Sivu 1/2

Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 13:39
Kirjoittaja lharju
:suomi:
Kuva
Maa: Suomi
Vuosi: 1980
Kappale: Huilumies
Esittäjä: Vesa-Matti Loiri
Säveltäjä: Aarno Raninen
Sanoittaja: Vexi Salmi
Kapellimestari: Ossi Runne
Sijoitus: 19./19
Pisteet: 6
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1980fi
Karsinnan tulos: http://natfinals.webuda.com/70s_80s/Finland1980.html

Vesa-Matti Loiria (s. 4. tammikuuta 1945) eli Veskua kutsutaan Suomessa viihteen kymmenottelijaksi, eikä suotta: hän on luonut häkellyttävän uran niin muusikkona kuin näyttelijänä, ja lisäksi hän on kunnostautunut hieman myös urheilun saralla. Loiria pidetään yhtenä suomalaisen viihteen legendaarisimmista henkilöistä.

Loirin ura taiteilijana alkoi jo 17-vuotiaana, kun hän pääsi näyttelemään toista pääosaa Mikko Niskasen elokuvaan Pojat. Loirin debyyttisuoritus näyttelijänä palkittiin Jussi-palkinnolla, joka on Suomen merkittävin elokuva-alan palkinto. Onnistuneen alun innoittamana Loiri alkoi opiskella teatterikoulussa. Teatterikoulusta tie vei vasemmistolaisiin taiteilijapiireihin, kuten Ylioppilasteatteriin, jossa Loiri muun muassa esiintyi legendaarisessa Lapualaisoopperassa. Ylioppilasteatterin avainporukalla oli myös kytköksiä Love Records –levy-yhtiöön, joka julkaisikin Vesa-Matti Loirin ensimmäiset levytykset vuonna 1966.

Merkittävä osa suomalaisista tuntee Vesa-Matti Loirin ensisijaisesti koomikkona. 60-luvun lopulla Vesku alkoi esiintyä suomalaisen koomikon Spede Pasasen elokuvissa, jolloin suomalaiset pääsivät tutustumaan ensimmäistä kertaa Vesa-Matti Loirin humoristisempaan puoleen. Huumori seurasi myös Veskun levytyksiin, sillä vuonna 1968 levytetty hupaisa Saiskos pluvan oli hänen ensimmäinen menestyshittinsä. Elokuvien lisäksi Vesku esiintyi vuosikymmeniä televisiossa Speden sketsiohjelmissa. 80- ja 90-luvun taitteessa hänellä oli myös oma televisio-ohjelma Vesku Show. Loirin esittämistä rooleista ylivoimaisesti tunnetuin oli Uuno Turhapuron hahmo. Alun perin Speden televisiosketseihin luodun hahmon ympärille tehtiin 17 elokuvaa vuosina 1973–2004. Erityisesti 70- ja 80-luvuilla "turhapurot" olivat Suomessa todellisia yleisömenestyksiä, ja esimerkiksi Uuno Turhapuro armeijan leivissä -elokuva vuodelta 1984 on koko vuosikymmenen katsotuin elokuva Suomessa, päihittäen siis muun muassa E.T.:n! Muita Loirin merkittäviä hahmoja olivat Nasse-setä, Tyyne sekä Jean-Pierre Kusela, joka valloitti television lisäksi myös levyllä. Kuselan bravuurinumerona tunnettu Naurava kulkuri (1986) myi yli 90 000 äänitettä.

Vaikka Vesa-Matti Loiri nousikin kansansuosikiksi juuri koomikkona, hän ei kuitenkaan unohtanut myös vakavampaa musiikkia. Loirin ensimmäinen pitkäsoitto 4+20 vuodelta 1971 oli kunnianhimoinen lähes instrumentaalinen jazz-levy. 70-luvun aikana Loiri levytti myös omia tulkintoja suomalaisista vakavista laulelmista. 1978 julkaistiin Loirin ensimmäinen kaupallinen suurmenestys: hän levytti albumillisen Suomen kansallisrunoilijaksikin luonnehditun Eino Leinon runoja. Levy nousi suureen suosioon ja lopulta sitä myytiin yli 100 000 äänitettä. Vesa-Matti Loirin laulajanuran kaikkein suurin menestys on vuonna 1988 julkaistu joululaulu Sydämeeni joulun teen, jonka sisältänyt albumi on Suomen kaikkien aikojen yhdeksänneksi myydyin albumi. Loirin vakavampaa puolta esitteli myös hänen ensimmäinen euroviisuehdokkaansa Laulu vuodelta 1975, joka sijoittui Suomen euroviisukarsinnoissa kolmanneksi.

Vuonna 1980 säveltäjä Aarno Raninen kutsui Vesa-Matti Loirin tulkitsemaan sävelmänsä Huilumies Suomen euroviisukarsintoihin. Laulu sopi Ranisen mielestä Loirille erinomaisesti, olihan Vesku taitava huilisti. Vuoden 1980 Suomen euroviisukarsinta järjestettiin kaksivaiheisena: ensin järjestettiin 11 kappaleen alkukarsinta, jossa asiantuntijaraati valitsi kuusi laulua finaaliin. 12. tammikuuta järjestetty alkukarsinta päättyi suomalaisten tv-katsojien kollektiiviseen hämmästykseen, sillä lähes kaikki perinteisemmät ja iskelmällisemmät euroviisuehdokkaat tiputettiin tylysti jatkosta, ja loppukilpailuun päästettiin enemmän tai vähemmän kokeilevia ja taiteellisia sävellyksiä. Alkukarsinnan tulosten selvittyä Yleisradion ohjelmapäivystys ruuhkautui vihaisten suomalaisten puhelinsoitoista. Suomen euroviisukarsintojen finaali järjestettiin 8. maaliskuuta, ja voittajan ratkaisivat viisi alueraatia. Ennakkoarvioiden mukaan Suomen viisuedustajaksi povattiin Veskun Huilumiestä tai Kirkan Karthagoa, sillä ne olivat kuusikon ainoat laulut, jotka yleisen mielipiteen mukaan istuivat edes jollain tasolla euroviisumuottiin. Kaikki viisi alueraatia pitivät Huilumiestä parhaana lauluna, joten Vesa-Matti Loiri pääsi edustamaan Suomea Haagin Eurovision laulukilpailuun. Huilumiehen säveltäneellä Aarno Ranisella oli jo euroviisukokemusta, sillä hän oli säveltänyt Suomen kolmen vuoden takaisen edustussävelmän Lapponian. Raninen itse piti Huilumiestä parempana sävellyksenä, sillä se oli hänen mukaansa spontaani laulu, siinä missä Lapponia oli täysin harkittu ja laskelmoitu tuote. Huilumiehestä levytettiin myös englanninkielinen versio, jota levitettiin useaan Euroopan maahan.

Haagin Eurovision laulukilpailuissa 19.4.1980 Suomi esiintyi aivan kilpailukavalkadin puolivälissä, esiintymisnumerolla 10. Vesa-Matti Loirin lisäksi lavalla nähtiin taustalaulajat Irina Milan, Martti Metsäketo, Maarit Hurmerinta, Arto Alaspää ja Kalle Fält. Huilumies saavutti ainoastaan kuusi pistettä ja sijoittui koko kilpailun viimeiseksi. Suomi sai odottaa pisteitä kauan, sillä vasta yhdentenätoista pisteensä jakanut Norja kartutti Suomen pistetiliä viidellä pisteellä. Niiden lisäksi Suomi sai yhden pisteen Ranskalta. Suomelle jumbosija oli neljäs, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomi jäi kilpailussa absoluuttisesti viimeiseksi, aikaisemmat kolme jumbosijaa olivat olleet jaettuja. Euroviisumenestys ei kuitenkaan hetkauttanut Loirin uraa suuntaan tai toiseen. Samana vuonna ilmestynyt toinen Eino Leinon runoja sisältänyt pitkäsoitto myi yli 50 000 äänitettä.

Vesa-Matti Loiri on levyttänyt yli 30 pitkäsoittoa. Hän on esiintynyt 60 elokuvassa ja tehnyt lukuisia rooleja myös teattereissa. Häntä pidetään kiistattomasti yhtenä Suomen lahjakkaimmista ja vahvimmista näyttelijöistä, ja lisäksi hän on saavuttanut uransa aikana lukuisia elokuva-, televisio- ja musiikkialan palkintoja. 2000-luvulla hänen suosionsa on edelleen suurta, ja levyt ovat myyneet säännöllisesti kultaa ja platinaa. Vesku on levyttänyt useamman albumillisen akustisia versioita suomalaisista rock-klassikoista. Näiden levyjen suosio on vienyt hänet esiintymään jopa Suomen suurimmille rockfestivaaleille. Vesku nauttii kaikenikäisten suosiosta yli genrerajojen.


Suomen karsintaa 1980:

:hopea: Kirka & Silhuetit - Karthagoon (Ylen Elävä Arkisto)
4. Sinikka Sokka - Eräs lapsi ei nuku
5. Eija Ahvo - Lady Day
Paula Koivuniemi - Romantiikkaa (semifinaali)

Vesa-Matti Loiri Spotifyssa

Aiemmin Viisulassa: Suomi 1977: Monica Aspelund - Lapponia
Kuva

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 13:40
Kirjoittaja lharju
Vuoden 1980 Eurovision laulukilpailuissa ei ollut perinteisiä videopostikortteja, vaan jokaisella maalla oli oma juontajansa, joka esitteli kilpailukappaleensa omalla kielellä. Suomen selostajana toimi Hector, joka murjaisi sadoille miljoonille tv-katsojille seuraavaa:

"Ehtoota Eurooppa ja oikein hyvää iltaa. Tämä suomen kieli on erittäin vaikea kieli, niinpä sitä puhuu tai kuuntelee sujuvasti noin viitisen miljoonaa ihmistä koko maailmassa. Mutta musiikkia me ymmärrämme kaikki. Musiikkihan ilmaisee yleensä sen salatun, jonka kertomiseen eivät sanat aina riitä. Suomen edustussävelmä on nimeltään Huilumies, joka kertoo kuinka soittaja soitollaan maalaa ympäröivän maailman liikeen ja värit. Laulun on säveltänyt Aarno Raninen, sanoittanut Vexi Salmi ja sen tulee kohta esittämään Vesa-Matti Loiri. Joten kansalaiset, med börjare, kohta Suomen laulu soi, kun orkesteria tulee johtamaan... jälleen kerran - Ossi Runne!"

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 14:46
Kirjoittaja Valkealalainen
Tämä on aina ollut minusta ihan mukava kappale. Loirin lauluäänestä en kyllä ole koskaan oikein perustanut.

*** tähteä.

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 15:41
Kirjoittaja Jokuvain
1 tähti, valitettavasti en tykkää tästä

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 15:57
Kirjoittaja jee euroviisut
Minusta tämä oikeasti on aika mukava kappale. Erityisesti pidän sympaattisista sanoista, joita tuomarit eivät tietenkään ymmärtäneet, joten niistä ei tullut lisäpisteitä. Sympaattinen kappale saa kolmosen minulta.

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 16:19
Kirjoittaja mpappa
Mikään Loirin työ ei viehätä, ei tämäkään. 1/5 , vaikka ei ollutkaan vuoteaan ihan se huonoin. Muistan selvästi, että tykkäsin silloin karsinnoissa siitä Karthaagoon viisusta.

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 16:59
Kirjoittaja Pete
lharju kirjoitti:Vuoden 1980 Eurovision laulukilpailuissa ei ollut perinteisiä videopostikortteja, vaan jokaisella maalla oli oma juontajansa, joka esitteli kilpailukappaleensa omalla kielellä.
:shock:

Mielenkiintoinen idea. :uujee:

Huilumies on neljän tähden arvoinen biisi. Mitäköhän Vesku nykyään ajattelee omasta viisukokemuksestaan ja yleisesti viisuista? :miettii:

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 17:05
Kirjoittaja Serduchka
:suomi: :suomi: :suomi:

Uunolle... siis Loirille kolme tähteä, koska tämä on loppujen lopuksi ihan ok kappale. Ihan mukavat sanat oli Vexi kynäillyt tähän biisiin. "Vuoripuron juoksu" on (ehkä) lempikohtani. :mrgreen:

Uunonahan Loiri on minulle tutumpi kuin laulajana. :surrur:

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 18:16
Kirjoittaja romualdo
Pete kirjoitti:
lharju kirjoitti:Vuoden 1980 Eurovision laulukilpailuissa ei ollut perinteisiä videopostikortteja, vaan jokaisella maalla oli oma juontajansa, joka esitteli kilpailukappaleensa omalla kielellä.
:shock:

Mielenkiintoinen idea. :uujee:

Huilumies on neljän tähden arvoinen biisi. Mitäköhän Vesku nykyään ajattelee omasta viisukokemuksestaan ja yleisesti viisuista? :miettii:
no kappas vaaaan, onkohan kukaan siis tooooosi valveutunut toimittaja mahtanut ja huomannu kysyä TUOTA (!!?) .... nohhhh alkais olla kiire jo Sannalla tai Tarjalla... ja mitä ajatteli näyttelijä-laulaja-neromme silloin kun hän kuivin huulin puhalteli muutaman sävelen ohi suomen karsinnoissa (semi- ..... !?) ..... ja siis tuosta ohari-jutusta vaan och meinaan kun tuo Vesa-Mattikaan ei ihan niitä Valtakunnan kaikkein terveimpiä hemppoja liene .... :roll: :heihaloo: :hoitsu:
AIVAN MAHTAVA styge, svengaa kuin hirvi varsinki tuo Haagin versio, siinä oli paikallisella remurumpalilla kans ihmettely Aarno Ranisen monipolveilevaisen sovituksen kanssa..... upea teksti.... on vaikea sano kumpi on koskettavampi, tämä vaiko Veskun v. -75 karsinnoissa esittämänsä Eero Koivistoisen ja Vexi Salmen paljon puhuva, puhutteleva ja oivallisen nerokas Laulu .... !?

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 18:19
Kirjoittaja romualdo
Huilumies on neljän tähden arvoinen biisi. Mitäköhän Vesku nykyään ajattelee omasta viisukokemuksestaan ja yleisesti viisuista? :miettii:[/quote]

no kappas vaaaan, onkohan kukaan siis tooooosi valveutunut toimittaja mahtanut ja huomannu kysyä TUOTA (!!?) .... nohhhh alkais olla kiire jo Sannalla tai Tarjalla... ja mitä ajatteli näyttelijä-laulaja-neromme silloin kun hän kuivin huulin puhalteli muutaman sävelen ohi suomen karsinnoissa (semi- ..... !?) ..... ja siis tuosta ohari-jutusta vaan och meinaan kun tuo Vesa-Mattikaan ei ihan niitä Valtakunnan kaikkein terveimpiä hemppoja liene .... :roll: :heihaloo: :hoitsu:
AIVAN MAHTAVA styge, svengaa kuin hirvi varsinki tuo Haagin versio, siinä oli paikallisella remurumpalilla kans ihmeteltävää ja todella keskittymistä vaativa hommeli Aarno Ranisen monipolveilevaisen sovituksen kanssa..... ja tietysti upea teksti. :ihana: !!!!!...
on vaikea sanoa kumpi on koskettavampi, tämä vaiko Veskun v. -75 karsinnoissa esittämänsä Eero Koivistoisen ja Vexi Salmen paljon puhuva, puhutteleva ja oivallisen nerokas ehdotelmaviisu Laulu .... !?[/quote]

jk. yllätyshän tämän valinta silti oli, jossain määrin... koska olin niin petannut ja odottanut jo Kirkan pääsyä sinne Haagin Seurojentalolle.... lähes kyynelsilmin sanoin nuoremmalle siskolleni (s. 1952) ja äitilleni semin jälkeen keittiössä jotenkin niii että "kirkan on sinne ny päästävä...." ei toteutunu jälkimurkkuisen Rompsun harras toive silloinkaan .... kova palahan se oli! .... nohhhh, seuraavan kerran pääsin hehkuttamaan suosikkini Kirkan puolesta v. 1983 karsinnoissa loistavan "Tuhanteen Aamuun Laulun Teen" kappaleen kohdalla ....... :ihana:

jk. Iso karhea käsi ja Kiitos Iharjulle erityisen Upeasta esittelystä, ja myös mm. Lady Day -linkistä, Eija Ahvohan taisi olla ykkössuosikkini tuona vuonna, Ehkä KAUTTA aikojen UPEIMMISSA KARSINNOISSAMME ..... myös Irina Milanin ja Sinikka Sokan esitykset olivat elämää suurempia verenseisauttajia, Liisa Tavi myös sympaattinen huojuessaan (hänkin kauniissa mekossaan, antonshehovmaisessa viipyilevän hartaissa tunnelmissa) silmät kiinni "puhut lumisen päiväsi iloista ja suruistasi, ja minun on sinun vuosiasi ikävä ...." .... :ihana: ... huh-huh-! 5 pisteen lauluja kaikki !!!!! (siis ei kuitenkaan ihan jokainen niistä semin 11. laulusta mutta nohh.... melkein...!

siis ainoastaan O-la-laa/Kisu ja Romantiikkaa/Paula K. jäivät noin 3.05 - 3.45 pisteeseen !!!! :..... :luaja mikä vuosi siis!!!!)

<3

Hieno myös tuo Viu.... Huilumiehen semi-esitys, jossa siis Irina Milan päästelee hienosti pitkiä säveliään helposti tunnettavalla metallisella äänisoundillaan "huilumieeeessssss......" -omaa osuuttaan.... mukana muistaakseni myöskin Martti pihiääninen tönkkö-EnViipyäVoi Metsäketo...

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 19:30
Kirjoittaja Leo
Sen jälkeen kun Suomen euroviisufinaaliin valikoitunut kuusikko oli selvillä, oli minulla kaksi suosikkia: Kirka tai Vesku Haagiin ja tässä järjestyksessä. Muiden finalistien (Milan, Ahvo, Tavi ja Sokka, niin hienoja taiteilijoita kuin ovatkin) kappaleet eivät edustaneet euroviisuissa kuultua musiikkia miltään osin. Ne olivat minusta todella vaikeaselkoisia ja (yli)taiteellisia ja olisivat todennäköisesti jääneet nollille Haagissa.
Vesku sai sentään kuusi pistettä, mutta olisi ansainnut huomattavasti enemmän pisteitä ja korkeamman sijoituksen. Viimeinen sija oli ansaitsematon. Kappale on mukavan melodinen ja sovitus kekseliäs. Väliosassa orkesteri svengaa mukavasti. Vesku täytti varmuudellaan hyvin Haagin lavan. Ainoat asiat, mitkä sliippaisin pois, ovat ne Veskun välihuudot ja se lopun väkinäinen "mhääääh"-mylväys. Mitenkähän pärjäisi viisuissa nykyinen Vesku jollain hitaalla tunnelmapalalla ja duettona esim. Johanna Kurkelan kanssa? Heidän yhteinen radiossa soitettu duetto on kyllä todella upean kuuloinen. :ihana:
Huilumiehelle Haagissa kolme tähteä tänään.

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 20:59
Kirjoittaja Leonardo
mpappa kirjoitti:Mikään Loirin työ ei viehätä, ei tämäkään.
Samat tunteet minulla, mietinkin että jos tämän esittäisi joku muu, olisin varmaan aika innostunut, mutta Loiri persoonallaan vie valitettavasti tähditystäni alaspäin. Sävellys on sinänsä kivan persoonallinen viisuympyröissä ja viulusoolo keskivaiheilla on hyvä. Sen sijaan en pidä sitä seuraavasta svengisosuudesta enkä etenkään epäsanoin lauletetusta pätkästä siinä svengissä. Veskun yliteatraaliset elkeet tietyissä kohdissa ovat myös ärsyttäviä. :jupinaa: Sanoitus on oikein hieno. :joojoo:

Kaksi vahvahkoa tähteä.

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 22:04
Kirjoittaja AntSa
Tätä viisua olen alkanut arvostaa vasta aivan viime vuosina. Onhan tässä hieno teksti ja polveileva sävellys. Veskun ääni ei ole ikinä ollut oikein mieleeni, vaikkakin tulkinnoista pidän kyllä.

Vahva KOLMONEN! :uujee:

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 22:45
Kirjoittaja Mr Kite
'
Suomen kaikkien aikojen pohjanoteerauksia euroviisuissa :niinpa:

Täysin ansaitusti viimeinen sija.

Kappale sinänsä on sanoitukseltaan, melodialtaan hyvä, kiva.
Kolmen tähden kipale.

MUTTA: Vesa-Matti Loiri on "laulajana" karmea, kamala, surkea :lohduton:
Hän on eräänlainen epälaulaja, antilaulaja.

Ikuisesti anteeksiantamatonta, että hän meni "levytyksillään" tärvelemään, raiskaamaan Eino Leinon upeat, hienot runot :jupinaa:

Yksi heikko tähti.

'

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 23:35
Kirjoittaja Hapa
:rofl:

Missäköhän Huilari viipyy. Vielä ei ole kuin meikäläisen tähditys ilmestynyt.

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 23:43
Kirjoittaja Toni
Hapa kirjoitti:Vielä ei ole kuin meikäläisen tähditys ilmestynyt.
Itse näen jo 18 äänestäjää vai mitä tarkoitat? :mitvit:

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 08 Elo 2012, 23:44
Kirjoittaja Hapa
Tarkoitin, että olen ainoana tähän mennessä antanut 5 tähteä, Huilarin vitonen ei ole vielä ilmestynyt... :mrgreen:

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 09 Elo 2012, 08:37
Kirjoittaja romualdo
jee euroviisut kirjoitti:Minusta tämä oikeasti on aika mukava kappale. Erityisesti pidän sympaattisista sanoista, joita tuomarit eivät tietenkään ymmärtäneet, joten niistä ei tullut lisäpisteitä. Sympaattinen kappale saa kolmosen minulta.
käsittääkseni tuomaristot saivat tuohon aikaan monisteen kappaleen tekstistä.... tai en ole varma... viisaammat voivat oikaista... "sammuvan tähden öinen viime kiilto" oli taas mun kohdalla yks niistä tämän ao. kappaleen tekstin lauseista jotka saivat kyyneleet silmiini tänä aamuna ... .... hieno! ...että haistakaa vaan huilu Europe kun ette tämän enempää ymmärtäneet meidän laulun hienoutta, vaikka mitä mä täsä taas rutisen turhasta, edelleen liian heikon itsetunnon omaavana.... hieno saavutushan tuo, peräti 5 pistettä ja 1 eli 10.:s sija vielä Ranskaltakin.... ! Suosikki-lehden päätoimittaja Jyrki Jyräys Hämäläinen kertoi jälkeenpäin pääkirjoituksessaan että tästä Flutemanista olisi levytetty useitakin eri versioita ja ett se olisi kokenut jonkinlaista pikkuhitin mainetta ympäri Eurooppaa mutta tiedä siitä ....sitten .... ?

Mr. Kitelle - nohh olkoon Vesku sitten vaikka Tulkitsija mutta tietysti kilometrien päässä (minun mielestäni) näistä muista tulkitsijoista joita olen aina inhonnut mutta joita Tavikset tuntuvat nostavan Suosioon Käsitt.. Arvaamattomaan eli juuri nämä isokynälindholm,jukkakarjalainen,...peitsamonkari,topisorsakoski,saulitangokuningasedesmenytnoselehtonen.... anteeksi, mutta täytyy sanoa ett on laulajilla ja laulajilla, sekä tulkitsijoilla että esiintyjillä EROA!!! (esiintyjiä eli tulkitsijoita ovat siis nämä viimeksi mainitsemani, joiden ääntä en voi enkä pysty kuuntelemaan...., huh! asema vaihtuu hyvin äkkiä mikäli ao. herrat alkavat mylvintänsä,ähinänsä...jne..... ) ....

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 09 Elo 2012, 14:30
Kirjoittaja Rousku
Mr Kite kirjoitti:'
Kappale sinänsä on sanoitukseltaan, melodialtaan hyvä, kiva.
Kolmen tähden kipale.

MUTTA: Vesa-Matti Loiri on "laulajana" karmea, kamala, surkea :lohduton:
Ollaan kerrankin samaa mieltä.

Biisi ei ole mikään umpisurkea, on siinä koukkunsa.
Mutta en pääse Loirin aiheuttamasta yökötyksestä yli. Ja tämä yökötys ei johdu mistään uunoiluista (niitä en ole uskaltanut edes katsoa), vaan ihan siitä, miten Loiri laulaa.

Tämä edustajamme nolotti minua aikoinaan ihan sairaasti. Etenkin kun tuolloin vielä soitin huilua itsekin, niin nolotti myös se epämääräinen kähinä, jota Loiri instrumentistaan lavalla puhkui esiin, ja kehtasi vielä leuhkia olevansa oikein huilumiestä. Ja vielä ihan erityisesti tuo ihme oksennus huiluun videon kohdassa 3:46. Nyt olen valmis antamaan anteeksi jo sen verran, että kappaleen ansiosta kaksi tähteä.

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 09 Elo 2012, 17:20
Kirjoittaja tonywerner
Parasta tässä on lharjun ansiokas esittelyteksti :)
Muuten yksi tähti, vaikka Loirista ihan pidänkin - tämä renksutus ei sovi hänelle yhtään! Jonkun muun esittämänä ilman euroviisukytköstä voisin ihan pitääkin itse kappaleesta parin kolmen tähden verran?

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 10 Elo 2012, 14:05
Kirjoittaja Subculture
Mun tähänastiset Viisulasijoitukset:
Kokonaissijoitus 420./679, vuosi 1980 12./16, 1980-luku 105./136, Suomi 21./24

Täältäkin erityiskiitos lharjun esittelytekstille, josta muuten kävi melko selväksi, että Suomeakin ON edustanut todella ansiokas tähti, jo tuolloin pitkän uran tehneenä ja vieläkin ykkösalbumeja tehtaileva kiintotähti, jonka uraan viisujen viimeinen sija ei ole hetkauttanut mihinkään suuntaan, eikä mitään viisuleimaa ole miehen otsaan jäänyt.

Niin mainio sävellys kuin Huilumies onkin, on se harmittavan kaukana Loirin tuonkin ajan laulutulkinnoista, niin vakavan kuin huumorimusiikinkin puolella. Biisihän ei tietenkään anna mahdollisuutta Eino Leino- biisien tulkintamaailmaan, mutta toisenä ääripäänä voisi tuoda esille muutama lähes akrobaattisiin ja fyysisiin mittoihin kasvavat räiskyvät huumoribiisien livetulkinnat esim. biiseista Kohtalokas Samba tai Naurava kulkuri.

Mutta takaisin itse Huilumieheen. Ranisen ammattimaisuus kuuluu biisissä, mutta toteutus jää jotenkin harmaaksi. Sovitus on tylsä, lavaesityksessä ei ole mitään mieleen jäävää, mitään vau-elementtejä tästä ei oikeen jää kuuntelijalle. Itsellänikin tämä jää Suomen viisuhistoriassa sinne harmaan tylsien edustusbiisien joukkoon, kuitenkin reippaasti joidenkin unohdettujen ämatööriedustajiemme yläpuolelle.

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 10 Elo 2012, 15:14
Kirjoittaja akuankka13
Tämä on jotenkin niin kauheaa korviaraastavaa hoilottamista, että kelpaa varsin mainiosti parodisoimaan itseään. :uujee: Viisi tähteä. :joojoo:

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 10 Elo 2012, 16:20
Kirjoittaja MuzaMaza
Pete kirjoitti:Huilumies on neljän tähden arvoinen biisi. Mitäköhän Vesku nykyään ajattelee omasta viisukokemuksestaan ja yleisesti viisuista? :miettii:
Tapasin Veskun joulukuussa 2005 ja ainakin silloin hän oli ihan ylpeä viisuedustuksestaan ja kappaleestaan. Huomasin viehättyväni kun hän muisti meikäläisen, kertoi katsoneensa samaisena keväänä tellusta tulleen Viisuhörhö-dokkarin ja diganneensa siitä. Oikein mukava rupatteluhetki Lieksan kirkon takahuoneessa jäi kyllä mieleen lähtemättömästi.

Mutta itse arvosteluun. Aikoinaan kauhistelin tämän valintaa Suomen euroviisuksi. Lapsena pidin sitä ihan kamalan huonona. Mutta nykyään tämä svengaa ihan mukavasti. Ehkäpa juuri nimimerkki Huilumies on osannut tuoda esiin kappaleen hienouden minullekin. Tätä on ihan nastaa vetää karaokessakin. Saa ihan revitellä meikäläinenkin. Eikä tämä ole lähimainkaan Haagin vuosikerran kehnoin. Suomi oli tuolloinkin aikaansa edellä. Kolme erittäin vankkatekoista tähteä. :peukku:

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 13 Elo 2012, 12:15
Kirjoittaja ta1ja
Ihan kiva rallatus, groovaakin mukavasti, sovituksessa on ideaa, joskin muutaman turhan kliseen olisi voinut jättää pois - vaikak ehkä ne ei silloin niin kliseitä vielä olleet :miettii: . Loiri laulaa kivasti ja pysyy, laulun osalta :heh: , vielä jotenkin kurissa. Ne jotka inhoavat Loiria kannattaa tarkistaa 1960-luvun levytykset Chydeniuksen kanssa. Niissä se Loirin hieno vahva ilmaisu pysyy fokusoituneena uomissaan ja miltei suoraviivaisena eikä mene täysin överiksi tai maneerisen eleettömäksi kuten niissä Inari jne covereissa.

Neljä, niitä parempia Suomi-viisuja ehdottomasti.

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 14 Elo 2012, 19:51
Kirjoittaja Zera
Suomiviisujen parempaa puoliskoa, pidän tästä. Neljä tähteä.

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 17 Elo 2012, 20:04
Kirjoittaja Ihme_Mies
Biisi kutakuinkin ok, mutta esitys niin sanotusti "syvältä". kaksi tähteä.

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 18 Elo 2012, 14:20
Kirjoittaja TomppaJr
Jälleen suomiviisu, jota en ollut ikinä kuullutkaan. :puna: Oli kyllä sen verran hauska biisi, että nelonen tupsahtaa.

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 22 Elo 2012, 17:10
Kirjoittaja gentedimare
Mainettaan parempi, mutta ei nyt silti mikään tajuntaaräjäyttävä

KOLME :suomi: :suomi: :suomi:

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 02 Syys 2012, 16:11
Kirjoittaja sziget
Keskustelu kiertyy odotetusti Loirin muiden töiden ympärille. Huilumies onkin yksi vaikeimmin arvioitavista Suomen edustusviisuista. Voisin antaa huonot pisteet, koska inhoan suurinta osaa Loirin tuotannosta (Uuno-leffat, Tyynet, Kuselat, viime vuosien levytykset ja kuvottava joululaulu Sydämeeni joulun teen). Voisin olla suopeahko, koska arvostan luovuutta ja tämä on kiistatta ns. erilainen euroviisu. Loirin monipuolisuus on kunnioitettavaa, ja Spede teki nuorena muutakin kuin roskaa. Myös yllä mainittu viisuehdokas Laulu oli oivallinen. :miettii:

Paula Koivuniemi oli kai menestynyt liian hyvin Rostockissa, kun häntä ei huolittu edes karsinnan finaaliin. Jos pitää suosia taidetta, Eija Ahvon Lady Day on minun valintani. Ja Siikavireen & Mäkisen Hyvä on on yksi kaikkien aikojen T. Kansa -suosikeistani (Satu Pentikäisestä huolimatta).

Taidepaukkukolmikosta Huilumies - Reggae OK - Nuku pommiin tämä on vähiten kiinnostava. Liian helppo ohittaa haukotuksella, jos ei osaa kieltä. Leevi and the Leavingsin esikoisalbumi 1980 alkoi Jörn Donnerin sanoilla. Arttu Wiskarin debyytin avaa Vesku Loiri, ja Gösta Sundqvistille kumarrellaan muutenkin ahkerasti. Kiusaannun, sillä pidän Donneria myönteisenä ärsyttäjänä mutta Loiria pelkkänä enemmistön idolina. :/

Re: Suomi 1980: Vesa-Matti Loiri - Huilumies

Lähetetty: 03 Syys 2012, 11:25
Kirjoittaja Hazard
Siitä on yli 30 vuotta, mutta Vesku oli silloin jo Suomen vetovoimaisin ja kiistattomasti parhain artisti, ja on edelleen. Viisi tähteä puhtaalta kädeltä.