Sivu 1/1

Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 06 Helmi 2013, 10:19
Kirjoittaja Roope
:espanja:
Kuva
Maa: Espanja
Vuosi: 1985
Kappale: La fiesta terminó
Esittäjä: Paloma san Basilio
Säveltäjä: Juan Carlos Calderón
Sanoittaja: Juan Carlos Calderón
Kapellimestari: Juan Carlos Calderón López De Arroyabe
Sijoitus: 14./19
Pisteet: 36
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1985es

Paloma San Basilio Campos syntyi Madridissa 22. marraskuuta 1950. Hän vietti nuoruutensa sekä Sevillassa että luoteis-Espanjassa Lugossa. Synnyinkaupunkiin Paloma palasi psykologian opintojen perässä. Palomasta ei kuitenkaan tullut psykologia, sillä tve haki juontajaa Siempre en domingo (Aina sunnuntaisin) ohjelmaansa ja Paloma palkattiin pestiin. Paloma avioitui vuonna 1972 yleisurheilija llamado Ignacio Gómez Pellicon kanssa ja sai seuraavana vuonna tyttären Vanessan.

Ensimmäinen levy Sombras (Varjot) ilmestyi vuonna 1975. Kaksi vuotta myöhemmin oli Donde Vas (Minne menet) levyn vuoro. Paloma nähtiin 70-luvulla myös jumppaamassa televisiossa. Paloman musikaaliura alkoi vuonna 1980 Evitassa, joka kiersi Espanjan lisäksi myös Latinalaisessa-Amerikassa Argentiinaa lukuunottamatta. Kahden vuoden levytystauon jälkeen ilmestyi 1981 albumi Ahora (Nyt) ja kahta vuotta myöhemmin Lady (Leidi) sekä 1984 pitkäsoitto Paloma.

Tve valitsi Paloma san Basilion edustamaan maata vuoden 1985 Eurovision laulukilpailuun Juan Carlos Calderónin säveltämällä kappaleella La fiesta terminó (Päättyneet juhlat). Paloma purjehti Scandinaviumissa Göteborgissa lavalle kimaltavassa vaaleassa asussa ja esitti kappaleen varsin dramaattisesti. Iberialainen ihmissuhdedraama tehosi Turkin tuomaristoon, joka antoi Espanjalle täydet kaksitoista pistettä. Toiseksi eniten Espanjan esitystä arvosti Suomen jury kahdeksan äänen edestä. Kreikan kuusi sekä muutamien muiden maiden pikkupisteet nostivat Paloman lopulta 36 pisteeseen, joka riitti neljäänteentoista sijaan.

Paloma muistelee edustustaan: "Vaikka en voittanut Euroviisuja, se oli erittäin hyödyllinen keikka minulle tuoden näkyvyyttä ympäri Eurooppaa. Euroviisut olivat pääpiirteissään hyvin myönteinen kokemus." Paloma oli jo aiemmin yrittänyt edustamaan sisäisessä karsinnassa Color del mar (Meren värit) laululla. La fiesta terminón coveroi suomeksi Anneli Saaristo ja hollanniksi Robbert Ladengent. Euroviisuedustus ei jäänyt Paloman ainoaksi edustukseksi vaan sitä seurasivat niin OTI Festival kuin Chilen Viña del Mar.

Euroviisujen jälkeen ilmestyi Juan Carlos Calderóninin tuottama Vuela Alto (Korkea lento) levy, jota seurasivat kahtena seuraavana vuonna albumit Grande (Suuri) ja Vida (Elämä). 90-luvulla Paloma konsertoi sekä José Carrerasin että Placido Domingon kanssa, sekä julkaisi levyjä lähes joka vuosi mm. Paloma Mediterránea (Välimerellinen Paloma) ja Al Este del Edén (Eedenistä itään). Musikaalimaailma kutsui Palomaa jälleen vuosituhannen vaihduttua. My Fair Lady pyöri peräti 19 kuukautta Teatro Coliseumin ohjelmistossa Madridissa loppuunmyydyin katsomoin. Musikaalien kuningattareksi nimetty Paloma jatkoi näyttämöuraansa Victor Victoriassa.

Tällä vuosikymmenellä Paloma on laulanut tunnusmelodian argentiinalaiseen telenovelaan Soledad Silveyra. Viime maaliskuussa Paloma julkaisi uuden albumin Amolap (Paloma kirjoitettuna takaperin), jolla saamme nauttia niin reippaammasta kuin rauhallisemmastakin Palomasta. La fiesta terminón säveltäjän Juan Carlos Calderóninin juhlat päättyivät marraskuussa sydämen vajaatoimintaan, hänen muut sävellyksensä Eurovision laulukilpailuissa on listattu alla.

Anneli Saaristo - Päättyneet juhlat

Paloma san Basilio YouTubessa

Paloma san Basilio Spotifyssa

Aiemmin Viisulassa:

Espanja 1973: Mocedades - Eres tú
Espanja 1975: Sergio & Estíbaliz - Tú volverás
Espanja 1989: Nina - Nacida para amar
Kuva
Kuva
http://www.palomasanbasilio.net/

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 06 Helmi 2013, 10:47
Kirjoittaja Serduchka
:espanja: :espanja: :espanja: :espanja:

Ihan dramaattinen paatos. :joojoo:

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 06 Helmi 2013, 11:05
Kirjoittaja AntSa
Aivan upea kokonaisuus. Palomalla viimeiset nuotit hieman kaikessa eläytymisessään hukassa, mutta niinhän ne juhlien päättyessä joskus vain ovat. VIISI! :uujee:

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 06 Helmi 2013, 11:12
Kirjoittaja Edwina
Hyvä-ääninen, vahva esiintyjä Espanjan malliin.
Vaikutti siltä, että jonkinlainen jännitys hieman kuului esityksestä. Lopussakin meni hieman pipariksi.
Mutta ei se mitään, hieno kappale kuitenkin, dramaattinen ja toisaalta simppeli. Hieno esiintymisasu.
Kolme vahvaa tähteä.

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 06 Helmi 2013, 12:20
Kirjoittaja rosetta
Tämä on jäänyt jostain syystä hyvin mieleen. Todellinen draamaviisun perikuva. :draamaa:
Osin nostalgiasyistä neljä tähteä. ;)

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 06 Helmi 2013, 13:58
Kirjoittaja jee euroviisut
Upean kovatasoisen viisuvuoden heikoimpia. Mukava tämäkin. Sisältäähän tämäkin ihan dramatiikkaa. Siinä kahden ja kolmen välillä, mutta nyt hellyin kolmeen :)

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 06 Helmi 2013, 16:03
Kirjoittaja Valkealalainen
Äh, toinen tylsäke heti perään. Säveltäisitte draamanne kiinnostavammin, ettei tarvitsisi aina ottaa torkkuja niiden aikana.

** tähteä.

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 06 Helmi 2013, 16:41
Kirjoittaja Leo
Schlager-Diiva Paloma :rakkaus: . Draamaa oli juhlissa ja niitä tässä viipyillen muisteltiin. Espanjalla oli Göteborgissa vain kolmen minuutin pituiset viisujuhlat, sijoituksesta tai pistesaaliista ei juhlimisen aiheeksi valitettavasti ollut.
Hyvä Suomi, kun täällä arvostettiin Espanjan viisua. Ilta-Sanomissa Espanja oli nostettu esikatseluiden perusteella Suomen ohella voittajasuosikiksi. Anneli Saaristo teki tästäkin hienon käännösversion, kuinkas muuten. Kolme vai neljä tähteä....... kallistuu hiuksenhienosti neloseen.

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 06 Helmi 2013, 20:44
Kirjoittaja mpappa
4/5 aikaisemmin en niin välittänyt Paloman viisusta, mutta nyt nautin sen kuuntelemisesta.

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 07 Helmi 2013, 01:32
Kirjoittaja kuu-kuu
Aikansa iskelmän kuuloinen hauraasti mutta vivahteikkaasti laulavalta naiselta, joka sitten pääseekin irti kallioisesta ahtaudesta ja rai'uten karjahtalee. Raivokohtauksien laulu, kuin ollaan tuskastuneita ärsyttävästä syystä, mökötetään ja sitten tempaudutaan pystyyn ja kailautetaan koko teatteriyleisölle, että väärin on kaikki. 2 happinaamaria.

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 07 Helmi 2013, 15:58
Kirjoittaja romualdo
espanjan kohalle osunut toiseksi suurin oikeusmurha (??? no se pahin on tietysti -83, jaah no no äläs ny Rompsu taas innostu, MYÖS mm. -64 Caracola, jne ...!)... kaikkien aikojen kissamaisin ESC-kaunotar...? nohh, Katja Epsteinin jälkeen ... ? tai ohella... upea, varsinkin toi kertsi (haaaa! harvinaista siis, että ehkä se hakkaa a-osan....!?) kaikkine soinnutuksineen ja solistin kuonon rutistuksineen.... (loppukertsissä!) ... tosiaanki kuin leijona irvistäis... ja olihan solisti ikävän diivamainen, kuulemma, loi juontaja Lilliäkin kohtaan ns. tappavan katseen kun Tarkk´ampujan kadulla syntynyt Viisu-Emäntä takelteli jossain Basiliota koskeneissa kuulutuksissa.... n. 4.5 pist. Anneli Saariston versio ei ole kovinkaan onnistunut, Anskun alttomainen eli jokseenkin kapeahko ääniala kun ei ihan riitä tämän aistikkaan laulun korkeimpiin kohtiin...

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 07 Helmi 2013, 19:28
Kirjoittaja Zera
Tästä en ennen välittänyt oikeastaan ollenkaan, mutta mitä enemmän olen kuunnellut, sitä enemmän pidän. Tässä on mukavaa dramatiikkaa, neljä tähteä siitä.

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 07 Helmi 2013, 21:20
Kirjoittaja Leonardo
Komean dramaattinen espanjalaisviisu, jossa etenkin kertosäe oikein uhkuu paatosta. :ihana: Hieno sävelkulku rauhallisemman säkeistön ja vahvan kertosäkeen välillä. Anneli Saariston käännösversio on minusta ehkä vielä parempi kuin tämä alkuperäinen, pidän Annelin äänestä enemmän, Paloma henkäili paikoin turhan voimakkaasti.

Vahvat neljä tähteä.

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 07 Helmi 2013, 23:30
Kirjoittaja sziget
Ei viisuhistorian eikä edes Espanjan paras, mutta vuoden 1985 paras kevyesti. Viehättävä perinteinen sävelmä ja voimakas tulkinta. Sija 14 on täysin käsittämätön. Tai liiankin käsitettävä, jos katsoo, millaisilla eväksillä silloin menestyttiin, Norjan ikikammottava voittorenkutus mukaan lukien. :lohduton:

En ymmärrä Leoa ja Leonardoa. Päättyneet juhlat on Anneli Saariston uran pahimpia limboja, työtapaturma vailla vertaa. Kenties teksti ei ollut niin helppo käännettävä kuin luultiin. Liisa Ryömän Jacques Brel -sanoitukset olivat nerokkaita, ja Hijo de la luna -käännös Kuutamon poika, jonka Saaristo levytti 1992, toimii myös. Mutta tässä petti tyylitaju ja kaikki muukin taju. Tajuton huti.

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 08 Helmi 2013, 19:02
Kirjoittaja Mikel
Heikon viisuvuotensa parhaimmistoa. Aistikkaasti tulkittu, tunnelmallinen kappale. Kyllä tälle neljä tähteä kelpaa antaa, vaikken jonain muuna vuonna olisi tätä ihan kärkipäähän sijoittanutkaan. :joojoo:

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 10 Helmi 2013, 22:07
Kirjoittaja akuankka13
Kai tässä on jotain nättiäkin. Kolme tähteä.

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 11 Helmi 2013, 20:35
Kirjoittaja TomppaJr
Olipas huono kappale. Toinen tähti tuli vain alun ajoittaisista kreikkaviisufiboista. :rullaati: Turhaa.

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 13 Helmi 2013, 20:23
Kirjoittaja MuzaMaza
Hieno on. Ja Göteborgin sijoitus on aivan ala-arvoinen! Viisi tähteä.

Re: Espanja 1985: Paloma san Basilio – La fiesta terminó

Lähetetty: 21 Syys 2018, 17:58
Kirjoittaja Samiasd
No onpa tämä pidetty. :shock: Onhan tämä ihan laadukas kappale, ja Paloma on klassisen kaunis nainen. Kolme tähteä.