Sivu 1/1

Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 11 Loka 2013, 09:20
Kirjoittaja Roope
:portugali:
Kuva
Maa: Portugali
Vuosi: 2008
Kappale: Senhora do mar
Esittäjä: Vânia Fernandes
Säveltäjä: Andrej Babić
Sanoittaja: Carlos Coelho
Sijoitus semifinaalissa: 2./19
Pisteet semifinaalissa: 120
Sijoitus finaalissa: 13./25
Pisteet finaalissa: 69
Sanat: http://www.diggiloo.net/?2008pt
Karsinnan tulos: http://natfinals.50webs.com/90s_00s/Portugal2008.html

Portugalin karsinta vuoden 2008 Eurovision laulukilpailuun järjestettiin Teatro Camõesissa Parque das Naçõesissa Lissabonissa 9. maaliskuuta. RTP:ssa oli pyörinyt edellisvuoden syyskuusta tammikuun puoliväliin Operação Triunfo kykykisan kolmas kausi, josta osallistui useita artisteja myös viisukarsintaan. Operação Triunfon voittaneen Vânia Fernandesin lisäksi lippua Belgradiin tavoitteli kisan kakkonen Ricardo Soler ja Alexandre Amaral nyt nimellä Alex Smith. Lisäksi Big Hit ja Blá Blá Blá ryhmissä nähtiin kilpailijoita edellisiltä OT-kausilta. Vânia Fernandes voitti ylivoimaisesti, Senhora do mar päihitti toiseksi tulleen Alex Smithin yli kymmenellätuhannella äänellä.

Senhora do marin sävellyksestä vastasi tuttu mies viisupiireistä kroatialainen Andrej Babić. Miehen ensimmäinen edustuskappale oli viisi vuotta aihemmin Claudia Benin tulkitsema Vise nisam tvoja, jossa Andrej myös lauloi Kroatian kuorossa. Andrej Babićin viisumeriittilistalta löytyi lisäksi Bosnia-Hertsegovinan Feminnemin esittämä Call me vuodelta 2005 ja Alenka Gotarin Helsingissä kaksi vuotta myöhemmin tulkitsema Cvet z juga. Solisti Vânia Sofia Olim Marote de Ribeiro Fernandes oli kotoisin yli 3000 km säveltäjää lännempää Madeiran saarelta. Funchalissa vuonna 1985 syntynyt Vânia opiskeli jazzia Madeiran konservatoriossa ennen osallistumistaan Operação Triunfoon.

Arpa oli Vânia Fernandesille ja OT3-kilpailijoista kootulle ryhmälle suosiollinen, sillä he saivat esittää Senhora do marin Belgradissa toisen semifinaalin viimeisenä. Portugali oli karsiutunut neljänä edellisenä vuonna finaalista, mutta nyt pisteitä kertyi 120 kappaletta oikeuttaen toiseen sijaan Ukrainan jälkeen. Portugali sai semifinaalissa Ranskalta ja Sveitsiltä täydet pisteet. Finaalissa Portugali arpoutui puoliväliin ja pistesaldokin lähes puolittui. 69 pistettä oikeutti 13. sijaan. Andorrassa ja Sveitsissä Senhora do marista viehätyttiin 10 pisteen edestä, myös ranskalaiset ja espanjalaiset sijoittivat Vânian kolmen kärkeen. Suomesta ei pisteitä Portugaliin matkannut.

Euroviisuedustuksen jälkeen Vânia jatkoi jazzopintojaan Lissabonissa valmistuen viime vuonna musiikkitieteiden kandidaatiksi. Vânia esiintyy yhdessä jazzpianisti Júlio Resenden kanssa ja he ovat kiertäneet jazzfestivaleja ympäri Portugalia. Andrej Babić jatkoi osallistumista Portugalin karsintaan ja kolmannella kerralla vuonna 2012 Filipa Sousan kanssa irtosikin edustusmatka uudelleen. Senhora do mar valittiin Portugalin kaikkien aikojen parhaaksi edustuskappaleeksi vuonna 2009 pidetyssä A Melhor Canção de Sempre -gaalassa. Vâniasta on siis kuoriutunut viidessä vuodessa varsinainen jatsityttö, nyt on kuitenkin arvostelussa astetta dramaattisempi rouva mereltä.

Portugalin karsintaa 2008

:voitto: Vânia Fernandes – Senhora do mar
:hopea: Alex Smith - Obrigatório ter
:pronssi: Marco Rodrigues - Em água e sal
4. Ricardo Soler - Canção pop
6. Big Hit - Por ti Portugal
7. Vanessa - Do outro lado da vida
9. Lisboa Não Sejas Francesa - Porto De Encontro
10. Tucha - O Poder Da Mensagem

Vânia Fernandes – Senhora do mar (semifinaali)

Melhor Canção de Sempre - Senhora do Mar

Aiemmin Viisulassa:

Kroatia 2003: Claudia Beni - Vise nisam tvoja
Slovenia 2007: Alenka Gotar – Cvet z juga
Kuva
Kuva

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 11 Loka 2013, 10:05
Kirjoittaja jee euroviisut
Taas hyvä esimerkki siitä, että kyllä iän karttuessa oppii musiikin hienouksia arvostamaan. Vuonna 2008 pidin tätä yhtenä vuoden huonoimmista, mutta nykyään... :kups: Todella dramaattista aitoa portugalilaista fadoa, pysäyttävää ja veret seisauttavaa. Nykyään minulta jo helpot neljä. :kups:

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 11 Loka 2013, 11:57
Kirjoittaja WildDance
Upea dramaattinen kappale. Laulajalla on erittäin vahva ääni. VIISI

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 11 Loka 2013, 12:44
Kirjoittaja TomppaJr
Ihana viisu! Huikeaa paatosta ja mahtavaa tunnelmaa. Ei kahta kysymystäkään: VIISI! <3

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 11 Loka 2013, 13:13
Kirjoittaja Aintsu
Onhan tässä draamaa vaikka muille jakaa, mutta en siltikään oikein innostu. :eiei: Vânia laulaa hyvin ja onhan tämä portugalilaisittain oikein kelvollinen viisu. :heh: Kolmea tähteä enempää en raaski antaa.

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 11 Loka 2013, 14:12
Kirjoittaja Rousku
Ihmisen, jolla on hyvä maku, pitäisi inhota tällaista pölyistä pseudoetnovivahteista mukataidetta :ylppis:, joten tämä kuuluu nolostuttaviin viisusuosikkeihini :heh:. Pidin kovasti vuonna 2008. Nyt on puntarissa muutama muu siltä vuodelta kiilannut tämän ohi, mutta saakoon silti viisi tähteään vieläkin, kun on hyvä päivä tänään.

Vânia laulaa puhtaasti ja eläytyen ja kyllin rauhallisesti pitkätkin nuotit, mutta vähän turhan isolla vibratolla (etenkin alku). Taustakuoro on upeimpia viisuissa kuulemiani. Savellys on kliseinen mutta silti viehättävä, orkestroinnissa on muutama kiva jippo (esim. oboe), ja tämä roska pystyy edelleen nostamaan nahkan kananlihalle. Sänkipää taustalaulajatar on aika söde, ja lakana paljasta pintaa seksympi asu, kun tuulikone painaa sen kropalle :kuolaus:.

Vaikka yleensä en kannata viisuedustajien kierrätystä, niin mieluusti jonain vuonna kuulisin Vânian esittävän jotain jatsimpaa, jos se hänen varsinainen lajityyppinsä on.

Taustasta vielä: Joskus (usein?) käy niin, että live-esitykseen homma miksataan pilalle niin, että orkestroinnin hienoudet eivät kuulu (Armenia 2009 hyvä esimerkki). Senhora do marin miksaus puolestaan toimii erinomaisesti, ja myös tuo jo kehumani kuoro pääsee oikeuksiinsa. Balkanin säveltäjillä on paha tapa sovittaa kasvavat draamaballadinsa loppupuolelta ihan tukkoon (esim. Oro), mutta tässä, vaikka loppupuolella käytetään koko jousistoa ja vaskistoa, säilyy jonkinmoinen ilmavuus. Kaiken kaikkiaan erinomainen tekninen toteutus.

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 11 Loka 2013, 15:07
Kirjoittaja Valkealalainen
Tässä kappaleessa on aina ollut jotakin luotaantyöntävää. Keinuva eteneminen ärsyttää, eikä portugalin kielikään todellakaan kuulosta tässä yhteydessä kovin kauniilta. En pidä tuosta esityksestäkään. Tässä mättää oikeastaan aivan kaikki!

** tähteä.

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 11 Loka 2013, 16:48
Kirjoittaja Serduchka
:portugali: :portugali: :portugali: :portugali:

Aiemmin joskus pitänyt ihan vuotensa huonoimpana. Nykyään osaan jo ihan arvostaa. Paatosta, paatosta! :draamaa:

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 11 Loka 2013, 16:49
Kirjoittaja AntSa
On se dramaattinen :heh: . Aikoinaan pidin enemmänkin, mutta on jotenkin unohtunut ajan myötä. Voimalliset NELJÄ! :uujee:

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 11 Loka 2013, 20:04
Kirjoittaja Leonardo
Aivan ihana viisu taas tänäänkin - itse asiassa Portugalin paras viisu ikinä. :ihana: Rakastan tätä tunnelmaa, jossa voin aistia valtameren aaltojen keinunnan ja voiman. Todellinen mahtiballadi, johon portugalin kieli tuo pikantin lisän. Sävellys on todella onnistunut kaikissa osissa ja sekä Vânia että kuoro onnistuvat myös erinomaisesti. Dramaattisuutta, mahtipontisuutta, ihanuutta! :rakkaus:

Viisi kirkasta tähteä. <3

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 14 Loka 2013, 13:12
Kirjoittaja Paper Gangsta
Sattumalta katsoin eilen vuoden 2008 toisen semifinaalin. :heh: Dramaattisuutta on,mutta esitys tarvitsisi jotain vielä lisää. Vaniasta tulee muuten Ursula mieleen.(Onkohan se syynä,etten niin syty tälle viisulle) :mrgreen: Olisin päästänyt Bulgarian tai Makedonian mieluumin finaaliin.

:portugali: :portugali: :portugali:

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 15 Loka 2013, 23:34
Kirjoittaja akuankka13
Mahtipontista, viisi tähteä.

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 16 Loka 2013, 00:27
Kirjoittaja Dublin
Loistava, loistava, loistava... ja sanoinko jo: LOISTAVA. Kaikista ylistyssanoista huolimatta pääsee nippa nappa maansa viiden parhaan edustuskipaleen joukkoon. Tulen kaapista ja tunnustan että Portugali on suosikkiviisumaani!

Sopivasti paatosmaista soudantaa sortumatta ylidramaattisuuteen. Tämän voisi melkein rinnastaa Saksan 1980-luvun voimaballadeihin tehokkuudessaan.

Olen myyty, olen puhunut, ugh.

PS: Ai niin ne tähdet: luonnollisesti viisi.

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 17 Loka 2013, 18:11
Kirjoittaja Leo
^Jatkan samaa linjaa: loistava! Muistan Vanian musiikkiopinnoista kerrotun, että hän olisi myös opiskellut Helsingissä. Lähdettä en muista, jossain esikatseluissa ehkä, maybe :miettii:
Mutta takaisin loistavaan Portugalin kappaleeseen. "Meren frouva" kolahti heti. Draamaa ja mahtipontisuutta tihkuva kappale. Ylväs ja arvaamaton, kuten merikin. Vanian tulkinta oli säväyttävä ja ylöspano lavalla luotti kappaleen voimaan ilman sen kummempia krumeluureja. Kieli kruunasi kokonaisuuden.
Harvoin olen niin suuttunut esikatseluja seuratessa kuin tuolloin. SVT:n nordiska rådetissä tämä teilattiin täysin ja naurua (=ilkuntaa) riitti. Mielipiteensä tietysti jokaisella, mutta se toisia kilpailijoita vähättelevä tyyli, jolla mielipiteitä esitettiin, se harmitti. Ähäkutti, koska Vania sentään pärjäsi paremmin kuin viisut itsestään selvästi etukäteen voittanut Charlotte :ylppis: .
Finaalipaikka oli vähintä, mitä Portugalilta odotin. Ennakkohypetystä oli ilmassa paljon, koska Portugalista oli hiljattain tullut kauimmin viisuissa voitotta oleva maa Suomen kadottua siltä listalta.
Tällaisen omaleimaisen ja vahvan tunnelmallisen kappaleen olisi kuulunut voittaa Belgradin viisut. Minulle Senhora do mar on vuoden 2008 :voitto: ja Portugalin paras viisu. Helposti viisi tähteä.

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 17 Loka 2013, 18:29
Kirjoittaja Toni
Leo kirjoitti:^Jatkan samaa linjaa: loistava! Muistan Vanian musiikkiopinnoista kerrotun, että hän olisi myös opiskellut Helsingissä.
Projektin tiimoilta kyllä. :peukku:

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 03 Marras 2014, 22:55
Kirjoittaja Elvis
****
Todella dramaattinen kappale, täynnä mystistä tunnelmaa.
Vania on oikein hyvä ja taidokas laulaja.

Re: Portugali 2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar

Lähetetty: 10 Marras 2014, 22:21
Kirjoittaja Ihme_Mies
Kappas, en olekaan tätä arvioinut... minun korviini tämä kuulostaa kovin keskitasoiselta! Miltään osin kappale/esitys ei ole huono, mutta mitään suurempaa intoiltavaakaan en löydä. Kait tätä voi pitää ihan hyvänä ylistyslauluna Portugalin pitkille, osittain hyvin ansioikkaillekin, merenkulku-perinteille. Kelvollinen kolmonen.