teigen & Anita Skorgan
Säveltäjä: Jahn Teigen
Sanoittaja: Herodes Falsk
Kapellimestari: Sigurd Jansen
Sijoitus: 12./18
Pisteet: 40
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1982no
Karsinnan tulos: http://natfinals.50webs.com/70s_80s/Norway1982.html

Vuonna 1982 Norja lähetti Eurovision laulukilpailuun kahden viisukonkarin esittämän dueton. Sekä Anita Skorgan (s. 13. marraskuuta 1958) että Jahn Teigen (s. 27. syyskuuta 1949) ovat edustaneet Norjaa myös sooloartisteina kaksi kertaa: Skorgan vuosina 1977 ja 1979 lauluilla Casanova ja Oliver, Teigen vuosina 1978 ja 1983 lauluilla Mil etter mil ja Do-re-mi. Molempiin artisteihin päästään tutustumaan Viisulassa tarkemmin heidän sooloviisujensa esittelyvuorojen koittaessa.

Vuonna 1982 Norjan euroviisun valitsemisprosessiin sisältyi poikkeuksellisen kovat paineet, sillä maa oli saanut edellisenä vuonna jo toistamiseen nolla pistettä, vaikka Euroviisuihin vuonna 1975 lanseeratun äänestysjärjestelmän oli tarkoitus huolehtia siitä, ettei yksikään maa jäisi enää nollille. Kahden nollavuoden jälkeen apuun kutsuttiin Leedsin yliopistosta professori Rene Herail, jonka neuvoilla ja ohjeilla Jahn Teigen sävelsi mahdollisimman tieteellisesti hyvän euroviisun. Herail kehotti muun muassa sisällyttämään tekstiin mahdollisimman paljon vokaaleja ja otsikoimaan sen mahdollisimman kansainvälisesti. Niinpä laulu sai nimekseen Adjö (suom. Näkemiin), jonka merkitys tai äänneasu ei muuttunut, vaikka kansainvälisessä kilpailussa sen nimi olikin kirjoitettu ranskaksi, Adieu. Lieneekö ranskankieliseen otsikkoon osittain syynä se, että professori Herail oli aikoinaan toiminut myös ranskanopettajana.

Ulkopuolisen konsultoinnin avulla syntynyt viisuehdokas oli kuitenkin vain yksi kolmesta tavasta, joilla Norjan yleisradioyhtiö etsi itselleen euroviisua. Sen lisäksi järjestettiin viisi alkukarsintaa perinteisille viisuehdokkaille sekä avoin sävellyskilpailu. Yhdessä alkukarsintaerässä kuultiin vain kaksi laulua, joista eniten postikorttiääniä saanut pääsi jatkoon. Jahn Teigenin Adieulla oli automaattinen finaalipaikka, mutta laulun ensiesitys kuultiin silti ensimmäisessä alkukarsintalähetyksessä. Tuolloin Teigen esitti laulunsa vielä yksin. Finaalissa kuultiin yhteensä kymmenen ehdokasta, sillä viiden semifinalistin ja Adieun lisäksi neljä laulua lunasti itselleen finaalipaikan avoimen sävellyskilpailun kautta.

Norjan karsinnan finaalissa 20.3.1982 Adieu esitettiin ensimmäistä kertaa duettona, duon toisena osapuolena Anita Skorgan. Skorgan oli pienestä pitäen harrastanut pianonsoittoa ja edennyt ammattilaistasolle, ja niinpä hän pääsi myös säestämään laulua. 11 alueraatia äänesti melko odotetusti ”konsultoidun” Adieun voittoon 116 pisteellä, toiseksi sijoittunut Lady Di jäi 88 pisteeseen.

Harrogaten Eurovision laulukilpailussa 24.4.1982 Norja esiintyi laulukavalkadin kolmantena ja tarjosi eurooppalaiselle yhden illan harvoista balladeista. Äänestyksessä Norja saavutti 40 pistettä, jotka oikeuttivat sijaan 12. Nollajumboilun maine oli jäänyt taakse, sillä pisteitä tuli tällä kertaa kahdeksalta maalta, ja norjalaisten osalta äänestyksen kruunasi viimeisenä pisteensä jakanut Saksa, joka antoi Norjalle peräti 10 pistettä.

Vaikka musiikkialalla Jahn Teigen ja Anita Skorgan jättivätkin laulussaan toisilleen hyvästit, siviilielämässä he elivät aivan toisenlaisissa tunnelmissa. Teigen ja Skorgan vihittiin avioliittoon vuonna 1984. :tahdon:


Norjan karsinnan 1982 semifinaalia

Jahn Teigen - Adieu

Norjan karsinnan finaali 1982

Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu
Inger Lise Rypdal - Lady Di
Trond Granlund - Lisa
Alex - Perfekte engel
Frank Aleksandersen - Vi får, vi gir, vi går, vi blir
Dollie - Det er deg jeg skal ha
Freddy Dahl - Café Jupiter
Gudny Aspaas - Barnesinn
Stiftelsen - Romantikk
Bo - Kom heim

Aiemmin Viisulassa: Norja 1979: Anita Skorgan - Oliver
Kuva Kuva
Kuva
http://www.jahnteigen.com/

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 09 Helmi 2011, 17:39
Kirjoittaja akuankka13
Vähän liian imelä, kaksi tähteä.

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 09 Helmi 2011, 17:59
Kirjoittaja Serduchka
:norja: :norja: :norja:

Ihan kaunis laulelma. :kaunis:

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 09 Helmi 2011, 18:22
Kirjoittaja Valkealalainen
Tämä kappale oli lähes yhtä kiinnostava kuin koiran jälkeensä jättämä keltainen liraus hangessa.

** tähteä.

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 09 Helmi 2011, 18:35
Kirjoittaja Leo
Tätä voi kutsua Musiikiksi. :joojoo: Todella kaunis melodia ja koskettava, aika surullinenkin teksti. Jahn Teigen karisti nolla-Teigenin "apinan" harteiltaan ja osoitti myös herkän tulkinnan taitonsa. Kaikki konstit oli otettu käyttöön ihan yliopistomaailmaa myöten.
Muistan aurinkoisen ja lämpimän keväisen alkuillan huhtikuulta 1982. Tulin iltarippikoulusta kotiin todella lujaa, sillä esikatselut olivat menossa tv:ssä. Ehdin juuri, kun tämä laulu alkoi soida. Onneksi videossa oli nauhoitus menossa, joten Norjaa edeltäneet Portugali ja Luxemburg tallentuivat myös.
Norjan paremmistoa ja vuotensa paremmassa puoliskossa mielestäni. Annan neljä valovoimaista tähteä. :rakkaus:

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 09 Helmi 2011, 18:45
Kirjoittaja tonywerner
Tämä on todella hienosti rakennettu sävelmä :ihana: Muistan kun löysin tämän vinyylisinglen divarista joskus 1990-luvun puolivälissä ja kuunneltiin sitten helsinkiläisen ystäväni luona tämä ostoskierroksen päätteeksi. Voi sitä ystäväni hämmästyksen määrää, että voiko näin hieno sävelmä olla ollut joskus euroviisuissa :mrgreen:
Itse olen kuullut hienompiakin euroviisuja, mutta tälle taiteelliselle harmonialle annan neljä tähteä :peukku:

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 09 Helmi 2011, 19:27
Kirjoittaja jee euroviisut
Olipa todella tylsä viisu. Heikot kaksi tähteä täältä.

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 09 Helmi 2011, 20:01
Kirjoittaja Leonardo
Herkän kaunis sävelmä, jonka ansiot avautuvat vasta parin kuuntelukerran jälkeen. Jotenkin minulle jää kuitenkin sellainen tunne, että tämä olisi ollut vielä vaikuttavampi, jos Jahn olisi laulanut hivenen vahvemmin. Nyt jäi paikoitellen liian hönkäileväksi ja aneemiseksi, mitä korostaa Jahnin unelias olemus.

Kolme tähteä.

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 09 Helmi 2011, 20:36
Kirjoittaja romualdo
kyllä, varsinkin Norja lähetti SELEVÄSTI tasokkaampia viisuja kuin esim. Ruotsi, noihin aikoihin... oisko heidän paras viisunsa koskaan - nohh tietysti -95 ohella... :ihana:


tämä on ja oli 1-2. suosikkini Espanjan El-tangon ohella tuolta vuodelta... ja myös teksti on toella koskettava... vähäeleisyydessä on voimaa, joka vaan jotenkin peittoaa muut, etenkin kova-äänisimmät pöyhkeilevät kouhkaajat... (vrt. samantapainen hyvä esimerkki karsinnoistammemme (KAUHEA SANA TÄSSÄ YHTEYDESSÄ!!) esim. Johanna Iivanainen


...) ja vielä pari riviä lisää superlatiivejä... tälle ja siis se 5 pist. ja tämä on siis tehty myös suomeksi, kuulin tuolta..Latvan Tonilta, juu... kyllä, en ole kyllä koskaan kuullut sitä versiota, johtunee mm. siitä että se tehtiin ns. polttoaineasemawunderbaum-kokoelma-kassulle... joita olen kyllä haalinut itsellenikin, aikas monta... ja lienee turha lisätä että esikatseluversio eli täsäkin tapauksesa se paras - joka siis esitettiin kansallisesa karsinnasa jälleen ... siinä on patarummutkin vielä mukana!

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 11 Helmi 2011, 19:06
Kirjoittaja TomppaJr
No voi kun oli söppänä. :ihana: Ei ihan viiteen yltänyt, mutta neljä.

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 11 Helmi 2011, 19:16
Kirjoittaja AntSa
Se oli ihan nättii. :heh: Keskiverron viisuvuoden keskivertoa satoa. Kyllähän tälle KOLME tähteä tekee mieli antaa, sillä ammattitaito välittyy. Ei ole tullut kovastikaan kuunneltua vuosien varrella. Ihan nättii. (Maria Veitolan äänellä) :heh:

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 14 Helmi 2011, 23:35
Kirjoittaja MuzaMaza
Tämä paranee kuin viini vanhetessaan. Hieno melodia ja herkkä tunnelma. Neljä tähteä. :peukku:

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 16 Helmi 2011, 21:33
Kirjoittaja Ihme_Mies
Pistän vielä Marttia paremmaksi! Olen aina tästä viisusta tykännyt, mutta nyt kuunnelessa iski niin kovaa, että annan viisi tähteä tälle todella kauniille ja tyylikkäälle viisulle! :uujee:
Molemmille viisukonkareille tuli täysosuma yhdessä esiintyessään! :)

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 18 Helmi 2011, 10:47
Kirjoittaja Aintsu
En enää muistanut, miten tämä biisi menee, kunnes kuuntelin sen taas parin vuoden tauon jälkeen. :puna: Esityshetkellä on kyllä todella kaunis balladi ja hyvin esitetty, mutta ei mikään mieleenpainuvin viisu kuitenkaan. Kolme tähteä.

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 08 Maalis 2011, 12:00
Kirjoittaja Piggybank
Tämä oli kaunis. :ihana: Neljä tähteä.

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 18 Heinä 2012, 16:54
Kirjoittaja inomu
Hohhoijaa, nukuttaa zzz Jotain kaunista kappaleesta kuitenkin löytyy joten suostun lahjoittamaan 2 tähteä.

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 05 Helmi 2017, 13:13
Kirjoittaja kuu-kuu
Kakki. Ei kiinnosta. Haisee. Onko se sama jätkä, joka teki niitä akrobaattisia temppuja, joka tuossa roikkuu ja läähättää.
On se. Haista uloste. Pelkkä nolla.

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 17 Maalis 2018, 00:43
Kirjoittaja klaus-12
Mielyttävä tunnelmointi. Liekkö paras Jahn Teigenin viisuista. Mikään niistä ei ole huono. Viisi tähteä.

Lisäksi pakko rakastaa tuota pianoa, jossa on sivussa Teigenillä istuin. :ihana:

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 01 Huhti 2018, 14:34
Kirjoittaja romualdo
kehuinko jo vähimmäis- ja enimmäisvaatimuksellisesti norskeja joilla oli tuolloinkin selvästi paremmat biisit kuin (esim. ja varsinkin) ruohtalaisilla - jotka ovat siis erityisen kuuluisia musiikkinsa muovisuudesta... tylsistä toteutuksista jne. (!?):ihana:ja tään vuoden karsinta (KAMALA SANA - TOSIAANKIN- SIIS TÄSSÄ YHTEYDESSÄ) - kappaleista on hehkutettava erityisesti Lady Di ´itä jonka aihetta ei ole lainkaan vaikea arvata... (Mennöö kyl lähelle Lady Day´ta mut vain nimeltään ..., ja sehän on sitten taas ihan eri tarina... varsin dramaattisia tosin molemmat) upea esitys rokkaavassa soulmaisuudessaan...

jk. mulla on näitä luki- ja kirjoitushärö..häiriötä selvästi tullut enemmän mitä vanhemmaksi...

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 08 Huhti 2018, 00:01
Kirjoittaja Hapa
Eipä kannata antaa sävellyshommia tietokoneen tehtäväksi, jos tulos on näin laimeaa ja ponnetonta. Tätä ennen esiintyneen Luxemburgin Svetlanan laulun jälkeen kontrasti oli melkoinen (samaa mieltä muuten oli La Raila K.). Jahn ja Anita ovat paljon viisuaan parempia. Pari tähteä täältä. Krooh pyyh...

Re: Norja 1982: Jahn Teigen & Anita Skorgan - Adieu

Lähetetty: 19 Syys 2018, 23:10
Kirjoittaja Samiasd
Hieman pelottava esitys, kun Jahn tuijottaa niin intensiivisesti Anitaa. Kappale aika perusballadi, kolme tähteä.