Kommenttiketju 2019-20

Fiumi di parole - sanoita itse euroviisuja
Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Kommenttiketju 2019-20

Viesti Kirjoittaja sziget » 24 Huhti 2019, 23:54

Kuva

Täällä saa kommentoida kauden 2019 sanoituksia. Kommentteja odottavat tekijät ja muutkin lukijat, joten rohkeasti palautetta antamaan. Pisteet on kuitenkin lähetettävä meneillään olevan kilpailun valvojalle ennen tähän ketjuun astumista.

:suomi: Daruden ja Sebastian Rejmanin esittämä Look away avaa kauden. Kommentteja odotellessa voimme katsoa vaikka luontoa, kuten Markku Aro kehotti vuonna 1975 laulussa, jonka sävelsi toinen viisuhai Fredi. Tässä hän tulkitsee sen itse:

People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
granaattiomena
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4060
Liittynyt: 27 Helmi 2016, 21:19
Paikkakunta: Kuopio

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja granaattiomena » 28 Huhti 2019, 21:26

:suomi:
1. Nuku ei
Onnittelut Sebastianille lapsesta. Toivotaan, ettei uupumus suuremmin näy viisuesityksessä toukokuussa. :heh: Sanoituksessa ihan pätevä avaus tälle kaudelle, vaikka mitään erityisen muistettavaa kohtaa teksti ei sisältänyt.

2. Darudee
Ennen oli niin kaikki paremmin. Tosin vanhemmat nostalgikot pitävät luultavasti myös Dadurea melusaasteena. Tämän tekstin kertoja puolestaan on selvästi Retroperjantai - sukupolvea. Jospa sieltä yhteisöstä löytyisi vertaistukea. Häviää sanailussaan hieman kilpailun ensimmäiselle sanoitukselle.

3. Huku pois
Tulevaisuudessa maapallon lämpötila nousee, jäävuoret sulavat, merenpinta nousee ja mantereelta loppuu tila. Tässä tilanteessa ensimmäisenä laidan yli heitetään ensimmäisenä ne välkyt, jotka eivät uskoneet ilmiön olemassaoloon. Reilua vai julmaa? Vähän kankealta tuntui tämä sanoittaminen useamman kuukauden tauon jälkeen, mutta jospa se siitä.

4. Rapa Nui
Otsikko piti googlettaa. Aihevalinta on uskollinen alkuperäiselle sanoitukselle ja toteutuskin puhutteleva. Kertsin alkuosa toimii erityisen hyvin.

5. Katoaa maa
Ajankohtaisesta ilmastoaiheesta ammennetaan tässäkin. Tunteita herätellään myös lapsisotilailla. "Elo muovataan" on ihan kekseliäs fraasi, vaikka sisältääkin yhden liian lyhyen tavun. "Katoaa" ei puolestaan ole fraasina kaikkein tehokkain.

6. Kesävoi
Huumorisanoitukseen on hyvä päättää kauden ensimmäinen kilpailu. :rofl: Kertsiä edeltävä osa tosin antaa ymmärtää, että sanoituksella saattaisi olla joku vakavakin viesti ja kesävoi onkin jokin hieno symboli jollekin, jota en ymmärrä. :miettii:
"Mä en oo vaan ikinä tyytyväinen 15-senttiseen."
- ESC Addict 98

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja sziget » 30 Huhti 2019, 21:12

1. Nuku ei
Maanläheisempi kuin alkuteksti ja ehkä siksi huvittava. Sanailu on niin näppärää, ettei mitään yllättäviä käänteitä huomaa kaivata. Nimifraasi sopii saumattomasti paikalleen, ja Sebastian on helppo kuvitella tarjottuun rooliin.

2. Darudee
Avausriveillä kuvittelin Sandstormin olevan se "melusaaste", joka pilaa rantarauhan. Päinvastoin. Hykerrytti hupsu kuvitelma, että Darude lähtisi julkisesti valittamaan, kuinka hänen musiikkiaan soitetaan liian vähän. Ironinen "Ennen kaikki oli paremmin" riittää sisällöksi, vaikka sujuvuudessa häviää hiukan edelliselle.

3. Huku pois
Populistipoliitikko toivoi muinaisessa blogitekstissään suunnilleen, että lisääntyvät raiskaukset osuisivat poliitikkoihin, joiden maahanmuuttopolitiikan syytä ne ovat. Tyhmästi sanottu, minkä hän itsekin pian tajusi. Onko kosto suloisempi, kun se kohdistuu "pahaan" ilmastoskeptikkoon eikä "hyvään" vihreään naiseen? Mielestäni ei. Toisaalta oikeutettu kosto on viihteen peruskamaa Likaisesta Harrysta lähtien, joten kysymys on mutkikas. Hyvä että sanoitukset herättävät ajatuksia.

4. Rapa Nui
Kilpailun sivistävintä antia. Maapallon hiilinieluista kannattaa välittää, tapahtui Pääsiäissaarilla mitä tahansa. Iskevyyden kannalta nimifraasi on turhan hienosteleva. Fiksi viittaa huumeisiin (täytyi sekin tarkistaa), ja mietin kielikuvan osuvuutta. Patsastelun voi yhdistää kivipatsaisiin, jos keksii miten.

5. Katoaa maa
Teknisiä häiriöitä on aika paljon, kun monella rivillä tavumäärät eivät kohtaa. Oligarkki tuntuu olevan väärässä paikassa, sana vie ajatukset sivuun teemasta. Kertosäkeistö toimii kyllä, yhtenevyyttä alkuteokseen löytyy sopivasti.

6. Kesävoi
"Ken söi kesävoin? Kissa söi kesävoin" oli muistaakseni Pikku Hukan ja kolmen porsaan tunnussana, jolla avautui ovi heidän majaansa. Sepe (ei Sebastian!) yritti onkia sen tietoonsa. Koko lorua en ole kauan tuntenut, nythän se löytyy helposti netistä. Syvällisempi metaforinen merkitys käväisi mielessä. Höpsöttely taisi viedä voiton.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 27466
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 02 Touko 2019, 20:18

1. Nuku ei

Ilmastoangstista arkisempiin ongelmiin. Aihe sopii esittäjilleen. Biisiä se jotenkin latistaa. Planeetan tila, uhmaikäinen lapsi, samanarvoisia haasteita? Toisaalta ehkä kannattaakin keskittyä selätettävissä oleviin haasteisiin. Teknisesti erinomaista työtä toki. Pientä substantiivitautia havaittavissa toisessa A-osassa (rivit 20-23), etenkin "alustaa hurjan raivon" tuntuu kapulakieliseltä.

2. Darudee

Mentiinpä nyt metatasolle. :heh: Darude-nostalgia olisi aiheena helpompi hyväksyä, jos sanoitettavana olisi ihan kenen tahansa muun biisi kuin Daruden oma. Tässä vaikutelma on paremman sanan puutteessa omahyväinen, vaikkei sanoittaja todennäköisesti Darude olekaan. Minäkään en ymmärrä, miksi naiset eivät enää kiinnosta kertojaa (rivit 16-19), tai miten kyseinen maininta liittyy muuhun tekstiin. Loppuivatko ideat vain kesken?

3. Huku pois

Alkutekstin parhaita puolia on se, ettei vastuuta ulkoisteta jollekulle muulle, vaan teksti on kirjoitettu yksikön ensimmäisessä persoonassa. Tässä taas syyllinen on joku muu ja kertoja on puhtoinen. Kun ennustettu katastrofi toteutuu, syylliset kärsivät ja puhtoiset säästyvät. Just joo.

Hirtehishuumoria kai tavoiteltiin. Jos toteutus olisi timanttinen, olisin voinut olla suopeampi. Pidin säkeistä "sen aallon alle jäät" ja "alkaa loppu häämöttää", jotka toimivat sekä teknisesti että tyylillisesti (toimisivat vakavammassakin kokonaisuudessa).

4. Rapa Nui

Pääsiäissaari eli paikallisella kielellä Rapa Nui oli alun perin metsäinen. Kun ensimmäiset eurooppalaiset rantautuivat saarelle 1700-luvulla, he löysivät puuttoman saaren. Mitä oli tapahtunut? Jared Diamondin popularisoiman teorian mukaan saaren polynesialaiset alkuasukkaat aiheuttivat itse ympäristökatastrofin. Puuta tarvittiin kanoottien ja talojen rakennusaineiksi sekä valtavien moai-patsaiden kuljettamiseen. Lopulta kaikki metsä oli kaadettu.

Mieleenpainuvin on kuitenkin Diamondin esittämä ajatusleikki. Mitä pääsiäissaarelaiset ajattelivat kaataessaan viimeisen puun. Täytyihän heidän ymmärtää tilanteen vakavuus. Päästetään mies itse ääneen. Metafora on käyttökelpoinen vain, jos Diamondin tulkinta hyväksytään. Rehellisyyden vuoksi annettakoon puheenvuoro myös Diamondin kriitikoille (esim. Tiede, Spiked).

5. Katoaa maa

Maan lisäksi säkeiden painottomat alkutavut ovat kadonneet. Ne ovat suomeksi sanoittamisen kannalta keljuja, mutta se ei oikeuta heittämään niitä säännönmukaisesti yli laidan. Sisällössä on yritystä ja ajatusta, siitä plussaa. Sentään edes yksi sanoittaja on pysytellyt alkutekstin kanssa samalla vakavuustasolla. :tosion: Toisaalta aihe on turhan hajanainen ja teksti jää pintaraapaisuksi. Liittyvätkö merien mikromuovi ja lapsisotilaat yhteen? Mitä muovien derivoinnilla (rivi 3) edes tarkoitetaan?

En tiedä, onko sanoitus tulokkaan vai kiireisen konkarin kirjoittama. Jos tulokkaan, ainesta on ja ilman muuta kannattaa jatkaa.

6. Kesävoi

Njoo. Toki teksti on toisteisuudessaan niin lorumainen, että se venyy tutun kansanlorun pyörittelyynkin. Konkari on asialla; tekniikka on niin hiottua. Vaikutelma on kuitenkin sama kuin Ruotsin euroviisuilla välillä. Onko taidokkaan toteutuksen alla muuta kuin tyhjää? Tarvitseeko olla, kun taidokkaita toteutuksia on joka tapauksessa ilo lukea? Jaa-a.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
ESC93
Siivooja
Siivooja
Viestit: 13705
Liittynyt: 26 Maalis 2010, 15:35
Paikkakunta: Järvenpää / ex-Nastola
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja ESC93 » 02 Kesä 2019, 15:38

Ken tästä käy, häviää pelin, jos ei ole pisteyttänyt Arcade-tekstejä. :tosion:


:megafoni: :korvana:
Assanvessankassa Ukrainassa

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja sziget » 09 Kesä 2019, 16:45

:alankomaat:

1. Arkadia
Tein Era stupendoon (SUI 08) sanoituksen, jossa urbanisoitunut vuoristolainen kaipasi kotiinsa. Tässä vaihtoehtoinen näkökulma. Kuvittelin kauan ihan tosissani, että Duncan laulaa Arkadiasta (engl. Arcadia). Ehkä jollain syvätasolla laulaakin. :miettii:

2. Daenerys
Eleginen biisi kuvaa ehkä Game of Thronesin päättymisen herättämää haikeutta. Ilman taustatietoja & -oletuksia teksti maistuu yliyrittämiseltä. Hentoinen viisu on vain kynnysmatto, johon mahtava saaga pyyhkii jalkansa. Riviltä 18 bongasin puuttuvan tavun, muuten jälki on ensiluokkaista.

3. Loisto
Alku on yllätyksetön, kun peliteemaa nostettiin jo kisan avausviestissä. Kunnioitettu Hursti ja pelätyt pikavipit elävöittävät tarinaa, velkavankeus on looginen päätös, jota seuraa katharsis ja oman alennuksen tajuaminen. Uhkapelistä olen itse vääntänyt parikin sanoitusta (Pelurit NOR 15 ja Bingohai EST 16), mutta aihe on ikuinen. :twisted:

4. Rakkauden hauta
Six Feet Under eli Mullan alla oli aikoinaan oiva tv-sarja. Sanoitusta vaivaa epämääräisyys. En ole varma, aikooko sankari haudata itsensä kirjaimellisesti vai rakkauden metaforisesti. Tulimetaforien ontuvuus voi olla tahallista parodiaa. Tekniikassa pieniä vikoja, esim. viimeinen Satuttaa-rivi tökkii.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
Timoteus
Viinuri
Viinuri
Viestit: 27466
Liittynyt: 06 Helmi 2004, 08:31
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja Timoteus » 20 Heinä 2019, 01:18

Yhteiskilpailun 1/4 sanoituksia sopii kommentoida täällä. Ensin pitää kuitenkin pisteyttää sanoitukset. Sitä ennen on ankarasti kiellettyä kelata sivua tästä alaspäin. :femme:

Vähän puskuria.Noin.
Jos et pärjää tietokoneellesi shakissa, kokeile potkunyrkkeilyä.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja sziget » 25 Heinä 2019, 22:45

:kroatia: :latvia: :makedonia: :malta: :tsekki: :valkovenaja:

1. BLR: Suosio
Hattarateksti hattaraviisuun. Julkisuuden kääntöpuolesta ei nyt paasattu. Deadlinepäivänä fitnesstähti Sofia Belórfin pidätys nousi lööppeihin, eli aiheella on herkuteltu jo viikko. Pidän sitä vastenmielisenä riippumatta prosessin lopputuloksesta. Epäilty rikos on Belórfin osalta tuottamuksellinen rahanpesu. Hän kiistää rikosepäilyt.

2. CRO: Siipiveikko
Olen lietsonut Kuppilassa enkelivihaa ainakin Ukrainan viisukarsinnoista 2011 lähtien. Koska enkelit eivät ole kansanryhmä, olen toistaiseksi välttynyt rikossyytteiltä. Tilanne voi muuttua, jos vihapuhe päätetään kriminalisoida Suomessa.

3. MLT: Pinkki
Oikukas arpa sijoitti sanoitukseni peräkkäin. Tässä on taustalla Vesilahden vaaleanpunainen talo, josta väännettiin kolme vuotta. Valtuuston mielestä väri ei sopinut kulttuurimaisemaan, talon omistaja piti päänsä. Lopulta kunta luopui uhkasakosta ehdolla että nykyinen pinkki vaihdetaan vähän toiseen sävyyn.

4. BLR: Isoveli
Mukavan ironinen teksti, johon tuttu päähokema istuu hyvin. Ainoa ongelma on, sopiiko kevyen teinipoppiksen minä luontevasti tietoturvastaan huolestuneen älykön rooliin. Ehkä aliarvioin Zenan tai hänen lyyrisen minänsä valistuneisuuden.

5. LAT: Luonnos
Riskialtis otsikko saatetaan tulkita sanoitusta kuvaavaksi. Taidemetaforia on nähty paljon, ja kyllä ne tässäkin toimivat ihan hyvin. Hiukan sisäänpäin kääntynyt ja abstrakti alkutekstiin verrattuna. Valitettavasti "hmm" ei sovi lo-o-o-o-ove-kohtiin. Vaikka m on soinnillinen äänne, se ei laulettaessa vastaa avonaista a-vokaalia. Menee liian hankalaksi.

6. CZE: Pimpeli pom
Hassu teksti, jolle nimimerkin takana rohkenen hihitellä. Siis tässähän loukataan mielenterveyden haasteista kärsiviä. Jos pidät loukkaantujia tosikkoina, kannatat varmaan myös julkisia teloituksia, eläinrääkkäystä ja vammaisten esittelyä friikkisirkuksissa? Aiheesta kirjoitti Ylen kolumnisti Asta Leppä. https://yle.fi/uutiset/3-10827996

7. LAT: Rakastajatar
Yhden sanan idea voi joskus kantaa pitkälle. Kadehdittavan hienosti tavoitetaan viisun tunnelma sanomatta mitään yllättävää. Rakastajatar on omalta kannaltaan ensimmäinen, siksi "Oot toisen naisen mies".

8. MKD: 1 000 000 VS 51
Yllättävän helposti tämä löytyi Googlesta. :rofl: - Mietin, pitäisikö luvun 51 sanoa jotain. Ei vaan täytyi tuntea "uutinen". Vaikka Makedonialle toivoin hyvää ja Tamaran menestyksestä iloitsin, viisu on melkoisen sietämätön. Kevennystä kaivattiin.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
granaattiomena
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4060
Liittynyt: 27 Helmi 2016, 21:19
Paikkakunta: Kuopio

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja granaattiomena » 26 Heinä 2019, 21:56

Yhteiskisa 1/4

1. 🇧🇾 Suosio
Tubettajien ja some-vaikuttajien elämästä on tehty sanoituksia aiemminkin, mutta tälläinen "lällällää, kadehtikaa mua" näkökulma sopii tähän ärsyttävään renkutukseen kieltämättä todella hyvin. Päästökompensaatioiden mainitseminen lisää entisestään tekstin ajankohtaisuutta.

2. 🇭🇷 Siipiveikko
Periaatteessa ihan hauskaa, että ollaan lähdetty ammentamaan inspiraatiota Rokon enkelinsiivistä. Loppupeleissä teksti saattoi ehkä silti tuntua turhan yhteiskunnalliselta kappaleeseen, jonka viisuesitys oli täynnä fantasiakuvastoa.

3. 🇲🇹 Pinkki
Lämminhenkisellä tavalla hupaisa sanoitus, joka tavoitti alkuperäisen kappaleen fiiliksen erinomaisesti. Tässähän tekee melkein mieli ryhtyä itsekin maalaushommiin. :mrgreen:

4. 🇧🇾 Isoveli
Toisen Valko-Venäjän tapaan tässäkin ollaan hyvin ajan hermolla. Sujuvaa ja suhteellisen värikästä tekstiä alusta loppuun. Hauskaa muuten, että joku muukin päätyi käyttämään Tyynen legendaarista hokemaa tässä kilpailussa. :heh:

5. 🇱🇻 Luonnos
Tunnelmallinen tuotos jättää lukijalleen aika paljon tulkinnan varaa, mikä voi yhtä lailla olla sanoituksen vahvuus kuin heikkouskin.

6. 🇨🇿 Pimpeli pom
Pimpeli pimpeli pimpeli pom...Kappale on soinut päässäni noilla sanoilla varmaan huhtikuusta asti, joten pitihän siihen ympärille nyt tekaista sanoitus. Joo, ei ole ehkä ihan poliittisesti korrekti teksti enkä ihan täysin tiedä, mikä tämän pointti oli, mutta oli tätä kumminkin huomattavasti hauskempi työstää kuin kauden kahta ensimmäistä sanoitusta, mikä on hyvin merkittävä asia oman sanoitustulevaisuuteni kannalta.

7. 🇱🇻 Rakastajatar
Simppeli sanoitus, joka istui kappaleen levolliseen tunnelmaan yllättävänkin hyvin.

8. 🇲🇰 1 000 000 VS 51
Vielä pari päivää ennen dedistä ajattelin, että sanottaisin ainoastaan Tsekin, mutta sainkin spontaanin sanoitusinspiraation, kun törmäsin tähän uutiseen. Kyseessä siis (kai) huumorimielessä kyhätty facebook-tapahtuma, jossa suunnitellaan joukkoryntäystä Yhdysvaltojen armeijan salaiseen tukikohtaan Alue 51:lle. Olin törmännyt tätä tapahtumaa käsitteleviin meemeihin jo joitain päiviä aiemmin, mutta ne eivät oikein auenneet ennen kuin luin tuon uutisen. :heh: Tarjolla olevista kappaleista Makedonian voima-balladi tuntui sopivimmalta pohjalta joukkovoimaa (satiirisesti) ylistävälle sanoitukselle.
"Mä en oo vaan ikinä tyytyväinen 15-senttiseen."
- ESC Addict 98

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja sziget » 24 Elo 2019, 17:21

:albania: :australia: :irlanti: :itavalta: :kreikka: :montenegro: :portugali:

1. POR: Natsikortti
Monimielinen alkutekstin tavoin. Mutkikkuus tulee siitä, että natsikortin käyttäjä haluaa yleensä osoittaa natsiksi jonkun toisen. Henkilökortin tai ajokortin haltija taas on henkilö tai ajoneuvon kuljettaja itse. Jos natsikortin heittäjiä on samassa keskustelussa useita, voittaja lienee se, jonka kaaliin bumerangi kopsahtaa viimeiseksi.

2. AUT: Rohkeus
Panostin tällä kertaa enemmän määrään kuin laatuun. PÆNDAn arvelin varmimmin jäävän sanoituksetta, mikä ei tuntunut ihan reilulta. Olihan hentoinen piipitys viisukisassa rohkea veto. Huutavia ja leijonan lailla karjuvia accoja ja uccoja siellä yleensä riittää. Tässä siis tribuutti maan hiljaisille.

3. ALB: Pelastusveneessä
Ensin assosioitui Suomi-sanoitukseen Huku pois. Vetinen video ja kuoromaiset huudot tukevat aihevalintaa, joka saattaa olla metaforinen, vai onko taas lastattu liian monta siirtolaista kelvottomaan purkkiin. Ääritilanteissa omatunto on ylellisyyttä. Sanan tiheä toistaminen lyhyessä tekstissä mietityttää. Epäluotettava kertoja?

4. IRL: Kakskytkaks litraa
Ylen perjantaidokkarissa Maailman suurin pylly tavattiin Natasha Crown, Serbiassa syntynyt ruotsalainen, jolla on ylen hyllyvä tavoite. En tiedä litroista ja vastaisiko 22 millaista kirjahyllyä. Miten Kardashian liittyy teemaan, mitä Seiskan kannessa todella julkaistaan ja onko kadulla housuitta kävely uskottavaa muualla kuin Aku Ankassa? Sanoitus on aarre nipottajille. :heh:

5. GRE: Talutat sokeaa
Enemmän purtavaa kuin äskeisessä Albaniassa, vaikka omatunto mainitaan jälleen ja sävy on moralisoiva. Nimifraasi kuvaa hyvin lajiamme. Aneet ja puuhastelu voisivat viitata päästöjen kompensointiin ja siihen, että "tämän ekologisen jugurttipurkin voit kierrättää kartonkina", kun Brasiliassa poltetaan koko Amazon sileäksi.

6. AUS: Äidin riiviö
Alkuteksti linkittyi synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Äitiyteen voi kuulua kielteisiä tunteita myös kersan varttuessa tarha-, koulu- ja teini-ikään. Videolla Katen "Joskus tahtois" -fiilikset näyttivät kohdistuvan musta-asuiseen seiväshäirikköön (kohta 1:36 naurattaa joka kerta).

7. IRL: Yrittänyttä ei laiteta
Vaikea kiistää. Jääräpäisyyden lisäksi tarvitaan tuuria ja oikea-aikaisuutta. Brittileffassa Yesterday tyyppi huomaa olevansa ainoa, joka muistaa Beatlesin tuotannon - sehän pitää hyödyntää. Vaikka yhtyeen biisit elävät yhä, suosion takana oli muitakin paloja, joiden piti osua kohdalleen. "Pelkät biisit" eivät riitä milloin ja missä tahansa.

8. ALB: säteilevä maa
Amerikkalaista Chernobyl-sarjaa on kehuttu historiallisesta tarkkuudesta. Se tuli väkisin mieleen alkutekstistä, jossa kehotetaan palaamaan omaan maahan. En ole tiennytkään, että Kyštymin ydinonnettomuus 1957 on historian kolmanneksi pahin, pahempi kuin Harrisburg. Kiintoisaa sekin, että Tšernobylissä vapautuneen radioaktiivisuuden määrä vastaa yhtä sadas- tai tuhannesosaa 1950- ja 60-lukujen ydinkokeista.

9. IRL: 20, 21, 22...
Melkoinen sattuma, että saksalaisyhtye AnnenMayKantereitilta löytyi biisi, jonka idea oli vastaava otsikkoa myöten. Tässä aiheen käsittely on silti hauskempaa. Ajan karkaaminen tehdään osuvasti näkyväksi, ja viisu loppuu juuri oikealla hetkellä. :p

10. MNE: Vaarin
Kuuluin viisun harvoihin puolustajiin. "Objektiivisesti" se voi olla vuoden kehnoin, mutta laulukilpailun absurdia viehätystä se ilmentää paremmin kuin mikään peruspoppis. Karsintojen jälkeen tekstiä typistettiin reilusti, jotta saatiin tilaa vaarille ja hänen soittimelleen. Lavalle eivät harmi kyllä mahtuneet max. 6 -säännön takia.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
granaattiomena
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4060
Liittynyt: 27 Helmi 2016, 21:19
Paikkakunta: Kuopio

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja granaattiomena » 29 Elo 2019, 22:57

:slovenia:

Tiedätte kuvion. Ensin pisteet mulle, sitten kommentit tänne. :joojoo:


.
"Mä en oo vaan ikinä tyytyväinen 15-senttiseen."
- ESC Addict 98

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja sziget » 07 Syys 2019, 00:07

:slovenia:

1. Nuijapäät
Kertoi mahdollisesti muistisairaudesta. Vanhat muistot kuten tässä nuijapäiden pyynti säilyvät paremmin kuin myöhemmät. Jotkut kohdat tuntuivat vaivalloisesti avautuvilta ("Nyt autuus vierelläsi on pyhä"), toiset hyvinkin osuvilta. Kertsi oli erinomainen ja kesti runsasta toistamista.

2. Metsätyttö
Kuulosti tutulta, mutta en googlannut. Hesarin kuukausiliitteen 7/2016 juttu kertoi kadonneista, yhtenä esimerkkinä juuri "metsätyttö", oikeasti siis nelikymppinen nainen. Kesällä näin Ylioppilasteatterin metsäaiheisen näytelmän, jossa kävi toisin: näyttelijät muuttavat metsään ja kohtaavat siellä kollegansa, erakkona elävän naisen, joka teki kauan sitten samoin.

3. Lentää
Kävin Malmin lentokentällä viime lauantaina. Väkeä oli paljon vielä illalla, moottorit pörisivät. Vuoden lopussa alue suljetaan ja tuhotyöt voivat alkaa. Lentäminen oli pelkkää fantasiaa, kunnes siitä tuli mahdollista ja joillekin arkipäivää. Voisiko se loppua? Sarjassa samannimisiä sanoituksia: Lentää (1983) on Juicen terävimpiä biisejä.

4. Keuhkoahtauma
Maapallon keuhkot... Otsikon sairaus tappaa muistaakseni enemmän ihmisiä kuin keuhkosyöpä. Aiheessa ei olekaan mitään hauskaa, mutta tuttujen kielikuvien purkaminen - äiti on Maa, me olemme Maan lapsia - toi tekstiin keventävää höpsöyttä. Kertsi ei ollut ihan luontava, ja viimeinen väliosa jäi hätäisen oloiseksi.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
granaattiomena
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4060
Liittynyt: 27 Helmi 2016, 21:19
Paikkakunta: Kuopio

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja granaattiomena » 28 Syys 2019, 00:47

:georgia: :liettua: :moldova: :liettua: :venaja: :belgia: :puola: :norja: :georgia:

Yhteiskilpailun 3/4 sanoituksia on lupa kommentoida alapuolella, jahka on ensin lähettänyt pisteensä meitsille. :joojoo:.
"Mä en oo vaan ikinä tyytyväinen 15-senttiseen."
- ESC Addict 98

Avatar
ESC93
Siivooja
Siivooja
Viestit: 13705
Liittynyt: 26 Maalis 2010, 15:35
Paikkakunta: Järvenpää / ex-Nastola
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja ESC93 » 03 Loka 2019, 14:34

Kommentteja! :uujee:

Kulttuurikaappaus
Viittaus kaiketi Le Peniin? Onhan siinä sotkussa hyvin ainesta, ja ytimekkäästi onkin nyt muotoiltu.

Lentää Huuhkajan lailla
No nyt on paatoksellista. :pappi: Itse tosin olen sitä mieltä että Huuhkajien menestys on enemmän Pukin kuin Kanervan ansiota, mutta mikäs tässä, voisi tätä pohjoiskaarteessa hoilata. :mrgreen:

Lyönti
Mikäpä olisi asianmukaisempaa kuin saada kulahtaneeseen alkutekstiin perinteinen voivottelusanoitus. :heh:

Tyttö ja kettu
Muuten kivaa sanailua tärkeästä aiheesta, mutta vähän töksähteli. Bridgestä ja kertsistä pidin kyllä.

Punaista
Jossain kohtaa se oli sitten minunkin korkattava tämä kausi. :mrgreen: Vähän piti hajatelmia purkaa ulos kun iski nenäverenvuoto tuossa yhtenä päivänä mahdollisimman kiusallisella hetkellä. :hiips:

Uneton yö
Ymmärrän kyllä miten Eliot'n olemus voi innoittaa tekemään jotain tämänkaltaista (meinasin itsekin, tosin puhti loppui kesken), mutta nyt tästä jää vähän hiomattoman oloinen fiilis.

Masterchef
Puuron borina on varmaan koko kisan hauskin kielikuva. :rofl: Lennokasta sanailua aiheesta, josta riittää vielä paljon ammennettavaa.

Lapin villit lemmenyöt
Hajoilin tälle aivan liikaa. :repeilee: En ihmettelisi vaikka jossain todella olisikin poron kusella terästettyä ööliä, sen verran erikoista tuo Lapin kulinarismi voi olla. :heh:

Vitutus
Olisipa Oto vetänyt tämän version, olisi saattanut menestyä paremmin. :heh: Biisin aggressiivinen asenne tulee hyvin esille.
Assanvessankassa Ukrainassa

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja sziget » 06 Loka 2019, 20:38

1. GEO: Kulttuurikaappaus
Joissakin tapauksissa puhe "kulttuurisesta omimisesta" voi olla ymmärrettävää, monissa ei. Enempää aiheesta ei uskalla sanoa, koska loukkaantujien ja myötäloukkaantujien kokeman loukkauksen vähättely olisi loukkaavaa. Varastaminen on silti rumaa ja sanoitus hauska - vaikka Le Pen -yhteyden missasin tyystin. :shock:

2. LTU: Lentää Huuhkajan lailla
Korpivaelluksesta Pukki-partyyn. Kiitettävän överiksi vedetty Kaikkivaltiaan ylistysvirsi. Kun rakkausviisun paatos pöllähtää näin erilaiseen yhteyteen, ironiaa ei tarvitse kissojen ja pöllöjen kanssa etsiä. Aihetta ja viisua yhdisti ainakin "uu", joka edustanee huuhkajan huu-äännettä.

3. MDA: Lyönti
"Otatsä naiselta pataan?" kysyi hätäkeskuksen päivystäjä mieheltä takavuosien kuuluisassa uutisjutussa. Naisten väkivalta oli aikoinaan hyssytelty aihe, ei kai enää? Anna Odobescu kuului suuriin suosikkeihini, vaikka kappaleen sanoitus on uskomatonta soopaa, kertsi varsinkin.

4. LTU: Tyttö ja kettu
Lehdessä oli äskettäin pitkä artikkeli, jossa kuultiin, mitä kettutyttö Mia Takula (ent. Salli) miettii nyt. En tiedä, tuliko virike siitä vai suoraan alkutekstistä. Artistin falsettilaulanta kuitenkin tuki dialogia halutulla tavalla.

5. RUS: Punaista
Ice-cream-viisuun nuolemisteema kieltämättä sopii kuin nonparellit annoksen koristeluun. Draaman kaarta luodaan liittämällä punaisuus aluksi luontoyhteyteen, josta siirrytään notkeasti toisenlaiseen yhteyteen.

6. BEL: Uneton yö
Aika yllätyksetön vaikerointi tutusta aiheesta yö/syö/työ-riimien kera. Plussaksi katsoin kuitenkin sen, että juuri Belgian viisun sanoituksena teksti on uskottava, kappaleen hengen mukainen.

7. POL: Masterchef
Puolalaisen putkimiehen väitetään olevan jopa brexitin syy. Aikaisemmin palkkoja pystyi helposti polkemaan hankkimalla väkeä toisen EU-maan työehdoilla. Hassua jättää David Cameron mainitsematta, vaikka hän koko brexit-sopan keitti. Tosin hän ei ollut mikään juonikas Masterchef vaan surkea törppö.

8. NOR: Lapin villit lemmenyöt
Mahtavaa saada tämä sanoitus ja Kulttuurikaappaus samaan kilpailuun. Nunnuka lai laata hokevat Petelius ja Kallialahan tästä Norjan viisusta tulevat herkästi mieleen, vaikka olisi kuinka aito saamelainen asialla. Itsestään saa tehdä parodiaa? En olisi liian varma, ainakin Manne-tv:n nimi täytyi aikoinaan muuttaa Romano-tv:ksi.

9. GEO: Vitutus
Välittyi erinomaisesti tänne asti, vaikken yhtään tiennyt, mikä kaveria erityisesti ottaa pannuun. Se taitaa olla aivan harkittua: kuvataan vitutuksen syvintä olemusta eikä satunnaisia ulkoisia syitä. Ah mitä alkusointuja 2-säkeistössä. Intensiivinen. :heh:
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja sziget » 13 Loka 2019, 01:10

:italia:

Italia-sanoituksia saa mieluusti kommentoida, kun on äänestänyt.

Alkupalaksi Eino Grönin tulkitsema Liian paljon rahaa elokuvasta Suuri sävelparaati (1959). Sanat: Reino Helismaa:laulaa: Liian paljon rahaa
Hyvää vaiko pahaa
Toisiko se tullessaan
Köyhän köyhään maailmaan?

Liian paljon rahaa
Hyvää vaiko pahaa
Kimmeltävät miljoonat
Meille soisivat?
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja sziget » 20 Loka 2019, 18:42

:italia:

1. Luottomies
Ei taida olla muuta kuin nimiyhteys komediasarjaan, jossa koheltavat Antti Luusuaniemi ja Kari Ketonen. Miten minämuodossa esitetty kulutushysterian kritiikki sopii Mahmoodin suuhun? Kohtalaisesti. Alku on latteahko, sitten tulee pätevää pohdiskelua esim. velanoton helppoudesta. "Siten joka kymmenes orjuutetaan" viitannee maksuhäiriöiden yleisyyteen.

2. Oravanpyörä
Jee, kenguru. Tämä näytti ensin toivottoman sekavalta. Kantavaksi teemaksi kohottautui otsikon mukaisesti ajankäytön hallinta. Orava keksii itse oman pyöränsä, joka on sopivasti kaksitulkintainen. Siinä voi juosta itsensä näännyksiin tai sillä voi päristellä ulos tieltä. Jälkimmäinen on toivottavasti herättävä kokemus, vaikka häntään sattuu.

3. Olisipa kaljaa
Kappaleen vihaisuus huomioidaan näkyvästi. Kolja kuulostaa hauskalta kaljan vastakohtana. Mr. Robinson on melko veemäinen tyyppi, mitä piirrettä jano vain korostaa. Kiroilu loppuu äkkiä, ellei muuta juotavaa löydy kuin oma kusi. Se täytyy kerätä talteen huolella muistaen sananlasku: Parempi vaaksa väärää kuin virtsa sukassa.

4. Pedofiliaa, anonymiaa
Vastavirtaista ajattelua. En tiedä, onko sanoituksella jokin tunnettu taustatarina. Yleisesti ottaen pedofiili on kuten terroristi, natsi tai doping-urheilija. Keskustelu on mahdotonta, voi vain leimata tai leimautua. Kehtaako Laajasalon "Enon" jälkeen äidin velikään tunnustautua enoksi? Meneekö Brian Enon musiikki soittokieltoon?

5. Liiga
Onnea KuPSille. Katkeruus oli viisun vahva puoli. Lisäksi siinä tuntui erottuvan elokuvamaisia kohtauksia. Tarinaa ei ollut järkeä kopioida, mutta jotain katkeruuden aihetta piti sankarille kehittää ilman yksinkertaista hyvis vastaan pahis -asetelmaa. Urheilumetafora sopi rahan paikalle.

Snude
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1110
Liittynyt: 25 Syys 2016, 11:53
Paikkakunta: Tampere

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja Snude » 13 Marras 2019, 15:32

Tätä rajaa ei saa ylittää ennen kuin on äänestänyt käynnissä olevassa neljännessä yhteiskilpailussa (tai kun kilpailu on ohi, sitten tämän saa ohittaa vapaasti) Soulseek
En ainakaan meinannut unohtaa tätäkin... :hiips:
We were here!

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja sziget » 18 Marras 2019, 22:58

:romania: :kypros: :tanska: :islanti: :saksa:

1. ROU: Juokse tai kuole
Sarjassamme huonon parisuhteen metaforia. Näin vasta äskettäin mestarillisen Haihurrikaani-sarjan oivaltavasti nimetyn päätösleffan The Last Sharknado: It's About Time (2018). Siinä taivaalta satavia haikaloja torjutaan aikakoneen avulla.

2. CYP: Herätyskello
Aamu-unisen kannalta kertoja lienee yhtä ärsyttävä kuin Kyproksen viisu. Ongelmaksi koitui, etten tiennyt mihin viitattiin. Omiin kokemuksiin vai johonkin tiede & tekniikka -uutiseen? Millä hakusanalla sitä olisi pitänyt googlata?

3. DEN: Vallan maku
Näkökulman mukaan joko symppis tai Kyprostakin rasittavampi Tanska kaipasi uutta näkökulmaa. Lovehan on ennen kaikkea valtapeliä, vaikka iskelmissä lovea ei yleensä käsitellä siltä kannalta. Korkeintaan ulistaan, kun rakas jättää ja nanna loppuu.

4. ISL: Budjettihiiren manifesti
Ylellä on parhaat uutisankkurit, mutta naurattihan tämä. Etuna oli, että muistin Kirsi Alm-Siiran joskus pudonneen tuolilta. Myös aivastus ja pyörtyminen ovat tv-historiaa. Vaikeampi oli keksiä, kuka on budjettihiiri ja missä manifesti. :heh:

5. GER: Kadonneet
Postin kriisi jatkuu. Oma kokemus: syyskuussa tilatut elokuvat lähtivät takaisin Britanniaan, kun saapumisilmoitusta ei tullut. Kysyessäni paketti oli lentokentällä matkalla "kotiin" eikä sitä voitu enää pysäyttää. Kuulemma tavallista viime aikoina.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja sziget » 05 Maalis 2020, 00:30

:belgia: :sanmarino: :sveitsi: :armenia: :viro:

Aiemmista sen verran, että Katoaa maa -sanoitus oli vähän päässyt unohtumaan. Harkitsin merien muoviongelmaa jopa uuden sanoituksen aiheeksi. Onneksi muutin mieleni. Muovihan oli saanut ansaittua huomiota jo Suomi-kilpailussa.

BEL: Lyökää
Kaltoin kohdeltu toimistotyöläinen tai ehkä koululainen. Voisi olla myös rehtori, joka vanhassa vitsissä ei halunnut lähteä aamulla kouluun, kun pojat kiusaa. Kyynelissä kroolaaminen on erinomainen osoitus uimataidon hyödyllisyydestä. Kiusaamista käsittelin joskus itse satiirisemmin (Pentti Hirvonen, SWE 15). Tässä nyyhkivämpi ote toimii. Vaikka viisun ja tekstin yhteensopivuus on subjektiivinen kokemus, voin antaa sille paljon painoa.

SMR: Taiteilijaelämää
Kirjaa en tietenkään ole lukenut. Ei kiinnosta Uosukaisen vesisänky, Kanervan tekstarit eikä Loirin panot. Se huvittaa, miten seksi nostetaan aina otsikkoihin ja kirjailija teeskentelee, että höpökohu tulee muka yllätyksenä. Jos jotain pitää paheksua niin Matti Vanhasta, joka kyykytti tavisnaista ja pienkustantamoa oikeudessa Pääministerin morsian -teoksen takia. Potki heikompiaan ja tekeytyi itse uhriksi. Kirja tuskin oli kummempi kuin Loirin panografia.

SUI: Seksijuhlat
Toinen Fuck me -sanoitus perään. "Come together" -viisusloganin härskiyttä en ollut huomannutkaan, siveä kun olen. Petra Mede tuo uskottavuutta, hän jos kuka tietää, mitä kulissien takana tapahtuu! Sanoitus on oiva näyte alkutekstin terästämisestä. Viisuissa aina hissutellaan, niinpä dirty dancing, jonka kaikki muistavat, täytyi peittää kesymmällä otsikolla. Kullin lutkutus voisi jo juuttua EBUn sensuuriin. Vanhahtavat "myöskin" ja "ompi" huvittivat myöskin.

ARM: Syyttömyys
Halusin lopettaa kauden viisulla, josta pidän, ja tekstillä, joka ei ole ihan pelkkä vitsi. Liittyy elokuvaan The Lincoln Lawyer, jonka mainitsin toisaalla, pohjanaan Michael Connellyn rikosromaani. DVD:n ekstroissa kirjailija kertoi aiheen lähteneen erään puolustusasianajajan lausahduksesta: mikään ei ole niin pelottavaa kuin syytön asiakas. Jos syyllinen kävelee, se on järjestelmän moka. Ikävää puolustukselle on, jos syytetty onkin syytön ja silti tulee kova tuomio. Sovelsin teemaa omalla tavallani.

EST: Aavistus
Perinteinen sanoitus, jossa alkutekstin aineksia hyödyntäen kehitetään uutta. Säätila mielentilan kuvana toteutuu eri tavoin kuin alkutekstissä. Aiheena näyttäisi olevan avoimeksi jäävä, yllättävä ja raju muutos, jota ei voi nähdä tai edes ennustaa, korkeintaan aavistaa. Viron viisu oli enemmän leppoisa kuin myrskyisä, joutilas rannalla istuskelu ja koiran katselu sopivat hyvin. Arvelin, että TOMItu antaisi tälle hyvät pisteet, mutta se jäi nyt arvelujen varaan.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
Tegu
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 3221
Liittynyt: 08 Helmi 2019, 00:44

Re: Kommenttiketju 2019

Viesti Kirjoittaja Tegu » 05 Maalis 2020, 18:41

Päätin yrittää kirjoittaa kommentteja sanoituksista, vaikka se onkin itselleni uutta. Melkein teki mieli lähteä kertailemaan äikäntuntien tekstianalyysiohjeita, jotka eivät silloin niin kiinnostaneet. :D Tuntui erilaiselta kommentoida kuin levyraatibiisejä, kun näissä joku on oikeasti kirjoittanut ja nähnyt vaivaa itse sanoituksen eteen verrattuna "vain" biisin valitsemiseen (vaikka toki siihenkin voi nähdä vaivaa). Täytyi vain pysyä hiljaa alueella ja odottaa kommenttien julkaisua loppuun asti, kun kukaan ei tiennyt, että osallistuin sanoituksella. :P

Alla kommentteja ekan semin osallistujista ja sen jälkeen kakkossemin finaaliin päässeista.

:viro: 1. Viro: Aavistus
Ja se olikin näköjään heti ensimmäisenä. Aloitin tämän jo joskus kesällä, kun Viro oli mahdollisuutena sanoituskilpailussa. Sen tosin ehkä huomaa jo ensimmäisistä riveistä. :D Tällainen sanoitus tosin oli ihan uutta mulle, enkä oikein osannut keksiä tarpeeksi sisältöä. Teksti jäi sitten lojumaan puoleksi vuodeksi, kunnes päätin lopulta kaivaa sen esiin päätösgaalaa varten. Yritin tekstiä tehdessä miettiä jotain aiempia omakohtaisia kokemuksiani ja nykytilannetta, mutta lopulliseen tekstiin ne eivät ehkä oikein selkeästi peilautuneet. Nyt kun olen lukenut muut semistä, niin tämä tuntui entistäkin kömpelömmältä niihin verrattuna. No, tämä on laji, joka varmasti vaatii harjoittelua. Ja hauska kuulla, että tämä on vanhan koulukunnan teksti, vaikken oikein ehkä tiedäkään, mitä se tarkoittaa (eikä ainakaan ollut tietoinen valinta..). Oli kuitenkin ihan hauskaa osallistua ja jopa saada muutama piste!

:norja: 2. Norja: Lapin villit lemmenyöt
Nyt on kyllä härskit sanat, jotka muuttavat biisin tunnelmaa aika olennaisesti..

:belgia: 3. Belgia: Lyökää
Huh, tämähän on aika pelottavan osuvaa tekstiä kiusaamisesta, ja sopii vielä biisiin hyvin. Onneksi tässä on kuitenkin positiivista puolta, kun on edes joku lohduttamassa.

:portugali: 4. Portugali: Natsikortti
Nyt on kyllä hieman alkuperäisen biisin tapaan hämmentävää tekstiä. En oikein ole varma, osaanko seurata tarinaa tai kaivaa merkityksiä täältä. "Aitotumainen natsikortti" huvitti kyllä. :D

:puola: 5. Puola: Masterchef
Onpa osuvasti käsitelty Brexitiä. Vieläpä "polski-immigrantteja" puolalaisten kappaleessa. :mrgreen: Hauskana yksityiskohtana "Borisee"-kohta kuulostaa hieman siltä myös alkuperäisessä laulussa.

:armenia: 6. Armenia: Syyttömyys
Hmm, kuunnellessani en meinaa oikein pysyä mukana riveissä. Samaa saattaisi kyllä käydä ihan alkuperäisilläkin sanoilla ja muissakin kappaleissa, kuten Portugalissa. Mielenkiintoinen aihepiiri kuitenkin, vaikken ehkä suorilta osaa mihinkään tiettyyn tapahtumaan yhdistää.

:tsekki: 7. Tšekki: Pimpeli pom
Tämä tarinahan sai hupaisan käänteen. :heh: Sopii biisin pirteään tunnelmaan oikein hyvin. Toisaalta tuollaiset mielenterveysongelmat(?) ovat sinällään vakava asia. Tässä niitä oli kuitenkin lähestytty huumorilla. Niuvanniemen osasin kyllä päätellä, mutta piti silti tarkistaa netistä.

:irlanti: 8. Irlanti: Yrittänyttä ei laiteta
Viraaliin tai Idols-finaaliin tien raivaaminen oli hauska yksityiskohta. Yritän aukoa suuta sanoituksen mukaan, mutta en ihan pysy mukana venytyksissä. Beatlesien breikkauskohtaa pitää hieman hakea suulla, että miten sen nyt asettelisi. Sanoituksen tarina kuulostaa kuitenkin ihan uskottavalta aloittelevan muusikon ehkä hieman turhautuneeltakin avautumiselta ja halulta näyttää muille, että vielä siitä tulee muusikko. Biisivalintakin toimii tälle tekstille.

:suomi: 9. Suomi: Rapa Nui
Tässä minun pitäisi kyllä hakea, että mikä on edes Rapa Nui. Ja mitä fiksiä tarkoitetaan puun kaatamiskohdassa. Tuli jostain syystä mieleen vain fiksipyörä, mutta ei se oikein olisi järkevä tässä yhteydessä. Noin muuten tässä taidetaan hieman seurailla alkuperäistä tekstiä siinä mielessä, että puhutaan maailmasta ja jossain määrin sen suojelusta. Todetaan, että maailma on riittoisa, kun ei näe sen äärtä, vaikka kertoja taitaa kuitenkin tietää, että ei se ihan niin mene. Rapa Nui tarkoittaa näköjään pääsiäissaarta tai sen kansaa. Mielenkiintoista. Pienen wikiselauksen jälkeen tässä taidetaan viitata siihen, että saaren ympäristöä ylikäytettiin ja puita käytettiin liikaa. Ehkä sitä voi sitten peilata koko maapallon tilanteeseen.

:slovenia: 10. Slovenia: Metsätyttö
Oi, tää on kyllä hyvä biisi, mutta täytyy pitää se tällä kertaa erillään tästä sanoituksesta. Tämä on jotenkin pelottavan samaistuttavaa tekstiä. Toisaalta aika surumielinenkin ehkä etenkin loppua kohden, riippuen vähän miten (viimeisen?) leposijan tulkitsee. Jostain syystä hieman takerruin siihen, että "neitseellistä metsää riittää silmänkantamattomiin". Tässä jokin aika sitten nimittäin satuin näkemään karttoja, joissa oli arvioitu Suomen luonnontilaisia metsiä eri aikoina. Uusimmat kartat olivat melko harmillisia, kun luonnontilaista metsää on yhä vähemmän ja vain hajanaisissa paikoissa. Muualla metsätalous on jyllännyt. Luonnon kaipuu kuitenkin paistaa tästä tekstistä hyvin.

:suomi: 11. Suomi: Katoaa maa
Ympäristöteema jatkuu. :) Mitäköhän muovien derivoinnilla tarkoitetaan tässä? Tällä kertaa mennään hieman maailmanlopputunnelmiin? Tässä tosin tuodaan ympäristön lisäksi mukaan lapsisotilaita(?) ja oligarkkeja (taas piti haeskella tarkemmin juttuja, joiden pitäisi varmaan kuulua yleissivistykseen).

:italia: 12. Italia: Pedofiliaa, anonymiaa
Okei, tää on kyllä kokonaisuudessaan rankka ja kantaaottava teksti, mikä sopii biisiin hyvin. Yksityiskohtana siellä täällä sanoitus osui yllättävän hyvin alkuperäiseen lausuntaan, kuten "vointiin, vointiin". Tässä on myös taidettu lähteä alkuperäisestä teemasta kauemmas kuin monissa muissa teksteissä. Tosin en niin hyvin tunne kaikkia alkuperäisiä, joten saatan olla väärässäkin.

:alankomaat: 13. Alankomaat: Loisto
Rankka teksti rahapeliriippuvaisen elämästä. Kuvaa hyvin ainakin sitä käsitystä, mikä minulla on, eli että pelaa vaan ja uskoo että voittaa lopulta kaiken. Mahdolliset satunnaiset voitot saavat kiilun silmään, kuten sanoissakin kertoja satsaa kortit nähtyään? Sitten käytetään kaikki irtoava (muidenkin) raha ja haetaan ruoka leipäjonosta..

:tanska: 14. Tanska: Vallan maku
Tämäpä onkin sitten ihan erilainen tunnelmaltaan. Tykkään, kuinka tämä "don't be too political" -kappale on täytetty vallalla. :hihi: Valta näyttäisi tekevän kaikkivoipaiseksi ja omahyväiseksi, mutta silti kaikki haluavat parveilla valtaapitävän ympärillä. "Et koskaan yksin jää". Turkkinsa laikuttaminen jäi mieleen erikoisena ja hauskana kielikuvana. En muista kuulleeni sitä aiemmin.


Ja sitten finaalia:

:slovenia: 1. Slovenia: Nuijapäät
Hellyyttävä ja koskettava teksti.. Lähtee väkisinkin peilaamaan omaan kokemuksiin.

:irlanti: 2. Irlanti: 20, 21, 22...
Aika herkkä teksti kasvamisesta ja oman tiensä hakemisesta. Tosi samaistuttava.

:malta: 6. Malta: Pinkki
Hihi, tässä sanoituksessa on kyllä asennetta. Pitää pikkuisen ravistella jumahtaneita käytäntöjä.

:georgia: 7. Georgia: Vitutus
Sopii kyllä mainiosti alkuperäisen biisin tunnelmaan.

:sanmarino: 10. San Marino: Taiteilijaelämää
Jahas, taas tällaisia sanoituksia. :heh: Taitaa kuitenkin ottaa hieman kantaa metoo-hengessä. Ylläolevasta kommentista päätellen tämä liittyykin johonkin kirjaan. No, enpä tiennyt koko kirjasta.

:saksa: 14. Saksa: Kadonneet
Hehe, tässä on kyllä hauska asetelma ja osui sopivasti postilakkoonkin. Nettitilauksien kääntymisestä lähtömaahan tulee mieleen kuulemani jutut, joissa paketin saapumisilmoituskaan on hädin tuskin ehtinyt tulla perille sinä aikana, kun posti säilyttää pakettia. Onneksi sentään kertoja voi viestitellä edes sähköisesti, mutta eihän se taida kirjeen tunnelmaa voittaa.

:italia: 15. Italia: Oravanpyörä
Melko raadollinen kuvaus ilmeisesti perheenisästä, joka yrittää pärjätä työssä ja arjessa. Välillä hän vaikuttaisi tuntevan itsensä jonkinlaiseksi supermieheksi, jota ei stressi paina, mutta välillä kaivataan aikaa ja valitellaan sukulaisille.

:islanti: 16. Islanti: Budjettihiiren manifesti
Hauskasti kyllä sovitettu "Kirsi Alm-Siira" ja kaikenmoisia kommelluksia tuolilta putoamisineen. Tähtien kanssa tanssimista en ole seurannut, mutta tästä päätellen hän on ehtinyt sielläkin pyörähdellä. Jostain syystä poutaisesta säästä ja tv-aiheesta tuli mieleen Pekka Pouta. :heh:

Avatar
ESC93
Siivooja
Siivooja
Viestit: 13705
Liittynyt: 26 Maalis 2010, 15:35
Paikkakunta: Järvenpää / ex-Nastola
Viesti:

Re: Kommenttiketju 2019-20

Viesti Kirjoittaja ESC93 » 11 Elo 2020, 10:53

Viimevuotinen kommenttiketju jäi sen verran vähälle käytölle että tämän vuoden kommentit voinee yhtä hyvin laittaa tähän samaan jatkoksi. :joojoo:

Eli tuttu kuvio jälleen: gaalan ykkössemin sanoitusten kommentteja voipi rustata ja lukea, mutta vain jos pisteet on ensin lähetetty. :kaunis:
:megafoni: :korvana:
Assanvessankassa Ukrainassa

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019-20

Viesti Kirjoittaja sziget » 18 Elo 2020, 19:21

1. 🇩🇪 Sisäänlaskentaa (Violent thing)
Venäjän laskeskelut on siirretty Saksan viisuun ja sänkyyn. Numeroihmiset tykkäävät. Kaikki summaukset ja trigonometriat eivät kotiudu tekstiin yhtä luontevasti kuin kaksimielisyyttä lemuava otsikko. Hyvä avausnumero kuitenkin.

2. 🇧🇾 Kalevala (La-ley-la)
Alkuvuosina fanitin erilaisia kokeellisia sanoituksia, vaikken itse ollut huimapäisin kokeilija. Vaka vanhan kliseen seuraksi löytyy edustava valikoima saman eepoksen porukkaa. Siistiä työtä, joskin mieluummin kuuntelen tätä lailatettuna vain.

3. 🇺🇦 Satakieli (Solovey)
Tavumäärissä on epätarkkuutta 1. riviltä lähtien. Teknisesti viisu on helppo, joten nuo kai voisi helposti korjata. Alkutekstissä kyttäävä äiti on rakkauden esteenä. Tässä epämääräinen yleinen mielipide kahlitsee lintusen edustamaa vapauden kaipuuta.

4. 🇷🇺 Maskipakko (Uno)
Odotetusti koronakin muistetaan. Maskien yhdistäminen naamiaisiin ja niiden "pukukoodiin" oli odotettua vitsikkäämpää. Miten Putin liittyy mihinkään? Tuliko hän mieleen videossa vasemmalla sooloilevasta sporttisesta voimistelijaherrasta?

5. 🇦🇺 Älä surmaa (Don't break me)
Säkeistöjen laulettavuus oli pahemmin hukassa kuin sanoituksessa 3. Kertsi on sujuvahko, vaikka pitkä yksitavuinen "don't" on korvattu kahdella lyhyellä tavulla "ä-lä". Sisältö mukailee kappaleen epätoivoisia tunnelmia melko tunnollisesti.

6. 🇦🇺 Sukellus tähtisumuun (Don't break me)
Tähtisumu voi tarkoittaa monia eri asioita. En tiedä, onko johonkin niistä sukeltaminen avaruusaluksella erityisen vaarallista. Jos tähtitieteellisesti liikutaan Doctor Who -tasolla, tarinointi on luovaa ja lämpökilvet kestävät toisenkin kuuntelun.

7. 🇮🇱 Palvon sua (Feker libi)
Vaikea sanoitettava, josta selviydytään aika hyvin. Laulettavuus on osittain kunnossa. Oli myös ongelmakohtia, mutta ehkä tekijällä on niistä selvempi kuva kuin minulla. Sisällön koin laimeaksi, rakkauden vakuuttelusta ei oikein päästy eteenpäin.

8. 🇧🇾 Sarastaa (Da vidna)
Hyvä ajoitus. Puhutteleva, yleispätevä sanoitus sopii muihinkin aikoihin ja maihin kuin Valko-Venäjään viime viikkoina. Tarkemmin katsoen sisältöä on vähän, mutta se riittää.

9. 🇱🇹 Liekeissä (On fire)
Tässä jäädään taas enemmän alkutekstin vangeiksi. Sen hienovarainen ironia ei valitettavasti välity. Tavuja puuttuu melkein joka riviltä, jolloin laulaminen käy haastavaksi. Kun tavut joillakin riveillä täsmäävät, se ei pelasta kokonaisuutta.

10. 🇦🇿 Käärmeen verta (Cleopatra)
Vahva aloitus, tekijällä on sana hallussa. Kertosäkeistöön petyin. Koronaan ympätyt salaliittoteoriat väsyttävät, epidemioita tulee ja menee, Trump saa horista mitä lystää. Koronasanoituksia pakosta vertaa keskenään, molemmissa oli kyllä ansioita.

11. 🇦🇿 Kleopatra (Cleopatra)
Edellisestä poikkeavia teknisiä ongelmia laulettavuudessa ja myös sisällössä. Puhuja vakuuttaa olevansa kuin Kleopatra, mutta väite ei herää eloon eikä luvattu taistelu konkretisoidu. Hömpöti-pömpöti-kohtaan ei ole keksitty mitään hassua.

12. 🇧🇪 Eestaas (Release me)
Päättämättömyyden ristivetoa ja heilurimaisia kielikuvia. Hirteen ripustetut mallinuket olisivat erottuva myyntivaltti muotiputiikin näyteikkunassa, kai joku sitäkin on kokeillut. Uhma on katoavaa, epävarmuus pysyvää.

13. 🇸🇪 Särkyvää (Bulletproof)
Kuplamuovia kaikki rakastavat, oli jo aika senkin saada oma sanoitus. Kielikuvat ovat höpsöjä ja ehkä kiinteämmin aiheessa pysyviä kuin sanoituksen 1 numeroleikki. Bonuksena postiaiheinen loppuvitsi.

14. 🇮🇪 Sanat (Story of my life)
Tässäkin on sujuva tekniikka ja hillittyä komiikkaa. Eniten huvitti rivi "Plussaa jos huuliisi tää saa hymyä tarttumaan". Sankari sanailee vain itselleen eikä välitä palautteesta paitsi että sittenkin välittää, jos palaute on myönteistä.

15. 🇮🇹 Symbioosi (Sincero)
Tulee mieleen elokuva Whiplash (2014), joka kuvaa nuoren rumpalin ja hänen fanaattisen opettajansa suhdetta. Tai urheilun valmentajakohut. Jonkun taitoluistelijan oli sanottu näyttäneen "kuolleelta kusiselta lahnalta". Kohujournalismia inhoan.

16. 🇮🇹 Päinvastoin (Viceversa)
Sanremossa on usein runsassanaisia kappaleita, joista yksi otetaan tässä jatkojalostukseen. Arkiset kissa/koira- ja WC-kiistat käydään läpi yllätyksettömästi mutta eloisasti. Kertsissä teksti pyörähtää uuteen asentoon hiukan provosoivasti.

17. 🇳🇴 Orjas oon (Fool for love)
Tässä ei oikeastaan ole mitään erikoista jos ei alkutekstissäkään. Kaikki kuitenkin toimii sekä teknisesti että loogisesti. Pätevä perusrakkausteksti, jolle mielellään antaisi pisteitä.

18. 🇳🇴 Huomio (Attention)
Pari säkeistöä pysyin mukana, sitten teksti ja musiikki erkanivat. Puuttuuko rivejä vai mitä ihmettä? "Huomio" jää epäselvänä leijumaan. Näyttää kuin huomio olisi puhujan tekemä havainto, jonka kuuntelukyvytön sinä ignoroi.

19. 🇺🇦 Äiti fruttien (Solovey)
Hedelmien seksielämästä ja lisääntymistavoista tiedän vähän, koska nukuin biologiantunneilla. Jotain tuunausta rasittavahko Ukrainan viisu kaipaa. Passiosta on värkätty sanaleikki. Teknisesti toimii, jos vain juonesta saa kiinni.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10216
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019-20

Viesti Kirjoittaja sziget » 06 Loka 2020, 17:30

1. 🇦🇱 Kirottu maa (Fall from the sky)
Seksuaalirikoksen uhri avautuu tai kenties alas ammuttu enkeli. Ensin nihkeilin, koska tuntui nähdyltä. On kuitenkin miellyttävää lukea tekstiä, jossa kaikki toimii ja kappaleen tunnelma välittyy. Maa on varma valinta rasittavien vokaalivenytysten paikalle.

2. 🇵🇹 Pitkässä juoksussa (Passe-Partout)
Olen ennenkin kehunut Jari Tammen kirjaa Suuri ällösanakirja. Kieli-ihmisille ihan must juttu. Johdannoksi sopii Tuija Siltamäen eläytyvä esittely Aamulehdestä. Voiko suhde kariutua siihen, että kumppani päästelee latteuksia jatkuvalla syötöllä? Voi! :apuva:

3. 🇧🇬 Aamuyön tunnit (Tears getting sober)
Tällaisia ei ole ollut viime vuosina liikaa. Hyvä että joku tarttui Bulgariaan, itse luovutin äkkiä kun noista yksitavuisista tuli pää kipeäksi. Alkutekstin kielikuville ei ole haettu korviketta, onko suurempi konkretian aste puute vai rikkaus, täysin makuasia.

4. 🇲🇩 Rysä (Prison)
Tein vuonna 2008 sanoituksen Elinkautinen rakkaus juurikin Moldovan viisuun, joka oli silloin A century of love. Kaltaisuudet huvittavat. Rysä on hyvä oivallus avainsanaksi. Rikospuheesta irtoaa suurentelevaa dramatiikkaa.

5. 🇵🇹 Kapitalismin pyörät (Cegueira)
Piristäviä yhdyssanoja viljellään estottomasti. Kapitalismista ei lauota painavia totuuksia, kuvataan pottuuntuneen duunarin perusarkea. Enemmän pakinaa kuin kapinaa. Sentin venyttäminen ei ole ilo kenellekään, ymmärrän jos yskittää.

6. 🇩🇰 Koronavilkku (Human)
Päähokeman "Virus velloo, kaikki piiloon!" suhde alkutekstin kohtaan "Are we losing being human?" oli riemukas, kakkossemin parhaita välähdyksiä. Myös loppurimpsut rajapuomeista urheilumurheisiin osuivat. Ennalta tuhahtelin odotettavissa olleille koronasanoituksille, ei olisi pitänyt.

7. 🇫🇮 Rakkauden jälkeen (I let my heart break)
Parodialta maiskahtaa, kun luetellaan kaikki majakat, haaksirikot, kompassit ja kanveesit. Minusta tyrkky olisi ansainnut ihan vakavan käsittelyn, vaikka kliseeballadi onkin. Alkutekstissä on jotain vilpitöntä, en vitsaile. Mutta on parodiassakin puolensa.

8. 🇷🇸 Antaa mennä (Kolači)
Hanuri-lehti tosiaan muutti nimensä Haitariksi pari vuotta sitten. Viimeinen pisara oli se kun kulttuuriministeri (silloin Terho) oli sanonut jonkin asian olevan ihan hanurista. Setämies on nykyään pahinta mitä kukaan voi olla, tietävät femakot. Tämä setä/eno ei näköjään tiedä ja hyvä niin.

9. 🇷🇸 Kalajoen hiekkasärkät (Kesäbiisi remix) (Oči meduze)
Seventies coming back. Jaa oli siellä joku Rusketusraidatkin. Tuota Katri Helenan käännöshittiä (Cigliola Cinquettilta pöllittyä) en ole mieltänyt kesäbiisiksi, vaikka onhan siinä aurinkoa. Hiukan väkinäisesti noita nimiä droppaillaan. Biisi sopii toki fiilikseltään tarkoitukseen.

10. 🇫🇮 Jäljet (Lover view)
Viittaa siihen ilmeisesti feikkijuttuun, kun ostoksen taskusta löytyi orjatyöläisen hätäviesti. Merkkivaate on hämärä käsite, kaikilla valmisvaatteilla kai jokin merkki on. Ehkä luksusmerkeiltä olisi lupa odottaa enemmän vastuullisuutta kuin Henkka-Maukoilta. Pahus kun nämä ovat kaikki niin hyviä, tässäkin lisänä pari hienoa riimiä.

11. 🇲🇩 Erehdys (Remedy)
Onko Viorela yrittänyt ennenkin ruotsalaiseväillä viisuihin, kun möhläysten toistuvuutta huokailee? Ensi kerralla moldovalaista etnohumppaa. Alun kieli tolpassa on kliseinen, onneksi materiaali paranee ja kertsissä on hersyvyyttä. (Puolestani vierastan äys-loppujen ääntämistä diftongeina mutta no problem.)

12. 🇦🇲 Mun rakas (What's going on mama)
Jokohan granaattiomena on nähnyt elokuvan Christine, josta oli puhetta Monsters-kisassa 2018. Itse katsoin sen kesällä. Hupaisa tarina, vaikka Plymouth Fury oli melkoinen bitch sympaattiseen Warreen verrattuna. Tässä nähdään hyvä hämäys alussa ja meheviä lohkaisuja kertsissä.

13. 🇫🇷 Ihme maailman (Mon alliée (The best in me))
Ei kukaan joka vihaa pikkulapsia ja koiria voi olla läpeensä paha, sanoi W. C. Fields. Unohdetaan se hetkeksi. Luulin, ettei Ranskan viisuhirvitystä voisi lähestyä muuten kuin vitsillä. Mukavaa että olin väärässä. Puhuttelee ilman temppuja.

14. 🇵🇱 Patsaat (Empires)
Mitähän tämä tarkoitti? :miettii:

15. 🇸🇲 Pelaat sikaa (Freaky!)
Sattumalta viisun YouTube-mainoksena oli Kärkkäisen Sikapäivät. :rofl: - San Marino on ollut suuri piristys sekä viisuissa että sanoituskisoissa. Loirin höykyttäminen Serhatin siivellä oli hyvin terapeuttista, tällä kertaa jäin katsomoon. Tarina on tavallinen mutta tyyli värikäs.
People, if you feel the love, raise your hands up in the air! (Liettua 2015)

Avatar
itikka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5628
Liittynyt: 21 Kesä 2004, 08:29
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommenttiketju 2019-20

Viesti Kirjoittaja itikka » 12 Loka 2020, 16:05

Keskitynpä kommentoimaan muiden tuotosten sijaan omiani, niistä kun tiedän enemmän. :uujee: Pisteet kyllä kertovat, millaisista teksteistä pidän, ja tuskin niissä yllätyksiä kenellekään tulee. :surrur:

Koronakeväällä ja -kesällä aikaa siunaantui paljonkin, kuten tekstimäärästä näkyy. Aihioita ja lähes valmiita tekstejäkin jäi vielä muutamasta kappaleesta varastoon. Kisakappaleiksi kuitenkin koitin valita eri tekniikalla tehtyjä tekstejä, nyt kun tähän kerrankin oli hyvällä omallatunnolla mahdollisuus. :peukku:

Finaalikuusikkooni olen suhteellisen tyytyväinen, vaikka biisijako nyt olikin 4-2 ensimmäille semille. Toki 3-3 olisi ehkä ollut itselleni ideaalimpi, mutta näillä säännöillä mennään.

Muutama sana finalisteistani:

Aamuyön tunnit
Kyllä keski-ikäinenkin muistaa sen vastuuttoman humaltumisen toisen kosketuksesta, mitä tässä koitetaan muistella ja kuvata. Eli kun tunteitta tunnetaan toinen iholla aamuyön tunteina ja sitten ollaan kuin ei tunnettaisikaan. Koukkuun jäämisen vaarana siinäkin "päihteessä". Eikä toki sovellu kaikille.

Särkyvää
Suosikkini melloilta. Tekstin päähenkilöstä tuli hieman reppana, joka pitää itseään roskana, vaikka onkin sympaattinen ja rakkaudennälkäinen. Kaikesta tosin näkee sen, että hän rynnii ja tarrautuu taas päätä pahkaa seuraavaan parisuhteeseen ja rikkoo itsensä luultavimmin uudelleen. Mutta ainahan voi toivoa, että joku hyvä osuukin kohdalle. :hali:

Käärmeen verta
Kun kuulin, että kisaan voi laittaa peräti 8 tekstiä/semi, niin tämä oli ensimmäinen "extra". Jo tehdessä huomasi, että ote oli paljon rennompi kuin ensimmäisissä valmistuneissa teksteissä.
Tekstinä ensimmäinen (ja varmaan viimeinen) teksti ikinä, johon olen kiinaa koittanut googlaten tuottaa. Tätä tarinaa oli kuitenkin hauska kehitellä ja hioa ihan loppuun asti.

Sanat
Pidin Irlannin vanhahtavasta viisusta. Eikä alkuperäistä teemaakaan tarvinnut kuin hieman muokata, kun se jo sijoittuikin sanoituskisoihin. On ihan ok laulaa na-na-na-na-na-na, hei, hei, hei ilman sen suurempaa taiteellista kunnianhimoa, kunhan se on itsestä hauskaa.

Ihme maailman
"You are the best in me" on kovin vahvasti ilmaistu, ja aloin miettimään kenelle noin voisi oikeasti sanoa. Esikoinen sitten saikin toimia jälleen muusana, kuten Kreikka-tekstille pari vuotta sitten.
Oikeasta elämästä siloitteluun oli tarvetta yllättävän vähän, vaikka tien pientareen voikukkapuskassa könyäminen muuttuikin lauraingallsmaiseen kukkakedolla kirmaamiseksi. Alkuperäistekstin jankkaavuuskaan ei itseäni häirinnyt, kun sisällöksi sai tehtyä jotain itselle niin totta. Vaikka eihän se ihan tavoiteltavaa ole, että näille kisoille niin paljon itsestään antaa. :heh:

Päinvastoin
Monisanaiset italialaiset kappaleet tuntuu pärjäävän gaaloissa, vaikka harvoin tekstimäärä korreloi suoraan laadun kanssa ja vähäsanaisempi teksti saattaa havaintoni mukaan olla teknisesti paljon vaikeammin sanoitettava.
Vastakohtaisuuksia oli helppo luetella jo ihan omasta avioliitosta, kun häistä on se kymmenen vuotta. Tosin wc-paperirulla meillä pyörii samaan suuntaa, muuten tulisi ero :draamaa: Treenasin myös mahdollisimman pitkien sanojen käyttöä ja erityisen ylpeä olen yhdyssanahirviöstä noutoruoka-autokaista. :ihana: Onneksi tästä meillä kotona ei tulisi kinaa.


Ja sitten nämä semeihin jääneet:

Sisäänlaskentaa
Ossi Runne ja Playboyn sisäänlaskenta voi toki kuulostaa tietämättömän korvaan rivolta, mutta tältä se näyttää:
Kuva
Epäselväksi jää tuleeko tanssitunnista jotain kuumempaa, vai arvostaisiko tanssitettava kuitenkin sitä matemaattista koulutusta?
Ja kuvilla kikkaillessani en nyt sitten saa tuota suurempaa Ossia pois, joten lisää sisäänlaskentaa luvassa näiden kommenttien päätteeksi. :stupido:

Maskipakko
Vaihtoehtosanat Käärmeen verelle. En Venäjän biisistä innostunut, mutta välillä täytyy mennä epämukavuusalueille. En voinut olla myös vihjaamatta, että Venäjän joukoille maskit ovat tuttuja myös pre-korona-ajalta.

Sukellus tähtisumuun
Pidin Australian viisusta, mutta tekstin tekemiseen kappale oli minulle ehkä liian haastava. Menin lopulta sieltä, mistä aita on matalin ja heitin kunnon avaruusfiktiota peliin. :roll:

Orjas oon
Alkuperäiskappale tarjosi paatosta, joka on oma ei-niin-salainen perversioni. Harmi, että nololla live-esityksellä tämä tuhottiin täysin Norjassa.
Horjuin tässä kahden vaiheilla, vetääkö paatoksella ja kuinka yli. Loppupeleissä tuntuu, että olisi kannattanut antaa mennä vielä vain suuremman draaman puolelle ja olisin tavoittanut hakemani rapsodiamaisuuden. :kups:

Kirottu maa
Arilenan kappale oli vuoden suosikkini. Omasta tekstistänikin ihan pidin, vaikken täysin tiennyt, mistä se kertoo. Kuoripojan raiskauksesta vai ylidramaattisen variksen kertomus rengastuksesta vai jostain siltä väliltä.
Uskonnollisen sanaston kanssa oli ihan hauska leikkiä ja teksti tosiaan vei itseään, enkä minä tekstiä. :pappi:

Kapitalismin pyörät
Koitin tehdä tässä sanoituksessa kaiken toisin kuin yleensä. Eli ilman minä -muotoa, pää mahdollisimman tyhjäksi riimeistä, aihekin pseudotyövaenlaulu ja teksti oli yhdeltä istumalta tullutta ajatuksenvirtaa. Itse en tekstiä fanita, mutta tämä kilpailumuoto antoi antoi loistavan mahdollisuuden tälläisenkin tyylin kokeiluun. :gente:

Rakkauden jälkeen
Tikalla oli melodia, mutta ei siihen kunnon sanoja. Annoinkin tekstini päähenkilön masentua sen kunniaksi oikein kunnolla. Sanojen painotukset oli Tikan versiossa jotain järkyttävää, joten sinällään en kokenut pahemmin raiskaavani suosikkiani. :vonkaus:

Kalajoen hiekkasärkät (Kesäbiisi remix)
Korona-aikana kotimaan matkailua kannattaa tukea, edes tekstillä. "Rakkauden jälkeen" tekstissä pääsin vanhojen kappaleiden lainailun makuun, ja tässä sitten jatkoin ideaa oikein kunnolla.
Toki melko 1973-1980-painotteista, mutta löytyy sieltä Rusketusraitojen lisäksi Valvomoa, Tehosekoitinta sekä yhden artistin lähes koko tuotanto vuosilta 2003-2018.
:barba:

Erehdys
Kiitos synonyymisanakirja ja puoliso, joka vinkkasi ruotsalaiskappaleiden olevan muilta mailta erehdys. Enemmänkin toisenlaisen tyylin kokeilu kuin vakavastiotettava kilpailuteksti. Mutta ei toki mikään erehdys.

Pelaat sikaa
Alkuproblematiikkana oli, miten kympin tyttö menettää hermonsa ja vastaa hermoromahduksessaan niille, jotka vetelee välillä joko erilailla tai hieman vitsillä ja vasemmalla kädellä kympin tytön mielestä. Tämän tarinan mukaan tehdään diagnoosi toisesta ja omaan peiliin ei ole tarvetta katsoa. :vitut:
Liitteet
ossirunne.jpg
ossirunne.jpg (60.36 KiB) Katsottu 473 kertaa
Życie jest drogą, życie jest snem
A co będzie potem? - nie wiem, i wiem
O nic nie pytaj, dowiesz się gdy
Skończy się droga, życie... i sny

Vastaa Viestiin