Sivu 1/1

Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambina)

Lähetetty: 16 Joulu 2013, 12:35
Kirjoittaja lharju
:italia:
Kuva
Maa: Italia
Vuosi: 1959
Kappale: Piove (Ciao, ciao, bambina)
Esittäjä: Domenico Modugno
Säveltäjä: Domenico Modugno
Sanoittaja: Dino Verde
Kapellimestari: William Galassini
Sijoitus: 6./11
Pisteet: 9
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1959it

Italialainen kevyen musiikin legenda Domenico Modugno (s. 9. tammikuuta 1928, k. 6. elokuuta 1994) nähtiin solistina euroviisulavoilla kolme kertaa. Nel blu dipinto di blu (1958) ja Dio come ti amo (1966) ovat jo saaneet esittelyvuoron Viisulassa, ja näistä esittelyistä voitte lukea myös lisää Domenico Modugnon urasta. Tänään keskitymme vuoteen 1959 ja Domenico Modugnon toiseen tulemiseen laululla Piove (Ciao, ciao bambina).

Volare oli noussut vuonna 1958 ilmiömäiseen suosioon ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Seuraavana vuonna Modugno kilpaili San Remon laulukilpailuissa laululla Piove (Ciao, ciao bambina) (suom. Sataa (Näkemiin, kultasein)). Laulu kertoo päättyneestä rakkaussuhteesta. Laulun kertoja kokee, että hänen rakkautensa auringonpaiste on päättynyt ja ilma on muuttumassa sateiseksi. Niinpä hän toivoo vielä yhtä suudelmaa, jonka jälkeen hän sanoo hyvästi rakkaalleen. Pioven esittivät San Remon festivaaleilla Domenico Modugno ja Johnny Dorelli. Piove voitti San Remon -laulukilpailut, joten Modugnon sävelet veivät siis voiton jo toista vuotta peräkkäin. Laulu nousi Italiassa listaykköseksi. San Remon voiton myötä se valittiin Italian euroviisuedustajaksi Cannesin Eurovision laulukilpailuun. Kahdesta solistivaihtoehdosta Italian yleisradioyhtiö valitsi laulun esittäjäksi viisuihin sen säveltäneen Domenico Modugnon.

Tälläkään kertaa Italia ei napannut euroviisuvoittoa, vaikka laulu oli noussut jo menestykseen myös Italian rajojen ulkopuolella. Laulun sijoitus oli itse asiassa vasta kuudes. Joka tapauksessa laulu nousi suuremmaksi hitiksi kuin yksikään muu kyseisen vuoden Euroviisujen kilpailusävelmä. Laulu nousi listaykköseksi myös Belgiassa. Laulu noteerattiin myös muun muassa Saksan, Ranskan ja Britannian hittilistoilla. Laulu käväisi myös Yhdysvaltojen listalla ja lisäksi laulusta levytetty kiinankielinen käännösversio menestyi erinomaisesti Hong Kongin listoilla. Kyseessä on yksi Italian 50-luvun jälkipuoliskon suurimpia ikivihreitä. Kuten Nel blu, dipinto di blu tunnetaan nykyään paremmin nimellä Volare, myös tämä laulu tunnetaan nykyään ensisijaisesti nimellä Ciao, ciao bambina, jonka mukaan on nimetty lähes kaikki laulusta tehdyt lukemattomat coverversiot.


Anna-Liisa Pyykkö - Piove
Ilkka Rinne - Piove

Domenico Modugno Spotifyssa

Aiemmin Viisulassa:

Italia 1958: Domenico Modugno - Nel blu dipinto di blu
Italia 1962: Claudio Villa – Addio, addio
Italia 1966: Domenico Modugno – Dio come ti amo

Kuva
http://www.domenicomodugno.it/sito/

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 16 Joulu 2013, 18:14
Kirjoittaja Leo
Italia ja Domenico Modugno voittivat euroviisut kahdesti peräkkäin vuosina 1958 ja 1959 - siis viisuhittien sarjassa. Finaalin voittajiksi valikoituivat toiset, mutta todellinen voittaja oli Sgr. Modugno. Hän esitti tässäkin jäljittelemättömällä suurieleisellä tyylillään klassikon ja evergreenin, joka tämä kappale kiistatta on. Mitä erilaisimpia versioita tästäkin on kuultu eri kielillä, instrumentaaliversioina, parodioituna jne, mutta alkuperäinen on minusta paras. Volare vielä hiukkasen parempi, mutta Piovellekin vahvat neljä.

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 16 Joulu 2013, 18:29
Kirjoittaja Aintsu
Toinen ikivihreä iskelmä. :ihana: Pidän tästäkin todella paljon! Domenico Modugno on hieno tulkitsija ja hänen laulunsa ovat kestäneet aikaa. Ihan suurimpia suosikkejani tämä ei ole, joten siksi annan "vain" neljä tähteä.

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 16 Joulu 2013, 21:26
Kirjoittaja mpappa
Voi hyvä ihme noita viiksiä :heh: Viisu on upea. 5/5

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 16 Joulu 2013, 22:46
Kirjoittaja romualdo
onhan tää hieno tietysti, äärimmäisen ammattitaitoista... juu, mut nämä Domen rallit eivät vaan ole minua isommin ravistelleet... kummäähän oon noita balladijätkiä.... n. 2.5 pist. Jooo, varmaaaan hei pitäää tooosi hyvin paikkansa tuokin pistemääräni, niin vedenpitävää jotttaahh! .... tosta vaan lonkalta minäki poika heitin pisteeni... ja kannoin ahkerana viisulamurkkuna kor... neulaseni kekoon... Viisula-kekoon... oikeen täsä pitäis olla vähä ylypiäki.... ( = ylpeä, Käläviän murtehella sanottuna) ihtensään ... itsestänsä. Hei vähääään hei suomennetaan ja äidin- et isänkielelle kännetään näitä mun viljelemiäni sanoja kun täällä on muutenkin niin sairas meno ja meininki kun murteet painetaan aivan kuulumattomiin tai lähes... !

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 16 Joulu 2013, 23:10
Kirjoittaja Serduchka
:italia: :italia: :italia:

Mietin pitkään kahden ja kolmen tähden välillä, mutta kaipa tää nyt kolme tähteä ansaitsee. On tässä sentään jotain persoonallista.

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 17 Joulu 2013, 09:27
Kirjoittaja AntSa
Jotenkin hellyyttävä laulu. Ja kestänyt aikaa hyvin. Monenlaista tulkintaa kuultu, ja tälle originaalillekin lohkeaa VOIMALLINEN NELONEN. :uujee:

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 17 Joulu 2013, 14:43
Kirjoittaja Valkealalainen
Ei kyllä nappaa. On tässä jotakin ihan kivaltakin kuulostavaa, mutta...

** tähteä.

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 17 Joulu 2013, 21:15
Kirjoittaja Leonardo
Komea kappale, mutta en voi mitään sille, että minua alkaa ärsyttää tuo Domenicon yliteatraalinen tulkinta. Pidän enemmän tästä kappaleesta vähäeleisempien tulkitsijoiden esittämänä.

Kolme tähteä.

Vähiin käyvät 50-luvun viisut - tämähän oli viimeinen esittely vuoden 1959 viisuista. Vuoden tähtikeskiarvokseni tuli 3,09 ja noista kolmen ja neljän tähden viisuista vuosi enimmäkseen koostuikin. Alankomaiden Een beetje ansaitsi voittonsa neljän tähden viisujen joukossa.

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 17 Joulu 2013, 23:10
Kirjoittaja Mr Kite
Leo kirjoitti:Italia ja Domenico Modugno voittivat euroviisut kahdesti peräkkäin vuosina 1958 ja 1959 - siis viisuhittien sarjassa. Finaalin voittajiksi valikoituivat toiset, mutta todellinen voittaja oli Sgr. Modugno.
Jep.

En ole varma, mutta saattaa olla, että Domenico Modugnon kolmaskin viisu Dio, come ti amo (vuodelta 1966) oli vuotensa suurin hitti (?), koska siitäkin viisusta tuli suuri myyntimenestys - tosin enemmänkin Gigliola Cinquettin levyttämänä versiona.
Vaikka Italia / Domenico jäikin viimeiseksi viisuissa tuona vuonna 1966.

Minusta joidenkin muiden tulkinnat Domenicon viisuista ovat parempia kuin hänen omat tulkintansa.
Eräs seikka, joka häiritsee Domenicon omissa tulkinnoissa on liiallinen teatraalisuus.

Pidän Volaresta ja Dio, come ti amosta jonkin verran enemmän kuin tästä Piovesta.
Vaikka ihan hyvä laulu tämäkin on sävellykseltään.
Klassikkoviisu.

Domenicon kahdelle muulle viisulle annoin täydet viisi tähteä, tälle annan hieman vähemmän.......

NELJÄ VAHVAA TÄHTEÄ

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 18 Joulu 2013, 20:31
Kirjoittaja akuankka13
Tässä taisikin olla viimeinen 50-60-lukujen italoviisu. Hauska sattuma on, että niistä yli puolen viisulavuoron taisi arvontakone sijoittaa viimeiselle puolelle vuodelle.
Tämä Modugnon viisu mennee samaan kastiin Volaren kanssa - teatraalinen iskelmä, joka ei vain iske minuun. Kaksi tähteä.

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 19 Joulu 2013, 15:07
Kirjoittaja tonywerner
Domenicon olisi kannattanut keskittyä noihin sävellyspuuhiin ja jättää tulkinnat paremmille esiintyjille :heh:
Onhan tämä todellinen ikivihreä, mutta ei juuri muuten minun makuuni... sanoisinko vähän kulunut :heh:
Ympäripyöreä kolmonen :)

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 19 Joulu 2013, 19:18
Kirjoittaja jee euroviisut
Miellyttävämelodiainen italioiskelmä ihanalla italian kielellä. Domenicon viisuista Volare oli parempi, mutta kyllä tällekin vahva kolmonen.

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 23 Joulu 2013, 00:36
Kirjoittaja ta1ja
Höpsis :heh: , teatraalisessa tulkinnassa ei ole mitään vikaa silloin kun se istuu kappaleeseen. Modugnon Dio come ti amo on jumalainen - jos sellaisen laulaa hillitysti niin sehän on rikos, sellaista taiteetonta brittimeininkiä, että Keep Calm ettei vaan kasvot mene. Mutta eihän sellainen intohimo sovi joka paikaan. Kappaleen sävellys on, vaikka haikea, kosketukseltaan kevyt eikä lainkaan teatraalinen ja minustakin sen croonaisi vastaava tulkinta, vaikka sävellyksen kanssa vähän ristiriitainen sanoitus ohjaisikin paatokseen. Tässä hyvästit pitäisi jättää sillä ajatuksella Keep Calm And Carry On, haikeansuloisella mutta toteavalla meiningillä. Neljä.

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 24 Tammi 2014, 22:00
Kirjoittaja TomppaJr
Oikein charmillinen vanhan ajan kappale, vahvat kolme! Video on muuten poistettu YouTubesta. :lohduton:

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambi

Lähetetty: 16 Huhti 2014, 15:04
Kirjoittaja klaus-12
Katsoin aluksi, että voihan *****, video poistettu, mutta koska kyse olikin itse Domenico Modugnosta, päätin etsiä.

:italia: :italia: :italia: :italia:
Hellyyttävä laulu :ihana:

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambina)

Lähetetty: 11 Maalis 2018, 19:46
Kirjoittaja Samiasd
Tässä on aluksi niin mystinen tunnelma, mutta Domenico laulaa jotenkin vähän liian tunteella. Ei ihan edellisvuoden kappaleen tasoa. Kolme tähteä.

Re: Italia 1959: Domenico Modugno – Piove (Ciao, ciao, bambina)

Lähetetty: 17 Heinä 2018, 18:40
Kirjoittaja Karistoteles
En tiennytkään, että tämä klassikko on ollut euroviisuiskelmä. Kyllähän tässä on nykykuulijan korvaan sellaista menneen maailman lumoa, ettei tästä voi olla pitämättä. :italia: :italia: :italia: :italia: