Sivu 1/9

Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 10 Helmi 2020, 22:02
Kirjoittaja TomppaJr
Levyraatien säännöt

Levyraadin järjestäminen

- Levyraadin järjestää lähtökohtaisesti toissaraadin voittaja. Jos voittaja ei halua järjestää tulevaa raatia, järjestämisoikeus siirtyy raadin kärkiviisikossa sille, joka on osallistunut useimmin järjestämättä raatia. Laskenta alkaa raatidebyytistä tai edellisen järjestäjyyden jälkeisestä raadista. Tasatilanteessa nyt saatu sijoitus ratkaisee. Jos koko kärkiviisikko kieltäytyy, jatketaan sijasta 6 alaspäin, kunnes joku ottaa tehtävän vastaan. Yhteisjärjestäminen toisen käyttäjän kanssa on sallittua.
- Levyraadin järjestäjä avaa raadille uuden ketjun Levyraadit-alueelle. Raadin otsikko on muotoa "Levyraati (numero): (slogan)".
- Järjestäjä saa päättää teeman itse.
- Raadissa ei ole osallistujarajaa.
- Järjestäjä saa päättää raatinsa rakenteen eli esimerkiksi sen, onko raadissa vain yksi finaali, tietty määrä semifinaaleja vai jotain muuta.
- Raadissa voi olla lyhyt valmisteluvaihe ennen kuin kappaleita aletaan ottaa vastaan. Silloin järjestäjä vastaa kysymyksiin ja tarvittaessa tarkentaa sääntöjä.
- Se, joka lähettää raatikappaleen ensimmäisenä järjestäjälle, saa kappaleen nimiinsä.
- Järjestäjä voi avata raadille enemmän kuin yhden ketjun, jos se on hänestä hyödyllistä, esim. erillisen ketjun semifinaaleille.
- Esiintymisjärjestys joko arvotaan tai järjestäjä saa päättää sen.
- Kappaleille tulee tehdä YouTube-soittolista.
- Yksittäisen levyraadin sääntöjä ei saa mielivaltaisesti muuttaa kesken raadin tai sen jälkeen. Jos säännöissä on puutteita, voidaan niitä yhdessä keskustellen vielä muokata.
- Tasapisteissä paremmuuden ratkaisee äänestäjien määrä. Mikäli äänestäjiä on saman verran, paremmuuden ratkaisee korkeimpien pisteiden määrä, sitten toiseksi korkeimpien jne.
- Levyraadit käydään lähtökohtaisesti anonyymeinä, ellei raadin teema muuta vaadi.

Levyraadin ilmoittautumislomake

Tavallisessa levyraadissa ilmoittautumislomake näyttää tältä:

Maa:
Esittäjä:
Kappale:
Youtube-linkki:

Mikäli raadin teema vaatii muita kohtia lomakkeeseen, tulee ne ilmoittaa avausviestissä. "Maa" viittaa artistin kansalaisuuteen tai syntymämaahan – molemmat ovat lähtökohtaisesti sopivia vaihtoehtoja. Mikäli esim. yhtye on monikansallinen tai kappaleen fiittaaja on kotoisin eri maasta kuin artisti, voi kaikki edustetut maat sisällyttää mukaan.

Levyraadin kappaleet

- Kilpailija lähettää raatiin yhden kappaleen, ellei toisin mainita.
- Kappaleet lähetetään raadin järjestäjälle yksityisviestillä.
- Kappaleen tulee täyttää järjestäjän päättämä(t) kriteeri(t). Järjestäjällä on oikeus hyväksyä tai hylätä kappaleita tarvittaessa.
- Euroviisuissa, lasten Euroviisuissa sekä näiden kansallisissa karsinnoissa kilpailleita kappaleita ei hyväksytä levyraateihin.
- Aikaisemmin levyraadissa kilpailleita kappaleita ei hyväksytä. On järjestäjän vastuulla päättää, hyväksyykö hän jo kilpailleiden kappaleiden eri versioita, mashupeja ja covereita.
- Osallistuja vastaa kappaleensa raatikelpoisuudesta. Jos kielletty kappale päätyy vahingossa äänestykseen, järjestäjä poistaa sen. Jos virhe huomataan nopeasti, järjestäjä voi sallia kappaleen vaihtamisen.

Levyraadin pisteyttäminen

- Omalle kappaleelleen ei saa antaa pisteitä.
- Pisteytysaikaa tulee olla riittävästi (vähintään viikko per pisteytysvaihe). Mikäli tilanne vaatii, voi järjestäjä tarvittaessa antaa lisäaikaa pisteyttämiseen.
- Jokaisen pisteyttäjän painoarvo on yhtä suuri.
- Pisteet lähetetään raadin järjestäjälle yksityisviestillä.

- Mikäli levyraadissa järjestetään vain yksi suuri finaali, pistekaava on seuraava:
 • 20–30 kappaletta: 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1
 • 31–37 kappaletta: 15-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
 • 38+ kappaletta: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
- Mikäli levyraadissa järjestetään semifinaalit, pistekaavat ovat seuraavat:
 • 3 kappaletta: 1
 • 4 kappaletta: 2-1
 • 5–6 kappaletta: 4-2-1
 • 7–8 kappaletta: 6-4-2-1
 • 9–10 kappaletta: 7-5-3-2-1
 • 11–12 kappaletta: 8-6-4-3-2-1
 • 13–14 kappaletta: 9-7-5-4-3-2-1
 • 15–16 kappaletta: 10-8-6-5-4-3-2-1
 • 17–18 kappaletta: 11-9-7-6-5-4-3-2-1
 • 19+ kappaletta: 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1
- Mikäli levyraadin teema sitä puoltaa, voi järjestäjä suorittaa pisteytyksen myös muulla tavalla, esim. niin, että normaalien pisteiden lisäksi jaetaan lisäpisteitä tiettyjen ohjeiden mukaan (esim. videopisteet).

Levyraadin pisteyttämättä jättäminen

- Levyraadin osallistujan tulee pisteyttää vähintään ne kokonaisuudet, joissa hän on mukana osallistujana.
- Mikäli osallistuja ei pisteytä kokonaisuutta, joka hänen tulee pisteyttää, hänen kappaleensa hylätään.
- Äänestysvelvoitteen unohduksesta seuraa merkintä. Jos merkintöjä kertyy vuoden sisällä kolme, ne pitää kuitata äänestämällä yhdessä raadissa ulkopuolisena, ilman omaa kappaletta.
- Kun raadissa on semifinaalit, karsiutuneilla voi olla äänestysvelvoite finaalissa. Järjestäjä ilmoittaa siitä raadin avausviestissä ilmoittautumisvaiheen alussa. Äänestämättä jättämisestä seuraa silloinkin merkintä.

Semifinaalillisten levyraatien jatkoonpääsijät

- Semifinaalillisissa levyraadeissa jatkoonpääsijöitä on seuraava määrä:
 • 15–17 kappaletta per semi: 10 jatkoonpääsijää
 • 18–20 kappaletta per semi: 11 jatkoonpääsijää
 • 21–23 kappaletta per semi: 12 jatkoonpääsijää
 • 23+ kappaletta per semi: 13 jatkoonpääsijää
- Mikäli semifinaaleja on useampia kuin kaksi ja täten ne ovat pienempiä kuin yllä on esitetty, tulee jatkoonpääsijöiden määrä määritellä niin, että finaalissa on noin 20–25 kappaletta.
- Mikäli semifinaalilliseen raatiin osallistuu alle 30 osallistujaa, on syytä pohtia semifinaalien mielekkyyttä. Mikäli semifinaalit päätetään järjestää, on suositeltavaa kuitenkin suorittaa riittävästi karsintaa.

Toistuva äänestämättömyys

- Mikäli tietty käyttäjä jättää toistuvasti äänestämättä, keskustelun alla.

Nämä säännöt ovat ohjeistavat. Jos raadin järjestäjä haluaa poiketa jostakin oletussäänöstä, tulee se ilmoittaa raadin avausviestissä selkeästi.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 10 Helmi 2020, 22:02
Kirjoittaja TomppaJr
Levyraadin 36 loppuratkaisun draama sai ainakin minun kamelini selän katkeamaan. :heh: Tehdäänpä nyt vihdoin ihan oikeasti tämmöinen ketju, johon on tarkoitus yhdessä kirjoittaa pikkuhiljaa Levyraatien yleiset säännöt. Minä en sääntöjä ala yksin kirjoittaa eikä kukaan muukaan, vaan tehdään se porukalla. :peukku:

Kello on paljon ja minulla on superkiireinen viikko, joten en lähde vielä tässä hetkessä luonnostelemaan yhtään mitään sääntöpykäliä.

Jos joku haluaa vaikkapa kirjoittaa raatien perusideasta jonkinlaisen raakaversion, niin se olisi hyvä alku. Lähdetään sitten pikkuhiljaa pikkutarkempaa kohti.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 10 Helmi 2020, 22:13
Kirjoittaja Mini3765
Aivan ensiksi tahtoisin nostaa pöydälle keskustelun Semifinaalit vs. Yksi iso finaali.

Toivoisin, että aiheesta järjestettäisiin jonkinmoinen poll tai äänestys. Itselleni kilpailun semillisyys on vahva turn off, joka on saanut minut jättämään parikin raatia välistä. Kannattaisin valinnanvapautta, jossa raadin järjestäjä saa itse päättää, haluaako vetää raatinsa semeillä vai ilman, ja haluamallaan pisteytyskaavalla.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 10 Helmi 2020, 22:31
Kirjoittaja Jufo
Itse pidän finaaleja, joissa on 40+ kappaletta, liian suurina. Tämä raati oli tähänastistista työläin pisteyttää ja pienempi osallistujamäärä olisi helpottanut vähän urakkaa. Ehdottaisin käytäntöä jossa 40+ osallistujaa tarkoittaa aina semifinaaleja. Vaihtoehtoisesti, jos järjestäjä haluaa järjestää vain finaalin, hän ottaa maksimissaan 39 kappaletta vastaan. Käytännössä niin, että kappaleiden vastaanottamisen päättymisestä ilmoitetaan päivää aikaisemmin eli keneltäkään ei viedä nenän edestä mahdollisuutta osallistua.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 10 Helmi 2020, 22:37
Kirjoittaja Viisuilija_110
Ei ainakaan mitään osallistujaylärajaa! :draamaa: Omasta mielestäni paras on, että järjestäjä päättää pitääkö semifinaalit vai ei. Itse henkilökohtaisesti tykkään tästä nykysysteemistä, että on sekä semifinaalisia ja semifinaalittomia raateja.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 10 Helmi 2020, 22:43
Kirjoittaja Queen
Minähän pidän semifinaalit jos haluan tai en pidä jos en halua, sitä ei kukaan tule minulle sanelemaan. Otan myös raatiini niin monta osallistujaa kuin itse haluan eikä sitäkään tule kukaan minulle sanelemaan. Jos et halua raatiini jossa on yli 40 osallistujaa niin THEN QUIT tai sano siitä ilmoittautumisen yhteydessä.

Raadinpitäjä on diktaattori hyvän maun rajoissa. Toivottavasti se muistetaan myös yleisiä käytäntöjä laatiessa eikä joukkoon tule mitään liian rajaavia tai eripuraa aiheuttavia tekijöitä. Tosin ymmärrän että granaattiomenan ratkaisu raadissaan aiheuttaa pöhinää ja eriäviä mielipiteitä siitä käytettiinkö valtaa oikein, joten ehkä tämä keskustelu on silti paikallaan jotta vastaisuudessa osattaisiin varautua paremmin. :heh:

mutta yksikin turha pykälä sääntöihin niin peto on irti. :termari:

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 10 Helmi 2020, 23:03
Kirjoittaja Zazpikaleak
Olen samaa mieltä Queenin kanssa siitä, että raadinpitäjillä pitäisi olla aika laaja valta omissa raadeissaan. Voisi kuitenkin listata jotkin kriteerit siitä, mitä raadin säännöissä on vähintään mainittava, kuten juuri tuo mitä tapahtuu, jos jättää äänestämättä. Se varmasti estäisi tällaisen draaman syntymistä, vaikka onhan sitä ihan hauska seurata. :heh:

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 10 Helmi 2020, 23:10
Kirjoittaja Tegu-
Zazpikaleak kirjoitti:
10 Helmi 2020, 23:03
Voisi kuitenkin listata jotkin kriteerit siitä, mitä raadin säännöissä on vähintään mainittava, kuten juuri tuo mitä tapahtuu, jos jättää äänestämättä.
Tämä muuten kuulostaa ihan fiksulta. Silloin reunatapaukselle tulisi jo alussa annettua huomiota, vaikka varsinainen toteutustapa jäisikin järjestäjän päätettäväksi.
Se varmasti estäisi tällaisen draaman syntymistä, vaikka onhan sitä ihan hauska seurata. :heh:
Niin kauan kuin se ei osu omalle kohdalle? :eeek:

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 10 Helmi 2020, 23:10
Kirjoittaja Hazard
Kirjoitin jonkinlaisen hahmotelman siitä, miten raateja voisi selkeyttää tulevaisuudessa. Mietin pääni puhki, enkä keksi tässä kohtaa enempää yksityiskohtia. Lisätään niitä tarvittaessa, mutta tässä lienee ne tärkeimmät. Lisäksi ehdotan jonkinlaisen ydintiimin kasaamista erinäisiin moderointi- ja järjestystehtäviin, sääntökirjan ylläpitoon ynnä muuhun. Raadeissa alusta asti kilpailleena voisin ainakin itse olla mukana siinä.

Yleiset asiat

- Raadin järjestäjä avaa raadille uuden ketjun Levyraadit-alueelle. Nimi on muotoa "Levyraati (numero): (slogan)".
- Järjestäjä saa päättää teeman itse. Kappaleiden tulee täyttää järjestäjän päättämä(t) kriteeri(t).
- Euroviisuissa, lasten Euroviisuissa sekä näiden kansallisissa karsinnoissa kilpailleita kappaleita ei hyväksytä, ellei toisin mainita.
- Raadissa ei ole osallistujarajaa.
- Pisteyttämättä jättäminen johtaa kappaleen hylkäämiseen.
- Mikäli tilanne vaatii, voi järjestäjä tarvittaessa antaa lisäaikaa pisteyttämiselle.
- Sääntöjä ei saa muuttaa kesken raadin tai sen jälkeen. Erilaisista muutoksista täytyy ilmoittaa etukäteen.
- Kilpailija voi lähettää vain yhden kappaleen raatiin, ellei toisin mainita.
- Aikaisemmin raadissa kilpailleita kappaleita ei hyväksytä. On järjestäjän vastuulla päättää, hyväksyykö tämä jo kilpailleiden kappaleiden eri versioita, mashupeja ja covereita.
- Järjestäjä saa päättää esiintymisjärjestyksen itse.
- Kappaleille tulee tehdä YouTube-soittolista.
- Järjestäjä omaa oikeuden hyväksyä tai hylätä kappaleita teeman mukaan.

Avausviestin tulee sisältää kaikki tarvittava informaatio deadlineista pisteytysjärjestelmään. Raatien teemat ja sitä myötä kesto vaihtelevat runsaasti, mutta pohjana kaikelle voisi toimia tämä:

Kaksi semifinaalia -> vähintään viikko pisteytysaikaa
Pelkkä finaali -> vähintään 10 päivää pisteytysaikaa

Paria poikkeusta lukuun ottamatta lähes kaikki raadit on toteutettu yllä olevilla konsepteilla. Semifinaaleissa oletuksena kymmenen jatkoonmenijää. Vastakkaisessa semifinaalissa kilpailevat saavat äänestää molemmissa semifinaaleissa ja pisteiden painoarvo on kaikilla sama. Semifinaaleille voidaan luoda tarvittaessa erilliset ketjut alueelle.

Pisteytys

11-30 kappaletta: 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1
31-37 kappaletta: 15-13-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
+38 kappaletta: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1

Mikäli raadin teema sitä vaatii, saa järjestäjä asettaa toisen kategorian erillisille pisteille (esim. videopisteet).

Ilmoittautumislomake

Tavallisessa raadissa ilmoittautumislomakkeen tulisi näyttää tältä. Mikäli raadin teema vaatii uusia kohtia lomakkeeseen, tulee ne ilmoittaa avausviestissä. "Maa" viittaa artistin kansalaisuuteen tai syntymämaahan - molemmat ovat lähtökohtaisesti sopivia vaihtoehtoja. Mikäli artisti on monikansallinen, tulee kaikki liput sisällyttää mukaan. On suositeltavaa laittaa ilmoittautumislomakkeeseen varakappale siltä varalta, mikäli joku toinen on jo ehtinyt varaamaan kappaleen.

Maa:
Artisti:
Kappale:
Youtube-linkki:

Pisteidenlasku

Jokainen järjestäjä vastaa itse pisteiden julkistamisesta. Mielekkään tulosjulkistuksen takaamiseksi suositeltu aikaväli kaksien pisteiden välillä on 2-3 minuuttia. Järjestäjä voi halutessaan julkaista pisteet eri tavalla.

Tasapisteissä paremmuuden ratkaisee äänestäjien määrä. Mikäli äänestäjiä on saman verran, paremmuuden ratkaisee korkeimpien pisteiden määrä. Voittaja saa oikeuden seuraavan raadin järjestämiseen. Mikäli tämä kieltäytyy, järjestäjyyttä tarjotaan niin kauan seuraavaksi sijoittuneelle tulostaulukossa, kunnes joku ottaa raadin vastaan.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 10 Helmi 2020, 23:18
Kirjoittaja Zazpikaleak
Tegu- kirjoitti:
10 Helmi 2020, 23:10
Se varmasti estäisi tällaisen draaman syntymistä, vaikka onhan sitä ihan hauska seurata. :heh:
Niin kauan kuin se ei osu omalle kohdalle? :eeek:
Silloinhan se vasta hauskaa on :joojoo:

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 10 Helmi 2020, 23:46
Kirjoittaja S-Tyyppi
^^ niin ja toi pisteytyskaavakin on tuollainen yksi hyvä vaihtoehto.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 10 Helmi 2020, 23:50
Kirjoittaja MIH96
Hyväksytäänkö edustusmaiksi vain itsenäiset valtiot vai sallitaanko myös epäitsenäiset alueet? :mitvit: Aiemmin raadeissa on ollut muutama vain 14 YK:n jäsenvaltion ja Pyhän istuimen tunnustamaa Taiwania (virallisesti Kiinan tasavalta ja urheilukilpailuissa Kiinan Taipei erityisten lippujen alla, olympia- ja paralympialaisille, Universiadeille sekä jalkapallolle omat) edustava kappale ja raadissa 19 sellainen, joka edusti peräti viittä eri aluetta (itsenäiset valtiot Samoa, Tuvalu ja Uusi-Seelanti, käytännössä itsenäinen Uuden-Seelannin liitännäisvaltio Cookinsaaret sekä saman maan suvereeniuden alainen territorio Tokelau).

Kansainvälinen olympiakomitea on sallinut vuodesta 1995 alkaen olympialiikkeeseen vain itsenäisiä valtioita, mutta sitä ennen tunnustetut epäitsenäisten alueiden kansalliset olympiakomiteat saivat kuitenkin jatkaa mukana. Nämä ovat Yhdysvaltain territoriot Amerikan Samoa, Guam, Puerto Rico ja Yhdysvaltain Neitsytsaaret, Britannian merentakaiset alueet Bermuda, Brittiläiset Neitsytsaaret ja Caymansaaret, Alankomaiden kuningaskuntaan kuuluva autonominen alue Aruba (vuoden 2010 lakkaamiseensa asti myös Alankomaiden Antillit) sekä Kiinan erityishallintoalue (vuoteen 1997 Britanniasta riippuvainen alue) Hongkong.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 07:47
Kirjoittaja viisujänö
Vaikka minulla onkin vain yksi raati takana, ajattelin sanoa oman mielipiteeni tähän sääntöasiaan. Hyvänä ohjenuorana pitäisin sen, että raadin pitäjä itse päättää säännöistä, mutta ne pitää tehdä selväksi heti aloituksessa. Tietenkin noi Hazardin kirjoittamat säännöt ovat ihan hyvät ja pätevät suurimmaksi osaksi, mutta esimerkiksi toi äänestämättä jättävien kohtelu taitaa jakaa aika paljon mielipiteitä.

Jos tälläisiä mielipiteitä jakavia kohtia säännöissä on useita, voisi ne kirjata ohjeistukseen siten, että raadin pitäjä valitsee menettelytavan ja kirjaa sen oman raatinsa sääntöihin. Toinen vaihtoehto sitten olisi myös pitää siitä täällä äänestys ja jos asiasta on selvä yksimielisyys (esim +75%), voisi sen kirjata suoraan sääntöihin menettelytavaksi. Jos taas mielipiteet jakautuvat melko tasaisesti, meneteltäisiin aina kyseisen raadin pitäjän mielipiteen ja ohjeistuksen mukaan.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 09:00
Kirjoittaja Pete
MIH96 kirjoitti:
10 Helmi 2020, 23:50
Hyväksytäänkö edustusmaiksi vain itsenäiset valtiot vai sallitaanko myös epäitsenäiset alueet? :mitvit:
Taiwan ja Hongkong pitää mielestäni ainakin hyväksyä mukaan "itsenäisinä", koska niillä on käsittääkseni hyvinkin vahvat omat musiikkikenttänsä.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 10:38
Kirjoittaja Timoteus
Sääntöjen kannattanee olla luonteeltaan oletussäännöt, jotka astuvat voimaan niiltä osin kuin järjestäjä ei ole erikseen määrittänyt mitään muuta. Minimikilpailukutsu sisältäisi tällöin pelkän aikataulun (vapaa teema, oletussäännöt kaikilta osin voimassa). Melkein minkä tahansa asian osalta järjestäjä saa määrätä jotakin muuta, jolloin oletussäännöt eivät ole välttämättä miltään osin voimassa.

Eniten puhuttaneiden asioiden osalta oletussääntö kannattanee asettaa yleisimmän käytännön mukaan. Esimerkiksi oletussanktio pisteyttämättömyydestä olkoon se, mitä on käytetty eniten. (En tiedä vastausta.) Vaihtoehtoisesti voimme toki äänestääkin asiasta. Minusta pisteyttämättömyyssanktio on joka tapauksessa yksi sääntö muiden joukossa, ja siinäkin valvojan pitää voida nojata oletussääntöihin. Sitä ei tarvitse nostaa tikun nokkaan asiaksi, joka täytyy aina erikseen määritellä.

Missä valvojan vallan rajat menevät ja pitääkö asiasta erikseen säätää jotakin? On kuviteltavissa päätöksiä, jotka ovat vastoin yleistä käytäntöä ja hyvää tapaa. Ajatellaan vaikka seuraavia.
 • Entä jos valvoja valitsee teemaksi oman suosikkibändinsä musiikin? Sanotaan vaikka, että bändi on tehnyt parisataa biisiä. Jokaiselle osallistujalle löytyy toki oma, mutta kuitenkin nopeimmat ja onnekkaimmat vievät bändin tunnetuimmat hitit päältä ja muille jää täyteraitoja. Periaatteessa kaikki raatiin kelpaava musiikki on parissa illassa kuunneltavissa läpi. Onko tällainenkin teema vain hyväksyttävä?
 • Entä jos valvoja määrää, että raatiin saavat osallistua vain edellisen raadin top 25 -nimimerkit, koska hän ei millään jaksa käsitellä noin neljääkymmentä ilmoittautumista? Pitäisikö tämäkin vain hyväksyä?
 • Entä jos valvoja määrää, että pisteyttämättömyydestä ei seuraa mitään, ei siis edes kaavan maksimipistemäärän teknistä vähennystä? Tämä kääntää kannustimen. Äänestämättä jättäminen tuo tällöin kilpailuetua. Olisiko tämäkin hyväksyttävä?
Mikään edellä mainituista mahdollisuuksista ei ole itse sepittämäni höpöhöpöskenaario. Kahta ensimmäistä on yleiskeskusteluketjuissa jossakin muodossa väläytetty. Viimeinen juontaa juurensa sanoituskilpailujen ensimmäiseltä vuodelta, jolloin diskaus ei ollut sanktiovaihtoehtona edes pöydällä vaan kiistaa käytiin siitä, pitäisikö äänestämättömyydestä tehdä tekninen pistevähennys vai ei mitään (!). Yhdessä kisassa kompromissina vähennettiin skaalan keskimmäinen pistemäärä (6) ennen kuin maksimipistemäärän vähennys vakiintui. Kiista on yhtä tuore kuin antsa798.

Tähän asti itsesääntely on toki toiminut ja valvojat ovat vetäneet epäsuosituimmat ehdotuksensa pois. Toisinkin voi käydä. Ennemmin tai myöhemmin voimme saada omapäisen valvojan, jota ei haittaa, vaikka kaikki muut ovat säännöistä eri mieltä.

Onko yliraadillisia asioita, joista pitää säätää? Kaikki puhuttaneet asiat eivät pysy siististi yhden raadin sisällä eivätkä ole siksi kenenkään yksin päätettävissä. Tällaisia ovat ainakin:
 • Seuraamukset toistuvasta äänestämättömyydestä. Tarvitaanko?
 • Seuraavan valvojan valinta voittajan kieltäytyessä. Tähän asti on menty niin, että luottamustehtävä on siirtynyt seuraavaksi sijoittuneelle. Vaihtoehtojakin on esitetty.
 • Eriytetäänkö isännöintioikeus ja voitto, jos voittaja ei ole äänestänyt? Ne on mahdollista eriyttää kyllä, koska isännöinti on paitsi palkinto voitosta, myös luottamustehtävä. Isännöintioikeus ei mene voittokappaleen tekijälle tai esittäjälle vaan Kuppila-nimimerkille. Pitäisikö tulkinnan riippua unohtelun yleisyydestä? Onko eri asia, sattuiko voittajalle ensimmäinen unohdus viiteenkymmeneen raatiin vai seitsemäs kahteenkymmeneen?

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 13:21
Kirjoittaja Samiasd
Timoteus kirjoitti:
11 Helmi 2020, 10:38
Entä jos valvoja valitsee teemaksi oman suosikkibändinsä musiikin? Sanotaan vaikka, että bändi on tehnyt parisataa biisiä. Jokaiselle osallistujalle löytyy toki oma, mutta kuitenkin nopeimmat ja onnekkaimmat vievät bändin tunnetuimmat hitit päältä ja muille jää täyteraitoja. Periaatteessa kaikki raatiin kelpaava musiikki on parissa illassa kuunneltavissa läpi. Onko tällainenkin teema vain hyväksyttävä?
Minusta tämä olisi täysin hyväksyttävää.
Timoteus kirjoitti:
11 Helmi 2020, 10:38
Entä jos valvoja määrää, että raatiin saavat osallistua vain edellisen raadin top 25 -nimimerkit, koska hän ei millään jaksa käsitellä noin neljääkymmentä ilmoittautumista? Pitäisikö tämäkin vain hyväksyä?
Tämä puolestaan ei. Ketään ei saisi rajata raatien ulkopuolelle.
Timoteus kirjoitti:
11 Helmi 2020, 10:38
Entä jos valvoja määrää, että pisteyttämättömyydestä ei seuraa mitään, ei siis edes kaavan maksimipistemäärän teknistä vähennystä? Tämä kääntää kannustimen. Äänestämättä jättäminen tuo tällöin kilpailuetua. Olisiko tämäkin hyväksyttävä?
Onhan tätä jo mielestäni käynytkin. :miettii:
Timoteus kirjoitti:
11 Helmi 2020, 10:38
Seuraamukset toistuvasta äänestämättömyydestä. Tarvitaanko?
Ehdottomasti.
Timoteus kirjoitti:
11 Helmi 2020, 10:38
Seuraavan valvojan valinta voittajan kieltäytyessä. Tähän asti on menty niin, että luottamustehtävä on siirtynyt seuraavaksi sijoittuneelle. Vaihtoehtojakin on esitetty.
Tähän voitaisiin myös yhdessä päättää sääntö.
Timoteus kirjoitti:
11 Helmi 2020, 10:38
Eriytetäänkö isännöintioikeus ja voitto, jos voittaja ei ole äänestänyt? Ne on mahdollista eriyttää kyllä, koska isännöinti on paitsi palkinto voitosta, myös luottamustehtävä. Isännöintioikeus ei mene voittokappaleen tekijälle tai esittäjälle vaan Kuppila-nimimerkille. Pitäisikö tulkinnan riippua unohtelun yleisyydestä? Onko eri asia, sattuiko voittajalle ensimmäinen unohdus viiteenkymmeneen raatiin vai seitsemäs kahteenkymmeneen?
Minusta voittajakappale voisi pysyä voittajana, vaikka Kuppila-nimimerkki ei ole äänestänyt, mutta isännöintiä en hänelle luovuttaisi.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 13:25
Kirjoittaja Hazard
Samiasd kirjoitti:
11 Helmi 2020, 13:21
Timoteus kirjoitti:
11 Helmi 2020, 10:38
Seuraavan valvojan valinta voittajan kieltäytyessä. Tähän asti on menty niin, että luottamustehtävä on siirtynyt seuraavaksi sijoittuneelle. Vaihtoehtojakin on esitetty.
Tähän voitaisiin myös yhdessä päättää sääntö.
Miksi muuttaa toimivaa konseptia? Tulostaulukossa alas niin kauan, että järjestäjyyden haluava löytyy.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 13:29
Kirjoittaja Samiasd
Hazard kirjoitti:
11 Helmi 2020, 13:25
Miksi muuttaa toimivaa konseptia? Tulostaulukossa alas niin kauan, että järjestäjyyden haluava löytyy.
Konsepti on toimiva, mutta siitä ei ole yhdessä päätetty mitään. Onhan aiemminkin käynyt niin, että raadin on saanut ihan joku muu kuin edes toiseksi tullut.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 13:33
Kirjoittaja Jufo
Pohdin, että raadista vetäytymisoptiokin olisi hyvä olla olemassa diskatuksi tulemisen sijaan. Jos Badmuts olisi ajoissa ilmoittautunut vetäytyvänsä (vaikka viimeistään vuorokautta ennen eilistä tulosiltaa) niin kaikki olisivat vielä ehtineet lähettää korjatut pisteensä ilman Lonely Shepherdiä. Nyt tavallaan toteutui se pahin mahdollinen skenaario. Ongelmallinen olisi myös ollut se lopputulos, jossa Shepherd olisi voittanut mutta vain ilman -40 pisteen rankkua. Olisin ehkä pitänyt kappaletta voittajana, koska eihän se 40 pisteen rankku ei ole varsinaisesti sen kappaleen vika.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 13:37
Kirjoittaja Samiasd
Jufo81 kirjoitti:
11 Helmi 2020, 13:33
Jos Badmuts olisi ajoissa ilmoittautunut vetäytyvänsä (vaikka viimeistään vuorokautta ennen eilistä tulosiltaa) niin kaikki olisivat vielä ehtineet lähettää korjatut pisteensä ilman Lonely Shepherdiä.
Eivät varmastikaan olisi. :heh:

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 13:40
Kirjoittaja Jufo
Samiasd kirjoitti:
11 Helmi 2020, 13:37
Jufo81 kirjoitti:
11 Helmi 2020, 13:33
Jos Badmuts olisi ajoissa ilmoittautunut vetäytyvänsä (vaikka viimeistään vuorokautta ennen eilistä tulosiltaa) niin kaikki olisivat vielä ehtineet lähettää korjatut pisteensä ilman Lonely Shepherdiä.
Eivät varmastikaan olisi. :heh:
Katsoin varhaisia levyraateja ja niissä piti ilmoittaa joku kappale myös varalle. Se olisi ehkä auttanut tässä.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 13:40
Kirjoittaja Hazard
Samiasd kirjoitti:
11 Helmi 2020, 13:29
Hazard kirjoitti:
11 Helmi 2020, 13:25
Miksi muuttaa toimivaa konseptia? Tulostaulukossa alas niin kauan, että järjestäjyyden haluava löytyy.
Konsepti on toimiva, mutta siitä ei ole yhdessä päätetty mitään. Onhan aiemminkin käynyt niin, että raadin on saanut ihan joku muu kuin edes toiseksi tullut.
Sanktiot voittajan äänestämättä jättämisestä jakavat näemmä aika hyvin mielipiteitä. Olisin valmis laittamaan suoraan hylkyyn, mutta mikäli se ei onnistu, olkoon voittajan pysti voimassa. Järjestäjyys siirtyisi kuitenkin seuraavalle.

Vähimmäissanktio äänestämättä jättäneille voisi olla tuplasti maksimipistemäärä. Tämähän nähtiin jo eilen loppuneessa raadissa. Ja nimenomaan vähimmäissanktio - raadin pitäjällä olisi oikeus laittaa halutessaan suurempi rangaistus.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 14:28
Kirjoittaja Queen
Omat ehdotukset..

Raadinpitäjyydensiirtojutut:
Kyllä vähintään toiselle ja sitten kolmmaneksi tulleelle pitäisi tarjoa raadinpitäjyyttä ellei voittaja ole halukas. Jos koko kärkikolmikko kieltäytyy niin jokin muu yksinkertainen valintatapa voisi olla paikallaan, kunhan se on järkevä eikä suosi epäreilusti ketään. Jos halutaan niitä ei-voittaneita tai pisimpään ei-raadin-järjestäneitä suosia tjsp. niin jonkun pitäisi päivittää tätä listaa aktiivisesti, jollain pitää olla vastuu tästä ettei jää tehtäväksi heti ensimmäisen poikkeustilanteen tultua vastaan.

Äänestämättä jättämättömyys:
Vähintään ne tasoittavat miinuspisteet pitää saada, ettei jää etua äänestämättömälle. Onko tätä muka käynyt? :mitvit: Jos on tai tulee vastaan, niin koen oikeutetuksi muuttaa tässä kohtaa tilastoja esim. raati-wikiin jossa on vähennettynä saatu etumatka, vaikka raadinpitäjä kapinoisi vastaan. On kuitenkin kyse etumatkasta eli suosimisesta. En kuitenkaan pakottaisi vähentää enempää pisteitä kuin sen mitä on hyötynyt, mutta toki saa vetää enemmänkin turpaan aina diskaamiseen asti, kunhan rangaistus rajoittuu omaan raatiin.

... ja toistuvasti tämän velvollisuuden laiminlyönti
No kai siitä jonkinlaisen kaavan voi kehittää, mutta siten että rikehistoria nollautuu ajallaan. Ensimmäisestä en antaisi seuraamuksia. Nollautuminen voisi tapahtua 20 raadin tai kymmenen osallistumiskerran jälkeen?

Rangaistusehdotuksia: (muistutan ettei heti ensimmäisestä mokasta, se voi olla inhimillistä)
- raadinpitäjällä on oikeus (ei kuitenkaan velvollisuus) olla ottamatta rikehistorian omaavaa raateilijaa mukaan
- raadinpitäjyysoikeus evätään rikehistorian ajaksi
- useiden rikkeiden (kolmen?) kohdalla pistesakkoja seuraaviin raateihin ellei rikkeitä ole hyvittänyt vaikkapa ulpparoimalla? Eiköhän pistesakko häädä viimeisimmätkin holtittomat raateilijat pois, mutta vaihtoehtoisesti ulpparoinnilla voi todistaa että on ottanut opikseen.. tässä kohtaa astutaan vähän jo muiden raadinpitäjien varpaille, josta en yleensä pidä, mutta vastapainona raadinpitäjällä voisi kuitenkin olla oikeus valita paljon sitä pistesakkoa antaa


E: tai viimeinenkin kohta vois olla vapaaehtoinen, että sakkopisteitä voi halutessaan jakaa, en vaan koe oikeutetuksi päättää kenenkään puolesta. :draamaa:

Ylipäätään rikkeitä voisi hyvittää ulpparoimalla tai muulla hyvällä tavalla? En kuitenkaan haluaisi mitään nettipoliisi-meininkiä tänne kun lähes kaikki hoitavat hommansa moitteettomasti. :mrgreen:

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 16:49
Kirjoittaja Timoteus
Vastaan omiin kysymyksiini.
 • Minusta jonkinlainen testi teeman mielekkyydelle on, onko siihen ainakin teoriassa löydettävissä enemmän kappaleita kuin Eurovision laulukilpailussa on kaikkiaan kilpaillut (1564). Kaikki euroviisut on todistettavasti mahdollista kuunnella läpi ja arvioida. Systemaattista viisuhistoriaan tutustumista voi jopa ajatella eräänlaisena viisufanin siirtymäriittinä.

  En pidä mielekkäänä raatiteemaa, jossa valinnat tehdään olennaisesti suppeammasta valikoimasta. Koska 90 % kaikesta on roskaa, se joukko, josta valinta oikeasti tehdään, on silloin liian kapea. Tuhatkunta biisiä voi riittää valikoimaksi, jos kyse on jollakin tapaa meritoituneesta joukosta, johon Sturgeonin laki ei (ehkä) päde. Esim. Billboardin listaykkösiä on 1096; niistä voisi löytyä jokaiselle jotakin oikeasti valintakelpoista. Parisataa biisiä on liian suppea valikoima kaikissa tapauksissa.
 • Minustakaan raadin järjestäjällä ei ole oikeutta rajata osallistujajoukkoa aiemman menestyksen, pärstäkertoimen tai muidenkaan vastaavien syiden perusteella. Eikä yleensäkään rajoittaa osallistujamäärää ainakaan merkittävästi pienemmäksi kuin mitä raatien tavalliset osallistujamäärät ovat.
 • Äänestämättä jättämisestä pitää seurata vähintään tasoittava tekninen pistevähennys. Minuakin kiinnostaisi, missä raadissa ei tehdy edes sitä.
 • Hyväksyn vakiintuneen käytännön, jossa voittajan kieltäytyessä isännyyttä tarjotaan kakkoselle – tämänkin kieltäytyessä kolmoselle – ja niin eteenpäin, kunnes isäntä löytyy. Senioriteettilistan ylläpito varaisännän valitsemiseksi lisää byrokratiaa liikaa, vaikka tykkäänkin ajatuksesta. Ehkä silloin kun oheisraadin voittaja ei halua isännöidä seuraavaa vastaavaa, voitaisiin huomioida muitakin seikkoja kuin tulosluettelo.
 • En osaa sanoa, pitääkö toistuvaan äänestämättömyyteen puuttua. Sekin lisää byrokratiaa. Isännyyttä en kuitenkaan soisi kenellekään, jolle äänestysmissejä on sattunut huomattavan paljon (melkein riippumatta siitä, sattuiko sellainen voittoraatiin vai ei). Toisaalta en haluaisi riistää isännyyttä keltään yleisesti säntilliseksi tunnetulta henkilöltä, jolle sattuu ensimmäinen äänestysunohdus samaan raatiin kuin voitto. :sorivaan:

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 16:58
Kirjoittaja Timoteus
Hazard kirjoitti:
11 Helmi 2020, 13:40
Vähimmäissanktio äänestämättä jättäneille voisi olla tuplasti maksimipistemäärä. Tämähän nähtiin jo eilen loppuneessa raadissa. Ja nimenomaan vähimmäissanktio - raadin pitäjällä olisi oikeus laittaa halutessaan suurempi rangaistus.
Haluatko perustella, miksi vähennyksen pitäisi olla tuplasti maksimipistemäärä?

Levyraati 36:n ketjussa hahmottelin, miten tämän kysymyksen jakolinjat näen ja mikä nähdäkseni olisi eri koulukuntien näkökulmasta loogisin sanktio. Diskaus tai skaalan maksimipistemäärän vähennys (sellaisenaan eikä millään kertoimella) ovat molemmat johdonmukaisesti perusteltavissa.

Miten perustellaan suurempi vähennys? :mitvit: Silloin kappale saa ansaitsemaansa huonomman tuloksen, joten homma menee väärin siitä näkökulmasta, että raadissa kilpailevat biisit. Äänestämisen laiminlyönyt nimimerkki saa joka tapauksessa tuloksen, ja – kuten näimme – se voi olla punitiivisesta pistevähennyksestä huolimatta hyvä. Väärin menee siis siitäkin näkökulmasta, että raadissa kilpailevat nimimerkit. Onko parempi, että homma menee kaikkien mielestä väärin kuin että se menisi edes joltakin loogiselta kannalta oikein?

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 17:23
Kirjoittaja Hazard
Timoteus kirjoitti:
11 Helmi 2020, 16:58
Hazard kirjoitti:
11 Helmi 2020, 13:40
Vähimmäissanktio äänestämättä jättäneille voisi olla tuplasti maksimipistemäärä. Tämähän nähtiin jo eilen loppuneessa raadissa. Ja nimenomaan vähimmäissanktio - raadin pitäjällä olisi oikeus laittaa halutessaan suurempi rangaistus.
Haluatko perustella, miksi vähennyksen pitäisi olla tuplasti maksimipistemäärä?

Levyraati 36:n ketjussa hahmottelin, miten tämän kysymyksen jakolinjat näen ja mikä nähdäkseni olisi eri koulukuntien näkökulmasta loogisin sanktio. Diskaus tai skaalan maksimipistemäärän vähennys (sellaisenaan eikä millään kertoimella) ovat molemmat johdonmukaisesti perusteltavissa.

Miten perustellaan suurempi vähennys? :mitvit: Silloin kappale saa ansaitsemaansa huonomman tuloksen, joten homma menee väärin siitä näkökulmasta, että raadissa kilpailevat biisit. Äänestämisen laiminlyönyt nimimerkki saa joka tapauksessa tuloksen, ja – kuten näimme – se voi olla punitiivisesta pistevähennyksestä huolimatta hyvä. Väärin menee siis siitäkin näkökulmasta, että raadissa kilpailevat nimimerkit. Onko parempi, että homma menee kaikkien mielestä väärin kuin että se menisi edes joltakin loogiselta kannalta oikein?
Koska olen jopa hylkäämisen kannalla kilpailijan äänestämättömyyden jälkeen, en hyväksy noin pientä sakkoa. Jos leikkiin ryhtyy, niin sitten leikkiin ryhtyy. Aikaa annetaan aina riittävästi velvollisuuden täyttämiseen. Jos sen laiminlyömisestä ei aiheudu sen enempää harmia, pelkään sen yleistyvän. Yksi vaihtoehto on toistuvasta äänestämättömyydestä rankaiseminen jollain tavalla, joka voitaisiin keksiä yhdessä. Silloin saattaisin hyväksyä yksinkertaisen maksimipistesanktion.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 17:30
Kirjoittaja Mymmeli
Eikö yksinkertaisinta olisi, että jos jätät äänestämättä, menetät oikeutesi osallistua seuraavaan raatiin? Pistesanktion lisäksi toki.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 18:03
Kirjoittaja Timoteus
Hazard kirjoitti:
11 Helmi 2020, 17:23
Koska olen jopa hylkäämisen kannalla kilpailijan äänestämättömyyden jälkeen, en hyväksy noin pientä sakkoa.
Niin olen ajatellutkin, että suurten pistevähennysten ajatus on näpäytys. Halutaan rangaista nimimerkkiä muttei jättää kappaletta kokonaan ilman sijoitusta. Ehkä yritetään myös "varmistaa", ettei äänestämätön nimimerkki ainakaan voita – mutta kuten näimme, tuplavähennys ei tähän riitä. Jos säädetään niin suuri sanktio, ettei äänestämätön nimimerkki varmasti voita, eikö se ole käytännössä diskaus jo? Kappaletta ei kannata lainkaan pitää pistetaulukossa, jos sille ei voida suoda suosiotaan vastaavaa sijoitusta. Jos todellisuudessa pidetyin kappale on pistevähennyksen jälkeen esimerkiksi 34:s, mitä se edes tarkoittaa? Mihin sellainen sijaluku perustuu?

Joissakin asioissa kompromissiratkaisut toimivat mutta tässä eivät. Kompromissi yhdistää molempien lähestymistapojen huonot puolet. Vastustan henkeen ja vereen kirjausta, että minimisanktio on tuplavähennys.
Hazard kirjoitti:
11 Helmi 2020, 17:23
Jos sen laiminlyömisestä ei aiheudu sen enempää harmia, pelkään sen yleistyvän.
Tähän en usko. Äänestämättömyys johtunee useimmiten rehellisestä unohduksesta, joskus ehkä ennalta-arvaamattomasta esteestä. Kaikilla meillä on elämässämme muutakin sisältöä kuin Viisukuppilan levyraadit, eikä ole mielekästä vaatia, että jokaisen pitäisi priorisoida raadit kaiken muun edelle.

Jos äänestämättömyys on tahatonta, sanktioiden ohjausvaikutus on pieni tai olematon.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 19:05
Kirjoittaja Jufo
Timoteus kirjoitti:
11 Helmi 2020, 16:58
Levyraati 36:n ketjussa hahmottelin, miten tämän kysymyksen jakolinjat näen ja mikä nähdäkseni olisi eri koulukuntien näkökulmasta loogisin sanktio. Diskaus tai skaalan maksimipistemäärän vähennys (sellaisenaan eikä millään kertoimella) ovat molemmat johdonmukaisesti perusteltavissa.
Näiden keinojen suhteen on se ongelma, kuten myös sziget toi viestissään esiin, että sekä diskaus että pistemäärän vähennys aiheuttavat kyseistä kappaletta pisteyttäneille viattomille pisteiden menemistä hukkaan ja äänivallan menetystä. Jos kappaleelle antaa maksimipisteet 20 niin diskaus mitätöi tuon suurimman pistepotin, jonka olisi voinut antaa jollekin muulle. Myös pisterankku vaikuttaa negatiivisesti kyseistä kappaletta äänestäisiin. Jos olisin lyönyt Lonely Shepherdin voitosta vetoa ja antanut sille 20 pistettä, niin olisin huomattavasti heikommassa asemassa, jos Shepherd joutuukin aloittamaan skaban -40 pisteestä, ja tämän tiedon valossa olisin varmaan lyönyt jonkun muun kappaleen puolesta vetoa.

Yksi ratkaisu millä "pistekatoa" ei tapahdu olisi se, että jos äänestyksen päättyessä joku ei ole pisteyttänyt, kappale diskataan mutta jokaiselle annetaan riittävästi aikaa (ehkä kolme vuorokautta) toimittaa uudet pisteensä ilman tätä kappaletta.

Tai sitten automaattisella pisteskaalauksella niin, että diskauksesta vapautuneet pisteet jyvitetään jonkin kaavan mukaan muille kappaleille, tai yksinkertaisesti nostetaan listalla diskatun kappaleen alapuolella olevien kappaleiden sijoitusta yhdellä, jolloin ainoastaan se listan alin 1 pisteen kappale jää tyhjäksi, ja siihenkin voi ilmoittaa varakappaleen. Mutta jos diskattavia kappaleita on monta niin menee kyllä hankalaksi.

Re: Levyraatien yleiset säännöt

Lähetetty: 11 Helmi 2020, 19:20
Kirjoittaja Mymmeli
Mielestäni maksimipistemäärän vähentäminen pisteistä on riittävä sanktio ja se, että jos henkilö joka ei ole pisteyttänyt voittaa, häneltä evätään raadin hostaaminen. Miksi rangaista biisiä enempää sen takia, että sen lähettäjä on mokannut? :heihaloo: Ja maksimipistemäärän vähennys vain sen takia, ettei biisi voisi saada etulyöntiasemaa.