Sivu 1/12

Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 27 Joulu 2010, 22:29
Kirjoittaja Toni
Ajattelin perustaa tällaisen keskustelun, johon voi oheen liittää tarvittaessa myös ruokaohjeita. (edit: onkohan joskus ollut jokin jouluruokakeskustelu erikseen)

Tahtoisinkin kysyä kuppilalaisilta näin aluksi, mitä kuuluu joulupöytäänne?

Meillä tarvitaan joulun aikaansaamiseksi vähintään seuraavat:
- Kalkkunarulla (tiedän, että me ollaan vähän outoja)
- savukala & graavilohi
- rosolli (yök, en syö)
- neljä laatikkoa: imelletty perunalaatikko, porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja isäpuoleni mieliksi maksalaatikko
- piimäjuusto
- jälkiruuaksi sellainen omenasosekakku (taitaa olla niin, että tarkempaa sisältöä täytyy kysyä katinka2-nimimerkiltä)
- lisäksi vaihtuvia lisukkeita... tänä vuonna oli mm. erilaisia savukaloja enemmänkin ja sitten alkukeittona oli kotitekoista seljankaa

Seuraavaksi tietysti kysellään kuppilalaisten uuden vuoden nautintoja..? :uujee:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 27 Joulu 2010, 22:35
Kirjoittaja skidi
Meillä oli tänä vuonna ainakin:
- kalkkunarulla
- paahtopaisti
- pariisinperunat
- perunat
- pienet määrät laatikoita (porkkana-, peruna- ja bataattilaatikko)
- lohi (tällä kertaa se oli tosin vasta joulupäivänä)
- graavilohi
- tällä kertaa olin näkevinäni myös rosollin mutta onneksi vain etäältä

Jotain muutakin varmaan on, mutta olen unohtanut mitä :miettii: Koostumus saattaa vuosittain vaihdella vaikkakaan ei mitenkään radikaalisti.

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 27 Joulu 2010, 22:35
Kirjoittaja Violette
Ruoka :kuolaus: Ihana ketju :peukku:

Mä en oikein tiedä, onko mulla mitään pakollisia jouluperinteitä. Riippuu, vietänkö joulua oman siskon perheen vai miehen perheen kanssa. :miettii: Perinteiset suomalaiset jouluruoat eivät ole suosikkejani ja jaksankin syödä niitä yleensä vain kerran vuodessa. Eli jos tulee maistettua niitä jossain ennen jouluaattoa, ei teekään enää mitään mieli jouluaattona. :roll: No, herneitä yleensä haluan joulupöytään ja oman perheen kesken meillä on ollut myös karjalanpaistia, kuten itäsuomalaiseen tapaan kuuluu. Viime vuosina omaksi ehdottomuudekseni on noussut bataattilaatikko. Tänä vuonna emme syöneet aattona kinkkua, vaan kalkkunaa. Se oli ihan jees.

Uunna vuonna tykkään syödä nakkeja ja perunasalaattia ja myös jotain mahdollisimman paljon jouluruoasta eroavaa. Tortilla- tai tacobuffet ja erilaiset pizzat ovat parhaita vaihtoehtoja. Yleensä olen viettänyt uuden vuoden juhlia muualla kuin kotona, joten ruoat ovat sitten olleet vähän mitä sattuu. Tortillajutut on yleensä hyviä isolle porukalle, kun jokainen voi koota haluamansa annoksen.

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 27 Joulu 2010, 22:46
Kirjoittaja Pete
En ole kyllä oikein kausiruokien ystävä. :puna: Kinkkua ja rosollia syön kyllä, mutta eivät ne mitään herkkuja ole. Herneet ja luumurahka uppoavat joulupöydässä parhaiten. Laatikoihin en koske. :eiei: Pääsiäisenä meillä ei valitettavasti ole ollut tapana syödä mitään erityistä pääsiäisruokaa (kuten esmes lammasta). Vappuna tykkään kyllä kovasti syödä munkkeja, rosetteja ja tippaleipiä. <3

Runebergintorttuja olen tehnyt monena vuonna itsekin. <3 Minusta eri päiville(/henkilöille) omistettuja leivonnaisia pitäisi olla enemmänkin, kuten Ruotsissa. :joojoo:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 27 Joulu 2010, 22:48
Kirjoittaja Toni
Pete kirjoitti:En ole kyllä oikein kausiruokien ystävä. :puna:
Kausiruuiksi lasken toisaalta itse myös esim. nakit ja perunasalaatin uunna vuonna. :heh: Mutta kiva olisi tietää, onko muilla jotain ihan älyttömän ihania keksintöjä muille lukuisille kausijuhlille. :joojoo:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 27 Joulu 2010, 22:56
Kirjoittaja Pete
Nakeista tykkään kyllä, mutta meillä ei ole niitä erityisesti uutenavuonna syöty. Muutenkin "meidän perheen perinteet" on kyllä aika horjuva käsite. :heh: Pakko vielä mainita, että äitini tekemä sima on aivan ehdoton lempijuomani. :joojoo:

Olenkohan koskaan edes maistanut perunasalaattia!? :eeek:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 27 Joulu 2010, 23:04
Kirjoittaja Toni
Mä olen tehnyt perunasalaattia itsekin - ja hyvää on, vaikka itse sanonkin. :ylppis: Tosin teen sitä yleensä vapuksi lähinnä. :joojoo:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 27 Joulu 2010, 23:34
Kirjoittaja Jónsì
Limput :kuolaus: Munkit :kuolaus: Tippaleivät :kuolaus:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 27 Joulu 2010, 23:40
Kirjoittaja skidi
Munkit :kuolaus:


Eikun sori, väärä ketju :hiips:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 27 Joulu 2010, 23:50
Kirjoittaja Samiasd
Glögi ja piparit ovat parhaita kausiruokia.
Ei mulla muuta.

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 28 Joulu 2010, 00:51
Kirjoittaja entropia
Meillä oli jouluna tarjolla ainakin:

Lohivoileipäkakku :kuolaus:
kinkkua
kinkkupiirakka
porkkanapiirakka
bataatti-,maksa-, porkkana-, lanttulaatikoita
rosollia
lohta
silliä
torttua,suklaata,pipareita

Uutena vuotena tarjoilu on varmaan alkoholipainotteisempi ja epäterveellisempi.

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 28 Joulu 2010, 01:02
Kirjoittaja Toni
entropia kirjoitti: Lohivoileipäkakku :kuolaus:
kinkkupiirakka
porkkanapiirakka
Ihanan jänniä! :uujee:

Mua etenkin kiinnostaa, onko porkkanapiirakka jotenkin erityisen jouluinen ja hyvä ja voisiko siitä saada ohjeen?

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 28 Joulu 2010, 01:42
Kirjoittaja entropia
Toni kirjoitti:
entropia kirjoitti: Lohivoileipäkakku :kuolaus:
kinkkupiirakka
porkkanapiirakka
Ihanan jänniä! :uujee:

Mua etenkin kiinnostaa, onko porkkanapiirakka jotenkin erityisen jouluinen ja hyvä ja voisiko siitä saada ohjeen?
Niin ja olihan meillä vielä mangokäärretorttukin. En vain tykkää mangosta, niin se ei muhun uponnut. Se käärretorttutaikina maistui hieman piparille.

Mutta porkkanapiirakka on onnistuessaan niin hyvää. :kuolaus: Toi porkkanapiirakka on nimenä kuitenkin mielestäni hieman harhaanjohtava, koska ei se porkkanan maku kovin vahvasti maistu. Piirakan pohjaan tulee siis porkkanaraastetta ja ananasmurskaa. Mukaan tulee myös hieman kanelia, joten se tuo ehkä ripauksen jouluisuutta tähän leivokseen. Meillä on kyllä ollu tätä tarjolla myös esim. YO-juhlissa. Päälle tulee sellainen ihana sulatejuustosta ja maitorahkasta tehty kuorrute. Voin kai mä koko ohjeenkin tähän heittää, jos se enää kiinnostaa :heh: :

pohjaan:

Vaahdotetaan 3 munaa ja 2,5 dl sokeria. Lisätään 4 dl vehnäjauhoa, 0,5 tl suolaa ja 3 tl leivinjauhetta. Sitten vielä 3 tl kanelia, 2 dl voisulaa, 4 dl porkkanaraastetta ja 1 dl ananasmurskaa.
Paistetaan 200 asteessa 20 minuuttia.

kuorrutus:
Lisätään jäähtyneen pohjan päälle. Sekoitetaan 100 g sulatejuustoa, 1 purkki maitorahkaa, 2 dl tomusokeria ja 2 tl vanilliinisokeria.

Nyt jouluna piirakan pohja jotenkin lässähti. En tiedä mikä meni pieleen. Laitoin kyllä aika kitsaasti tuota voisulaa. Välillä nimittäin kauhistelen rasvan määrää kaikissa leivoksissa. Toisaalta leivinjauheella on tässä se kohottava vaikutus, laitoinkohan sitä vahingossa liian vähän...

Voileipäkakkuni on kuitenkin aivan ihanaa. Se menee aina ekana. Ongelma on vain, että en voi antaa siihen mitään ohjetta, kun teen sen yleensä päästäni. Maistelen aina täytettä ja lisäilen jotain. :heh:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 28 Joulu 2010, 11:04
Kirjoittaja Violette
Toni kirjoitti:Mutta kiva olisi tietää, onko muilla jotain ihan älyttömän ihania keksintöjä muille lukuisille kausijuhlille. :joojoo:
Tähän väliin täytyy sanoa, että olen monesti haaveillut että olisi kiva tehdä jouluna sellainen ateria, jossa on samoja aineksia kuin perinteisissä joulupöydissä yleensä, mutta uudessa muodossa. Esim. inkivääriglaseerattua possun sisäfileetä ja uunissa haudutettuja juureskuutioita tms.

Tänä vuonna jouluviikolla kokeilin keittä Nigella Lawsonin ohjeen mukaan joulukinkkua coca-colassa. Tuli maukasta! Limsan makeus ja happamuus sopi kinkun maun kanssa täydellisesti. Kys. rouva on myös keittänyt joulukinkkua ginger alessa, sekin olisi varmaan ihanaa. Muistaakseni Briteissä on tapana keittää kinkku, kun meillähän se yleensä vaan paistetaan. Keittämisestä tulee kiva makutwist, jos siis käyttää jotain tuollaista kivan makuista lientä.

Mulle ei ole kai päässyt muotoutumaan mitään ehdottomia perinteitä, kun olen niin vaihtelunhaluinen ja haluan kokeilla uusia juttuja :miettii:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 28 Joulu 2010, 13:45
Kirjoittaja Jónsì
Minä testailin viime vuonna vähän joulupöydän perinteisiä materiaaleja uusissa muodoissa.

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 28 Joulu 2010, 14:24
Kirjoittaja Rousku
Joulupöydän laittamisessa on aina se ristiriita, painottaako perinteitä vai kulinaarista puolta. Minusta esimerkiksi on mukavaa tehdä joululaatikoita juuri siksi, kun niitä on aina ollut jouluna ja niiden tekemisestä (ym. valmisteluista) se jouluinen fiilis tulee, mutta syömäpuoli en enää olekaan niin kivaa. Ristiriitaa kärjistää se, että monet perinteiset jouluherkut ovat aika makeita, mutta itselleni ei makea maistu enää ollenkaan niin kuin takavuosina. Toissajouluna olinkin kiitollinen, kun pöydässä oli jouluvieras joka veteli antaumuksella porkkanalaatikkoa, joten minun ei tarvinnut.

Mikään ruoka ei ole suoranaisesti semmoinen, että sitä ilman joulu ei tule. Joulu on kalenterissa ja se tulee joka tapauksessa, ja voin hyvin kuvitella että nykyinen yltäkylläisyyteni vielä minun elinaikanani loppuu ja olen onnellinen että on yleensä jotakin ruokaa jouluna. Mutta jos nyt kävisi niin että radikaalisti köyhtyisin ja saisin valita joulupöytääni tasan yhden jouluruoan, niin kyllä se varmaan olisi riisipuuro lisäkkeineen (=joko maito+kaneli+sokeri tai sitten luumukiisseli). Se on se kaikkein jouluisin ruoka. Se on sekä perinteistä että hyvää, ja minulle sillä tavoin juuri jouluun liittyvää etten sitä juurikaan joulukauden ulkopuolella syö.

Kakkossijasta olisikin jo tiukempi skaba: Pipareita on kiva tehdä itse, ja, kuten riisipuuroa, sitä on aina ollut jouluna ja ei koskaan muulloin. Toisaalta ehkä haluaisin riisipuuron oheen mieluummin jotain suolaista. Jos sikaa tulisi syötyä harvemmin, niin kunnon läskinen, ylikypsä ja vain miedosti suolattu kinkku olisi varteenotettava vaihtoehto. Mutta kun sikaa syö pitkin vuotta, niin ehkä paikka onkin annettava kausiherkku lipeäkalalle? Jonka kanssa syön keitettyjä jauhoisia perunoita, pakasteherneitä, voisulaa ja maustepippuria. Jos taas puhtaasti kulinaariset seikat ratkaisevat, kakkoseksi kiilaa graavilohi sienisalaatin kera. Lapsuudenkodissani oli noita kumpaakin aina, mutta sienisalaattia rupesin syömään vasta aikuisena, ja ei ole kovin monta vuotta vielä siitä kun ruotsinlaivan buffetissa (keskellä kesää, ei mikään joulupöytä) keksin että juuri tuo yhdistelmä on ihan huippu. Tämä siis on tavallaan perinteinen jouluruoka, mutta "omaa" perinnettäni ollut vasta vähän aikaa.

Tänä vuonna laittelin ruoat aika yksinkertaisesti, enkä jo mainittujen lisäksi ottanut mukaan kuin jo perinteeksi muodostuneen jouluisen kaalisalaatin sekä voimakkaita juustoja. Suklaata meni muutama namu, mutta koska lapsuudenkodissani ei syöty suklaata joulunakaan, en osaa yhdistää sitä jouluun. Sen sijaan jouluun kuuluu hedelmätarjotin, johon nyt riitti muutama omena ja satsuma (salaatissa on lisää hedelmiä). Joulutorttuja, hedelmäkakkua, rosollia, laatikoita ja vaikka lasimestarin silliä olisi ollut mukava tehdä, mutta kuka ne olisi syönyt? Lasimestarin silliä varten oikeastaan pitäisi olla kellarikin, jossa käydessäni voisin aina pysähtyä ihastelemaan neliskanttisessa lasipurkissa kauniisti lilluvaa säilykettä. Harva ruoka on visuaalisesti niin miellyttävä kuin oikean purkin löytänyt lasimestarin silli!

Jo mainitsemieni lisäksi joulupöydässä voisi olla enemmän erilaisia kaloja, voimakasta meetvurstia, tölkkiherneitä kinkun kanssa sekä kastiketta, enkä piimä- tai munajuustoakaan vierastaisi. Ja imelää limppua. Palanpainikkeeksi savuolutta ja ulkoilun jälkeen lämmitellään glögillä.

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 28 Joulu 2010, 14:30
Kirjoittaja Rousku
Ai niin uusivuosi: No siihen ei kuulu oikein mitään perinteistä, eikä varsinikaan nakkeja tai perunasalaattia. Meillä on uutenavuotena syöty jouluruokien jämät. Jos jotain muuta on niin se on mieuiten joku suolainen piirakka tai pasteijoita, raikkaan salaatin kera. Eli jotain lämmintä pitää olla kun sieltä rakettireissulta tullaan hytisten sisälle. Samasta syystä ei mitään kuohuviiniä vaan mieluummin glögiä. Mutta kaiken kaikkiaan ei ole kovin olennaista, mitä silloin syödään tai juodaan.

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 18 Tammi 2011, 07:25
Kirjoittaja Toni
Tajusin juuri, että nythän alkaa olla laskiaispulla- ja runebergintorttukausi! :uujee: Täytyykin tänään töistä tullessa käydä pörtsäämässä vähän kaupoissa sillä silmällä. :vonkaus:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 18 Tammi 2011, 09:14
Kirjoittaja Aintsu
Mä näin Runebergin torttuja kaupoissa jo toissaviikolla. :shock: Aikaisemppoo! En kyllä erityisemmin välitä niistä.

Sen sijaan laskiaispullat... :kuolaus:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 18 Tammi 2011, 10:06
Kirjoittaja Mansikka
Minä näin kaupassa Runebergin kakun. Siis sellaisen jättiläistortun :mrgreen: .

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 18 Tammi 2011, 11:48
Kirjoittaja oxox
Runebergintorttuja ja laskiaispullia on ollut ainaki Stokkalla myynnissä jo muutaman viikon. Ja runeberginkakkuhan on usein aavistuksen halvempi vaihtoehto... näin ainaki stokkalla. Samaa tavaraa isommassa muodossa, riittää useammalle ja on suhteessa halvempi!

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 19 Tammi 2011, 20:35
Kirjoittaja entropia
Runebergin tortussa se pulla on itsessään liian korkea. Tykkään nimittäin enemmän siitä kuorrutteesta. Tosin jos se taikinapohja on hyvin rommilla kostutettu, niin sekin menee. :kuolaus:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 07 Helmi 2011, 22:23
Kirjoittaja Rousku
Laskiaispulliahan myydään yleensä semmoisissa kahden kpleen pakkauksissa, mutta miksei ole heteropakkauksia ts. semmoisia joissa toinen olisi hillo ja toinen manteli? (Vastaukset "koska hillo on niin paljon parempaa" ja "koska manteli on niin paljon parempaa" ovat sitten vääriä.)

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 07 Helmi 2011, 23:08
Kirjoittaja Juurovissön
^Tuo Rouskun ideoima Laskiaispullien Heteropakkaus olisi taatusti jymymenestys. Itse ainakin tarttuisin kaksin käsin tuollaiseen pakkaukseen, jossa saisi maiskutella ja rötjätä sekä massalla että hillolla. :tapu: Voisin kernaasti puraista vuoron perään kummastakin pullasta! :perspusu:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 08 Helmi 2011, 00:30
Kirjoittaja Violette
Ostakaa palvelutiskeiltä, siellä myydään yksittäisiäkin pullia. Siis tarkoitan esim. kauppojen leivostiskejä tai sitten ihan kahviloita/leipomoita.

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 08 Helmi 2011, 11:29
Kirjoittaja Rousku
^Lähikaupassani ei ole palvelutiskiä :eiei: , enkä aina kerkeä muuallekaan ostoksille.

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 09 Helmi 2011, 00:19
Kirjoittaja Marjukka
Lähikaupasta bongattu ekat pashat. Valmistajana tietenkin Lieksan Laatuherkut Oy. :tapu:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 09 Helmi 2011, 00:28
Kirjoittaja Naali
Samiksii! :uujee: Ihailin myös mämmiä jossain kaupassa, mutta vielä en ottanut Ropposta (Tarmo) kainalooni.

Ainiin, ja söin tänään laskiaispullan hillolla! Hyvää oli, mutta vielä parempia ovat itse täytetyt. :kuolaus:

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 10 Helmi 2011, 11:58
Kirjoittaja oxox
Ostin palvelutiskiltä Ehon laskiaispullan hillolla. Maku oli ihan ok, vähän ehkä kuivahko pulla?

Re: Kausiruokakeskustelu (joulu/pääsiäinen/vappu yms)

Lähetetty: 11 Helmi 2011, 23:14
Kirjoittaja Pete
Marjukka kirjoitti:Lähikaupasta bongattu ekat pashat. Valmistajana tietenkin Lieksan Laatuherkut Oy. :tapu:
Näin noita tänään Prismassa ja koska en muistanut, miltä pasha maistuu, niin ostin yhden tavallisen ja yhden samppanjanmakuisen valkosuklaapashan. (Huomasin samppanjaosuuden vasta juuri äsken. :niinpa: )

Söin äsken tavallisen ja en kyllä oikein tykännyt. Miksi ihmeessä pashassa on rusinoita!? :draamaa: