Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Toše Proeski - Life

*****
10
29%
****
9
26%
***
12
35%
**
2
6%
*
1
3%
 
Ääniä yhteensä: 34

Avatar
Toni
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 18612
Liittynyt: 10 Helmi 2004, 12:23
Paikkakunta: Helsinki

Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja Toni » 26 Syys 2014, 07:19

:makedonia:
Kuva
Maa: Makedonia
Vuosi: 2004
Kappale: Life
Esittäjä: Toše Proeski
Säveltäjä: Jovan Jovanov
Sanoittaja: Ilija Nikolovski
Sijoitus semifinaalissa: 10./22
Pisteet semifinaalissa: 71
Sijoitus finaalissa: 14./24
Pisteet finaalissa: 47
Sanat: http://www.diggiloo.net/?2004mk
Karsinnan tulos: http://natfinals.50webs.com/90s_00s/FYROM2004.html

Todor "Toše" Proeski syntyi tammikuun 25. päivänä vuonna 1981 makedonialaisessa Prilepin kaupungissa aromaaniperheeseen. Toše osoitti musiikillista lahjakkuutta jo pienenä lapsena. 12-vuotiaana hän osallistui ensimmäistä kertaa musiikkifestivaaleille ja tämä oli myös hänen ensimmäinen julkinen esiintymisensä. Varsinainen musiikkiura Tošella käynnistyi 16-vuotiaana, kun hän osallistui nuorten laulufestivaaleille synnyinkaupungissaan Prilepissä. Festivaaleilla hänen vahva äänensä huomattiin ja palkittiin. Toše sai nopeasti ihailijoita ympärilleen ja vuosituhannen vaihtumiseen mennessä hän oli jo supertähti kotimaassaan ja pian myös lähivaltioissa.

Toše Proeski osallistui ensimmäiseen euroviisukarsintaansa vuonna 1998 ja sijoittui silloin kahdeksanneksi. Vuonna 2000 hän osallistui toistamiseen ja odotukset olivatkin silloin jo huomattavasti korkeammalla. Tuolloin hauras balladi "Solzi pravat zlaten prsten" oli puhelinäänestäjien ehdoton suosikki, mutta yhteispisteissä tyttöbändi XXL vei voiton. Samaisessa kilpailussa Toše jätti taakseen myös toisen nousujohteisesta urasta nauttivan supertähden, Karolina Gočevan. Gočevaa ja Proeskia alettiinkin pitää maansa nuorina pop-kuninkaallisina, sillä molemmat ryhtyivät luomaan aktiivisesti uraa niin naapurimaissa kuin Keski-Euroopan diasporassa asuvien fanien keskuudessa. Varsinaiseksi supertähteydeksi hänen uransa lasketaan muuttuneen vuonna 2002, kun miehen kolmas albumi ilmestyi ja se julkaistiin niin makedoniaksi kuin serbiaksi. Levyä promotoitiin suureellisessa mittakaavassa entisen Jugoslavian alueella ja Bulgariassa. Vuonna 2003 Proeski voitti Beovizija-festivaalin, joka vuotta myöhemmin sai kunnian toimia Serbia-Montenegron historian ensimmäisenä euroviisukarsintana. Samaan aikaan mies koulutti ääntään newyorkilaisen maestro William Rileyn opissa. Riley tunnetaan myös Luciano Pavarottin laulunopettajana.

Vuonna 2004 Makedonian televisioyhtiö valitsi hyvin myönteisesti Eurovision laulukilpailuun suhtautuvan miehen maan euroviisuedustajaksi sisäisellä valinnalla. Karsintaan valittiin kahdeksan kappaletta, jotka kaikki päätyisivät myös Proeskin uudelle albumille "Dan za nas". Kaikki karsinnan kappaleet esitettiin makedoniaksi, mutta katsojilla oli mahdolliisuus tutustua lyhyesti myös jokaisen kappaleen englanninkieliseen versioon. Englannin kielellä esiintyminen nostatti melkoisia kuohuja kansan ja lehdistön riveissä, mutta Tošen taustajoukot puolustelivat valintaa sillä, että englanti on musiikkibisneksen kieli. Osallistumisen tarkoitus ei ollut siis pelkästään kilpaileminen parhaasta kappaleesta, vaan Balkanin supertähden vienti maailmalle. Puhelinäänestäjien ja ammattilaisraadin lisäksi myös artistilla itsellään oli äänivaltaa edustuskappaleen valinnassa. Voittokappale "Angel si ti" (Olet enkeli) oli kaikkien yksimielinen ja ylivoimainen suosikki. Istanbulin Eurovision laulukilpailuissa kappale kuultiin nimellä "Life" (Elämä).

Makedonia esiintyi Eurovision laulukilpailun semifinaalissa ns. paremmalla eli jälkimmäisellä puoliskolla. Makedonian esitys pääsi jatkoon semifinaalin kautta viimeisenä. Tämän euroviisuhistorian ensimmäisen varsinaisen semifinaalin kärkikymmenikkö oli pisteidensä perusteella melko selkeä, joten kellään ei ollut varaa jossitella. Finaalissa Makedonian esiintymisnumeroksi arpoutui sama 15. esiintymisnumero kuin semifinaalissakin. Pistesaldo pieneni kuitenkin merkittävästi semifinaalin jälkeen. Pisteitä Makedonia sai lähinnä Kaakkois-Euroopasta. Pisteet riittivät lopulta 14. sijaan, mikä on ja oli kuitenkin maan euroviisuhistorian parhaita sijoituksia.

Toše Proeski nimettiin euroviisuvuonnaan UNICEF:in hyvän tahdon lähettilääksi ja hänen laulamansa kappale "This World" sai luvan toimia myös UNICEF:in hymninä. Miehen viimeinen konsertti pidettiin 5. lokakuuta 2007. Kuulijoita konsertissa oli yli 40 000. Kuolemaansa edeltävänä iltana Toše kertoi Makedonian televisiossa tulevaisuuden suunnitelmistaan. Suunnitelmille tuli kuitenkin erilainen loppu varhain lokakuun 16. päivän aamuna. Toše Proeski menehtyi auto-onnettomuudessa Zagrebin ja Lipovacin välisellä moottoritiellä, lähellä Nova Gradiškaa, Kroatiassa. Seuraava päivä julistettiin koko Makedoniassa surun päiväksi. Proeski tuotiin Makedonian armeijan helikopterilla Skopjeen ja myöhemmin hänet kuljetettiin kotikaupunkiinsa Kruševoon, missä surijat kokoontuivat jättämään miehelle jäähyväisiään. Proeskista tuli yksi harvoista makedonialaisista kulttuurivaikuttajista, joka sai menehdyttyään valtiolliset hautajaiset. Tapahtumien jälkeen Makedonian tasavallan hallitus nimesi Proeskin maan kunniakansalaiseksi. Toše Proeskin muisto elää Makedoniassa yhä niin elokuvissa, konserteissa kuin kansalaisten ja kollegoiden mielissä.

EJT Makedonian karsintaa 2004

:voitto: Toše Proeski – Angel si ti
:hopea: Toše Proeski – Daleku od mene
:pronssi: Toše Proeski – Go lazam sekoj nov refren
4. Toše Proeski – Hej sinooka, hej bosonoga
5. Toše Proeski – Parce od Evropa

Toše Proeski Spotifyssa

Toše Proeski YouTubessa

Aiemmin Viisulassa: EJT Makedonia 2009: Next Time – Nešto što kje ostane
Kuva
Kuva
"Mutta siis kaikkihan on pornoa, jos sitä katsoo oikein." (Margot)

romualdo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9305
Liittynyt: 23 Helmi 2006, 18:38
Paikkakunta: Kälviä, Keski-pohjanmaa
Viesti:

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja romualdo » 26 Syys 2014, 10:35

Tämäkin koettua elämää wahwasti tihkuva esitys jäi omaperäisen jankkaavalla kertosäkeellään kivalla tavalla mieleen ... tuolta ikimuistoisen kolealta keväältä -04 ... , tietysti, balkanmaat olivat tuolloinkin aika korkealla mun listallani. In the disco viehätti TOKI sekin, aikaslailla... wauhdikkaalla linjakkuudellaan... Ykkösenä pidin niistä tietysti sitä Kroatian otsatukkamielen kaihoisaa hidasta balladia ... ;öööh mites senkin nimi nyt menikään...: "you ... only ... one..." (tuskin oli kroatian omaa kieltä... !??) Tääkin taitanee päästä mulla noin top 11:een ...:sta ... sen vuoden muutoin aika epätasaisessa, hapuilevanoloisessa ja vaisuhkossakin tarjonnassa...
n. 3.8 pist.
Viimeksi muokannut romualdo, 29 Syys 2014, 10:16. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
Pete
Press
Press
Viestit: 29272
Liittynyt: 14 Marras 2003, 11:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja Pete » 26 Syys 2014, 12:23

Entinen makedonialainen työkaverini oli todella yllättynyt, kun kerroin, että Tošen kuolemasta kerrottiin Ylenkin uutislähetyksessä.

Itse olisin valinnut "Daleku od mene" -kappaleen Istanbuliin. Valitulle viisulle annan vahvat kolme tähteä.
- Mihin tyä määttä?
- Kajjaanniin!
- No jo mäni pölijjään!

Valkealalainen
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5002
Liittynyt: 09 Syys 2008, 16:19
Paikkakunta: ... (Kouvola)

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja Valkealalainen » 26 Syys 2014, 14:11

Joo, ihan kiva kappalehan tämä on. Ei kuitenkaan mitenkään erityisen kiinnostava.

Rauha hänen muistolleen.

*** tähteä.
Bussi tytön aina ohi onnen vie
Kun toiset löytää sen


- Marion Rung: "Pikku rahastaja"

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 26968
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja TomppaJr » 26 Syys 2014, 14:55

Semiepämiellyttävän puolitasokkaan vuoden ehdotonta kärkeä. Heikohko viitonen kyllä tosiaan, koska tätä tulee mielellään vapaaehtoisestikin kuunneltua useahkosti.
Jammailen, vastaavasti nyytit jammailee, ääni jumitti.

Avatar
mariah
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 5904
Liittynyt: 13 Helmi 2005, 15:22
Paikkakunta: Helsinki

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja mariah » 26 Syys 2014, 15:03

ei mikään ylin suosikkini tuona vuonna mutta kaunis kappale kaikinpuolin ja miellyttävä laulaja, kolme tähteä <3
:rip: tose.

Avatar
Serduchka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 48754
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 17:16
Paikkakunta: Pori

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja Serduchka » 26 Syys 2014, 16:14

:makedonia: :makedonia: :makedonia: :makedonia:

Ihan mielenkiintoinen biisi. R.I.P. Toše. :rip: Pelottavinta Tošen kuolemassa on edelleenkin se, että näin siitä enneunta (hän ei tosin ollut unessa kuollut sillä tavalla kuin oikeasti kuoli).
"Excuse my French" :kaunis:

Avatar
Teräsbekoni
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7545
Liittynyt: 26 Touko 2012, 10:59

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja Teräsbekoni » 26 Syys 2014, 16:54

Kyllähän tämä hieman heikkotasoisen vuotensa parhaimmistoa ehdottomasti on. Kivan omaperäinen, mutta silti tarttuva sävelkulku ja vahva tulkinta. Vähän tasapaksuksi kuitenkin jää, mistä rokotan yhden tähden - neljä siis. Olisi ollut kyllä hienoa nähdä Tosen kaltainen lahjakkuus uudelleenkin viisulavalla vielä paremmalla biisillä, mutta toteutumattomaksi haaveeksihan se sattuneesta syystä jäi. :rip:
ESC 2021 TOP-10: 1. Liettua 2. Suomi 3. Tanska 4. Italia 5. Tšekki 6. Ruotsi 7. Venäjä 8. Puola 9. Australia 10. Belgia

Avatar
jee euroviisut
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 16700
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja jee euroviisut » 26 Syys 2014, 17:08

Iskevä ja osuva biisi on. Vapaaehtoisesti on tullut kuunneltua tosin ehkä osin Tosen muistolle. Neljä tähteä. :peukku:
Muuten, olen sitä mieltä, että viisujen Suomen tuotanto on vaihdettava.

Edwina
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2823
Liittynyt: 11 Tammi 2013, 12:25
Paikkakunta: Helsinki

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja Edwina » 26 Syys 2014, 21:03

Kappale on ihan hyvä, esitys vahva, mutta liikaa saman toistoa. Kolme tähteä.

Avatar
Leonardo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2983
Liittynyt: 03 Maalis 2008, 09:00
Paikkakunta: Turku

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja Leonardo » 27 Syys 2014, 18:04

Kiva sävelkulku ja mielenkiintoisia hivenen mystisiä elementtejä. Tekstissä turhan paljon toistoa ja miinuksena tietysti se, että esityskieleksi valittiin englanti. Makedoniaksi tämä on selvästi parempi ja Tošen makedoniankielisessä tuotannossa on paljon todella hienoja biisejä. :joojoo:

Heikot neljä tähteä.

Avatar
WildDance
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7095
Liittynyt: 14 Kesä 2012, 20:58

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja WildDance » 27 Syys 2014, 19:34

Kappaleessa on hieno itämainen rytmi. Valitettavasti kertsi ei toimi minusta kovin hyvin. Oikein kuunneltava kappale silti.

:makedonia: :makedonia: :makedonia:
Just like CleopatRa

Avatar
klaus-12
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 6804
Liittynyt: 27 Helmi 2014, 19:01

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja klaus-12 » 27 Syys 2014, 19:52

Tasapaksua, mutta hyvin sekavaa laulantaa, kolme.
:makedonia: :makedonia: :makedonia:
"Kuten huomasitte, tässä kappaleessa käytettiin tehokeinoina sekä laulua että soittoa, joten sen menestymismahdollisuuksia ei ole syytä vähätellä." ~ Simo Frangén

Avatar
ta1ja
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13243
Liittynyt: 17 Tammi 2008, 23:14

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja ta1ja » 27 Syys 2014, 20:17

Kauhean epätasainen lopputulos kisoissa. Perusrytmi on kiva, Tose laulaa hyvin, paitsi alussa minusta yliemotionaalisesti. Mutta paikoin koko biisi ja laulu hajoavat hahmottomaksi lääksi ja kertosäkeen laulu peittyy epämääräisten taustojen alle. Teknisiä ongelmia ainakin tähän linkitetyssä livessä. Studiossa biisi toimii, vaikka siinäkin kertsin laulu voisi olla enemmän pinnassa, nyt vaivoin saa sanoista selvää. Omituinen valinta, vaikka kertosäkeen melodiat ja rytmit toimivia ovatkin. Annan neljä syystä jota en ihan käsitä. Studion perusteella.
Ihmiset kuuntelevat tänä päivänä radioista kappaleita, jotka vain heitetään heille. Ja heille sanotaan, että teidän täytyy pitää tästä kappaleesta, koska me soitamme sitä 60 kertaa päivässä. He pakottavat pitämään kappaleista.
- Salvador Sobral

Avatar
Hapa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1642
Liittynyt: 02 Tammi 2008, 23:17
Paikkakunta: Pori

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja Hapa » 28 Syys 2014, 02:36

Tosi huono kertsi, ihan väkisin väännetty. Eikä muitakaan osuuksia erityisemmin käy kehuminen. Laulaja tekee kaikkensa, mutta eihän tätä kukaan pysty pelastamaan. 2 tähteä.
"Olen huomannut nuorten naislaulajien laulavan pikkutytön äänellä. Heitä ei erota toisistaan eikä lauluista jää mitään mieleen. Minun nuoruudessani artisti ei päässyt levyttämään, jos hän ei osannut tulkita." -Anneli Sari-

Avatar
Elvis
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 6141
Liittynyt: 01 Marras 2013, 13:06

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja Elvis » 28 Syys 2014, 22:59

*****

Yksi Makedonian parhaista viisuista, vahva alku, ja kertsi,
Vahva laulaja ja upea esitys. <3
"It Has Always Been Now Or Never.
The Decision Has Got To Be Made"

Melovin - Under The Ladder

AntSa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13220
Liittynyt: 14 Marras 2003, 13:02
Paikkakunta: Kouvola

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja AntSa » 29 Syys 2014, 16:41

Taitava solisti parasta tässä. RIP. Itse biisi jää toiseksi. Hieman liian sekava ja rytmin vaihteluineen haastava.

KOLME! :uujee:
"Kunnon uni on tae mukavalle huomiselle." -Leena-

Avatar
mpappa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 4061
Liittynyt: 02 Syys 2005, 18:18

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja mpappa » 29 Syys 2014, 17:56

Ei minkähänlaista muistikuva viisusta, on siis ollut tuommonenkin. Eipä olliut iloinen yllätys, koskapa en jaksanut loppuun kuunnella, oli liian etnoinen minun makkuuni. 1/5
Love shine a light

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 7875
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Helsingin mlk

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja akuankka13 » 03 Loka 2014, 22:44

Kivarytminen etnopoppis, neljä tähteä. RIP Toše.
Qaj.

Avatar
Leo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2632
Liittynyt: 08 Touko 2006, 20:46

Re: Makedonia 2004: Toše Proeski - Life

Viesti Kirjoittaja Leo » 30 Joulu 2014, 20:28

Surullinen kohtalo Tose Proeskilla :lohduton:

Istanbulin livessä havaittua:
- Tosen hieno ääni tekee vaikutuksen.
- kertosäkeessä on iskevyyttä, voimaa ja ...toistoa.
- äänentoisto tekee tepposet, koska kertosäkeen laulu puuroutuu ja on nippanappa oikeassa sävellajissa.
- vaatetuksesta silmään pistää tuo kuninkaan viitta vai mikä se nyt onkaan.
Yhteistulos: kolme tähteä.

Vastaa Viestiin