Sivu 1/57

UMK18: yleiskeskustelu

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 00:04
Kirjoittaja + Viisut +
UMK18-haku on jo käynnissä. Hakea voi siis nyt myös pelkästään biisintekijänä tai laulajana/yhtyeenä. Hakuaika tosin päättyy jo helmikuun lopussa. :shock: Säännöissä kuitenkin sanotaan, että ns. normaali haku on käynnissä myös syksyllä.

http://yle.fi/aihe/umk18

Re: UMK17: yleiskeskustelu

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 00:19
Kirjoittaja capsLOCK
+ Viisut + kirjoitti:UMK18-haku on jo käynnissä. Hakea voi siis nyt myös pelkästään biisintekijänä tai laulajana/yhtyeenä. Hakuaika tosin päättyy jo helmikuun lopussa. :shock: Säännöissä kuitenkin sanotaan, että ns. normaali haku on käynnissä myös syksyllä.

http://yle.fi/aihe/umk18
Mitä mitä mitä mitä??? Erikseen haku biisintekijöille ja laulajille? Ja sitten vielä yleinen haku? Ja näin pian?

Saataisiinko tälle keskustelulle äkkiä oma alue?

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 00:25
Kirjoittaja Timoteus
Joo, erotetaan omaksi ketjukseen. Ajoissa ollaan liikkeellä ensi vuoden edustajan haussa.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 00:34
Kirjoittaja capsLOCK
Eikö juuri Autio jossakin haastattelussa sanonut, että formaatti pysyy jokseenkin samana? :mitvit: ¨

Ja miksei tästä tullut yhtään varoituksen sanaa? Yhtäkkiä vain paukautetaan tällainen eteen.

Ja miksi sitten pitää järjestää tuo toinen haku tuolloin syksyllä? Miten se eroaa tästä yleisestä hausta?

Voisikohan joku tuolta Ylestä nyt tulla vähän selittämään tätä ajatusprosessia. Vai onko liikaa pyydetty? (Taitaa olla.)

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 00:39
Kirjoittaja klaus-12
Voiko Yle mielivaltaisesti siis kaapata jonkun biisin syksyn normaalista hausta näille Helmikuussa hakeneille esiintyjille, vain otetaanko näille Helmikuussa hakeneille biisit pelkän biisin lähettäneiltä?

Ja vain yksi haku syksyllä olisi riitänyt. Hyvä, että Norman John on ehtinyt laulaa tämän vuoden UMK voittajansa kun alkaakin jo uusi haku. :sekava:

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 00:42
Kirjoittaja toivo
Jos tämän helmikuussa loppuvan haun tarkoituksena on löytää ns. parit näille musiikin tekijöille, joilla ei ole laulajaa, sekä laulajille, joilla ei ole biisiä. Saavat rauhassa miettiä kuka halukkaista laulajista sopisi esittämään minkäkin sävellyksen.

Kuulostaa hyvältä tämä, että voi hakea myös pelkkänä musiikitekijänä tai laulajana! :uujee:

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 00:47
Kirjoittaja Femmina
Siis mä ainakin ymmärsin, että tää on se ainoa haku?

Eka puhutaan yleisen haun ohjeista, jossa sanotaan, että materiaalit pitää lähettää 28.2 mennessä.

Sitten vasta artikkelin alhaalla ovat linkit

Jos olet laulaja/ryhmä, mutta tarvitset kilpailubiisin - ilmoittaudu täältä!
Jos olet biisintekijä, mutta tarvitset esittäjän kilpailubiisillesi - ilmoittaudu täältä!

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 00:52
Kirjoittaja Timoteus
Parituspuuhiin menevä aika selittää aiemman deadlinen. Helmikuu tuntuu kyllä tarpeettoman aikaiselta. Kuka tässä vaiheessa voi sitoutua olemaan käytettävissä ensi talvena? Tai siis edes talvena vaan...
UMK 2018 -säännöt kirjoitti:2.3. Voittajan valinta tapahtuu keväällä 2018 järjestettävässä UMK-finaalissa
Ensi vuonna valitaan viimeisten joukossa maaliskuun toisena viikonloppuna? Ei kai tammi- tai helmikuu mitään kevättä ole.
klaus-12 kirjoitti:Voiko Yle mielivaltaisesti siis kaapata jonkun biisin syksyn normaalista hausta näille Helmikuussa hakeneille esiintyjille, vain otetaanko näille Helmikuussa hakeneille biisit pelkän biisin lähettäneiltä?
Sääntöjen perusteella biisi–esittäjä-kombona hakeneita ei rikota, eli niistä ei oteta biisejä pelkkään laulajahakuun osallistuneille. Ehkä samaa biisiä voi kuitenkin tarjota sekä biisi- että yhdistelmähaussa? "Voin laulaa tämän itse, mutta jos löydätte paremman esittäjän, sekin käy." :heh:
Femmina kirjoitti:Siis mä ainakin ymmärsin, että tää on se ainoa haku?
Syksyllä on vielä ihan normaali haku, jossa voi hakea vain valmiilla biisi–esittäjä-yhdistelmillä. Selviää heti sääntöpykälästä 1.1. Helmikuu on ainoa mahdollisuus hakea pelkällä biisillä tai pelkkänä laulajana.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 00:55
Kirjoittaja capsLOCK
Femmina kirjoitti:Siis mä ainakin ymmärsin, että tää on se ainoa haku?

Eka puhutaan yleisen haun ohjeista, jossa sanotaan, että materiaalit pitää lähettää 28.2 mennessä.

Sitten vasta artikkelin alhaalla ovat linkit

Jos olet laulaja/ryhmä, mutta tarvitset kilpailubiisin - ilmoittaudu täältä!
Jos olet biisintekijä, mutta tarvitset esittäjän kilpailubiisillesi - ilmoittaudu täältä!
Nimimerkin + Viisut + linkkaamissa säännöissä seisoo näin:
1.1 Kilpailuun voi osallistua kolmella tavalla: esittäjänä (solisti tai yhtye) ennen julkaisemattomalla kappaleella (ilmoittautumisaika 28.1.-28.2.2017 tai syksyllä 2017), kappaleentekijänä ennen julkaisemattomalla kappaleella ilman lopullista esittäjää tai esittäjänä ilman kilpailukappaletta (ilmoittautumisaika vain 28.1.-28.2.2017).

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 12:30
Kirjoittaja andre06
Uudistukset kuulostavat hyviltä! :uujee: On hienoa, että UMK kehittyy joka vuosi.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 14:04
Kirjoittaja Viisufani
Onhan tuo hyvin mielenkiintoinen uudistus Uuden musiikin kilpailun hakuprosessissa. Otan asiaan kantaa enemmän kunhan kerkeän.

Olisi kuitenkin pieni pyyntö Ylelle: Oli kilpailijoita sitten minkä verran tahansa televisioidussa karsinnassa, valitkaa sinne oikeasti ja rohkeasti kaikki parhaat mahdolliset laulut esittäjineen. Ilman sitä tavoittelua, että olisi mahdollisimman monipuolista tarjontaa musiikillisesti. Tärkeämpää on se, että kilpailussa on parempi taso, ja siten enemmän vara valita hyvä euroviisu Suomelle myös vuoden 2018 Euroviisuihin.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 14:36
Kirjoittaja Serduchka
Mielenkiintoista. :miettii:

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 15:39
Kirjoittaja Jónsì
Olisin ollut ihan valmis valitsemaan Kristan sisäisesti. No, onneksi sääntöjä voi muuttaa puolivälissä.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 17:06
Kirjoittaja Viisufani
andre06 kirjoitti:Uudistukset kuulostavat hyviltä! :uujee: On hienoa, että UMK kehittyy joka vuosi.
Uudistus on tosiaan hyvä ja myös todella mielenkiintoinen.

Tämä kaksivaiheinen (erikseen nyt helmikuun loppuun saakka 2017 ja syksyllä 2017) hakuhan mielestäni tuo luultavasti hyvin todennäköisesti enemmän demoja Ylelle, joista valita laulut sitten televisioitaviin karsintoihin ensi talveksi tai kevääksi. Voihan tosin olla, että osa heistä laulajista, jotka olisivat syksyllä vasta hakeneet laulullaan UMK 2018 -kilpailuun, hakevat nyt. Tuolloin syksyllä (2017) ei demoja lähetettäisi Ylelle niin paljon, eikä lähetettyjen demojen määrä oleellisesti kasvaisi.

Jos kuitenkin tämän mielenkiintoisen uudistuksen myötä lähetettyjen demojen määrä oleellisesti kasvaa, niin mielestäni ensi vuonna olisi aivan perusteltua laajentaa Uuden musiikin kilpailua. Tietääkseni joka syksy Uuden musiikin kilpailuun on lähetetty Ylelle yli 400 demoa, niin kyllä jo siitäkin määrästä luulisi löytyvän enemmän lauluja televisioitavaan karsintaan kuin 10. Ja kun on kaksi eri hakua, niin vielä varmemmin.

Kaikille televisioitavaan kilpailuun päässeillehän ei tarvitse edes tehdä musiikkivideota, koska vain yksi voi edustaa Suomea Euroviisuissa. Uuden musiikin kilpailussa mielestäni vain voittajalle olisi tarpeellista tehdä musiikkivideo. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin Ylehän käyttää siihenkin rahaa Uuden musiikin kilpailussa? Jos musiikkivideo tehtäisiin vain voittajalle, säästyisi Ylellä joka tapauksessa rahaa.

Jos televisioiduissa karsinnoissa mukana olevien määrä on osittain rahakysymys (musiikkivideoiden tekemisen vuoksi ainakin), niin Uuden musiikin kilpailussa voisi olla mukana enemmän ehdokkaita kuin 10, kun rahaa musiikkivideoiden tekemisestä olisi säästynyt.

Tänä vuonna UMK oli suuremmalle yleisölle pelkkä "finaali". Olen kuullut erään ei-euroviisufanin mielipiteen, että voisihan Uuden musiikin kilpailussa olla enemmänkin ehdokkaita kuin vaan 10. Voi olla, että näin ajattelee moni muukin heistä, jotka eivät niinkään fanita Euroviisuja.

Olisi kuitenkin mukavaa jos kilpailussa olisi enemmän ehdokkaita mukana. Jos jatkossa olisi edes kaksi semifinaalia ja finaali, silloin kerkeäisi aidosti ja kunnolla edes jonkin verran päästä "kilpailufiilikseen" ennen koko kilpailun ratkaisevaa finaalia. Mikäli on pelkästään finaali, tuntuu, että kilpailu päättyy ennen kuin kilpailu on kunnolla kerennyt edes alkaa.

Realistinen määrä ehdokkaita saattaisi olla joku 16, ajatellen että kilpailun taso pysyy hyvänä. Mikäli olisi 16 kilpailijaa, voisi olla ensin kaksi semifinaalia, joissa molemmissa olisi kahdeksan kilpailijaa. Molemmista menisi jatkoon neljä kilpailijaa. Jo semifinaaleissa olisi äänestyksessä mukana yleisön lisäksi kansainväliset raadit kuten luonnollisesti myös finaalissa. Äänestyskäytäntöä Uuden musiikin kilpailussa en muuttaisi tämän vuotisesta. Oli nimittäin hienoa ja hauskaa, kun mukana oli kansainväliset raadit.

Uuden musiikin kilpailuun 2018 toivoisin raadin äänestämään Saksasta ja vaikka Armeniasta.

Tämän vuoden uuden musiikin kilpailussa oli mahtavaa myös se, että kilpailu järjestettiin jäähallissa, kilpailijat esiintyivät isolla lavalla ja paikalle mahtui todella paljon yleisöä. Melkein kuin Euroviisuissa, kiitos Ylelle siitä.

Ymmärrän, että se vie Yleltä rahaa, kun jäähalli täytyy vuokrata Uuden musiikin kilpailua varten. Kun ymmärtääkseni Ylellä menee musiikkivideoiden tekemiseen rahaa, niin ainakin siitä voi säästää. Vaikka se taitaisi olla tilavuokriin nähden kohtuullisen vähän. Arvostaisin todella paljon kuitenkin, mikäli Yle viitsii panostaa edes sen verran tätä vuotta enemmän Uuden musiikin kilpailuun, että finaalin lisäksi myös kaksi semifinaalia voitaisiin käydä jäähallissa. Jos ei voida, niin semifinaaleja varten käy joku hieman pienempikin paikka. Kunhan se on selvästi Ylen studioita isompi paikka.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 17:40
Kirjoittaja toivo
Siis periaatteessa Suomi on jo ensimmäinen maa, joka on ilmoittanut itsensä vuoden 2018 Eurovisionin laulukilpailuun?

Re: UMK 2018

Lähetetty: 30 Tammi 2017, 00:22
Kirjoittaja iiiduli
Toivottavasti Yle palauttaa semifinaalit takaisin. Tuntuu jotenkin kesken jääneeltä koko kisa, kun finaali on heti. Ja olisihan se nyt muutenkin kiva valita isommasta joukosta parhaat kappaleet finaaliin.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 30 Tammi 2017, 00:25
Kirjoittaja TomppaJr
Tulee vähän Liettuan karsinta mieleen. :heh: Toivottavasti ei ole ihan niin monimutkainen formaatti.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 30 Tammi 2017, 00:32
Kirjoittaja Serduchka
Minusta on ihan kiva tää yhden show'n formaatti. Ei tarvitse palauttaa semejä takaisin, mutta jotain livelaulua ois kyllä kiva ehdokkailta kuulla ennen suurta koitosta ensi vuonna.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 30 Tammi 2017, 11:36
Kirjoittaja Hometown
Euroviisut olivat alkujaan ”sävelmäkilpailuja”. Suomenkin karsintoihin tilattiin sävelmiä tunnetuilta säveltäjiltä tai sitten niitä haettiin avoimella kilpailulla. Kappaleiden esittäjiksi YLE hankki maan parhaimpia ja suosituimpia artisteja.

UMK 2018 karsinnassa on taas mukana ”sävelmäkilpailu”, mutta sellaisessa muodossa, että se tuskin tuo parannusta nykykarsintojen keskinkertaiseen tasoon. Ilmoittautumisaika on kovin lyhyt ja kilpailuasetelma viittaisi siihen, ettei YLE hanki valittavalle biisille tunnettua eturivin esittäjää, vaan esittäjä on jonkin niistä henkilöistä/bändeistä, jotka osallistuvat samaan aikaan järjestettävään artistihakuun.

Voi vain kuvitella millainen tilanne syntyy, kun tuhannet toivorikkaat idols- voice- tangomarkkina- iskelmätähti- karaoke- yms. kilpailujen vuodesta toiseen ehdokkaat ovat lähettäneet oman työnäytteensä UMK:hon, ja niitä sovitetaan yhteen tuhansien aloittelevien biisintekijöiden demojen kanssa. Jos olisin kokenut ja nimeä saanut musiikin tekijä, jolla olisi pöytälaatikossa omasta mielestäni ylittämätön maailmanhitti, lähettäisinkö sen tähän kilpailuun? Ehkäpä en lähettäisi.

”Sävelmäkilpailu” olisi voinut nostaa Suomen viisukarsintojen musiikillista tasoa ja palauttaa televisiokatselijoiden suosion, mutta se olisi pitänyt toteuttaa kunnolla, eikä tällä tavalla huitaisemalla. YLE olisi voinut kutsua esiintyjiksi yhden tai kaksi (mies ja nainen) tunnettua ja ammattitaitoista artistia, joille olisi sekä tilattu kappaleita että haettu avoimella karsinnalla. Aloittelevilta artisteilta olisi tietenkin mennyt osallistumismahdollisuus, mutta kyllä heillä pitäisi olla muitakin kanavia päästä esiin kuin tulla suoraan Suomen euroviisuehdokkaaksi.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 30 Tammi 2017, 17:06
Kirjoittaja Rousku
Hometown kirjoitti:Euroviisut olivat alkujaan ”sävelmäkilpailuja”. Suomenkin karsintoihin tilattiin sävelmiä tunnetuilta säveltäjiltä tai sitten niitä haettiin avoimella kilpailulla. Kappaleiden esittäjiksi YLE hankki maan parhaimpia ja suosituimpia artisteja.
Niin jonakin alkuvuonnahan Suomessakin tehtiin niin, että useampi artisti esitti saman sävelmän. Valittiin sitten se sopivampi esittäjä. Liettua kokeili samantyylistä vuosina 2014 ja 2015, se oli mielenkiintoinen joskin aika sekava formaatti.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 31 Tammi 2017, 19:59
Kirjoittaja Elvis
Minusta tämän vuoden formaatti oli varsin toimiva, enkä lähtisi kauheasti muuttamaan sitä. :joojoo:

Re: UMK 2018

Lähetetty: 05 Helmi 2017, 10:26
Kirjoittaja ta1ja
Ilahduttava uudistus, että etsitään erikseen biisiä ja sen esittäjää. Tuntuu, että juuri tällaista tarvitaan kun kuten Ruotsiketjussa totesin, suomalaisen markkinavalikoidun popmusiikin laatu Ruotsin ekan MF-erän, UMK:n ja Emmojen perusteella on kokonaisuudessaan alhainen ... ääh copypastean alle siitä ketjusta suoraan huomioni, en nyt ehdi paremmin muotoilemaan tähän. Oleellinen boldattuna.

Minusta puitteet ja show sinällään ei MF:ssä eilen ollut yhtään UMK:ta edellä, oikeastaan päin vastoin, tosin siellähän vasta semeistä kyse. Ero on puhtaasti musiikin laadussa. Ja siinä se onkin sitten astraalinen, noin yleistasona. Suomessa ainoastaan Norma Johnin oliisi voinut kuvitella MF-kattaukseen edes mukaan. Uskoisin, että Norma olisi MF finaaliinkin yltänyt, mutta yksittäisenä poikkeuksena sellainen ei nyt vaan riitä, etenkin kun sama vaikutelma syntyi meikäläisestä Emma-gaalasta, jossa piti parhaimpia suomalaisia hittejä esittämän. Ne eivät olisi lähellekään riittäneet, muutamaa yksittäispoikkeusta lukuunottamatta.

Suomessa kaupallisen popmusiikin markkinoilla ei arvosteta musiikkia, ei mennä musiikki edellä eikä arvosteta musiikin esittämisen laatua tai laulutaitoa. En oikein tiedä mihin kriteereihen suomalainen popmusiikkikulttuuri nojaa. Kaverikuviin?

Re: UMK 2018

Lähetetty: 08 Helmi 2017, 22:05
Kirjoittaja klaus-12
Yle ei pahemmin mainosta tätä kappale/artistihakua. Ei ole yhtään mainosspottia tullut TV:stä, kun kesällä ja syksyn haun aikana niitä tuli joka käänteessä. Ylen etusivulla on kyllä maininta asiassa. En usko, että artisteja/biisejä kertyy kamalasti, jos tästä hausta ei pidetä mitään meteliä. :sorivaan:

Re: UMK 2018

Lähetetty: 25 Huhti 2017, 13:49
Kirjoittaja Viisufani
Toivoisin ainakin Vilma Alinaa, Saija Saarnistoa ja Ellinooraa Uuden musiikin kilpailuun ensi vuodeksi. Ja mikä tärkeintä, englannin kielisillä lauluilla. Englanninkielellä nimittäin uskoisin pärjättävän kuitenkin paremmin kuin suomeksi.

Olisi hyvin mielenkiintoista tietää, minkä verran Euroviisuissa tykättäisiin erityisesti Saija Saarniston lauluäänestä. Raadit saattaisivat ainakin tykätä paljonkin, saattaisi olla yleisönkin mieleen.

En löytänyt edellä mainituille UMK-toiveille sopivampaa ketjua, niin ajattelin että tässä ketjussa voisi edellä mainitun toiveen kirjoittaa.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 09 Touko 2017, 19:47
Kirjoittaja tomato
Lastenlauluja viisuihin esim.
- Hevisaurus
- Fröbelin palikat
- Mimi & Kuku

Re: UMK 2018

Lähetetty: 09 Touko 2017, 19:57
Kirjoittaja Valkealalainen
tomato kirjoitti:Lastenlauluja viisuihin esim.
- Hevisaurus
- Fröbelin palikat
- Mimi & Kuku
Lastenlaulu käy vallan mainiosti, kunhan sen esittää kouvolalainen Vokki-Myyrät. :peukku:

Edustaa Suomea ensi vuonna kuka tahansa, niin toivottavasti millä tahansa muulla kielellä kuin englanniksi. Kyllä hävettää, kun ei edustuskappaleemme ole edes näin maamme 100-vuotisjuhlavuonna suomenkielinen! Noloa ja surullista. Sitä paitsi esimerkiksi vuonna 2016 ei euroviisuvoittoon riittänyt pelkkä englannin kieli. Toivottavasti ei riitä tänäkään vuonna. ;)

Re: UMK 2018

Lähetetty: 10 Touko 2017, 09:21
Kirjoittaja olvr20
Valkealalainen kirjoitti:
tomato kirjoitti:Lastenlauluja viisuihin esim.
- Hevisaurus
- Fröbelin palikat
- Mimi & Kuku
Lastenlaulu käy vallan mainiosti, kunhan sen esittää kouvolalainen Vokki-Myyrät. :peukku:

Edustaa Suomea ensi vuonna kuka tahansa, niin toivottavasti millä tahansa muulla kielellä kuin englanniksi. Kyllä hävettää, kun ei edustuskappaleemme ole edes näin maamme 100-vuotisjuhlavuonna suomenkielinen! Noloa ja surullista. Sitä paitsi esimerkiksi vuonna 2016 ei euroviisuvoittoon riittänyt pelkkä englannin kieli. Toivottavasti ei riitä tänäkään vuonna. ;)
Eniten tässä hävettää Suomen ennätyksellinen kolmen vuoden karsiutumisputki. YLEn on pakko saada ens UMKhon jotain aikaiseksi. Formaattia en muuttaisi mihinkään, mutta hyviä biisejä ja livelaulajia täytyy jostain löytyä. UMK17 biisien taso oli äärimmäisen huono, vaikka kelvollinen voittaja saatiinkiin. Ihan sama kuitenkin, silti karsiuduttiin. Eli paras tarjolla ollut kokonaisuus ei sekään riittänyt edes finaalipaikkaan.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 10 Touko 2017, 09:57
Kirjoittaja Jonttu
Jotta "jotain saataisiin aikaiseksi", se edellyttäisi koko nykyisen UMK-jengin potkuja. Ei pitäisi voida olla mahdollista, että Suomen finaalissa on kevätjuhlatason laulajia. Kunnon tiimi saisi aikaan sen että finaalissa on kymmenen normajohnia, ei vain yhtä.

Re: UMK 2018

Lähetetty: 10 Touko 2017, 10:00
Kirjoittaja MIH96
Jonttu kirjoitti:kevätjuhlatason
Kukaan ei sitten sano enää kevätjuhla-sanaa viisujen kohdalla! :jupinaa: :megafoni:

Re: UMK 2018

Lähetetty: 10 Touko 2017, 10:01
Kirjoittaja Jonttu
^ Miksei, siltähän siellä jokunen esitys kuulosti.