Sivu 1/1

Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 31 Tammi 2011, 14:19
Kirjoittaja lharju
:isobritannia:
Kuva
Maa: Iso-Britannia
Vuosi: 1961
Kappale: Are you sure?
Esittäjä: The Allisons
Säveltäjä: John Allison, Bob Allison
Sanoittaja: John Allison, Bob Allison
Kapellimestari: Harry Robinson
Sijoitus: 2./16
Pisteet: 24
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1961uk
Karsinnan tulos: http://natfinals.50webs.com/50s_60s/UK1961.html

Lauluduo The Allisons perustettiin elokuussa 1959, kun Brian Alford (s. 31. joulukuuta 1939) ja Colin Day (s. 2. helmikuuta 1941) päättivät alkaa esiintyä yhdessä. Nuorukaiset olivat jo aikoinaan laulaneet samassa kirkkokuorossa. Alford ja Day tuotteistivat yhtyeensä ja väittivät olevansa laulavia veljeksiä. Brian Alford esiintyi nimellä John Allison, ja Colin Daystä tuli Bob Allison. Aluksi he esiintyivät lähinnä Lontoon ravintoloissa.

The Allisonsien läpimurto tapahtui vuosien 1960 ja 1961 vaihteessa duon voitettua brittiläisen Disc-musiikkilehden järjestämän kykykilpailun. Voittonsa ansiosta he saivat levytyssopimuksen Fontana Recordsille. Ensimmäinen levytys oli Johnin ja Bobin itsensä tekemä laulu Are you sure? Levy-yhtiö innostui laulusta niin paljon, että päätti lähettää sen Ison-Britannian euroviisukarsintoihin.

Ison-Britannian edustaja vuoden 1961 Eurovision laulukilpailuun valittiin 15. helmikuuta Katie Boylen emännöimässä ohjelmassa. 12 alueraadin äänestys päättyi hyvin täpärään loppuratkaisuun: The Allisons voitti karsinnan vain yhden pisteen erolla toiseksi sijoittuneen Steve Arlenin lauluun nähden. Viisukarsintojen jälkeen Are you sure? nousi suureksi hitiksi, joka nousi listojen kärkeen. Virallisella myyntilistalla laulu nousi parhaimmillaan toiselle sijalle, mutta erilaisten musiikkilehtien listauksissa kappale noteerattiin alkuvuoden 1961 suurimmaksi hitiksi. The Allisons –lauluduo oli noussut tyhjyydestä Euroopan suurimpien musiikkimarkkinoiden hittinimeksi. Are you sure? –single myi yli miljoona äänitettä, eli kyseessä on ehdottomasti yksi Eurovision laulukilpailun varhaishistorian suurimmista myyntimenestyksistä.

Cannesin Eurovision laulukilpailussa 18.3.1961 Iso-Britannia esiintyi toiseksi viimeisenä, heti Luxemburgin Jean-Claude Pascalin jälkeen. Nuo kaksi ehdokasta taistelivat myös laulukilpailun voitosta. Nuorekas Are you sure? jakoi kansallisten asiantuntijaraatien mielipiteet voimakkaasti, sillä peräti kahdeksan raatia – eli puolet osallistujista – jätti sen kokonaan pisteittä. Kuitenkin esimerkiksi Luxemburgin raati antoi kymmenestä äänestään peräti kahdeksan Allisonseille, ja Sveitsikin jopa seitsemän. Jean-Claude Pascal keräsi kuitenkin pisteitä tasaisemmin lähes kaikilta osallistujamailta, minkä ansiosta hän päihitti viimeisillä kierroksilla Britannian. Lopputuloksena Luxemburg voitti kilpailun 31 äänellä ja Britannia sijoittui toiseksi 24 äänellä. Britannia sijoittui jo kolmatta vuotta peräkkäin toiseksi.

The Allisons jäi lopulta vain yhden hitin ihmeeksi. Kaksi seuraavaa levyä jäivät listoilla kolmenkymmenen menestyneimmän ulkopuolelle. Seuraavana vuonna The Allisons julkaisi vielä kaksi singleä ilman mainittavaa menestystä. Jonkinlaista huomiota herätti laulu Lessons in love, mutta tämäkin laulu nousi suurempaan menestykseen vasta Cliff Richardin levytettyä sen. Vuonna 1963 Bob ja John päättivät lopettaa duon. He ovat kuitenkin silloin tällöin tehneet pikaisia comebackeja. Muutamia kertoja The Allisons on esiintynyt laajennetulla kokoonpanolla: tuolloin ”veljeslaumaan” olivat liittyneet myös uudet jäsenet Mike ja Tony.

John Allison- Are you sure? (2008)
Kuva

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 31 Tammi 2011, 14:48
Kirjoittaja tonywerner
Basic-renksutus, joka sai ihan uuden ulottuvuuden upean esittelytekstin myötä :peukku:
Itse biisille kuitenkin vain kolme tähteä! *** Esittelylle täydet viisi! *****

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 31 Tammi 2011, 15:29
Kirjoittaja jee euroviisut
Aika tylsä. En pitänyt siitä, että soittimia ei juuri ollut. Mihin siis kapellimestaria edes tarvittiin. Kaksi tähteä. Ja olen siitä muuten varma.

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 31 Tammi 2011, 15:34
Kirjoittaja Serduchka
:isobritannia: :isobritannia:

Aika tylsä iskelmä. :roll:

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 31 Tammi 2011, 15:36
Kirjoittaja Valkealalainen
Kiva kappale, vaikka ei aivan maansa edustusviisujen absoluuttiseen kärkeen kuulukaan. Tykkään sävellyksestä ja laulajien äänistä. Kappaletta olisi voinut kuunnella vaikka pidempäänkin, se jäi vähän lyhyeksi...

*** tähteä.

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 31 Tammi 2011, 17:01
Kirjoittaja AntSa
Ihan kiva, 8+! :heh: Ajan henkeä ja meininkiä. Eipä tätä ole tuolta vuodelta tullut kovastikaan kuunnelluksi. Toisin kuin vaikkapa Norjan ja Luxemburgin sävelmiä. Annetaan tähtinä KOLME, sitten. :uujee:

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 31 Tammi 2011, 17:30
Kirjoittaja akuankka13
Mukavat äänet, vaimea melodia. Kolme tähteä.

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 31 Tammi 2011, 17:41
Kirjoittaja Leo
Hieman harmaa, tasapaksu biisi. Allisonit vähän ujonoloisia, varsinkin vasemmanpuoleisen Allisonin katse harhaili sinne tänne. Orkesteri sai viettää suureksi osaksi lepotaukoa tämän biisin aikana. Aika korkealle sijoittui tämä aikoinaan. Olen varma kolmesta himmeästä tähdestä. Kyllä, olen varma. :heh:

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 31 Tammi 2011, 21:07
Kirjoittaja Leonardo
Pikkunätti laulelma oli tämä Allisonien esitys. Pitkään höristin korviani ja ihmettelin, eikö tässä ole säestystä ollenkaan, mutta kuuluihan sieltä lopulta joitakin jousien vingahduksia. :heh: Niin maailma muuttuu, silloin haluttiin kalastaa muutama ääni parilla ranskankielisellä sanalla. Ihan kiva, mutta ei sen enempää.

Kolme tähteä.

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 31 Tammi 2011, 22:43
Kirjoittaja romualdo
no joo rupeshan sieltä viimein kuulumaan se orkesterikin ...ainakin puu(sauna-)klapeja siinä alusa lyötiin yhtehen... tästä tulee lähinnä mieleen se Holle Holopaisen juontama -60 luvun musiikin toivekonsertti jonne meikäkin pääsi mukaan, hoksasin toivoa juuri tätä laulua joten se pääsi läpi jo harvinaisuutensakin vuoksi ... Holle muuten vitsaili että täältä on YLE:n auto lähdössä hakemaan minua, kun ensin kuuli minun esittelevän tämän kappaleen ... tai sanoin vain laulun nimen ja esittäjät... veljesduo, niimpä niin, enkä hölmö muistanut sanoa kappaleen säveltäjiä tai muuta vähän syvällisempää...mutta siinä tilanteesa ku jännittää ni nyt tietysti unohtuu moni muukin asia... ku pääsee oikein valtakunnan verkkoon esiintymään... vuosi taisi olla jotain -93 ...? Aika vaisultahan tämä laulu tuntuu (edelleenkin), kun vertaa lähinnä tätä olleisiin fantastisiin v. 1960 ja 1962 edustuskappaleisiin, ... suomalaisversion solong woorwell - esittivät Eero ja Jussi Raittinen, taisi olla ihan heidän ihkaensimmäisiä levytyksiä, olen sen joskus kuullut ainaki kerran ratiosta... tälle annan noin 2.7 - 2.9 - 3.2 jne... pist.
jk: ai että missäkö kuulin tämän ensi kertaa... se oli joskus ehkä -80 luvun alakupuolella kun bongasin tämän eräästä ruotsinkielisen (no niimpä tietenkin) puolen ohjelmasta jota toimitteli Cumulus yhtyeestäkin tunnettu Cay "Volare ei koskaan kilpaillut euroviisuissa (!)" Karlsson. Tuosta laulusta innostuneena kirjoitinkin hänelle kehuvan ja kiitollisen kirjeen, Cay vastailikin sitten jotenkin siihen tyyliin että "kiva kuulla ettei tässä tehdä musiikkiohjelmia ihan tuntemattomaan tyhjyyteen vaan että palautettakin voi saada..." nyt muistankin, että äänitin tämän kappaleen samalle basf-ferro-c-90 kasettinauhalle jolla ovat myös v. -78 esikatseluviisut ilman niitä :haukots: Karvosen Reijon pitkäpiimäisen jahkailevia juontoja...

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 04 Helmi 2011, 19:31
Kirjoittaja TomppaJr
Mä sitten tykkään näistä vanhoista Britti-viisuista. :ihana: Niistä paistaa se aitous. :joojoo:

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 04 Helmi 2011, 23:44
Kirjoittaja Mr Kite
Varsin The Everly Brothers-tyylisesti lauloi siinä brittien duo 50 vuoden takaa. Brittipoppia esibeatleniaaliselta kaudelta ja vieläpä menestyksellistä sellaista, koska tulivat viisuissa toiseksi ja saivat tästä laulusta hittibiisin itselleen. - Mainiostihan duolta laulu sujui ja äänet sointuivat kivasti yhteen. - Mutta kappale oli minusta jonkin verran liian lattea, pliisu. Olisi kaivannut poweria ja potkua enemmän.

Kaksi tähteä.

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 06 Helmi 2011, 13:37
Kirjoittaja MuzaMaza
Oikein pirteä ralli. Kertosäkeeseen olisin kaivannut enemmän kyllä lentoa ja potkua. A-osa on oikein reipas kuin myös introkin. Kolme tähteä.

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 21 Helmi 2011, 12:24
Kirjoittaja Piggybank
Herttaista harmoniointia oli tämä. :) Tässä on mukavaa vanhanajan tyyliä. Kolme tähteä.

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 21 Helmi 2011, 13:15
Kirjoittaja Aintsu
Piggybank kirjoitti:Herttaista harmoniointia oli tämä. :)
Luin homolointia, mitä se sitten lieneekään... :puna: :hiips:

Joo... itse biisissä on jotain herttaista kyllä! :joojoo: Selvästi oman aikansa kuuloinen, vähän tulee mieleen joku Disney-elokuva. Ei kuitenkaan mikään mestariteos, joten annetaanpa vaikka kolme tähteä.

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 01 Huhti 2011, 22:39
Kirjoittaja Maarushka
Joskus teini-iässä aloin kiinnostua 60-luvun musiikista - tutkin läpi isäni levykokoelmat, kuuntelin sormi rec-nappulalla Jake Nymanin radio-ohjelmia ja hankin myöhemmin toki levyjä myös itse. Jostain löysin silloin myös nämä heput viisuineen, vaikka tuolloin en tietystikään tiennyt kappaleen viisukytköksestä mitään. Vasta jokunen vuosi sitten huomasin asian todellisen laidan. No se siitä tarinasta! Tässä on kyllä aseistariisuvaa viehättävyyttä ja kepeyttä, ja nostalgiapisteitä toki ropisee tälle "vanhalle" tutulle. Tällä asteikolla pojat saavat minulta kolme tähteä!

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 02 Maalis 2014, 20:47
Kirjoittaja klaus-12
Voihan Soulong ku tää tuo monia biisejä mieleen, elikä vahva neljä
:isobritannia: :isobritannia: :isobritannia: :isobritannia:

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 17 Maalis 2018, 01:28
Kirjoittaja Samiasd
Vuotensa paras kappale. Herttainen kappale, mutta tässä ei ole niin tarttuvaa melodiaa kuin monissa muissa Ison-Britannian 60-luvun viisuissa. Kolme tähteä.

Re: Iso-Britannia 1961: The Allisons - Are you sure?

Lähetetty: 19 Maalis 2018, 17:32
Kirjoittaja rosetta
Tämä on jäänyt mieleen Euroviisujen salattu historia -dokumentista, vaikken tiennyt miltä vuodelta kappale oli (tai edes sen nimeä tai esittäjää); huvittavaa että sitä aikanaan pidettiin "nuorekkaana", kun nyt se kuulostaa ennemminkin klassiselta ;) Ihan mukavasti rullaava kappale & stemmalaulu, vaikkei tosiaan vanhojen viisujen huippua ole. Kolme tähteä.