

Vuosi: 1956
Kappale: Le plus beau jour de ma vie
Esittäjä: Mony Marc
Säveltäjä: Claude Alix
Sanoittaja: David Bee
Kapellimestari: Léo Souris
Sijoitus: ei tiedossa (vain voittaja julkistettiin)
Pisteet: ei tiedossa
Sanat: http://www.diggiloo.net/?1956be2
Tiedot karsinnasta: http://www.eurosong.be/belfin50.htm#1956
"Mony Marc – Charme et talent au service de la chanson", hehkuttaa kuvan kanssa joulukuun 1953 Dossin Echo, Belgian asevoimien uutislehti, kertomatta laulajasta muita faktoja kuin hiusten värin ja levymerkin. Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Mony edusti maataan ensimmäisessä Eurovision laulukilpailussa Luganossa. Vuonna 1959 Mony Marc levytti ranskankielisen version edellisvuotisessa elokuvassa Kuudennen onnen majatalo (The Inn of the Sixth Happiness) kuullusta Lasten marssilaulusta (aka. Nick Nack Paddy Whack).
Mitä tapahtui tätä ennen, tämän jälkeen tai tällä välillä? Ken tietää. Nettisalapoliisin tie tyssää tähän. Paperilähteet eivät välttämättä kertoisi paljon enempää. Mony Marcin ura ei esimerkiksi ollut riittävän merkittävä Robert Wangerméen ansiokkaaseen hakuteokseen Dictionnaire de la chanson en Wallonie et à Bruxelles (Google Books).
Kappaleen tekijät sen sijaan löytyvät Wangerméen teoksesta. Pseudonyymin David Bee taakse kätkeytyy Ernest Craps (1903–1992), multi-instrumentalisti, säveltäjä ja sovittaja, joka on tehnyt uraa pääasiassa jazzmuusikkona vuosikymmenten ajan Atlantin molemmin puolin. Kappaleen säveltäjä Claude Alix, oikealta nimeltään Paula Vandebroek (1918-1993), on Davidin vaimo, joka paitsi sävelsi, myös lauloi itse, erityisesti kabaree- ja musikaaliesityksissä. Belgiaa vuonna 1968 euroviisuissa edustanut Claude Lombard on Claude Alixin tytär aiemmasta avioliitosta.
Itse euroviisu Le plus beau jour de ma vie (Elämäni kaunein päivä) on hääpäivästä kertova chanson. Kappale valittiin Belgiaa edustamaan julkisessa karsinnassa 15.4.1956; silloiset säännöt vaativat julkisen karsinnan järjestämistä. Ehdokkaita oli kymmenen mutta osallistujalista ja kokonaiset tulokset eivät ole tiedossa. Kappaletta ei koskaan levytetty.
Vuoden 1956 euroviisuista ei ole säilynyt videotallennetta, joten valitettavasti emme pääse ihastelemaan itse euroviisuesitystä. Ihastelkaamme kappaletta siis hääaiheisen kuvituksen kera. Ding dong!
Lehtileike Mony Marcista (Dossin Echo, 18.12.1953): http://www.elpagador.be/cad/archief/15.pdf