Sivu 1/1

Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 23 Kesä 2011, 11:13
Kirjoittaja Toni
:slovakia:
Kuva
Maa: Slovakia
Vuosi: 1993
Kappale: Amnestia na neveru
Esittäjä: Elán
Säveltäjä: Jano Baláž, Jožo Ráž
Sanoittaja: B. Filan
Sijoitus esikarsinnassa: 4./7
Pisteet esikarsinnassa: 50
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1993sk00
Esikarsinnan tulos: http://natfinals.webuda.com/90s_00s/Presel1993.html

Elán-yhtyeen tarina alkaa jo 1960-luvun lopulta, tarkemmin vuodesta 1968. Yhtyeen perustajajäseniä olivat Jožo Ráž, Juraj Farkaš, Vašo Patejdl sekä Dzeno Baláž. Yhtye aloitteli uraansa kellaritiloissa rämisyttävänä lukiobändinä ja alkoi myöhemmin saada esiintymismahdollisuuksia myös bratislavalaisilta klubeilta. Jäsenistä rumpali-Dzeno jättäytyi yhtyeestä jo 1980-luvun alkuvuosina. Uran alkuvaiheessa yhtyeen jäsenistö muuttuikin hyvinkin tiheään tahtiin ja varsinainen läpimurto Slovakian alueella saavutettiin varsinaisesti vuonna 1980. Nykyisin yhtyettä pidetään Slovakian sekä entisen Tsekkoslovakian historian menestyksekkäämpänä pop- ja rock-musiikkia tekevänä yhtyeenä. Yhtyeen historian suurinta konserttia Prahassa seurasi vuonna 2003 peräti lähes 80 000 kuulijaa. Yhtye on julkaissut kaiken kaikkiaan 13 studioalbumia, viisi englanninkielistä albumia, kolme livejulkaisua sekä kymmenkunta kokoelmaa.

Tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1993 Tsekkoslovakia lakkasi virallisesti olemasta yhtenä valtiona ja maa jaettiin ilman verenvuodatusta Tsekin ja Slovakian itsenäisiin tasavaltoihin. Saman vuoden alusta Slovakian televisioyhtiö STV on ollut myös Euroopan yleisradioliiton täysivaltainen jäsen ja näin ollen oikeutettu osallistumaan eurovision laulukilpailuun. Slovakia päätti ottaa euroviisuhaasteen vastaan välittömästi, jo 14 vuotta ennen naapurimaa Tsekin ensiosallistumista. Euroviisukarsintaa Slovakiassa ei järjestetty, vaan televisioyhtiö valitsi kilpailuun sisäisesti maan suurimman ja kauneimman, parhaan ja suosituimman - Elánin laululla "Amnestia na neveru" (Epäuskon armahdus).

Slovenian Ljubljanassa uusille Euroopan yleisradioliiton jäsenmaille järjestetyssä erityiskarsinnassa Slovakia esiintyi viimeisenä. Karsinnasta kolme eniten tuomariääniä saanutta sai edustuspaikan Millstreetin kansainväliseen euroviisufinaaliin. Slovakian edustuspaikka jäi ainoastaan pisteen päähän. Skandaalinkäryisessä esikarsinnassa jokainen seitsemästä maasta lähetti kilpailuun yhden tuomarin ja tuomariston pisteidenvaihdosta käytiinkin melkoista kahvihuonekeskustelua jo ennen itse kilpailua - rahakuoria unohtamatta. Esimerkiksi Viron tuomarina toiminut ja kaikista kepulikonsteista irtisanoutunut Jüri Makarov kertoi, ettei pistekauppoja viitsitty delegaatioiden tapaamisessa edes suuremmin peitellä, vaan pisteitä sovittiin käytäväkeskusteluissa lämpimin kädenpuristuksin. Karsinnan äänestyskäytännöstä kertoo jo paljon se, että kaikilla tuomareilla oli karsinnassa eri suosikki. Slovakia sai korkeimmat pisteensä Bosniasta.

Harmittavan niukka putoaminen Millstreetistä ei kuitenkaan jäänyt harmittamaan slovakialaisia, vaan varsinainen euroviisudebyytti euroviisuareenoilla nähtiin jo vuonna 1994, mutta eri miesten toimesta. Vuoden 1993 euroviisuehdokkaasta "Amnestia na neveru" tuli yksi Elán-yhtyeen suosituimmista hiteistä. Vielä kuudennella vuosikymmenellään yhtye esiintyy aktiivisesti ympäri itäistä Keski-Eurooppaa. Uran kohokohtiin voi lukea myös konsertin New Yorkin loppuunmyydyssä Carnagie Hallissa vuonna 2007.
http://www.elan.cz/cz/index.php

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 23 Kesä 2011, 11:23
Kirjoittaja TomppaJr
:uujee: Hienoa menoa tältä rokkibändiltä. Oikein miellyttävä, neljä!

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 23 Kesä 2011, 11:29
Kirjoittaja tonywerner
Ai tämmönenkin laulu on olemassa :uujee: Olin henkisesti valmis lyttäämään ukot alimpaan rakoseen, mutta kappaleestahan kehittyi melko miellyttävä loppua kohden :uujee: Annankin siis kolme tähtöstä :)

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 23 Kesä 2011, 11:34
Kirjoittaja TomppaJr
tonywerner kirjoitti:Olin henkisesti valmis lyttäämään ukot alimpaan rakoseen,
Ennakkoluuloisemppoo. :rofl: :rofl:

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 23 Kesä 2011, 12:04
Kirjoittaja akuankka13
Vahva ja paatoksellinen, neljä tähteä.

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 23 Kesä 2011, 16:52
Kirjoittaja Serduchka
:slovakia: :slovakia:

Ei oikein innostanut, vaikka kertosäe (ehkä) olikin ihan ok. :roll:

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 23 Kesä 2011, 17:02
Kirjoittaja Leo
Hyvä viisudebyytti Slovakialta, itse asiassa niinkin hyvä, että olisi saanut matkata suoraan Millstreetiin. Sääli, että viisumaailman doping, eli äänestyssopimukset rahakuorineen ja kädenpuristuksineen olivat jo pesiytyneet viisuihin.
Hyvä melodia ja oikein vahva kertosäe. Lisäksi orkesteri tuki hienosti "gruppa Elanin" harmonista kokonaisuutta.
Kirkkaita tähtiä kolme.

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 24 Kesä 2011, 09:03
Kirjoittaja Zera
Tylsä ja hieman ärsyttäväkin kappale, kaksi tähteä.

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 24 Kesä 2011, 13:28
Kirjoittaja Valkealalainen
Ihan OK kappale. Tunnelmallinen.

*** tähteä.

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 25 Kesä 2011, 13:09
Kirjoittaja jee euroviisut
Tässä pitkästyttävässä tylsyydessä ei ollut mitään kiinnostavaa. Heikot kaksi tähteä.

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 30 Kesä 2011, 10:55
Kirjoittaja mpappa
Tympeä teos ja tylsä esitys. Pakkotähti.

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 04 Heinä 2011, 21:47
Kirjoittaja Leonardo
Minua ei kyllä haitannut, vaikka tämä jäikin karsintaan. Tylsä kappale, vähän sellainen hampaat irvessä -esitys ja liikaa huutolaulua, joka alkoi loppua kohti ärsyttää.

Kaksi tähteä.

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 01 Elo 2013, 20:07
Kirjoittaja TomppaJr
Tästä on nyt muodostunut mulle ihan hirvittävän omituinen perversio. :shock: En minä tällaisesta tykkää, enhän? Jos rock-musiikki tahtoo säväyttää minua, niin sen tulee olla sellaista Malá dáma -tyylistä raskasta ja melodista, enemmänkin hevipainotteista rokkia. Ei tällaista lälleröä! Mutta silti... tämä vain on ihan huikean taidokas ja omalla kieroutuneella tavallaan KAUNIS kappale. Huikean tasokkaan vuotensa neljänneksi paras heti Norjan, Bosnia-Hertsegovinan ja Sveitsin jälkeen. <3 Viisi tähteä!

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 27 Joulu 2017, 21:34
Kirjoittaja klaus-12
Harmittaa kyllä, että tämä jäi varsinaisista kisoista rannalle. :kurjuus: Parempi, kun monen suoraan kisaan päässeen maan kappale. Vahvat neljä.

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 27 Joulu 2017, 22:13
Kirjoittaja Terasbekoni
Vahva nelonen täältäkin. Kaunista ja melankolista, sellainenhan tekee aina helposti vaikutuksen meikäläiseen. :joojoo: Kertsin melodia on myös vahva ja helposti omaksuttava. Kaikin puolin aito biisi, jolle on helppo kuvitella elämää viisujen ulkopuolellakin. Ehdottomasti olisin päästänyt jatkoon.

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 13 Helmi 2018, 04:42
Kirjoittaja Hapa
Menivät sitten Itä-Euroopassa pudottamaan finaalista sen parhaan biisin. :niinpa: Harmillista tuo neljäs sila, jos ei kerran selvinnyt jatkoon, niin vika sijakin olis tuntunut paremmalta. Todella upeamelodinen ja hienosti laulettu rockballadi, täynnä kaikuja vain vähän aikaisemmin päättyneestä kommunistisesta diktatuurista. Tämä olisi ollut ykköseni loppukilpailussa, jos olisi Dubliniin asti selvinnyt. 5 tähteä. :surrur:

Re: Slovakia 1993: Elán - Amnestia na neveru

Lähetetty: 03 Helmi 2019, 18:09
Kirjoittaja Samiasd
Ehkä vähän laiska laulutapa, eikä hirveästi tarttumapintaa ole, mutta jotain rosoista kauneutta tässä on. Toimii paremmin studioversiona. Kaksi tähteä.